Google Translate

marți, 10 iulie 2012

Traian Băsescu are motive să fie neliniştit şi după decizia CCR. Validarea referendumului se va face pe baza OUG. Preşedintele demis cu 50%+1 din cei care votează


Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a precizatvalidarea referendumului se va face pe baza condiţiilor stipulate în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 41/2012. Deoarece acest act normativ nu a fost supus controlului de constituţionalitate, este în vigoare şi are efecte juridice. În Ordonanţă, se prevede că referendumul de demitere a preşedintelui se face prin derogare de la condiţia de validare a plebiscitului, care este prezenţa la urne a jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Mihai Voicu a afirmat că judecătorii CCR s-au pronunţat asupra proiectului de lege de modificare a referendumului ce a fost aprobat de către Parlament, nu asupra OUG 41/2012. În consecinţă, ordonanţa va reglementa modul de desfăşurare a referendumului din 29 iulie.

Ordonanţa vizează tot modificări ale Legii 3/2000 privind referendumul. Una din modificări vizează articolul 10 al Legii referendumului: "Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum."

Derogarea menţionată vizează condiţia de validare a referendumului, articolul 5 alin. (2) stipulând că "referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.". Astfel, potrivit modificărilor operate săptămâna trecută de către Guvern, referendumului pentru demiterea preşedintelui este singurul la care nu este nevoie de prezenţa a jumătate plus unu din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Mihai Voicu a precizat că judecătorii CCR au mai avut ocazia să se pronunţe pe o prevedere similară în 2007, atunci când parlamentarii PD au atacat-o la Curte. Liberalul a citat din Decizia 420 din 2007 a CCR unde se spune că "legiuitorul poate opta pentru o majoritate relativă pentru demiterea preşedintelui".

De asemenea, Voicu a argumentat că legea asupra căreia s-a pronunţat marţi Curtea nu are un conţinut identic cu OUG 41/2007.
"Valabilă este ordonanţa de urgenţă. Legea, declarată constituţională, merge la promulgare, unde va sta 20 de zile timp în care preşedintele interimar se poate gândi dacă o promulgă sau cere reexaminarea ei de către Parlament",
a spus Voicu.

Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se prezinte 50% plus 1 din românii cu drept de vot pentru ca referendumul să fie validat. Asta au decis marţi judecătorii CCR care au declarat constituţională legea iniţiată de USL prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat marţi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.


Judecătorii au analizat în acest sens contestaţia depusă de un număr de 71 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea legii iniţiate de USL şi adoptate de Parlament, în luna iunie.

Legea instituia demiterea preşedintelui la referendum prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) spune că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie, informează Mediafax.

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat, marţi, că referendumul va fi organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizând că aceasta este Legea 3/2000 corectată şi modificată prin OUG 41/2012.
"Vreau să fiu foarte clar şi precis: Ministerul Administraţiei şi Internelor, toate instituţiile implicate, Guvernul României nu pot organiza consultarea decât în conformitate cu legislaţia în vigoare, adică Legea 3/200 corectată şi modificată prin Ordonanţa 41/2012. Restul sunt comentarii",
a spus Victor Paul Dobre.

Sursa:
==============================
==================

19 comentarii:

  1. Coco



    Bei, nu te-ai prins deloc. Probabil ca tu si si inca citiva veti vota pentru demiterea lui Base. Ca ai ramas calat pe slagan. Dar toti analistii, comentatorii, jurnalistii, prevestitorii, ... de prin media vor vota ... impotriva !!! Ca doar nu or sa dea cu piciorul la suvoiul de bani de la felix. Ce vrei sa il vezi pe Mircea Badea prezentind ''Te pui cu blondele'' ? Mascarada asta e produsa doar de citiva motani care au problemele lor personale, restul nu au nici o problema. Daca sint bani de ce sa nu ii cheltuie. Hahahahahaha. Restrange comentariul


    5. 1 10/07/2012 18:12:18

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.jurnalul.ro/politica/sondaj-demitere-basescu-617416.htm

      Sondaj: Sunteţi de acord cu demiterea lui Traian Băsescu?

      68% - Da / 29% - Nu / 3% Mă abțin
      Total Voturi: 26820

      3625 comentarii
      fritz
      Ma idiotilor!!..Nu vedeti ca va merge tot mai rau??..Unde a ajuns Euro de cand e Ponta?..AAAAaa..a dat banii inapoi pensionarilor..??...Si nu vedeti unde au ajuns preturile?? Va fii mai bine?? Cand??..Nu vedeti ca Ponta si-a pus Europa in cap??..Ce sperati voide la acesti tineri comunisti?? Inapoila vremea lui Ceausescu?? Va fii mai rau..!!..Atunci....asa ve-ti traiiidin 29 iulie in colo de ilvotatipe Antonescu!! Restrange comentariul

      Răspunsuri Anonim10 iulie 2012, 19:00
      Bai ala nu e fritz, e guitz! Bashica si cu pdl-ul sunt de dreapta, cum sunt io Czar maimuca! Astia mint si fura cum deschide gurili 'te-i-as in creierasii mamei lor de tilhari, labari sovietici!

      Ștergere
    2. Fritz@ La scoala, prostovane ca de aceea am ajuns unde am ajuns! E plin PDL-ul de indivizi chiar mai prosti decat EBA.
      Perle: va fii, ve-ti traiii!!! Vai de capul vostru, pe mana cui a ajuns Romania!

      Ștergere
  2. Bey,
    Trecui si IO prin programele TV, ascultai la unu', la altu' ...
    Va recomand si voua, dar vreau sa-mi ziceti daca ce vazui IO, vazurati si voi: TUPEUL! Mamaaaaa....., ce TUPEU pe astia de la PDL! Mamaaaa...., ce striga, ce vorbeste gura lor fara ostenire, fara virgula, ca de punct nici ca poate fi vorba! Bey, si vazui ca cu tupeu' lor, o mai tin langa si cu diversiuni de tot felul! Inca mai plang si tipa: Lovitura! Lovitura de stat! Sa nu uitati, sa aveti pe aproape ... pasteaua! Va apuca raul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rezultatele recensământului erau cunoscute. A încercat INS să-i apere scaunul lui Băsescu?
    ===================
    Potrivit Hotnews, datele de la recensământul din 2011 sunt cunoscute și ar putea fi publicate în câteva zile. Rezultatele parțiale, care ar fi permis schimbarea ”cvorumului” la referendum, nu au fost publicate fiindcă nu s-a întrunit Comisia de validare, un organism tehnic din interiorul INS. Astfel s-ar justifica decizia premierului Victor Ponta, care a demis adjuncții directorului Institutului Național de Statistică. Strategia pare să fi făcut parte dintre mecanismele instituționale prin care regimul Băsescu încerca să-l protejeze pe acesta de o eventuală suspendare.

    Sursele INS, citate de Hotnews, precizează că Ministrul administrației și Internelor este șeful Autorității Electorale Permanente, care elaborează listele de alegători. INS oferă doar suport statistic. Datele preliminarii, care vor fi oferite în câteva zile, nu diferă de cele definitive, care doar aduc doi-trei indicatori în plus.

    Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a cerut, conform Adevărul, anchetarea și eventual arestarea funcționarilor de la INS, pentru că nu au publicat datele de la recensământ.

    Oficialii INS admit că numarul electorilor ar putea fi mai redus în cazul referendumului din 2012, față de cel din 2007. Față de 21 de milioane cât avea România în mod oficial, datele provizorii indică o scadere de 2,6 milioane de cetățeni. În cazul în care se ia în calcul majoritatea celor înscriși pe liste, folosirea unor cifre ”umflate” echivalează cu fraudarea rezultatelor, care nu mai sunt validate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buey, v-am tras pe cosor pe toţi, m-am ales cu marangoţi, tu-vă rasa-n cur de vizigoţi şi nevestele la toţi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai vrea tu..de parca nu ai baba ta!

      Ștergere
    2. Mai rahat cu oki ,tu abia o satisfaci pe muma-ta,si mai vrei si altceva..?

      Ștergere
    3. @22,50
      CHIGRI2, CHIGRI2 zis si marele GAROI, da-ne-ai chielea inapoi!!!

      Ștergere
  5. @Beshinescu

    "Stai niţel, că te dezvăţ
    Fără mătură şi băţ.
    Te învaţă mama minte."
    Şi i-a dat un SUT IN VINTRE.
    Dar decum l-a INCASAT,
    Matelotul ,cracanat,
    A-njurat ca un ratat.


    Zice Base-n gândul lui
    "S-a făcut a dracului!"

    RăspundețiȘtergere
  6. Bei, NB la ZOO+pacientilor de la 9!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. e simplu. daca nu vor fi numarul cerut de CCR la vot, CCR nu va valida referendumul indiferent de rezultat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AIA SA CREZI TU !!! CREZI CA VOR SA FIE RASI SI FREZATI DE POPOR FARA APA SI SAPUN?? Sniper one

      Ștergere
  8. Bey Maimuco, ti-ai rezolvat problema cu bloaga, ori vrei sa dai la toate lighioanele respectabile blenoragie, umfla-mi-ai cimpoiul cu 2 bile mie!

    RăspundețiȘtergere
  9. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat decizia Curţii Constituţionale de astăzi, potrivit căreia referendumul din 29 iulie este valid doar dacă prezenţa la urbe este de 50% plus unu din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente. Potrivit lui C.T. Popescu, această decizie este "ilogică" şi îl favorizează pe Traian Băsescu.
    "Din punct de vedere juridic şi cetăţenesc nu ai ce să comentezi. Decizia Curţii se respectă, nu se discută. Dar din punctul de vedere al unei fiinţe raţionale, această hotărâre este ilogică. Dacă împingem lucrurile la limită pentru a înţelege ce este vicios în aceast mecanism, să presupunem că PDL sau Traian Băsescu le vor spune simpatizanţilor lor, nu neapărat în mod public, 'Rămâneţi acasă!'. Dacă rămân toţi acasă, atunci, de fapt, Traian Băsescu nu poate fi demis decât cu peste 9 milioane de voturi.
    Nu cred că Traian Băsescu va face public acest lucru pentru că ar suna foarte prost, deşi nu sună mai prost decât priveliştea parlamentarilor PDL care au stat în sală şi n-au votat.
    Să zicem că vom avea o prezenţă simbolică pro Băsescu şi o prezenţă masivă împotriva lui Băsescu. E un viciu logic, rămânerea acasă a electoratului nu ar trebui să fie în avantajul uneia dintre părţi", a declarat, la Realitatea TV, Cristian Tudor Popescu.
    "Dacă însă vom avea un vot majoritar pentru demiterea lui Traian Băsescu şi el se întoarce la Cotroceni, păi atunci ne aşteaptă tot ce poate fi mai rău. Legitimitatea lui va fi pusă la îndoială mai mult decât a fost pusă până acum. România va intra într-o stare convulsivă", a conchis jurnalistul."

    http://www.jurnalul.ro/politica/cristian-tudor-popescu-referendum-basescu-617849.htm

    RăspundețiȘtergere
  10. Ministrul de Externe român a reacţionat azi dur la afirmaţiile Angelei Merkel privind suspendarea preşedintelui. “Să ne lase în pace doamna aia dintr-o ţară bananieră de la Polul Nord. Am primit mesaje pozitive de la toate marile cancelarii - Moscova, Beijing, Phenian, Minsk - care ne-au spus că suntem pe drumul cel bun şi că în ritmul acesta îi vom ajunge din urmă în maxim zece ani.”

    “Cui nu-i convine”, mai spune Marga, “să emigreze în Occident, dar să ţină cont că e putred, în câţiva ani capitalismul se va prăbuşi. Eu am luat deja măsuri pentru ca la anul sau cel mult peste doi ani să intrăm în Pactul de la Varşovia şi în CAER.”

    În final, Marga i-a transmis Angelei Merkel să-şi ţină părerile pentru ea: “Când mai deschideţi gura, aduceţi-vă aminte că voi i-aţi omorât pe negri”, a spus şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri