Google Translate

miercuri, 26 septembrie 2012

Romani, treziti-va! Ati aflat minunea minunilor? Si anul acesta, vine iarna! Exact ca-n bancul cu pricina: unii spun ca va fi grea, altii ca nu ar fi asa!


Iarna care urmează va fi una grea, arată specialiştii americani care au interpretat cercetări recente despre schimbarea climei. Chiar dacă până acum se credea că schimbarea globală nu are efecte imediate, ultimele studii arată că recordul de gheaţă topită în luna august la Polul Nord ar putea duce la o iarnă foarte grea, potrivit unui studiu publicat de revista Nature.

Rezultatele analizelor, deşi preliminare, sugerează că există o legătură între vara târzie de la Oceanul Arctic şi locul din Nordul Atlanticului unde se găsesc suprafeţe cu presiune atmosferică mare şi scăzută deopotrivă.Experţii susţin că aceste suprafeţe rămân constante timp de săptămâni, interval în care se formează furturni şi valuri puternice. Fenomenul a fost observat din datele din perioada 1989-2011. Cercetătorii au făcut legătura dintre cantitatea de gheaţă care s-a topit în verile târzii şi perioadele de iarnă grea.


Experţii au sugerat că topirea gheţarilor duce la schimbarea curenţilor şi la slăbirea puterii vântului în emisfera nordică, ceea ce duce la încălzirea atmosferei. "Efectele de acum vor fi mult mai vizibile începând din această toamnă, odată ce va începe îngheţul şi vom vedea cum modelele circulaţiei aerului au influenţat distribuţia gheţii", a spus Judith Curry , unul dintre climatologii de la Institutul de Tehnologie din Atlanta. "Ne putem aştepta ca undeva la nivelul latitudinii mijlocii şi înalte din emisfera nordică să avem ierni mai reci şi cu multă zăpadă", a explicat Curry.


Potrivit Centrului Naţional pentru Măsurarea Zăpezii şi a Gheţii din Boulder, Colorado, pe 26 august s-a înregistrat un nou record al topirii gheţii. Spre deosebire de 2007, când erau 3,52 de milioane de kilometri pătraţi de gheaţă topite, anul acesta nivelul gheţii topite a ajuns la 4,10 milioane de kilometri pătraţi. Mark Serreze, directorul Centrului Naţional pentru Măsurarea Zăpezii şi Gheţii, arată că topirea gheţii de la Arctic s-a petrecut în condiţii relativ normale de vreme, cu o singură furtună puternică.

"Gheaţa din ocean se află într-o stare aşa de proastă primăvara, încât puţine bucăţi mari pot supravieţui verii, chiar dacă nu au loc fenomene extreme", a spus Mark Serreze.
Specialiştii spun că topirea gheţii are loc şi dacă apa aflată dedesubtul ei se încălzeşte. Spre deosebire de majoritatea oceanelor din lume, cea mai rece apă din Oceanul Arctic, de -1 sau -2 grade, se află la suprafaţă.



Climatologii români sunt sceptici
Pe de altă parte, climatologul român Roxana Bojariu a explicat pentru gândul că rezultatele ultimelor studii trebuie privite cu circumspecţie şi că este greu să tragem o concluzie clară asupra condiţiilor din iarna 2012-2013. Specialistul a spus că o prognoză despre iarna care vine am putea avea la sfârşitul lunii octombrie şi la sfârşitul lunii noiembrie.

"O ipoteză ar fi ca, odată cu extinderea mai redusă a gheţii marine din Arctica spre sfârşitul sezonului cald, contrastul termic dintre zona latitudinilor înalte şi a celor joase scade, iar vânturile vestice, care aduc iarna aer mai cald dinspre suprafaţa oceanului Atlantic de Nord spre continentul eurasiatic, îşi reduc din intensitate", a explicat pentru gândul Roxana Bojariu, expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climatică.

"În sistem, acţionează procese de feedback care pot amplifica sau diminua mult o perturbaţie iniţială şi asupra cărora nu avem încă o imagine detaliată. Suprafaţa oceanică fără gheaţă pierde, pe de altă parte, mult mai uşor căldura acumulată în sezonul cald, astfel că procesul de iniţiare a formării gheţii se poate accelera şi atunci contrastul termic nu s-ar mai diminua, aşa cum afirma autorul articolului, citând unii specialişti. E doar un exemplu care să ne pună pe gânduri când încercăm să desluşim ce se poate întâmpla într-un sistem atât de complex precum cel climatic", a mai spus Roxana Bojariu.

Climatologul afirmă că, aşa cum arată acum semnalele din geosistem, este greu de tras o concluzie clară asupra condiţiilor din iarna 2012-2013. "Despre cum ar putea fi iarna care vine, am putea şti mai multe la sfârşitul lunii octombrie şi, mai ales, la sfârşitul lunii noiembrie. Oricum, şi atunci vom avea informaţii de tip statistic, exprimate probabilist, iar nu o prognoză aşa cum sunt cele pe termen scurt", a spus Roxana Bojariu.

Sursa:
Ce fel de iarnă ne aşteaptă în acest an. Influenţa pe care o are topirea gheţarilor asupra evoluţiei condiţiilor meteorologice



=========================
=================
=======

UPDATE
24 octombrie 2012
Vremea se răceşte puternic şi în unele zone va ninge.
VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
 
Vremea se va răci accentuat spre finalul lunii octombrie, temperaturile urmând să inregistreze o scădere de până la 12 grade. În următoarele două săptămâni sunt aşteptate şi ninsori la munte şi în zona Maramureşului.
 
În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză mediile termice se vor menţine la valori uşor mai ridicate comparativ cu normele climatologice pentru această perioadă a anului, dar în intervalul 26-29 octombrie se va produce o răcire accentuată: mediile maximelor diurne vor scădea de la 20...21 de grade până la aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre 1...2 grade.

În intervalul 29 octombrie - 2 noimembrie vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta, devenind normală termic în ultimele zile ale perioadei de prognoză, cu maxime, în medie, de circa 15 grade şi minime de 5...6 grade.

Precipitaţii importante se vor semnala pe 27 şi 28 octombrie, după care acestea vor fi în diminuare cantitativ, dar probabilitatea lor de producere se menţine până la sfârşitul intervalului.

În regiunea Crişana, temperatura aerului se va menţine mai ridicată decât în mod obişnuit în această perioadă până pe data de 26 octombrie, când vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. Între 26 şi 28 octombrie valorile termice, atât cele maxime diurne cât şi minimele nocturne, vor scădea cu circa 12 grade, vremea devenind rece pentru sfârşit de octombrie. În intervalul 29 octombrie – 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, devenind normal în primele zile din luna noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 14 grade şi minime de 4...5 grade.

Vor cădea precipitaţii mixte, pe arii extinse şi local mai însemnat cantitativ în jurul datei de 27 octombrie, după care, treptat, vor fi doar ploi, care se vor semnala pe arii mai restrânse.

Transilvania: În intervalul 23 – 26 octombrie regimul termic se va menţine ridicat pentru această dată, dar apoi temperatura va marca o scădere accentuată, astfel încât pe 29 octombrie mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 5 grade, iar mediile minimelor nocturne vor coborî sub limita de îngheţ. După data de 30 octombrie vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale începutului lunii noiembrie.

Probabilitatea pentru precipitaţii mixte, pe arii extinse, va fi mare în intervalul 27-29 octombrie, după care, treptat, vor predomina ploile, mai slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

În Maramureş, valorile termice se vor menţine relativ constant în jurul unei medii de 16 grade până pe 27 - 28 octombrie, după care vor scădea cu aproximativ 11 grade, vremea devenind deosebit de rece pentru această perioadă. După data de 29 octombrie va avea loc un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului de prognoză temperaturile medii vor deveni normale pentru prima decadă a lunii noiembrie.

Precipitaţii, mai ales ninsori, însemnate cantitativ şi pe arii extinse, va fi mare în jurul datei de 27 octombrie, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, în diminuare atât ca areal, cât şi cantitativ.

Moldova: Mediile termice vor fi uşor mai ridicate decât valorile normale climatologic până pe 26 octombrie, dar apoi vor scădea accentuat de la o zi la alta până pe 29 octombrie, când maximele diurne vor coborî spre aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne se vor situa în jurul a 0 grade. După 30 – 31 octombrie vremea se va încălzi treptat, devenind normală termic în intervalul 2 – 5 noiembrie, când mediile termice vor atinge circa 13 grade ziua şi 4 grade noaptea.

Probabilitatea pentru precipitaţii mixte, mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse va fi semnificativă în intervalul 27 – 29 octombrie. În rest vor fi predominant ploi, pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ.

În Dobrogea, regimul termic se va menţine relativ constant în primele zile ale intervalului, va marca o creştere uşoară pe 26 octombrie, când media maximelor va atinge 21 de grade, după care vremea se va răci accentuat. Astfel, în jurul datei de 29 octombrie, valorile diurne vor fi, în medie, de circa 9 grade, iar cele nocturne de 4...5 grade. Între 30 octombrie şi 2 noiembrie va avea loc o încălzire, care va determina, în ultimele zile ale prognozei, temperaturi normale pentru prima decadă a lunii noiembrie.
Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ va fi semnificativă pe 28 şi 29 octombrie, în restul intervalului de prognoză ploile fiind puţine şi slabe cantitativ.

Muntenia: Până pe data de 26 octombrie, regimul termic mediu se va menţine în mod constant uşor mai ridicat comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. În intervalul 26 - 29 octombrie va avea loc un proces de răcire accentuată şi se vor atinge minime de 2 grade şi maxime de circa 8 de grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru data respectivă. Între 30 octombrie şi 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, iar în intervalul 2 - 5 noiembrie valorile termice se vor menţine apropiate de cele climatologic normale pentru începutul acestei luni.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi semnificativă în intervalul 27 – 29 octombrie. Ulterior, vor fi ploi în general slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

În Oltenia, după primele patru zile mai calde din intervalul de prognoză, regimul termic va marca o scădere accentuată, iar pe 29 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 8 grade şi minimele vor fi de circa 1...2 grade. Ulterior un nou proces de încălzire treptată va determina revenirea, la sfârşitul intervalului de prognoză, la valori termice apropiate de cele normale pentru început de noiembrie, cu medii ale maximelor de 15...16 grade şi ale minimelor de 6 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai însemnate cantitativ şi mai extinse ca arie va fi mare în intervalul 27 - 29 octombrie, în rest doar pe arii restrânse va ploua, în general slab cantitativ.

La munte: Valorile termice se vor menţine relativ constante, cu medii ale maximelor diurne de circa 10 grade până pe data de 26 octombrie, când vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, astfel încât pe 29 octombrie temperaturile maxime vor atinge, în medie, 0 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre -6 grade. În a doua parte a intervalului vremea se va încălzi treptat, iar regimul termic va reveni la valori normale pentru prima decadă din noiembrie.

Probabilitatea de precipitaţii însemnate cantitativ va fi mare între 27 şi 29 octombrie, când vor predomina ninsorile, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, care vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/vremea-se-raceste-puternic-si-in-unele-zone-va-ninge-vezi-prognoza-pe-doua-saptamani_50101.html#ixzz2ACWRyp4m

53 de comentarii:

  1. Apropo de ...
    iarna, americani, romani...
    ce vad/cred unii... altii...:
    ========================
    Ion isi cumpara de la Cluj un binoclu.
    Gheorghe intreaba: Ce-i ala?
    Ion : "E un instrument cu care poti sa vezi pina hat departe si toate lucrurile le vezi ca si cum ar fi linga tine."
    Gheorghe: "Ma,nu se poate asa ceva!"
    Ion: "-Ba da, ma. Uite, aseara stateam la mine in curte si te vedeam ce te mai jucai cu nevasta-ta, cum o mai alergai, cum o mai iubeai..."
    Gheorghe :"-Vezi ca nu-i bun de nimic? Eu aseara nici n-am fost acasa!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Buey pe Czar -maimuca l-au cotropit turcii,canadienii,francezii si italienii!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @CEZAR&Co, ZOO-land, Maimuce & Noo:
      Trebuie sa punem de-o sedinta!
      Unde dreak au disparut comentatorii???
      Astia chiar vor sa-nchidem "mustaria"?
      Sincer sa fiu, aproape m-am saturat de fitele unora!
      Functie de ce ziceti, merem ori nu, mai departe!
      Pace voua!

      Ștergere
  3. Hei Admin, Sal'tare la tot poponetzu! Nu inchizi nimica, nici o mustarie, ca acu suntem la cules de frichinele, da-le-as lu' Czar maimuca, Tigrish 2 si Curdelonului nitzel clantza cu iele! Sliper one

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea proasta este ca m-am invatat cu voi!
      Dupa etapa "fumat", pe care am reusit s-o depasesc cu succes,
      a urmat o alta, "dependenta de net"! Mi-ar pare sincer rau, sa fac si AICI, un "exercitiu de vointa"! Dar ... asta e!
      Vorba poetului! Bucurosi, le-om duce toate!

      Ștergere
  4. Muei comisare,nu te simtesti bine?Pacienii-s la cules,iar animalele scurma-n urma plugului.Lumea-i ocupata cu trebile gospodariei!Vrei balamuc? Scoate conserva cu recalcularea/revizuirea/reconsiderarea! Toate dobitoacele si chiar pacientii periculosi vor reactiona ca si cum ar fi venit Elodia sa imparta ,,poporului''...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna dimineata tuturor lighioanelor!
    Sefu, inca nu s-o fiert palinca, da dupa ce-oi fierbe-o iti trimit o iaga.
    Cand mai pici in depresie sa iei cate un detz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar m-am ..„ deconspirat ”!
      Off, of..varsta e de vina.

      Ștergere
  6. Buna dimineata stimati pacienti si dragi...animale!

    RăspundețiȘtergere
  7. Muei,si la depresie adinca?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buey, la una „ adanca” trebo sa bei o iaga intreaga.
      Si ca sa nu cauti aiurea prin dex, iti traduc regionalismul: iaga=sticla.

      Ștergere
  8. Temperaturi de 33 de grade,
    la final de septembrie. Vezi prognoza.
    =========================
    Joi, aerul cald tropical împreună cu soarele generos vor urca termometrele până la valori maxime demne de mijloc de vară, nicidecum de sfârşit de septembrie. Până după-amiază se vor aduna în termometre între 24…26 de grade pe litoral şi în depresiuni şi 33 de grade în Banat şi Lunca Dunării. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla de la slab pana la moderat, cu unele intensificări în Banat, Crişana şi pe crestele munţilor.

    Bucureşti
    Locuitorii capitalei se vor bucura de vară în toată regula – soarele va străluci în voie şi aproape nici un nor nu se va arăta pe cer, vântul va adia plăcut, iar până după-amiază se vor aduna 30…32 de grade.

    Munte
    .Şi la înălţime va fi o zi de vară adevărată – cu valori termice mult peste mediile climatologice ale sfârşitului de septembrie. Maxime de 24 de grade la Predeal, Păltiniş şi chiar 25 de grade la Stâna de Vale. Cerul va fi lipsit de nori – prin urmare soarele va domina peisajul montan de toamnă, iar vântul va fi o idee mai sprinten doar pe crestele cele mai înalte. *

    Regiuni
    Vreme deosebit de caldă în regiunile din interiorul arcului carpatic – cu maxime peste pragul climatologic de vară, chiar si în depresiuni. 26 de grade se vor înregistra la Miercurea Ciuc şi 33 de grade la Timişoara – valori cu 10 grade mai mari decât mediile climatologice de referinţă. Câţiva nori pasageri se arată prin Crişana si Maramureş, iar vântul este sprinten în regiunile vestice.

    În sud zi de vara cu mult soare şi maxime peste 30 de grade. 33 de grade vor fi la Drobeta Turnu Severin, 32 de grade la Craiova şi la Giurgiu, 33 de grade la Călăraşi şi 30 de grade în Buzău.

    În Dobrogea nu este aşa de cald ca şi în Câmpia Română, însă chiar şi aşa valorile termice se vor situa peste cele obişnuite pentru sfârşitul lui septembrie. Temperatura ajunge la 24…26 de grade pe litoral, în timp ce în partea continetală se vor atinge 29…30 de grade.

    Vara nu se lasă dusă nici de pe meleagurile Moldovei – soarele străluceşte ca în mijloc de vară şi ridică mercurul din termometre la 30 de grade în Galaţi, Focşani, Iasi şi Botosani şi 28 de grade la Suceava.

    Vineri – Regiuni:
    Şi mâine vremea va fi foarte caldă pentru data din calendar în care ne aflăm – cu maxime apropiate de pragul de caniculă în sudul ţării. Soarele va fi o prezenţă generoasă, dar nu peste tot în ţară; în vest şi nord-vest norii încep să se adune şi pe arii restrânse vor lăsa averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi tot acolo temperatura aerului va marca o uşoară scădere. Astfel, se vor înregistra maxime de la 24 de grade în Maramureş, dar şi pe litoral, până la 34 de grade în Lunca Dunării.

    Vineri – Bucureşti:
    În Bucureşti, deasemnea o zi mult prea caldă pentru data din calendar – cu 16 grade în zori şi 32 de grade la amiaza. Norii vor fi absenţi, soarele strălucitor, iar vântul slab.

    Sâmbătă – Regiuni:
    Sâmbătă vremea se va menţine deosebit de caldă pentru sfârşitul lunii septembrie îndeosebi în jumătatea sudică a ţării unde mercurul din termometre va trece de 30 de grade, iar cerul va fi mai mult senin. În restul ţării cerul va prezenta înnorări temporare şi pe arii restrânse în Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei si in zonele de munte se vor semnala averse însoţite de fenomene electrice. Mercurul termometrelor vor arata de la 22 de grade la Suceava, până la 34 de grade la Dobeta Turnu Severin.

    Sâmbătă – Bucureşti
    Capitala va beneficia de încă o zi frumoasă şi deosebit de caldă. Temperatura maxima va fi de 30…31 de grade.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bai pula !!Tu esti Busu...??
      Don C

      Ștergere
    2. Nuu,baaa...el e Slav.Victor Slav.
      Sau sclav, dreaku il stie.

      Ștergere
  9. Hei voinici cu muci pe chiept
    De trei zile va astept.
    Nu stiu unde-ati disparut
    Tu-va-n gura sa va fut.

    Anonimi cu mame curve
    Si cu vin in loc de sange,
    Zaibarul s-a inasprit
    De pe blog n-ati mai venit?

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai copii ai Domnului
    Beliti pula calului,
    Maghiarimea zice-ase
    No,lu foasoa sheghedbea.

    Chiar si la Sfanta Maria
    I-ati prapadit fecioria
    Futa Domn la tine bleg
    No istenem boasoa meg

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca sa fie buna treaba
    Meni ozoania picio iaba
    Sau cand treaba oi gati
    Te bag in pizda ma-ti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 11:14-12:29.


      Suuuuper!Felicitari!
      Meriti aplauze la scena deschisa.
      Vezi sefu ca n-a murit spiritul de gluma si nici muzele nu ne-au parasit ?
      Din partea mea, autorul are un 10 cu steluta si o vadra de palinca.Mai ales ca dupa grai pare a fi ardelean.Maaa,hai ca poti!!

      Ștergere
  12. No ma nepoate,era buna horinca amu vo patru- shinshi ai,cand o beam ca vitzelu laptele.Amu m-am lasat si beau doar apa ,si aia plata.Api can oi mere pa la locurile natale pin Ardeal o sa ma ganiesc la horincutza ta.No servus dragule!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noo, tat ii bini ca sudul nu ti-a alterat graiul,portul si obiceiurile.

      Ștergere
  13. CREDITE FAVORIZATE DE BANCOREX.
    ==========================
    Bancorex a acordat peste 5000 credite favorizate, cu dobanda de 8-12%, membrilor institutiilor statului, respectiv politie, justitie, serviciile secrete romanesti si straine si clasa politica. Credite de sute de miloane de lei au fost acordate pentru cumpararea de terenuri, construirea de locuinte si crearea de IMM-uri, iar o mica parte dintre beneficiarii lor sunt: ........................
    http://ceausescu.cc/tag/comunism/
    --------------------------------
    Aici sunt si banii Dumneavoastra!
    Sa va spuna Basescu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bancorex si procesele ei penale
      Data publicarii: 02/08/1999
      ============================
      Bancorex a ajuns in prag de faliment cu avizul conducerii ei, chiar daca acest fapt nu se recunoaste in mod direct. Interesele de tot felul au fortat mina celor mari si celor mici din banca, astfel ca s-au semnat credite neperformante, in baza unor garantii supraevaluate ori s-a aprobat incasarea cecurilor sau a biletelor la ordine fara a se verifica daca acestea au acoperire. Toti se intreaba acum, insa, daca va raspunde cineva penal pentru aceasta. Din pacate, justitia romana nu are un precedent care sa dea sperante contribuabilului ca vinovatii chiar vor fi gasiti.

      Primele manevre: afacerile cu valuta ieftina

      Acum, Guvernul cere procurorilor tragerea la raspundere a persoanelor care au falimentat Bancorex, motivind ca, de-a lungul anilor, statul a finantat acesta institutie cu 12.000 de miliarde de lei, adica zece la suta din totalul cheltuielilor bugetare pe anul in curs. Semnalul de alarma tras de Guvern este tardiv pentru recuperarea creditelor. Aceasta decizie n-ar fi trebuit s-o ia guvernantii de acum, mai ales ca in ultimii ani la Parchet si Politie au fost inregistrate numeroase plingeri privind pagubirea Bancorex.

      Curtea de Conturi atragea atentia, in iunie 1996, ca, in urma unui control la Bancorex, a constatat ca banca a facilitat procurari de valuta prin nerespectarea Regulamentului valutar si la un curs de schimb inferior celui oficial. Curtea mentiona ca drept consecinta a acestor operatiuni "favorizarea unor clienti care au beneficiat de avantaje substantiale prin cumpararea valutei la un curs de schimb mai mic, ceea ce a facilitat o concurenta neloiala intre importatori, intrucit ceilalti clienti au procurat valuta la un curs de pina la 2-3 ori mai mare". Curtea de Conturi sustinea ca Bancorex a acordat credite in lei pentru procurarea de valuta in afara pietei valutare, operatiuni interzise de regulamentul valutar. "Spre exemplu, unei singure societati private i s-au acordat credite in suma totala de 2,8 miliarde lei, cu care firma a cumparat 6,6 milioane de dolari in afara pietei valutare", se arata in raportul Curtii. In document se mai mentiona ca Bancorex, in urma unei adrese din decembrie 1993 catre Camera Deputatilor, a comunicat ca "nu a acordat nici un credit al carui scop sa fie in mod explicit cumpararea de valuta", fapt care, in opinia Curtii, nu corespundea situatiei reale.

      De asemenea, Curtea mai sustinea ca unele firme cu capital privat au beneficiat, in permanenta, din partea bancii, de un tratament preferential, "intrucit li s-au pus la dispozitie importante fonduri in valuta si in lei prin nerespectarea reglementarilor in vigoare (...), majoritatea operatiunilor fiind aprobate de persoane care nu aveau competenta necesara".

      La scurt timp dupa prezentarea acestui raport, a izbucnit scandalul la grupul de firme SANCA, grup condus de Alexandru Raducan. Acesta a acuzat inalti demnitari de santaj, sustinind ca a fost obligat de catre acestia sa contribuie la finantarea campaniei electorale, prin blocarea de catre Bancorex a unui credit extern, in valoare de 30 milioane de marci germane.

      Dupa ce Sucursala Lipscani a Bancorex a inceput sa fie luata la puricat, Razvan Temesan, presedintele bancii, declara ca in spatele atacurilor din presa impotriva bancii si a lui personal se afla forte politico-financiare carora nu le convine politica bancii. "Ceea ce se intimpla acum reprezinta interesele unor cercuri politice si economice carora nu le convine politica Consiliului de Administratie al Bancorex", afirma Temesan.

      Ștergere
    2. Nereguli in toata tara
      ======================
      Controalele facute la toate sucursalele Bancorex si la filialele din tara a dus la depistarea unor nereguli flagrante in mai multe unitati. De exemplu, in 23 august 1996, procurorii au hotarit arestarea conducerii Fabricii de covoare Cisnadie. Traude Bota, manager general, Dorin Vasiu, manager tehnic si Ion Strugar, manager economic in SC Covtex SA Cisnadie, au fost arestati pentru fals, uz de fals si luare de mita, in legatura cu credite in valoare de 18 miliarde de lei obtinute ilegal de la sucursale ale Bancorex, prin intermediul unei firme bucurestene. Sub genericul "lupta impotriva coruptiei si crimei organizate", a inceput o campanie puternica in mass-media impotriva omului de afaceri George Constantin Paunescu, campanie care a culminat cu declansarea in 10 aprilie 1997, a urmarii penale impotriva acestuia, sub acuzatiile de fals in declaratii si infractiuni la Legea societatilor comerciale, in legatura cu provenienta a zece milioane de dolari cu care acesta a cumparat actiuni la Bankcoop. In paralel, Paunescu a inceput sa fie cercetat in alt dosar, pentru inselaciune in conventii, privind un credit de 1,9 milioane de dolari de la Bancorex, luat pentru achizitionarea de utilaje din import necesare investitiei "Retea Parking Terminal" din cadrul terminalului vamal din Bechet, judetul Dolj. Politistii au stabilit ca, in realitate, din dispozitia lui George Paunescu, valuta nu a fost folosita pentru cumpararea utilajelor din import, ci a fost schimbata in lei, care, ulterior, au fost folositi pentru a achita datorii ale "GCP" SA catre alte firme, la care acesta era actionar. Specialistii din IGP au constatat ca, daca Paunescu ar fi luat credit in lei, dobinda pe care ar fi trebuit sa o plateasca ar fi fost cu aproape patru miliarde de lei mai mare. Cea mai grava acuzatie adusa lui Paunescu a fost cea de subminare a economiei nationale, respectiv ca, in perioada 1994-1997, Paunescu a folosit Bancorex pentru obtinerea unor facilitati bancare, in total de 202.600.000 de dolari, pentru a rambursa un credit comercial obtinut de SC General Consulting & Procurement (GCP).

      Aceeasi acuzatie a fost adusa si lui Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex. Dupa jumatate de an, Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex, a fost convocat la Parchet, in legatura cu sponsorizarea editarii de catre banca a unui album foto despre Romania. Dupa audiere Temesan a declarat presei ca a relatat procurorului modul derularii contractului pentru editarea albumului "Eternelle et Fascinante Roumanie" si cel in care au fost transferati cei 1.524.600 de dolari in contul editurii franceze Group Santonge, de catre Bancorex.

      Conform investigatiilor politiei, Viorel Hrebenciuc, fostul secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, fost adjunct al secretarului general al Guvernului si Nicolae Dan Fruntelata, fostul sef al Departamentului de Informatii Publice, ar fi semnat contractul, in urma caruia editura trebuia sa editeze 97.000 de exemplare, care urmau sa fie difuzate in 1997. Dupa semnarea actului si transferarea celor peste 1,5 milioane de dolari, in Romania au ajuns doar 1.000 de exemplare, valoarea fiecarui album fiind de 56 de dolari.

      Ștergere
    3. Temesan, creierul afacerilor necurate

      In aprilie 1998, politistii anuntau inceperea urmaririi penale impotriva lui Razvan Temesan, in alte doua dosare. Intr-unul Temesan este invinuit ca, in perioada 1996-1997, in calitate de presedinte al Bancorex, ar fi aprobat ca din patrimoniul bancii sa fie predate unor persoane fizice sau juridice, gratuit, in folosinta mijloace fixe (calculatoare, generator curent etc.), toate in valoare de 155.477.960 de lei. In cel de-al doilea, Razvan Temesan era invinuit, alaturi de Razvan Haritonovici, fost director al departamentului relatii cu mass-media si crearea imanginii insititutionale din cadrul aceleiasi banci, ca ar prejudiciat institutia cu 2,8 miliarde de lei. Conform politiei, cei doi, care sint acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, ar fi acordat, in 1997, cu prilejul organizarii Forumului Crans-Montana, un plus de 450.000 de franci elvetieni fata de suma prevazuta in contractul de sponsorizare. Fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan, a fost trimis de curind in judecata, intr-un alt dosar, pentru ca a pagubit banca cu 18 milioane de dolari.

      Potrivit procurorilor, in perioada 1994-1996, Razvan Temesan a aprobat un acreditiv de 63 de milioane de dolari societatii Star Trade Invest din Bucuresti, pentru importarea a zece transporturi de petrol, motorina si benzina, firma obtinind in final doar 43 de milioane de dolari. Dupa importarea carburantului, societatea a vindut marfa, dar nu a restituit bancii decit 25 de milioane de dolari.

      Rolul pestilor mai mici

      La 7 ianuarie 1998, Parchetul a dispus trimiterea in judecata a unui fost director adjunct al Bancorex si a altor doua persoane, pentru fraudarea a trei banci cu 2.856.000.000 de lei si 725.000 de marci germane. In perioada octombrie 1994 - august 1996, Ortansa Manea, administrator la SC "Bravo M '95" si la SC "Ando Exim", prin falsificarea unor documente contabile, a pagubit Banca Internationala a Religiilor, Bancorex si Bankcoop cu suma totala de 2.856.000.000 de lei si 725.000 de marci germane. Marian Ciocan, asociat si director la SC "Bravo M '95", in perioada ianuarie-noiembrie 1996, alaturi de Ortansa Manea, a declarat date false in legatura cu activitatea economico-financiara a societatii, pentru obtinerea unor credite bancare. Alaturi de cei doi, mai este acuzat Machedon Anton Zega, pentru ca, in perioada februarie - martie 1995, in calitate de director adjunct la Bancorex-Sucursala Lipscani, i-a facilitat Ortansei Manea obtinerea unor credite bancare. Zega nu ar fi respectat normele bancare, ajutind-o pe Manea sa obtina banii prin eludarea dispozitiilor bancii.

      Procurorul care a dispus trimiterea in judecata a celor trei a inaintat Parchetului Curtii de Apel Bucuresti o copie a dosarului acestora, pentru a fi continuate cercetarile cu privire la actele autentificate de catre notarul Constantin Vasilescu din Bucuresti, in baza carora Ortansa Manea a obtinut creditele bancare. Au fost autentificate acte privind un minihotel, un imobil, o ferma agrozootehnica, bunuri cu care au fost garantate creditele. La 23 ianuarie 1998, Politia Capitalei informa ca un olandez este cercetat pentru ca a prejudiciat Credit Bank si Bancorex cu 1,7 milioane de dolari. Olandezul Jan David Hilgen, in calitate de director general al reprezentantei din Bucuresti a firmei ''Tehnical Transactions International Establishment'', cu sediul in Liechtenstein, ar fi luat in 1993, un credit de 480.000 de dolari de Banca Renasterea Creditului Romanesc SA-Credit Bank. Totodata, in cursul anului 1995, el ar obtinut un plafon (credit) de lucru de 622.000 de dolari, de la Bancorex SA. Conform sursei, olandezul ar fi obtinut cele doua credite prin declaratii false. De asemenea, prin nerambursarea acestora si prin neplata dobinzilor, el ar fi creat bancilor un prejudiciu total de 1,7 milioane de dolari.

      Ștergere
    4. La 14 februarie 1998, politistii anuntau ca un iranian, patron al firmelor "REMIT" SRL si "REMIT TRADING" SRL, ambele cu sediul in Bucuresti, a fost dat in urmarire prin Interpol pentru ca a inselat Bancorex cu cinci miliarde de lei si nu a mai repatriat peste doua milioane de dolari. Politistii au stabilit ca, in perioada 1992-1993, cetateanul iranian Reza Abarghoei s-a imprumutat cu 1,73 de miliarde de lei de la Bancorex pentru a achizitiona, in vederea exportului, materiale de constructii si pentru a plati serviciile portuare aferente. El a garantat creditele cu incasarile din exporturi, constituite sub forma unor acreditive la Chemical Bank-Bucuresti. Potrivit politiei, iranianul a transferat ilegal in Emiratele Arabe Unite 2.031.600 de dolari si nu a mai repatriat 2.051.391 de dolari (o parte din valoarea exportului). De asemenea, fostul director general al CNM Navrom, Ghiocel Aurel Manea, este judecat pentru ca a folosit in alt scop suma de 1.482.831,18 dolari, obtinuta printr-un credit de la Bancorex, decit cel declarat bancii. El mai este acuzat ca ar fi garantat cu patrimoniul companiei Navrom pentru ca societatea Self Invest Maritime sa poata cumpara sapte nave, in valoare totala de 6.483.106,31 dolari, de la uzina "Uzinexport import" din Bucuresti.

      La inceputul acestui an, politia informa ca doi directori si un referent de la Bancorex sint cercetati de politisti pentru ca au fraudat banca cu peste un miliard de lei. Virgiuliu Anghelescu, director adjunct al Directiei de Investigatii din Centrala Bancorex, Gheorghe Anastasescu, referent la aceeasi unitate bancara si Radu Albu, director la Bancorex-Filiala Focsani, sint acuzati de gestiune frauduloasa.

      Intr-un alt dosar, presedintele Fundatiei "Edelweiss" si cel al Fundatiei "Steaua Sperantei" sint cercetati de politie pentru ca, in luna octombrie 1996, au incheiat cu Bancorex un contract de sponsorizare, iar la prima transa, de aproape un miliard de lei, au prezentat documente false. Politistii au inceput urmarirea penala impotriva lui Radu Pascu, presedintele Fundatiei "Edelweiss" si Ion Cazacu, presedintele Fundatiei "Steaua Sperantei", care sunt cercetati, in stare de libertate, pentru inselaciune in conventie. Ei au incheiat cu Bancorex contracte de sponsorizare in valoare de un miliard de lei si respectiv 824 de milioane de lei, pentru a edita albume de prezentare turistica si despre situatia copiilor din Romania. Anchetatorii au stabilit ca cei doi au prezentat acte false, conform carora albumele urmau sa fie editate de doua societati comerciale din Franta, care de fapt nu existau. Ei au reusit sa intre in posesia primei transe prevazute in contract, prejudiciind Bancorex cu 912 de milioane de lei.

      In majoritatea cazurilor cercetate de Politie si Parchet s-a constatat ca angajati ai Bancorex au fost implicati in derularea unor credite neperformante in valoare de miliarde de lei. Multi dintre clientii bancii au obtinut, cu ajutorul stiut sau nestiut al angajatilor Bancorex, carora le-a cistigat increderea pe parcursul anilor, sume fabuloase pe care nu le-au mai restituit si nici nu pot sa le mai inapoieze, intrucit dobinzile au crescut si ele pe parcurs. Arestarea personelor care au obtinut bani nu este o solutie pentru banca, intrucit micile afaceri ale acestora sint stopate odata cu incarcerarea lor. (Lucia Efrim)

      Ștergere
  14. Vasile Balaga a adaugat ca,
    "de data asta, lucrurile sunt clar explicate de catre Curte, fiecare majoritate parlamentara va putea avea propriul presedinte al Senatului".

    RăspundețiȘtergere
  15. Ia uite...s-or trezit maimutele la viata!
    Hai, desteptarea si la noo! Nu dormiti pe voi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sara buna la ZOO + 9! Cezare trage-ne-ai o limba pe oaua! Buei ce de treba, buei ce de treaba...Numai maimuca si motanelul cufurit stau in zilele astea in cur si iau sulea la belit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba pe-a ma-ti domnu' limbric.

      Ștergere
    2. Mei asta al 2-lea, nu esti cumva din echipa de privatizari a lui domn' Danutz? Apropos...domn' Danutz zice ca are o capra, nu vrei cumvz s-o f...tz?

      Ștergere
  17. Muei,is rupt .Abia mai pot misca.
    Aa,sa nu uit.Vedeti ca la pulanoX ii intrarea ,,gratis''.Are si el trafic kklau.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mei, nu-mi place la PularauX ca prea pute a motan kkcios. Acloea-i blog pentru toti tiraie bashini.

    RăspundețiȘtergere
  19. Da muei,noi sintem mai vigurosi.Noi le impingem!
    Si nici a zbaturi nu prea miroase aici.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna dimineata stimati pacienti si dragi...animale!

    RăspundețiȘtergere
  21. Muei,voi ati bagat boticul la tulburel?

    RăspundețiȘtergere
  22. ,,Unul mai jerpelit intră într-o bancă. La ghişeu, îi zice fetei: - Duduie, vreau să depun nişte căcaţi de bani în căcatul vostru de bancă… - Domnule, în banca noastra, noi nu permitem asemenea vocabular. Îl chem pe şefu'. - Care-i problema, domnule? întreabă şefu'. - I-am zis duduii că vreau să depun nişte căcaţi de bani în căcatul vostru de bancă… - Despre ce sumă-i vorba ? - A, un căcat de vreo două milioane de dolari… - Şi curva asta nu vrea să vă servească?''

    RăspundețiȘtergere
  23. Ziua Buna la Zoo + 9! Czare maimuco, tu si cu motanelul kkcios sa ne dati limbi la oua! URAAAAAAAA, URAAAAAA si Curdeleu sa ne mingaie S-LA!

    RăspundețiȘtergere
  24. DOBOTOCII persevereaza ,iar si iar...in pula mea


    Detectivi ASCOL (rezervisti, disponibilizati, someri)
    Tipul oferteiPart TimeNivel carieraScoala postliceeala, FacultateSalariu oferitdupa interviuTaraRomaniaOras(e)Toate orasele Domeniile oferteiProtectie/Paza, Non-profit/Voluntariat, IT Hardware Data introducerii27-09-2012Data actualizare27-09-2012Posturi disponibile150 (La acest anunt au mai aplicat 63 persoane)

    As. Columna Club

    » 1 job nou de la aceeasi firma


    Conditii de aplicare

    Candidatii trebuie sa raspunda la un interviu online cu 8 intrebari.
    Descrierea postului

    Detectivi sociali
    ASCOL-Club isi exprima disponibilitatea de relationare si colaborare cu institutiile statului pentru detectarea si combaterea actiunilor de coruptie si abuz din societate, a manifestarilor de violenta, huliganism sau cu caracter antisocial.
    Astfel, ASCOL se alatura Campaniei declansate de Primaria Sector 2 (Ontanu Neculai) si Primaria Sector 4 (Popescu Piedone) pentru diminuarea fenomenului de coruptie. Protocolul de colaborare incheiat de aceste sectoare cu Politia Locala si Directia Generala Anticoruptie (D.G.A.) din Ministerul Administratiei si Internelor constituie un exemplu demn de urmat.
    Indemnul Primarului Cristian Popescu Piedone este: ,,Nu dati cinstea pe rusine!,,
    In vederea ducerii la indeplinire a obiectivelor sale statutare, Asociatia ASCOL scoate la concurs in toate judetele si sectoarele municipiului Bucuresti urmatoarele posturi:
    - DETECTIVI SOCIALI;
    - REDACTORI;
    - DETECTIVI PARTICULARI,
    - AGENTI DE PAZA,
    - INFORMATICIENI
    Activitatea de investigare se va desfasura in regim de voluntariat, part-time, se va baza pe colectarea de informatii, publicatii, inregistrari video in parteneriat cu institutiile de media.
    Plata se va efecta pe baza de comision, conform contractului incheiat intre filiala de judet sau a Municipiului Bucuresti si institutiile media locale (presa, radio,
    televiziune).
    Contractele de colaborare incheiate intre parti, cat si materialele de difuzat, vor fi avizate pentru autentificare de colectivul redactional ASCOL-sediul central.

    Nota
    Pentru primirea Legitimatiei ASCOL va rugam:
    - trimiteti CV-ul impreuna cu raspunsurile la Mini-Chestionarul de mai sus;
    - completati Cererea de inscriere, atasati o poza la aceasta si achitati cotizatia statutara mentionata

    Informatii si inscrieri:
    0728.839.400, Email ; ascolclub.@gmail.com
    0754.040.962 Site http://ascol.weebly.com

    Cerinte

    - cadre militare in rezerva din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala;
    - disponibilizati, specialisti cu experienta in domeniu investigatiei;
    - jurnalisti, redactori, traducatori, informaticieni, actori, pensionari.

    Oferta (bonusuri, beneficii)

    BENEFICII

    Posibilitatea de dezvoltare pe plan profesional si acumulare de experienta relevanta.
    Posibilitatea de a lucra intr-o echipa dinamica, tanara si sociabila.
    Adeverinta de voluntariat si posibilitatea de a deveni unul din colegii nostrii stabili, cu contract de munca dupa 6 luni.
    Program Flexibil.

    Descrierea firmei

    » Click pentru detalii firma angajatoare: As. Columna Club

    Don C

    RăspundețiȘtergere
  25. bashinosii astia sunt la mine in spam de 2 ani futu-i in gura
    Don C

    RăspundețiȘtergere
  26. Ba voi sa beliti pula ursilor din zona Targovistei si a Tampei,dar vedeti s-o frecati vartos ca altfel v-o freaca ei.

    RăspundețiȘtergere
  27. Motanul kkcios si sergentul bagacios se ling reciproc in dos pe blog la pulanuX!

    RăspundețiȘtergere
  28. Mai flacai cu ochii strambi
    Ati avut bunici fudule
    Ce-au supt pula la hadambi
    Si la spahii mii de pule.

    Voi sudisti ori banateni
    Mulgeti oaia "merinos"
    Ca noi suntem ardeleni
    Si va spunem meri in fos.

    Iar de portia ne e-ntreaga
    Anonim constiincios,
    De trei ori pe zi mai draga
    Sugi la Motan kkcios.

    Sa aveti pohta ce-ati pohtito,Mos karici,Cezar turnatorici,Flit,Anonimul permanent si alti dobitoci,urgent...

    RăspundețiȘtergere
  29. Asta-i opera hurzicatului,ca-i dotat ca buda cu rahat.

    RăspundețiȘtergere
  30. Prostovane anonim
    Vrei sa pari un june prim,
    Dar esti plin de smecherii
    Ca klosetul de hartii.

    RăspundețiȘtergere
  31. Zile de vară la început de octombrie. Vezi prognoza.
    ======================
    Începutul de octombrie ne aduce zile de vară autentică. Temperaturile vor fi cu până la 10 grade mai mari decât media termică obișnuită pentru această perioadă a anului.

    Duminică, vremea se menţine deosebit de caldă, iar temperaturile diurne rămân în continuare mult mai ridicate decât ar fi normal la final de septembrie. La amiază se vor înregistra 25-26 de grade în nordul şi nord-vestul ţării, unde sunt câţiva nori şi izolat ploi slabe. Circa 26 de grade vor fi şi pe litoral, în timp ce în sud vom fi din nou la un pas de caniculă. 33-34 de grade vor indica termometrele în aproape toate localităţile din sudul ţării, poate izolat în Lunca Dunării chiar şi 35 de grade la umbră.

    În Capitală şi în ultima zi a săptămânii se anunţă vreme frumoasă şi deosebit de caldă, cerul se menţine aproape senin, iar vântul rămâne calm. Prin urmare, la amiază temperatura aerului va urca spre 33-34 de grade, ca într-o autentică zi de vară.

    Deşi în regiunile extracarpatice temperaturile mai scad faţă de zilele precedente, luna octombrie debutează tot cu vreme deosebit de caldă. Maximele zilei se încadreaza între 22 de grade în nordul Moldovei şi 33 în sudul Olteniei şi al Banatului. Ca aspect, vremea este frumoasă în mare parte din ţară, în sud şi sud-est meteorologii anunţă cer senin, şi doar prin nord se perindă câţiva nori care lasă izolat ploi slabe. Însă vântul nu se intensifică decât pe crestele înalte de munte.

    De luni, temperaturile vor scădea cu 4-5 grade în Capitală, însă maxima zilei de luni rămâne mult mai mare decat media climatologic normală a începutului de octombrie: 28-29 de grade la umbră, în condiţii de cer aproape senin şi vânt spre moderat.

    Marţi este rândul regiunilor intracarpatice să mai piardă câteva grade de căldură, însă vremea tot caldă este pentru a doua lună a toamnei. Norii strâng rândurile în vestul, centrul şi nordul ţării, unde local cad averse, posibil însoţite de descărcări electrice, însă vântul nu trece de moderat. În sud şi sud-est însă, vremea rămâne frumoasă şi însorită peste zi, după ce se risipeşte puţina ceaţa prezentă la orele dimineţii în zonele joase. Prin urmare, temperaturile maxime ale zilei pornesc de la 22 de grade în nord-vestul ţării şi pe litoral şi încă ating 32 de grade în Lunca Dunării.

    Marţi, în Capitală se anunţă în continuare vreme frumoasă şi deosebit de caldă, primele zile de octombrie nu par să aducă vreo răcire a vremii, fiindcă marţi după-amiază termometrele indică nu mai puţin de 30-31 de grade la umbră, în condiţii de cer aproape senin şi vânt destul de slab. Doar în orele dimineţii poate să fie puţină ceaţă, apoi soare pe săturate.

    RăspundețiȘtergere
  32. Ne așteaptă o iarnă groaznică,
    afirmă rușii de la Gazprom.
    =============================
    Reprezentanții gigantului rus Gazprom avertizează că iarna care va urma va fi groaznică pentru europeni, față de cea din 2011-2012, fapt ce va duce la o creștere a consumului de gaze.

    “Ne pregătim pentru o iarnă considerabil mai grea, iar pe durata gerurilor va trebui să asigurăm un volum mai mare de gaze pentru consumatorii noștri comparativ cu cel din iarna trecuta”, a declarat reprezentantul oficial al concernului rus, Serghei Kuprianov.

    Să fie vorba de un avertisment sau, într-adevăr, mercurul termometrelor va cobori la valori greu de anticipat? Greu de spus. Oricum, e bine de amintit că la începutul lunii februarie, o serie de state europene au acuzat Gazprom că a redus drastic livrările, scrie incomagazine.ro.

    Administrația Națională de Meteorologie a emis și ea o prognoză pentru următoarea perioadă, arătând că este posibil să avem primele ninsori chiar de la jumătatea lunii noiembrie.

    RăspundețiȘtergere
  33. Vestea rea: Încă o IARNĂ GREA.
    Cea bună: Vom avea zăpadă de Crăciun.
    ====================================
    Prognoza pe trei luni prezentată de Administraţia Naţională de Meteorologie arată că sunt mari şanse să avem zăpadă de Crăciun. Se pare însă că vom avea mai multă zăpadă decât ne dorim, iar nămeţii vor produce din nou probleme serioase în multe regiuni ale ţării.

    În ultima lună de toamnă va ploua foarte mult, iar, spre final, ar putea apărea şi primele ninsori. Primele zone în care va ninge sunt cele din nordul şi nord-estul ţării, arată ANM. Temperaturile din noiembrie vor fi destul de scăzute, sub media multianuală a acestei luni.

    Decembrie aduce ninsori în toată ţara, iar ANM avertizează că vom avea din nou o iarnă foarte grea. Aceste ninsori vor fi abundente, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când România a fost paralizată după aproape fiecare repriză de ninsoare.

    În ianuarie, cantităţile de zăpadă vor depăşi normalul în Oltenia, Transilvania şi Maramureş, zone în care ar trebui luate măsuri speciale pentru asigurarea siguranţei locuitorilor. Temperaturile vor fi foarte scăzute.

    RăspundețiȘtergere
  34. Cum va fi vremea in decembrie, ianuarie, februarie?
    =============================
    Administratia Nationala de Meteorologie incearca sa raspunda intrebarii: cum va fi vremea in iarna ce vine? Meteorologii prognozeaza ca decembrie va aduce precipitatii abundente in Maramures, ianuarie va veni cu temperaturi peste normal in Dobrogea si Banat, februarie aduce ninsori mai bogate in Oltenia.

    Sigur, nu se poate spune exact, de pe acum, cat va fi zapada de mare de Craciun sau daca nu vom vedea focurile de artificii din noaptea de Revelion de viscol sau ceata. Meteorologii pot insa estima, in anumite limite, cum va fi vremea – cat va fi de frig si ce precipitatiile sunt asteptate – in decembrie, ianuarie, februarie in fiecare regiune a tarii!

    Vremea in decembrie 2012
    =======================
    Temperaturile = se vor situa, in general, in limite apropiate de mediile multianuale in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand Dobrogea unde sunt posibile valori mai ridicate decat normele climatologice (pana la 4 grade Celsius), precum si nordul Olteniei si Munteniei, unde temperaturile medii pot fi usor mai coborate decat aceste norme, respectiv intre -1 si un grad Celsius si intre -3 si 2 grade Celsius.
    Precipitatiile = cantitatile vor fi, in general, normale, iar local in centrul, nord-estul si sud-estul teritoriului sunt posibile valori usor excedentare. Nivelul precipitatiilor se va incadra intre minim 25 litri/mp in Banat, Muntenia si Dobrogea si maxim 85 litri/mp in Maramures.

    Vremea in ianuarie 2013
    ======================
    Temperaturile = apropiate de mediile climatologice in centrul si nordul tarii; in restul teritoriului vor fi posibile temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei, cuprinse intre -6 grade in Transilvania si Muntenia si zero grade in Dobrogea si Banat.
    Precipitatiile = cantitatile vor fi apropiate de media climatologica in majoritatea regiunilor tarii, cu niveluri cuprinse intre 20 si 70 de litri/mp.

    Vremea in februarie 2013
    =======================
    Temperaturile = valori apropiate de mediile climatologice, cu exceptia regiunilor din sud-est, sud si vest, unde, local, valorile termice vor fi usor mai ridicate. Normele climatologice pentru temperaturile medii se vor incadra intre -5 si zero grade Celsius, in Transilvania, si intre zero si 2 grade Celsius in Banat.
    Precipitatiile = in limite apropiate de valorile normale in cea mai mare parte a teritoriului; local, in nord-vestul si centrul tarii, cantitatile de precipitatii se pot situa peste mediile multianuale, cu valori de pana la 45 l/mp in Crisana si Transilvania, respectiv pana la 70 l/mp in Oltenia.

    Estimarile sezoniere ale vremii sunt realizate de catre Centrul european pentru prognoze pe medie durata (de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizeaza: fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare – furtuni, viscole, geruri – nu pot fi prognozate de pe acum.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri