Google Translate

marți, 10 august 2010

Acum inteleg! De ce mi-a fost frica, nu scapam!

Ministerul Apărării a lansat un proiect de lege menit să rezolve problema deficitului de soldaţi apărut după desfiinţarea serviciului militar obligatoriu.

Criza loveşte România nu doar în ceea ce priveşte mâncarea, salariile, preţul benzinei, factura de curent electric sau costul întreţinerii la bloc. România are tot mai puţini medici, ingineri sau programatori, iar acum a intrat şi în criză de soldaţi. Situaţia poate fi rezolvată de Legea privind statutul rezerviştilor voluntari, al cărei proiect a fost elaborat de specialiştii MApN.

Expunerea de motive a viitorului act normativ prezintă situaţia în termeni reci:
“Ca urmare a aplicării prevederilor Legii 395 / 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu, a scăzut numărul rezerviştilor din rezerva operaţională, fiind de aşteptat ca acesta să se reducă drastic în următorii doi-trei ani”.
Viitoarea Lege privind statutul rezerviştilor voluntari, propusă de MApN, are rolul de a “fabrica” rezervişti tineri, care să poată fi moblizaţi în situaţii de criză sau de război.

Cine sunt rezerviştii voluntari

Membrii acestei categorii de militari vor fi acele persoane care vor accepta, prin semnarea unui contract, să ocupe funcţii în structura Ministerului Apărării Naţionale. Contractul va fi pe durată determinată, iar MApN va accepta candidaţi de ambele sexe. Rezerviştii voluntari vor fi soldaţi, gradaţi, subofiţeri şi ofiţeri. Primul lor contract va avea durata de 4 ani, iar următoarele câte trei ani. Limitele de vârstă ale rezerviştilor voluntari nu sunt indicate în proiectul de lege, dar ele vor fi probabil similare limitelor de vârstă ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari, adică de la 18 la 45 de ani.

Ce primesc rezerviştii din partea statului

Conform proiectului de lege, rezerviştii voluntari primesc „drepturi băneşti şi de hrană similare cu cele ale personalului militar în activitate”. Asta înseamnă că un soldat va primi, net, cam 1000 de lei pe lună, un subofiţer cam 1500 de lei pe lună, iar un locotenent cam 1700 de lei pe lună. În cazul în care rezervistul voluntar primeşte mâncare de la unitatea militară, contravaloarea acesteia se scade din valoarea soldei. Aceste drepturi se acordă însă numai în perioada în care rezerviştii participă la instruire sau la misiunile din structura militară în care sunt încadraţi. În perioada în care nu participă la asemenea activităţi, rezerviştii voluntari vor primi o indemnizaţie lunară egală cu 30 la sută din soldă.

Ce obligaţii au rezerviştii voluntari

Rezerviştii vor fi chemaţi la instruire cel puţin două zile pe lună “în perioada repaosului săptămânal”, plus cinci zile lucrătoare, consecutive, anual. În perioadele în care execută obligaţii militare, contractele de muncă ale rezerviştilor cu angajatorii lor civili vor fi suspendate. Contractele de muncă nu pot fi anulate, din iniţiativa angajatorului, decât în cazul dizolvării firmei respective. Rezerviştii voluntari din România vor depune jurământul militar şi vor fi obligaţi să participe la misiuni internaţionale.
Sisteme asemănătoare de pregătire a rezerviştilor funcţionează şi în alte ţări NATO, inclusiv în SUA.
Cât costă recrutarea de rezervişti voluntari

Potrivit estimărilor realizate de specialiştii MApN, impactul financiar al introducerii sistemul de rezervişti voluntari va fi de 11 milioane de lei pe anul 2010 şi va creşte în următorii ani, media pe cinci ani fiind de 22 de milioane lei pe an. Pentru aprobarea acestui proiect legislativ va fi necesar şi avizul CSAT.

Articol preluat din Adevarul.ro : Soluţie la criza de soldaţi a României: militarii de duminică pe 1.000 de lei pe lună
__________________________
Wow!
Nu am crezut, dar ma asteptam!
Eu nu voi comenta "aici" despre acest proiect!
Punctul meu de vedere, doar pe "e-mail"!
Cine doreste sa discutam, il rog sa se prezinte!
Un scurt CV, cateva date de identificare:
pregatire, adresa sumara, e-mail, telefon,etc.!
Ulterior, va voi CONTACTA eu!
Am o solutie constructiva!
ONOARE - LEGE - DEMNITATE

Admin, V.Burcu
p.s.: Maxima ATENTIE la aceast proiect/lege!
Daca va reusi sa fie aprobat, promulgat,
inseamna ca ... restul pe e-mail!

_________________________
Prieteni,
Va amintiti ce a raspuns D-l Presedinte
Basescu cu privire la proiectata intalnire
din Piata Universitatii? Redau aproximativ:
"Am fost ACOLO, la ora stabilita, dar erau ...
4 - 5 oameni"! Exact asa a fost ACUM, cu mine,
cu propunerea facuta! Multumesc celor care
s-au "inscris", dar din pacate "cei multi"
vor sa DEZBATEM in continuare AICI!
OK, asa va fi! Vorbeam si de o SOLUTIE!
O solutie constructiva! Ea EXISTA, si va fi
in continuare VALABILA! Dar ... inca nu
suntem PREGATITI pentru asta!
Probabil, nici ca vom fi vreodata!
Sau poate ... da!
Asta e!

V.Burcu

26 de comentarii:

  1. Am onoarea d-le ADMIN!
    Ati reusit sa imi starniti curiozitatea pentru solutia dumneavoastra...
    Trec pe "e-mail"!
    Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  2. OK! Va multumesc!
    Voi raspunde centralizat la e-mail-uri, in ordinea cronologica a sosirii acestora, incepand cu ora 23! Va cer scuze pentru aceasta modalitate, dar nu exista alta varianta mai buna! Inainte de a-mi trimite e-mail, va rog sa ganditi de 7 ori! Nu pierd vremea discutand/discutii! Doresc sa va propun un PROIECT viabil, in limitele Constitutiei, legii! V.Burcu
    p.s.: Pentru eventualii carcotasi!Asta nu inseamna "dizidenta", ca a-si parasi SCMD, sau alte prostioare adiacente! Rog multa maturitate in ABORDAREA acestei postari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, hai sa incerc si eu ca deh...vorba ceea: "Curiozitatea ucide".

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper ca nu luam o teapa gen "Elodia - OTV", d-le ADMIN, ca nu va spala toata Dunarea ce va trece pe aproape! ... deci rabdare pana la miezul noptii...
    PKM: Salut si numai bine! Sunt cu ochii in ceafa ta!
    Cu stima si Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pavele nu cred ca va fi ca la 6/49

    RăspundețiȘtergere
  6. Se pare ca s-a depasit nivelul. S-a intrat intr-o perioada de conspirativitate. numai pentru initiati..etc. e super tare

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cezar, esti rau! Crezi ca Admin ne invita cumva sa intram intr-o loja masonica, la „Cina cea de taina” sau sa impartim comoara lui Dromichete? Si apoi...invitatia postata pe blog este "la liber".

    RăspundețiȘtergere
  8. @ All
    Eu, nu stiu sa folosesc un mail. Eu stiu ca pot comenta aici. Si aici si pe un mail ma simt la fel de iubit de baietii....Daca incepeti cu chestii de genul acesta ...by, by. Comentariul meu cu privire la aceasta chestiune este pe Infomondo militar. Va rog nu duceti in mizerie ceea ce ati facut pana acum.... Va este frica ?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Micutzul
    Poate aici nu este numai "chestia de iubire". Poate e ceva gen roman Dostoievski. Sau poate e ca la pescuit: poti prinde pestele mare, chiticul ori...experienta. Incercarea moarte n-are... Apesi pe adresa Admin aia rosie din coltul dreapta-sus: vburcu2005@yahoo.com si gata. Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Nikk
    Interesant punct de vedere si cred ca este si pertinent. In aceasta conditie chiar ca Armata va avea viitorul lui Mos Teaca.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Bună seara camarazi !
    La ceas târziu din noapte un amic de aceeasi osatură ca si mine mi-a trimis emailul cu pricina si chiar că m-am ingrozit mai ales că până acum numai rele am auzit despre noi, cei ce-am slujit o viata-ntreagă . Să iasă basma curată din cloaca in care au băgat tara, guvernantii de trei lulele vin cu tot felul de proiecte unele mai dubioase ca altele numai ca să dezinformeze , demobilizeze si păcălească pe cei loviti de lăcomia lor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Puterea de AZI, ceilalti care ne diriguiesc viata, sunt DIABOLICI! Au gasit SOLUTIA sa scape de NOI, cei cu pensii de stat mai mari de 2-3000 lei!

    Sunt SIGUR de asta, deoarece punandu-mi cateva intrebari, nu gaseam RASPUNSURI. Nu intelegeam, la momentul respectiv "nu ce URMARESC GUVERNANTII", "ci CUM vor REZOLVA LEGAL", cateva MARI PROBLEME!
    Cea mai MARE, care viza SIGURANTA NATIONALA, era fara indoiala ... ORGANIZAREA MOBILIZAREA tarii!

    Am trecut la STUDIUL INTENSIV al legsislatiilor si practicilor din alte state, MARI si DEMOCRATICE ale lumii: acolo am gasit un raspuns cu posibila aplicabilitate si in Romania: "rezervistii voluntari"!

    Iata, ce gandeam eu, ce cautam sa inteleg bine, se afla in faza AVANSATA si in laboratoarele puterii:
    Legea rezervistilor voluntari!
    V.Burcu
    - partea I-a, din raspunsul pe care il dadeam in seara aceasta, la @H23 ! -

    RăspundețiȘtergere
  13. Lucrurile se leaga .
    1. Desfiintarea "pensiilor nesimtite" .
    2. Desfiintarea titulaturii de "ofiter in retragere" . Va amintitti renumitul proiect semnat de Badalan la care facea trimitere domnul Monac (parca) si se impotrivea domnul Dogaru ?
    3. Desfiintarea drepturilor militarilor rezervisti prin anularea articolelor din legea 80 care face referire la aceste drepturi.
    4. Desfiintarea pensiilor militare de stat si inglobarea acestora sistemul unitar de pensii, la global, dupa ce vor fi " ajustate " substantial .
    5. Urmeaza defiintarea categoriei de rezervisti actuali si inlocuirea acestora cu un sistem (si nu numAi sistem ci si personal) nou ,in care fostii militari nu vor mai avea nici macar statutul de militari rezervisti, pentru ca se va da o lege noua in care rezervisti vor fi cei ce vor semna contractul cu ministerul, pe o peroada determinata , cu atributiuni stricte insa fara drepturi, fara drept de pensionare , pentru ca pensionarii militari nu vor mai exista ca si categorie sociala. Bineinteles , vor fi admise doar dosarele celor ce "nu prezinta pericol" si au dat cuminte din coada cand li s-a spus .
    6 Si urmeaza apoi si incetarea platii pensiilor militarilor pana la varsta de pensionare asa cum o cere domnul Basescu cel care spunea ca nu va admite nici o modificare a pensiilor militarilor .
    7. Ce mai urmeaza ? Desfiintarea si scoaterea din nomenclatorul ocupatiilor , a notiunii de pensionar militar, odata cu desfiintarea drepturilor, sarcinilor(ce vor fi preluate de noii "rezervisti ")categoriei de pensionari(rezervisti ) militari, disparitia pensiilor si apoi a noastra ca indivizi . O sa inceapa curand o noua campanie impotriva rezervistilor, in care vor face apel la faptul ca suntem inutili, plini de boli, ramoliti, inapti medical, descalificati profesional,imbatraniti,ca am iesit la pensie pentru incompetenta , unii disciplinar, se va umbla la dosarele unora care au fost urmariti de DNA si au iesit la pensie pentru a " scapa " de urmarire in justitie , se va scoate afara toata mizeria pe care tot ei au creat-o, numai si numai pentru a justifica si ultima lovitura : DESFIINTAREA IN TOTALITATE A ACTUALILOR PENSIONARI SI REZERVISTI MILITARI .
    Si vor reusi sa obtina " adeziunea " populara , pentru ca nu e asa , toata tarile civilizate , inclusiv americanii , au acest sistem de rezervisti, tineri, vigurosi, care sunt pregatiti periodic, sunt apti medical, verificati si mai ales nu necesita cheltuielile pe care le solicita un pensionar militar. Iar salariile noilor rezervisti vor fi platite din pensiile " ajustate " ale celor ce vor fi inlaturati ? NU E MINUNAT ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Aceasta, va rezolva IMEDIAT cateva probleme stringente ale puterii actuale, Guvernului si Presedentiei:

    - scapa repede si usor de plata pensiilor de stat, mai mari de 2-3000 de lei, catre toate toate categoriile
    de fosti militari, functionari publici cu statut special, politisti, jandarmi etc.
    - la nevoie, POT chiar sa le reduca si la 1-2000 lei, ori sa nu le mai dea deloc, de la caz la caz! Oricum, vor continua sa ne AMENINTE, ca daca nu ne vedem de treaba, le pot taia definitiv! Le vom mai vedea ... la implinirea varstei de pensionare!
    70 de ani, spunea cineva!
    - Organizarea-mobilizarea se va face LEGAL cu acesti voluntari, de regula tineri, dar si VARSTNICI valorosi
    ca pregatire, profesie, competente, sanatate etc.etc.
    - NOI, cei ACTUALI, nu mai contam! Suntem definitiv scosi din ecuatie! Avea dreptate D-l Basescu, care spunea
    ca ... pana la 70 de ani, varsta de pensionare, sa fim considerati ... disponibilizati, sa ne cautam de lucru! Apoi, drepturile de pensie!

    Asa este in MULTE state, unde se aplica VOLUNTARIATUL REZERVISTILOR! Cu bani putini, se fac multe!

    Ma opresc acum, aici, in DEZVOLTAREA acestui SUBIECT fierbinte!
    V.Burcu
    - partea II-a,din raspunsul ... de la @H23 ! -

    RăspundețiȘtergere
  15. @all, Dar ... mai ESTE CEVA ! Este LEGEA interna si internationala!
    Sunt PRINCIPIILE UNIVERSALE ale ramurilor de DREPT, ale Drepturilor omului! Iar PUTEREA, puterea actuala ... nu e vesnica! Noi VOM alege! Mai devreme, ori mai tarziu!

    RăspundețiȘtergere
  16. Alexandru
    Această lege era imperios necesară. Practic, de peste 10 ani Armata română nu mai pregăteşte rezervişti. Nici trupă, nici cadre. O situaţie inadmisibuilă pentru un stat NATO. Din câte am înţeles cei ce se vor înrola ca retervişti vor beneficia de o soldă de 1000 de lei/lună, pentru soldaţi şi gradaţi şi 1700 de lei/lună, pentru sublocotenenţi. banii vor fi plătiţi numai pentru timpul petrecut la pregătire, sub comandă militară (instrucţie, aplicaţii, exerciţii de mobilizare etc). Să vedem cum va fi pusă în practică această idee.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Apex, nimeni nu spune ca aceasta Lege nu este buna, benefica pentru tara! Alta este PROBLEMA. Si in acest caz, ca in fff multe altele, politicienii romani, PUTEREA de ieri sau de azi, IMPORTA legi, institutii din legislatia/practica altor STATE, considerate DEMOCRATICE ( cat de ... este o alta poveste), pe care APOI le fac "tandari", ineficinte sau chiar antidemocratice!

    Va rog sa ANALIZATI/COMPARATI - dau doar un singur exemplu din SUTELE posibile - ce reprezinta in LUME: Ombudsman is in Swedish ( de la origini si pana in prezent);Control Yuan in China; Parliamentary Commissioner for Administration in United Kingdom; Office of the Taxpayer Advocate,United States; Ombudsmen in Australia; "Médiateur de la République" in France; Commissioner for Human Rights in Russia; Defender of the People in Spain etc.etc. - si ce este/a ajuns in Romania AVOCATUL POPORULUI! Asa intelegem noi "importul" aiurea al unor institutii, altminteri onorabile, pline de forta, mai mult decat necesare! Asta e, din pacate!

    RăspundețiȘtergere
  18. Apropo: si solutia constructiva?... ca am ramas cracanati intre blog si e-mail!
    Macar ceva acolo... un pont o idee... o maslina... ca trecu ora 23 si parca o vazui pe Elodia...
    Mai sa cred ca Sfantu Duh ma inspira atunci cand am pomenit de ciorba lunga tip OTV.
    Hai, d-le ADMIN, ceva acolo, macar pentru abureala nostra...

    RăspundețiȘtergere
  19. @Pavel M, iti multumesc pentru seriozitate, interes, consecventa. Te citez: Apropo: si solutia constructiva? ... ceva acolo! DA, dupa OPINIA MEA, exista DOAR UNA SOLUTIE CONSTRUCTIVA! Acum, este pregatita in varianta updatata!

    Acestea fiind zise ... mai spun ceva: aceasta solutie am POSTAT-O si aici, candva, pe blogul acesta deci! Vrei s-o cauti? O dibuiesti repede?

    Reactiile au fost atat de dure, incat pe de o parte am inteles ca NU SUNTEM PREGATITI PENTRU O ASTFEL DE OPTIUNE, iar pe de lata parte ... unii colegi ... m-au luat la ciocane,... mama/mama, vorba lui nea Gogu!

    RăspundețiȘtergere
  20. ADMIN, stimabile, ca un pensionar militar umil ce sunt, batran (+55 ani), bolnav (macar inchipuit) si isteric (parerea unora...) rogu-te nu ma trimite la deslusit cimilituri si istorii, ca ma apuca pandaliile pe caldura asta.
    Da-mi in "clou" macar, sa zic cu uimire "AHA..." si sa ma dumiresc in sinea mea si sa recunosc ca sunt un bleg curios.
    Serios acum, se simte nevoia unui "centalizator" de opinii si puncte de vedere, care sa sintetizeze tendintele si orientarile reale ale celor ce ne urmaresc si care isi exprima parerile.
    Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  21. Pavele,Pavele,
    Cine e mic , se face mare , si este compus de regula din 3 litere din care prima e P ?
    GHICI GHICITOAREA MEA .

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu, ca aveti ceva cu mine... dai cu ghicitori, cu pilde cu alea-alea...
    Ziceti domnule in clar ca n-o fi bai!
    La mine, pe aici e caldura mare, aer conditionat nexa, asa ca fierb la propriu, nu ma mai perpeliti...
    Da de fapt nici nu ma mai intereseaza, ca au pus cei de la SCMD Sibiu niste modele de cereri ca lumea! Sac, ma mut la ei!

    RăspundețiȘtergere
  23. AHA... Daca s-a auzit un "poc" a fost falca mea cazuta jos de uimire si dezamagire.
    Daca asta este "solutia", atunci NU, merci si la revedere.
    Avea dreptate PKM: "curiozitatea dauneaza grav sanatatii"!

    RăspundețiȘtergere
  24. Mai Scorpio(alias.......) de ceva compus din 4 litere si care incepe cu U si se termina cu R, si care nu se face nici mic si nici mare intrucit s-a nascut mort de la inceputuri, nu ai auzit? oare sa-i fi uitat asa de repede pe prietenii matale care iti propusesera si tie o fonctie daca s-ar fi nascut vii la inceputuri? ce mica e lumea mare? si cita uitare?

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri