Google Translate

marți, 28 februarie 2012

In pas de defilare, spre criza alimentara! Avem o criza a ouălor! Urmeaza carnea. Porcii sunt multumiti!Pretul ouălor a scapat din cusca!
Toata lumea se intreaba ce se intampla cu pretul oualor: de ce au devenit brusc... de aur? Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania arata cu degetul spre reglementarile UE privind custile pentru gaini, intrate in vigoare anul acesta, dar si spre supermarketuri, care au profitat de oferta redusa a furnizorilor si au umflat pretul.

Ouale de la gaini crescute in custi care respecta normele UE,
mai putine si mai scumpe

"Lipsa oualor de pe piata interna este cauzata de schimbarea custilor pentru gainile ouatoare la nivelul intregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o crestere a preturilor la ouale din import, dar si din productia interna pentru ca aceasta asigura in perioada de iarna doar aproximativ 75% din consumul lunar.

Daca la inceputul anului producatorii interni vindeau ouale la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fara TVA, acum pretul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucata, fara TVA. Din importuri, cele mai multe cantitati de oua veneau din Polonia, tara unde producatorii nu si-au modernizat fermele de pasari, iar cele care respecta normele UE intra pe piata la preturi de 0,58 - 0,62 lei pe bucata.

Consider ca dupa 15-20 martie piata se va regla, deoarece apare oferta din gospodariile taranesti si scad vanzarile pentru ouale produse in fermele industriale", a declarat, luni, presedintele Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, citat de Agerpres.

Opinie: preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea

In ultima saptamana, pretul oualor a crescut in timp record in supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucata, la un leu si chiar 1,2 lei pe bucata. De ce?

"Producatorii nu au dublat preturile la oua, in ciuda unei oferte scazute din piata si a investitiilor facute in sistemul de crestere. Supermarketurile au profitat de oferta scazuta si au dublat preturile. Sunt convins ca preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea, pentru ca asa s-a mai intamplat si cu alte produse alimentare, chiar daca producatorii le vor reduce la poarta fermei. Din pacate, autoritatile nu pot face mare lucru in acest sens pentru ca nu avem legislatie", a explicat Ilie Van.

In Romania exista, in prezent, circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la aproximativ 1,36 de miliarde de bucati. UCPR estimeaza valoarea pietei avicole din Romania la
peste un miliard de euro.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, ouale provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeaza direct spre industrializare sau distrugere, a precizat la finalul anului trecut ANSVSA. Se vor putea comercializa ouale marcate cu codul 3 provenite numai de la gaini crescute in custi imbunatatite, conform standardelor comunitare. CITESTE SI: ANSVSA vine cu precizari: atentie la marcajele de pe oua!
Sursa:


======================
REMEMBER: Toxic. România nu va mai putea comercializa ouăle marcate cu cifra trei, de la 1 ianuarie 2012
===============================

România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra trei, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş.

"CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată oăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românescă să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012", a precizat Roatiş, citat de Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.

Preşedintele ANSVSA a mai precizat că toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu vor fi comercializate până la finele anului, vor putea fi trimise către industrializare.
Sursa:

==========================


AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

Ordin
pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale

Văzând Referatul de aprobare nr._________din _____________, întocmit de Direcţia
generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa lanţului alimentar din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere

prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi

completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind

organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi hrană, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Direcţiile sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică şi dispun măsurile de conformare a exploataţiilor comerciale de porcine la standardele de microclimat şi la necesarul de apă şi de hrană prevăzute în normele metodologice aprobate prin prezentul ordin, în vederea asigurarii statusului minim de bunăstare a porcinelor.

Art. 3. - Respectarea prevederilor legale privind protecţia porcinelor revine în exclusivitate proprietarului acestora.

Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
RADU ROATIŞ CHEŢAN
Bucureşti, ...................... 2012
Nr. ...................


Anexa
Norme metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale

Art.1. - Prezentele norme metodologice reglementează standardele de microclimat, precum şi necesarul de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale.

Art.2. - (1) În exploataţiile comerciale de porcine, circulaţia aerului, nivelul de praf, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia de gaze trebuie menţinute în limite acceptabile, conform prevederilor prezentelor norme metodologice, care nu sunt dăunatoare pentru animale.

(2) Toate exploataţiile comerciale de porcine trebuie să asigure următoarele intervale de temperatură, în funcţie de greutatea porcinelor şi de tipul de pardoseală, astfel:
a) 5 kg- 27-300C (paie), 28-310C (beton), 29-320C (grătar de metal);
b) 10 kg- 20-240C (paie), 22-260C (beton), 24-280C (grătar de metal);
c) 20 kg- 15-230C (paie), 16-240C (beton), 19-260C (grătar de metal);
d) 30 kg- 13-230C (paie), 14-240C (beton), 18-250C (grătar de metal);
e) 90 kg- 11-220C (paie), 12-230C (beton), 17-250C (grătar de metal).

(3) În adăposturile pentru porcine, volumul de aer circulant trebuie să se încadreze în  următoarele intervale, în funcţie de vârsta porcinelor şi anotimp (iarna/vara), exprimate în m3/h/cap:
a) vieri şi scroafe: minim 70-85 m3/h/cap – iarna; maxim 150 m3/h/cap - vara;
b) scroafe cu purcei: minim 100-150 m3/h/cap – iarna, maxim 200 m3/h/cap – vara;
c) tineret porcin: minim 10-20 m3/h/cap – iarna, maxim 50 m3/h/cap – vara;
d) porci la îngrăşat 30-60 kg: minim 15 m3/h/cap – iarna; maxim 65 m3/h/cap – vara;
e) porci la îngrăşat peste 60 kg: minim 45 m3/h/cap – iarna; maxim 120 m3/h/cap – vara.

(4) In zona de odihnă a porcilor nu trebuie să existe curenţi de aer.

(5) Microclimatul din adăpost trebuie să se încadreze în următorii parametrii:
a) vieri şi scroafe gestante: temperatură 10-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
b) scroafe lactante: temperatură 15-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
c) purcei 0-7 zile: temperatură 30-320C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
d) purcei 8-14 zile: temperatură 28-300C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
e) purcei 15-21 zile: temperatură 24-280C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
f) purcei 22-28 zile: temperatură 22-240C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;
g) purcei 29-36 zile: temperatură 20-220C, umiditate relativă: 60-70%, viteza aerului pentru temperatură minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatură maximă 1m/s;

(6) În timpul verii, umiditatea relativă trebuie crescută artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon.

(7) Nivelul de pulberi din adăpost trebuie să nu depăşească 15 mg/m3.

(8) Concentraţia de dioxid de carbon CO2 trebuie să nu depăşească 1000 ppm.

(9) In zona în care porcii sunt cazaţi permanent, trebuie să se evite zgomotele mai puternice de 85 dBA; se vor evita, de asemenea, zgomotele constante sau bruşte.

(10) Porcii nu trebuie ţinuţi în întuneric şi se trebuie să li se asigure zilnic, pe durata a minim 8 ore, cel puţin 40 de lucşi.

Art. 3. - (1) Toate animalele trebuie să aibă acces la o sursă de apa adecvată sau să îşi poată satisface necesarul de lichide prin alte mijloace.

(2) Toate exploataţiile de porcine trebuie să asigure următoarele cantităţi de apă, pe zi, pentru diferite categorii de porci:
a) 1-2 litri pentru purcei sugari;
b) 1-5 litri pentru purcei înţărcaţi;
c) 4-8 litri pentru porci la îngrăşat cu greutatea cuprinsă între 15-45 kg;
d) 6-10 litri pentru grăsuni cu greutatea cuprinsă între 45-100 kg;
e) 12-20 litri pentru scroafe gestante;
f) 25-35 litri pentru scroafe lactante;
g) 8-10 litri la vieri.

(3) Instalaţiile de adăpare şi hrănire trebuie să fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât să fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei şi efectele dăunatoare ale competiţiei dintre animale.

(4) Nici un animal nu trebuie să fie adăpat într-un mod care să îi producă suferinţe inutile sau vătămări, iar apa şi/sau hrana nu trebuie conţină nicio substanţă care ar putea produce suferinţe inutile, excepţie făcând substanţele administrate în scop terapeutic, profilactic sau în scopul unui tratament zootehnic.

(5) Din punct de vedere fizico – chimic, nivelul maxim al nitraţilor + nitriţilor este 100 mg/litru, iar nivelul maxim al nitriţilor este 10mg/litru.

(6) După împlinirea vârstei de 2 săptămâni, purceii trebuie să aibă acces permanent la o cantitate suficientă de apă proaspată.

(7) Este esenţial să se satisfacă nevoile specifice fiecarei categorii de porcine şi, în acelaşi timp, să se furnizeze hrană în cantităţi suficiente pentru ca întreg efectivul să atingă nivelul optim de performanţă.

(8) Toţi porcii trebuie să fie hrăniţi cel puţin o dată pe zi; atunci când porcii sunt hrăniţi în grupuri şi nu ad libitum - la discreţie - sau printr-un sistem automat de hrănire individuală a animalelor, fiecare porc trebuie să aiba acces la hrană în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.

(9) Tuturor scroafelor în aşteptare şi scrofiţelor trebuie să li se asigure o cantitate suficientă de hrană de volum sau bogată în fibre, precum şi hrană energizantă.


Porcii trebuie tratati regeste!
In curand, porcii vor avea un trai de invidiat: fermierii vor fi obligati sa pastreze linistea in zona unde sunt cazate animalele, sa le asigure lumina corespunzatoare si va trebui sa aiba grija ca nu cumva suinele sa stea in curent! Vezi si alte prevederi ale noului proiect ANSVSA!

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vrea sa introduca noi reguli pentru cresterea porcilor. Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, fermierii care cresc porci va trebui sa aiba mare grija: de exemplu, in vecinatatea porcilor din ferme vor fi interzise zgomotele puternice, bruste sau constante, in zona lor de odihna trebuie sa se evite curentii de aer si, in plus, fermierii vor fi obligati sa le asigure o luminozitate de cel putin 40 de lucsi opt ore pe zi, relateaza Mediafax.

In timpul verii, umiditatea relativa in spatiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/mc.

Proiectul de act normativ pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploatatiile comerciale prevede si ca in zona in care porcii "sunt cazati permanent" trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligati si sa evite zgomotele constante sau bruste in vecinatatea animalelor.

In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp, iar in zona de odihna a animalelor nu trebuie sa existe curenti de aer. In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si "efectele daunatoare ale competitiei dintre animale".

O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca niciun animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca "suferinte inutile" sau vatamari.
Sursa:


Nu sunt de felul meu un pesimist!
Dar nici nu pot a ma preface ca nu vad, nu inteleg!
Nu este prima data cand NORMELE UE, se "erijeaza" in a ne da lectii!
Din nefericire, am negociat/negociem in genunchi sau deloc.
Tembelismul, obedienta, vanzarea si tradarea, ne distrug!
Mergem GARANTAT, spre autodesfiintare!
Multumim politicienilor!
Multumim PUTERII, de ieri si de azi!
Admin

duminică, 26 februarie 2012

„WILD CARPATHIA”, FULL documentary subtitrat in romana. Domnilor, la loc comanda! Ati trecut prea repede, fara a vedea ceva. Cu totul de exceptie!


WILD CARPATHIA, FULL documentary subtitrat in romana , un superb documentar despre Transilvania ! Poate cel mai bun documentar despre Transilvania si Muntii Carpati realizat vreodata !

Postul de televizune Travel Channel a difuzat pe 30 octombrie 2011, un documentar dedicat in intregime Romaniei. Filmul prezinta, din punctul de vedere al unor britanici, care sunt punctele forte ale Romaniei si de ce merita sa fie vizitata.


Wild Carpathia il prezinta si pe Printul Charles, care vorbeste despre Transilvania.

==================


===================


Va recomand cu multa caldura vizionarea acestui documentar!
- Mai multe si interesante detalii, in curand pe Romania megalitica -
Multumim celor care ne-au oferit aceasta posibilitate!
Subtitrarea in limba romana, ii sporeste valoarea!
Admin
=======================
UPDATE
====================================
Recomand si:


==========================
Admin

sau click aici:

==========================
Admin

vineri, 24 februarie 2012

Dar cu becu’ ce-aţi avut? Apocalipsa becurilor. Moartea vine si din tavan, nu-i asa?


Becurile economice degajează chimicale care cauzează cancer.
Strict secret, sau prostie luminata?!
“Becurile incandescente” versus “Becurile economice”
“Incandescent vs. Fluorescent”


Becurile economice emană substanţe chimice care cauzează cancer, au anunţat oameni de ştiinţă germani, în contextul în care siguranţa acestor becuri este pusă la îndoială.

Cercetătorii au precizat că aceste becuri nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane,
întrucât emană substanţe toxice.


Uniunea Europeană vrea să scoată din uz becurile normale incandescente până la sfârşitul lui 2012, în încercarea de a reduce emisiile de carbon.


Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau ţinut lângă capul copiilor, mai spus experţii.


Se ştie deja că dacă un bec "ecologic" este spart, împrăştie cantităţi periculoase de mercur. În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene.

Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren.

Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare.

"Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în niciun caz în apropierea capului", spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani.

Raportul, apărut la televiziunea germană, a forţat autorităţile să publice o avertizare împotriva "isteriei publice". Departamentul german pentru Mediu insistă că becurile sunt sigure.

"Trebuie să efectuăm mai multe studii pentru a dovedi că ceea ce spun cercetătorii germani este adevărat", a declarat dr. Michelle Bloor, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.
Sursa: REALITATEA.NET:
=====================================

Piramida deseurilor (Documentar)
 
    
=======================================
Un clip video! Merita vizionat!
====================================


Energy saving light bulbs 'contain cancer causing chemicals'

Fears have been reignited about the safety of energy saving light bulbs after a group of scientists warned that they contain cancer causing chemicals.

Their report advises that the bulbs should not be left on for extended periods, particularly near someone’s head, as they emit poisonous materials when switched on.

Peter Braun, who carried out the tests at the Berlin's Alab Laboratory, said: “For such carcinogenic substances it is important they are kept as far away as possible from the human environment.”

The bulbs are already widely used in the UK following EU direction to phase out traditional incandescent lighting by the end of this year.

But the German scientists claimed that several carcinogenic chemicals and toxins were released when the environmentally-friendly compact fluorescent lamps (CFLs) were switched on, including phenol, naphthalene and styrene.

Andreas Kirchner, of the Federation of German Engineers, said: “Electrical smog develops around these lamps.

“I, therefore, use them only very economically. They should not be used in unventilated areas and definitely not in the proximity of the head.”

British experts insisted that more research was needed and urged consumers not to panic.
Dr Michelle Bloor, senior lecturer in Environmental Science at Portsmouth University, told the Daily Express: “Further independent studies would need to be undertaken to back up the presented German research.”

The Department for the Environment insists the bulbs are safe, despite the fact that they contain small amounts of mercury which would leak out if the glass was broken.

Advice on its website states: “Energy efficient light bulbs are not a danger to the public.
“Although they contain mercury, limited at 5mg per lamp, it cannot escape from a lamp that is intact. “In any case, the very small amount contained in an energy efficient bulb is unlikely to cause harm even if the lamp should be broken.”

The latest report follows claims by Abraham Haim, a professor of biology at Haifa University in Israel, that the bulbs could result in higher breast cancer rates if used late at night.
He said that the bluer light that CFLs emitted closely mimicked daylight, disrupting the body's production of the hormone melatonin more than older-style filament bulbs, which cast a yellower light.

The Migraine Action Association has warned that they could trigger migraines and skin care specialists have claimed that their intense light could exacerbate a range of existing skin problems.

====================
UE are alt punct de vedere:
====================


Lumină mai multă cu mai puţină energie

Pe măsură ce Uniunea Europeană stabileşte standarde tot mai ridicate privind eficienţa energetică, soluţiile pentru iluminatul locuinţelor devin tot mai ecologice.

Începând cu 1 septembrie 2009, în Europa, becurile incandescente şi alte lămpi ineficiente din punct de vedere energetic au început să fie înlocuite cu lămpi mai economice. Trecând la produse de iluminat mai eficiente, populaţia poate economisi energie şi poate contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de protecţie a mediului.

=====================
Becurile noi
În încercarea de a reduce emisiile de CO2, Comisia Europeană a luat măsuri pentru a înlocui, treptat, becurile mai puţin economice. Cetăţenii europeni vor avea, la rândul lor, de câştigat, deoarece astfel vor putea economisi bani şi energie.
=====================

Ce se schimbă – tipul de becuri şi ambalajul
Începând cu 1 septembrie 2009, becurile de uz casnic produse pentru piaţa europeană trebuie să respecte anumite cerinţe minime în materie de consum energetic. Becurile incandescente şi cele cu halogen care nu respectă aceste cerinţe vor fi eliminate, treptat, de pe piaţa UE, până la sfârşitul lui 2012.Pentru o mai mare eficienţă energetică
Începând din septembrie 2009, becurile mate vor trebui să se încadreze în clasa A, conform etichetei energetice a lămpilor impusă în UE. Numai lămpile fluorescente compacte şi LED-urile au o eficienţă atât de mare. Toate tipurile de becuri netransparente mai ineficiente vor dispărea.

Până atunci, becurile clare (transparente) care sunt ineficiente vor fi retrase treptat. Acest proces a început în septembrie 2009, când s-a cerut ca echivalentul becurilor incandescente transparente de 100W cel puţin să se încadreze în clasa C, iar becurile incandescente de 100W să fie eliminate. Până în 2012, acestei cerinţe vor trebui să i se conformeze şi becurile de putere mai mică (75W în 2010, 60W în 2011, 40W în 2012).
====================

Ce trebuie să faceţi cu o lampă fluorescentă care s-a spart?
Spre deosebire de lămpile cu LED şi de majoritatea celorlalte tehnologii pentru uz casnic, lămpile fluorescente compacte conţin mercur. Nu există emisii de mercur atunci când becul este intact (nu este spart) sau când este aprins. Dacă becul se sparge, cantitatea maximă de mercur eliberată este de 5 miligrame (cam cât o picătură de cerneală pe vârful unui stilou).
====================


De ce a fost necesară acţiunea UE?

Am folosit becuri cu incandescenţă zeci de ani. Ce avem de câştigat dacă trecem la alte variante? Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, oferă explicaţii în acest sens.

• UE a interzis vechile becuri incandescente cu o putere mai mare sau egală cu 100W şi a început trecerea la un iluminat mai ecologic.
• Uniunea elimină treptat toate becurile ineficiente din punct de vedere energetic de pe piaţa europeană.
• Până în 2020, prin această măsură se va economisi suficientă energie cât pentru a asigura alimentarea a 11 milioane de case pe an, în timp ce facturile la curent vor scădea, în medie, cu 25 de euro pe an.

Schimbări treptate
Noile norme referitoare la becuri au la bază argumente ştiinţifice solide. Ele ţin cont de nevoile acestui sector şi de solicitările organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor.

Iluminatul ineficient va fi eliminat pe parcursul mai multor ani, pentru a le permite consumatorilor şi companiilor să se adapteze treptat la schimbare.

Mai durabile şi mai ieftine
Becurile moderne, mai eficiente, oferă cel puţin aceleaşi avantaje ca şi predecesoarele lor. Trecând la becurile fluorescente compacte, familiile şi companiile îşi pot reduce contribuţia negativă la schimbările climatice şi pot face economii, în acelaşi timp.

Costul iniţial, mai ridicat, este recuperat rapid deoarece becurile nu utilizeză decât un sfert sau o cincime din electricitatea folosită de becurile incandescente şi durează de 6-10 ori mai mult.

Pe parcursul duratei sale de viaţă, un singur bec fluorescent compact vă va ajuta să economisiţi 60 de euro. În plus, preţul noilor becuri va scădea, pe măsură ce numărul persoanelor care le cumpără va creşte.


Ambalajul şi condiţiile de securitate
Legislaţia referitoare la becurile incandescente include norme clare de ambalare şi etichetare, astfel încât, atunci când cumpăraţi un bec, veţi şti ce durată de viaţă are, câtă energie consumă, ce calitate are lumina pe care o produce şi ce trebuie să faceţi cu becurile uzate sau sparte.

De asemenea, există norme europene cu privire la aruncarea becurilor fluorescente compacte, cărora trebuie să li se acorde atenţie specială.

La fel de multă lumină, pentru tot atât de mult timp
Contrar a ceea ce se crede, becurile fluorescente compacte pot produce la fel de multă lumină ca şi becurile clasice. Pentru a vă convinge, trebuie doar să comparaţi cantitatea de lumină indicată pe ambalaj.

Normele UE prevăd şi că durata de viaţă trebuie menţionată pe ambalaj, folosind ca punct de reper media de o pornire şi o oprire pentru fiecare oră de funcţionare. Dacă trebuie să aprindeţi şi să stingeţi becul de mai multe ori, puteţi cumpăra becuri fluorescente compacte special concepute în acest scop.

Günther H. Oettinger
Comisar european pentru energie
http://ec.europa.eu/energy/lumen/index_ro.htmGreu de spus cine pe cine minte!
Adevarul, undeva intre manipulare si dezinformare!
M-am gandit ca este bine sa stiti!
Masuri, luati singuri!
Admin

==============================
Un video-documentar de exceptie!
Are subtitrare in limba romana! Vizionati acum!
Retineti ca acest documentar a mai fost "scos" de pe net!
Click aici:

=================

miercuri, 22 februarie 2012

Halucinant. In Romania, Salariu de 1,5 miliarde lei pe lună. 29.000 € pe lună!


S-a bucurat de un salariu de 1,5 miliarde de lei pe lună, trăieşte în România şi are o funcţie importantă într-un partid aflat în coaliţia de guvernare. O cheamă Angela Toncescu şi este vicepreşedinte al UNPR. Dezvăluirea a fost făcută în ediţia de marţi seară a emisiunii Sinteza zilei de la Antena 3, de către moderatorul TV Mihai Gâdea.

Toncescu a câştigat acest salariu în perioada 2006-2011.

Aceste informaţii apar într-un raport al Curţii de Conturi pentru 2010, care radiografiază neregulile managementului asigurat de Angela Toncescu, cu un salariu lunar de 29.000 de euro pe lună, la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Un calcul simplu arată că Angela Toncescu câştiga anual peste 300.000 de euro, iar în şase ani, cât a stat în funcţia respectivă, a încasat circa 2.000.000 de euro


Sursa:

====================


Raportul Curţii de Conturi pentru 2010 radiografiază neregulile managementului asigurat de Angela Toncescu, cu un salariu lunar de 29.000 de euro pe lună, la Supravegherea Asigurărilor. Trasă pe dreapta, ea este azi vicepreşedinte la UNPR.

Timp de cinci ani (2006-2011), cât a fost la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a refuzat să-şi menţioneze salariul primit. ,,Adevărul" a arătat în exclusivitate, anul trecut, care era motivul:
salariul era imens - 29.000 de euro pe lună.

După expirarea mandatului, anul trecut, Angela Toncescu (58 de ani) a încercat să rămână în cărţi pentru încă un mandat. Nu a reuşit, mai ales din cauza deficitului de imagine pe care şi l-a creat prin nerespectarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate şi din cauza unor suspiciuni că ar favoriza anumiţi operatori de pe piaţa asigurărilor. A fost trasă pe dreapta şi propulsată pe funcţia de vice-preşedinte la UNPR.

La câteva luni de la încheierea mandatului său, Curtea de Conturi a prezentat în Raportul pentru anul 2010 rezultatele controlului la instituţia păstorită timp de cinci ani de Angela Toncescu. Concluzia: nu numai că Toncescu a luat o grămadă de bani, dar a creat şi haos în instituţie. Încercările reporterilor ,,Adevărul" de a o contacta pe Angela Toncescu, pentru ca aceasta să-şi exprime un punct de vedere legat de raportul Curţii de Conturi au rămas fără răspuns.


Manager sau vătaf?
Potrivit raportului Curţii de Conturi, în mandatul Angelei Toncescu, la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor au fost ignorate atât Legea Contabilităţii, cât şi cea a achiziţiilor publice.
,,În urma auditului financiar asupra contului de execuţie a bugetului CSA, pe anul 2010, au fost constatate abateri de la legalitate privind: organizarea şi conducerea contabilităţii; organizarea controlului intern; inventarierea patrimoniului; decontarea cheltuielilor aferente deplasărilor în străinătate; modul de gestionare, completare şi confirmare a foilor de parcurs; efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi prin unităţile trezoreriei statului; achiziţiile publice",
este subliniat în raport.

Astfel, una dintre cele mai grave abateri constatate de auditori este aceea că CSA - autoritatea însărcinată cu controlul şi supravegherea pieţei asigurărilor - nu a avut un departament de control intern, aşa cum cerea legea, şi niciun departament de control financiar preventiv. Aşa se face că la CSA nu doar că nu a fost inventariat patrimoniul instituţiei aşa cum prevedea legea, dar nu a existat niciun inventar al datoriilor, al capitalurilor proprii şi al activelor în curs de execuţie.
,,S-a constatat că nu au fost inventariate şi nu au fost întocmite situaţii distincte pentru următoarele posturi care ar fi trebuit cuprinse în bilanţ: Decontări între unităţi şi subunităţi; Drepturi de personal; Alte datorii şi creanţe cu personalul; Furnizori; Decontări din operaţiuni în curs de clarificare; Creditori; Rezerve din reevaluare; Rezultatul reportat; Imobilizări corporale în curs de execuţie",
notează auditorii Curţii de Conturi.

Plasamente ,,umflate"
La CSA, legea a fost încălcată chiar şi în cazul plasamentelor financiare făcute de instituţie, valoarea obligaţiunilor bancare cumpărate de la anumite bănci fiind ,,umflată" cu sute de mii de euro. ,,În procesul-verbal de inventariere, încheiat la data de 31.12.2010, obligaţiunile achiziţionate de CSA, în luna octombrie 2010, de la Banca Transilvania, au fost înscrise la valoarea totală de achiziţie, 54.305.000 de lei, şi nu la valoarea actualizată, 51.579.000 de lei", este exemplificat în raportul Curţii de Conturi.

Practic, reprezentanţii CSA au ignorat deprecierea obligaţiunilor a căror valoare reală era mai mică cu peste 2,7 milioane de lei (aproximativ 630.000 de euro). În anul de criză 2010, Angela Toncescu a fost darnică cu subalternii săi şi când a venit vorba de deplasări în străinătate, deşi legea o obliga să reducă cheltuielile la acest capitol. Astfel, ,,s-a constatat acceptarea decontării unor cheltuieli de transport, pentru transport cu taxiul pe distanţa «aeroport - hotel» şi «hotel - aeroport», precum şi transport în interiorul localităţii, în valoare de 6.879,34 euro, contrar prevederilor legale", mai arată auditorii Curţii de Conturi. Mai mult, nu a existat un control nici în privinţa folosirii maşinilor de serviciu de către angajaţii CSA: foile de parcurs ale unor maşini nu au fost completate, iar evidenţa consumului de carburant era ţinută doar de şoferi.


Achiziţii publice după bunul plac
Auditorii Curţii de Conturi au sesizat şi Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, cerând sancţionarea CSA pentru încălcarea legii în cazul a două contracte. Astfel, potrivit raportului, CSA nu le-a comunicat firmelor înscrise la licitaţie şi celor care au depus oferte acceptabile, dar nu au fost declarate câştigătoare, o dată-limită până la care ar fi putut contesta licitaţia sau concursul de oferte. În plus, reprezentanţii CSA au uitat să completeze procesul-verbal de deschidere a ofertelor cu toate ofertele primate.

În cazul unui contract de servicii, subalternii Angelei Toncescu au încălcat flagrant Legea achiziţiilor publice, incluzând în preţul plătit firmei declarate câştigătoare 4.000 de euro (care ar fi reprezentat preţul unor asigurări medicale), deşi această sumă nu se regăsea în oferta depusă de societatea respectivă. ,,În aceste condiţii, valoarea totală a contractului este mai mare faţă de valoarea care a fost avută în vedere la întocmirea clasamentului privind stabilirea ofertei câştigătoare", concluzionează auditorii Curţii de Conturi.

7.000 de euro a cheltuit Angela Toncescu şi subordonaţii săi de la CSA în 2010 numai pe taxiuri.
Dezastru plătit cu salariu de vis: 29.000 € pe luna

========================


Angela Toncescu, faraoana Asigurarilor
June 27, 2011 • 06:43 ; Autor: Andrei Coman

Redactia “National” a primit sute de sesizari privind matrapazlacurile comise sub obladuirea Angelei Toncescu, cea care ar fi trebuit sa vegheze la legalitatea pietei asigurarilor

In urma articolelor referitoare la ingineriile financiare orchestrate de presedintele Omniasig, Constantin Toma, sub ochii si obladuirea sefei de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, redactia ziarului “National” a primit sute de noi informatii privind activitatile celor doi.

Angela Toncescu pare ca a pus mai presus prietenia sa cu presedintele Omniasig, decat respectarea legislatiei

Fraude, deturnari de fonduri, retrageri ilegale din fondul de reasigurare, autorizari oferite pe ochi frumosi si probabil pe bani multi in totala contradictie cu normele legale. Sunt doar cateva din aspectele sesizate ziarului “National”, aspecte ce se afla in verificarile redactiei.

Angela Toncescu, datoare cu lamuriri

Dincolo de aranjamentele financiare marca Toma facute pe banii societatii austriece Vienna Insurance Group, ziarul “National” a descoperit faptul ca sefa CSA, Angela Toncescu, este responsabila pentru multe din ilegalitatile infaptuite pe piata asigurarilor. Cu rol de autorizare si supraveghere a societatilor de asigurare, CSA ar fi trebuit de mult sa inchida anumite companii ce rostogolesc banii incasati din emiterea de polite lasandu-i fara acoperire pe cei asigurati. Noroc cu Fondul de Garantare, o alta vaca buna de muls pentru sefa CSA.

Asa cum a comentat un cititor, “ar fi interesant de vazut ce se va descoperi la CSA, cate procese verbale au fost “negociate” de doamna Toncescu, cate nereguli au fost ignorate: a se vedea fuziunea Generali–Ardaf, mentinerea pe piata a companiei Euroins, doar datorita faptului ca dl Bucsa este finul doamnei Toncescu, numirea doamnei Diaconescu la conducerea Asirom, desi are probleme penale, Pool-ul de Asigurare Impotriva dezastrelor (PAID), cate si mai cate”. Pana cand la CSA se va schimba conducerea si toate aceste verificari vor fi posibile, pentru lamurirea unor aspecte, ziarul “National” lanseaza public cateva intrebari actualei sefe de la Supravegherea Asigurarilor.

- Ce sume s-au achitat din Fondul de Garantare catre societatile de asigurari intrate in faliment?
- Se cunosc, la nivelul CSA, societatile ce elibereaza polite RCA, desi incalca Ordinul 5/2010? Care au fost/sunt masurile dispuse?
- Conducerii CSA i s-a solicitat ridicarea autorizatiei si declansarea procedurilor de insolventa asupra unor companii de asigurari. Care au fost deciziile?
- Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a denuntat la CSA practicile abuzive ale Omniasig de impunere a unor contracte abuzive, anticoncurentiale service-urilor ce repara daunele auto. A derulat CSA o investigatie proprie avand in vedere ca afacerea Omniasig-Toma cu piesele auto afecteaza siguranta rutiera in Romania?
- Cunoaste presedintele CSA faptul ca Anabella Ruse — director Directia Generala Reglementari si Autorizari — este implicata in calitate de faptuitor intr-un dosar penal?
- Cum apreciaza presedintele CSA faptul ca Vasile Nemes, sotul Marinei Nemes — director juridic al CSA — a reprezentat in instantele de judecata atat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, cat si societati de asigurare?
- Ne puteti preciza numele societatii care a sponsorizat actiunea CSA de la Hotel Ramada?
- In ce mod s-a solutionat ancheta CSA privind politele Platinum vandute in sediile Omniasig si BCR Asigurari de catre personalul acestor doua companii?
- A fost CSA sesizata privind nerespectarea legislatiei de catre PAID? Care sunt rezultatele verificarilor?
Sursa: http://www.enational.ro/bombele-enational-ro/angela-toncescu-faraoana-asigurarilor-35824.html/#ixzz1n5WpFyCk
 enational.ro

Incredibil.
Timp de 5 ani, cu toate ca mass-media a mai "razbit"
cu unele matrapazlâcuri , nimeni (politicieni, Guvern ori alte Autoritati), nu au vazut, nu au auzit nimic!
Luna de luna, an de an, acest SALARIAT al STATULUI, a sfidat poporul roman! 
A incalcat Legea!
Si ce daca!
Admin

luni, 20 februarie 2012

Romania. Apropo de ... Natalitate. Mortalitate. Unora le place gluma?!?


========================ROMANIA.
Recensământul 2030 !?!?
Am primit-o (original) din USA.
A venit dupa vizita lui Ponta!
- Fara comentarii! -
Ce vor a ne prezice aliatii si prietenii?
NO COMMENT
Admin

sâmbătă, 18 februarie 2012

Sclavi ai societatii de consum, treziti-va! Conspirația becurilor. The Light Bulb Conspiracy. Istorie ascunsa, istorie interzisa!


Conspirația becurilor incandescente (engleză The Light Bulb Conspiracy) este o teorie conspirativă conform căreia cei mai importanți producători de becuri incandescente au conspirat pentru a menține durata de viață a becurilor lor cu mult sub capacitățile lor reale tehnologice. În acest fel se asigură cererea continuă pentru mai multe becuri și, prin urmare, crește profitul pe termen lung al producătorilor.

Becurile incandescente au fost inventate de chimistul englez Humphry Davy în 1809. Dar până la Thomas Edison nu exista nicio modalitate de a le produce în masă pentru comercializare. În 1924, cei mai importanți producători de becuri au format
Cartelul Phoebus,
un cartel internațional care avea intenția de a standardiza becurile. Cartelul a fost oficial desființat în 1939.

Cartelul Phoebus a fost o înțelegere între mai mulți producători, Osram, Philips, General Electric și alții, din 23 decembrie 1924 până în 1939, care a existat
pentru a controla producerea și vânzarea de becuri.Teoreticienii conspirației suspectează faptul că scopul principal al cartelului Phoebus nu a fost de a dezvolta standarde internaționale, ci să micșoreze durata de viață a tuturor becurilor. S-a observat că înainte de 1924, speranța de viață declarată era de cel puțin 2000 de ore. Odată cu creșterea cererii și, prin urmare, al profitului, membrii Phoebus au convenit să reducă la jumătate speranța de viață a tuturor becurilor prin utilizarea de materiale de calitate inferioară și prin metodele de producție. Scăderea speranței de viață a fost realizată treptat până la dizolvarea cartelului, pentru a se evita atragerea atenției publicului.


Centennial Light - becul care funcționează de peste o sută de ani. Se găsește în Livermore, California.

Deși Phoebus a fost desființat în 1939, potrivit teoreticienilor, influența sa este încă simțită în Occident. Prin comparație, la becurile sovietice și la cele produse în alte țări socialiste (care nu au aderat la standarde occidentale) s-a observat o durată de viață de două ori mai mare decât la cele occidentale. Becurile chinezești moderne au o speranță de viață de 5000 ore. În plus, becurile produse în Marea Britanie în timpul sau imediat după cel de-al doilea război mondial, când sentimentele patriotice depășeau interesele comerciale, se pot găsi astăzi încă în funcțiune.


Aceste becuri electrice antice sunt căutate de către producători, pentru a le scoate din circulație pentru studiu. Cea mai veche lampă din lume, "Centennial Light", este utilizat de 109 ani (în 2011).

Mai multe încercări au fost făcute în Europa pentru a eluda standardele stabilite de Phoebus. În 1975, ceasornicarul german Dieter Binninger a inventat un bec cu speranța de viață de 150.000 de ore (cu alte cuvinte, 17 de ani de utilizare continuă). Becul se numea Ewigkeitsglühbirne (lampă veșnică). Cu toate acestea, la scurt timp după ce a găsit în cele din urmă un producător de becuri pentru proiectul său, în 1991, Binninger a murit într-un accident de avion, catalogat oficial drept un accident.
De atunci, brevetul lui s-a scufundat în obscuritate și uitare.

Sursa: Conspirația becurilor
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

======================
 
Piramida deseurilor(Documentar)

 
Piramida deseurilor - Conspiratia Uzurii Morale Planificate
The Light Bulb Conspiracy
Vizionare online film documentar subtitrat in limba romana
======================
===========
O ilustră necunoscută, Cosima Dannoritzer, lansa în data de 30 noiembrie 2010, la televiziunea norvegiană, un documentar excelent, The Light Bulb Conspiracy, realizat cu deplin profesionalism, într-un stil alert şi perfect coerent, care confirma, aducând dovezi palpabile, un concept, "planned obsolescence" sau uzura morală planificată, ce făcuse doar obiectul teoriilor conspiraţiei, până atunci.

Documentarul s-a bucurat de un real succes, seria premierelor naţionale continuând de la începutul acestui an, într-o serie de ţări europene incluzând Irlanda, Franţa, Germania şi Finlanda.

The Light Bulb Conspiracy combină cercetarea de investigaţie şi rarele imagini de arhivă, pentru a urmări povestea nespusă a uzurii morale planificate, de la începuturile sale, în anii '20, prin apariţia unui cartel secret, înfiinţat în mod expres pentru a limita durata de viaţă a becurilor incandescente, până la poveşti actuale care implică echipamente electronice de vârf (cum ar fi iPod) şi spiritul de opoziţie, tot mai intens, în rândul consumatorilor obişnuiţi.
=================

Din pacate, traducerea DOCUMENTARULUI in
limba romana, a fost indepartata de pe internet!
In curand, pariez ca vor dispare si acestea!
Merita vazut acum!
Admin
============================
======================
===========
Cititi si AICI:
=========================================
=======================
 
Gata cu becurile cu filament, in toata Uniunea Europeana!
 
Sambata, 1 septembrie 2012, intra in vigoare directiva europeana ce prevede retragerea becurilor cu incandescenta pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Acestea vor fi inlocuite cu becuri fluorescente compacte sau cu halogene, care – e adevarat – costa mai mult, dar consuma mult mai putina energie.
 

In 1 septembrie se incheie perioada tranzitorie inceputa in septembrie 2009, cand in UE au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenta cu o putere de peste 100 de wati, in anii 2010 si 2011 fiind retrase si cele de peste 75 si, respectiv, 60 de wati. Incepand de sambata, pe rafturile magazinelor nu se vor mai gasi niciun fel de becuri cu filament.
 
Consumatorii vor putea sa le inlocuiasca cu becuri fluorescente compacte, care consuma cu 75% mai putina energie decat cele cu incandescenta, sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calitatii iluminarii, dar care consuma cu 25-50% mai putin decat acestea din urma, scrie Agerpres.
 
Lampile moderne LED se prefigureaza a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenta din punctul de vedere al calitatii, ele permitand in plus economisirea a pana la 70% din energia consumata. Dar pretul lor ridicat, cuprins intre 15 si 25 de euro, in comparatie cu un euro cat costa un bec traditional, este obstacolul major ce impiedica extinderea utilizarii lampilor LED.
 
Odata cu inlocuirea becurilor traditionale, Comisia Europeana estimeaza ca fiecare familie va economisi in medie 50 de euro pe an. In plus, durata de viata mai mare a noilor becuri va contribui in mod semnificativ la reducerea cantitatii de reziduuri si a emisiilor de dioxid de carbon.
==========================
============


joi, 16 februarie 2012

Mafia "băieţilor deştepţi", la tranta cu noul Guvern! In prima runda, castiga cu 1-0. Vom vedea ce si cum!


Ministerul Economiei a incercat, miercuri, cand expira termenul-limita dat de FMI, sa renegocieze contractele din domeniul energiei, ca sa le aduca "in limita normalului si a bunului simt", ca sa-l citam pe ministrul Lucian Bode. Demersul a esuat, asa ca se incearca anularea lor. "Exista si un plan B", sustine Bode.Contractele bilaterale din energie au fost transmise catre Ministerul Justitiei in vederea gasirii unei posibilitati de anulare a acestora, a declarat miercuri ministrul Economiei, Lucian Bode. O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata in 23 februarie, a mai spus ministrul Bode, care a mentionat ca urmeaza sa se stabileasca o pozitie comuna a celor doua ministere.


Potrivit sefului de la Economie, principalul obstacol in incheierea negocierilor a fost cresterea pretului energiei electrice livrate de Hidroelectrica. Pe de alta parte, in privinta reducerii cantitatii si a duratei contractului au existat unele acorduri.
"Statul roman este interesat sa aduca aceste contracte in limita normalului si a bunului simt",
 a spus Lucian Nicolae Bode, citat de Agerpres. Acesta a subliniat ca "exista si un plan B" care va fi aplicat dupa si in functie de raspunsul primit de la Ministerul Justitiei.


Termenul-limita data de FMI era 15 februarie:
renegociati sau anulati!

FMI ceruse Guvernului, prin scrisoarea de intentie convenita in urma ultimei misiuni de evaluare, sa incheie rapid renegocierea contractelor Hidroelectrica, pana la 15 februarie:"Va fi incheiata renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de conditiile de piata, pana la 15 februarie. Daca incheierea nu este posibila, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal". Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost prelungite pana in 2018, arata Mediafax.

La finalul misiunii de evaluare, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct si de care beneficiaza doar anumite grupuri pe cheltuiala populatiei ar trebui incetate imediat, din moment ce astfel de intelegeri provoaca numai la Hidroelectrica pierderi de
175-275 milioane euro in fiecare an.

Sursa:
Renegocierea contractelor din energie a esuat. Exista un plan B! – Capitalul


Remember:
======================
Români, treziti-va! Apocalipsa preturilor este aproape! Atat de aproape ...

=================
Chiar asa?
Chiar sa credem ca mafia "băieţilor deştepţi "
încălecat totul? Lege, institutii, popor?
In lupta cu acestia, Presedintele Basescu s-a declarat invins!
Urmeaza si Primul ministru Ungureanu?
Vom trai si vom vedea!
Admin

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite