Google Translate

vineri, 30 iulie 2010

Recalcularea pensiei militarilor, dupa noua lege, reflectata in 2 articole de presa!

HG 735/2010: Recalcularea pensiilor militarilor, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciarelor; De: c.j. Cristina DumitraşcuProtectie sociala , 29 iulie 2010

În M.Of. nr. 527 din data de 28 iulie 2010 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Prevederile HG nr. 735/2010 se aplică în cazul pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 119/2010,
şi anume:
a) pensiilor militare de stat;
b) pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.

Recalcularea se va efectua pe durata a 5 luni de la data intrării în vigoare a noului act normativ şi se va realiza prin determinarea stagiilor de cotizare şi punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de către beneficiari şi stabilirea cuantumului fiecărei pensii. Stabilirea punctajelor medii anuale în vederea recalculării pensiilor se face în baza documentelor doveditoare, pe care le vor solicita beneficiarii potrivit dispoziţiilor art. 2 alin. (2) – (5) din HG nr. 735/2010.

Recalcularea se efectuează în ordinea înregistrării documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar în lipsa acestora, începând cu cele mai vechi dosare aflate în plată, în funcţie de anul şi luna deschiderii dreptului la pensie.

La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseşte valoarea punctului de pensie valabil la data încheierii procesului de recalculare.

Stagiul de cotizare complet, utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile militare, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, va fi de 20 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

În cazul pensiilor de invaliditate, stagiul potenţial acordat la stabilirea drepturilor de pensie până la data intrării în vigoare a Legii nr. 119/2010 se menţine şi pentru stabilirea punctajului mediu anual.

În ceea ce priveşte pensia de urmaş, aceasta se stabileşte procentual din pensia recalculată la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, cu excepţiile prevăzute de Legea nr. 80/1995.

HG nr. 735/2010 reglementează dreptul beneficiarului de a solicita modificarea pensiei recalculate, în baza actelor doveditoare în acest sens, din care să rezulte date şi elemente, altele decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea în muncă sau în serviciu şi care se au în vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.

Drepturile de pensii recalculate se acordă, după cum urmează:
a) de la data de întâi a lunii următoare expirării procesului de recalculare – dacă cererea, însoţită de documentele doveditoare, a fost depusă în termenul general de prescripţie;
b) din prima zi a lunii următoare celei în care cererea, însoţită de documentele doveditoare, a fost depusă la casa de pensii după expirarea termenului general de prescripţie.

Sunt supuse recalculării, potrivit prevederilor HG nr. 735/2010, şi pensiile de serviciu ale căror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotărârilor definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată.

Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisă de structurile de pensii, care va cuprinde în mod obligatoriu temeiurile de fapt şi de drept care au stat la baza recalculării, precum şi termenul de 30 de zile de la data comunicării în care se poate introduce contestaţie împotriva acestei decizii la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţional, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii. Deciziile comisiilor de contestaţii pot fi, la rândul lor, atacate în instanţă.

Decizia de pensie recalculată se comunică în scris beneficiarilor, în termen de 30 de zile de la data emiterii.

HG nr. 735/2010 a fost aprobată de Executiv în cadrul şedinţei de guvern de miercurea trecută, 21 iulie 2010.„A fost un angajament al Guvernului că vom recalcula pensiile speciale şi că în România nu vom mai avea pensii care să nu aibă la bază principul contributivităţii. În consecinţă, vor dispărea acele pensii uriaşe de sute de milioane de lei. Astăzi suntem la un pas de aplicarea, în formă finală, a legii recalculării pensiilor speciale”, a declarat premierul Emil Boc.

Primul-ministru a precizat că potrivit acestui act normativ vor fi recalculate până la sfârşitul anului aproximativ 168.000 de pensii, urmând ca începând cu ianuarie 2011 să intre în plată aceste drepturi în cuantumurile rezultate din recalculare.

De asemenea, premierul a menţionat că pensiile mai mici de 3.000 de lei ale militarilor NU vor fi diminuate în urma recalculării.
c.j. Cristina Dumitraşcu

Preluat de pe LegeStart.ro
__________________________
Recalcularea pensiei dupa noua lege: pensiile militarilor, politistilor, agentilor secreti;
10 Februarie 2010| Autor A.S
......................
Misiunile agenţilor secreţi, declasificate ca să conteze la pensie

Recalcularea presupune transformarea în puncte de pensie a veniturilor brute, la care s-a reţinut contribuţia de asigurări sociale (CAS), realizate de-a lungul întregii cariere a beneficiarului. Pentru aceasta, se realizează, mai întâi, punctajul lunar, prin raportarea veniturile lunare brute realizate într-un an (începând cu primul an al carierei), la valoarea salariului mediu brut pe economie din luna respectivă.

Apoi, se obţine punctajul anual (se împarte la 12 suma punctajelor lunare dintr-un an), iar la final, punctajul mediu anual - suma punctajelor anuale se raportează la suma anilor de activitate. Punctajul mediu anual se înmulţeşte cu valoarea unui punct de pensie (732,8 lei în 2010, conform Legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat) şi rezultatul este pensia.

În cazul militarilor, poliţiştilor şi lucrătorilor din penitenciare intervin trei probleme diferite:

1. Calculul punctajului mediu anual nu este deja realizat, ca în cazul magistraţilor, de pildă. Deci va presupune o uriaşă muncă în arhive vechi de 60-70-80 de ani. La discuţiile asupra proiectului de lege, reprezentanţii Armatei, Poliţiei şi Serviciilor au invocat imposibilitatea de reconstituire a dosarelor de pensie, astfel încât acestea să conţină veniturile realizate de beneficiari în întreaga carieră.

Dacă acest fapt se va dovedi real, foarte mulţi pensionari din aceste categorii vor avea de suferit, întrucât, pentru veniturile obţinute din 1963 încoace, acolo unde nu există dovezi ale realizării unui anume venit într-un an calendaristic, se ia în calcul salariul minim pe economie din anul respectiv. Evident, prin raportare la salariul mediu se va obţine un punctaj subunitar, deci o pensie foarte mică.

2. În cazul multor militari şi poliţişti, nu s-a plătit CAS pentru întregul venit realizat, ci numai pentru o mică parte din acesta. Or, la calculul pensiei se ţine cont doar de partea din venit pentru care s-a achitat contribuţia. Ar fi necesară o derogare de la lege, pentru ca subofiţerii şi ofiţerii respectivi să nu aibă de pierdut. Dar derogarea ar nemulţumi alte categorii sociale care au avut de pierdut din cauza neincluderii unor venituri în baza de calcul a pensiei.

3. O categorie aparte de venituri sunt primele de misiuni speciale realizate de agenţii secreţi. Acestea vor trebui declasificate, pentru a putea fi luate în calcul de casele de pensii.

Sindicatul Poliţiştilor ameninţă cu proteste

Poliţiştii ameninţă cu proteste de stradă şi cer Guvernului să nu îi scoată de pe lista pensiilor speciale.
"Nu un partid conduce ţara asta, şi dacă va face acest lucru, s-ar putea să pice",
a ameninţat preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marin Gruia.
"Să schimbăm Constituţia dacă suntem egali. Vreau şi eu să fac politică, să candidez la Preşedinţie. Pot? Nu pot. Deci nu suntem egali. Dacă uniformizăm totul, să începem de la Constituţie. Mie, ca poliţist, îmi pui interdicţii şi incompatibilităţi peste tot, dar îmi ceri să fiu egal cu toţi. Guvernul să înţeleagă că avem dreptul să protestăm",
a mai spus liderul sindical.

Poliţiştii nu sunt de acord nici cu ridicarea vârstei de pensionare la 60 de ani, în condiţiile în care statisticile arată că oamenii legii ar mai trăi în medie încă 2 ani şi jumătate după retragerea din activitate.
"Sigur, în Olanda media de viaţă este de 76 ani şi poliţiştii ies la pensie la 60. Dacă Guvernul român garantează că media de viaţă a poliţiştilor va creşte cu 10 ani în 2025, faţă de 62,5 ani, cât e acum, suntem şi noi de acord",
a explicat Gruia.
Sursa Gandul
Articol preluat de pe www.bizchannel.ro/actualitate/
________________________

Orice idee este buna!
Orice idee, poate genera alte idei!
Cu cat mai profesioniste, cu atat mai utile!
Acest blog, va tine la curent zilnic cu tot
ce poate prezenta interes pentru noi!
Veniti cu incredere! Comentarii, idei, propuneri!

V.Burcu

8 comentarii:

  1. Merita incercat

    Firma americana de sondaje de opinie (Alpha Market Research, Inc. Phone:(702) 347 6767 Address:3651 Lindell Road :Suite D317 Zip:89103 City/Town:Las Vegas State/Province:Nevada Country:United States) isi va incepe activitatea din 1 septembrie 2010 si cauta colaboratori din intreaga lume.

    Acum totul este gratuit si merita sa incercam .In curand va fi si in Limba Romana daca reusim ca echipa din Romania sa fie destul de mare ca sa merite efortul traducerii.

    NU TREBUIE SA VINDEM SAU SA CUMPARAM NIMIC CI DOAR SA RASPUNDEM LA SONDAJE SI SA ADUCEM ALTI COLABORATORI



    Sunt doua tipuri de castiguri:

    Castig activ -obtinut din munca fiecaruia raspunzand la sondaje pe diferite domenii alese de fiecare (depinde de fiecare cate ore aloca acestui domeniu)



    Castigul pasiv –obtinut dintr-o cota ce revine fiecaruia care reuseste sa aduca in sistem si alti colaboratori (denumita echipa)



    Daca consideri ca este valabil si pentru tine trebuie sa urmezi urmatorii pasi:



    Pasul 1 -copiaza linkul (sau da direct click pe el)
    http://www.websitetester.biz/index.php?lang=en&ref=4ba5429eed69210d99c91337f006cef9

    Pasul 2- creeaza-ti un cont propriu.Dai Login si Va aparea fereastra ta personala cu un tabel cu echipa intreaga si echipa ta.

    Poti sa alegi ce limba iti convine ca sa citesti mesajul pentru tine

    Aici vei gasi si linkul tau pe care il trimiti la prieteni. Adica faci ca si mine



    In acest moment eu am 9 persoane in echipa si firma ma informeaza ca voi avea un venit de 321 Dolari (asta dupa ce va incepe activitatea pe 1 septembrie).

    Eu zic ca-i bine daca se tin de cuvant.



    Firma nu s-a hotarat cum va face plata dar a pornit un sondaj ca sa vada care este cea mai solicitata modalitate



    Please go to www.websitetester.biz/payment.htm and let us know as soon as possible.Va urez succes ! Chiar merita sa incecam! Nu avem ce pierde

    Thank you for participating in our survey to find the best payment options for our Website Tester project.

    Don\'t forget to build your team whlie our project is in pre-launch. Spread your ref-link but DO NOT SPAM!

    To Your Success,

    your AMR Team

    RăspundețiȘtergere
  2. Inteleg ... sfarsit de saptamana! Subiecte ... grele de comentat!
    Asa e ..., de inteles!
    Desi ... ne-ar fi prins bine niste "comenturi" ~la meserie!~

    Poate ... mai pe seara!
    Sa vina racoarea, nu-i asa?
    V.Burcu
    p.s. Atentie la ... sondaj:
    Zile rămase pentru vot: 3 !

    RăspundețiȘtergere
  3. v-a bagat ceva de munca sub nas,sa va compensati pierderile,dar se pare ca nu prezinta interes.munca e pt. tractoare, voi numai cu mana la pensii babane sictir

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonimule, nu prea imi place sa dialoghez cu fantome, dar hai, in fine...eu (si ca mine majoritatea camarazilor mei)dupa ce am iesit in pensie n-am stat degeaba, am lucrat, dar idolii tai politici m-au dat afara, caci aveau senzatia ca obtin venituri prea mari. Am incercat sa ma mai angajez, dar n-am mai reusit. Eram prea batran. La 50 de ani cine te mai angajeaza in Romania? Pensia nu am furat-o, mi-au acordat-o prin lege votata-printre altii- si de catre cei ce vor sa mi-o ia acum, nesocotind toate legile internationle si Constitutia Romaniei, stii tu, prostiile alea cu neretroactivitatea legii si cu pastrarea cuantumului vechi, daca prin recalculare rezulta un cuantum mai mic. Prostioare. Deci, am ales cea mai buna varianta: peste 2-3 luni voi fii in Franta, voi avea un loc de munca (modest, e drept, dar nu-s pretentios, vreau doar sa-mi vand puterea de munca pe care o mai am), dar cea mai mare satisfactie pe care o voi avea e ca voi cheltui bucatica aia de pensie militara care-mi va mai ramane dupa recalculare, NU in beneficiul economiei romanesti ci in beneficiul economiei FRANCEZE. Cinci euro sa-mi mai ramana din pensie si ma voi considera fericit sa-mi iau 2 beri frantuzesti. Deci asta e, creieras portocaliu, in rest esti penibil. Daca aveai un pic de cultura generala nu-ti mai scranteai degetelul cu care te scobesti in nas, scriind trei randuri, cand te puteai rezuma la 4 cuvinte, foarte la moda prin anii 50, cand comunistii incepusera epurarea: "Moarte dusmanului de clasa". Ar fi avut acelasi continut, plus ca pierdeai mai putin timp si puteai sa bagi mai rapid degetelul in nara nr.2. Despre sictirul ala, ce sa-ti zic, am urmarit de mult acest forum, au fost multe dueluri verbale, unele chiar dure, dar nimeni nu i-a injurat pe ceilalti. E foarte bine ca ai aparut tu, cu injuraturile tale de autobaza, ca sa vada toata lumea (o data in plus) calitatea morala a pedelisto-basistilor. Iti doresc o seara buna, anonimule.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ştie ţăranul ce-i şofranul, de
    Cornel Nistorescu,
    30 iulie 2010, 22:56
    Chiar numai naivii şi nepăsătorii n-au observat tupeul cu care Elena Udrea s-a aruncat în orice subiect. De la preşedintele Norvegiei la gigacalorie, de la turism la dezvoltarea României, blonda lui Băsescu a devenit un soi de “expertă”. Expertă de genul pupezelor din ziarele bulevardiere şi al revistelor pentru spălătorese. Se pricepe la orice, iar dacă bărbatul vorbeşte înaintea ei, i-o retează scurt: “Tu să nu mă înveţi pe mine!”
    În familie şi în pat, acest gen de comportament ţine. Unora chiar le face plăcere. În societate, nu! Inconştienţa, stupizenia, tupeul, toate afectează mult prea mulţi oameni pentru a încropi un guvern de manechine şi dizeuze. Din păcate, cam aşa stau lucrurile. Toate prostiile pe care le colecţionează la sfârşitul unui an această selecţie de dudui politice, dincolo de antologia umoristică, generează un pericol naţional. Tot felul de neaveniţi iau decizii importante, pe bani grei, în domenii de care nu au habar. Îşi prind urechile în cuvintele vocabularului. Când vorbesc, parcă le umblă limba pe tocuri. Vă puteţi imagina ce înţelege Elena Udrea din publicitate, un domeniu extrem de special. Ea abia se descurcă în materie de drept. Ca avocată, Elena Udrea mai degrabă a performat în diligenţe prin tribunale, decât în pledoarii complicate, cu subtilităţi de drept. În dezvoltarea României, Elena Udrea ia decizii ca Monica Ridzi în sport. Sau ca blonda de la memoria eroilor în domeniul monumentelor funerare şi al cimitirelor militare! Să nu mai continuăm şirul incompetenţilor instalaţi în fruntea unor domenii de care nu au habar. Ţara e plină de asemenea exemple! Iar practica - devenită ostentativă, grosolană, generalizată - ne arată şi dimensiunea tupeului unui partid care se poartă cu o trufie nemărginită. Crede că-şi poate permite orice!
    Degeaba încearcă unii să-i spună lui Traian Băsescu că România s-a nenorocit cu Elena Udrea la Dezvoltare şi cu Eba în Parlamentul Europei. El crede că ele sunt cele mai mari şi strălucite descoperiri pe care le-a promovat în politică!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dascălii, medicii şi poliţiştii nu mai ştiu cum să se descurce cu banii pe care îi primesc după reducerea salariilor. Cei mai mulţi bugetari spun că au renunţat la concedii, maşina personală sau la haine noi.

    Chiar şi aşa, ratele pe care şi le-au făcut deja la bănci le mănâncă mai tot venitul. Majoritatea cumpără alimentele strict necesare şi circulă prin oraş cu transportul în comun pentru a mai face economie la benzină.

    Bugetarii, echilibristică la minus 25%
    http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bugetarii-echilibristica_la_minus_25_0_307769763.html

    RăspundețiȘtergere
  7. SARACIi de ei la cat muncesc,cred ca-i prea mult(cu exceptia medicilor) .Mergeti si cautatii pe acasa sa vedeti ce masini,ce apartamente,ce mobilier ca mai concedii isi trageau de 3 luni vara, o luna iarna etc. si toate astea din salariu ala prapadit.es mai cred inca pe vremea lu CEAUSESCU cand nu le statea nimeni in fata.pt. ei economia de piata e ceva vag si toretic. nici nu se gandesc sa mearga la 2-3 scoli sa faca macar 7 ore pe zi. ei vor tot 3 ore pe zi si salariu canci???

    RăspundețiȘtergere
  8. Trage-ti concluzia!
    Conducerea din 2007 a Prefecturii Bacau a realizat “ture” de 20 de ore zilnic in luna ce a premers alegerile europarlamentare, respectiv referendumul pentru introducerea votului uninominal. Cele doua evenimente electorale au avut loc concomitent, in data de 25 noiembrie.
    Vârfurile” Prefecturii Bacau au lucrat, potrivit cifrelor inscrise in pontaje, câte 20 de ore pe zi, timp de aproape o luna.
    Atfel, senatorul(PNL) Gabriel Berca, prefectul de la acea data(acum a sarit in barca PDL ca PUPINCURIST cu vuvuzela a lui Basescu, sau Mioara Manea, sefa Directiei Juridice din Prefectura, si-au pontat, pe lânga programul normal de opt ore, câte sase ore suplimentare rezultate din munca depusa la organizarea europarlamentarelor, respectiv alte sase ore de pe urma muncii de organizare a referendumului. In total, 20 de ore pe zi.
    Potrivit pontajelor din perioada noiembrie 2007, un numar de 16 angajati ai Prefecturii au incasat peste 1200 de lei ca indemnizatie pentru participarea la organizarea europarlamentarelor. Aceeasi 16 functionari au mai incasat câte 700 de lei pentru munca prestata la organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal.
    Din compartimentul Juridic Mioara Manea si Elena Duhan si-au pontat 27 de zile lucrate pentru organizarea europarlamentarelor, respectiv 24 pentru referendum.
    Gabriel Berca a declarat ca nu-si aminteste cu exactitate ce s-a intâmplat in acea perioada.Mai frate,acestia de la PDL dupa ce ca sunt macelari mai sunt si mincinosi.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri