Google Translate

vineri, 22 iunie 2012

Lista lui Gâdea ! Ep.1. New: Metodologia de acordare a gradelor si inaintare in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere, pe timp de pace. Ordinul M.41/2012 al Ministrului Apararii Nationale


Ordinul M.41/2012
privind metodologia de acordare a gradelor si inaintare in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere, pe timp de pace

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 328 din 15 mai 2012

MINISTERUL APARARII NATIONALE
Avand in vedere prevederile art. 47, 53, 61, 64 si 67 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare si ale art. 23 din Legea nr. 355/2009 privind regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi,

in temeiul art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, cu modificarile ulterioare,
ministrul apararii nationale emite prezentul ordin.

Art. 1


(1) Inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva, pe timp de pace, in conditiile art. 53 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, se face la termen sau in mod exceptional.

(2) Inaintarea in grad a cadrelor militare in retragere, pe timp de pace, se poate face numai in mod exceptional, potrivit prevederilor art. 67 din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 2

(1) Inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva, pe timp de pace, se face, de regula, cu prilejul zilei de 25 octombrie � Ziua Armatei Romaniei, zilei de 1 decembrie � Ziua Nationala a Romaniei, zilei de 31 mai � Ziua Rezervistului Militar, al zilelor aniversare ale categoriilor de forte ale armatei si comandamentelor de arma, precum si ale genurilor de arma si ale specialitatilor militare.

(2) Inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva, pe timp de pace, se poate face si in alte situatii ordonate de catre ministrul apararii nationale sau seful Statului Major General.

Art. 3

Inaintarea in grad a cadrelor militare in retragere, potrivit prevederilor art. 1 alin. (2), se poate face cu prilejul evocarii unor evenimente importante din istoria patriei si a fortelor armate ale Romaniei, precum si cu prilejul zilei de 29 aprilie � Ziua Veteranilor de Razboi si a zilei de 31 mai � Ziua Rezervistului Militar.

Art. 4

(1) Inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva se face in raport cu nevoile fortelor armate, pe baza propunerilor formulate de catre sefii structurilor centrale, ai structurilor subordonate nemijlocit ministrului aararii nationale, de catre sefii statelor majore ale categoriilor de forte ale armatei, comandantii comandamentelor de arma, marilor unitati, unitatilor militare si ai centrelor militare, de catre structurile asociative ale cadrelor militare in rezerva si in retragere, precum si alte autoritati publice sau organizatii neguvernamentale.

(2) Propunerile privinde acordarea gradului de general de brigada/similar coloneilor si comandorilor in rezerva si inaintarea in grad a generalilor/similarilor in rezerva se centralizeaza, analizeaza, avizeaza si promoveaza spre aprobare, potrivit prevederilor legale, de catre Directia management resurse umane.

(3) Propunerile pentru inaintarea in grad a ofiterilor in rezerva, cu exceptia celor prevazuti la alin. (2), se centralizeaza, se analizeaza si se avizeaza de catre Directia personal si mobilizare din Statul Major General, care le inainteaza spre aprobare sefului Statului Major General.

(4) Propunerile privind inaintarea in grad a maistrilor militari si subofiterilor in rezerva se centralizeaza si se analizeaza de catre Directia personal si mobilizare din Statul Major General si se aproba de seful acesteia.

Art. 5

(1) Inaintarea in grad a cadrelor militare in retragere, in conditiile art. 3, are la baza propunerile formulate de sefii structurilor centrale, ai structurilor subordonate nemijlocit ministrului apararii nationale, de catre sefii statelor majore ale categoriilor de forte ale armatei, comandantii comandamentelor de arme si ai centrelor militare, precum si de catre structurile asociative ale cadrelor militare in rezerva si in retragere si alte autoritati publice sau organizatii neguvernamentale.

(2) Propunerile privind inaintarea in grad a cadrelor militare in retragere, precum si cele privind acordarea gradului de sublocotenent maistrilor militari principali si plutonierilor-adjutanti principali in retragere se centralizeaza, se analizeaza si se promoveaza spre aprobare, potrivit prevederilor legale, de catre Directia calitaea vietii personalului din Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica.

(3) Propunerile privind acordarea gradului de general de brigada/similar coloneilor si comandorilor in retragere si inaintarea in grad a generalilor/similarilor in retragere se centralizeaza si se analizeaza de catre Directia calitatea vietii personalului din Departamentul pentru relatia cu Parlamentul si informare publica si se promoveaza spre aprobare ministrului apararii nationale, cu avizul Directiei management resurse umane.

Art. 6

Centrele militare centralizeaza si inainteaza propunerile privind inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere din grupele de evidenta ale celorlalte institutii cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale la Directia personal si mobilizare din Statul Major General, care transmite propuneri pentru analiza si decizie conducatorilor acestor institutii.

Art. 7

(1) Acordarea gradelor in rezerva se realizeaza la propunerea comandantilor centrelor militare sau a Directiei personal si mobilizare din Statul Major General, in raport cu nevoile fortelor armate si competentele teritoriale, pentru constituirea rezervei generale si operationale, potrivit legii.

(2) Propunerile privind acordarea gradelor in rezerva se inainteaza pentru aprobare conducatorilor structurilor cu competente in domeniu, potrivit prevederilor art. 45 lit. a), c) si f) din Legea nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 8

(1) In fundamentarea propunerilor pentru acordarea gradelor militare si inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere, inaintae de structurile prevazute la art. 4 si 7, se au in vedere urmatoarele:

a) participarea la misiuni si operatii ale fortelor armate;

b) participarea, alaturi de unitati si formatiuni militare, la inlaturarea efectelor calamitatilor si catastrofelor naturale;

c) aducerea de servicii institutiei militare ori contributia la promovarea imaginii Armatei Romaniei;

d) detinerea unor functii cu mare vizibilitate publica, in exercitarea carora au contribuit la cresterea prestigiului organismului militar pe plan intern si international;

e) merite deosebite in plan national sau international, pe timpul activitatii in armata sau in rezerva; in categoria meritelor deosebite sunt incluse si faptele si actele exemplare in plan profesional si social, elaborarea de lucrari cu valoare recunoscuta in domeniul militar sau cultural-stiintific, de alte studii si lucrari de cercetare stiintifica ori pedagogica, individual sau impreuna cu personal militar ori civil, in colectiv;

f) remarcarea prin activitatile desfasurate in cadrul structurilor asociative ale cadrelor militare in rezerva si in retragere sau in sprijinul acestora ori participarea in organele de conducere ale structurilor respective;

g) savarsirea unor acte de eroism si acte exemplare de curaj.

(2) Ministrilor si demnitarilor cu rang corespunzator acestora, secretarilor si subsecretarilor de stat, precum si prefectilor, subprefectilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene, primarilor, secretarilor municipiului Bucuresti si ai judetetelor, secretarilor municipiilor, oraselor, sectoarelor municipiului Bucuresti si ai comunelor, precum si conducatorilor operatorilor economici si institutiilor publice cu atributii la mobilizare si pe timp de razboi li se pot acorda grade militare in rezerva sau pot fi inaintati in grad, potrivit legii, si dupa participarea la activitati de pregatire specifica, organizate prin grija Statului Major General si a structurilor militare subordonate acestuia, in conditiile art. 56 si 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregarirea populatiei pentru aparare.

Art. 9

Prin exceptie de la prevederile art. 2-7, se pot acorda grade militare/inainta in grad, pana la gradul de colonel/similar, cadrele militare in rezerva si in retragere si in alte situatii, potrivit legii, de catre ministrul apararii nationale si seful Statului Major General.

Art. 10

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial
Sursa: Click aici!

Lista lui Gâdea, este sau nu o problema de interes national?
Poate da, poate nu!
In Ep.1., va ofer spre meditatie baza legala a acestor avansari:
Prevederile art. 47, 53, 61, 64 si 67 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare si ale art. 23 din Legea nr. 355/2009 privind regimul starii de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate si al starii de razboi. In baza acelorasi prevederi, ministrul apararii nationale a emis
Ordinul M.41/2012
privind metodologia de acordare a gradelor si inaintare in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere, pe timp de pace
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 328 din 15 mai 2012
- urmeaza Ep.2.-
Admin 

37 de comentarii:

 1. Neatza buna la ZOO + chiriasilor de la 9!

  RăspundețiȘtergere
 2. Neatza! Se dau grade? Tineti-mi si mie citeva dar la umbra!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe tine te avansam de la gradul de babuin la gradul de cimpanzeu!

   Ștergere
 3. Buna dimineata!Am luat si eu cateva ..grade pe stomacul gol.Sanatate curata!
  Oare pulano ce grad o fi avand ??? In rezerva lui Huoprea, desigur, ca armata n-a facut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai ce grad poate avea PulanoX decit sef de sala?

   Ștergere
  2. PS. Gradele alea e de pruna, ori de orzoaica?

   Ștergere
  3. @PS
   ..e din pruna mea curata!

   Ștergere
 4. Dar totusi mai fratilor, care e treaba cu AirPlano asta? Tot el e si ala Lupus eritematos? Si-a inscenat "moartea" blogului ca sa apara "neprihanit" sub alt nume conspirativ? Dupa caracterul - la care sta cam prost- asta nu cred ca poate fi sef de sala. Cel mult sef de salon la 9, ori sef de brigada in batalioanele de vidanjori ale lui Ontanu...

  RăspundețiȘtergere
 5. Iete - te ca are dreptate si Dogaru intr - o privinta: gradul militar a ajuns (si) rasplata pentru serviciile facute partielor politice.
  Daca pentru unii este valabila zicerea ca au fost avansati "la apelul bocancilor", altii nu stiu nici macar ce e aia/ala.
  Astfel de general cu 4" stele, asa "subordonati"!
  ANCMRR tace ca .... in papusoi. Deviza "PATRIE, ONOARE, DEMNITATE" e pentru altii, nu si pentru Biroul Permanent Central?!

  Ştergere

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dogaru stie ce sunt aia bocanci ? Hai sa fim seriosi. Este in aceeasi pozitie cu cei avasati de Oprea numai ca el a fost avansat inaintea lor si de alt regim. Deci este pur si simplu absurd ca el sa deschida gura pe acest subiect si sa mai fie si reprezentantul nemultumitilor. El a dat tonul, este este taticul avansatilor la apelul bocancilor

   Ștergere
 6. Dar Dogaru cum a fost dfacut ofiter ,el vorbeste ?Stie el ce-i ala un apel,sau o zi de Scoala militara?Sa-i fie rusine ,nu el este in masura sa analizeze.

  RăspundețiȘtergere
 7. Bey romani, chineji, rusnaci, maimuce si-albaneji, vazut-ati cum Don Biliuta ii posta la SCMD S5 lui Nea Cashu articolul "De ce ”nu a vrut” Dobriţoiu să dea bani pensionarilor"? Fain barbat Nea Cashu asta, fain! Cu tzacalia aia aduce un pic cu A.I. Cuza in plina glorie...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai al dracu cashu asta, e plin de bani. Cu cat i-o plati pe astia sa ii publice scrierile ? De la Admin a luat-o sectorul 5. Asta nu se mai satura ?

   Ștergere
 8. Caldura mare, mon cher!
  Pe fierbinteala asta .... cui si ce sa-i mai arda de Lista lui Gadea?
  Dar de spusele ministrului Dobritoiu ce ziceti? Ce credeti ca va face?

  RăspundețiȘtergere
 9. Familia prezidentiala devine notariala!? Hia,hia,hia !!!

  RăspundețiȘtergere
 10. Mai, si totusi PulanOX ce grad are ? Ca nu m-am dumirit...

  RăspundețiȘtergere
 11. La Pulano cel istet/Scroafa-i moarta in cotet../Dar el da marunt din dinti/Pe blogul de Mehedinti...

  RăspundețiȘtergere
 12. Jurnal de garnizoana
  Astazi a fost inmormintat Cmdr.(R)Av. Florin David.
  Pilot. Egalul in grad al unora din lista lui Gadea.
  "Iesit pe cale naturala din sistem."
  Dumnezeu sa - l ierte si sa - l odihneasca in pace!
  Garda de onoare, 2-3 activi, pensionari militari 40 - 50, 36 grade Celsius.
  Cum nu exista "nunta fara plins si mort fara ris"am aflat si care este culmea disciminarii: "mortii cu mortii, viii cu viii"!

  RăspundețiȘtergere
 13. Justificare de TOP!!!Uite cu ce se ocupa guvernoiu!

  Într-un interviu acordat Bloomberg, primul ministru Victor Ponta a precizat că România ar putea să nu-și îndeplinească.......

  „Vreau să-mi exprim amărăciunea pentru faptul că, în timpul ședințelor de guvern, alocăm 75% din timp discuțiilor despre moduri de a ne proteja de atacuri politice”,
  „Există un conflict puternic între mine și președinte, întrucât provenim din partide diferite. Există și un conflict personal, iar toate armele sunt pe masă pentru această bătălie”

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa le sugi pix-urile !! probabil ca la Ponta ai avea ce, pe cand la idolul tau basescu, nu prea....degeaba il idolatrizezi, nu vei ajunge la nivelul lui, ramai tu cu PET-urile tale, taria este pentru barbati adevarati!

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
 14. Noutati !
  Cei 80% carora le-ar fi crescut cuantumul pensiilor urmeaza sa se imputineze ca urmare a eliminarii recunoasterii conditiilor de munca prevazute de HG S-1019/2010 ... Se pare ca s-a "hotarit" ca de prevederile acestei HG trebuie sa beneficieze doar cei iesiti la pensie dupa 05.01.2011 ... (a doua conditie pe care o aveam eu in vedere cind propuneam/discutam o noua "numarare" a efectelor produse de aplicarea L.119/2010 asupra cuantumului pensiilor militare de stat) ...

  Pregatiti banii (pe care va trebui sa-i dati inapoi) cei carora vi s-au aplicat prevederile HG S-1019/2010 !

  //www.presamil.ro/OM/2012/22/ziar%2022.pdf pag.17

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce bani bey? Care bani? Nu stii ca-i amnistie fiscala? Ai vrea tu...Sniper one

   Ștergere
  2. Esti prost cetzarushule . Aici nu-i vorba de amnistie . Daca t-ia marit grupele de munca fata de ce avusesi pe l.164 , a-i beli-to . Dai banii inapoi . Tu ereai ala cu sa traiasca domnul ministru . Acuma suge-io .

   Ștergere
  3. O Pula ! In primul rand nu sunt eu mai sus !In al doilea sa-i barbiereasca . Eu am mai spus ca nu am nimic in plus! Czar

   Ștergere
 15. "..........
  Filiera indirecta a generat discutii si chiar nemultumiri din momentul in care a fost utilizat` ca modalitate de formare a cadrelor militare in activitate. In unele cazuri, din „indirect`” a devenit „instantanee”, cadrele militare formindu-se de azi pe miine, fara a urma vreun curs de pregatire. Referindu-se la situatia actuala, ministrul a apreciat ca
  problema creata prin chemarile în activitate va putea fi reglata, poate, dupa o generatie:
  Exista cât de cât o structura a corpurilor de cadre, dar totul a fost dat peste cap. Acum, avem ofiteri cu grade mici încadrati în functii mari.
  S-au majorat prevederile pentru peste 40.000 de functii si au fost chemate în activitate peste 2.700 de persoane, cadre militare în rezerva, de
  la soldat la colonel, sau civili care nici nu stiu ce însemna o unitate militara. Filiera indirecta a fost utilizata, la început, pentru a acoperi o necesitate imediata. Nimeni nu s-a gândit atunci ca se va ajunge în situatia de azi. Numarul celor chemati în activitate este similar unei divizii.
  Dispretul fata de aceia care au îmbracat uniforma militara de la 14 sau 19 ani a fost total. Astfel, oameni care au parcurs un traseu militar au ajuns sa le fie rusine ca îmbraca aceeasi uniforma cu unii care nu au nimic comun cu sistemul militar. Ministrul a spus ca singura modalitate rationala de a îndrepta cât de cât situatia este ca filiera indirecta sa fie stopata cu totul.
  ...................."
  Observatorul Militaur, ultimul numar

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da domle e super OK ce zice dom ministru Dobritoiu.SA SE SI INTAMPLE!!!

   Ștergere
 16. Pe multi ne doare in pix de HGS-urile tale de cacat, invartitilor!!
  Noi avem conditii spec/deosebite/grI/grII de acum 30-35 de ani de cand am inceput cariera ca n-am stat prin birouri la cafele si le avem PE BUNEE!!(da ne-am si chinuit de ne-a luat dreak)
  aici era bun tibica sa va spuna scurt ...*va-n gura!!!...cu HGS-uri date la toata pulimea de la bucatareasa la contabil si popa.Aici chiar are dreptate gourkha sa va futa sa va rupa ca el a fost la "alea" cu 100% si are dreptate.A FOST NEDREPTATIT!!!!
  Cu aceasta EXCEPTIE IMPORTANTA gourka tot sluga lui dogaru ramane.PACAT!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oac, oac, zise pecialistul in pet-uri de NOROC!

   Ștergere
  2. ca veni vorba
   oac,oac prin birou ai stat!!

   Ștergere
 17. scuze nu e Don Corleone e un anonim nenorocit cu grade la "apelul bocancilor"S-a umplut blogul de anonimi pe "filiera indirecta"*va-n gura
  TPM

  RăspundețiȘtergere
 18. @,,Jurnal de garnizoana
  Astazi a fost inmormintat Cmdr.(R)Av. Florin David.''

  NO DATA !

  RăspundețiȘtergere
 19. Ba maimucelor, ia vedeti voi pe bloaga SCMD noul proiect al Legii Pensiilor Militare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte bine!
   Macar atat! Va fi un punct de vedere!
   Cu cat mai multe si pertinente, cu atat mai bine!

   Ștergere
 20. Ministrul Apararii il lasa fara gradul de colonel pe... Fiul Iepei.
  ==================
  Ancheta in scandalul coloneilor! Ministrul apararii Corneliu Dobritoiu a oferit o declaratie spumoasa legata de oamenii politici fara pregatire militara facuti colonei peste noapte: oamenii se avanseaza in cate o treapta, nu ca Fat-Frumos, Fiul Iepei. O comisie de la Ministerul Apararii Nationale ii va degrada pe cei avansati nemeritat in grad.

  Corneliu Dobritoiu: De la "Uite, mama, trec soldatii!" la gradul de colonel este mult prea mult

  "De regula, avansarile cadrelor militare in rezerva se fac in urma unor activitati de pregatire a rezervei, activitati care se incheie cu unele aprecieri de serviciu. In baza acestor aprecieri oamenii se avanseaza in cate o treapta, nu ca Fat-Frumos, Fiul Iepei, sa creasca intr-o noapte cat altii in zece ani.

  Fiecare grad are impactul lui emotional si valoarea lui simbolistica, ori in momentul in care cineva care nici nu a trecut prin armata, sau cand a vazut armata a exclamat «Uite, mama, trec soldatii!», a ajuns de la soldat sau de la absolvent la gradul de colonel este mult prea mult, iar institutia aceasta nu merita jignita in acest fel", a declarat Corneliu Dobritoiu.

  Nici premierul n-a lasat subiectul sa se raceasca, aruncand o salva in directia celor care s-a aflat pana curand la guvernare. "Colonei din astia care obtin grade si functii pe care nu le-au meritat niciodata doar pentru ca apara cu vajnicie si curaj regimul politic care le-a dat grade. Poate ca intelegeti acum de ce in ultimii ani santajul si amenintarea au reprezentat politici publice", a spus Victor Ponta.
  =========================
  Comentariu anonim:
  eu va propun sa scotociti bine in arhivele MapN, MI si Secu, ISU si alte institutii militarizate, veti gasi armata PDL cu grade de colonei turnatori cu nemiluita. Acesti impostori, fara 1 zi de armata, fara pregatire, au luptat cu curaj pe frontul politicii sa taie exact pensiile cadrelor militare active, exact celor ce au purtat cu mandrie haina militara si au transpirat pe campurile de instructie. Dar... tov.Colonel Boureanu, dv cu cine ati luptat?? mi-am amintit cu Valentina Pelinel in pat, pozitia umeri craci, poi tov Colonel Turcescu a luptat la B1 sa minta cu nerusinare, tov.Colonel Ioan Oltean care a luptat sa aiba contracte cu statul, tov.Colonel director TVR a luptat sa faca o gaura de 120 mil euro in bugetul TVR. Va intreb dragi cetateni, daca lui Nastase i-au dat 2 ani pt trofeul calitatii, acea mascarada de proces, lui gunoiul asta de la TVR cu 120 mil, euro cat sa-i dea??? va spun eu, i-au dat grad de colonel. Rusine coloneilor turnatori!! rade o tara intreaga de voi, 5% la alegeri. Sa traiti, tovarasi Kominternisti Colonei KGB !

  RăspundețiȘtergere
 21. ORDINUL M.41/2012 A FOST ABROGAT:
  =================
  In MO nr. 425 din 26.06.2012 a aparut Ordinul ministrului M 65/2012 privind abrogarea Ordinul M.41/2012 privind metodologia de acordare a gradelor si inaintare in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere, pe timp de pace.

  Dupa cum stiti, M 41 a fost "lansat" de catre generalul "Clipici" (in speta Oprea) pentru a-si legifera avansarile ilegale pe care le-a facut in perioada 2010 - 2012.

  Pentru abrogare, CINSTE lui Dobritoiu. Macar pentru ca s-a miscat repede ...
  ======================
  Multumim, ELENA!

  RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite