Google Translate

vineri, 5 august 2011

O analiza soc! Trendul descendent pe care s-a înscris USL este evident şi pare imposibil de oprit


Evoluţiile politice ale ultimelor luni arată cu claritate că se întrunesc tot mai multe condiţii pentru ca obiectivul fondator al Uniunii Social-Liberale să fie pus sub semnul întrebării. Pe zi ce trece, în primul rând din cauza vulnerabilităţilor interne ale Uniunii, pragul de 50%+1 voturi pare tot mai greu de atins. De când s-a înfiinţat, în februarie 2011, USL este într-o continuă pierdere de turaţie.
Trendul descendent pe care s-a înscris USL este evident şi pare imposibil de oprit. Acest lucru este cauzat de faptul că USL este incapabilă să propună societăţii o alternativă serioasă şi realistă la actuala guvernare eşuată, dar şi să reacţioneze credibil la măsurile propuse de Traian Băsescu şi Emil Boc.

Cu obiectivul de 50%+1 voturi tot mai greu de realizat, scopul înfiinţării USL dispare. Certitudinea unei majorităţi ultraconfortabile avute la momentul constituirii USL devine o iluzie, o himeră. Tot mai mulţi membri ai PSD şi PNL conştientizează că separat ar fi putut strânge mai multe voturi decât o pot face împreună şi chiar exprimă acest lucru pe la colţuri. Frământările legate de distribuirea puterii în interiorul USL, accentuate de odiseea stabilirii candidaţilor comuni pentru Consiliile Judeţene şi pentru primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ, vor face ca Uniunea sa fie tot mai contestată. Există toate şansele ca visul opoziţiei unite să facă implozie în 2012 şi fiecare partid să încerce să îşi recupereze bazinul electoral atât de bulversat acum de formarea struţo-cămilei liberalo-socialiste.

Alegerile locale sunt fundamentale pentru rezultatul alegerilor generale (se ştie că parlamentarii depind de primari, a căror poziţie a fost şi mai mult consolidată prin schimbarea sistemului electoral - vor fi aleşi într-un singur tur). O USL sub 50% la alegerile locale (ceea ce înseamnă, în condiţiile parităţii dintre PSD şi ACD, un PSD sub 25%, lucru nemaiîntâmplat din 1996!) ar fi o lovitură mortală pentru cei doi lideri ai opoziţiei care poartă povara asocierii. O USL sub 50% îi va oferi lui Traian Băsescu un spaţiu de manevră similar celui din 2008, avantajul înregistrării alianţei la tribunal fiind anulat. Unitatea PSD-PNL va dispărea, iar aceste partide şi liderii lor, în special cei din eşalonul doi şi din teritoriu, vor căuta soluţii pentru a avea acces la resursele guvernării, prin negociere directă cu un Traian Băsescu rămas în postura de negociator-şef al tuturor schimburilor politice. Pentru construcţia noii majorităţi prezidenţiale după 2012 (o majoritate pentru liniştea preşedintelui), Traian Băsescu fie va atrage PSD sau PNL, fie va rupe, în stilu-i caracteristic, părţi din aceste partide, cumpărând parlamentari la bucată. Preşedintele îşi va vedea astfel visul de aur cu ochii: acela de a avea controlul guvernării până în 2014 şi de a avea suficientă putere pentru a-şi pregăti un exit politic securizat. Aceasta dacă nu cumva va viza adoptarea modelului Putin şi va forţa un mandat mai scurt sau mai lung de prim-ministru, după ce va părăsi Cotroceniul.

Declinul USL este accentuat de ultimele evoluţii economice, de semnale din mediile economice. Toţi analiştii autohtoni şi, mai ales, internaţionali vorbesc despre revenirea economiei, despre stabilizare şi despre România ca ţară în care merită investit. Pentru 2012, Guvernul anunţă mărirea pensiilor şi a salariilor personalului bugetar, precum şi programe sociale menite să îi ajute pe cei aflaţi în dificultate (tocmai a fost adoptat programul „coşul de solidaritate" pentru pensionari). Guvernanţii încearcă să lase USL fără principalii săi susţinători - cei cu venituri mici - şi au şanse mari să rupă procente importante din zestrea electorală a Uniunii.

Acest scenariu apocaliptic atât pentru opoziţie, cât pentru români devine posibil în primul rând din cauza majorelor vulnerabilităţi ale USL şi ale liderilor săi, Victor Ponta şi Crin Antonescu, vulnerabilităţi accentuate şi fructificate de Traian Băsescu, prin strategiile sale abile de retrasare a terenului de joc pentru alegerile din anul viitor şi prin modul în care impune agenda publică.

Vulnerabilităţile interne ale Uniunii Social-Liberale

În momentul în care s-a constituit, în 5 februarie 2011, Uniunea Social-Liberală avea două scopuri precise:

• Dărâmarea cât mai rapidă a actualei guvernări

• Obţinerea guvernării după 2012

În acest moment, obiectivul dărâmării guvernării PDL-UDMR-UNPR până în 2012 este un obiectiv ratat pentru PSD, PNL şi PC. USL a depus în sesiunea parlamentară februarie - iunie 2011 o singură moţiune de cenzură, ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, dar a nu a făcut acelaşi lucru în cazul Codului Dialogului Social. Din lipsă de imaginaţie şi de soluţii, principala armă parlamentară a opoziţiei a devenit Curtea Constituţională. Cea mai bună dovadă a eşecului este că USL a renunţat să depună, în această sesiune parlamentară, moţiunea de cenzură la care are dreptul conform Constituţiei. Frica de eşecurile repetate ale moţiunilor de cenzură i-a determinat pe Ponta şi pe Antonescu să renunţe la acest instrument democratic. Nici măcar liderii Uniunii nu mai cred în soluţia schimbării guvernării înainte de termen şi singura lor speranţă pentru o astfel de desfăşurare se îndreaptă către Traian Băsescu.

Obţinerea guvernării după 2012, cu un suport solid în Parlament, singurul motiv care ţine împreună partidele opoziţiei, devine dintr-un obiectiv facil o fata morgana pentru USL. Deşi componenţa Guvernului de după 2012 a fost deja stabilită între Antonescu şi Ponta, deşi se ştie ce ministere va lua fiecare partid, deşi candidaţii pentru Consiliile Judeţene şi pentru primăriile municipii reşedinţă de judeţ sunt stabiliţi cu mult dinaintea sondajelor, toate aceste calcule sunt date peste cap de mişcările USL care, pentru că e incapabila să iasă din logica discursului negativ şi revanşard, a dezamăgit opinia publică, lucru evidenţiat de căderea pe toboganul sondajelor de opinie.


Trendul sondajelor: USL sub 50%, pe cale să devină o certitudine
Sondajele de opinie ale institutelor de casă ale USL sunt cele mai bune prietene pentru liderii PSD şi PNL, dar, în acelaşi timp, cel mai mare duşman pentru membrii, milianţii şi simpatizanţii acestor formaţiuni. În februarie 2011, USL pornea la drum cu 65% în majoritatea sondajelor de opinie (într-o cercetare a CCSB dinaintea realizării alianţei, PSD era cotat cu 35%, iar ACD (PNL+PC) cu 30%). Acum, la 6 luni de la înfiinţare, Uniunea pierde consistent susţinerea cetăţenilor: un sondaj CCSB din mai 2011 arată USL la 53,%, iar o cercetare din iulie a Institutului Român de Studii Sociale arată că alianţa Opoziţiei a scăzut sub pragul de 50% - 49,5%. La doar jumătate de an de la constituire, PSD, PNL şi PC sunt foarte aproape să-şi rateze ţinta electorală.

Declaraţiile foarte optimiste ale unor lideri USL (Crin Antonescu estimează susţinerea alianţei la 55%-60%, în timp ce Liviu Dragnea este chiar mai optimist - 60%-65%) sunt mai degrabă încurajări pentru militanţi decât reflectări ale realităţii, acest fapt fiind cu atât mai evident cu cât observăm semnalele tot mai disperate lansate către UDMR şi declaraţiile lui Victor Ponta, care spune senin că, dacă Uniunea nu câştigă în 2012, el nu va rezista presiunii şi va pleca din ţară, abandonându-i pe români. În loc să caute să inspire încredere şi seriozitate, liderii Opoziţiei sunt mai preocupaţi să-şi găsească soluţii individuale de salvare. Scapă cine poate, iată mesajul total greşit transmis de liderul PSD. Este tot mai evident că Victor Ponta este cel mai puţin pregătit psihologic pentru bătăliile care vor urma. Cu un an înainte de locale Ponta deja anunţă scuze şi prezintă public „ridicări din umeri".

Prin tot ce se întâmplă, logica politică a ultimilor 21 ani, în care, dincolo de momentul 1990, niciun partid politic sau alianţă electorală nu a reuşit să depăşească în alegeri bariera celor 40% pare a fi condamnată să reziste. În timp ce unii social-democraţi şi liberali se culcă pe o ureche şi se cred câştigători, cei care anunţă din nou o victorie scăpată printre degete sunt tot mai mulţi si au tot mai multe argumente.

Apare astfel tot mai clar că nu ideea creării USL este greşită, ci modul în care ea a fost negociată şi construită. Principalul partid al Uniunii - PSD - este limitat de principiul parităţii. Deşi pare că paritatea ajută PNL şi ACD, Crin Antonescu anunţând că sondajele confirmă principiul negociat, prin limitarea artificială a creşterii PSD, întreaga USL are de suferit. Tot mai multe voci acuză proasta negociere din partea conducerii PSD a protocolului USL, formula unei alianţe electorale pentru alegerile parlamentare, şi nu şi pentru cele locale, pe modelul Alianţei D.A., fiind preferabilă actualei tensiuni interne din cele trei partide. Mai mult, alegerile locale ar fi fost cel mai bun sondaj şi baza electorală pentru alegerile parlamentare.

Şi tensiunile interne din PSD şi PNL contribuie la trendul descrescător al USL, în pofida imensei nemulţumiri populare la adresa actualei puteri. Patrulaterul de la conducerea PSD este fracturat între dosarele lui Năstase şi Dragnea, izolarea lui Iliescu (demonstrată de absenţa ostentativă a trioului de conducere de la lansarea volumului auto-omagaial) şi acţiunile lui Năstase şi Dragnea care pregătesc activ succesiunea la conducerea partidului în eventualitatea tot mai probabilă a eşecului lui Ponta. Deşi aparent aplanată, tensiunea dintre Victor Ponta şi Mircea Geoană a reapărut odată cu încercarea de înlocuire a lui Marian Vanghelie de la şefia organizaţiei de la Bucureşti. Mesajul ambasadorului american de susţinere publică a lui Mircea Geoană este interpretat în mediile informate atât ca un semnal de nemulţumire faţă de Traian Băsescu, dar mai ales de preocupare faţă pe posibilul prim-ministeriat al lui Victor Ponta, considerat ca imprevizibil şi cu înclinaţii anti-americane şi anti-occidentale. Nici reapariţia în prim-planul politicii româneşti şi social-democrate a lui Ion Iliescu şi a lui Adrian Năstase nu e în măsură să-i liniştească pe oficialii occidentali în legătură cu acţiunile unui viitor guvern USL. Dimpotrivă, îngrijorarea e tot mai mare.

Rezultatul acestor evoluţii e legat în primul rând de incapacitatea USL de a face o critică articulată şi credibilă a guvernării, care să fie însoţită de proiecte alternative, receptate ca atare de opinia publică. Dincolo de atacurile sterile la guvernare, Uniunea eşuează în a se impune ca alternativă. Lipsesc atât lideri care să inspire şi să convingă (Victor Ponta nu e o locomotivă pentru PSD, ci un simplu vagon, care mai şi sare de pe şină, oprind din mers trenul PSD, iar Crin Antonescu - ca lider al PNL - conduce un tren încă prea mic), cât şi programe care să inspire profesionalism şi realism. Cea mai bună dovadă în acest sens este că lansările de programe sectoriale ale USL au fost simple eveniment mediatice, incapabile să genereze acea dezbatere publică absolut necesară pentru construcţia unui nou model de o societate, o societate post-tranziţie şi post-Băsescu. Entuziasmaţi de atenţia pe care mass-media le-o oferă când mai aruncă cu vreun epitet în direcţia lui Traian Băsescu, Ponta şi Antonescu eşuează în angajarea unui dialog cu românii asupra priorităţilor guvernării. Iar românii simt! În lipsa unui program articulat de guvernare, USL agonizează şi încearcă să compenseze, fără succces însă, lipsa de idei cu prezenţa pe „sticlă".

Sentimentul public general al dezgustului faţă de politicieni şi partide politice a omorât rapid entuziasmul celor care vedeau în USL soluţia. Astăzi, românii cred mai degrabă că sunt puşi să aleagă între două rele, faţete ale aceluiaşi sistem, că au în faţă prea mulţi politicieni şi prea puţini oameni de stat, preocupaţi cu adevărat de ceea ce contează pentru cetăţeni şi pentru naţiune.

Lipsa de substanţă şi de viziune de la nivelul central al USL este completată de incapacitatea de la nivel teritorial de a se pune pe picioare o construcţie coerentă şi de a se comunica cu cetăţenii, de a se face o critică solidă a administraţiei portocalii. Tot ce se aude de la social-democraţi, liberali şi conservatori în teritoriu este lupta pentru împărţirea candidaturilor pentru 2012 şi a puterii după 2012. Există prea multă birocraţie politică şi prea puţin interes pentru a asculta vocea românilor care, indignaţi fiind, cer o schimbare radicală. În USL, atât la centru, cât şi în teritoriu, se vorbeşte despre cine ce poziţie va ocupa după alegerile din cursul anului 2012 şi prea puţin despre ce se întâmplă cu gestionarea banilor publici, cu nivelul de trai al cetăţenilor. Liderii locali şi centrali ai USL nu îşi fac timp să meargă în comunităţi, în întreprinderi, în zone rurale pentru a vedea care sunt problemele reale şi cum trăiesc oamenii. Faptul că liderii USL îmbrăţişează strategia „să stăm cuminţi şi să aşteptăm victoria" e o greşeală sinucigaşă.


Stabilirea candidaturilor în USL: tensiuni interne şi neglijarea alegătorilor
Pe lângă faptul că implică neglijarea dialogului cu alegătorii, stabilirea candidaturilor se dovedeşte a fi o mare piatră de încercare pentru USL, creând mari nemulţumiri şi o demobilizare accentuată în rândul membrilor celor trei partide. Tot acest proces gândit ca fiind unul de armonizare exacerbează tensiunile şi disidenţele. Problema USL, călcâiul lui Ahile, e, aşa cum recunoaşte şi secretarul general al PSD, că are prea mulţi candidaţi cu şanse, mulţi refuzând să se retragă şi să nu-şi încerce şansa. USL va fi răvăşită de acest război al candidaturilor şi va fi sleită tocmai atunci când va trebui să dea bătălia cea mare cu PDL.

Problema USL se transformă în bucuria UNPR şi a PDL. Cele două partide vor fi beneficiarele tensiunilor dintre PSD, PNL şi PC. Aşa cum deja se întâmplă, UNPR şi PDL vor culege candidaţi cu şanse din rândul celor care nu vor fi selectaţi să candideze pentru Uniune. Cu voie sau fără voie, Victor Ponta şi Crin Antonescu contribuie la construcţia şi consolidarea, în principal a UNPR, în teritoriu. Cu voie sau fără voie, Ponta şi Antonescu îl ajută pe Traian Băsescu la construirea noii sale majorităţi prezidenţiale.

Modul cum se realizează sondajele de opinie în USL - rezultatele se transmit la centru şi abia ulterior sunt comunicate organizaţiilor judeţene - favorizează tensiunile. Impresia generală a liderilor judeţeni este că aceste sondaje sunt o farsă - o păcăleală pe bani foarte mulţi. Se plătesc preţuri obscen de mari unor firme de casă ale liderilor celor două partide pentru a fi bătute în cuie nişte rezultate care par negociate încă de la constituirea USL. Mulţi lideri locali se plâng între ei că au fost somaţi de centru să achite sume mari (15-20.000 de euro) pentru sondaje în care nici măcar ei nu au încredere.

În tot acest timp, aleşii locali, primarii în principal, nu simt niciun fel de sprijin din partea conducerilor partidelor şi de aceea caută soluţii pentru comunităţile lor fie la PDL, fie la UNPR. USL va avea o foarte mare problemă când va vedea câţi dintre primarii săi vor candida din partea UNPR la alegerile locale din 2012. Până la sfârşitul anului, având în vedere că în fiecare săptămână aleşi locali anunţă că părăsesc Uniunea, vor fi tot mai mulţi primari social-democraţi, liberali şi conservatori care îşi vor anunţa apartenenţa la UNPR. Primarii în funcţie sunt cu atât mai importanţi cu cât, prin modificarea legii electorale, nu mai avem două tururi, ci un singur tur de scrutin. Rolul organizatoric al primarilor e cu atât mai important cu cât la alegerile locale componenta politică e mai puţin importantă, fiind secundară în raport cu realizările mandatului (primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Arad, Braşov sau Tulcea nu vor avea nicio problemă în a-şi reînnoi mandatul). Cum primarii sunt politicienii în care românii au cea mai mare încredere (un sondaj CURS din martie 2011 arată că 46% dintre români au încredere în primarul lor), lupta pentru locale va fi fundamentală pentru rezultatul alegerilor parlamentare. Cum USL pierde primari pe bandă rulantă, perspectivele sale nu sunt tocmai favorabile.

Şirul de alegeri parţiale în care PSD nu reuşeşte să înfrângă PDL arată că nivelul de organizare şi motivare al PSD este inferior celui al PDL. În zone traditional "roşii", cum sunt Oltenia şi Moldova, apar fisuri importante de genul celor de la Olt şi mai recent Dolj, dar şi la Bacău, Neamţ sau Iaşi. Şi în Transilvania situaţia este complicată, PDL reuşind să păstreze prima şansă în Cluj, Arad, Alba, slăbiciunea cronică a PSD în această zonă nefiind decât parţial compensată de prestaţia liberală. PC se dovedeşte un factor iritant şi în noua sa asociere cu PNL, emiţând pretenţii la candidaturi la 4 Consilii Judeţene şi 4 primării reşedintă de judeţ; în acest sens, tensiunile de la Iaşi sau Craiova sunt de notorietate.

În acest context, reacţia liderilor Uniunii la această acumulare de tensiuni şi de probleme este total nepotrivită. Conduse de oameni politici nesiguri, care văd trădări şi comploturi la tot pasul, PSD şi PNL se tiranizează. Ponta şi Antonescu critică metoda Băsescu, dar o aplică cotidian în propriile partide. Indezirabilii din partide, cei care au curaj să-şi asume public lucididatea şi să clameze democraţia de partid, sunt daţi afară şi livraţi pe tavă PDL şi, mai ales, UNPR. Din 2010, peste 800 de membri social-democraţi şi liberali au împărtăşit această soartă.


Dinamica de putere la vârful PSD şi PNL: lideri prea mici pentru aşteptări atât de mari

Sunt tot mai multe argumente pentru a afirma că USL n-a luat naştere dintr-o dorinţă reală de schimbare a modului cum se guvernează în România, ci din frica liderilor Ponta şi Antonescu de a-şi pierde scaunele. Această uniune personală a fost cimentată de liniştirea baronilor, care au fost asiguraţi că influenţa nu le va fi ştirbită în niciun fel.

Astăzi, teama liderilor care au născut USL s-a transformat în teama a trei partide că obiectivul 50%+1 voturi nu va fi atins. De aceea, în rândul Opoziţiei nu există luciditatea şi clar-viziunea atât de necesare într-o perioadă atât de complicată politic, economic şi social.

USL e ocupat să-şi găsească paliative în sondaje de opinie realizate de institute de casă, contactul direct cu cetăţenii lipsind. Singurele ieşiri din Bucureşti ale liderilor Uniunii se întâmplă fie atunci când merg în vacanţe, fie atunci când merg la raliuri. Condusă de politicieni înnebuniţi după prezenţă mediatică, USL a devenit Uniunea-Televizor. Împovăraţi şi de situaţiile complicate din partidele pe care le conduc, Ponta şi Antonescu nu au curajul să iasă din zona de confort şi să ia contact cu România reală.

Cum un lider minor nu poate ţine sub pantoful său un partid mare fără a greşi, Victor Ponta pare cel mai mare aliat a lui Traian Băsescu în a duce USL sub 50%. Etichetarea de „cel mai bun prieten al PDL" pe care Ponta o primeşte de la Lăzăroiu nu are nimic special. Ea doar ilustrează o evidenţă: începând cu februarie 2010, în loc să se consolideze ca un partid de 40%, PSD pierde masiv din forţă, din oameni şi din competenţă, limitându-se să aibă puţin peste 30%. Mai rău, perspectiva coborârii sub acest prag este reală.

Adoptând tactica lui Băsescu, cel pe care îl admira atunci când conducea Tineretul Social Democrat, Ponta preia strategia politică a preşedintelui, căutând cu orice preţ eliminarea incomozilor din PSD. Răfuielile interne şi legitimarea ca lider al celui mai mare partid din România nu-i mai lasă timp lui Ponta să-i mai reprezinte pe pensionari, pe tineri, pe cei care muncesc sau pe cei cu venituri mici. Ponta e interesat, indiferent dacă PSD va avea sau nu guvernarea după 2012, să facă orice pentru a nu exista niciun lider care să-i ameninţe poziţia în partid.

Panica preşedintelui PSD e multiplicată în ultima vreme şi de faptul că Mircea Geoană, declarat recent „cel mai bun prieten al Americii în România", îi suflă în ceafă, cu o cotă de încredere în măsurătorile sociologice foarte apropiată de a sa. Mai mult, Ion Iliescu are de gând să-l impună pe Oprescu ca lider al PSD, pentru a candida şi la prezidenţialele din 2014. PSD nu vrea să repete greşeala PNL din timpul Alianţei D.A.

În acelaşi timp, tensiunile dintre Antonescu şi garda veche din PNL (Patriciu, Tăriceanu, Orban şi Vosganian) sunt din ce în ce mai evidente. Faptul că Patriciu vorbeşte despre nevoia unui nou partid de dreapta este o dovada clară că nici în PNL apele nu sunt mai liniştite.

Relaţia dintre PSD şi PNL este subminată chiar de ideea candidatului prezidenţial din 2014. Pesediştii nici nu concep să nu aibă propriul candidat. De această situaţie caută să profite Băsescu şi PDL, care ofertează tot mai insistent PNL şi pe Crin Antonescu.

PSD nu îşi poate permite să nu aibă propriul său candidat la Preşedinţie în 2014. Altfel, până acum cel mai mare partid din România va intra definitiv în zodia minoratului politic. Perpectivele din 2011 nu sunt încurajatoare. Cu un lider cotat mult sub partid, deşi avea create toate posibilităţile de afirmare, cu potenţial de creştere ratat, PSD a cedat definitiv Ardealul în favoarea PNL şi a cedat sub presiunea PNL în mod nejustificat un număr important de candidaturi la alegerile locale şi parlamentare. Slăbiciunile şi incapacitatea de a conduce a lui Ponta fac PSD să fie uşor şantajabil. PNL este cel ce deţine puterea în relaţia cu PSD. Aşa cum arată acum lucrurile, PSD va avea după 2012 cel mai mic număr de parlamentari istorie (25%, în varianta optimistă în care USL obţine 50%+1 voturi). Tocmai de aceea, susţinătorii financiari tradiţionali ai PSD devin şi ei tot mai reticenţi în a contribui la pregătirea campaniei electorale.

Degringolada PSD este întărită de declaraţiile recente ale lui Crin Antonescu, după care paritatea consemnată în Protocolul USL este confirmată de rezultatul sondajelor de opinie. În concret, aceasta înseamnă că în aproximativ 20 judeţe candidaţii PNL pentru Consiliul Judeţean sunt superiori celor de la PSD. Spre comparaţie, trebuie precizat că în turul I al alegerilor prezidenţiale din 2009, din 41 judeţe şi 6 sectoare ale Capitalei, social-democraţii au obţinut un scor mai bun decât liberalii în 35 de judeţe sau sectoare.

În timp ce Antonescu are curajul de a stabili ţinte pentru PNL la localele din 2012, PSD se fereşte, din prudenţă şi oportunism, să-şi asume răspunderea pe cifre clare în ceea ce priveşte numărul de primării şi consilii judeţene pe care PSD le va câştiga în 2012. Ponta nu are curajul de a-şi asuma o ţintă în mod explicit, de teamă de a nu avea mari probleme după locale. În plus, Dragnea vorbeşte de 28-31 de preşedinţii de Consiliu Judeţean pentru USL, în condiţiile în care USL are acum preşedinţia a 21 Consilii.

Strategic, deşi este partidul mai mare, PSD a ajuns la mâna unui PNL mult mai versatil. Această situaţie are însă impact profund negativ asupra USL, care e în picaj, în jurul bornei de 50%.


Vulnerabilităţile externe ale Uniunii Social-Liberale
După vulnerabilităţile de ordin intern, cea mai mare vulnerabilitate a USL este reprezentată de posibilitatea unei minime reveniri economice care să fie resimţite de români începând cu a doua parte a lui 2011 sau cu prima parte a lui 2012. Îmbunătăţirea perspectivelor economice ale României, confirmată de FMI şi de agenţiile de rating, dar şi de publicaţii economice prestigioase, poate reprezenta un nesperat balon de oxigen pentru Guvern, care deja a început să spună că măsurile de austeritate dau rezultate şi, deci, au fost necesare. În mod cinic şi electoral, interesul major al USL este ca dezastrul şi incertitudinea economică să se menţină sau chiar să se accentueze în anul 2012.

Dincolo de chestiunile economice, USL se va confrunta cu atacuri tot mai dure orchestrate de Traian Băsescu şi de PDL. Planul este unul simplu: ducerea USL la sub 50% din voturi în 2012 şi construirea unei majorităţi parlamentare care să conţină PNL, prin retrasarea terenului politic şi prin specularea vulnerabilităţilor celor doi lideri ai Opoziţiei. Băsescu încearcă să-şi fructifice avantajul major al impunerii agendei publice în România.

Următoarele elemente sunt parte a planului prezidenţial de a-şi menţine influenţa după 2012, de a „redistribui cărţile de joc" şi de a-şi păstra opţiunile deschise pentru finalul de mandat:

• Trasarea unui teren de joc politic care să privilegieze alte teme decât cele de natură economică. În acest fel se explică introducerea în dezbaterea publică a reorganizării-administrativ-teritoriale şi a revizuirii Constituţiei.

• Introducerea votului prin corespondenţă, cu scopul declarat de a aduce un milion de voturi PDL şi a pune sub mare presiune UDMR (în pericol să nu facă pragul electoral).

• Transformarea UDMR într-un partid captiv la guvernare şi dependent de PDL. Înfiinţarea partidului lui Laszlo Tokes, punerea în dificultate a unor importanţi lideri UDMR (dosarul lui Borbely Laszlo, posibila remaniere a ministrului Sănătăţii), votul prin corespondenţă, amânarea votului pentru statutul minorităţilor naţionale şi reorganizarea teritorială sunt teme foarte complicate pentru formaţiunea maghiară, iar de rezolvarea lor depinde viitorul politic la Uniunii.

• Încurajarea apariţiei şi a dezvoltării unor noi formaţiuni politice, al căror scop să fie fragmentare spaţiului politic şi diminuarea susţinerii pentru USL la sub 50%+1 voturi. Există deschise în această perioadă mai multe fronturi de acţiune, dintre care trei sunt tot mai vizibile: promovarea intensă a UNPR; apropierea şi posibila fuziune între Partidul Poporului şi PIN, tocmai pentru a-i oferă o platformă politică lui Dan Diaconescu pentru alegerile din 2012; înfiinţarea unui nou partid politic de către Dinu Patriciu, care deja vorbeşte public de Uniunea Românilor Liberi.

• Retrasarea colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare şi modificarea legislaţiei electorale (reducerea numărului de parlamentari, schimbarea sistemului electoral), astfel încât să fie maximizat avantajul PDL.

• Revărsarea pomenilor electorale asupra electoratului. Ministrul de Finanţe a anunţat deja majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2011 şi mărirea salariilor pentru a se reveni la valorile din 2012. În această săptămână, Guvernul a anunţat un program special prin care să fie ajutaţi pensionarii cu venituri mici - „Coşul de solidaritate", care prevede acordarea lunar, contra cost, dar la „preţul cel mai scăzut posibil", a unui pachet conţinând alimente de bază. În plus, fonduri bugetare cu nemiluita, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii gestionat de Elena Udrea şi prin alocările din Fondul de Rezervă al prim-ministrului, sunt distribuite către comunităţile conduse de oameni dedicaţi puterii.

• Vulnerabilizarea, prin intermediul dosarelor penale, a unor lideri importanţi din conducerile PSD şi PNL. Deja apropiaţi ai lui Victor Ponta (Negoiţă, Bănicioiu, Rizea şi şova) au mari probleme cu justiţia, ce sunt intens mediatizate. Mai mult, se anunţă anchetarea şi condamnarea, până la alegerile de anul viitor, a unor importanţi lideri ai PSD, precum Adrian Năstase şi Liviu Dragnea.

• Investiţia în noi canale de presă şi de TV, precum TVR Info sau precum cele ale grupului RCS-RDS, care au scopul de a disemina mesajele actualei puteri.

Tot acest tablou arată că USL este în criza de lideri, de conţinut şi de viziune. Sentimentul de construcţie artificială se va acutiza în această toamnă, în special în zona PSD, şi este posibil ca minţile lucide din cele doua partide să înţeleagă şi să acţioneze înaintea alegerilor locale.

Dacă acum 6 luni predicţia era că USL se va sparge după alegerile locale, acum există toate premisele pentru ca Uniunea să se spargă în această toamnă, antrenând modificări la vârful celor două partide importante, PSD şi PNL.
Sursa text: Cotidianul.ro
Analiză-şoc a grupului Alfa

USL se îndepărtează de posibilitatea formării guvernului în 2012


O analiza fluviu, dar merita toata atentia!
Inca de la infiintarea USL, se prefigura dezastrul.
Era vadit si unor ageamii in politica: preelectoral, Alianta USL este o imensa greseala! Si ce daca. Autosuficienta, aroganta si nepasarea liderilor,
mafia transpartinica a tuturor celor interesati, iata unde va duce:
spre un final "glorios",
similar celui anterior, cu Geoana Presedinte!
Admin

96 de comentarii:

  1. Buna dimineata popor!
    Nu trageti in pianist! Nu c-as fi io ala, da' mai da unii cu alea alea ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa vedeti ce-o sa supere PlanuX...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru mine nu e nimic nou. Sa imi fie iertata lipsa de modestie, dar despre inutilitatea si efemeritatea acestei aliantei contra naturii am scris inca de la infiintare si chiar despre faptul ca are sanse sa dispara pana in alegeri. Despre faptul ca la nivel local nu exista colaborare de asemenea. Despre ..dar e inutil sa repet. Cert este ca este o alianta artificiala, lipta cu coca , nici macar cu super glue, care nu se sustine prin NIMIC. Doar prin teama liedrilor ca nu se vor vedea la masa bogatilor. Dar niciodata frica nu a fost suficienta si nu a devenit o forta. Cu riscul de a fi catalogat iarasi vandut nu stiu cui, voi spune ca articolul este realist, ba chiar nu este complet. Sunt multe aspecte despre care nu se pomeneste nimic, tocmai pentru a menaja Uniunea. Din pacate ea este dinamitata dinauntru, asa ca orice incercare de protejare esxterna este inutila. Spuneam in articolul meu ”perspective ” ca imi e teama ca Basescu va castiga alegerile in 2012.As putea paria. USL-ul e condus de doi copii care spun lucruri traznite si atat.Strategia lor a fost aceea ce a exploata ura romanilor fata de Basescu, si atat. Nu au pus nimic in locul lui Basescu, iar acuma , cand acesta diabolic cum este trece la ofensiva , cei doi imberbi incep sa se uite chioras unul la altul. Va veni curand momentul cand se vor invinui unul pe altul, fie in mod direct fie prin paravane , apoi ... vor ajunge la concluzia pe care am spus-o mai de mult, si anume ca au mai mult de castigat dacavor lupta separat, promitandu-si nonbeligeranta intre partide totusi. Mai vedem. Dar asa cum spuneam, vor urma lovituri de teatru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Don NeaCisu stupeshte in sin domnule, stupeshte in sin...
    Mort timer
    PS. Sunt mindru ca sunt contemporan cu domnia voastra, un adevarat oracol de Dolj. Analizind serios aceasta calitate nu pot sa nu concluzionez ca aveti un oracol mai tare decit cel din Damaroaia.

    RăspundețiȘtergere
  5. O fii USL contra naturii,dar nu mai mult decat Alianta DA!
    Multi ,fooooarte multi papagali au crezut in DA si ne-au adus unde suntem in acest moment!
    E de la sine inteles ca acum nu mai recunosc ,asa cum nu mai recunosc faptul ca au hahait cu Base!!Czar

    RăspundețiȘtergere
  6. Mort Timer
    Stupitul in san ajuta cat o frectie la un chisior de lemn.Partea proasta este ca cei care ar trebui sa traga niste concluzii de aici, vor conclude numai ce le convine: Vor spune ca sunt incercari ale unor dusmani de a le face reclama proasta si nu vor lua nici o masura reala de contracarare, se vor margini sa nege , vor veni cu niste sondaje comandate care sa demonstreze ca sunt inca la cote inalte, isi vor adormi sustinatorii, se vor anestezia singuri, iar in timpul asta , masina lui Basescu toaca. Politica strutului este singura politica ce se adopta in toate situatiile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alianta DA avea macar o logica, era de centru dreapta. Dar o uniune stanga dreapta e de rasul curcilor. Nu ii uneste decat teama de Basescu si dorinta de a ajunge la putere. In rest,NIMIC !Ba mint, pe cei doi lideri ii mai uneste ingamfarea iar pe politicieni afacerile si dorinta de inavutire. Dar astea pot exista si in afara aliantei, asa cum exista de 20 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce sa zic Don Neacsu! Centru dreapta formata din cine? PD(fost FSN) membru in familia Socialista Europeana Si PNL
    Acum de ce nu ar fii CENTRU DREAPTA? Nu vrea Basescu nu?
    Ce memorie scurta aveti domnule! Si nu sunteti singurul,din pacate!!

    RăspundețiȘtergere
  9. PS. Daca tot vreti sa impresionati De ce nu dati si o solutie? E simplu sa stai pe margine si sa faci pe oracolul

    RăspundețiȘtergere
  10. Realista analiza grupului Alfa.
    Pertinente si la obiect interventiile @Neacsu.
    Imi permit si eu o singura observatie.La scaderea in sondajele de opinie a USL-ului o contributie hotaratoare (pe langa cele foarte bine evidentiate in analiza) o are trustul media al fondatorului unuia dintre partidele membre ale uniunii. Majoritatea moderatorilor emisiunilor politice difuzate pe deja ,,celebrele” Antene au un comportament inexplicabil. Ura,incrancenarea, tonul ,limbajul folosit ,previziunile apocaliptice ,coroborate cu prestatiile modeste ale invitatilor , fac un mare deserviciu uniunii. In ultima perioada de timp tot mai multi concetateni ai nostrii isi indreapta atentia spre alte canale media. Nu pot sa nu-mi remintesc modul penibil in care au tratat procesul de recalculare /revizuire a pensiilor militare, in defavoarea noastra a tuturor (indiferent daca ne-au crescut sau scazut pensiile).
    O zi buna tuturor.
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  11. Toti sunt in...picaj? Macar de-ar redresa prea tirziu !

    RăspundețiȘtergere
  12. Este vizibil si din avionu ca acest grup Alfa!mare branza) doreste sa ajute PDL pentru a reanvia un cadavru-adica alianta DA! Toti stau cu caciula in mana la usa PNL doar, doar i-o mai pacali odata ! Nu au decat!!!
    In acest sens, lovesc in PSD si Ling pe unde apuca la PNL-spor la lins!!!
    PS. Pentru USL-eu dau doi prim-ministrii de categorie grea :TANASESCU(FMI) si JOHANIS(are pdl asa ceva?)
    Dati si voi un Presedinte care sa reprezinte pe TOTI romanii(nu doar pdl)Sugerez sa cautati prin AULA ACADEMIEI ROMANE.
    Cine spune ca trebuie sa fie Ponta si Crin altceva decat presedinti de partide?

    RăspundețiȘtergere
  13. Nicu
    Eu ma intreb , cine e GRUPUL ALFA?In parte ,unele afirmatii sunt adevarate DAR MULTE FAC PARTE DIN CAMPANIA FURIBUNDA DE DEZINFORMARE PUSA LA CALE DE MARINAR. E drept ca cei doi AU PIERDUT STARTUL(IN ARDEAL SE SPUNE "CA S-AU TRAS PE CUR"). Au avut ocazia sau acazii nenumarate pentru a arata CA AU SANGE IN INSTALATIE. Se vede treaba ca nu prea pot. Putirinta lor este strans lgata de BOSOROGII PARTIDELOR ,care nu cedeaza cu una cu doua de la posibilitatea de revenire la ciolan. Analiza am citito mai de mult. Nu m-a impresionat.(sa fie clar NU-I SIMPATIZEZ PE NICIUNUL)

    RăspundețiȘtergere
  14. Cezarush, pentru tine eu sunt Alfa. Fii atent shi ia-ti notite de la horacolul din Craiova, ca nu se stie poate peste citiva ani veti ajunge celebri ca Mama Omida.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mei, mei ...
    Ma uit, citesc, ma uit si nu-mi vini a crede!
    Ma sterg la ochi, o iau de la inceput.
    Chiar se poate! Chiar avem comenturi la obiect!
    Mei, mei ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Articolul de fond mi s-a parut realist si lipsit de echivoc
    comentariile lui neacsu-la fel,foarte directe si fara sa bage "gunoiul sub covor"
    Io ce sa inteleg de aici???
    Ca Base e mult mai bun decat ceilalti 2 luati fie impreuna fie separat avand ca bonus si sprijinul TV-urilor,antenele vre-o 3 +Rtv(ceea ce nu-i de ici de colo,dar cand bati "apa in piua 24/24ore pe aceleasi subiecte timp de vreo 2 ani nu e normal ca oamenii sa se ingretzoseze??")
    Pana la urma noi "prostii aia multi" vom vrdea cu cine vom vota si se va decide "meciul"
    Inca din februarie s-a spus ca alianta s-a facut pentru "ciolan"iar liderii sunt mici,mici de tot
    Timpul trece,noi avem rabdare si apele se vor limpezi si in privinta celor de la putere cu petele lor(nu le mai enumar ca "e multi si multe")si in privinta liderilor "maximi" ai USL(eu cred ca voiculescu le atarna ca o piatra de gat prin ceea ce face)
    O zi buna sa aveti
    P.S.Se vor limpezi apele si in privinta MAGARULUI cezar-cel cu o mie de
    fetze/ID-uri(blogul armiya)care mi-a sters comenturi ce lamureau pe toata lumea dupa care a incercat sa ma compromita in fatza tuturor ca fiind eu parsiv.
    Va repet;Eu am fost doar akord75 si cand am vazut cati mafioti interesati exista am devenit Don Corleone.NICIODATA NU AM POSTAT CU ALT ID PE NICI UN BLOG.Niciodata nu mi-am calcat in picioare demnitate de OM
    Niciodata nu voi fi atat de parsiv si ordinar ca cezar.TIMPUL VA ADUCE ADEVARUL LA LUMINA!!
    SA FITI SANATOSI
    Eu cu curve masculine nu ma incurc.PUNCT

    RăspundețiȘtergere
  17. Vrei sa spui ca nu mi-ai zis,,ADIO SI UN PRAZ VERDE""!
    Credeai ca voi plange dupa tine sau care-i problema?

    RăspundețiȘtergere
  18. CEZAR spunea...!(de pe ARMYA)

    @ All- Nu am nimic cu DonC-Akord!
    Sub distinsa lui emblema ,El mi-a spus ,,adio si un praz verde"
    Cu asta basta ! Nu fac procese.
    4 august 2011, 09:00
    Anonim spunea...

    RăspundețiȘtergere
  19. Mei, mei ...
    Eu propun Armistitiu, pace tuturor!
    Trebe sa ne lamurim intai noi, apoi pe altii!
    Trebe sa ne desteptam acum. Maine poate fi tarziu. Trebe sa ajutam sa se inteleaga cine si unde greseste. Fara patima. Daca nu, va fi din "foarte rau", in "exceptional de rau". Sa belim "bine si acum" ochii. Oricum, in punga nu avem ce sa vedem ... pana prin ianuarie.
    Mei, mei ... nu e de gluma!

    RăspundețiȘtergere
  20. @cezar
    Magarule!!
    Ti-am spus ,"adio si un praz verde" la incheierea celor doua comenturi lungi pe care le-ai sters ca sa nu le vada si ceilalti!!!!
    DAR UNDE SUNT COMENTARIILE????
    Erau prea corecte???
    Te-au deranjat desi iti vroiam doar binele?.
    Ti-am spus INCLUSIV in incheiere faptul-si RETINE;"prietenii adevarati iti spun si lucruri neplacute dar ADEVARATE ,spre binele tau.Doar dusmanii te lauda ca apoi sa te sparga.
    Ti-am mai spus eu multe dar ai sters.Da erau neplacute dar adevarate.Inclusiv ca tu trebuie sa-ti scrii articolele si sa nu profiti de altii ca sa ti le swcrie,si sa nu le repeti ca pe o ciorba reincalzita (doar din lene) ca asa iti pierzi interlocutorii,si sa nu mai postezi ca anonim,ca sa-ti resuscitezi blogul ca nu-i corect.
    Si multe ,multe altele,spre binele tau.Acum le zic abrupt si in rezumat;atunci am fost elegant
    Ai preferat sa stergi totul ca un las ce esti,crezand ca asa pacalesti adevarul.
    P.S.Imi pare rau inca odata ca ai sters ce am postat,dupa care m-ai umplut tot pe mine de laturi desi sunt nevinovat
    Oricum eu unde "SCUIP NU LING"
    Ai retinut doar "adio si un praz verde"???
    In rest NIMIC NIMIC???

    RăspundețiȘtergere
  21. I-HA Profu,daca tot te-au descoperit (urata treaba)oamenii,de ce nu semnezi cu numele si stampila consacrata-NIKK ??-I-HA

    RăspundețiȘtergere
  22. @Mei,mei
    sper sa te fi lamurit cat de cat!
    Nu pot acum sa-ti detaliez,nu am chef si nici timp.
    Esenta e mai sus in rezumat.Cine vrea sa priceapa bine cine nu ,NU
    O zi buna si fara oameni cu doua fetze printre voi!

    RăspundețiȘtergere
  23. @DON CORLEONE___ Multa lume a semnalat faptul ca te trezesti beat in fata calculatorului--cred ca asta-i si situatia in momentul de fata!!
    Oricum asta nu justifica faptul ca esti NESIMTIT,dar nu ma mir.Am auzit-o de la multi care se pare ca te cunosc bine,bine!
    1. Nu ti-am cerut tie sprijinul si ajutorul.Am cel putin 3 posesori de blog de la care pot cere sfaturi sau primi sfaturi.Tu nu esti in stare sa faci nimic.Ai placerea sa distrugi ..cand poti!
    2. Cand cineva zice ,,adio ....."inseamna ca pleaca si trebuie sa-si ia si balegarul.Nu ti l-ai lut asa ca l-am maturat eu! Ar trebui sa-mi multumesti
    3.MAGAR,NESIMTIT ESTI TU!!!
    4 Rezolva cu Tigrii-2 pana una alta. Cu el chiar ce ai avut?
    5.Daca insisti iti voi spune si cine-i CURVA!!
    6.Din mom. de fata te IGNOR si nu-ti mai raspund indiferent ce debitezi--MAGARULE!!

    RăspundețiȘtergere
  24. De mult n-am mai scris pe bloguri. De fapt, de cand am venit in Franta. Romania e departe. Aici trebuie sa dovedesti ceva pentru a putea rezista. Si nu prea mai ai timp de fleacuri. Mi-a spus d-na Cobuz ca cineva m-a"depistat" ca find un oarecare Nikk. Habar n-am ce a zis Nikk si nici n-am timp sa-i caut tampeniile pe blog. Daca a zis ceva de rau de Elena, atunci il bag in pi...zda masii de cretin, caci cat s-a consumat femeia asta pentru dreptatea noastra, nu au facut-o prea multi dintre noi, care stam cu tartanul in fotoliu si ciocanim inteligent cu crenvusteii-n clapacioace, crezand ca mor Base si Boc de groaza ca ne strambam noi la tastatura. Despre anonimul care m-a ..."descoperit", ce sa zic? E doar un anonim , asa cum anonima e si hartia igienica cu care ma sterg la fund. Adica nu, aia are si ea marca ei. Cred ca multi dintre dvs. aveti prea mult timp liber. Iar unii,doar UNII, din pacate, in loc sa il foloseasca taindu-si unghiile sau facind bilute, se dau pe net. Oricum , detectivul lui Papuc Gaurit, mai cauta-l pe Nikk, istetule. Nu-i raducojex. Asta nu mai are timp de fleacuri. Tu inca mai ai. Inca.

    RăspundețiȘtergere
  25. @cezar
    1.Ba l-ai cerut dar acum nu vrei sa recunosti
    2.Nu a fost balegar ci tu ai multiple ID-uri cu care pacalesti oamenii de buna credinta.Vrei sa ti le enumar cel putin pe primele 10??
    Asta spune multe despre caracterul tau.CARACTER????
    3.Bine ok.Viitorul va demonstra cine este cel adevarat
    4.Cu el am vb la telefon si i-am spus ce spun si aici(era tare suparat)EU NU AM NICI O VINA!!
    Altii au bagat fitile(adica tu) si el in sinceritatea si cinstea ce-l caracterizeaza a crezut.Asta-i tot,mai mult nu am ce face,nu pot sa-l conving ca a cazut ca un naiv in cursa.
    5.Nu insist stiu cine-i "curva masculina"desi sincer sa fiu nu discut cu gunoaie=curve masculine,asa ca scuteste-ma
    6.Sa imi raspunzi pe blogul tau.
    Acesta nu e al tau.Aici am scris ca sa vada si altii ce "poama'esti
    Daca tu crezi ca sunt beat,n-ai decat.Asta pot spune si eu sau oricine altcineva,dar este o alta dovada de lipsa de argumente.Incepi sa semeni deja cu gourkha.Si el apela tot la "argumente" de genul asta.
    Cu oameni care "argumenteaza" in acest fel prefer sa nu am de-a face.De ce sa-mi complic viata cu toti neispravitii??
    P.S.Cred ca daca beau 1-2 kile de coniac si un butoi cu bere tot scriu mai corect dpdv gramatical decat tine hi,hi!

    RăspundețiȘtergere
  26. @raducojex
    Asta am patit si eu!!
    Viata reala e in alta parte in nici un caz AICI.

    RăspundețiȘtergere
  27. ,,I-HA -Habar n-am ce a zis Nikk si nici n-am timp sa-i caut tampeniile pe blog. Daca a zis ceva de rau de Elena, atunci il bag in pi...zda masii de cretin, caci cat s-a consumat femeia asta pentru dreptatea noastra, nu au facut-o prea multi dintre noi, care stam cu tarta I_HA_ A zis RADUCOJEX

    RăspundețiȘtergere
  28. @raducojex
    ...am vrut sa zic; "AICI pe bloguri"......ca sa nu fiu inteles gresit.
    O zi buna sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  29. Fiecare cu fixurile/manipularie ei/lui .......
    Stimati camarazi roarmysti230 (sau nu),
    Nu am disparut de pe grup si nici nu am uitat ce ni se intampla (cum mi-au reprosat unii dintre Dvs.).
    Cand am apelat la ajutorul Dvs. mi l-ati acordat. Si va multumesc pentru acest lucru. Nu dezvolt subiectul legat de situatia noastra actuala (in special a disponibilizatilor). Acum va propun (desi unii ar putea zice ca e cam devreme) o tema de gandire - sa incercam ... schimbarea schimbarii: elaborarea unui "proiect de lege viabil, fiabil si documentat", care sa respecte principiul neretroactivitatii legii, dar si cel al dreptului castigat, care sa ne "repuna" in drepturile din decembrie 2010 pe cei carora ne scad pensiile, dar si sa le pastreze drepturile castigate celor carora li s-au marit cuantumurile pe Legea 119/2010 respectiv OUG 1/2011. O lege similara cu cea a pensionarilor militari din celelalte tari NATO si/sau UE.
    Cum s-a nascut aceasta idee? Accesati
    http://scmdfiliala1craiova.blogspot.com/2011/08/intalnirea-usl-scmd.html
    E o propunere ...
    Elena Cobuz

    RăspundețiȘtergere
  30. @Cezar
    Violenta verbala excesiva,abuz ,fals si uz de fals . Poate ar trebui sa te odihnesti citeva zile.Daca totusi consideri ca esti nedreptatit,consulta un psiholog.
    In rest,sa auzim de bine !

    RăspundețiȘtergere
  31. Mei, mei ...
    Eu spun Armistitiu, pace!
    Voi, nu si nu: trozneala, tavaleala ...
    De s'auzii si'n Frantzia ...
    Mei, mei ...

    RăspundețiȘtergere
  32. JUDEX= CREIZYCAVALA =??? Cine incearca

    RăspundețiȘtergere
  33. @ CUR DE LEONE -este valabil si pentru sufletul tau,,I-HA -Habar n-am ce a zis Nikk si nici n-am timp sa-i caut tampeniile pe blog. Daca a zis ceva de rau de Elena, atunci il bag in pi...zda masii de cretin, caci cat s-a consumat femeia asta pentru dreptatea noastra, nu au facut-o prea multi dintre noi, care stam cu tarta I_HA_ A zis RADUCOJE

    RăspundețiȘtergere
  34. Ce legătură are acest banc cu românii? Păi are, că dacă nu găsește nimeni o soluție să facă sa dispară starea asta de greață de pe fața și din mintea românilor, greață provocată de toată clasa politică românească, de toți politicienii care s-au perindat și caută să se mențină sau să se întoarcă la putere, o să ajungem ca la viitoarele alegeri să meargă la vot doar hoții și violatorii, pentru că ei sunt singurii cărora le priește atmosfera actuală din România. Ei sunt singurii care vor vota cu oricare din partidele actuale, pentru că toate au condus la crearea acestui tărâm de basm pentru hoți, trădători, criminali, violatori, pedofili, țepari, incapabili, analfabeți, inconștienți, iresponsabili, acestui mediu propice dezvoltării gunoaielor acestui focar de infecție al unei Românii aflate în stare de putrefacție, din care puroaiele corupției supurează prin toți porii. Din cauza asta oamenii nici nu mai ies din casă și nu vor mai ieși nici la alegeri, pentru că s-au săturat să voteze tot hoți, mincinoși, afaceriști, grupuri infracționale, interese de partid, trădători și găinari, care nu fac altceva decât să dezvolte afacerile de familie ale neamurilor și cumetrilor. Decât să se dea cu capul de pereți și să își taie singuri mâna cu care au pus ștampila, cum fac acum o parte din ei, rumunii vor prefera să stea acasă , măcar vor fi taxați drept inconștienți, dar nu fraieri.
    Nu știe nimeni cum putem face să le redăm românilor dorința, voința de a face ceva pentru ei, pentru copii lor, de a le reda măcar speranța că se mai poate face ceva , de a-i scoate din starea asta de lehamite și dispreț, de vomă continuă de indiferență sinucigașă, de autoflagelare ?
    ==============
    Excelent, Don'Neacsu! Am citit cu placere.
    Merita ... inclusiv bancul, dar si solutia!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. @cezar
    Ca sa ma cobor la nivelul tau ce preferi??
    1.Imi aleg cel putin 10 ID-uri cu care sa postez consecutiv si 9 sa-l laude pe cel de-al 10-lea prin rotatie bineinteles??
    sau:
    2.Postez sub anonimat cu alte semnaturi la sf.postarii??....cum ar fi de pilda.aaa....cezar sau czar sau TNT,legionarul, ....etc
    Sa vezi atunci ce-or sa-ti mai "mearga fulgii"
    Vezi de asta te "apreciez" asa de mult!!!
    Este chiar stilul tau care te descalifica.

    RăspundețiȘtergere
  36. Woww.......
    Stiti voi cine este Vice Presedintele Pro Lex?
    Pro Lex fiind ... Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor!!! Ei bine ....
    Nimeni altul decat ... Dl Chestor Abraham,
    fost pana mai ieri ... Seful Dep. Juridic al....
    Ptiu drace ... Mica-ti este lumea!

    RăspundețiȘtergere
  37. Cand vad "Woww" stiu cine este
    @admin......asa este,sau ma insel?
    dar oricum ai dreptate ca de obicei.Chiar acum stimabilul Abraham da din "clantza" pe rtv si-l ridica in slavi pe Mazare.Precis asta(mazare) ajunge top model.Poa' sa-l f..ta cezar ca io n-an treaba

    RăspundețiȘtergere
  38. @ Don Corleone,
    Sfatul meu este sa-l ignori total pe cezar. Individul este mult mai periculos decat iti poti imagina.JUDEX i-a facut o recomandare de bunsimt pe care sunt sigur ca in inconstienta lui cezar o va ignora total.
    La comentariul tau de la orele 19:28,am urmatoarea completare:
    3.Posteaza sub anonimat si semneaza folosind pseudonime ale altor comentatori.Scopul este evident. Vezi ,,marea deconspirare " a mea (profu de sport = Nikk)si semnata...radu cojex.In fond omul (ma refer la Radu)plecat de peste un an de zile in Franta habar nu avea despre ce este vorba.
    Ma opresc aici pentru ca deja am acordat mult prea mult timp acestui individ.
    O seara buna,
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  39. stati asa ca urmeaza ranciog,apostol,dogaru,pricina....anumite d-ne etc
    Aviz amatorilor;
    Toti isi vor gasi un loc caldutz.Restul....Dumnezeu cu mila......ca domnia si prostia se platesc intotdeauna(mai ales prostia)

    RăspundețiȘtergere
  40. ,,I-HA -Habar n-am ce a zis Nikk si nici n-am timp sa-i caut tampeniile pe blog. Daca a zis ceva de rau de Elena, atunci il bag in pi...zda masii de cretin, caci cat s-a consumat femeia asta pentru dreptatea noastra, nu au facut-o prea multi dintre noi, care stam cu tarta I_HA_ A zis RADUCOJEX

    RăspundețiȘtergere
  41. @profu de sport
    "Periculos" in mintea mea are cu totul alte conotatii.
    Eu cred ca este doar un vierme pe care poti sa calci si sa treci mai departe fara mustrari de constiinta.Vorbesc din pdv caracter nu despre faptul ca este doar un amarat de biped
    P.S.Pai stiti voi toti/tu/ ca el era cel care isi batea joc de mine cand postam bancuri aici si nu la el.Eu stiu!De ce??
    Se oftica tocmai pe cel caruia ii zicea MAESTRE si care l-a invatat buchiile bloggerelii
    Si MAESTRUL(admin) n-a vazut ce sarpe a incalzit la san.
    Dpdv al meu iti spun cinstit;Imi e perfect "perpendicular".Viata mea NU este blogul!

    RăspundețiȘtergere
  42. Toate vechi si noi sunt toate.Domnul Abraham este vice la pro lex de cateva luni, de cand a aparut madam cașloianu prin zona. Motivele?Neintelegeri cu domnul Dogaru, puncte de vedere diferite de ale strategului SCMD, dar si o retributie la Pro Lex, plus fonctia fonctie. In plus, sa fim seriosi, una este un amarat de sef departament juridic in care nu castigi nimic si iti faci doar dusmani si inauntru si afara,si mai esti si condus de un poet care a incaltat cizme doar pentru poza si alta este un vice retribuit, intr-un sistem in care cunosti cum se ung rotile. Asa ca sa nu il blamam, trebuie sa mananca si copii lui in gura lor.

    RăspundețiȘtergere
  43. cour de leu zicea ,, Precis asta(mazare) ajunge top model.Poa' sa-l f..ta cezar ca io n-an treaba
    sA INTELEGEM CA LA UN ACT SEXUAL TU PARTICIPI DAR NU TE BAGI? JJUDEX

    RăspundețiȘtergere
  44. @profu de sport
    Cine ???cezar periculos??Ha ha!!!
    Si asa a zis ca suntem una si aceeasi persoana.Probabil ca acum imi scriu chiar mie insumi.Bine i-a zis un interlocutor(stiu eu care-cititi si voi),ca ii trebuie un control la mansarda.Eu om ca asta(cezar) atat de egoist,egocentrist,ce mai "panarama"..... inca n-am intalnit.,daca tot asa si-a castigat gradele si functiile,nu merita decat dispret.

    RăspundețiȘtergere
  45. @scorpio
    Ai spus in ultima fraza:
    " Asa ca sa nu il blamam, trebuie sa mananca si copii lui in gura lor."
    Sunt perfect de akord cu CE SPUI dar in cazul asta sa ma lase dracului in pace cu"DEMNITATEA SI ONOAREA"ca asa fac astia banu'gros cu cuvinte pe care le vomita imediat ce le spun.Cine sa-i mai creada??

    RăspundețiȘtergere
  46. @Don Corleone
    Bäga-ti doi ,,nasturi de nervi" si fa o pauza.Nunumara curcani pina la 999 si revino (un curcan,doi curcani,.....).

    RăspundețiȘtergere
  47. Don C (AKORD)-esti beat mai omule! Pune capul pe un bolovan! Czar

    RăspundețiȘtergere
  48. @judex
    Deci e sau nu e parsiv??..Ghici ciuperca intr-un picior?
    ma semnez
    cezar,czar....bla,bla
    de maine voi fi anonim ca sa simta si cezar biciul pe spinare pana ii voi strapunge stratul gros de nesimtire.
    Stiu ca este aici si citeste dar nu are curaj sa posteze lasul

    RăspundețiȘtergere
  49. COUR DE LEONE(AKORD)+PROFU DECONSPIRAT(NIKK) bai ce echipa!!FUGI ELENAAAAAAA !Asti ti-au pus gand rau ,colega!JJJUDET

    RăspundețiȘtergere
  50. Noooo cezare!!!
    Toata lumea trebuie sa afle adevarul!!
    Ti-ai facut-o cu mana ta/parsivenia ta/caracterul tau
    NICIODATA dar NICIODATA nu-si vor bate colegii mei joc de mine doar pentru faptul ca esti un mincinos notoriu,si ai mintit grosolan in privinta mea

    RăspundețiȘtergere
  51. @cezar
    Sterge si comenturile de mai sus(poti???)ca doar tu vrei numai laude.

    RăspundețiȘtergere
  52. @Don Corleone
    AI LUAT ,,NASTURII"? Ai ajuns la nouasutenouazecisinouadecurcani?
    Leacul nu-i cu sacul !

    RăspundețiȘtergere
  53. @all


    Un tip cu doua gagici, la o terasa. Apare chelnerul si intreaba:
    -Cu ce va servim?
    -O bere la tap, si la caprele astea cate o limonada...


    Mai multe bancuri: http://www.mioritice.com/#ixzz1UBJZj0OX

    RăspundețiȘtergere
  54. Pentru orice tampenie spusa de COUR DE LEU de aici inainte rog sa nu va suparati! Omul ii beat si a mai numarat si 9999 de curcani ! Va dati seama?
    Tampeniile spuse pana acum ,ei bine aste intra in Normal la don C de LEONE!! jjudet

    RăspundețiȘtergere
  55. @all
    Bin Laden ajunge la Poarta Raiului. Sf. Petru deschide vizeta portii, il vede si exclama, terifiat:
    -Tu? Tu vrei sa intri aici?
    La care bin Laden, sec:
    - Am zis eu ca vreau sa intru? Aveti doua minute sa iesiti cu totii!

    4U

    RăspundețiȘtergere
  56. @all
    Basescu si Udrea consulta o ghicitoare, dornici sa vada cat o mai duce partidul lor.
    - Va cadea intr-o zi de sarbatoare, raspunde femeia.
    - Si care va fi ziua aceea ?
    - Indiferent care va fi, va fi o sarbatoare !
    4U

    RăspundețiȘtergere
  57. @ JUDEX,
    Lasa-l pe Don Corleone sa-si descarce sufletul.Te asigur ca are perfecta dreptate in ceeace il priveste pe cezar.
    @ Don Corleone,
    Ai dreptate.Cezar nu e periculos in adevaratul sens al cuvantului dar e de o parsivenie de nedescris.Nu stiu daca exista dumnezeu sau nu,dar daca exista atunci te rog sa ma crezi ca i-a harazit o soarta(destin)exact pe masura caracterului infect pe care il are.
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  58. @profu de sport
    Va multumesc dar nu mai interveniti ca va fac astia=ala=cezar albie de porci
    timpul,timpul va dovedi cine are dreptate si cine minte.Postacii de pe aici se vor lamuri singuri.Nu trebuie convinsi.
    semnat
    cezar,czar,legionarul,T-rex,svek G, TNTatul+bonus de anonimi la greu..... si multe altele

    RăspundețiȘtergere
  59. Ha, ha, ha! Noaptea cutitelor lungi! Alianta USD = Alianta Hakordelu+Cezarelu! Mai lipseste Chigri2 din PC.
    JUVEX ULVEX
    PS. Nu fiti mirlani unii dintre voi si injurati ca tzopirlanii pe-acilea ca nu-i frumos. Folositi glagoria si condeiul...
    NeaCishu a napirlit de si-a schimbat blana, sau o fi trimis la spionat de varu-sau Chigru bengalez?

    RăspundețiȘtergere
  60. Domnul Abraham are alta problema.
    S-a gasit sau se gaseste in ilegalitate.
    1.A fost membru al SCMD ? Nu prea e de gasit pe listele de cotizanti.
    2. Daca nu a fost membru cum a fost sef de departament juridic?
    3. Daca totusi a fost membru al SCMD inseamna ca inca mai este, conform statutului, pana la prima intrunire a CNR.
    4. Daca inca mai este membru SCMD, nu poate fi -conform L54- si membru al Pro Lex.
    Deci, ori a fost numit sef de departamentt fara a fi membru SCMD si aici domnul Dogaru trebuie sa se explice,ori face parte din doua sindicate -ilegal- ori nu este membru al Pro Lex deci nu poate fi vicepresedinte.
    Care este adevarul?Cine face lumnina?Poate domnul Rinciog ne pune la dispozitie cererea de inscriere in SCMD a domnului Abraham si eventual si chitanta prin care a platit cotizatia. Si poate ne spune si din ce filiala a facut parte.

    RăspundețiȘtergere
  61. @admin/all
    Imi cer scuze ca am deturnat subiectul(desi cu el incepusem)dar peste anumite magarii chiar nu se poate trece.
    mai sunt aproape 30 minute si Don Corleone va dispare definitiv.
    In "cinstea" lui cezar vor apare in schimb zeci si zeci de anonimi(ca doar de la el am invatat)
    TRAIASCA sira spinarii incovoiata si curvele masculine care respira aerul degeaba!!
    semnat
    anonimul
    jjjjjjjjjjjjjjjjjjjudex

    RăspundețiȘtergere
  62. @scorpio
    Cu respect;
    abrahamu' poate si-a dat demisia????!!!!!
    In rest logica dvs este fara cusur.
    Oricum raman suficiente semne de intrebare,cum ar fi cotizatii,samd
    Pai ce credeati ca moare toarsu general de grija rezervistilor???.La fel de mult ca si ceilalti,inclusiv femei pe care unii le pupa in fund,fara sa vada ca de fapt aia/alea isi vad doar propriul interes./
    Sa facem un exercitiu de imaginatie:
    Presupunem ca anumitor juristi/juriste nu li s-ar fi diminuat pensia cu 38% ci dimpotriva le-ar fi crescut cu 38%.
    Ar fi avut acelasi comportament pe care il au acum?Raspundeti-va singuri la intrebare si dupa aia spuneti-mi si mie care e de fapt grija aia fata de rezervisti,colegi,camarazi,bla,bla.....sau propriul buzunar +lacomie cat cuprinde
    P.S.Hai ca se face ora 24 si Don C dispare definitiv
    Paaaaaa!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  63. @scorpio
    Nooo !Nu se poa. Trebuie ca exista freo ,,cutuma",ceva...
    Scortzea

    RăspundețiȘtergere
  64. Cine e acest grup Alfa care a scremut aceasta tampenie de anal-iza?
    Ca sa selectezi un asemenea text pe blog trebuie sa te regasesti in idioteniile basist portocalii pe care le propaga.
    Pe vremea cand PD-istii erau in Alianta DA erau membri plini in Internationala Socialista.Zice doct un comentator ca aia nu era contra naturii.
    Contra naturii este actuala alianta de la guvernare care cuprinde un partid de tradatori care nici nu era constituit la ultimele alegeri.
    Analiza publicata in Cotidianul este mai mult o dorinta a autorilor ei basiti decat un ansamblu de idei bazate pe realitatile politice actuale. Tradeaza disperarea si teama de pierderea puterii.
    De ce va e frica nu scapati!

    RăspundețiȘtergere
  65. proba,proba
    czar de 2 bani

    RăspundețiȘtergere
  66. Inainte de a muri poate isi citeste si e-mail !

    RăspundețiȘtergere
  67. @planoX
    S-ar parea dupa cum postezi ca disperatul esti chiar tu,hi,hi
    Uff mai am doar 8 minute

    RăspundețiȘtergere
  68. @Don Corleone
    Inainte de a muri poate isi citeste si e-mail-ul !

    RăspundețiȘtergere
  69. Intarita-i drace ca si mie-mi place!
    Juvex Ulvex

    RăspundețiȘtergere
  70. Sesiunea BAC,vara tarzie 2011, SUBIECTE

    Subiectul I (Limba și Literatura Română)
    Se dă textul: “Ana are mere”.
    Pe foaia de examen sau pe o altă hârtie pe care o aveți la îndemână, șervețel, ambalaj de ciocolată, etc. scrieți răspunsul la următoarele întrebări:
    1. Ce are Ana?
    2. Cine are mere?
    3. Extrageți cel puțin un fruct din text.
    4. Desenați un măr.
    5. Scrieți un alt nume de fată în afară de Ana. Dacă nu vă amintiți e bun și un nume de băiat.
    6. Alcătuiți o scurtă compunere în care să povestiți ce vă trece prin cap.
    7. Analizați textul în 3-4 pagini, sau la alegere scrieți un banc.


    Subiectul II (Matematică)
    1. Aflați valoarea lui x din ecuația: x = 2.
    2. Suma a două numere este 4. Numerele sunt egale. Aflați măcar unul din cele două numere.
    3. Calistrat avea 10 ani când mama lui l-a ars cu un fier încins pentru că a luat un 9 la matematică. Câți ani are Calistrat la 2 ani după tristul eveniment?
    4. Desenați un pătrat.
    5. Imaginați-vă un trunchi de piramidă triunghiulară regulată.
    6. Puneți în ordine crescătoare numerele: 1,2,3,4,5,6,7,8,9.
    7. Gândiți-vă la două numere la alegere și scrieți-l pe cel mai mare.


    Subiectul III (Istorie)
    1. Asociați următorii șefi de stat cu anii în care au murit: Burebista, Nicolae Ceaușescu – 44 î.Hr, 1989 d.Hr.
    2. Scrieți un scurt text istoric folosind următoarele cuvinte: bătălie, democrație, Ștefan cel Mare, porumb fiert, Decebal, 1600.
    3. Faceți un portret al lui Deceneu așa cum vi-l imaginați.
    4. Ordonați cronologic următoarele evenimente istorice: apariția omului, Unirea de la 1600, majoratul lui Burebista, Unirea de la 1918.
    5. Ce țară s-a format în urma Marii Uniri de la 1918?
    6. Deduceți o calitate a domnitorului Radu cel Frumos analizând cu atenție numele acestuia.
    7. Analizați comparativ în 2-3, maxim 4 cuvinte domnia de 2 luni a lui Ciubăr Vodă și cea de 47 de ani a lui Ștefan cel Mare în Moldova. Încercați să analizați din cel puțin 3 perspective și să construiți un text care să respecte rigorile unei scrieri istorice cu caracter academic. Depășirea limitei de 4 cuvinte duce la excluderea din examen!


    Subiectul IV (Geografie)
    1. Comparați din punct de vedere al altitudinii Vârful Moldoveanu și Marea Neagră.
    2. Enumerați doi vecini ai României. Dacă nu vă amintiți, enumerați doi vecini de-ai dumneavoastră de acasă.
    3. În 7-8 pagini, analizați fauna, flora și relieful complex al statului Vatican.
    4. În ce punct cardinal al României este situată Câmpia de Vest? Dacă nu știți ce este acela un punct cardinal puteți să răspundeți “Vest” și să treceți la subiectul următor.
    5. Pasuri și trecători: Cine a spus “Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire”?
    6. Alegeți variant corectă: Vârful Negoiu are altitudinea: a. 2535 metri b. 11 metri c. un miliard de metri d. altitudinea variază de la o zi la alta.
    7. Conform unor măsurători, Vârful Omu ar avea altitudinea de 2505m, conform altor măsurători ar avea 2507m. Care credeți că este varianta corectă. Argumentați.
    4U

    RăspundețiȘtergere
  71. Moammm'...
    A vinit PlanoX ...
    Uala baaa ... ce v-a tras-o!

    RăspundețiȘtergere
  72. Se zvoneste pe NET ca lui PlanoX a inceput sa-i cada parul...de peste tot. E inebunit omul si tot cauta remedii de vindecare, inclusiv cu acupunctura.
    Acupunctorul

    RăspundețiȘtergere
  73. Lasa-l pe planox ca acu' se screme!!!
    Daca-i cade ceasul??
    laxativul

    RăspundețiȘtergere
  74. ..

    Moammm'...
    PlanoX ...
    Uala baaa ... ce v-a tras-o!

    RăspundețiȘtergere
  75. _ uala da a tras-o, dar mai mult de peruche. Capisci morometzule?

    RăspundețiȘtergere
  76. Ptiu, drace - sa nu-ti vina sa crezi!
    Zice Dl. Fillion, prim-ministrul Frantei lui Sarcozy;
    =============
    * Musulmanii ce vor sa traiasca dupa canoanele Legii Islamice (Sharia)... sa paraseasca Franta, pentru a evita atacurile teroriste asupra lor din partea radicalilor!
    * Imigrantii ne-francezi trebuie sa se adapteze.
    * Cultura noastra s-a dezvoltat prin lupta a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii ...
    * Limba noastra oficiala este franceza - nu spaniola , nici araba sau libaneza si nici chineza sau japoneza. Prin urmare, daca vreti sa faceti parte din natiunea noastra, invatati-i limba ...
    * Cea mai mare parte din francezi cred in Dumnezeu... Daca Dumnezeu va ofenseaza, va sfatuiesc sa va alegti ca patrie un alt colt de lume, pentru ca Dumnezeu face parte din cultura noastra. Va vom accepta credinta fara sa punem intrebari; tot ce va cerem este ca si voi sa o acceptati pe a noastra si sa traiti in armonie pasnica cu noi.
    * Aici este tara noastra, pamantul nostru si stilul nosstru de viata - si va oferim posibilitatea sa profitati de toate astea. Daca insa v-ati saturat de drapelul nostru, de angajamentul nostru, de credinta noastra crestina sau de stilul nostru de viata, va incurajez cu tarie sa profitati de una din marile libertati frantuzesti - dreptul de a pleca. Daca aici nu va simtiti fericiti, atunci plecati; nu v-am fortat sa veniti aici8, voi ati cerut sa va primim - acceptati, deci, tara pe care ati ales-o!
    =============
    Ai dracului, in demnitatea lor, repede s-au mai saturat de drepturile omului cu care ne-au ologit pe noi, ca natie!

    RăspundețiȘtergere
  77. dpdv logic ce ti se pare anormal??
    daca vrei te duci ca nu te cheama nimeni si ei te primesc(ei=oricare);......dar odata ajuns ce faci??Iti faci de cap??.Pai atunci stai acasa si fa-ti de cap acolo.Ia vezi poti??Atunci de ce-ai plecat??
    fantoma
    Don C

    RăspundețiȘtergere
  78. @Don Corleone ,
    Perfect de akord! Dar la noi, ca la nimeni!
    Aici dicteaza care are muschii mai tari, sau bani mai multi! Ia incearca sa le spui de Lege,
    de cultura, istorie, inaintasi, valori locale!

    RăspundețiȘtergere
  79. b....mi-as!!am uitat sa selectez"anonim"
    Nu se va mai intampla.

    RăspundețiȘtergere
  80. i-auzi ce zice planoxsssssss(s" de la sarpe)

    Articolul a fost publicat in revista PANDECTELE ROMÂNE nr. 7/2011, pg. 62
    Da-le p..a mea de pandecte cu revista lor cu tot
    ce fitzuica de bisnitzari o mai fi si asta??
    pancreasu'

    RăspundețiȘtergere
  81. Bey, bey, iar dormiti? Scoala Cezare la planton!

    RăspundețiȘtergere
  82. Hai deshteptareaaaaaa!!!!
    PS. Oricum pt. unii nu mai e cazul...

    RăspundețiȘtergere
  83. Chiar toti la biserica?

    RăspundețiȘtergere
  84. Băi frati, io amu ham vinit di la bisericâ. Hauleu ci mă mai dor mînurile...c-am stat cu ieli hîntinse. Da lumi multâ, bani puţîni ca-n crizâ. Digeaba strîgam ieu: "Agiutaţ un hom sarman sâ-ş ie vilâ şî Merţan", câ nu pre am avut spor şî nu pre am ci sâ pun az dioparti! Poati aşa di o cinâ la Intercontinental da, da mai mult nu.

    RăspundețiȘtergere
  85. valabil si la ortodocsi??
    Ia zii bre ala de venisi de la biserica,ca pi mini ma dor jenunchiili,dupa doua turi di biserica


    Casierul sinagogii ramasese fara nici un ban cu care sa ajute patura saraca. Nici in cutia de ajutorare a saracilor nu se mai introduse demult vreun banutz.
    A doua zi dimineata pe usa sinagogii a aparut,cu majuscule, o instiintare:
    "Un barbat casatorit din cartier are legatura cu o femeie necasatorita.
    Daca pana maine dimineata nu apare o bancnota de 200$ in cutia saracilor,voi fi nevoit sa-i dezvalui numele."

    A doua zi a gasit in cutia saracilor 25 de bancnote de 200$, una de 100$
    si un bilet: "Mei , amana pana maine ca sa fac rost de bani !"

    RăspundețiȘtergere
  86. Giupîni mulţămeşti lu Cel di Sus, câ ci ti făcei dacâ ierai la muselimi şî trebuie să stai cu coada-n sus, ai? Şî cum ţ-ar hi fost sâ-i amuşîni lu "Cezărelu" din faţa ta, colţunii răpănoş din chieli, cari di-aghie, aghie poţ sâ-i desprinz di oghieli?

    RăspundețiȘtergere
  87. ,,Proastă întrebare, răspuns excelent...
    .

    Nicio armată nu-şi
    iubeşte ţara precum
    cea a australienilor...
    .
    De aia sunt gata să
    moară pentru ea !
    Pentru cei care nu-l cunosc pe generalulmaior
    Peter Cosgrove, este un australian
    care-şi iubeşte ţara aşa cum orice militar
    o face, indiferent de ţara în care se află.
    Generalul Cosgrove a fost intervievat
    la radio recent.
    Citiţi răspunsul său către doamna care
    l-a intervievat cu privire la arme şi
    copii.
    .
    Indiferent de cum te simţi în legătură
    cu legile, armata trebuie făcută! Dintre
    toate şcolile, ultima a bărbatului este
    ori Armata, ori Puşcăria!
    .
    Iată o parte a unui interviu radio ABC,
    luat de către un reporter de sex
    feminin generalului Cosgrove, cel care
    a fost pe cale de a sponsoriza o
    SCOALA DE COPII DE TRUPA în vizită
    la sediile sale militare.
    Reportera :
    Deci, generale Cosgrove, ce lucruri aveţi de gând să predaţi acestor baieţi tineri atunci când
    vizitează baza d-vs ?
    General Cosgrove :
    Îi învăţăm alpinism, canotaj, tir cu arcul şi tir.
    Reportera :
    Trageri! Asta nu e un pic iresponsabil, nu-i aşa?
    General Cosgrove :
    Nu văd de ce, aceştia vor fi supravegheaţi în mod corespunzător cu privire la gama de arme.
    Reportera :
    Trebuie să recunoaşteţi că aceasta este o activitate foarte periculoasă care urmează să fie predată
    copiilor?
    General Cosgrove :
    Nu văd cum. Nu vor face trageri înainte să înveţe şi să atingă chiar, o armă de foc.
    Reportera :
    Dar le oferiţi posibilitatea să devină asasini violenţi!
    General Cosgrove :
    Ei bine, coniţă, şi matale eşti echipată din naştere pentru a fi o curvă, dar iată nu eşti una, nu?
    Radioul a tăcut 90 de secunde şi atunci când şi-a revenit, acest
    interviu nu a mai fost reluat, reportera fiind destituită! "
    8-imistu'

    RăspundețiȘtergere
  88. Bre 8 aşa-i, ari dreptati omu cela! Uiti şî io am făcut din amândouâ. Câ dorâ dinţî i-em pierdut cân trăgem cu propriu-zîsa. Ş-aşă ni-o clănţănit dinţî cîn trăgem di dupâ aceia i-am adunat în ştergari. Ş-am făcut şî Armatâ la greu, da şî oleacâ di puşcărie (în folosu comunităţî la strîns pin parc hîrtie).

    RăspundețiȘtergere
  89. @ ha-hi-ha-hi
    Da cu 'perversa' n-ai incercat?

    RăspundețiȘtergere
  90. Miine la munca iarasi.
    Dar pina atunci...

    ,, Un tip intra intr-un bar tinanand in mana un c...t imens si zice:
    - Fiti atenti in ce era sa calc! "
    e-ON...

    RăspundețiȘtergere
  91. Stelian P, Hakord si Cezar se întreceau la tras cu tunul.
    Stelian P: 5800 m.
    Hakordelu: 10000 m.
    Cezarelu :1000 m.
    Dupa ce a tras Cezar, Hakord il intreaba:
    - Bine, ma numai 1000 m?
    - Daca esti mai tare, hai tu si sufla-n teava!

    RăspundețiȘtergere
  92. Cezar intreaba la Radio Erevan:
    Se poate lua SIDA de pe WC?
    Raspuns:
    Da, daca va asezati inainte de a se ridica cel dinainte!

    RăspundețiȘtergere
  93. Hakord intreba la Radio Erevan: "Putem face baie daca avem diaree?"
    Raspuns: "Da, daca aveti destula..."

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri