Google Translate

marți, 28 februarie 2012

In pas de defilare, spre criza alimentara! Avem o criza a ouălor! Urmeaza carnea. Porcii sunt multumiti!



Pretul ouălor a scapat din cusca!
Toata lumea se intreaba ce se intampla cu pretul oualor: de ce au devenit brusc... de aur? Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania arata cu degetul spre reglementarile UE privind custile pentru gaini, intrate in vigoare anul acesta, dar si spre supermarketuri, care au profitat de oferta redusa a furnizorilor si au umflat pretul.

Ouale de la gaini crescute in custi care respecta normele UE,
mai putine si mai scumpe

"Lipsa oualor de pe piata interna este cauzata de schimbarea custilor pentru gainile ouatoare la nivelul intregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o crestere a preturilor la ouale din import, dar si din productia interna pentru ca aceasta asigura in perioada de iarna doar aproximativ 75% din consumul lunar.

Daca la inceputul anului producatorii interni vindeau ouale la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fara TVA, acum pretul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucata, fara TVA. Din importuri, cele mai multe cantitati de oua veneau din Polonia, tara unde producatorii nu si-au modernizat fermele de pasari, iar cele care respecta normele UE intra pe piata la preturi de 0,58 - 0,62 lei pe bucata.

Consider ca dupa 15-20 martie piata se va regla, deoarece apare oferta din gospodariile taranesti si scad vanzarile pentru ouale produse in fermele industriale", a declarat, luni, presedintele Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, citat de Agerpres.

Opinie: preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea

In ultima saptamana, pretul oualor a crescut in timp record in supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucata, la un leu si chiar 1,2 lei pe bucata. De ce?

"Producatorii nu au dublat preturile la oua, in ciuda unei oferte scazute din piata si a investitiilor facute in sistemul de crestere. Supermarketurile au profitat de oferta scazuta si au dublat preturile. Sunt convins ca preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea, pentru ca asa s-a mai intamplat si cu alte produse alimentare, chiar daca producatorii le vor reduce la poarta fermei. Din pacate, autoritatile nu pot face mare lucru in acest sens pentru ca nu avem legislatie", a explicat Ilie Van.

In Romania exista, in prezent, circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la aproximativ 1,36 de miliarde de bucati. UCPR estimeaza valoarea pietei avicole din Romania la
peste un miliard de euro.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, ouale provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeaza direct spre industrializare sau distrugere, a precizat la finalul anului trecut ANSVSA. Se vor putea comercializa ouale marcate cu codul 3 provenite numai de la gaini crescute in custi imbunatatite, conform standardelor comunitare. CITESTE SI: ANSVSA vine cu precizari: atentie la marcajele de pe oua!
Sursa:


======================
REMEMBER: Toxic. România nu va mai putea comercializa ouăle marcate cu cifra trei, de la 1 ianuarie 2012
===============================

România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra trei, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş.

"CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată oăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românescă să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012", a precizat Roatiş, citat de Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.

Preşedintele ANSVSA a mai precizat că toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu vor fi comercializate până la finele anului, vor putea fi trimise către industrializare.
Sursa:

==========================


AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

Ordin
pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale

Văzând Referatul de aprobare nr._________din _____________, întocmit de Direcţia
generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa lanţului alimentar din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere

prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi

completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind

organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi hrană, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Direcţiile sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică şi dispun măsurile de conformare a exploataţiilor comerciale de porcine la standardele de microclimat şi la necesarul de apă şi de hrană prevăzute în normele metodologice aprobate prin prezentul ordin, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor.

Art. 3. - Respectarea prevederilor legale privind protecţia porcinelor revine în exclusivitate proprietarului acestora.

Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
RADU ROATIŞ CHEŢAN
Bucureşti, ...................... 2012
Nr. ...................


Anexa
Norme metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale

Art.1. - Prezentele norme metodologice reglementează standardele de microclimat, precum şi necesarul de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale.

Art.2. - (1) În exploataţiile comerciale de porcine, circulaţia aerului, nivelul de praf, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia de gaze trebuie menţinute în limite acceptabile, conform prevederilor prezentelor norme metodologice, care nu sunt dăunatoare pentru animale.

(2) Toate exploataţiile comerciale de porcine trebuie să asigure următoarele intervale de temperatură, în funcţie de greutatea porcinelor şi de tipul de pardoseală, astfel:
a) 5 kg- 27-300C (paie), 28-310C (beton), 29-320C (grătar de metal);
b) 10 kg- 20-240C (paie), 22-260C (beton), 24-280C (grătar de metal);
c) 20 kg- 15-230C (paie), 16-240C (beton), 19-260C (grătar de metal);
d) 30 kg- 13-230C (paie), 14-240C (beton), 18-250C (grătar de metal);
e) 90 kg- 11-220C (paie), 12-230C (beton), 17-250C (grătar de metal).

(3) În adăposturile pentru porcine, volumul de aer circulant trebuie să se încadreze în  următoarele intervale, în funcţie de vârsta porcinelor şi anotimp (iarna/vara), exprimate în m3/h/cap:
a) vieri şi scroafe: minim 70-85 m3/h/cap – iarna; maxim 150 m3/h/cap - vara;
b) scroafe cu purcei: minim 100-150 m3/h/cap – iarna, maxim 200 m3/h/cap – vara;
c) tineret porcin: minim 10-20 m3/h/cap – iarna, maxim 50 m3/h/cap – vara;
d) porci la îngrăşat 30-60 kg: minim 15 m3/h/cap – iarna; maxim 65 m3/h/cap – vara;
e) porci la îngrăşat peste 60 kg: minim 45 m3/h/cap – iarna; maxim 120 m3/h/cap – vara.

(4) In zona de odihnă a porcilor nu trebuie să existe curenţi de aer.

(5) Microclimatul din adăpost trebuie să se încadreze în următorii parametrii:
a) vieri şi scroafe gestante: temperatură 10-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
b) scroafe lactante: temperatură 15-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
c) purcei 0-7 zile: temperatură 30-320C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
d) purcei 8-14 zile: temperatură 28-300C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
e) purcei 15-21 zile: temperatură 24-280C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
f) purcei 22-28 zile: temperatură 22-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
g) purcei 29-36 zile: temperatură 20-220C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;

(6) În timpul verii, umiditatea relativă trebuie crescută artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon.

(7) Nivelul de pulberi din adăpost trebuie să nu depăşească 15 mg/m3.

(8) Concentraţia de dioxid de carbon CO2 trebuie să nu depăşească 1000 ppm.

(9) In zona în care porcii sunt cazaţi permanent, trebuie să se evite zgomotele mai puternice de 85 dBA; se vor evita, de asemenea, zgomotele constante sau bruşte.

(10) Porcii nu trebuie ţinuţi în întuneric şi se trebuie să li se asigure zilnic, pe durata a minim 8 ore, cel puţin 40 de lucşi.

Art. 3. - (1) Toate animalele trebuie să aibă acces la o sursă de apa adecvată sau să îşi poată satisface necesarul de lichide prin alte mijloace.

(2) Toate exploataţiile de porcine trebuie să asigure următoarele cantităţi de apă, pe zi, pentru diferite categorii de porci:
a) 1-2 litri pentru purcei sugari;
b) 1-5 litri pentru purcei înţărcaţi;
c) 4-8 litri pentru porci la îngrăşat cu greutatea cuprinsă între 15-45 kg;
d) 6-10 litri pentru grăsuni cu greutatea cuprinsă între 45-100 kg;
e) 12-20 litri pentru scroafe gestante;
f) 25-35 litri pentru scroafe lactante;
g) 8-10 litri la vieri.

(3) Instalaţiile de adăpare şi hrănire trebuie să fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât să fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei şi efectele dăunatoare ale competiţiei dintre animale.

(4) Nici un animal nu trebuie să fie adăpat într-un mod care să îi producă suferinţe inutile sau vătămări, iar apa şi/sau hrana nu trebuie conţină nicio substanţă care ar putea produce suferinţe inutile, excepţie făcând substanţele administrate în scop terapeutic, profilactic sau în scopul unui tratament zootehnic.

(5) Din punct de vedere fizico – chimic, nivelul maxim al nitraţilor + nitriţilor este 100 mg/litru, iar nivelul maxim al nitriţilor este 10mg/litru.

(6) După împlinirea vârstei de 2 săptămâni, purceii trebuie să aibă acces permanent la o cantitate suficientă de apă proaspată.

(7) Este esenţial să se satisfacă nevoile specifice fiecarei categorii de porcine şi, în acelaşi timp, să se furnizeze hrană în cantităţi suficiente pentru ca întreg efectivul să atingă nivelul optim de performanţă.

(8) Toţi porcii trebuie să fie hrăniţi cel puţin o dată pe zi; atunci când porcii sunt hrăniţi în grupuri şi nu ad libitum - la discreţie - sau printr-un sistem automat de hrănire individuală a animalelor, fiecare porc trebuie să aiba acces la hrană în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.

(9) Tuturor scroafelor în aşteptare şi scrofiţelor trebuie să li se asigure o cantitate suficientă de hrană de volum sau bogată în fibre, precum şi hrană energizantă.


Porcii trebuie tratati regeste!
In curand, porcii vor avea un trai de invidiat: fermierii vor fi obligati sa pastreze linistea in zona unde sunt cazate animalele, sa le asigure lumina corespunzatoare si va trebui sa aiba grija ca nu cumva suinele sa stea in curent! Vezi si alte prevederi ale noului proiect ANSVSA!

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vrea sa introduca noi reguli pentru cresterea porcilor. Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, fermierii care cresc porci va trebui sa aiba mare grija: de exemplu, in vecinatatea porcilor din ferme vor fi interzise zgomotele puternice, bruste sau constante, in zona lor de odihna trebuie sa se evite curentii de aer si, in plus, fermierii vor fi obligati sa le asigure o luminozitate de cel putin 40 de lucsi opt ore pe zi, relateaza Mediafax.

In timpul verii, umiditatea relativa in spatiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/mc.

Proiectul de act normativ pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploatatiile comerciale prevede si ca in zona in care porcii "sunt cazati permanent" trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligati si sa evite zgomotele constante sau bruste in vecinatatea animalelor.

In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp, iar in zona de odihna a animalelor nu trebuie sa existe curenti de aer. In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si "efectele daunatoare ale competitiei dintre animale".

O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca niciun animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca "suferinte inutile" sau vatamari.
Sursa:


Nu sunt de felul meu un pesimist!
Dar nici nu pot a ma preface ca nu vad, nu inteleg!
Nu este prima data cand NORMELE UE, se "erijeaza" in a ne da lectii!
Din nefericire, am negociat/negociem in genunchi sau deloc.
Tembelismul, obedienta, vanzarea si tradarea, ne distrug!
Mergem GARANTAT, spre autodesfiintare!
Multumim politicienilor!
Multumim PUTERII, de ieri si de azi!
Admin

47 de comentarii:

  1. Vai de ...ouale(le) noastre.
    Dar vine el si timpul porcilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Nu pentru-o lopata de rumena paine,/
      nu pentru patule, nu pentru pogoane,/
      ci pentru vazduhul tau liber de maine,/
      ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!"
      =====================================
      Pentru aceste versuri, cu mai bine de jumatate de veac in urma, poetul Radu Gyr a luat ani grei de puscarie ....

      Ștergere
  2. Cezare tu ce cifra ai pe oaua? Asta daca le mai ai...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. el are oaua mai micutze, asa cam cit alea de prechelitze

      Ștergere
    2. Viniti pi Armyia si va dau voie sa-mi lustr....ati si ouale si ..bastonul di marisal!!!! Sniper one

      Ștergere
  3. PS. Aveti grija .sa nu se impuste Adminul ca-i tari pisimist di cand cu..ouale aiste!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai maică am fost pe Armya şi l-am văzut pe Cezăruş tras în poză. Vai, vai ce frumuşaţă de băiat. Negru, păros, buzat şi c-un deget ridicat. Un adevărat Halain Delon.
    Ţaţa Floarea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tata F..ce vesel l-ai facut pi C zar ! Brava nu credeam ca mai poti bre!!

      Ștergere
  5. Batjocura si prigoana taranului roman, gospodarului de pretutindeni, vor genera o foamete cumplita in mediul urban! Vor conduce la putinatatea alimentelor si maximizarea preturilor! Luati aminte! Iata Reality-show-ul "viitorului" de groaza, al zilei de "maine"! Treziti-va romani! Desteptati-va oameni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bey la NeaCishu pi blog un pitic atat di mic si cu un nasmareeeee a penetrat-o pi Hieroina! NeaCisu n-aude n-a vede de cauza di tilifon!!

      Ștergere
    2. Stai calmi ce dreak !La mine la supermarket e haleala in prostie......

      Ștergere
  6. Asa, asa mai baieti, luati de la market rosii si mere din plastic. Cezare tu stai mai bine decit ceilalti, mai ales la capitolul castravetilor...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pana la urma ne vom multumi sa numaram ouale lui Nastase...ca de mancat , ne mancam intre noi , mai ceva ca cei mai fiorosi canibali.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nastase nu va mai fi disponibil. Il vor neaparat, priponit! Asa ca ... fiecare isi va numara singur ouale! Daca si cine/ce are!
      O zi exceptionala va doresc!

      Ștergere
    2. Baaaaai a penetrat-o piticul pi Hieroinaaa !!

      Ștergere
    3. Piţicu lu Nea Caşu?

      Ștergere
    4. Bine maaaaaaa .....!
      Si noi ce sa-i facem?
      Poate i-o fi facut un bine!
      Asta a cautat, asta a gasit!

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Un Topogeodez sa calculeze cotangenta lu piticu la..cercul Hieroinei ,caci se pare ca ..al dreak piticul!!

      Ștergere
    2. Ce tot vorbesti de ctg? Ala-i unghi solid toata ziua.

      Ștergere
  9. Baga bisectoarea sa taie cercul lu'piticania!

    RăspundețiȘtergere
  10. Motivul dublării preţurilor ouălor
    Preţul ouălor s-a majorat în ultimele zile, ajungând în pieţele din Capitală să se vândă cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata în urmă cu o săptămână. Motivul are legătură cu acoperirea investiţiilor pentru schimbarea cuştilor în care sunt crescute găinile, o prevedere europeană obligând toţi producătorii din Uniunea Europeană să reducă densitatea păsărilor în cuşti, după cum susţin crescătorii de ouă.
    "La poarta fabricii ouăle s-au scumpit recent, ajungând să se vândă cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul îl constituie schimbarea cuştilor pentru găini. În noile cuşti densitatea păsărilor scade cu 25%. De la 1 ianuarie 2012, toţi producătorii europeni sunt obligaţi să schimbe cuştile pentru găini. Ouăle care provin din cuştile vechi nu mai pot fi vândute în coajă. Ele merg la procesare. Ca urmare, oferta de ouă este mai scăzută iar preţul a crescut", a explicat pentru gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).
    Van spune că, în prezent, preţul ouălor din import este de 0,6 lei pe bucată. "În toată Europa piaţa ouălor este bulversată în această perioadă. Pe perioada iernii, România importă 25% din necesarul de consum de ouă. În restul anului producţia internă asigură necesarul de consum. De la jumătatea lunii martie producţia de ouă începe să mai crească, astfel că până la Paşti este posibil să nu mai crească preţul ouălor, care a ajuns la limita maximă. Rămâne de văzut dacă şi comercianţii vor mai umbla la preţuri", a mai arătat preşedintele UNCPR.

    La sfârşitul anului trecut, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că ouăle marcate cu codul "3", provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite, nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisă începând cu 1 ianuarie 2012.
    Pe de altă parte, Ilie Van a menţionat că la carnea de păsăre preţul nu va creşte "la poarta fabricii", până la Paşte, în prezent puiul gril fiind vândut cu 6,4-6,5 lei pe kilogram."

    RăspundețiȘtergere
  11. Mei din cit imi aduc aminte, azi cred ca-i ziua lui Czar! Feritzitul e nascut intr-un an bisectat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Czar, Sniper one, T.- Rex, sau cine mai vrei tu...

      Ștergere
  12. Sa fie sanatos.
    La multi ani,Cezare !
    (Lasa,ca miine recuperam.)

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani lui Czar maimuca!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cezare dai si tu o tzuica de ziua ta, sau asa cum te stim cu totii zgirie brinza, te faci ca ploua ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Ploua,ploua,babele se oua...
    Cit o fi un ou de baba,ca ale mele stiu cam cite parale mai fac.

    http://www.youtube.com/watch?v=Pqz5pZMILUw

    RăspundețiȘtergere
  16. Mei, mei ce shobolan Czar asta...precum Plano. S-au pitit in vizuina si nu mai scot capul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti Off-Topic !! Era vorba de ouale din care faceti omleta!
      Si nu este ziua mea ! nici ieri nici azi ! sunteti un picut sub influenta razelor alcoolice ..de luna plina?? Sniper one

      Ștergere
    2. 1. Sa intelegem Cezare ca dintre atitea "nume" pe care ti le iei, pina la urma ai ramas cu asta de Sniper uan?
      2. Ne-ai convins inca odata ca esti un zgircit notoriu, care-ti maninci de supt unghie, sau iti sugi degetul mijlociu. Am inteles, nu dai nimic de baut maimuco, deoarece cheile de la dulapul cu "medicamente" se afla la sotia ta si iti trebuie aprobarea ei ca sa umbli acolo.
      3. Daca ieri n-a fost ziua ta, probeaza cu documente, nu asa cu afirmatii nesustenabile, zcircotanule!

      Ștergere
    3. bag seama ca doreai o maslina ,o chiftea ..etc pe de-amoca ! Vezi pe Armya cand si-a sarbatorit Czar ziua! Sniper one

      Ștergere
  17. Mey,mey,ce daca suntem off-topic ,maimuca mica umbli cu mobra dupa soldovence!hi,hi......!

    RăspundețiȘtergere
  18. Lasa c-o iei azi si pentru ieri.

    http://www.m2film.dk/fleggaard/trailer2.swf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar vrea maimuca sa-i pice si lui una de aia in pat/curte!

      Ștergere
    2. buna reclama! tre sa-mi fac si eu o ..piscina Czar

      Ștergere
  19. http://xa.yimg.com/kq/groups/23653800/1892335490/name/5ani.mpeg

    RăspundețiȘtergere
  20. Cezar mai bine si-ar spune Godzilla-Mozilla...

    RăspundețiȘtergere
  21. Stelian Fuia a explicat astăzi - 1 martie - că majorarea prețului ouălor a avut loc din cauza noilor norme de îngrijire a păsărilor. El a spus că producţia este continuă, iar la producător nu s-au consemnat scumpiri.
    ===========================
    "Preţul la producător nu s-a schimbat la ouă. Săptămâna trecută s-au livrat de la producători 1,2 miliarde de ouă. Creşterea preţului pe piaţă este o conjunctură momentană, cauzată şi de situaţia meteo din ultimul timp, şi probabil că cei care fac comerţ şi ştiu că, dacă nu mai vin ouă din import acum, că este mai greu pentru că s-au impus noi norme de bunăstare la păsările ouătoare, că nu mai este o ofertă aşa de mare pe piaţă, probabil că au crescut preţul", a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, citat de Mediafax.

    El a explicat că scumpirea ouălor a apărut pe lanţul de livrare al acestora şi a precizat că va discuta cu oficialii Consiliului Concurenţei despre această problemă.

    "Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% în cazul produselor alimentare, ca şi în cazul ouălor, probabil, mai mult decât câştigă producătorul. Un ou este acum 35 de bani la producător, iar pe piaţă este 1,1 lei. Diferenţa este o marjă pe care şi-o împart diferiţi participanţi la lanţul de livrare pe piaţă. Eu totuşi sper că, în săptămânile următoare, preţul la ouă va scădea şi piaţa se va regla", a adăugat Fuia.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ouale s-au scumpit de trei ori in 2012.
    ==================
    Pretul oualelor de pe rafturile magazinelor romanesti a crescut, la inceputul anului, in trei etape.

    Prima majorare a preturilor a avut loc in luna ianuarie, cand a fost sistat importul de oua ieftine din Polonia, iar cantitatea de pe piata a scazut cu o treime, conform Romania Tv.

    Astfel, furnizorii romani au crescut pretul oualelor cu 10%. In urma cu o luna, a inceput sa scada si productia gainilor autohtone. In contextul in care marfa era mai putina, clientii la fel de multi, iar costurile pentru incalzirea halelor a crescut, pretul oalelor a crescut din nou cu 10%.

    Valul de ninsori si muntii de zapada care au blocat traficul au dublat cheltuielile legate de transport, iar furnizorii vor sa mareasca, din nou, pretul oualelor cu 5%.

    RăspundețiȘtergere
  23. >>> Romanii vor plati dublu pentru legume, in luna martie, din cauza problemelor aparute in productie, pe fondul vremii nefavorabile, potrivit lui Cristian Rusu, directorul asociatiei producatorilor de legume si fructe Hortifruct.

    Preturile se vor majora din cauza faptului ca oferta va fi insuficienta, a precizat Rusu, in cadrul unei intalniri cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, aflat in vizita la serele din Popesti-Leordeni, transmite Mediafax.

    De altfel, ministrul a declarat, la Antena 3, ca vor fi afectate livrarile de salata verde, in timp ce livrarile de rosii si castraveti, dar si alte legume vor fi intarziate, deoarece plantarea nu a fost posibila, din cauza vremii.

    "Piata este libera, dar Guvernul a hotarat sa monitorizeze importul de legume si fructe, pentru a limita evaziunea", a precizat Fuia.

    >>> Acesta a adaugat ca Guvernul nu va intra in fondurile de rezerva pentru a ajuta productorii de legume si fructe din zonele afectate, deoarece agricultura este un domeniu foarte reglementat la nivel european, iar un astfel de sprijin ar fi considerat ajutor de stat.
    =========================
    Din nou ... UE. UE nu ne da voie, UE reglementeaza ...
    OK, dar noi ne-am saturat de 'UE' !!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cine poate, poate!
    Unii e baieti destepti si vand scump la fraieri!
    ====================
    În Europa, 12 țări au menținut prețul ouălelor, stresând găinile.
    Mai multe țări europene ignoră legislația comunitară ce impune standarde minime pentru găinile ținute în cuști. Deși au avut 12 ani că să se pregătesacă pentru noile cerințe, unele state nu au făcut acest efort, continuând practica de ”stresare” a găinilor, care au la dispoziție un spațiu cât o coală A4.

    Printre aceste țări se numără și Polonia, unul dintre exportatorii de ouă ieftine în România. Vier Pfoten a dat publicității lista statelor care, potrivit organizației, cresc în continuare găini stresate. Acestea sunt: Belgia, Bulgaria, Cipru, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia și Spania.
    (http://www.dcnews.ro/2012/03/in-europa-12-%c8%9bari-au-men%c8%9binut-pre%c8%9bul-oualelor-stresand-gainile-vezi-care/)

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri