Google Translate

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Vine Pastele. Săptămâna Patimilor. Saptamana Mare. Traditii si obiceiuri


Saptamana Patimilor/ Saptamana Mare este saptamana premergatoare Invierii Domnului. In aceasta saptamana Iisus Hristos a fost vandut de Iuda, a patimit dureri cumplite si a murit pentru iertarea pacatelor oamenilor.

In primele doua zile ale acestei saptamani, luni si marti, se citesc Evangheliile legate de invataturile Domnului. A treia zi, numita Miercurea Mare este menita sa ne aduca aminte de pocainta femeii desfranate si de transformarea lui Iuda din ucenicul Domnului in insusi vanzatorul. Tradarea lui Iuda a facut ca ziua de miercuri, alaturi de ziua de vineri, sa devina zi de post.


Joia Mare este reprezentata prin patru caracteristici: spalarea picioarelor apostolilor de catre Hristos, Cina Cea de Taina - la care s-a instituit Taina Impartasaniei, rugaciunea lui Iisus din gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei ce voiau sa-l ucida.


In Joia Mare se vopsesc ouale, iar sambata se face cozonacul, pasca si drobul care vor fi duse la biserica in noaptea de inviere (sambata spre duminica). In aceasta zi, in biserica preotul citeste cele 12 Evanghelii.


Vinerea Mare este ziua in care Iisus a fost jertfit si de aceea in biserica nu se canta Sfanta Liturghie, iar oamenii tin post negru. Seara se canta Prohodul Domnului, iar la sfarsit preotul imparte oamenilor florile aduse de-a lungul acestei saptamani la biserica.

La sfirsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfintul Epitaf, pe sub care trec apoi toti credinciosii.

De la moarte pana la Inviere, trupul lui Iisus a fost tinut in mormant pentru a le arata oamenilor ca acesta a murit cu adevarat.


Sambata este ultima zi de post si in acelasi timp ultima zi a pregatirilor pentru ziua de Inviere a Domnului. Noaptea de sambata spre duminica se fac slujbe in cinstea Invierii Domnului.


Saptamana Patimilor pentru ca, in timpul acestei saptamani, se comemoreaza patimile, chinuintele, prinderea si judecarea lui Iisus Hristos si moartea Sa. Nu exista multe surse care sa indice ca aceasta saptamana a fost comemorata si in cadrul Bisericii timpurii, insa practica aceasta este una destul de veche.


Dovezile cele mai timpurii cu privire la comemorarea Saptamanii Patimilor si a evenimentelor biblice petrecute in aceata perioada dateaza din secolul IV, in aceasta perioada obiceiul fiind unul foarte popular. Pelerinii care au ajuns la Ierusalim prin secolul IV au lasat dovezi scrise referitoare la slujbele efectuate in saptamana de dupa Sambata lui Lazar, zi in care se sarbatoreste invierea lui Lazar de catre Iisus Hristos. Inca de duminica incepe ceea ce era numita atunci si chiar si in prezent Saptamana Mare, ziua de duminica marcand intrarea lui Iisus in Ierusalim. In intreaga saptamana ce urmeaza sunt comemorate patimile si rastignirea lui Hristos.

In Saptamana Patimilor, traditia romaneasca spune ca gospodarii fac curatenie generala in intreaga gospodarie, atat in casa, curte cat si in grajdul vitelor si chiar pe camp. Curtile sunt maturate, santurile sunt curatate, gunoiul este strans, iar gardurile sunt si ele reparate. Covoarele, asternuturile si hainele se aerisesc, iar geamurile, perdelele si mobilierul sunt curatate de praf. Copacii sunt dati cu var la radacina, iar casele sunt revaruite. Traditia spune ca barbatii pot munci pe camp pana in Joia Mare, dupa aceea ei ajutandu-si nevestele la treaba din gospodarie si de prin prejurul casei.


Sambata lui Lazar
Sambata lui Lazar este sarbatoarea care da startul Saptamanii Patimilor. In aceasta zi se sarbatoreste fagaduinta Invierii date de Iisus atunci cand il invie pe Lazar. Incepand cu aceasta zi, au loc slujbe bisericesti de comemorare in care se face pomenirea zilelor lui Iisus de dinainte de prinderea si rastignirea sa. Incepand cu Duminica Floriilor, la biserica au loc slujbe seara numite Denii, acestea urmand obiceiului vechi care spunea ca ziua incepe odata cu lasatul serii si se termina la apusul din ziua urmatoare.





Saptamana Patimilor incepe in seara de sambata in care la biserica are loc o vecernie ce marcheaza intrarea lui Iisus in Ierusalim care se sarbatoreste a doua zi dimineata. Intrarea mareata a lui Hristos in Ierusalim este facuta, dupa cum spun Cartile Sfinte, cu ramuri de palmier si bucurie, vestind intr-o oarecare masura Imparatia Cerurilor. In amintirea frunzelor de palmier, crestinii ortodocsi merg la biserica cu ramuri de salcie pe care le sfintesc.


In primele trei zile din Saptamana Patimilor sunt comemorate ultimele indrumari, sfaturi si porunci date de Hristos apostolilor sai. In Lunea si Martea Mare, deniile efectuate la lasarea serii in bisericile ortodoxe se axeaza pe tema mirelui existenta in pildele din Evanghelia dupa Matei. Lunea este pomenit si fericitul Iosif cel preafrumos si se aduce in discutie miracolul uscarii smochinului la auzul poruncii lui Iisus. Martea sunt amintite cele zece fecioare din Sfanta Evanghelie.


Sfanta miercuri din Saptamana Patimilor este o zi speciala in care este comemorata vinderea lui Iisus de catre Iuda pe 30 de arginti. Tot in aceasta zi se savarseste Taina Sfanta a Maslului ce aminteste de ungerea cu mir a lui Hristos in Betania. Crestinii tin in aceasta zi post si aceasta traditie a dus chiar la tinerea zilei de miercuri ca zi de post de-a lungul intregului an. La sfarsitul Deniei, preotul ii unge pe credinciosii veniti la slujba cu Mir.




Joia Mare porneste cu Vecernia care se uneste cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. In aceasta zi se comemoreaza Cina cea de Taina si are loc rugaciunea amvonului si sfintirea celui de-al doilea Agnet folosit de-a lungul anului la impartasanie. In seara de joi este facuta Denia celor 12 Evanghelii care amintesc de ultimile sfaturi date de Iisus apostolilor, rugaciunea Sa si Noul Legamant precum si prevestirea Patimilor lui Hristos. In unele zone ale tarii este praznuita si spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus.

Exista o sumedenie de superstitii si obiceiuri ce inconjoara aceasta zi. Se spune ca cei care dorm in Joia mare vor fi lenesi tot anul, tocmai de aceea, nimeni nu trebuie sa doarma in timpul zilei. Daca femeile dorm in aceasta zi, traditia spune ca va veni la ele Joimarita si le va incapacita pentru un intreg an. Nu in ultimul rand, obiceiurile romanesti spun ca mortii coboara la locuintele lor in aceasta zi si nu pleaca pana in sambata de dinainte de ziua Rusaliilor.

Printre obiceiurile infaptuite in aceasta zi din Saptamana Patimilor se numara focurile din curtea casei in care sunt aruncate gunoaiele stranse in urma curateniei generale. Se spune ca aceste focuri i-ar ajuta pe morti sa se incalzeasca. In unele parti, se imparte coliva si colaci la biserica pe cand in alte zone ale tarii sunt aduse lumanari la cimitir pentru ca mortii sa aiba parte de lumina ori sunt duse bauturi si mancaruri la biserica, acestea fiind sfintite si date de pomana in amintirea mortilor din familie.

Nunta urzicior este o traditie care spune ca, in Joia Mare, urzicile infloresc si deci are loc nunta urzicilor. Acestea nu mai sunt bune de mancat dupa aceasta data. Ouale de Paste sunt inrosite tot in Joia Mare pentru ca obiceiurile spun ca ouale fierte si colorate in aceasta zi nu se vor strica tot anul sau chiar niciodata.

In Vinerea mare sunt citite Ceasurile Imparatesti, iar la Vecernia de dupa amiaza se aminteste in mod simbolic coborarea lui Iisus de pe Cruce. Preotul este cel care realizeaza acest obicei, luand Epitaful (ce simbolizeaza trupul Domnului) si punandu-l pe o nasalie din mijlocul bisericii ce are rol de Mormant al Domnului. La Denia de seara care este numita Prohodul Domnului, preotul ia Sfantul Epitaf si inconjoara biserica cu acesta pentru ca mai apoi sa il aseze in Altar pe Sfanta Masa. Credinciosii il urmeaza pe preot in jurul bisericii cu lumanari in mana, act ce simbolizeaza coborarea lui Hristos in adancul Iadului.

In Sambata Mare din Saptamana Patimilor are loc Vecernia si Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare. In cadrul slujbei sunt cititi Psalmi si binecuvantari ce amintesc de invierea lui Adam si biruinta vietii asupra mortii.

Traditiile din Sambata Mare spun ca gospodinele trebuie sa pregateasca bucatele pentru Pasti in aceasta zi, terminand totodata si curatenia din intreaga gospodarie. Ele isi retuseaza hainele pe care le vor imbraca in zilele de Paste si in seara de Inviere si se pregatesc sufleteste pentru aceasta. Traditia veche spunea ca fiecare femeie trebuie sa poarte in noaptea de Inviere macar o camasa noua, cusuta in timpul noptii, pe cand barbatii trebuie sa aiba o palarie noua pe care sa o poarte.


 In Sambata Mare, cei care au miei si consuma bucate traditionale facute din carne de miel, vor sacrifica mielul si vor prepara friptura si borsul. De asemena, si drobul de miel este gatit in aceasta zi pentru a fi proaspat pe masa de Paste. Nu sunt multe feluri de mancare traditionala de Paste, asa cum se intampla la Craciun si, tocmai de aceea, oamenii spun ca Pastele este mai fudul pe cand Craciunul este cel satul.

Saptamana Patimilor prevesteste incheierea Postului Mare si venirea zilelor de Paste care aduc cu ele Invierea Domnului si sarbatoarea cea mai mare a crestinantatii. Crestinii ortodocsi merg in fiecare seara din aceasta saptamana la biserica si iau parte la Denii, comemorand astfel ultimele zile din viata lui Iisus Hristos si pregatindu-se de Invierea acestuia. Crestinii pastreaza cu sfintenie traditiile si obiceiurile fiecarei zile din saptamana si incearca sa se pregateasca asa cum stiu ei mai bine de zilele de sarbatoare ce vor veni. Ouale rosii, pasca si cozonacul, dar si bunatatile din carne de miel sau dulciurile ii asteapta atat pe cei mici cat si pe cei mari care, dupa o lunga perioada de post, rugaciune si curatire spirituala si fizica, se pot bucura cu adevarat de primavara.


Admin

======================
Pastele. Vine Pastele. Dar ... ce este Pastele? Easter. Easter is coming. ... But what is Easter?

===================================

113 comentarii:

  1. Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Admin ce-ai facut? Ai schombat subiectul si acum nu mai pot sa le zic Cezarushului, Curleonului si Chigrului, nimic de "dulce"!
    Ma impac insa cu ideea ca, privind privirea blajina din foto a mielului, mi-l imaginez cum ar aparea Cezar la maturitate, cu coarnele imbirligate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi puteti comenta/dialoga fara probleme, oriunde!
      Ce inseamna la o adica ... un click distanta?

      Ștergere
    2. Nu fi suparat ! Noi tinem post PAPA TU! DUPA SERVESTE SI UN ALUPIGUS!

      Ștergere
  3. Mei duceti*va unul pe roarmy si scoateti*l din priza pe Pulano10, ca debiteaza numai prostii portocaliul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu ma insel,plano10,pur si simplu a fost cumparat de tradatorii unpr deci sustine si ciuma portocalie.
      pai daca un militar se lasa cumparat cu cateva sute de lei,pe care probabil o sa le dea inapoi dupa ce o sa fie abrogata legea asta aberanta,dapai un civil,ca plano10.

      Ștergere
    2. @hanonim Apr 7, 2012 03:50 PM
      hapoi na, satzi vezi pretenu ca tare hati ierea dor dha iel

      http://www.youtube.com/watch?v=cfNIC5k-yxw&feature=endscreen&NR=1

      Ștergere
  4. LA MULTI ANI FLORINILOR, FLORICILOR SI TUTUROR FLORILOR!
    Liniste si ginduri bune pentru toti!
    Propun armistitiu in aceasta saptamina!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un sarut dragastos din partea mea celor care isi serbeaza astazi ziua de nastere si/sau onomastica!

    RăspundețiȘtergere
  6. From: Walter
    To: roarmy230@yahoogroups.com
    Sent: Friday, April 6, 2012 10:16 AM
    Subject: [roarmy230] Re: Intrebare intrebatoare!


    Un singur articol prin care sa se elimine zeci de articole din Legea 263! :)

    Cred ca ar trebui manifestata o minima intelegere si pentru marea majoritate a militarilor care a pierdut enorm la pensie, prin aplicarea L 164, comparativ cu cei care au iesit la pensie dupa 10 aprilie 2001.

    Prin noua lege ar trebui sa se elimine contributivitatea si pentru activi?

    Din intrebare s-ar deduce ca nu principiile L 119 va pun probleme ci gresita lor aplicare.
    De acord cu dvs!

    --- In roarmy230@yahoogroups.com, ujica ionel wrote:
    >
    > Corect !
    > Eliminarea din legea 263 a referirilor la pensiile militare se poate face cu un singur articol.
    > Si apoi poate fi adaugat un capitol la lege sau poate fi adoptata o lege distincta.
    > Nu este complicat deloc; totul tine de vointa politica.
    > De exemplu, daca USL isi ia angjamentul sa rezolve problema, pana la alegeri poate fi gata si proiectul de lege, iar in trim. 1 2013 aceasta sa fie adoptata.
    > Dar nu mi-ati raspuns la intrebarea pe care v-am pus-o.
    > Desigur nu sunteti obligat sa o faceti.
    > Ionel Ujica
    >
    > From: Walter
    > To: roarmy230@yahoogroups.com
    > Sent: Friday, April 6, 2012 12:09:07 AM
    > Subject: [roarmy230] Re: Intrebare intrebatoare!
    >
    >
    > Â
    > Legea 119/2010 este croita pe aceleasi principii ca si Legea 263/201. Aceasta a preluat, pentru militarii activi, reglementarile din L 119.
    >
    > Ca sa faci alta lege a pensiilor militarei trebuie sa elimini din 263 toate referirile la pensiile militarilor.
    > Controlul de constitutionalitate nu ar admite doua reglementari diferite pentru aceeasi categorie socio-profesionala.
    >

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta de-si zicea Plano10 sau Walter roman, un om cu 2 fetze!

      Ștergere
  7. Mai,nu puteti sa va linistiti citeva zile? Nu ca am fi noi bisericosii lui peste prajit,dar si pe vremea ,,dictatorului'' se faceau ca nu vad si nu aud lucruri care ,,era''.
    Traditie sa fie !
    Fiti blinzi. Adevarul este un lucru teribil,greu de gasit si greu de acceptat.
    Haideti sa ne acceptam pina se termina obiceiurile pamintului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apoi no, Dumnezeu iarta gresalile noast'!
      Doar noi vre tu, ca noi sa tacem asa, de bolanzi, fro saptamana!
      Sau, ce stiu eu, poate ca asa ai vre! Pai... NO se poa'!
      Noi trebe sa vorbim, sa comunicam!
      Poiana lu'Iocan e mare!
      Vina si tu cu noi!

      Ștergere
    2. Uite ca nu se poate! In razboi "prietenul din partea aialalta" iti da cumva pauza de gustare? Au fost in ofensiva, am stopat-o si acum noi suntem in contraof.

      Ștergere
    3. eu te inteleg,dar trebuie sa recunosti,ca nici in congo nu a existat asa ceva,ce a facut izmanarul asta spurcat,adica nu numai ca,castiga un parlit de subofiter, mult mai mult decat un ofiter,dar mai si fura nenorocitii astia sute-zeci de milioane de lei vechi din pensiile ofiterilor.
      o sa plateasca trdatorii astia de unperisit si de basisti.
      de asta fi sigur.
      macar daca le scadeau pensiile la 90% dintre militari care sunt subofiteri,atunci se faceau si economii iar ofiteri(oameni mult mai demni,decat parliti subofiteri,vezi cezar si corleone,niste parliti de subofiteri cumparati de izmanar)pastrau,acelasi cuantum la pensie.
      dar izmanarul s-a luat la hartza cu partea gresita a ramatei,parliti de subofiteri nu ziceau nimica,dar ofiterii au demnitate si se vor razbuna crunt.
      izmanare,ai grija de familia ta,mai sunt cateva luni pana pleci din guvernare si din parlament.

      Ștergere
    4. Adica Czar mimuca, Curdeleonul si Taunul2 ala negru din Urziceni e unpr-isti tristi?

      Ștergere
  8. Atentiune !!!!
    Aveti impresia ca ati scapat de sub control?
    In linie, pe doisprezece, adunarea!
    Hai,hai, cu talent.
    Ala micu,negru si paros, unde te indesi intre drapel si garda? Treci la locul tau!

    Drepti!

    Ce aveti cu subofiterii si cu mesterii militari? Si-au facut ei legile lor?!Ce vina au ei ca si-au facut treaba si atunci cind ,,s-au sucit trebile'' ei au putut sa ramina,chiar cu scaderi de functie sau mutari in alte garnizoane?!
    Luati de aici niste cenusa.Stiti voi ce trebuieste sa faceti cu ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CORECT!
      Sa lasam gluma si sa nu mai semanam INUTIL samanta de scandal, discordia intre noi militarii. Este deopotriva RUSINOS, dar si extrem de periculos! Asta DEZBINA, nu UNESTE!Terminati cu PROSTIA!
      In rest, numai de bine!
      La Multi Ani! Sarbatori Fericite, tuturor!

      Ștergere
    2. @Toti!!!
      Comentariul ala despre s.of. a fost adus de unul aici de pe roarmy...Am pretentii la maimuce! Sanki!!!

      Ștergere
    3. Indiferent cine si de unde ar fi, cel care scrie, gandeste asa!
      Este un NENOROCIT de om, care face jocurile altora!
      Nu avem nevoie de ura, dezbinare! Ne ajunge cat ne-au dat altii! Prin asmutirea romanilor impotriva romanilor, ctaegoriilor sociale impotriva altor categorii sociale, ne-au adus pe toti la unison! Din nefericire, multi au contribuit la asta din prostie, necunoastere, labilitate!

      Ștergere
    4. EU M-AM REFERIT LA CEI,GEN CORLEONE SI CEZAR,NISTE TRADATORI SPURCATI,AR TREBUI SA LI SE IA PENSIA DE TOT,CA NU O MERITA.
      NU LA CEI,CARE TAC SI NU SPUN NIMICA.
      ASTIA IN LOC SA TACA,FAC DE RUSINE ARMATA SI SE ALIAZA CU IZMANARII UNPERISTI SI CU BASISTI SPURCATI.

      Ștergere
    5. apropo,jocul cui le facem,ai vrea sa tacem,cand parliti de corleone,cezar etc. trec la tradatorii de unperisti pentru cateva sute de lei,si isi bat joc de cei carora le-au scazut pensiile.
      sper sa nu aiba parliti astia de corleone si cezar copii,ca 20 de mii de militari ii blesteama si o sa se prinda de copii si nepotii lor.
      tu in loc sa taci tu urli si te bucuri ca un tradator spurcat ce esti,cam asta fac cei gen cezar si corleone.
      nu noi am tradat,ei au tradat.

      Ștergere
    6. proasta lume ....pe blogul asta !!

      Ștergere
    7. Asa este sunt niste pirliti!!! L-am vazut noi pe Cezar maimuca cum il pirlea sub coada de Tigri2!

      Ștergere
    8. @hanonim Apr 8, 2012 07:23 AM
      turbatule potoleste-te ca de maine e saptamana mare turbatule

      hapoi na, satzi vezi pretenu ca tare hati ierea dor dha iel

      http://www.youtube.com/watch?v=cfNIC5k-yxw&feature=endscreen&NR=1

      vanessa&melissa

      PZda... si hai grija cu gramahtica analhabete ce iasti

      Ștergere
    9. @V&M.
      Mai fetelor, aveti grija ca e sapatamana de post, asta presupune si abstinenta...nu care cumva sa va dati PZda la cezar sau curleon..., asta ne-ar lipsi, sa mai si fatati de Craciun!!

      Ștergere
  9. CE RETARDATI --cu unele mici exceptii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haia fiind tu, nu-i hasa?

      Ștergere
    2. Retardatule frustrat, te blestema o lume, o lume a militarilor..nu ti-e rusine, analfabetule???

      Ștergere
  10. Mei asta de la 08:45 AM, de ce nu esti cuminte? Ori vrei sa te pirleasca si pe tine Czar maimuca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar vrea el, dar CU CE ? Coada , desi mare, nu tine loc de p.ula!

      Ștergere
  11. Mai, voi stiati ca astazi e ziua internationala a rromilor? Sa-i huram cu aceasta ocazie, prietenului nostru din Hurziceni, un calduros "La Multi Ani"!

    RăspundețiȘtergere
  12. Si pe muma-ta cine o 'executa 'acuma in saptamana mare?A,tu,nebunaticule,paraciosule,nu te poti abtine nici acuma???

    RăspundețiȘtergere
  13. A'propos,ce pozitie adoptati,pozitia misionarului sau a caprei ,cred ca a caprei ca numai o capra putea da nastere unui bou ca tine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Asta ,asa ,ca de sarbatori,ca la prostia si nemernicia ta .nici macar acuma nu te potolesti.Bou cu tzatze si vagin in cavitatea bucala,care esti.

    RăspundețiȘtergere
  15. ..te-n gura sa te...ut cu masina de cusut de imbecil,vezi-ti dreacu'de paduchii tai si lasa lumea in pace.

    RăspundețiȘtergere
  16. Da bahtalo ,mo schaure.Delo,Delo,bahto Delo !!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Macraonul ramine tot macraon...Cica e profesor si inginer...la ciori deala!

    RăspundețiȘtergere
  18. Din intelepciunea poporului roman:
    "Tiganu` e tigan si in ziua de Paste!"

    De la unii din voi nici Dumnezeu nu are ce cere!
    Iarta - i Doamne, ca nu stiu ce fac!

    RăspundețiȘtergere
  19. TOP GUN
    Multumim Admin'ptr.articolul postat,sper ca acum ,in Saptamana Patimilor sa fim mai buni ,mai toleranti si bunul Dumnezeu sa ne ajute,
    in tot ceea ce ne-am propus!!!!
    O SAPTAMANA MINUNATA SI TOATE CELE BUNE ,PRIETENILOR SI COMENTATORILOR ACESTUI BLOG!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Mai, azi Tigris2 hare festival la Hurziceni. Hazi, la el linga Hurziceni se tine festivalul magaraonilor din tara. Ham hinteles ca t2-ul e vicepresedinte la Romani CRISS...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce comentarii de indivizi abrutizati si fara pic de cultura ! Omul de caverna-i putin spus!! Adminul cred ca-i masochist sau mai rau!!

      Ștergere
    2. Ai dreptate! Stii unde greseste Admin?
      Ca nu "rade" de-ai ca tine(dastepti de crapa)!
      Bai muceo, noi stim sa mai si glumim!
      Chiar dac' uneori... ne "prostim"!

      Ștergere
  21. @AnonimApr 9, 2012 04:14 AM
    hauliuu bagati vata-n nas sa nu-ti iasa "inteligenta" pahcolo cah ceva lumahnarele parca sa vad cuhturalu' lu' mama!!
    hapoi noi ham vazut si "habrutizati cu cultura",pupate-ar mama dah plehonasm
    vanessa&melissa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noroc cu taganii ce mai dreg busuiocul pe aici , ca in rest niste grobieni !!

      Ștergere
  22. Voi sunteti urmasii Romei?
    Niste rai si niste fameni!
    I-e rusine omenirii
    Sa va zica voua ..oameni!! Pardailano-puradel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mey, noi suntem hurmasii Romei, iar t2 este urmasul RRomei!

      Ștergere
  23. http://www.finantistii.ro/pensii/anul-electoral-i-ar-putea-scapa-pe-militari-de-taierea-pensiilor-71486/

    RăspundețiȘtergere
  24. Sarmanul curdelon , fost akord ... acuma isi zice anonim si se da drept ţiganca , si beat pulbere latra la luna , de unul singur , si pe infomondo si pe la plano . Si nu-l baga nimeni in seama , si-i vine sa-si muste p..a din cauza asta ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zau ma? Sa mori tu?

      Ștergere
    2. Aha! E ca Grivei dulaul. Sta in fund si se linge singur pe cosor.

      Ștergere
    3. Ce vreti, fiecare cu limba materna..

      Ștergere
  25. ,,si-i vine sa-si muste p..a din cauza asta ...''

    De ce nu este scris intreg cuvintul ,,puta''?

    RăspundețiȘtergere
  26. INTREBAREA DE LA MIEZUL NOPTII

    De ce isi ling ciinii sexul (nu discutam acum despre catele)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. COMENTARII DE RETARDATI ! VAI DE CAPUL VOSTRU !

      Ștergere
    2. 10:58, tu de cite ori mergi zilnic la toaleta?

      Ștergere
    3. Bai leguma - ofilita ,citeste si tu mai sus si apoi fa aprecieri!!

      Ștergere
    4. 11:12, vezi ca vine Czar cu lopata si "te rade"!

      Ștergere
  27. In primul rind: Neatza la Zoo!
    In al 2-lea, ia auziti:
    "Fabrica de Arme Cugir a finalizat prima puşcă de asalt de concepţie integral românească, arma fiind în prezent testată de soldaţii români în teatrele de operaţiuni, iar din toamnă uzina ar putea realiza primele 60.000 de produse pentru dotarea Armatei Române, transmite corespondentul MEDIAFAX.
    Directorul Companiei Naţionale ROMARM, Vasile Crişan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că specialiştii de la Fabrica de Arme Cugir au finalizat prima puşcă de asalt la standarde NATO, precizând că arma este "o concepţie sută la sută românească".
    Crişan a spus că puşca de calibru 5,56 X 45 milimetri respectă standardele NATO şi, ca element inedit, este ambidextră, putând fi folosită de soldaţi atât cu mâna dreaptă, cât şi cu stânga.
    El a afirmat că Fabrica de Arme Cugir a finalizat deja primele zece arme pe care le-a trimis pentru testare la Ministerul Apărării Naţionale.
    "Am terminat zece produse. În prezent se află la MApN, unde arma este supusă unor teste NATO (…) Armele sunt trimise în teatrele de operaţiuni unde soldaţii noştri, militarii Armatei Române, desfăşoară activităţi, misiuni de luptă şi le supun unor încercări reale", a spus directorul general al ROMARM.
    Vasile Crişan a afirmat că, după ce testele vor fi terminate, Fabrica de Arme Cugir va începe, cel mai probabil din toamnă, să lucreze la prima comandă de 60.000 de produse pentru dotarea Armatei Române.
    Conducerea Fabricii de Arme din Cugir anunţa, anul trecut, că unitatea lucrează la producerea prototipului unei arme de asalt cu muniţia aferentă, realizată la standarde NATO, cu care ar putea fi dotată în anii următori Armata Română.
    Directorul Fabricii de Arme Cugir, Horea Suciu, declara, în luna mai a anului trecut, că fabrica a încheiat un acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional, prin care realizează prototipul unei arme de asalt calibrul 5,56X45 milimetri cu muniţia aferentă, care să îndeplinească standardele NATO."
    Mai multe pe:
    http://www.gandul.info/news/prima-pusca-de-asalt-integral-romaneasca-produsa-la-cugir-se-afla-in-teste-la-militarii-din-strainatate-9501089

    RăspundețiȘtergere
  28. ziua cea mare.
    intrebari:
    sunt destui oameni in senat pentru a avea cvorum?
    daca da,care ii raportu?
    66 la 66?
    este blocat senatu?

    RăspundețiȘtergere
  29. sper ca aceasta lege sa treaca tacit,cum totul sa facut cu mare zarva,sper ca acuma, macar sa fie in avantajul militarilor,fara mare tam-tam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CARE MILITARI????????????????????

      Ștergere
    2. buna intrebare,cei carora le-au crescut pensia cu cativa lei,si au tacut malc,aia nu mai pot fi numiti militari.
      restu,lupta.
      eu nici acuma nu inteleg,cum niste civili parliti(judecatori) au putut judecat ceva ce ii legat de militari.

      Ștergere
  30. ......referire la primul ministru
    "Pe noi, “baciul ungurean” nu ne poate prosti, pentru ca ne-a furat déjà “oile” si acum vrea sa le vanda pe sub mana, de parca Rosia Montana si Cuprumin-ul sunt ale ma-sii, asa cum Fundatia Gojdu a fost a lui tat-su!"

    PRESEDINTELE SCMD,
    Col. (r) dr. Mircea DOGARU

    Hun hadevarat "intelectuhal":):)
    vanessa &melissa

    RăspundețiȘtergere
  31. Nu cred ca e frumos sa faceti astfel de comentarii sub un articol care ne indeamna la credinta si evlavie!Cata inconstienta....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ok,si ce parere ai de oamenii care spun ca ii criza,vad ca pentru pensiile militare se platesc sute de milioane de euro pe luna in plus,si totusi voteaza legea respectiva?
      aia sunt niste blestemati si inconstienti,nu noi,care ramen socati,cand vedem ca subofiterii castiga de 3 ori mai mult decat ofiterii,si un ofiter ajunge sa castige cat un ceapist.
      aici ii drama

      Ștergere
    2. bine zici ca esti socat!!

      Ștergere
    3. Nu numai ca esti socat, dar si minti ca porcul !

      Ștergere
    4. cu ce pisici mamei tale mint,nu se platesc,cu sute de milioane de euro,mai mult pentru pensiile militare decat in decembrie 2010?

      Ștergere
    5. si ce te f...e grija ca au crescut??
      renunta tu la pensie daca te f...e grija asa de tare!!
      de aia nu mai poti tu.

      Ștergere
  32. "SCANDAL DIPLOMATIC fără precedent: Traian Băsescu refuză să primească scrisorile de acreditare ale unui ambasador UE."
    Mai oameni buni, io cred ca chioru n-o sa moara-n patul lui...

    RăspundețiȘtergere
  33. si totusi,nu stie nimeni ce se intampla acuma la senat,sunt oameni acolo,se discuta ceva,sau o sa treaca legea tacit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi, ailalti, “nesimtitii”, “ciumpalacii”, “viermii”, “betivii”, “puturosii”, etc, ne pregatim de propria noastra actiune civica de 1 Mai. Anul acesta, 1 Mai, va demonstra lumii daca ne meritam sau nu soarta ca popor, ca de natiune nici nu mai poate fi vorba. zice Fhurerul Dogaru

      Ștergere
    2. dar izmanarul ce pz mamei lui face,fara izmanar si basisti spurcati,nu auzeam noi de dogaru si pricina,nici macar de scmd.
      aia trebuie exterminati,izmanarii unperisit si basistii portocali.

      Ștergere
    3. DACA NU ERA OPREA SUFLAI TU IN DUDA DE_TI PLESNEAU OCHII _PROSTANACULE!!

      Ștergere
    4. trebuie sa aiba mare grija,izmanaru ala,de familia lui si mai ales de fiica sa,ca nu mai are mult pana pleaca din parlament iar 20 de mii de militari asteapta sa se razbune.
      pai izmanarul ala ii de vina,el putea sa spuna ca nu face nicio recalculare,altcumva iese de la guvernare,dar nici macar atat nu a fost in stare sa faca,acuma haosu facut de tradaor ii evident.
      si da era mai bine daca scadeau 100% din pensii nu 10%,atunci aveau parlamentarii de ce sa se sperie si reveneau asupra decizie.
      si tu ce pi mamei tale de (5:45 pm) vorbesti,mai rau decat,ca un colonel sa castige cat un ceapist nu se poate,mai bine nu se baga izmanaru si acuma castigau toti in instanta,ca pensia in urma recalcularii era undeva sub pensia medie,asa ii putin peste si aia(judecatorii) mananca ca))CAt.
      deci 20 de mii de militari il blesteama pe izmanar si toti sustinatorii lor unperisti si basisti.

      Ștergere
    5. Esti proooost! Dupa locale UNPR va fi reevaluat de Ponta si va intra in USL !
      Pricepi Talamba!!

      Ștergere
    6. esti "dus" baiete esti dus rau!!

      Ștergere
  34. adica e dus ala de la 06:14.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzi ce zice COLONELUL .....,,si da era mai bine daca scadeau 100% din..""-vai de capul tau de idiot!!

      Ștergere
    2. pai mai cretin decat tine,care spui ca eu sunt colonel,nu are nimeni cum sa fie.

      Ștergere
    3. Da asta ai zis IDIOT MICce esti...,, tu ce pi mamei tale de (5:45 pm) vorbesti,mai rau decat,ca un colonel sa castige cat un ceapist nu se poate,mai bine nu se baga izmanaru si acuma castigau toti "....
      Acum firesc se pun cateva intrebari:
      Ne dai tu un exemplu de un colonel care primeste cat un ceapist?
      Daca nu esti colonel , de ce vorbesti in numele altora?
      Si in final dar nu in cele din urma -de ce mananci cacat cu lingura mare? Nu iti este teama ca te ineci acum de sarbatori ?

      Ștergere
    4. bah boule uita-te pe tabelele izmanarului,unui plutonier i-a crescut pensia de la 1400 de lei la 2800 de lei,iar unui colonel i-a scazut pensia de la 2700 de lei la 1400 de lei,sunt ceapisti cu pensie cuprinsa intre 1000 si 1200 de lei.
      apropo,cred ca ii foarte placut pentru colonelu ala ca trebuie sa dea vreo 180 de milioane de lei vechi inapoi,si uite asa numai 2 milioane de lei daca ii ia pe luna pentru banii din 2011,trebuie sa ia o pensie de 1200 de lei noi timp de 90 de luni,adica vreo 8 ani.
      chiar esti atat de naiv sa crezi,ca legea asta a pensiilor militare o sa ramana asa?
      o sa vezi ce surpriza o sa ai,poate chiar luna viitoare cand se pronunta cedo.

      Ștergere
    5. ce vorbesti prostalaule...CEDO??
      EU TI-AM MAI ZIS CA ESTI DUUUUS!!
      poti sa astepti muuuuult si bine.Pana atunci nu uita sa cotizezi la fuhrerul tau dogaru.
      Si nu cumva sa lipsesti de la "rivulutia de 1 Mai"
      PS si nu uita sa refuzi pensia ca esti "foooarte ingrijorat" de cresterile bugetare cu pensiile militarilor
      De ce esti ingrijorat?De aia ca la tine a scazut ca ai stiut sa umbli cu sarsanaua cf L164.IDIOTULE!!

      Ștergere
    6. MANANCI KKT CU LINGURA MARE ! VORBIM PE DECIZII NU PE TABELE !!

      Ștergere
  35. se pare ca a trecut tacit,legea privind faptul ca nicio pensie militara sa nu scada in urma recalcularii,acuma sper sa nu aflu,ca mai trebuie sa treaca si de camera deputatilor.
    cand primim banii furati inapoi,prevedera fiind adoptat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CAND PRIMESTI BANII??
      maine...la pastele cailor baaai "onoare si demnitate" de kkt

      Ștergere
  36. Anonime de la 10.04 07.38 ai sperat degeaba ... decizionala este Camera Deputatilor ... care o va lua in discutie ... ăhăhă ! cine stie cind . Si-acolo-s la putere baietii grijulii cu cheltuielile facute cu nesimtitii de pensionari militari ... A! Sa nu uit : acolo nu mai merge cu adoptarea tacita ... acolo trebuie discutata si supusa la vot ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba asta de la 07,53-roman mamaligar natarau: pentru ca tara asta are oameni ca tine, linge-n coor, de aia a ajuns unde a ajuns!

      Ștergere
    2. trebuia sa pui in ghilimele cuvantu nesimtiti,inainte,cand pensia militara medie era de 1700 de lei,pensiile erau nesimtite,acuma cand pensia medie ii de 2500 de lei pe luna,eu cred ca, corect ii: tzeapa statului roman.

      Ștergere
  37. nu stiu nici eu exact ce legi au aia acolo,dar exact acuma un an a mai trecut,tot tacit,si tot la senat o lege,cu faptul ca nu poti sa dai muzica mai tare dupa ora 22:00
    si apropo,nu-i stres,daca nu o sa fie adoptat,peste maxim o luna se pronunta cedo in legatura cu pensiile militare,si atunci sa vezi,ce despagubiri se vor da,celor carora le-au scazut pensiile,nu cred ca cei de la cedo,vor fi foarte fericit de faptul,ca un subofiter castiga mai mult decat un ofiter,si nici de faptul ca pe timp de criza se face o asemenea risipa de bani cu pensiile militare.
    daca unui infractor i sa dat 15000 de euro despagubire,pentru ca a fumat unu in celula cu el,sunt foarte curios la ce sume se va ajunge in situatia asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tie o sa-ti dea un milion si o vacanta in caraibe
      esti multumit??
      No acum fuga,fuguta si ia-ti rudotelu'
      somn usoooor!

      Ștergere
  38. Bai astia,noi vorbim si vorovim dar purceaua este moarta in cotet.Activii de acuma au niste salarii de kkt,colonelul are salariul mai mic decat pensia multor maistri militari...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa vezi tu ce soc o sa aiba statu roman,cand se va pronunta cedo,nu vor mai avea baieti bani nici macar de campanie electorala,la cat va fi nevoit statu roman sa plateasca despagubiri,militarilor romani

      Ștergere
    2. O S-O VA DEA CEDO LA TOTI IN BRATE! S_A MAI PRONUNTAT PE ASEMENEA SPETE!!

      Ștergere
    3. cand,te referi la grefieri?
      pai aia ii si normal sa nu aiba lege speciala,ma si surprinde ca au avut tupeu sa ii dea in judecata.
      la grefieri nici macar nu a fost luata in serios cererea,pe cand la pensionari militari cererea ii luata foarte in serios.
      ce crezi ca o sa spuna,cedo cand o sa vada la un pensionar vreo 10 decizi de pensionare?
      ce crezi ca o sa spuna de faptul ca un subofiter castiga mai mult decat un ofiter?
      ce crezi ca o sa spuna despre faptul ca pe timp de criza astia maresc pensiile discriminatoriu?
      ce crezi ca o sa spuna de faptul ca termenul de 31 martie pana cand trebuiau sa fie finalizate toate pensiile a fost depasit?
      ce crezi ca o sa spuna despre hg 1119,care se aplica doar la aia care au fost felicitati de izmanar?
      tu chiar crezi ca se poate compara haosu din sistemu militar cu normaliateat grefierilor.
      grefieri aveau carte de munca si toate salariile erau acolo,adica ei au contribuit(dovada fiind faptul ca intr-o luna deja s-a clarificat situatia la civili),pe cand militarii nu au contribuit niciodata,si nimeni nu poate garanta ca sumele inscrise de casa de pensii sunt chiar sumele reale.
      apropo,nu are rost izmanare sa iti trimiti slujitorii sa comenteze pe forum,pentru ca oricum o sa plateasca o tara intreaga pentru tampenia ta cu pensiile militare,iar tu o sa faci puscarie.

      Ștergere
    4. Esti prost ca o bata de ..berbec!!

      Ștergere
    5. boul asta crede ca CEDO e la el in baie.
      Doamneee cat poate fi de bou!

      Ștergere
    6. FACE CEDO LABA SI LE DA LA TOTI !!DIRECT IN BUZE!!

      Ștergere
  39. Asa-i cind de scarpini in kur desi nu te maninca. Poate L164 a fost o lege proasta, dar asta 119/OG1 este una si mai timpita! De ce? Pentru ca inventeaza o contributivitate care nu a existat stiindu-se de la bun inceput ca "dovedirea" veniturilor fiecaruia dintre noi era imposibila, iar procesul de revizuire, asa cum a declarat la inceput Oprea cu propria lui guritza, ar fi durat multi zeci de ani. Pentru a-i impaca pe to(n)ti in procesul de recalculare a pensiei, cred ca ar fi fost suficient sa se aplice principiul "alegerii a 4-5-6 ani (cei mai avantajosi din cariera)" si bineinteles aplicarea grupelor de munca tuturor pensionarilor. Ca sa va dovedesc cita debandada este la MApN-de fapt cei de la casa sectoriala executa si ei niste ordine-va dau exemplul meu. In 2008, cind am iesit la pensie aveam (cumulati) 8 ani de grupe de munca, iar acum 1 saptamina, surpriza: 19 ani si 8 luni! Va dati seama ca in aceste conditii de munca actualizate, pensia mi-a crescut substantial-aproape cu 9 milioane! Credeti voi oare ca asta este o rezolvare corecta? Nu doresc sa am mai mult decit ceea ce merit...Asta este parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai tu incerci sa le explici tradatorilor astia spurcati de unperisti ce mare tampenie au facut,nu are rost.
      izmanarul si tradatori astia unperisti basisti,vor da socoteala dupa alegeri.

      Ștergere
    2. fa contestatie ca esti nemultumit de aia 19 ani si ai rezolvat problema.cere si tu sa revii la situatia anterioara(8 ani).ce e asa de greu??de ce te plangi aici
      Don Corleone
      PS In cel mai rau caz doneaza-ti banii la un orfelinat.Ce te scremi atata pe bloguri?

      Ștergere
    3. Corleoane, m-as screme putin pe tine bivole!

      Ștergere
  40. pentru tradatori pseudo militari ai izmanarului,pentru cativa banuti ati tradat armata.
    va mai spun inca ceva tradatori spurcati,de la cedo o sa aveti o surpriza "placuta" va trebui sa dati toti bani inapoi pe care i-ati primit ilegal din 2011 incoace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O SA FACA CEDO LABA SI O SA VA DEA LA TOTI!!

      Ștergere
    2. 11:03, cezarushule chiar vrei un pic de ORL? Adica pe intelesul tau, nas, git si urechi?

      Ștergere
    3. de unde dreak a aparut tembelul asta,ca numai asta stie cedo'sus si cedo'njos plus aia cu "grija" bugetului.MARELE PATRIHOT!!

      Ștergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri