Google Translate

marți, 2 august 2011

Vin alegerile locale. Se merita sa fii Primar in municipiul resedinta de judet? Conform salariului oficial, nu!

V-ati intrebat vreodata cat castiga cei care va conduc localitatea in care locuiti? Ce salariu primesc primarii pe care i-ati votat pentru a va gospodari orasul? Isi merita ei acesti bani?
Inainte de a da raspunsuri la aceste intrebari, este important sa stim cu cat sunt ei platiti pentru functia pe care o detin.

Econtext.ro publica un top, in care va prezinta salariile pe care le primesc primarii din orasele resedinte de judet din Romania. Este vorba despre cei 42 (41 judete + Bucuresti) primari din cele mai importante orase din Romania, ei fiind edilii cu cea mai mare greutate in administrarea tarii. In plus, e vorba de salariile nete.


Cum se stabileste salariul unui primar?

Dincolo de averile, de proprietatile si bunurile pe care le detin, trebuie sa vedem si cat valoreaza munca lor pentru comunitatile pe care le conduc. Pe scurt, cu ce leafa sunt platiti pentru aceasta functie cei mai importanti primari din Romania.

La o prima vedere, ne-am astepta ca salariul lor sa depinda de factori vizibili, precum populatia sau suprafata oraselor. Nimic din toate acestea!

E un mister total faptul cum un primar dintr-un oras mai mic poate sa aiba un salariu mai mare comparativ cu un primar dintr-un municipiu mai extins, mai cuprinzator, cu populatie mai numeroasa.


Cele mai mari/cele mai mici salarii

Dar sa trecem peste aceste enigme care nu vor fi vreodata elucidate. Cine credeti ca are cel mai mare salariu? Care primar? Sorin Oprescu, primarul Capitalei? In nici un caz! Oprescu e de abia pe locul sase! Prima pozitie, primarul cu cel mai ridicat salariu, este Gheorghe Nicihita, edilul Iasiului. El incaseaza 8.422 de lei pe luna.

Repetam, este vorba despre primarii din cele 42 (41 + Bucuresti) orase care sunt resedinte ale judetelor Romaniei. Iar Nichita de la Iasi este campion absolut, cu 8.422 lei (circa 2.000 de euro), potrivit declaratiei sale de avere.

A doua pozitie este ocupata de primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, care castiga anul trecut 8.161 lei pe luna. Daca Iasi si Timisoara sunt doua orase dezvoltate, nu acelasi lucru se poate spune despre pozitia a treia din clasamentul nostru.

Care este ocupata de catre Dorin Florea, primarul Muresului. Iar Muresul este pe locul 16 in ierarhia judetelor in functie de valoarea lor economica (Clasamentul privind valoarea economica a fiecarui judet din Romania poate fi consultat aici). Iar dupa salarii (salariul mediu net din judet, nu salariul primarului), Mures este pe locul 26 (Harta judetelor Romaniei in functie de salariu poate fi vizualizata aici). Si atunci care e explicatia? Transferam cazul catre departamentul mistere neelucidate. Problema e ca sunt si alte orase in aceeasi situatie. Multe!


Salarii de 7-8.000 de lei

Dar sa trecem peste acest aspect. In total, sunt doi primari care au salarii peste 8.000 de lei si trei care au salarii peste 7.000 de lei. Dupa acestia urmeaza o distanta lunga, de aproape 2.000 de lei.

La celalalt capat al clasamentului se afla primarul din Buftea, Ilfov. El primeste doar 2.818 lei pentru munca prestata in folosul comunitatii din pozitia de primar. In total, sunt trei primari care au salarii sub pragul de 3.000 de lei: Lucian Iliescu din Giurgiu (2.981 lei), Bogdan Darius Valcov din Slatina, Olt (2.947 lei), respectiv, Ion Stoica, primarul din Buftea, Ilfov, cu suma mentionata anterior.

Astfel, cele doua extreme sunt: Gheorghe Nichita (8.422 lei) – Ion Stoica (2.818 lei). Ceea ce inseamna ca cel mai ridicat salariu de primar este de trei ori mai mare fata de cel mai redus salariu de primar!


Un primar proaspat ales si un primar misterios

Din topul nostru lipseste un primar: Catalin Chereches, care a devenit de curand primar in Baia Mare, dupa ce a fost deputat. El nu si-a completat inca declaratia de avere cu noua functie. De asemenea, un caz interesant este cel al lui Ovidiu Hada, primarul Hunedoarei. Hada nu face parte din acest top, intrucat este primarul orasului Hunedoara, care nu este resedinta judetului Hunedoara. (Deva este resedinta judetului Hunedoara, iar primarul din Deva, Mircia Muntean, a fost inclus). Dar cazul lui Ovidiu Hada ne-a atras in mod deosebit atentia.

Astfel, am ajuns la concluzia ca primarul Ovidiu Hada nu primeste salariu in Romania. Mai mult, nici nu locuieste in Romania, caci nu are unde. In declaratia sa de avere, el si-a trecut doar locuintele din Vancouver, care sunt, oricum, pe numele sotiei. La venituri, le-a trecut doar pe cele care le-a obtinut la niste companii, posibil, tot in Vancouver.

Probabil ca lucreaza pe gratis si face si naveta din Vancouver pana in Hunedoara. Sa speram ca nu-i deconteaza nimeni naveta! Sa mai spunem si ca declaratia sa de avere e tocmai din 2008 si ca nu si-a innoit-o de mult timp. Poate ca in aceasta perioada s-a mutat in Romania.


Dar iata salariile tuturor primarilor din orasele resedinte de judet din Romania:

Sursa:
Autor: Bogdan Asaftei - Iulie 01, 2011



Oficial, dupa cum arata salariul, nu se merita sa ajungi Primar.
Si totusi, din care motive batalia electorala este extrem de dura?
Cat si de unde castiga cu adevarat un Primar din Romania?
Cum explicam ? Nu, nu sunt naiv, dar merita sa discutam!
Mai ales ca multi, au multa, prea multa avere!
Cu mult peste salariile primite!
Baronii de azi, stapanii de maine!
Ai mei, ai tai, ai copiilor si nepotilor fiecaruia!
Treziti-va, romani!
Admin

34 de comentarii:

  1. Buna dimineata! Iti cunosti Primarul?
    Este un bun gospodar? Merita un nou mandat?
    Daca fiecare va scrie 2-3 randuri, vom avea o imagine cat mai reala despre Romania alegerilor din anul de gratie 2012!

    P.S.: Am remarcat ceva interesant!
    Felicit pe D-na Elena Cobuz, in calitatea domniei sale de COSILIER pe PROBLEME MILITARE a D-nei deputat PNL Alina Gorghiu. Un Job care merita atentie! Multi fosti militari, chiar merita scosi din nou la munca! Inca mai pot fi folositori! Iar un banut in plus, castigat prin munca, nu strica nimanui! Poate vor intelege asta si cine trebuie, indeosebi politicienii!
    Rezervistii, sunt resursa umana deosebita!
    Oameni pregatiti in diverse domenii, cu inalte calificari si vasta experienta! Toate tarile civilizate, isi valorifica acest potential!

    RăspundețiȘtergere
  2. He,he, he, primarul meu merita un mandat de 25 de ani...dar dupa gratii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai la bani va ginditi.Oamenii astia isi daruiesc priceperea si viata celor care l-au ales.Credeti ca este usor sa organizezi atitea licitati ? Borduri,pavele,asfalt,termopane,izolatii pentru imobile,reparatii scoli,iluminat public...Lista grijilor este lunga.Norocul este ca primarul nu este lasat singur la greu.
    ,,Salariul este ciubuc,iar ciubucul este salariul"

    RăspundețiȘtergere
  4. ,,Împãratul avea o grãdinã si în fund un mãr"
    Bacalaureat 2011 - viitorul suna bine !

    RăspundețiȘtergere
  5. Robert Horvath spunea...


    @ Don Corleone
    ESTI DE O INCULTURA ENCICLOPEDICA. CHIAR SI PRESEDINTELE BASESCU A CITITI IN VIATA LUI O CARTE SI O RECITESTE MEREU

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai omis sa precizezi ce anume tot reciteste ,,SEFUL statului" !
    Scortzea

    RăspundețiȘtergere
  7. Se pare ca HaKord a fost hejaculat de peste tot! Ce pierdere ..hi,hi,hi,hi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Mei, mei ...
    Cari o cati cu lumanarea?
    Cari vrei iar zmotoceala?

    RăspundețiȘtergere
  9. Hakord
    a fost cu mai multe fete cam peste tot si eu m-am convins ce fel de NEom este.Mai sunt si javre printre noi.Mi-e jena ca l-am cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  10. A nu swe confunda cu fete [fetze].

    RăspundețiȘtergere
  11. Mei, mei ...
    Dar ce facu el la tine?

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.cotidianul.ro/bugetele-serviciilor-de-informatii-si-ministerelor-din-aparare-si-justitie-majorate-pentru-salarii-153625

    RăspundețiȘtergere
  13. @don Corleone
    Vezi,pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti !
    Scortze

    RăspundețiȘtergere
  14. Da si cand se va scula hakorg pre multi o sa ..popeasca

    RăspundețiȘtergere
  15. S-or tavalit destul!
    Acum dorm. Intrebati cand puteti pe Czar.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mei, mei, mai lasati-l pe Gaura de Leu ca-i de-al nostru asa bun, rau, indiferent cum o fi. Si noi avem mai multe chipuri si asemanari(vezi Cezar=TNT=Juveik=...), precum si pacate la greu...
    Pocaitul Printrecostal

    RăspundețiȘtergere
  17. "MINORITARI BLOGHERI
    In generali tiganii sunt ascutiti la minte si iuti de mina. Tiganii depe bloguri sunt cei mat periculosi fiind aroganti si prosti. Un exemplu caracteristic este acest puradel de internet numit Corleone."
    Citat din RH/PlanuX

    RăspundețiȘtergere
  18. Mei, mei ...
    L-ati lasat pe Czar, l-ati luat pe Don Corleone!
    Mei, mei ...
    De la SHMECHER si avioanele lui vi se trage!
    Blastamu'blastamului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Niet, de la Niels Bour!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Ano felul (blanos/plingacios)
    Nu-i Akord usa de biserica,nu-i nici macar limba de clopot.Dar ,,plingaciosul" care-i tot reproseaza ca ii face si ii drege nu a nimerit sursa adevarata.
    Lacrimogenule,esti ori prea lovit de stres(toti suntem,dar ne manifestam diferit),ori tie marmelada ti-a ajuns direct in creier !
    Poti sa-ti ceri scuze dela omul ala? Nu poti,ca tu esti cu doua perechi (de bunici,desigur !)
    Judex

    RăspundețiȘtergere
  21. Hakorg a aparut ...sub acoperire....e judex,

    RăspundețiȘtergere
  22. Judex nu are legatura cu Akord sau Corleone !

    RăspundețiȘtergere
  23. Fuuuuuugaaaaaaaaaa.....
    La ANTENA 3 .... acuuuumaaaaaaaa .... SMECHERR!

    RăspundețiȘtergere
  24. Vazut ! Aici ,din ce vad,este pe solutie.
    Scortzea

    RăspundețiȘtergere
  25. DA,
    O perla de zile mari:
    Zice Niels: "Sunt un bou! Da recunosc, sunt un bou!". Wow .... Ce scapare... are!Cu gurita lui!

    RăspundețiȘtergere
  26. Mei can v-am spus ca ni se trage de la Niels Bour nu m-ati crezut!

    RăspundețiȘtergere
  27. Atentiune! Atentiune!
    Treceti pe urmatorul canal:
    La ora 23....pe Realitatea TV... BOMBA...MAI,
    Ministrul IGAS: dezvaluiri incendiare!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu putem lasa plantonul? Si ne povestesti miine,prin telefon !
    Scortzea

    RăspundețiȘtergere
  29. Mei, mei...Nu-mi este drag Hakordelu deloc, dar, trecând peste animozităţile virtuale, trebuie să recunosc că omul a căzut la mijloc nevinovat. Cred că Cezar şi cel-lalt ar trebui să-şi mai perfecţioneze puţin „calităţile” de detectivi particulari.
    Hakordelu ar fi el băiat bun dacă n-ar fi aşa de arţăgos, ca de altfel şi Tigru din blana căruia tocmai am sărit adineaori, tigru care-i un ofticos mai ceva ca ăla din Cartea Junglei!
    Hai noroc şi să vă ciup!

    RăspundețiȘtergere
  30. Din blana cui ai sarit?Ai sarit dintr-o blana de sucit ?

    RăspundețiȘtergere
  31. Dupa ,,dezvaluirea" lui Igas cred ca v-a sarit somnul.
    Scortzea

    RăspundețiȘtergere
  32. Minca-l-ar Pu Ricii sa-l manince de timp-lar nenorocit!

    RăspundețiȘtergere
  33. Scoal Cezare de fa plancton c-o-ncurci...

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri