Google Translate

marți, 30 august 2011

Incredibil. Motivarea arestării unui subsecretar de stat: a dat dovadă de perseverenţă infracţională


Instanţa motivează arestarea lui Remus Baciu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin faptul că acesta a dat dovadă de perseverenţă infracţională, el fiind deja judecat pentru alte fapte de corupţie, şi că a folosit instituţiile statului în interesul său.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a emis, duminică, un mandat de arestare preventivă pe numele lui Remus Virgil Baciu, fostul vicepreşedinte al ANRP, la cererea procurorilor anticorupţie, care susţin că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

În motivarea deciziei de arestare, Curtea de Apel Bucureşti notează că Baciu s-a folosit de instituţiile statului în interes personal şi că gravitatea faptei pentru care este cercetat Baciu reiese şi din calitatea sa de subsecretar de stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie publică aflată în subordinea Guvernului.


“Gravitatea faptelor pentru care sunt cercetaţi inculpaţii Remus Virgil Baciu şi Camelia Teodora Andruşenco rezultă şi din calitatea pe care inculpatul Baciu o are: subsecretar de stat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie publică aflată în subordinea Guvernului şi, care, are ca rol esenţial luarea măsurilor legale pentru repararea prejudiciilor cauzate persoanelor deposedate abuziv de către regimul comunist, prin acordarea unor despăgubiri băneşti, fără a favoriza vreun titular al dreptului conferit în temeiul Legii 10/2001, în condiţiile în care numărul persoanelor care beneficiază de aceste drepturi este mare, iar pe lângă dramele şi traumele psihice produse de regimul comunist prin deposedare de bunuri şi proprietăţi, aceştia sunt puşi în situaţia de a aştepta o perioadă îndelungată de timp,
unele dosare fiind soluţionate şi după 15 ani.

În acest timp speră să li se facă dreptate şi să li se acorde drepturile cuvenite, dar şi din modalitatea de comitere a faptelor – folosirea prerogativelor funcţiei de subsecretar de stat pentru a determina funcţionarii de la Direcţia Plăţi să nu îşi îndeplinească corespunzător atribuţiile de serviciu, deşi nu coordona activitatea privind aplicarea Legii 10/2001, pretinderea unui procent de 15% din valoarea acţiunilor prin conversiune în titluri la Fondul Proprietatea obţinute de persoanele titulari ai dosarului, prin intermediul inculpatei Andruşenco, care se ocupa şi de tranzacţionarea acţiunilor, scoaterea din cont a sumelor de către titulari şi remiterea banilor inculpatului Baciu pentru traficarea influenţei, colaborarea dintre inculpaţi în realizarea scopului propus, perseverenţa în obţinerea sumei pretinse implicând şi alte persoane în activitatea de primire a banilor, astfel cum rezultă din înregistrările telefonice şi în mediu ambiental -, precum şi scopul urmărit de a obţine anumite avantaje din activităţile desfăşurate, intervenind la alţi funcţionari din cadrul ANPR în vederea efectuării opţiunii de către titularii dosarului şi obţinerii, cu prioritate, a despăgubirilor ce li se cuveneau prin conversiune în acţiuni la Fondul Proprietatea”, se arată în decizia instanţei prin care fostul vicepreşedinte al ANRP a fost arestat preventiv.

Judecătorul care a decis arestarea preventivă a lui Baciu şi a complicei sale, Andruşenco, mai arată că, în exercitarea prerogativelor funcţiei deţinute, vicepreşedintele ANRP avea obligaţia să respecte şi să îndeplinească atribuţiile de serviciu cu mare rigurozitate şi fără a întreprinde acţiuni care să pună la îndoială sau să creeze cea mai mică suspiciune cu privire la corectitudinea, imparţialitatea şi legalitatea activităţilor sale.
“Se mai poate desprinde concluzia că, inculpatul Baciu a folosit o instituţie a statului în interes personal, folosindu-se de funcţia deţinută pentru obţinerea unor interese personale, activitate în care a fost implicată şi inculpata Camelia Teodora Andruşenco, creând astfel în rândul societăţii un sentiment de neîncredere în instituţiile statului implicate în aplicarea legii şi asigurarea respectării ordinii sociale”,
mai notează instanţa în motivare.

CAB mai arată că din această perspectivă constată că gradul de pericol social sporit al activităţilor ilegale presupuse a fi făcute de cei doi inculpaţi, demersurile efectuate în obţinerea sumei de bani şi posibilitatea reală de extindere a sistemului de relaţii corupătoare asupra activităţii altor funcţionari din cadrul ANPR sunt elemente din care rezultă pericolul pentru ordinea publică al celor doi, fapt ce justifică măsura arestării preventive şi exclude, totodată, alegerea altei măsuri neprivative de libertate fără a induce suspiciunea opiniei publice că instituţiile statului protejează actele de corupţie, iar sistemul judiciar este ineficient în a se autoapăra în aceste situaţii.
“În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Baciu, instanţa constată că acesta a dat dovadă de perseverenţă infracţională, întrucât a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune”,
conchide instanţa, care notează că acesta este deja judecat, în recurs, la instanţa supremă, într-un alt dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Remus Virgil Baciu este acuzat de trafic de influenţă, iar Camelia Teodora Andruşenco, persoană fără calitate specială, de complicitate la trafic de influenţă.

Sursa text: mediafax.ro
Motivarea arestării fostului vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu


Incredibil !
=====================
În 2007, Baciu a fost trimis în judecată în aşa-numitul dosar "Steriletul", alături de un medic primar la Spitalul Clinic "Dr.I.Cantacuzino" Bucureşti, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. În dosar au mai fost acuzaţi reprezentantul unei societăţi comerciale şi un avocat.
...................
În noiembrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea celor patru acuzaţi., dar procuorii DNA au contestat decizia. Următorul teremn stabilit de Curtea Supremă în acest dosar este 15 septembrie 2011.
....................

Şpăgi de sute de mii de lei
Concret, în cursul lunii august 2011, Baciu a primit, prin intermediul Cameliei-Teodora Andruşenco, suma de aproximativ 400.000 lei de la învinuita Androne Elisabeta, iar în ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la o altă învinuită din dosar, Valeria Stan, în scopul sus menţionat. În cursul zilei de 24 august 2011, Camelia-Teodora Andruşenco a primit de la învinuitele Elena Albu şi Petra Vişan, prin intermediul celei din urmă, suma totală de 927.000 lei.

Prins în flagrant delict
În ziua de 26 august 2011, inculpata Andruşenco Camelia Teodora s-a întâlnit cu inculpatul Baciu Remus Virgil, căruia i-a remis, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, suma de 400.900 lei provenită din cei 927.000 lei primiţi de coinculpată în împrejurările prezentate mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Cinci acuzaţi în actualul dosar
Remus-Virgil Baciu este acuzat de trafic de influenţă, iar Camelia-Teodora Andruşenco de complicitate la trafic de influenţă. La data de 28 august 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 29 de zile. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de învinuitele Elena Albu, Petra Vişan, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.
====================================

Aloo, magistrati!
Domnule Premier Boc!
Iata cum Tara Justitiei lu'Peste,
a devenit Raiul infractorilor pe Pamant!
Motivarea arestării unui subsecretar de stat aflat in functie, cu dosar penal pe rol: 
... a dat dovadă de perseverenţă infracţională ...
( ~ ... in luarea cu consecventă, a unor spăgi,
de sute si sute de mii de lei ... ~ )
Admin
P.S.: Punem pariu ca va fi pus in libertate?

23 de comentarii:

  1. Un exemplu concret, din categoria:
    Penalii, conduc Romania!
    Dormiti in pace si ...
    Sa traiti bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un exemplu, la fel de concret, privind cine incurajeaza si protejeaza infractorii la nivel inalt (si nu numai): MAGISTRATII.
    Daca MAGISTRATII l-ar fi "saltat" din prima (2007), nu s-ar fi ajuns AZI aici!
    Eheee ...
    Si nu este deloc singurul caz!
    Gem ministerele de indivizi cu DOSARE PENALE aflate pe rol, in curs de albire, ori in asteptarea termenului de prescriptie a faptelor!
    Magistratii, trebuie sa raspunda!
    Pentru fiecare caz de cocoloseala!
    Valabil si pentru unii procurori, care au excelat in asa zise "incalcari procedurale"!!!
    Vremea judecatii, se apropie!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Brrrrrrr ce întuneric! Scoal Cezare şi fă de plancton!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ion Iliescu: Avem datoria să-l sprijinim pe Sorin Oprescu la viitoarele alegeri
    =============
    Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, trebuie sprijinit de USL la viitoarele alegeri locale, iar opiniile conform cărora acesta ar trebui să se înregimenteze în PSD sau PNL reprezintă mare greşeală politică, a afirmat marţi preşedintele de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu.

    Potrivit acestuia, Sorin Oprescu trebuie sprijinit, iar experienţa şi autoritatea acestuia trebuie să fie folosite. "Cred că avem datoria să-l sprijinim pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la viitoarele alegeri şi să-i respectăm opinia. (...) Exista opinii - să-i impună lui Sorin Oprescu să se înregimenteze în USL sau în PSD, ar fi o mare greşeală politică. Nu aşa se lucrează cu oamenii în activitatea politică. (...) Este păcat când ai un asemenea candidat să nu-l sprijini, să nu te foloseşti de autoritatea pe care el a câştigat-o", a afirmat liderul de onoare al PSD, la Antena 3. AGERPRES

    RăspundețiȘtergere
  5. Oprescu se aruncă la un împrumut de 800 mil. euro pentru Capitală ca să ramburseze creditul lui Videanu
    ===========
    Banii vor fi folosiţi pentru refinanţarea unui credit de 500 de milioane de euro făcut în anul 2005 de Adriean Videanu şi pentru plata datoriilor RADET-ului.

    Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) discută as­tăzi un proiect pentru contractarea unui nou împrumut de 800 mil. euro care să fie folosit pentru restructurarea datoriilor şi pentru proiectele viitoare.

    Dacă consilierii aprobă acest proiect, iar Finanţele vor fi de acord, având în vedere că un astfel de împrumut ar intra în calculul datoriei publice, el ar fi şi cel mai mare contractat vreodată de o administraţie locală în România. Datoria publică a României era, la finele lui mai, potrivit Ministerului Finan­ţelor, de 37% din PIB (47 mld. euro) faţă de 30,8% din PIB la finele lui 2010. Din aceasta, 94,2% reprezenta datoria publică guvernamentală şi 5,7% datoria publică locală.
    Împrumutul pe care îl analizează consilierii municipali reprezintă, ca volum, veniturile proprii ale municipalităţii pe aproape un an: în 2010 au fost de 833 mil. euro şi sunt estimate pentru 2011 la un mld. euro.

    Împrumuturi la sume care depăşesc ordinul sutelor de milioane de euro au mai fost făcute în timpul în care Adriean Videanu era primar general (2005- 2008). O parte a acestor împrumuturi ajung la scadenţă în următorii ani şi ar urma să fie achitate potrivit intenţiilor din proiectul citat din acest nou împrumut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din 18 iulie 2011,seara de seara,
    Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, este SUBIECTUL DE SERVICIU al OTV. Dezvaluiri incredibile, probe cat cuprinde. Oprescu tace. Nimeni nu zice nimic. Nicio reactie! Autoritatile ... nci ele!
    Asta e Guvernarea Boc!
    Politia! Parchetul!
    Nu vad, nu aud!

    RăspundețiȘtergere
  7. Supravietuitor in trei Guverne: Consilier in Guvernul Nastase, pus de Tariceanu la Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor, pastrat de Boc, arestat de DNA
    ==============================
    Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Remus Virgil Baciu, arestat duminica, 28 august, este de 10 ani numai la putere: a rezistat in guvernele Nastase, Tariceanu si Boc. In 2001, Baciu a fost consilierul Prefectului Capitalei. Au urmat, pe rand, functii de consilier personal al Ministrului Sanatatii, consilier la cancelaria premierului Nastase, vicepresedinte al ANRP din 2005 pana in prezent, prin ordin al premierului Tariceanu. Guvernul Boc l-a mentinut subsecretar de stat pana duminica, 28 august, cand a fost arestat preventiv intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta.

    Alaturi de el a fost arestata si Camelia Teodora Andrusenco - fosta sefa de cabinet a premierului Radu Vasile, fosta consiliera personala a ministrului de Interne Cristian David, fost asistent cabinet ministru cu jumatate de norma la Agentia pentru Strategii Guvernamentale si asociata in patru firme private.
    HotNews.ro

    RăspundețiȘtergere
  8. Traseul lui Remus Virgil Baciu in functii publice
    =====================
    Greu de explicat cum a rezistat un personaj ca Vasile Baciu in functii importate sub trei guverne: Nastase, Tariceanu si Boc. Potrivit unor surse HotNews.ro, Baciu ar fi fost sprijinit puternic in PDL de lideri ca Ioan Oltean si Adriean Videanu. In PSD, unul dintre sustinatorii sai ar fi celebra soacra a lui Mircea Geoana, Margareta Costea. HotNews.ro a refacut traseul sau spectaculos in functii publice, practic fiind mereu in Guvern in ultimii zece ani.

    In varsta de 37 de ani, Remus Virgil Baciu este doctor in stiinte juridice, absolvent al Facultatii de Drept la Universitatea Bucuresti. Potrivit CV-ului sau, publicat pe site-ul ANRP, din 1997 este membru al Baroului Bucuresti.

    In 2001, Baciu a fost consilier si sef al corpului de control al Prefectului Capitalei, Mihai Ion Florin Luican, demis la inceputul anului 2002 de Adrian Nastase "pentru mai multe afaceri dubioase" cu terenuri si imobile, potrivit publicatiei 9am.

    In 2001-2003 a fost consilier personal al Ministrului Sanatatii, Daniela Bartos (PSD).

    In martie 2004, Baciu a fost numit consilier la cancelaria prim-ministrului Adrian Nastase (PSD).

    Din septembrie 2004 si pana in martie 2005, a fost secretar de stat in cancelaria prim-ministrului, seful departamentului de aplicare a legilor despagubirilor (guvernele Nastase - Tariceanu).

    In mai 2005 a fost numit subsecretar de stat, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) prin decizia prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu, functie pe care o ocupa pana in prezent.

    Tot din 2005 este lector universitar la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune, catedra de Drept, din cadrul ASE Bucuresti.

    Din decembrie 2010 este membru al Comitetului interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor; Comitetul a fost infiintat prin decizie a prim-ministrului Emil Boc ca urmare a hotararii pilot data de CEDO in octombrie 2010 pe problema retrocedarilor.

    In martie 2011, Remus Virgil Baciu a fost amendat, printr-o decizie a Tribunalului Calarasi, pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti. HotNews.ro

    RăspundețiȘtergere
  9. Bercea Mondialu poate fi cercetat in libertate - procurorii fac recurs.
    Bercea Mondialu poate fi cercetat in stare de libertate, au decis miercuri magistratii Tribunalului din Olt, insa decizia nu este definitiva iar procurorii au anuntat ca vor face recurs.
    ============
    Si ce daca!
    Judecatorii ... e suverani!
    Traiasca mafiotii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Muschi sa ai, creier nu conteaza!
    ==========================
    Senatorul PDL Iulian Urban a depus o initiativa legislativa la Senat prin care propune ca politistii care, in lipsa unor motive medicale intemeiate, nu se prezinta la evaluarile sportive periodice, sau sunt respinsi la aceasta examinare sa fie concediati.

    Urban vrea modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului si sa introduca mai multe articole noi. Unul din acestea prevede ca "neprezentarea politistului la evaluarile sportive periodice in termen de maxim 6 luni de la data stabilita, motivat de scutirea medicala nejustificata, sau prezentarea si obtinerea calificativului 'nesatisfacator', de doua ori, genereaza incetarea raporturilor de serviciu".

    Pedelistul isi motiveaza initiativa aratand ca in structurile MAI au ajuns sa fie incadrati tot mai multi politisti care nu au o conduita fizica corespunzatoare sau care eludeaza examenele periodice sportive, fie prin scutiri medicale nejustificate, fie prin alte motivari.
    =======================
    O noua gaselnita, pentru a scapa de incomozi!

    RăspundețiȘtergere
  11. Apropo de imprumutul PRIMARIILOR la banca:
    ====================
    Este noua ~inventie~ a actualilor Primari, aproape in toata tara. Din pacate, contribuabilii habar nu au de aceste CREDITE inrobitoare, care s-au dus si se duc pe borduri, fantani arteziene, floricele, pomisori exotici etc.etc., lucrari care asigura un “parandarat” CORESPUNZATOR. Mizeria, cand va iesi de sub pres, va fi exploziva!

    RăspundețiȘtergere
  12. Seful Agentiei Medicamentului, fiul lui Iosif Boda, prins cu spaga.
    =====================
    Daniel Boda, seful Agentiei Nationale a Medicamentului (ANMDM), a fost trimis in judecata pentru coruptie, dupa ce a fost prins luand spaga.

    Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe seful ANM pentru luare de mita in forma continuata, alaturi de alte sapte persoane, printre care si un director la Directia de Sanatate Publica Arges, un administrator al unei firme de distributie medicamente si un inspector in cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale - Departamentul Inspectie Farmaceutica.
    ================
    Wow!
    Iar tacsu, ne da noua Lectii, seara de seara!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bloc motor fisurat; retragere la garaj.

    RăspundețiȘtergere
  14. Prietene, ai dreptate!
    Frica si lasitatea, au fisurat motoarele!
    Astia suntem, ne meritam soarta! Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  15. ,, Frica si lasitatea, au fisurat motoarele!''
    .
    ,,HEMOROIZI,FISURI ANALE?''
    .
    Aia sunteti si va meritati soarta !
    Voi vreti in jumatate de ora sa rezolvati toate problemele?
    Chistruiatul

    RăspundețiȘtergere
  16. Chistruiatule,
    Constat ca esti atat de constipat la minte, incat ti-au aparut ... HEMOROIZI,FISURI ANALE!
    Ce iti este si cu sanatatea asta! ...
    Asa cap, asa boli!

    RăspundețiȘtergere
  17. Mei, mei ... Voi nu vedeti?
    Voua nu va este rusine?
    Vad ca zilnic avem oaspeti din lumea larga ...
    Dar ... voi nu si nu! O tineti langa, cu toate prostiile din lume, absolut descalificante!
    Mei, mei ... Mare rusine!

    RăspundețiȘtergere
  18. @ano 31 august, 22:55
    ,,Constat ca esti atat de constipat la minte''
    Constatarea ta se bazeaza pe iluzia ca tu ...nu esti constipat.Poate constipat nu esti,dar lipsit de modestie esti sigur.Despre obraz nu se pomeneste nimic mai departe...
    Chistruiatul

    RăspundețiȘtergere
  19. Hopaaaa ....
    Oprescu nu a mai facut azi Sedinta privind aprobarea imprumutului de 800 milioane euro!
    Sa se fi speriat de OTV? De dezvaluiri?

    RăspundețiȘtergere
  20. Precis s-a speriat.Cred ca deja este fugit din tara.Tare de tot ZEROtv!
    DD presedinte ,sa ne-nvetze pe toti minte ca se poate si mai rau decit cu al chiombalau!
    Chistruiatul

    RăspundețiȘtergere
  21. Mai bine te uita pe OTV!
    Ai si tu ce sa vezi! Acum, proprietatile ciocoiului Oprescu ... din Grecia!

    RăspundețiȘtergere
  22. ► Datoria publică a României a ajuns,
    ==================================
    la 30 iunie 2011, la circa 214,02 miliarde lei, respectiv 50,547 miliarde euro la un curs de 4,2341 lei/euro, în creştere cu peste 14 miliarde de lei comparativ cu sfârşitul lunii mai a acestui an, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Agerpres.
    ==================================
    ► Cine, cand si cum vor plati acesti bani?
    ► Cine si cand ne spune, "banut cu banut", unde si pe ce s-au cheltuit aceste sume uriase?

    RăspundețiȘtergere
  23. Am inteles ca arestarile vor continua si dupa alegerile din Noiembrie 2014, se pare ca tot ce se intampla in justitie la ora actuala este ordin de la Bruxelles deci s-ar putea sa nu depinda de noi.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri