Google Translate

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Exploziv. TVR1 vs Biserica Ortodoxa Romana (BOR). Razboi sau interese?

Televiziunea Romana - Redactia emisiunilor spirituale

30/03/2011 [TVR1] Averea Bisericii 1



30/03/2011 [TVR1] Averea Bisericii 2


30/03/2011 [TVR1] Averea Bisericii 3


30/03/2011 [TVR1] Averea Bisericii 4


30/03/2011 [TVR1] Averea Bisericii 5


P.S.: Averea Bisericii Ortodoxe depaseste 3 miliarde euro
Biserica Ortodoxa Romana (BOR) administreaza una dintre cele mai mari averi din Romania, a carei valoare depaseste trei miliarde euro, potrivit estimarilor Business Standard, pe baza datelor centralizate in urma unei ample anchete jurnalistice.
Averea Bisericii – coşmar pentru Televiziunea Română
În legătură cu emisiunea-dezbatere cu tema „Averea Bisericii” difuzată în cadrul emisiunii Cu ochii'n 4 pe canalul TV România 1 în seara de 30 martie 2011,
Patriarhia Română face următoarele precizări:
Aşa cum au remarcat numeroşi telespectatori, emisiunea a fost agresivă, lipsită de obiectivitate şi de profesionalism, arătând, de fapt, reaua intenţie a realizatorilor prin prezentarea trunchiată şi tendenţioasă a informaţiilor cu scopul vădit de a discredita Biserica în contextul crizei economice actuale.

Această atitudine a reieşit inclusiv din prezentarea promoţională agresivă a emisiunii cu scopul creării percepţiei în opinia publică a faptului că Biserica ar deţine proprietăţi uriaşe folosite în scopuri nedeclarate. Averea Bisericii a fost prezentată hiperbolic şi chiar ridicol, ca un fel de „tsunami pecuniar”, care a devenit un coşmar-obsesie pentru politica editorială a televiziunii naţionale.

Chiar dacă în urmă cu aproape o lună într-un interviu de peste o oră acordat domnului Daniel Georgescu, reporter TVR, preotul jurist Ionuţ Corduneanu, vicar patriarhal administrativ, având datoria de a arăta transparenţă şi respect pentru opinia publică, a explicat pe larg care sunt proprietăţile şi sursele de venituri ale Bisericii Ortodoxe Române necesare acoperirii cheltuielilor crescânde pentru construirea, consolidarea şi restaurarea lăcaşurilor de cult în majoritate aflate în patrimoniul cultural-naţional, pentru întreţinerea acestora, precum şi pentru susţinerea lucrării pastoral-educaţionale şi social-filantropice a Bisericii în favoarea societăţii româneşti, realizatorii emisiunii cu tema „Averea Bisericii” au prezentat, aproape obsesiv, sume de bani ireale şi proprietăţi fabuloase pe care le-ar deţine Biserica. De exemplu, în timpul emisiunii s-a făcut afirmaţia falsă că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ar fi primit deja suprafaţa de pădure (116 000 hectare, corect 166 000 hectare) pentru care se judecă în instanţă de mai mulţi ani, fără câştig de cauză. De asemenea, în mod suspect problema restituirii proprietăţilor bisericeşti naţionalizate de către Stat, care ar reprezenta un act de dreptate şi o soluţie durabilă pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a cultelor, a fost sistematic evitată de moderator, domnul Cornel Mihalache.

În acelaşi timp, s-a remarcat atitudinea pătimaşă şi partizană a acestuia precum şi a unora dintre invitaţii ostili Bisericii, deranjaţi de faptul că Biserica Ortodoxă Română se bucură de încredere din partea majorităţii populaţiei, mai ales pentru că Biserica păstrează identitatea spirituală a neamului românesc şi nu primeşte directive şi sprijin financiar din străinătate.

Este surprinzător şi regretabil faptul că tocmai postul naţional de televiziune, TVR, susţinut financiar în majoritate de către contribuabili de credinţă ortodoxă, atacă Biserica naţională a poporului român pe tema sprijinului acordat acesteia de către Statul român. Ori, salariile celor care lucrează în Televiziunea Română, plătite de la bugetul de Stat, sunt incomparabil mai mari decât sprijinul salarial acordat de Stat personalului deservent al Bisericii Ortodoxe Române. În acelaşi timp, suma de la bugetul de Stat alocată celor şase componente ale Televiziunii Române (circa două sute milioane lei) este aproape egală cu sprijinul salarial alocat de Stat Bisericii Ortodoxe Române (aproximativ două sute zece milioane lei), deşi contribuţia reală a Bisericii la viaţa spirituală, cultural-educaţională şi social-filantropică a comunităţilor locale din ţară şi din diaspora română este incomparabil mai mare şi mai eficientă.

Adesea, sprijinul salarial foarte modest acordat în prezent de Stat preoţilor din parohii este chiar mai mic decât impozitul plătit de aceştia către bugetul de Stat pentru salariul lor integral, deşi acest salariu nu mai poate fi realizat în multe localităţi, întrucât contribuţia credincioşilor a scăzut dramatic din cauza fenomenului migraţiei, şomajului şi sărăcirii populaţiei.

În concluzie, considerăm că datoria Televiziunii naţionale nu este aceea de a tensiona în mod artificial relaţiile dintre Stat şi Biserică, nici de a diminua şi submina capacitatea de acţiune a Bisericii, astfel încât aceasta să nu mai poată ajuta spiritual şi social poporul român, atât de umilit astăzi de factori interni şi externi dornici de profit imediat sau pe termen lung, tocmai pentru că acest profit se obţine în defavoarea sa.
Razboi sau interese ?
Qui prodest ?!...
Admin

3 comentarii:

  1. Comisare,fara pensie este cum este,dar fara popa nu te ingroapa!Nu te lua dupa CeZar,ca el a aranjat sa-l ingroape...Tigri!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice societate se sprijina pe 3 piloni: Credinta, Scoala, Armata.Daca ne gindim ca scoala/educatia a aparut pe linga lacasurile de cult(templu/biserica), iar oastea a fost mijlocul prin care cele doua au fost aparate-in multe cazuri impuse -se poate trage concluzia ca cel putin in istoria moderna si contemporana, credinta a fost cea care a constituit elementul central al sociatatii romanesti. Privind la ce s-a intimplat in ultimii 50 de ani si mai cu seama dupa 1989, cele mai concentrate si puternice actiuni au avut ca obiectiv aceste institutii(vedeti "reformele" din armata, invatamint, sanatate). A venit rindul Bisericii Ortodoxe Romane, ca institutie/element de incredere a majoritatii romanilor. Pe de alta parte se face confuzia voita/intentionata intre institutie si oamenii care o compun/deservesc/slujesc.
    Nimic nou sub soare domnule Burcu! Intrebarea este ce va urma si ce vom/vor face romanii? Parerea mea este ca se poate "vedea" pe aceasta postare - nimic de birfit, nimic de aruncat cu vorbe, nimic de zgindarit. Sau poate subiectul este sensibil si sintem in postul Pastelui!
    Tuturor, cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parinte,nu fi lacom.Mana intinsa a actorului basarabean este Mana Lui Hristos care te cheama la binefacere...

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri