Google Translate

vineri, 3 august 2012

DNA. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, sa fie Pohta ce-a pohtit Presedintele suspendat Basescu? Asteptam comentariile dumneavoastra! UPDATE. Morar, inca 6 luni


Un efect colateral deosebit de important al  deciziei Curții Constituționale  în cazul referendumului privește situația de la conducerea DNA.   Daniel Morar,  procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, este perceput în țară ca un executant al ordinelor lui
 Traian Băsescu ,  dar are o imagine foarte bună în străinătate, fiind asociat cu cele câteva dosare ale unor demnitari duse până la capăt.


Una dintre mizele rămânerii la Cotroceni a președintelui suspendat, Traian Băsescu, era menținerea actualei conduceri a Parchetului General și a DNA. Numiți politic în perioada în care Monica Macovei era ministru al Justiției, Codruța Kovesi și Daniel Morar au mandatele aproape de final. Mandatul lui Morar expiră în 12 august, iar procedura stabilită de Macovei prevede că ministrul Justiției propune un nou procuror șef, care trebuie validat de președinte.

Traian Băsescu ar fi blocat mai mult ca sigur orice schimbare, așa cum a făcut-o când s-a încercat numirea Noricăi Nicolai la Ministerul Justiției. Atunci a reproșat parlamentarului PNL activitatea din perioada comunistă, pe baza unei așa zise ”mape profesionale”.

Până la validarea sau invalidarea referendumului, președintele interimar, Crin Antonescu, are prerogativele constituționale de a numi procurorul șef al DNA, la propunerea lui Titus Corlățean, ministrul Justiției.

DNA este o instituție apropiată lui Traian Băsescu. Președintele suspendat a cunoscut operațiuni ale DNA, pe care le-a și anunțat public, înainte de a se produce, cea mai spectaculoasă fiind descinderea din vămi, ”prognozată” în timpul unui discurs ținut la Bruxelles. Presa favorabilă lui Traian Băsescu a fost frecvent alimentată cu stenograme din dosarele aflate în lucru la DNA. Mai multe anchete interne trebuie să stabilească modul în care apar scurgeri de informații din instituție.

Societatea civilă a criticat modul în care DNA face justiție televizată, convocând la sediul instituției personalități publice aflate în divergență cu Traian Băsescu, pentru a le distruge imaginea publică. De asemenea, s-a reproșat abuzul procedurii de arestare preventivă la care recurge DNA. În unele cazuri, cum ar fi cel al lui Gigi Becali, instanța a invalidat deciziile DNA. În altele, cum ar fi cel al lui Puiu Popoviciu, dosarele au rămas în așteptare cu lunile, după ce președintele Băsescu a intervenit public, luând apărarea miliardarului.

În 18 iulie, Codruţa Kovesi afirma că îl va delega pe Daniel Morar pe funcţia de procuror şef al DNA, dacă “nu apare niciun fel de propunere sau nu e numită altă persoană”. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, declara, în 19 iulie, că numirea procurorului şef al DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace, iar acum vremurile sunt “prea fierbinţi”.



CSM: Mandatul lui Morar expiră în 12 august şi poate fi prelungit succesiv pe termen nedeterminat

Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat miercuri că delegarea în funcţia de procuror şef al DNA a lui Daniel Morar expiră în 12 august şi că aceasta poate fi prelungită în mod succesiv, nedeterminat, în raport cu cadrul normativ actual, care permite acest lucru.

Vicepreşedintele CSM a răspuns, miercuri, unei întrebări în acest sens, arătând că mandatul procurorului general al României expiră în 2 octombrie, în vreme ce delegarea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a lui Daniel Morar, în 12 august.

Întrebată dacă delegarea lui Morar poate fi prelungită după 12 august, Hăineală a arătat că "în mod categoric, da", cadrul normativ actual fiind permisiv în acest sens.

"Categoric, da. Cadrul normativ actual permite delegarea în continuare a funcţie a domnului Daniel Morar pe încă şase luni. Avem cazuri în care funcţii de conducere au fost ocupate prin delegare. De pildă, funcţia de conducere de prim procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Din nefericire, această funcţie a format obiectul unui scandal de corupţie în 2007, Dosarul concursurilor, şi, din acel moment până în prezent, funcţia de conducere a fost ocupată, prin delegare, de o doamnă procuror, timp de trei ani şi ceva, şi de către un alt coleg, cred, care are mai bine de un an de când e delegat în această funcţie", a declarat Hăineală.

Întrebată dacă, practic, delegarea lui Morar în funcţia de procuror şef al DNA poate fi prelungită succesiv pe o perioadă nedeterminată, Hăineală a răspuns că "în cadrul normativ actual, da".

Vicepreşedintele CSM a ţinut să menţioneze că, la un moment dat, va trebui să intervină o numire, dar doar după ce se va realiza o stabilitate procedurală şi instituţională. "Sigur, va trebui să intervină o numire, să avem stabilitate în ceea ce priveşte procedurile, stabilitate instituţională, va trebui ca toate criteriile evidenţiate de Comisia Europeană, şi nu doar evidenţiate de Comisie, ci cerute de societatea noastră şi de nivelul la care a ajuns sistemul judiciar din România, să fie îndeplinite, şi atunci da, e momentul pentru o numire", a conchis Hăineală.


=========================
===========


DNA.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție,
sa fie Pohta ce-a pohtit Presedintele suspendat Basescu?
Conducerea DNA a servit unor interese politice?
Morar, un nou mandat? USL, inclina spre DA.
In locul lor, PDL-istii ar taia in carne vie!
Asteptam comentariile dumneavoastra!
=======================================
Ultima ora
====================

Procurorii au descins la AEP
pentru a ridica listele de la referendum

Joi seara, procurorii de la Parchetul general
au descins la Autoritatea Electorală Permanentă de unde au ridicat
listele electorale de la referendumul din 29 iulie.

La numai câteva ore de la decizia Curții Constituționale de amânare a pronunțării validării sau invalidării referendumului de demitere a președintelui suspendat, Traian Băsescu, Parchetul general s-a pus în mișcare și a descins la Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit surselor De Ce News, procurorii au ridicat în cursul serii de joi listele electorale, pentru a stabili dacă în aceste liste se regăsesc persoane fără drept de vot şi persoane decedate.

Potrivit surselor juridice, ancheta ar fi condusă chiar de adjunctul procurorului general, Marius Iacob.
Acțiunea din seara zilei de joi are la bază, printre altele, și adresa trimisă Curții Constituționale de către AEP, unde se preciza că în urma controalelor la 1241 de primării, în cursul anului 2011, s-au descoperit peste 33. 000 de morți pe listele electorale.


===============================
================

UPDATE
Daniel Morar, inca 6 luni
============================

Daniel Morar ramane sef la Directia Nationala Anticoruptie

Mandatul lui Daniel Morar a fost prelungit, joi, prin hotararea presedintelui interimar Crin Antonescu, pentru inca 6 luni.


Morar, care ocupa aceasta functie de sapte ani, este considerat un foarte bun profesionist, iar rapoartele pe justitie ale Uniunii Europene au apreciat activitatea directiei pe care o conduce.

Morar a reusit performata de a-si prelungi pentru a patru oara mandatul de procuror-sef la anticoruptie.

=====================
=============

22 de comentarii:

  1. @Cezar
    Doua cuvinte trei injuraturi. A-ti faci de rusine parintii si armata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa,mai,ata!
      Da-o pe magareste daca nu-ti stapanesti limba!
      Iha,iha vorbesc multi, chiar si pe aici.

      Ștergere
  2. @ Cezar
    Mamuca citeste blogul tau ? Dar tatu ? Ceausescu a scos taranii si i-a transformat in lumpeni proletari....altii au luat calea calea armatei creind lumpenul militar. ,,,,,,,,,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Robert,
      de ce te certi cu Cezar pe acest blog?
      Poti sa ne lamuresti si pe noi?

      Ștergere
  3. SOLUTIE MORALA CU EFECT PRACTIC PENTRU ROMANIA !
    Statul trebuie sa investeasca intr-o inchisoare pentru
    politicieni. Ea va fi poreclita oficial ....LA FELIX !
    Sprijinul iinternational asigurat.

    Uniunea Europeana, va asigur ca știe tot. Știe si de corupția din USL, si de aia din PDL. Știe ca daca se face intr-adevăr reforma justiției, praful se alege de toata clasa politica româneasca. Intr-o tara normala, cu judecători normali, Blaga si Videanu vor înfunda pușcăriile, alături de Dan Voiculescu, Daniel Chițoiu, Relu Fenechiu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Dan Șova ETC .

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Anonim
    Cezar este un simbol al manelismului militar care face de rusine o meserie
    onorabila plina de demnitate. El trebuie lasat de camarazi in fund de curte
    fara hartie higienica. Oricum nu stie cum sa o intrebuinteze.......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DUPA CE PLEACA CHIORU BETIV,JEGU ALA DE CEZAR TREBUIE LINSAT.

      Ștergere
    2. Dar voi doi, ati fost foarte buni prieteni!
      Ai scris deseori pe blogul lui!
      Ce s-a intamplat asa grav?
      Cum s-a ajuns aici?

      Ștergere
  5. Apropo!
    Citesc despre cearta voastra, si nu ma bucur!
    ============================
    Cezare, mai vad ca ARMYIA ta, nu este in regula!
    Ai umblat la setari, iar ca urmare se incarca ff greu!
    Lasa o singura postare pe pagina, sau maxim 2-3!
    Vezi ce-i faci, sa fie bine! Nu neglija si nu pierde vremea!

    RăspundețiȘtergere
  6. .... SCMD, Remarcabil!
    Absolut remarcabil!
    ====================
    http://mhblogonline.blogspot.ro/2012/08/ziua-iii-post-referendum-sub-semnul.html

    ===========

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna dimineata tuturor,onorabili cu masca sau fara!Pace in suflete celor ce plang dupa meciul de aseara!

    RăspundețiȘtergere
  8. Neatza buna la ZOO + 9!

    Mei Horvath du-te si te balacareste cu Cezar in alta parte, ca noi avem problemele noastre. Tu pricipesti ro, ori numai ruseste?

    RăspundețiȘtergere
  9. Sefu, te amuzi?
    Vezi sa nu te ineci de atat ras..

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai, voi ati auzit ce i-a spus Niels Sabinei?In direct,la A3??
    Si pe noi ne critica sefu ca vorbim XXX..
    Sa nu muriti de curiozitate va spun eu, Niels i-a zis Sabinei ca o mananca in pizda..asa pe sleau si in direct.Era vorba despre poloistii de la Olimpiada.Pai noi suntem ..minori pe langa ei!

    RăspundețiȘtergere
  11. Bey, zice PulanOX pe bleoaga lui ca Macacavei si-a lipit capul de pieptul unuia..mai, eu i-as spune ce i-a zis Niels Sabinei.
    I-as fi spus direct pe blog, dar nu vorbeste cu noi.Ne-a pus botnita.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bre Neacaşule ... ia matale , de-aici-sa , un alt meletar la fel de meletar ca Dogaru si tot doctor intr-ale limbilor ... Ia de-i citeste opera si vezi cit de curolimbist este la bashinescu ... Si el vrea sa schimbe lumea prostilor , si peste tot se prezenteaza ca mare meletar si doctor si atoatestiutor ... Sau de la el nu poti sa-i iei fonctia ???

    RăspundețiȘtergere
  13. Neacaşule , ia de-acilea , ca uitai sa-ti dau adiresa ... //www.ionpetrescu.ro/

    RăspundețiȘtergere
  14. Tu care esti ala de ai botnita la Plano ? Ca vad ca cetzarushul , motanul furios si curdelonul se lafaie pe-acolo-sa ...

    RăspundețiȘtergere
  15. CE FACEM CU ROMÂNIA?!… UN EXEMPLU DE ALT >>SAPUN SLINOS SI LUNECOS!!!

    De la bun început precizez că am toate motivele să subscriu la trimiterea în spatele gratiilor a penalilor din toate partidele politice. Deci, nu ţin nici cu USL – doamne ce coaliţie contra naturii, asta e… -, nici cu PDL, portocalii de ieri, palizii de azi, după anunţarea deciziei impotenţilor şi complexatelor – din punct de vedere al cunoaşterii democraţiei occidentale – din Curtea Constituţională a României/C.C.R. – suprema prăbuşire a unei republici simulate…



    C.C.R. nu mai este a României.

    Este a Uniunii Social Liberale.

    A lui Ion Iliescu.

    A cui vreţi dumneavoastră.

    Şi tare mă îndemna primul impuls să scriu a lui Vladimir Putin, alias Vova.

    Problema nu este Traian Băsescu.

    Detestat, inclusiv de subsemnatul, public, la un post de televiziune cu audienţă naţională.

    Nici fragilul Crin Antonescu, sau infantilul Victor Ponta.

    Chestiunea, de fond, este ce facem cu România?

    RăspundețiȘtergere
  16. Muei 11.49,nu ai treaba prin alta parete?Vezi ca-s locuri libere la Pirtzapievici.

    RăspundețiȘtergere
  17. Muei,vezi de-ti fa poza cu pdl-ul desfasurat,ca la alegeri ii PA,PA!
    S-aud de ei ca de pnt-cd.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri