Google Translate

joi, 4 aprilie 2013

Cu tristete si amaraciune, stau si cuget! Cum au fost inventate si ce s-a ales de brandurile lui Ceausescu.

 
Vă mai aduceţi aminte de săpunul Cheia, salteaua Relaxa, ţigările Carpaţi sau de pantofii Guban?
Cum au fost inventate şi ce s-a ales de brandurile lui Ceauşescu
Anii 1950 au păstrat încă din măiestria vechilor artişti plastici, dar naţionalizarea şi ideologia marxist-leninistă avea să ducă rapid spre iluzoriu ideea de concurenţă. Chiar dacă nu au fost vândute cum suntem astăzi obişnuiţi, Carpaţi, Relaxa sau Haţegana sunt doar câteva din mărcile româneşti devenite vedete în comunism. adevarul.ro vă readuce în atenţie brandurile-vedetă din România lui Ceauşescu, dar şi ce s-a ales de ele, astăzi.
Între superficialitate şi derizoriu, între amatorism şi uneori chiar amuzant, modul prin care se vindeau „produsele Patriei” arată tocmai felul în care a fost o epocă prin care România a trăit jumătate de secol. Cu toate astea însă, o bună parte dintre produsele româneşti comuniste se făceau cu mult timp înainte ca sistemul ideologic marxist-leninist să intre în ţară, aşa încât numele firmelor au rămas în conştiinţa publică. Unii le-au îndrăgit, alţii au făcut glume pe seama felului în care li se făcea reclamă, unii le-au preferat în faţa celor străine, unii au urât monopolul statului, cert este că nu puţine au fost brandurile româneşti care au devenit vedetă în Epoca de Aur.
 
Advertising de tip comunist
Publicitatea din perioada comunistă s-a împărţit pe etape şi influenţe, dar nu a ieşit niciodată de sub umbrela cenzurii aprig aplicate până în 1989. Puţinele târguri internaţionale de publicitate, dar şi reclamele produselor duse la export, deşi mai modern construite, nu s-au apropiat niciodată de standardele occidentale.
Instaurarea regimului comunist în România a dus la diminuarea progresivă a activităţii publicitare, mai ales după naţionalizarea mijloacelor de producţie, a unităţilor comerciale. Atunci, practic, prin instituirea monopolului statului, nu mai exista o piaţă reală, concurenţială, de unde şi absenţa formelor de promovare a produselor şi a serviciilor, conform volumului „Istoria Jurnalismului şi a publicităţii din România”, semnat de profesorul universitar Marian Petcu.
Oamenii trebuiau însă să consume produsele scoase pe porţile fabricilor şi ale uzinelor socialiste, trebuiau să fie încurajaţi să le cumpere, motiv pentru care s-au constituit mai multe societăţi de coordonare a reclamelor. Brandurile produsele autentice erau frecvent fredonate pe buzele românilor cărora le intrau în cap spoturile publicitare ori textele afişelor.  
 
Berea Ciucaş, simbolul Braşovului de 120 de ani
Fabrica de bere „Aurora“ a fost o vedetă incontestabilă a perioadei comuniste. Era practic berea românului. Se găsea în toate alimentarele din Braşov, dar şi pe litoral. Şi astăzi fabrica are succes. A fost redenumită „Ciucaş“, iar berea de aici a primit numeroase premii pentru calitatea ei, în ultimii 4 ani.
Istoria fabricii de bere începe în 1892. Concernul Friederich Czell si Fiii cumpără fabrica din spirt din Dârste. Investitorii construiesc în acelaşi an o făbricuţă de bere cu 40 de angajaţi.  Incendiile din timpul primului război mondial au distrus fabrica de bere. Ea a fost reconstruită în 1918 şi a început să aibă succes. În 1922 avea 130 de angajaţi, iar producţia crescuse de la 14.000 de hectolitri la 40.000.
În 1948 fabrica a fost naţionalizată şi a primit numele de Aurora. S-a privatizat în 1995 şi a devenit una dintre cele mai cunoscute mărci din România. „Era coadă la alimentară în fiecare luni când se aducea bere. Luam pentru o săptămână. Vorbeam mereu cu vânzătoarea de la alimentară să îmi ţină o ladă. Şi acum ţin munte sticlele maro. Era foarte bună berea. Şi când mergeam la mare tot bere de la Braşov beam. Şi acum e bună. Eu beau numai Ciucaş. Nu neapărat pentru că este produsă la Braşov, dar pentru că este bună“, a spus Nicolae Şonchea.
În 2004 fabrica a fost cumpărată de concernul SABMiller şi a fost denumită „Ciucaş“, după marca de bere cea mai vândută. Acum, la fabrica din Braşov se îmbuteliază 32.000 de sticle de bere pe oră.
 
Carpaţiul, una dintre cele mai cunoscute mărci din România
Fabrica de ţigarete din Sfântu Gheorghe a fost timp de 100 de ani un simbol al zonei.  La început, activitatea era profilată pe fabricarea ţigărilor de foi, sortimente ce s-au diversificat în permanenţă. Profilul arhitectural specific şi structura de rezistenţă a clădirilor din complexul fabricii au făcut ca acestea să fie înscrise în rândul monumentelor istorice ca „Monument al Tehnicii“. În 1920, fabrica a fost inclusă în Regia Monopolurilor Statului, urmând o nouă etapă de modernizare. În anul 1931 au fost introduse în fabricaţie şi sortimentele tradiţionale de ţigarete fără filtru:
Carpaţi, Mărăşeşti şi Naţionale.
Între anii 1932 şi 1939 aici s-a derulat un proiect de modernizare în scopul adaptării fabricii la producerea în exclusivitate a ţigaretelor şi a tutunului în pachete. În anul 1932 s-a renunţat la fabricarea ţigărilor de foi, producându-se ţigarete şi tutun de pipă, într-o gamă largă de sortimente din care nu lipseau tutunurile cu aromă orientală Ghiubek şi Stambul. După cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945 fabrica îşi reia activitatea, iar ţigările Carpaţi şi Snagov de Sfântu Gheorghe au fost considerate, zeci de ani la rând, cele mai bune dintre aceste mărci produse în fabricile de ţigarete din ţară.
Odată cu apariţia tot mai multor mărci străine de ţigarete pe piaţa românească, Fabrica de la Sfântu Gheorghe a început să producă şi ţigări precum celebrele Vis, devenite reprezentative pentru aceasta în urmă cu câţiva ani.
Problemele fabricii au început în 2004. Numărul angajaţilor a început să scadă, iar în final fabrica a fost închisă în 2010. „A fost mare păcat că s-a închis fabrica. Putea merge liniştit pe profit. Comenzi erau, dar probabil cineva a avut interes să se închidă fabrica“ a spus Sandor Csaba, fost şef al departamentului tehnic al fabricii.
Ultimii muncitori disponibilizaţi şi-au luat acasă câteva din ultimele pachete de ţigări Carpaţi care mai existau în depozit. „ Pe vremea lui Ceauşescu se muncea non-stop. Cererea era foarte mare. Se făceau liste la tutungerii, iar oamenii cumpărau câte un bax de 100 de pachete deodată. Cel mai bine se vindeau ţigările Carpaţi şi Mărăşeşti. Urma apoi Snagovul. Este mare păcat că s-a distrus această fabrică“, a spus Csaba Lorant, fost muncitor la fabrica din Sfântu Gheorghe.
 
Ursus şi Cluj, o poveste de dragoste terminată cu adulter
Povestea de dragoste dintre Cluj şi Ursus a început în 1878, când s-a înfiinţat prima fabrică de bere din actuala Românie. Băutura care a ajuns cunoscută în întreaga ţară ca bere de Cluj nu se mai fabrică în capitala Ardealului din 2010. Bomboana de pe coliva despărţirii dintre brand şi oraşul care l-a consacrat este sponsorizarea Timişoarei, concurentul Clujului în competiţia pentru Capitala Culturală Europeană.
Tradiţia fabricării berii în Cluj îşi are rădăcinile, însă, cu mult timp înainte. E legată de mica unitate de producţie de bere din secolul XIII, care aparţinea saşilor, potrivit istoricului Gheorghe Bodea. „Era o tradiţie. Acolo (pe amplasamentul actualei fabrici – n.r.) se fabrica bere încă din secolul XIII, de către saşii din Cetate“, a povestit istoricul.
Prima fabrică, în sensul modern al cuvântului, de bere a fost fondată în acelaşi loc în 1878. „A fost o investiţie transilvăneană de mare efect. Aveau legături directe cu firme din Germania. De aici vine şi sigla cu ursul, dintr-unul din brandurile vechi, germane“, a adăugat Bodea. El consideră că în perioada interbelică, producerea berii Ursus era cea mai prolifică industrie din Cluj, iar în 1948 a devenit simbol, primind denumirea „Fabrica de Bere «Înainte» - Cluj“.
 „Istoria berii URSUS este strâns legată de evenimentele petrecute de-a lungul vremii în Cluj. Conform informaţiilor găsite în Arhivele Naţionale, la începutul secolului al XVIII-lea a fost înfiinţată în oraş o berărie. Ordinul călugărilor iezuiţi, care îşi avea sediul în Conventul de la Mănăştur, Calvaria, a înfiinţat aici o casă a berii (Sorhaz în maghiară), exploatată prin interpuşi care o luau în arendă. Era o practică obişnuită în acea perioadă şi alte episcopii din ţara având în proprietate mai multe berării. Călugării iezuiţi au fost expulzaţi în anul 1773, iar Statusul Româno - Catolic a preluat domeniile călugăreşti din Mănăştur, inclusiv berăria.
În perioada secolelor XVIII - XIX, la Cluj au existat două berării: una aflată pe Canalul Morii în zona Parcului I.L. Craragiale, demolată odată cu lucrările de amenajare urbanistică în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi berăria călugărilor iezuiţi şi apoi a Statusului Româno - Catolic, apreciată ca fiind probabil una din cele mai vechi din Transilvania, conform lui Octavian Buzea.
 
Autoturismul Oltcit din lider din piaţă în epoca comunistă, simplă amintire
Brandurile româneşti care au supravieţuit trecerii la capitalism au fost cumpărate de companii din străninătate. La Craiova în anul 1981 erau ansamblate primele maşini Oltcit, iar cine îşi permitea în perioada respectivă să îşi cumpere un astfel de autoturism era considerat un om bogat. Nicolae Ceauşescu îşi dorea să vadă modele româneşti de automobile prezente în toate ţările lumii. Dictatorul i-a cerut Mihai Pacepa să obţină o licenţă occidentală, însă pentru autoturisme destinate la export. „Ştiu că noua maşină a fost botezată Oltcit. Nicolae Ceauşescu a vrut să fie un amalgam de cuvintele Oltenia, locul de origine al conducătorului din Epoca de Aur, şi automobilul francez Citroen“, a spus Toma Rădulescu, istoric. În anul 1981 la Craiova au fost fabricate primele maşini Oltcite. „Ceauşescu a pus piatra de temelie la Oltcit pe data de 1 ianuarie 1977. A venit însoţit de Ion Mihai Pacepa, ofiţerul cu gradul cel mai înalt din fostul spaţiu comunist care a fugit în Occident, în anul 1978. Imediat după ce a căzut în dizgraţia dictatorului ne-a pus să îl scoatem din expoziţia dedicată epocii ceauşiste. Oltcit a fost un brand în perioada comunistă“, a mai spus Toma Rădulescu. „Am lucrat 20 de la fabrica din Craiova
Oamenii devin nostalgici în momentul în care îşi aduc aminte de brandurile din perioada comunistă. „Am lucrat 20 de ani la fabrica din Craiova. Noi am făcut primele maşini Oltcit. Era un brand atunci. Ceauşescu a ţinut foarte mult ca noi să vindem automobile şi în afara ţării. Majoritatea angajaţilor uzinei aveau în perioada respectivă Oltcit. Dimineaţa în faţa instituţiei erau sute de astfel de autoturisme. Mă bucur totuşi că Ford a preluat totul şi au început să facă treabă. Am crezut că o să ajungă o ruină“, a spus Ion Militaru.
În fabrica de la Craiova în care se produc acum automobile Ford erau asamblate, în 1981, primele maşini Oltcit. Apărută în 1977 ca un parteneriat între autorităţile române şi producătorul francez Citroën, uzina a produs patru modele de Oltcit - Special, Club, Club 12 TRS şi Club 12 CS - până în 1994.
„Vreţi să cuceriţi femeia? Folosiţi săpunul Cheia!”
Nu este un slogan publicitar, ci gluma imaginată de-un mucalit pentru a ironiza „danful” de comunism al săpunului care, pe vremuri, era produs într-o fabrică din Galaţi, special pentru  „clasa muncitoare”. Astăzi, „săpunul Cheia se întoarce, 100% natural”!
Românii care şi-au trăit copilăria şi tinereţea în perioada comunistă, îşi amintesc de săpunul Cheia cu al său miros caracteristic. Era săpunul pe care Ceuşescu îl considera suficient de bun pentru „oamenii muncii” cărora, spre deosebire de activiştii de partid din eşaloanele conducătoare, le era interzis „luxul” chiar şi în materie de igienă.
Aşa se face că, la acea vreme, produsele cosmetice de calitate, cumpărate din alte ţări şi introduse în lagărul comunist din România mai ales de către marinari şi locuitorii oraşelor de la graniţele cu Ungaria şi Iugoslavia, erau la mare preţ, şi la propriu, şi la figurat.
Cum însă nu toţi românii îşi permiteau să se spele cu săpunuri „străine” de la „bişniţari”,  mulţi erau nevoiţi să folosească săpunul naţional Cheia. Şi aceasta a fost una dintre privaţiunile din perioada comunismului, îndurate mai uşor cu ajutorul hazului de necaz, aşa că, şi săpunul sărăciei absolute a devenit subiect de glumă. În cazul acestuia, un mucalit a imaginat sloganul publicitar demn de un produs cosmetic al Epocii de aur: „Vreţi să cuceriţi femeia? Folosiţi săpunul Cheia!“.
„Sincer, astăzi nu l-aş folosi nici măcar pentru spalatul rufelor. Mirosea groaznic. Mereu m-am întrebat din ce oase şi mortăciuni îl făceau. Atunci însă, pentru că primeam gratis la servici cate trei bucaţi, le foloseam la rufe. Copiilor le cumpăram săpun Scoica, nici ala nu era ca astea de astăzi, dar oricum nu mirosea aşa rău şi mai făcea şi niţică spumă. Aşa erau vremurile, cu unele mai rele, şi altele mai bune decât acum”, crede Stela Arhip, pensionară.
Săpunul Cheia era produs la Fabrica de detergenţi şi vopsele Apollo, din Galaţi. Înfiinţată în 1886,  de industriaşul Lippa Braunstein, „Fabrica de stearină şi săpunărie – Apollo“, era cea mai mare din oraş. În 1908, avea 60 de lucrători şi producea anual 1.200.000 de kilograme de săpun şi 400.000 de kilograme de lumânări.
Comuniştii au naţionalizat fabrica  în  1948,  şi au continuat dezvoltarea acesteia. În anii 80, uzina chimică din cartierul gălăţean „Vadu Ungurului” avea aproape 2.000 de angajaţi.
După revoluţie, uzina Apollo a fost privatizată şi, în 1996, prin câteva majorări sccesive de capital, a intrat în posesia unui om de afaceri, care a preferat în locul riscului investiţional pentru retehnologizarea acesteia, siguranţa beneficiului  in domeniul imobiliar.  Drept urmare, în 2009, fabrica a fost demolată şi utilajele vândute la fier vechi. Locul acesteia a fost luat de un splendid teren viran care, de bună bucată de vreme, aşteaptă revirimentul pieţei imobiliare.
„S-a întors săpunul Cheia”
La momentul demolării fabricii, săpunul Cheia dispăruse deja din viaţa românilor, căci, între timp, piaţa săpunurilor fusese inundată de produse cu denumiri sonore, occidentale. A rămas însă trista lui faimă, indisolubil legată de comunism.
Tristă sau nu, tot faimă este, aşa că, un alt producător de săpun, din zilele noastre, s-a gândit să profite de ea. Pe site-ul acestuia, scrie cu litere de-o şchioapă: „S-a întors săpunul Cheia! Săpunul Cheia Tip Natural este lucrat manual, la rece, din ulei de palmier şi ulei de cocos, iar calităţile terapeutice ale ingredientelor sunt dublate de reale calităţi hidratante şi emoliente. Ambalat în savonieră/cutiuţă de lemn cu manşetă produsul este un excelent cadou”.
 
Povestea berii Haţegana – cea mai iubită băutură a hunedorenilor
Chiar dacă în cei peste 30 de ani de existenţă, brandul „Haţegana” nu a reuşit să se impună pe piaţa naţională, berea hunedorenilor a fost una dintre cele mai iubite licori din istoria zonei. Din berea cu care petreceau „oamenii muncii” din Hunedoara şi din Valea Jiului a rămas doar brandul.
În prezent, fabrica din Haţeg e închisă şi în ciuda unor demersuri de refuncţionalizare a acesteia, şansele redeschiderii ei în Haţeg sunt neînsemnate.
Prima bere Haţegana a ieşit din fabrică în 1978, într-o vreme în care combinatul siderurgic din Hunedoara şi minele de cărbuni din Valea Jiului se aflau în plină dezvoltare. Fabrica de bere a fost înfiinţată în Haţeg din necesitate, de către regimul comunism, pentru a deservi muncitorii din Valea Jiului şi din Hunedoara.
Cea mai mare parte a producţiei de bere ajungea să fie consumată de mineri, iar restul era trimisă în special în Hunedoara şi mai puţin în alte zone ale ţării. Haţegana nu a fost o bere „premium”, dar a devenit în timp unul dintre simbolurile zonei.
„Imaginaţi-vă malurile lacului Cinciş, ocupate de sute de famili ale siderurgiştilor din combinat, venite cu cortul pentru a petrece sfârşitul de săptămână pe lac, Cu grătarele pregătite în soare sau la foc seara, berea Haţegana nu lipsea nimănui din această atmosferă de sărbătoare”, îşi aminteşte Floarea Marin, una dintre hunedorencele care au lucrat combinat.
Berea muncitorilor
În anii 1980, Haţegana şi-a trăit epoca de glorie. „Se fabricau 400.000 de hectolitri de bere pe an. Hategana anilor ‘80 era o bere nepasteurizată. Avea termen de valabilitate de şapte zile şi se vindea înainte ca producţia să iasă pe bandă. O bere costa 2,5 lei, echivalentul a aproximativ 1,4 lei de azi. Era o marfă care se dădea cu repartiţie, iar maşinile de transport făceau cozi de kilometri până la poarta fabricii”, a povestit Dorin Pisoiu, fostul director al fabricii dinainte de 1989, într-un reportaj publicat de săptămânalul Replica în 2010.
Cu timpul, berea Haţegana a scăzut în calitate, din cauza faptului că hameiul cultivat în zona Orăştiei sau chiar importat a fost înlocuit cu mălai, iar producătorii au schimbat provenienţa apei folosită în procesarea berii, din Râul Mare (Retezat), cu cea din Râul Bărbat.
După 1989, berea Haţegana a mai rezistat pe piaţă ani buni. Însă destinul fabricii a fost unul nefast. Preluată de producătorul de bere Heineken în anul 2003, fabrica din Haţeg s-a închis în anul 2010, din motive economice, iar ultimii aproximativ 100 de angajaţi ai ei au fost disponibilizaţi. Producţia berii a fost mutată în celelalte fabrici din ţară deţinute de Heineken.
Foştii angajaţi de la „Haţegana” au povestit că în momentul în care s-a decis închiderea fabricii din Haţeg, aceasta era dotată cu echipamente moderne de producţie. Acum, clădirea fabricii este nefuncţională, iar o parte dintre imobilele ei au fost transformate în silozuri de cereale.
Membrii unei asociaţii din Hunedoara au propus redeschidera fabricii de bere „Haţegana” în Haţeg şi răscumpărarea brandului de la Heineken, însă demersul lor pe lângă autorităţile locale din oraş nu a avut succes. În prezent, Haţegana mai cumpărată din câteva dintre localurile din Hunedoara, Deva, Haţeg şi Valea Jiului. „Berea Haţegana are fanii ei, deşi ştim că nu mai e făcută din aceeaşi apă a Retezatului, ci, poate, din Dâmboviţa sau din alt râu cu mai puţină prospeţime ca Streiul sau Râul Mare”, spune Mircea, unul dintre tinerii care au rămas fani ai gustului dulceag al Haţeganei.
 
Brandurile comuniste ale Iaşiului: Lactis, Unirea, Avicola, Fabrica de Bere sau de Ţigarete
Multe branduri economice au consacrat Iaşiul în perioada comunismului, în condiţiile în care şefii regimului au stabilit strategic să maseze în capitala Moldovei o mare parte a industriei grele.
Coloşi precum Fortus, Tepro, Nicolina sau Terom au fost devalizaţi, însă, după 1990 prin privatizări defectuoase sau rău-intenţionate. Până în acest moment, în ciuda multiplelor anchete declanşate de procurori, niciuna dintre uriaşele ţepe economice trase la Iaşi nu s-a terminat cu condamnări penale, însă.  
Fostul Combinat de Utilaj Greu, actualul Fortus SA, este cel mai important colos industrial al Iaşiului ajuns în ruine. Activitatea în fabrica în care Ceausescu a investit 16 miliarde de lei a început în 1977, iar în anii care au precedat declinul colosului industrial, la Fortus lucrau 12.000 de angajaţi. Contractele de export cu ţări precum Olanda, China sau Egipt au susţinut economic combinatul înca doi ani de la Revoluţie. În prezent, compania se afla în proces de reorganizare.
Un alt caz trist de dispariţie în haţişurile economiei capitaliste autohtone postdecembriste este cel al Fabricii de Ţigarete din cartierul Dacia, ale căror corpuri de clădiri, considerate bijuterii arhitecturale şi incluse, de altfel, în patrimoniul naţional, sunt lăsate pradă vicisitudinilor naturii şi hoţilor de fier vechi.
„Ţigeretele“, căzute în mâinile hoţilor de fier vechi
Construcţia Fabricii de Ţigarete a început în anul 1875, aceasta fiind pusă în funcţiune la sfârşitul anului 1876. În anul 1929 a fost inclusă în Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României.
Ca urmare a luptelor purtate la Iaşi în cel de-al Doilea Război Mondial, Fabrica de Ţigarete a fost bombardată în aprilie 1944, clădirile fiind în mare parte distruse. Reconstruit ulterior, complexul şi-a reluat activitatea în 1945, iar în anul 1998 Fabrica de Ţigarete Iaşi producea zilnic 12 tone de ţigări.
Ca urmare intrării în insolvenţă şi a executării silite a Societăţii Naţionale “Tutunul Românesc”, din care făcea parte şi fabrica ieşeană, clădirea şi dotările acesteia au intrat în administrarea Ministerului Finanţelor Publice. Anul 2010 a însemnat transferarea Depozitului de Tutun în proprietatea Ministerului Culturii şi în administrarea Complexului Naţional Muzeal “Moldova”.
La sfârşitul anului 2012, specialiştii complexului au anunţat că au reuşit să salveze un corp de clădire din mâinile hoţilor de fier vechi şi că au pregătit un proiect în urma căruia acolo ar urma să fiinţeze un Muzeu de Arheologie Industrială.
În clădirea care se întinde pe aproape 6.000 de metri pătraţi ieşenii vor fi expuse motoare şi echipamente vechi folosite în fabricile care reprezentau mândria ţării în Epoca de Aur, dar şi piese de muzeu din patrimoniul Palatului Culturii. Profilul muzeului este unic în România.
Privatizarea, un pretext fals
Fabrica de Ulei Unirea, Lactis, Fabrica de Bere sau Avicola SA sunt alte foste branduri ale Iaşiului care au ajuns în prezent ruine. Înainte de Revoluţie în halele de productie ale acestor companii lucrau zeci de mii de salariaţi. Acum au ajuns la fier vechi, iar pe terenurile respective s-au construit centre comerciale. Privatizarea a fost doar un pretext pentru eliminarea unor competitori puternici.
 
Mureşenii nu ştiau de Coca-Cola sau Pepsi, ci îşi potoleau setea cu Bem-Bem sau Fructo
Perioada comunistă a dat naştere unor branduri care au influenţat destinul a foarte mulţi români. În anii 80, la Târgu-Mureş se produceau cele mai bune siropuri naturale de fructe ale vremii, apreciate nu doiar pe plan local, ci şi naţional.
Este vorba, desigur, despre Bem-Bem şi Fructo, sucuri de legendă pentru cei care au fost copii în ultima decadă a comunismului.
Cu nici doi lei, mureşenii de toate vârstele îşi cumpărau sticle cu sirop de fructe pe bază de lecitină cu un adaos de vitamina C, din mere şi morcov. Mai întâi produse şi îmbuteliate manual, pe strada Lăcrămioarei, succesul sucurilor de Mureş a făcut ca acestea să fie îmbuteliate la scară largă, într-o fabrică situată pe strada Apaductului, în singura linie automată de îmbuteliere din ţară, cu o producţie de şapte mii de sticle de suc pe oră. Producţia a fost mutată şi la Târăveni, Sighişoara sau Reghin, cererea fiind foarte mare pentru ca o singură unitate de îmbuteliere să-i facă faţă.
Petru Vaida a fost creatorul sucurilor Bem-Bem sau Turist (preferatul lui Ceauşescu) şi directorul fabricii care până în 1993 a adus bucurie la mesele românilor. „Ceauşescu prefera sucurile Turist, în fiecare lună fiindu-i livrate câteva lăzi cu acest suc. Tot ceea ce îi era livrat lui era produs sub stricta supraveghere a Securităţii. Stăteau agenţii chiar lângă noi, tot timpul, inclusiv şi când se spălau sticlele“, spune inginerul Vaida.
Folosite şi ca materie de troc, fiind date la schimb cu diverse legume nemţenilor, de exemplu, siropurile Bem-Bem nu s-au mai produs din cauza apariţiei pe piaţă, după Revoluţie, a sucurilor concurente, dar şi din pricina faptului că terenurile pe care era crescută materia primă pentru sucurile mureşene (în special cere cu morcov) au fost retrocedate sau vândute şi nu au mai fost utilizate în scop agricol. În aceste condiţii, fabrica de pe strada Apaductului a încetat să mai producă sucurile, iar publicul român s-a orientat rapid către produsele din Vest sau după faimoasele dozatoare TEC.
Chiar dacă astăzi se găsesc pe piaţă siropuri Bem-Bem, acestea nu se compară cu cele naturale, de pe timpul comunismului. Mureşenii au rămas cu amintirile unei sticle cu suc rece care stingea setea în zilele caniculare. „N-o să uit niciodată de sucurile astea şi de reclama uriaşă cu cele două sticle de Fructo şi Bem-Bem de pe clădirea din Panov, unde acum funcţionează Mureş Mall. Erau cele mai bune sucuri şi erau şi foarte ieftine, dar, evident, i-a trecut vremea după Revoluţie din cauză că toată lumea a descoperit Coca-Cola sau Pepsi. Au fost sucurile copilăriei mele”, spune Letiţia Munteanu, 34 de ani, lucrător comercial.
 
Dero, o marcă devenită substantin comun
Dero a intrat în viaţa gospodinelor din România în 1966, ca produs al fabricii DEtergenţi ROmânia din Ploieşti. În timp, Dero a devenit substantiv comun, iar marca sinonimă cu „detergentul“. Asocierea este păstrată şi astăzi, când numele său continuă să fie folosit de către români pentru a desemna, în mod generic, orice fel de detergent.
„Până înainte de Revoluţie, fabrica ajunsese să produs foarte multe tipuri de detergent. Erau cele sub formă de praf – Dero Lux, Dero Super, Deto Ideal, Dero Cristal şi Dero Special, un Dero Automat, dar şi două tipuri sub formă lichidă – Dero Clar, pentru vase şi Dero Iris, pentru ţesăturile sintetice“, ne-a amintit sortimentele Mioara Ercău, o chimistă care a lucrat până la pensie la Fabrica Dero din Ploieşti.
În lipsa unei concurenţe, cel puţin în sudul României, produsele Dero nu aveau nevoie de prea multă reclamă. Pe cutii erau desenate fie o lebădă albă, fie o femeie care spăla rufe, desene însoţite de explicaţii cu tipurile de ţesături pentru care era indicat respectivul sortiment.
În 1995, Unilever a achiziţionat fabrica din Ploieşti, dar şi portofoliul de mărci şi produse. Dero a intrat în epoca modernă prin ambalaj, sistem de producţie şi comunicare, dar i s-a păstrat specificul de marcă „100% românească“.
 
Berea Azuga, preferata lui Ceauşescu
Bere cu tradiţie şi reţetă străveche, produsă după metoda fermentării naturale, de 70 de zile şi cu apă de munte din zonă, Azuga a fost „vedeta“ incontestabilă a petrecerilor, a serbărilor câmpeneşti şi a sărbătorilor din comunism. Îmbuteliată în sticle de o jumătate de litru, maro sau verzi, aceleaşi ca cele pentru ulei, era foarte de apreciată, de o calitate superioară popularei „Bucegi“. Bucureştenii îşi făceau frecvent drum spre Valea Prahovei pentru o aprovizionare la poarta fabricii.
„Azuga“ era băută cu mare plăcere de Ceauşescu şi chiar şi de „tovarăşa“ care primeau săptămânal un transport special de la Azuga, trecut atent prin filtrele muncitorilor, securiştilor şi medicilor de la Sanepid.
În conştiinţa multora dintre cei care erau adulţi în comunism, Azuga a fost „prima bere“ – prima bere băută după majorat, prima bere băută cu tata, prima bere înainte şi după Armata, nostalgie care a stat mai târziu şi la baza reinventării şi promovării de marketing a brand-ului.
Fabrica de Bere Azuga a fost construită între anii 1898-1900, pe domeniile regale de la Azuga, de către firma Grundt, Rădulescu & Co. Industriaşul Peter Schesser l-a convins pe maestrul berar Grundt, care făcea în acea vreme la Braşov cea mai bună bere, să vină la Azuga pentru a participa la înfiinţarea unei fabrici de bere.
În 1989, Azuga producea aproape 400.000 de hectolitri de bere anual. În 2009, fabrica era aproape falimentară şi doar cu producţie locală, dar marca Azuga pentru care românii încă arătau afinitate, a fost cumpărată de SABMiller (adică Ursus Breweries, numele sub care operează firma în România), cel mai mare producător de bere din lume, pentru 7,1 milioane de euro. Activitatea fabricii din Azuga a fost oprită, însă, definitiv, iar producerea berii a fost mutată la Braşov.
 
Relaxa a dat testul rezistenţei peste vremuri
De la oameni simpli până la nomenclaturişti, un vis comun şi comunist de dormitor era salteaua Relaxa. Ba chiar circulau şi glume despre brand, o recunoaştere amuzantă şi populară a calităţii saltelelor produse la Mizil. „Vrei să-ţi satisfaci nevasta? Cumpără saltea Relaxa!“. Un piesaj obişnuit din Mizilul comunist era coada la magazinul de desfacere din poarta fabricii. Oamenii nu mai aveau răbdare să le vină comenzile de saltele, aşa că, dacă stăteau relativ aproape, adică Bucureşti şi judeţele învecinate Prahovei, veneau personal la fabrică pentru a-şi cumpăra salteaua. De altfel, cel puţin din acest punct de vedere, foarte multe nu s-au schimbat nici acum. Chiar dacă numărul magazinelor de desfacere s-a mărit simţitor, nu este nimic neobişnuit să vezi frecvent pe DN 1B, Buzău - Mizil - Ploieşti, maşini pe plafonul cărora sunt fixate saltele Relaxa. Relaxa a trecut testul capitalismului, marca a fost cumpărată de grupul Elvila, iar popularitatea saltelelor, după atâţia ani, este dovedită şi de încercările altor firme de a folosi brandul – saltele „de tip Relaxa“. Tradiţia şi popularitatea mărcii, conservatorismul românilor, care îi face să revină la brandul pe care îl cunosc au fost, de altfel, motive determinante pentru preluarea Relaxa de către Elvila.
 
Timişoara dădea ţării bere Timişoreana, ciocolată Kandia sau mezeluri de la Comtim „Timişoreana” este, probabil, brandul autohton care se poate lăuda cu cea mai mare vechime: fabrica de bere a fost înfiinţată în 1718, pentru a deservi forţele armate austriece, care luptau cu turcii în Banat.
Ulterior, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fabrica de bere a devenit proprietate privată, până la apariţia regimului comunist când, ca toate marile afaceri, a fost preluată de stat. Importanţa băuturii de calitate nu a fost ignorată, însă, de comunişti, în perioada 1960 – 1989 fiind făcute mai multe investiţii importante în tehnologie şi mărirea capacităţii, care a trecut în 1965 de 400.000 de hectolitri pe an. După Revoluţie, Fabrica de Bere Timişoreana a rezistat ca afacere preponderent locală până în 2001, când a fost achiziţionată de grupul SABMiller, care a început o campanie agresivă de popularizare a brand-ului. Ca şi fabrica de bere, Kandia a fost prima fabrică de ciocolată de pe teritoriul actual al României. a fost înfiinţată în 1895, ca fabrică de bomboane, şi avea iniţial mai puţin de 10 angajaţi. Dezvoltarea a fost fulminantă, mai ales la jumătatea secolului trecut, iar în perioada comunistă fabrica de ciocolată a avut chiar şi 800 de angajaţi. Acum zece ani, brand-ul a fost achiziţionat de firma bucureşteană Excelent, care a lichidat filiala timişoreană, continuând producţia în capitală. Ultimii 200 de angajaţi din Timişoara au fost concediaţi în august 2004, cu două salarii compensatorii, două kilograme de zahăr şi unul de cacao.
Povestea nu s-a încheiat, însă aici, iar Kandia a devenit o afacere de vis pentru celebra firmă Julius Meinl. Pentru că brand-ul rămânea în continuare puternic, compania Excelent, care cumpărase societatea, a continuat producţia sub acest nume la Bucureşti, după închiderea fabricii de la Timişoara. În 2007, Julius Meinl, care controla Kandia-Excelent, a vândut societatea către Cadbury, suma vehiculată fiind de 100de milioane de euro. Cum în 2010 Cadbury a fost achiziţionată de către Kraft, nemţii au fost obligaţi să vândă în totalitate acţiunile Kandia, pentru că altfel ar fi acaparat peste 70 la sută din piaţa de dulciuri, lucru interzis de legile europene. Compania Julius Meinl a cumpărat înapoi Kandia, însă pentru 20 de milioane de euro.
Societatea „Comtim” a fost înfiinţată în 1967 şi, în anii următori, şi-a făcut un renume drept cel mai mare producător industrial de carne de porc din România şi, ulterior, cel mai mare combinat de prelucrare a cărnii de porc din sud-estul Europei. Ca idee despre amploarea „fenomenului Comtim”, la momentul revoluţiei din 1989 aici lucrau nu mai puţin de 15.000 de oameni. Gigantul american Smithfield Foods a preluat Comtim Timişoara în 2004 şi continuă să crească porci la scară industrială. Cu puţin timp înainte de Revoluţia din 1989, Timişoara a lansat un nou brand: Lăstun. Prototipul Dacia 500 a fost realizat la Timişoara conform indicaţiilor venite de la partid, adică un autoturism care să nu aibă mai mult de trei metri lungime, dar să poată duce o familie cu doi copii, să consume 3 litri la suta de kilometri şi să nu coste mai mult de 17.000 de lei. Maşina a fost scoasă pentru prima oară la vânzare în ianuarie 1988, chiar de ziua lui Nicolae Ceauşescu, şi a avut un oarecare succes, datorită faptului că într-adevăr consuma doar 3,3 litri de combustibil la suta de kilometri şi putea merge cu peste 100 de kilometri pe oră.
Uzina chimică Guban Timişoara a fost înfiinţată în 1937, iar din 1959 produce încălţăminte, clădirile cunoscute acum fiind construite în anii ’60. În 1995 a devenit societate pe acţiuni, acţionari fiind angajaţii. Brandul este unul cunoscut şi acum de timişoreni, şi nu numai, chiar dacă fabrica mai funcţionează doar într-un spaţiu restrâns, majoritatea clădirilor fiind de închiriat, însă într-o stare avansată de degradare. Acţionarii au încercat vândă terenul şi clădirile fabricii de încălţăminte şi marochinărie în 2007, pentru a muta afacerea în afara oraşului, însă nu au găsit cumpărător.
 
Imbatabila Eugenie, biscuitul-sandviş cu cremă de ciocolată  
 Un desert simplu, dar foarte gustat, a dat naştere unui banc în epoca socialistă: „Care este cea mai ieftină femeie? Eugenia“. Aşa se chema biscuitul-sandviş, cu cremă de ciocolată, care s-a inventat acum 60 ani. Eugenia este produsul patiserilor din Constanţa şi se fabrica dinaintea celui de-al doilea Război Mondial. Nu ştie nimeni originea numelui, dar este uşor de bănuit. Un maestru al dulciurilor a botezat noul biscuit-sandviş din motive sentimentale. Când s-a înfiinţat, acum aproape 50 ani, Fabrica de panificaţie Dobrogea din Constanţa a preluat biscuitele cu cremă, consacrându-l pe piaţă. În 1997, Dobrogea Grup a înregistrat Eugenia ca marcă proprie, iar în 2005 a relansat-o ca produs premium, cu o nouă compoziţie şi un ambalaj modern care păstrează prospeţimea mai mult timp. Producătorul a extins fabricarea biscuitelui cu cremă, diversificându-i aromele. Sortimentele sunt: Eugenia Original, Eugenia cu cremă de vanilie, Eugenia cu cremă de cacao, Eugenia cu cremă de lămâie, Eugenia Junior cu lapte şi miere, Eugenia Dark cu cremă de cacao. Sunt ambalate diferit: pachete individuale, pachete Family (conţin 7 pachete individuale), display (conţine 24 bucăţi individuale), cutie de 56 bucăţi. Eugenia are o greutate medie de 0,030 grame, iar conţinutul de cremă este 40%. Are valabilitate 12 luni, se vinde în continuare la un preţ derizoriu şi ţine de foame. Reprezintă în continuare biscuiţii sandwich nr. 1 în România.  
La acest articol au contribuit Simona Suciu, Remus Florescu, Alexandru Ramadan, Marius Mototolea, Dana Mihai, Vali Silaghi, Cezar Pădurariu, Ionuţ Ungureanu, Andreea Mitrache, Daniel Guţă, Sînziana Ionescu.

==========================================
=================================
=================
 
 
===================
===========================================

184 de comentarii:

  1. ... Ce vremuri... ce produse... noi tineri... pularai... ele naturale, spalate bine si voioase... futingul din belsug...
    O zi buna, bosorogilor colesiti de amintiri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Folositi Super Cristal,
    Face dintii ca de cal!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici o zi fara peste oceanic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e peste ca stavridul Nici echipa ca Rapidul ....

      Ștergere
  4. Flota de pescuit sa ispravit, altfel...

    De maninci peste oceanic
    Si de bei apa cu clor,
    Nici de pula nu te-npiedici,
    Nici de pizda nu ti-e dor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vrei sa-ti satisfaci nevasta?
    Cumpara-ti saltea Relaxa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. PS. na ca uitai! Czare, la ora doua sa ma pupi nitzel pe oua. Tu sa le speli cu Perlan si sa-mi sufli in burlan!

      Ștergere
  7. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!

    RăspundețiȘtergere
  8. O fi fost fabrica de bere din Tm construita prima, dar cea mai tare bere era berea Solca (fabrica facuta tot de austriacii Motanelului kkcios pe la 1810)...

    RăspundețiȘtergere
  9. De vrai sa cuceresti femeia
    Sa folosesti spunul Cheia!

    RăspundețiȘtergere
  10. Se mai face bere la Solca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se mai face! Fabrica este in RUINA!!! Si ce bere se facea acolo...Mie-mi placea aia, ARCASUL. S-a ales praful de toate...

      Ștergere
  11. ,,Ruinele fostei fabrici de bere de la Solca, monument istoric din secolul al XIX-lea, au căzut din nou pradă hoţilor, indivizi în căutare de tot ce poate fi vândut la centrele de colectare a fierului vechi furând motoare electrice, bucăţi de plasă de gard, stâlpi şi chiar sârmă ghimpată.,,

    Se mai face-o pula!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://etimpu.files.wordpress.com/2011/04/eticheta-bere-solca.jpg?w=480

      Acu inteleg de ce-l chema ,,badea COCARTan''.
      Daca bei una de 12,5%...

      Ștergere
  12. Buei rapanilor, va mai aduceti aminte cum mai lustruiam nasturii de la vestoane cu pasta de dinti Cristal? Ehe...Si cum si-a cumparat Cezar mimuca prima masina din viata lui, LASTUNUL fabricat la TM? Buei ce vremuri, ce vremuri...Mergea Cezar cu LASTUNUL prin TM, ca Fred Flinstone in Epoca de Piatra.

    RăspundețiȘtergere
  13. 50.000,00!
    Pret final, fara volan si roata de rezerva...

    RăspundețiȘtergere
  14. Buei , ati uitat de cauciucele , cu praf de talc pe ele .......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si motor in 2 timpi si 3 miscari care tragea, dar numai la vale!

      Ștergere
  15. Alea fara ,,mot,,?
    Cred ca erau de iarna, dupa grosimea materialului. Sa nu raceasca Gogu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna dimineata!Sunteti totali...nici pasteaua nu-mi mai trebo!!:)):))


    P.S. Asea ca ma abtin..de la APV-P., muisti, Zoo si Noo...(asta ca sa ma identificati).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muei, da gornistul PMT a intrat in „silentio fleanca”?

      Ștergere
  17. Muei, ce masina e asta, Lastunul...Dar ce sa stiti voi?

    RăspundețiȘtergere
  18. Mori daca te musca cobra,
    Dar mai repede cu MoBra!

    RăspundețiȘtergere
  19. Muei, nu-i masina ca LASTUNUL si placere ca tiutiunul!

    RăspundețiȘtergere
  20. UAI CE PLOAUA, CEZAR PUPA-MA PE OAUA!

    RăspundețiȘtergere
  21. Cezarika, Cezarika hai la giok,
    Sa ti-o tragem, sa ti-o tragem drept la ciok.
    De ti-om trage, de ti-om trage-n ciok,
    Poti giuka, poti giuka, LOTO NOROK.

    RăspundețiȘtergere
  22. ... Tu-va in gati de ..barabule Plangeti dupa jafurile comuniste ! Tot timpul am spus ca ..lipsa concurentei omoara produsele romanesti !!Czar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uai maimukles, n-ai ajuns la Don Burcu la Severin? Mergi cumva cu LASTUNUL ala al tau de FIAT? Slabe sanse sa ajungi fara vint din spate.

      Ștergere
  23. Am avut si OLTCIT...bai barabule!! 80% - francez ! Bun! Pacat pt. ca nu a evoluat!!Czar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da...cu planetare de Dacie, de-ti pierdeai la curbe rotile...

      Ștergere
    2. Am zis ..francez!

      Ștergere
    3. Ciocolata postavarul !
      Face -ula ca si parul!!
      Tineti minte trei cuvinte ,
      Pula..parul..Postavarul!!Czar

      Ștergere
    4. Maimutoiule, ce i-ai facut lui PMT?

      Ștergere
  24. fusai si io pa saitu scmd-SRL si vazui komunikatu vietii.Tot ce am retinut e ca au reclame la caocioace de vara si la tratament contra/pentru/impotriva diabetului....in rest fekale(dupa cum zice un onorabil de la NOO+ZOO)

    RăspundețiȘtergere
  25. Cezarica putza mica, ce-i facusi lui PMT bey pulika?

    RăspundețiȘtergere
  26. Curlioane, nu crezi ca te-ai trezit cam tirziu, dupa ora de toamna?

    RăspundețiȘtergere
  27. Muei,CCR-ul l-a reinscaunat pe daniletz.
    Ce vremuri..ce vremuri...

    RăspundețiȘtergere
  28. O seara buna ! Pentru mine ii buna o pula !
    Trebo sa ma reinternez saptamana cealalta !

    RăspundețiȘtergere
  29. Postarea de nota diece cu plus !
    Pana si hoasca mea o citit si o dat in nostalgii !

    Cel mai tare e cu Carpatiul fara filtru !
    Cand am inceput sa fumez eo, costa 2,50 lei pachetul ! Era tigara traditionala in liceul militar ! De fapt era traditionala in toata tara !

    Din cate imi aduc aminte, parca cele mai cul erau alea facute de Gheorghieni, apoi de Timisoara. Iar cele mai nashpa erau alea de Iasi !

    Am bagat in mine Carpati fro 10 ani, apoi Snagov scurt, fara numar !
    Dupa lovitura de stat din decembrie 89, o perioada am fumat toate prostiile care intrau pe piata, dupa care m-am stabilizat pe Viceroy rosu.

    Ce vremuri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uăi Leaşcă, cele mai proaste erau alea holteneşti de Tg. Jiu şi halea de Rîmnicu Sărac!!!!

      Ștergere
    2. La bere, fara discutii, cea de Solca era numarul 1 in tara !
      Am vizitat de doua ori fabrica ! Secretul consta in apa din zona si procesul de fermentare. Adica, in special, numarul de zile de fermentare, care se respecta cu sfintenie si compozitia, diferita de oricare alt producator ! Mai era si aerul din zona, recunoscut pentru nush ce calitati deosebite !

      Ștergere
    3. Pese: undeva pe la inceputul anilor 80 se trasese o teava, direct din fabrica, in parcul din apropiere, unde se vindea bere la halba !
      Era dementiala !

      S-a ales praful total. Am trecut, de curand si nu mi-a venit sa cred !

      Oras mort !

      Ștergere
    4. Uăi PMT, da ce cătai tu pe-acolea? Ori vroiai să te-nternezi la Putna, la taici ca călugăre? Uăi Leaşcă, acolo, în mînăstirile de taici e ordine şi disciplină. Nu ca la armată ori meliţie...De-ajungea Cezar pe-acolea ca frate, sigur ramînea porcar la GAZ-ul monasterei pînă la săvîrşirea la cele veşnice.

      Ștergere
    5. "Carpati"de Sf.Gheorghe[Saint George] .nu Gheorgheni.

      Ștergere
    6. PMT
      In ce an ai fost la Solca?

      Ștergere
    7. Corect ! De Sf.Gheorghe !

      Ștergere
    8. Ultima data am trecut prin Solca anul trecut !

      Ștergere
    9. Pese: de regula, pe vremuri, mancam la Cabana Solca si-mi luam bere la sticla, pentru "acasa" ! Musai cu sticla la schimb !

      Ștergere
    10. Leaşcă, io stau prin zonă. Pe o rază de 25 km în jurul Sucevei. De-acolea, din acel cuibar de ţărci, le mai dau ţăvă lu Cezar maimucea şi Curleonului. Da iei e băieţi buni şi zic şi Bogdaproste. Şi ast toamnă m-am foit cu muierea şi cu altă famelie pe-acolea pe la monastiri. Băi, vă spun io că cele mai frumoase mînăstiri din zonă sunt Slatina-lîngă Mălinii lui Labiş, Rîşca-fost domeniu regal de vînătoare şi Probota-lîngă Dolhasca lui Arşinel. Nu că celelalte n-ar fi frumoase, da-s călcate de prea mulţi băligoşi. De te duci la Voroneţ, în parcarea aia plină cu tot felul de căcaturi/suveniruri chipurile, pute numai a mici şi-a băşini de la atîta pulime ce se foieşte pe-acolea.

      Ștergere
    11. S-a ales praful ! Padurea, in care era cabana, a fost taiata, din cauza unui gandac de scoarta !
      Zona e moarta, iar pe vremuri colcaia de turisti !

      Intotdeauna cand veneam dinspre Putna ori Sucevita, ne opream la Solca !

      S-a dus dreaq. Amintiri.

      Ștergere
    12. Am fost la Voronet in ziua de Sf. Ilie, anul trecut !
      Dezastru total: usoare urme de asfalt, plin de gropi si praf, haite de caini, 100 de tarabe de tigani care vindeau toate chiciurile de pe lume, iar masina de gunoi golea tomberoanele in tamana zi de sarbatoare! Iar zona era plina de turisti straini !

      Ștergere
  30. Mueiiii PMT, ti-o scos babornita botnita?Ai iesit din silentio-fleanca?
    Buey, multa sanatate iti ordonam, sa fii virgontz pana la taierea mieilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uai, sper sa hie bine. Ca de nu, imi bag pula-n ele tratamente si mai bine dau banii pe ceva de prizat !

      Macar stiu o treaba, crap fericit, cu dintii beliti in soare !

      Ștergere
  31. Pe vremuri la"Velicovo Stefana"aveam 400 motokm/luna,mergeam prin excursii,era si "Batrana Carapace"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-ai avut? Trabant, Dacie 1100, ori VW broscuta? Baa, ce vremuri...Melitia avea WV broscute, Jaguar-uri si motociclete Java...Ce vremuri, ce vremuri...Gaseai tigari Kent, Pall Mall, chinezesti de la strandul de pe apa Moldovei din C-lung Moldovenesc, unde chiar si-n miezul verii iti inghetau coaiele de te bagai in apa si pina la ultima dugheana din oras. Un Kent costa prima oara parca 17 lei si dupa, 21.

      Ștergere
    2. Da uai, alea chinezesti se numeau ceva de genul Ansient Porselan !
      Trageai un fum mai tapan si-ti ieseau ochii din orbite !

      Ștergere
  32. Uai, imi aduc aminte si de sucurile Brifcor si Cico ! Unul era maroniu, celalalt galben !

    Asta pana am ajuns in scoala si am iesit in prima invoire, dupa o luna de futai la sange, in vederea pregatirii depunerii juramantului militar !

    Am uitat dreaq de sucuri si am trecut, brusc, intai la Biter, apoi, cu timpul, la coniac Milcov !
    Da nu prea mult, ca ne mirosea gradatul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buei, lui Cezar ai placea Vermut, tu-l-as in goOZ sa-l foot!!!
      Parca se numea Mamaie, da-mi-ar el o limba-n koaie.

      Ștergere
  33. Buei, cele mai tari tigari de-atunci de pe piata erau tot de-ale chinejilor si se numeau OMEI (Czare de kuk sa ne iei) si erau cu foita maron. De trageai 2 fumuri consecutive in chiept erai gata. Trebuia sa te asezi in kur, ca altfel aveai toate sansele sa cazi de la-naltime. Mai erau si alea ale cubanejilor, parca Ligieros, dar nu atit de mortale c-ale galbejitilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da ! Omeiurile erau spaima fumatorilor. Un fel de mahoarca de lux !

      Ștergere
  34. Ce vremuri bre !
    Nu existau atatea chimicale, atata plastic si-atata bataie de joc de tot ce-i natura !

    Ma punea mama sa spal sticlele de ulei, cu nush ce perie cu coada lunga, ca de altfel iti dadea o pula la alimentara, fara sticla la schimb !
    Parca o si vad pe vanzatoare cum verifica fiecare sticla, sa vada daca nu-i ciobita la "gura" !

    Iar tot ce cumparai, era livrat la ambalaj de hartie, ori in pungi de hartie. Faina, malaiul, orezul, zaharul, biscuitii, bla-bla, toate la pungi de hartie !
    Pe care mama le strangea cu atentie si le folosea la alte cele !

    Ce peturi, ce sacose de plastic, ce pungi de plastic, ce cutii si caserole de plastic !
    Nu exita asa ceva ! Pana si cutiile de la vopsea erau spalate si refolosite pentru depozitat cuie sau suruburi !

    RăspundețiȘtergere
  35. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pare rau....da ce-am scris io nu se potrivea in "peisaj".io o ardeam aiurea cu pula ala de crin care azi a halit pelin
      ma rog n-are importanta futu-i in gura!! da parca mi-aduc aminte de tigarile chinezarii golden deer, torch,sau ancient porcelain+bonus sarit gard LM Breaza si cu escala in Sinaia la piscina(la hotel montana.ba pe bune nu aveam cureaua lata da aveam un dor de pizda la max,asa cum ati avut si voi.Io sono siguro!!

      Ștergere
  36. - Ce s-a întamplat cu tine de eşti aşa distrus?
    - Îţi aminteşti de fata aia superbă de care ţi-am povestit data trecută? Tipa nou angajată la firmă?
    - Da, da.
    - Cea pe care numai trebuie să o privesc şi am o erecţie puternică.
    - Şi ce s-a întamplat?
    - Păi mi-am luat inima în dinţi şi am rugat-o să ieşim seara la o cină în oraş şi la ora 8 trebuia să o iau de acasă.
    - Si, si ??
    - Păi ca să n-o sperii din prima seară, mi-am legat pula de picior şi aşa am plecat la ea acasă. Am sunat la uşă şi a apărut într-o rochie mini cu un decolteu imens.
    - Şi ce s-a întamplat?
    - I-am tras un picior în gură…

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uai Curleoane, ce faci? Te-ai razgindit sa postezi cu avatar?

      =========
      Imi aduc aminte, ca prin scoala generala mi-au luat batrinii (Dumnezeu sa-i ierte!) o minge din aia din kiele cu snur. Oalei ce mai spargeam la geamuri la scoala si calaream gradinile oamenilor! Daca dadeai cu teasta in snur, ori se uda kielea, ala erai. Pina atunci foloseam mingi din alea facute dintr-un fel de cauciuc plastifiat. Parca costau 13 lei si 40 bani. Dar erau slabe. Cum o bagai intr-un skin incepea sa fisiie. Dar nu era bai, c-o vulcanizam cu petic din acelasi material si-o umflam pe la mustiuc cu pompa de masina sau de bicicleta. Da, lumea era mai simpla si mai frumoasa atunci. Poate ca eram si tineri...

      Ștergere
    2. ba cacat anonim e bun bancu' e bun:):):)

      Ștergere
    3. Crez ca vrai un... sut in gura!

      Ștergere
    4. Ce mingi bre, ce mingi! Aveau si-o camera, care putea fi schimbata, daca n-o mai puteai petici !

      Cand erau noi, erau o frumusete ! Erau galbene si miroseau a piele de piele ! Cine avea o minge de aia, avea intotdeauna loc intr-o echipa sau alta, chiar daca era zero la fotbal !

      Ștergere
  37. gata ca nu va mai deranjez.(sa credeti voi).Am avut un bun prieten in LM(tac-su era sofer de tir)Mamaaa mi-a dat sa trag un "gitane"fara filtru.chiar am cazut in cur si io si el.De a doua zi fumam in buda doua tigari tot plutonu'regula era simpla!tragi doua fumuri,dai mai departe,pana iti vine randul din nou te dezmeticesti.Aia posta baa aia posta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai luat lectii de tir? De aia esti tu tare in tractir...

      Ștergere
    2. Da uai. Si mai ierea cate unul care mozolea tigara cu saliva ! Ce pumni mai lua ! Pula mai vedea el posta, pana nu-si imbunatatea tehnica !

      Ștergere
    3. Uai, din fro 220 cati eram in promotie, cred ca tri sferturi fumam, iar fro juma sigur eram de aia inraiti !
      Cum suna de pauza, cum eram la fumat. Au, Beu si Ceu in buda dinspre laboratoare, iar celelalte clase in buda dinspre cancelaria comandantului de companie !

      In 5 minute bagam Carpatiul pana la cotor !

      Ștergere
  38. Cu filtru:Amiral, Snagov, Diplomat si la pachete de 12 tigari;
    Cu filtru de hirtie creponata: Carpati cu filtru, Sinaia, Litoral, Aroma.
    Fara filtru: Nationale, Marasesti, Carpati, Select, Bucegi, Tractor...
    Mai tirziu superlongurile: Amiral, Snagov, Aviator, Cismigiu, Bucuresti

    Albaneze: Arberia, DS, Orchid;
    Bulgaresti: BT, Rodopi,
    Grecesti: Papastratos.....
    Alea chinezesti erau si ele multe...Mentolatele Star Lake erau bune, mai faine ca Salemul.
    Dunhill, Rothmans cu foita aurie la filtru si-n pachete de carton compartimentate a cite 10, Saint Moritz, Moore rosii si verzi....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da uai, am si uitat de halea albaneze ! Si doar am fumat Arberia o perioada ! Aveau ca monograma litera A intr-un cerc !

      O perioada parca au fost si Marasesti cu filtru ! Aveau filtrul alb !

      Ștergere
    2. Nationalele erau 1,15 lei !

      Ce vremuri bre !
      Mai era Mastica si Tuica selectionata !

      Ștergere
    3. Da, au reaparut si dupa 89 Marasesti cu filtru. Erau albe, dar la fel de puturoase ca "originalele". Vai de noi si cu tigarile! Se cultiva la tutun in draci. Socru-miu avea ordin de la CAP, ca sa-si pastreze lotul, sa cultive tutun. Se faceau papusi, se sortau pe calitati...Ehe...Tutunul se punea la fermentat cu cogniac, cafea, miere de albine (asta era tehnologia originala, ca dupa aia romanake a inbunatatit-o cu "merge si fara"). Stiu chestiile astea, ca unde-am lucrat prima oara la Rm. Sarac era fabrica de tabaciaoace si ne spuneau aia cum ar fi trebuit sa decurga procesul tehnologic. Acu fabrica-i moarta. De fapt tot oraselul ala e mort, ca toate orasele mici.

      Ștergere
  39. Uai, ne-am luat cu tigarile si-am uitat de maimuca:

    Cezare, la trecute fix doujdoua tu sa-mi iei febra la oaua. Uai, da' sa-mi tragi bine izmenele si sa ma lasi in coorul gol, ca sa poti de-s fierbinti sa le faci o frectie cu Carmol!

    RăspundețiȘtergere
  40. Stiti ca tigarile romanesti erau cele mai putin cancerigene dintre toate brand-urile existente?? Buey, pana si iarba dracului, i-a ajutat multi, multi ani pe amaratii de romani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Vorba lui PMT: "atunci nu erau atitea kkturi si chimicale pe care le mincam azi". Pina si sticlele astea de plastic se descompun in timp si dau nu-s-ce otravuri...

      Ștergere
  41. NB la ZOO + 9! Cezare, stii tu...la doua...oua! Succesuri!

    RăspundețiȘtergere
  42. Cezare, ce faci ca-i doua? Vin' si ma-nveleste la oua!

    RăspundețiȘtergere
  43. Cezare, ce faci bei ca-i ora trei?

    RăspundețiȘtergere
  44. PMT
    Tu esti din zona Sucevei-C-lung M dar nu ai facut LMul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A facut baa LM-ul! La clasa lui Capitan, iar din vedere-l stie si pe Motanelul kkcios.

      Ștergere
  45. Hai,ma!
    Sa mori tu de nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  46. Neatza celor din ZOO-land, Noua si celorlalti de p'aciulea! Buey, a vinit wikendu'!

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!

    Cica Dogaru si-o scoate in strada. Oastea, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  48. Neatza Buna la ZOO + 9!
    Cezarel la ora zece, bastonul sa ni-l frece!

    RăspundețiȘtergere
  49. Răspunsuri
    1. Da mei Zarzarika, Cezarika e un mos cu capu rosh.

      Ștergere
  50. Mai , care dintre hahalerele de aici a fost externat de la Breaza in '74 ?

    RăspundețiȘtergere
  51. '74 ii un an bun. La vinuri!

    RăspundețiȘtergere
  52. IO - da nu-s hahalerta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am glumit , va citesc mereu si am scris rar , numai de bine , am fost la H ....!

      Ștergere
  53. Muei basinosilor, la virsta asta ar trebui sa fiti la munca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buei Godzila, munca e pentru negri (asa ca Motanelul baligos) si tractoare (asa ca FIAT-ul lui Czar maimucul)!!!!

      Ștergere
    2. Cum la munca ba neghiobule ? Dupe o noapte plina de sext !!

      Ștergere
  54. @PMT
    '74 sau '78. cu Lazar Valerica ,Pricos,Calugarita.Cp IV sau VIII sau '78 cu Andrecut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. '74 , VIII la Raduta si Dumitrescu , IV H ....revin mai tarziu .

      Ștergere
  55. Ahaaaa...te-am identificat,eu eram prieten si consatean[verisor II] cu Buda Vasile,fost CIst la SMC apoi prin ambasada Greciei.OK Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si fratele lui Nelu Buda, actualul sef de la Politia de Frontiera Romana.

      Ștergere
    2. Pare rau , Buda Vasile , nu mi-a fost coleg

      Ștergere
  56. Uai, o zi buna ! Pentru mine ii buna o pula, da-mi trece !

    Vad ca de la tabacioace si berea de pe vremuri ati dat-o pe lemeuri si promotii !

    Fain. Anul trecut mi-am dus babornita sa vada unde mi-am desavarsit studiile liceale. Dupa ce i-am facut turul, hoasca s-a uitat la mine cu mila si m-a intrebat doar atat: "cum dreaq ai putut sa rezisti 4 ani in azilul asta ?"

    De fapt, si eu imi revedeam liceul, pentru prima oara de la absolvire.
    Aceeasi "Bastilie", doar ca i s-au mai adaugat un punct de control la intrarea principala si o sala de sport ultramoderna.

    In rest...drumul spart, balarii cat casa, toata curtea brazdata de canale si santuri-cica in vederea unor lucrari de modernizare, acelasi aer sumbru si gri, iar pe baza sportiva de langa calea ferata pasteau vacile !

    Bani cheltuiti de pomana cu aceste licee militare, care nu-si mai au rostul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: ca sa nu mai zic ca degeaba-ti futi cei mai frumosi 4 ani ai copilariei in varful muntelui, dupa care inca vreo 4 prin academie- asta daca "reusesti" la admitere si nu-ti ia locul frun cocalar cu pile, care si-a facut liceul fumand etnobotanice, iar cand ajungi pe prima functie te trezesti inconjurat de colegi si colege proveniti prin filiera indirecta, care rup carandasul cand ii pui sa se semneze !
      Bineinteles, tot niste cocalari pilosi !

      Si-atunci, la ce buna hardughia aia din mijlocul codrilor, de la Campulung ? Baremi la Alba Iulia e taman in buricul Targului !

      Ștergere
  57. Din ciclul : “ Uăi, ce rău e să fii prost, sau arta la romani de-a lua muie, fără număr-fără număr !”

    “vineri, 16 noiembrie 2012
    Informare

    Astazi, 16.11.2012, la sediul central al SCMD, Comitetul Director, reprezentanti ai filialelor din Bucuresti si Ilfov si, in primul rand, delegati ai filialelor din Sectorul 1 au purtat discutii cu reprezentanti marcanti ai USL si Guvernului, ridicand problema ordonantelor care intereseaza pe rezervisti, a Proiectului Legii pensiilor militare de stat, dar si probleme referitoare la masuri reparatorii pentru alte categorii socioprofesionale. Se poate considera ca negocierile cu Guvernul si USL au intrat in faza decisiva.

    BIROUL OPERATIV AL SCMD “


    Da, da… bag sama ca, de fapt, negocierile cu guvernul Pinocchio 2 au intrat, de fapt, in “staza decisiva” !
    Muie vesnica voua credinciosilor, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
    Amin.

    RăspundețiȘtergere
  58. Tot din ciclul : “ Uăi, ce rău e să fii prost, sau arta la romanasi de-a lua muie, fără număr-fără număr !”

    "miercuri, 26 decembrie 2012
    Dezmintire
    Va informez, in urma discutiei din aceasta seara cu noul ministru al Apararii, ca toate afirmatiile care i se atribuie de catre posturile TV basiste, privind amanarea rezolvarii problemei pensiilor militare sunt, ca de obicei, simple diversiuni menite sa incordeze relatiile intre SCMD si actuala Putere.


    PRESEDINTELE SCMD,
    Col. (r) dr. Mircea DOGARU"

    Da, da...simple diversiuni !
    Muie vesnica voua credinciosilor, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
    Amin.

    RăspundețiȘtergere
  59. Din ciclul: "Povesti nemuritoare sau traditia multimilenara a muiei la romani"

    "miercuri, 24 octombrie 2012
    Despre Ordonanta de Urgenta privind revenirea in cuantum la valoarea din decembrie 2010, a pensiilor militare micsorate

    Dragi colegi,

    Punerea pe tapet a Ordonantei de Urgenta privind revenirea in cuantum la valoarea din decembrie 2010 a pensiilor militare micsorate, va avea loc vineri, 26 octombrie a.c., din ratiuni financiare, odata cu rectificarea bugetara.

    Honor et Patria! Vae Victis!

    Presedintele SCMD
    Col. (r) dr. Mircea DOGARU"

    Da, da...ratiuni romanesti !
    Muie vesnica voua credinciosilor, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
    Amin.

    RăspundețiȘtergere
  60. Sa nu uitati ca, pe 19spe, "oastea domnului" o pune de-o mica dogareala, la capitala !
    Adica de-o pichetare rasuflata, cu 5 basinosi !

    Si s-a dus si aprilie ! In mai e mini-vacanta de pasti. Si s-a dus si mai. In iunie se mai pune de o negociere de "membrii marcanti ai conducerii USL", iar noul ministru al dezbinarii nationale v-a fi insarcinat sa rezolve urgent problema celor 8,7 %, care au mai ramas in viata, cu pulilii belite !

    Si trece si anul !


    Muie vesnica voua credinciosilor, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
    Amin.

    RăspundețiȘtergere
  61. Sa aveti un pranz de pomina !
    Merg sa-mi fac tratamentul, ca zghiara hoasca ! Cand sa m-aprind si eo p-un sobect, imi taie zbarcita elanul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..Si hai mai cu vigoare...PULA..PULA..PULAAAAAAAAAA...!!

      Ștergere
  62. Buey, nostalgicilor! Ce PL MNEU faceti?Treziti-va la realitate!REALITATEA lui base si PONTA! Ce dreak!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buei de antonescu cel diliu nu zici nimic??

      Ștergere
    2. Muie, di tonti vreau sa zic!Mama lor!!!

      Ștergere
  63. off topic

    Inainte oamenii mergeau sa-si marturiseasca pacatele la preot. Mai tarziu la psiholog. Acum toti isi fac blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da buei, tu ti-ai facut vila in Birtolomeu din cartoanele de la pet-urile cu Saniuta! Ce-al dreq esti tu muei Macarone!

      Ștergere
  64. sa-mi bag pula nici eu nu credeam ieri ca o sa am chiar atata dreptate in cazul "luptei finale din data de 19 apr" cand am zis ca se va intampla un cacat cu perje
    acu in 5 aprilie deja se discuta despre:"si eventualele motivatii de neparticipare."
    Baaa e mai tare ca divertis!!
    Ma duc sa beau o saniuta...hac!! ca astia nu e meletari bre,e curve!


    vineri, 5 aprilie 2013
    Comunicat cu privire la manifestatia SCMD din 19.04 a.c.

    Biroul Operativ al SCMD si-a insusit propunerea presedintelui Filialei 1 Brasov, dl. Gl. Mr. (r) Mandu Petrisor, ca toate filialele din Bucuresti si din tara (exceptie cele din Republica Moldova) sa comunice pana la data de 15.04.2013 numarul de participanti, atat Secretariatului General cat si pe propriile pagini de Internet.
    Manifestatia din 19.04 a.c. a fost hotarata, dupa analizarea tuturor variantelor, de catre Comitetul Director, care va analiza din punct de vedere statutar si eventualele motivatii de neparticipare.
    Transmitem BO ale filialelor rugamintea ca, in cursul saptamanii urmatoare, sa multiplice textul Memoriului inaintat reprezentantilor Guvernului si conducerii USL, in zilele de 2 si 4 martie a.c. spre a fi inmanat reprezentantilor locali ai media si organizatiilor locale ale partidelor membre USL cu care s-au incheiat protocoale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap. Exact ca pe vremea PCR, cand luptam pentru inaintarea spre comunism si spre noi culmi de civilizatie !
      Si atunci "ne insuseam" politica liderilor si eram "de acord cu ce-a zis antevorbitorul", in sedintele de partid !

      Mooaaamaaa, ce-mi mai placea cand ma anunta, secretarul beobe, ca "azi ei cuvantul, tovarase locotenent-major". Da' eu nu froiam sa-l eu, iar tovarasul maior incepea sa zghiere: "bai tovarase, ai inteles? ce mai comentezi ?". Si-l luam, in pula mea, iar la logoreea pe care o aveam faceam un amestec de cacat cu fecala, de ramaneau toti cu muia cascata ! Ca nu degeaba am fo eu la olimpiada, la limba romaneasca, in leme !

      Ștergere
  65. Na si linku!!

    http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  66. dedicatie pt scmd-srl

    Un individ a uns cu unt o felie de paine, dupa care a turnat niste dulceata. Din greseala, felia i-a cazut pe covorul cel nou, dar NU a cazut cu fata unsa in jos.
    Mirat, individul i-a scris lui Murphy sa-l intrebe cum a fost posibil asa ceva.
    Dupa cateva luni de experimente, Murphy i-a trimis individului concluzia:
    “Felia a fost unsa gresit!”

    RăspundețiȘtergere
  67. strategia scmd-srl

    Care sunt fazele realizarii unui proiect?
    1. Entuziasm.
    2. Sudoare.
    3. Deznadejde.
    4. Cautarea vinovatilor.
    5. Pedepsirea nevinovatilor.
    6. Premierea celor care n-au avut nicio treaba cu proiectul.

    RăspundețiȘtergere
  68. Buei Curleoane, tu ne dai linkul si noi iti dam lindikul. Pe care-l preferi? Pe-a lui Mona Musca, Mona Tatoiu, ori Mona Pivniceru? Ori pe-al Creauturii Visatoare la care faceti coada, tu, Maimuca si Motanelul Baligos?

    RăspundețiȘtergere
  69. Uai, ce-a ajuns tarisoara asta a mea, pentru care am jurat s-o apar chiar cu pretul vietii ! Si nu oricum, ci cu mana stransa pe drapel !
    Ce pula mea sa mai apar ? Ca in afara de jde ministere, de belit pula la urs-ca altceva nu au ce sa mai ministerieze si de o cohorta de parlamentari, n-a mai ramas nimic. Plus ca, in afara de zeci de companii nationale, care nush cum sa mai fure de la al sarac, ca sa aibe ei salarii grase si de zeci de agentii guvernamentale si nationale, umplute de harhari politruci, nu mai vezi nica aciulea.

    Ce-a ramas din falnica Republica Socialista Romania !!! Un dezastru general.
    Falimentul se plimba p-aciulea cu pula sculata, in pas saltat, iar noi inca nu ne dam seama.

    Ce mi-e dor de chestiile alea patriotarde, prin care cica treboia sa lasam urmasilor nostri o tara de poveste !
    Lasam o pula !
    Putin imi pasa. Daca mai ajung sa mananc penzie inca fro 20-25 de ani, ma doare fix in pula de generatia etnobotanistilor.

    N-au decat sa mai dea o lovitura de stat si sa reinstaureze partidul unic al clasei muncitoare, care sa confiste urgent averile asa-zisilor miliardari romanesti, sa nationalizeze urgent toate mijloacele de productie, sa redeschida constructia canalului Bucuresti-Dunare, unde sa trimita, sub paza militarizata, toti borfasii tarii, sa secularizeze averile manastiresti si sa decimeze popimea si sa asigure fiecaruia cate un loc de munca, obligatoriu, cu o salarizare cu adevarat unitara ! Adica, cat castiga electricianul de la fabrica de chiloti Deva, la fel si identic castiga si electricianul de la Hidroelectrica ! Cu un mic bonus pentru cel de la Hidroelectrica, daca se urca pe scara !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, ha, ha! Pe scara magarului! Lasa buei, ca avem si noi unu pe-aciulea ce-si zice Cezarica de si-a tocit nadragii aia de camgarn luati pe forma bucilor curului, de cit s-a frecat cu ei pe scaun. Muioflenderul mai are si pretentii la grupe de munca dupa ce toata viata a ascutit creioanele colorate ale Sefului PL. Mai bine venea la mandea sa-i dau io grupa, dupa ce-mi ascutea PL-ul.

      Ștergere
    2. PAPAGAL - doar pt. cdt pl + cdt.Cp+ Loct.cdt.B + sef Stat maj.B + Cdt B + Sef ACT ! Recunosti ca pt. astea MERIT?? Czar

      Ștergere
  70. Hai mai PMT ca exagerezi ! Poate in civile !La armata progresul ii pe culmi...Uitati-va la Neacsum blog(na ca-i fac reclama!) O aniversare a nustiu ce scorpioni galbeni sai rosii....Bai frate ATATIA GENERALI PE MX2 nu am vazut in viata mea ! Nu-i mai plangeti......Czar

    RăspundețiȘtergere

  71. Comunicat cu privire la manifestatia SCMD din 19.04 a.c.

    Biroul Operativ al SCMD si-a insusit propunerea presedintelui Filialei 1 Brasov, dl. Gl. Mr. (r) Mandu Petrisor, ca toate filialele din Bucuresti si din tara (exceptie cele din Republica Moldova) sa comunice pana la data de 15.04.2013 numarul de participanti, atat Secretariatului General cat si pe propriile pagini de Internet.
    Manifestatia din 19.04 a.c. a fost hotarata, dupa analizarea tuturor variantelor, de catre Comitetul Director, care va analiza din punct de vedere statutar si eventualele motivatii de neparticipare.
    Transmitem BO ale filialelor rugamintea ca, in cursul saptamanii urmatoare, sa multiplice textul Memoriului inaintat reprezentantilor Guvernului si conducerii USL, in zilele de 2 si 4 martie a.c. spre a fi inmanat reprezentantilor locali ai media si organizatiilor locale ale partidelor membre USL cu care s-au incheiat protocoale.

    Honor et Patria! Vae victis!
    CE PACAT CA AU RENUNTAT LA -MOLDOVENI_! Veneau baietii cu ceva baxuri de tigari......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa mai Graure de TM ca aia veneau cu raketii ukranieni si bealeai pula la urs.

      Ștergere
    2. Iar incep astia sa consume banii sindicatului pe cacaturi, bune de sters la cur ?

      Ce pula mea de indemn revolutionar mai e si asta : "sa multiplice textul Memoriului inaintat reprezentantilor Guvernului si conducerii USL, (...)sprea fi inmanat reprezentantilor locali ai media si organizatiilor locale ale partidelor membre USL cu care s-au incheiat protocoale." ?

      Iar incep suetele cu partidele "

      Parca numa exact acusica o luna in urma, amenintau dogarii de mama focului, ca traba e ca si rezolvata !

      Eote:

      "marți, 5 martie 2013
      Comunicat privind rezolvarea crizei rezervistilor
      In atentia celor care nu au inteles sau nu mai cred in promisiunile Politicului
      (..............)

      Pe cale de consecinta, putem organiza, din acest moment, suete cu camioane de primari, senatori, deputati, secretari de stat sau alte persoane pe care le consideram de influenta si care, in fapt, sunt simpli executanti. Sunt inutile! Peste decizia unanima a staff-ului USL nu mai poate trece nimeni, nici o doamna sau nici un domn, oricat de simpatici ar fi, decat eventual, bunul Dumnezeu!..."

      =================================

      Asta se numeste muie planificata si rationalizata.
      Muie vesnica voua credinciosilor, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
      Amin.

      Ștergere
    3. Pese: asa ca incep iar suetele cu camioane de primari senatori si deputati, dupa care, cam pe 12-13 se mai da un comunicat ca o delegatie a SCMD va fi primita la discutii cu vice-izmenarul, dupe care se da un comunicat ca treaba-i ca si rezolvata, iar Diusa Silvicultoru' a primit sarcina sa rezolve urgent situatia !

      Se intrerupe picheteala cu cei 8-10 mii de sindicalisti furiosi, iar ministrul dezbinarii nationale va numi o comisie interdepartamentala, care sa se ocupe de redactarea textului !

      Si, muie, muie, muieeeeee..........

      Sa-mi bag pula-n filingul meu, de n-o fi asea ! Sau, ma rog, ce-a mai ramas din ea !

      Ștergere
  72. Prima MUIUTZA: Consiliul Economic și Social a dat aviz NEFAVORABIL proiectului de lege, reparatorie !

    Detalii, la PULAno 10 intercraci, specialist 1 si sofer in probleme de penzii !

    Esenta: muie eterna. Cum ziceam si mai sus,muie vesnica voua credinciosilor, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
    Amin.

    Merg sa ma cac pe mana cu care am votat useleul.
    Nu ca m-ar mai pasiona in disperare cuantumul penziei, insa asa, din spirit de solidaritate cu muistii cu ele belite !

    Aveti usele acusica ! Usele ati votat- Pinocchio cripto-neo comuist ati gasit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: maestre, muzica !
      Si PULA, PULA, PULAAAA....

      Si HOP, si HOP, si HOP, HOP, HOP,
      Apevistii, muistii o iau la CIOC !

      Pai cu cine sa se distreze si guvernoii astia ! Cu marea mare muta a muistilor apevisti !

      Cand o fo vorba de furat, nu le-or mai treboit avizul consiliului asta de belit pula la urs.
      Pac, asumare rapida in parlament cu 79 de voturi, numarate de RoBORTA ca 327, adeverinte date de-a'mpulea, un pic de caca mult pe deciziile instantelor de judecata, jde mii de revizuiri la revizuirea recalcularii si...gata haosul !

      Ce tu avize ! Cand boc (boc=cacat in limba turca) si-o asuma, Monitorul deja o avea tiparita, iar specialistii Ministerului Dezbinarii Nationale deja raportau, cu mandrie patriotica, indeplinirea planului in avans, cu 5 luni si jumatate !

      Popor de idioti !
      Bine ca nu mai apuc sa vad si finalul filmului, in tara asta a lu' Dorele !

      Ștergere
    2. Pese: un alt Consiliu de impins aerul cu pieptul !
      V-am zis eu ca, in afara de jde ministere-de nici China n-area atatea, de jde sute de parlamentari- de nici Rusia n-are atatia, de jde Agentii nationale si Autoritati de belit pula la urs, de jde mii de pochi si mii de bisericutze, de Consilii nationale si alte institute culturale, care sug maduva populimii, nu mai gasesti nimic in tara asta !

      Stai sa vezi cati trebo sa-si dea de acum avizul !

      Ștergere
    3. ..Si,,, cu vigoare hai..PULA..PULA...PULAAAAAAAAAA...

      Ștergere
  73. Traiasca si infloreasca vesnic PRESEDINTELE si STAPANUL nostru TRAIAN BASESCU!!!
    Slavit sa-i fie numele si samanta si vesnic, prin urmasii sai si ai celor dragi lui sa ne conduca si sa ne pastoreasca!!!
    De la EL trebuie sa invatam si sa aplicam in viata cum sa ajungi la putere si sa te mentii acolo, chiar daca dusmanii si prietenii nu tevor si te urasc!!!
    Sa murim mai repede ca sa le ajunga lor ceea ce a mai ramas din tara asta si bogatiile ei!
    Faceti copii, cresteti nepoti care sa ajunga sclavii celor de la putere!!!
    BASESCU=USL=PDL+cine mai vreti voi...

    MURITI odata!!!

    RăspundețiȘtergere
  74. Ce mai e nou prin Armata Moderna a Romaniei, componenta de baza a OTAN-ului !

    Iaca:

    O noua promotie de ofiteri a aptsovit scolilii de aplicatie, pentru prima fonctie. Si nu oricum.

    Eote ce zice Obositorul Militar:

    "Aceast` promo]ie a reprezentat un caz special
    în istoria armatei moderne, deoarece cursan]ii
    au fost avansa]i la gradul de sublocotenent cu o
    întârziere de câteva luni, activând o bun` parte
    a cursului de formare pentru prima func]ie din
    {coala de Aplica]ie cu grade de studen]i grada]i,
    fiind avansa]i al gradul de sublocotenent la 1
    decembrie 2012."

    ======================

    Deci, in istoria armatei moderne, dupa mai multe cazuri speciale, cel mai special fiind dotarea aviatiei militare cu deltaplane, din 2016, mai avem unul special ! La absolvirea academiei, studentii au luat muie cu inaltarea in primul grad de ofiter !
    Mai bine spus, au fost inaltati la cer, cum zice cantecul Loredanei Groza !

    Daca tot nu merge nimic ca lumea in tara asta, de ce ar merge tocmai in armata ?

    Ca doar si aia de la MAI si-au trimis ofiterii acasa, dupa absolvire, ca n-aveau functii pentru ei !
    Le-au ocupat cu ghiortanii activati la apelul de seara !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: in rest, gargara de pe vremea cand ieream eu locotenent major cu trei stelute !
      Vizite la "nivel inalt", vizite de lucru si alte vizite ! Plus poze cu tehnica de pe vremea cand, unchiul meu, fost ofiter de artilerie terestra, era si el locotenent major cu trei stelute si futea niste baute cu rusii in garnizoana Focsani, de se zguduia societatea civila din tatani !

      Ștergere
    2. Iar pese: doar la rubrica "Opinii" a aparut o muie noua, de capitan harsait prin poligoane, cu o vasta experienta in viata cazona !
      Muiele mai vechi, care publicau mesajele de recunostinta ale rezervistilor, pentru comandantul luor de suflet, izmanarul-polonicar, au inceput sa dispara !

      Cred ca a inceput sa puna ordine ministrul Dobritoiu si in acest domeniu, ca prea si-o luasera in cap alde comandorul Luleaua !

      Ștergere
    3. Da ba aaa..da ghenerali sunt ..fara numar .

      Ștergere
  75. Muistilor, voi va depaanati aciulea amintiri din tinere-fara-batranete si MaiMucles ne face reclama pe la PulaNox.Sper ca s-o fi dat cu DDT si Flit inainte de-a intra in gainarie.

    RăspundețiȘtergere
  76. PMT,
    Lasa chestiile astea fumate,nu-ti mai varsa nadufu' pe army,ministere si agentii ,tu viseaza la ochii albastri ai Varzaresei! Varzareasa n-o fi atat de credula sa creada in gargara ta ieftina,sau,mai stii ca soldovencencele sunt empreseonabile si unele chiar pun botu'!

    RăspundețiȘtergere
  77. Habar n-are Varzareasa de Sburator,i-l atribuie lui Eliade,cand el e al lui Heliade Radulescu,dragostea bat-o vina ,zapaceste si bruma de cultura care ia mai ramas fatucii.Instruieste-o PMT-ule, n-o vraji cu Umor,ca asta face doar victime in randu' galinaceelor ,a, e blonda,explicabil....Da,da.

    RăspundețiȘtergere
  78. CEZARE, UOP, UOP, UOP, SA TI-O DAM LA BUCI, BUCI, BUCI, DE KUK SA NE-APUCI!

    RăspundețiȘtergere
  79. CEZARUICA,MUICA TU FUSEI? MAIMUCA NU E VETERANA IN ALE GRAMATIKII!MAI SAPA!MARIUS GHICOS ROSTOGAN EL FU!

    RăspundețiȘtergere
  80. Uai, voi stiti ce functii incadrati la razboi ?
    Ca cica pe 10 aprilie incepe al 3lea razboi mondial, care o sa ajunga urgent si la granita cu Republica Moldova !

    Uai, eo cred ca-s incadrat Sef Scut Antiracheta si Sofer pe tulumba de aprovizionare cu Has 2 O.
    Umbla vorba ca-i cheama numa' pe aia cu ele crescute, ca sa poata justifica grupele de munca, date la gramada, iar dintre acestia se exclud aviatorii, pentru ca nu mai sunt avioane, tanchistii, pentru ca nu mai sunt tancuri, marinarii, pentru ca nu incap toti pe singura fregata, care oricum nu mai are tunuri si ceistii, care trebuie sa vegheze la mentinerea stabilitatii trupelor din esalonul 2.

    Cica-i naspa cu galbejitii astia din nordul Coreei.

    Merg sa ma internez si sa-mi iau medical !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: ii spusei si babornitei ca s-ar putea sa ma cheme, egsact acusica in prag de retragere !

      Mi-o zis sa stau linistit, ca nu-si mai pune nici dreaq mintea cu mine ! Si, oricum pic, din prima, la vizita medicala la cap !

      Cica nu-mi mai da nimeni o pusca pe mana ! Doar cureaua lata s-o mai vad !

      Si deja ma visam comandand: triunghi cu varful inaine, fugaaaa mars !

      Ștergere
    2. Uai,
      Parca vad: galbejitii din nord le dau doua ciocane de foc lu' galbejitii din sud, care si ei riposteaza cu sustinerea SU ale A !
      Astia se infoaie si hop o racheta printr-o baza de asta de amerloci !
      Amerlocii, hop, scapa si ei o racheta, care zboara colea in China ! Chinezii, hop scapa si ei o...basina si dispare mandra flota amerloaca din Pacific !
      Si de aciulea, gata.

      Moaama, ce deranj profund !

      Ștergere
    3. Uai PMT, uai baiatule du-te pe bloaga maimucei si-o sa vezi ce i-o cacat creierasul. Ce mai? Analist mai tare ca ala Codita, pupa-l-ar sub ea!

      Ștergere
    4. Pese: hoasca asta a mea tot sustine ca singurul deranj profund e la capul meu ! Nu vrea sa creada nimic din scenariile mele ! Cica sa tac dreaq, ca ma mai aude careva si suna la Balaceanca !
      Parca mai conteaza, la cat stagiu, cu scoatere din productie, am eo la NOO !

      Ștergere
    5. Recunosc ! Asta-i cel mai tare coment a lui PMT!
      Probabil injectiile sunt di vina!!

      Ștergere
    6. CEZARE, HOP, HOP, HOP SA TI-O PROPTIM LA CIOK, CIOK, CIOK!

      Ștergere
  81. “Nu cred așadar că Băsescu a trădat cauza sfântă a dreptății. Nu cred că a abandonat lupta pe care a dus-o, adesea singur, vreme de opt ani”, a scris Adrian Papahagi, de altfel, neîncrezător nici în transformarea “bruscă” a premierului Victor Ponta într-un “politician frecventabil”, despre care afirmă că “rămâne un oportunist șmecher”.
    MAI frate -asta-i sanatos ? Oare cu asa ceva se alege unul care studiaza pe la Sorbona sau pe unde drakului se mai lauda? Eu sunt ....uluit de ce poate sa spuna un asa zis INTELECTUAL Czar

    RăspundețiȘtergere
  82. intr-adevar cel mai tare si mai tare comentariu!!!da poate ii baga pulandrau asta de PMT si pe rusi in "iecuatie" ca n-a zis nimicuta...deci coreenii aia din nord va spun io ca au belit belingheru....auzi stire!!!au mutat 2(doua) rachete pe coasta de est....vai de pula lor!
    horoscop:
    -bogatie-astrele le zambesc nord coreenilor
    -armata-astrele le zambesc si mai tare nord coreenilor
    -razboi-astrele deja se caca pe ele de ras

    Din toate punctele de vedere(aviatie,tancuri,transportoate,nave,guri de foc,trupe) dotarea sudului este la mai putin de o jumatate chiar o treime din cea a nordului.dpdv marina este chiar la un sfert.si totusi nordul aloca pt aparare 2 mld $ iar sudul peste 32mld $....cum pula mea?? dar nu numai asta conteaza nu-i asa??sa va dau linku?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, cu rusii, ce putza mea mai e de zis !
      Prima data luptam de partea OTANului, adica la ordinul proaspatului maresal izmanar: "Romani, va ordon: treceti Prutul".
      Dupe care, ca de obicei, tradam, intoarcem armele si trecem prutul inapoi, repejor.
      Iar rusii, ca drept rasplata ne iau si Moldova actuala, cu tot cu baronii locali, ca sa faca "Balsaia Moldova", cu capitale regionala la Tiraspol si cea federala la Kiev !

      Iar pe proaspatul maresal izmanaro-polonicar, il impusca in boase !

      Ștergere
    2. Ai uitat din raportul de forte taman pe ..CHINEZOI care deocamdata tac malc!!

      Ștergere
  83. Uai, da Nenea Vasile o mai hi p-acasa ?
    Ca prea o face pe-a scroafa in cucuruz, in ultima vreme !
    Cred ca din cauza ca se apropie momentul cand trebo sa ne invite la miel si zaibar !

    RăspundețiȘtergere
  84. Uai, noi ne radem p-aciulea, ca niste damblagii, insa scroafa-i cam moarta in cotet !
    Sa dea dreacu, coreenii astia nu-s alde talibanii lu' Bin Laden, ori Irakienii lu' Sadam, care, cum or dat amerlocii cu 3 fugase, or fugit mancand nisipul !

    RăspundețiȘtergere
  85. O sa ne invite... o pula/adica deloc....da-l in pula de oltean zgarciob.Acu cica nu mai e militian ca s-a democratizat da' nu e nici politist , e intr-o etapa intermediara denumita "politian" e ca viermii de matase se transforma usurel asea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uai, macar sa nu doneze, fara plata, blogul ista pe la frun alde Cascavete ot Craiova, ca creapa corazonu-n mine, inainte de termen !

      Ori pe la frun PULAno 10 intercraci, ca ala-i mare colectionar de bloguri de succes ! Bat pariu ca si in plin razboi mondial, Mos Calicu si ai lui tot despre penzii ar vorbi, si pe blogul ista !

      Ștergere
  86. Hai baa las ca garda republicana(fo 2-3 divizii) a lu saddam nu era chiar de cacat.Hai sa ne pastram simtul proportiilor

    RăspundețiȘtergere
  87. off topic
    io ma intreb cam pe unde ar fi armata RO comparativ cu aia ai lu saddam(vai de pula noastra)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai "ar fi" cam asea: jumate prin em 100 si celelalte structuri centrale, jumate pe la cursuri pentru gradul de general, iar cealalta jumate prin teatrele de operatii, aparand democratie in Afganistan, ori birjarind piratii di Somalia !

      Ce pula noastra !

      Ștergere
    2. Pai da asa e da a patra jumate unde e?....o fi la birtolomeu?

      Ștergere
  88. "cacu" altii nici nu indraznesc sa ma compar si asa am "comparat prea mult"
    Beiii PMT-ule cu armata RO de azi ne bat si tiganii din ferentari ba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...noroc ca tiganii inca n-au aflat ca nu citesc blogu' asta:):)

      Ștergere
  89. Las ca vin baietii din ..THEATRE....grupa in patrulare si ne rezolva !Sare Gourcha!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @/D.C.- vezi ca ne injura cu spume Mos PPPPARTAG
      Acu io sincer nu-mi dau seama ..pe mine sau pe tine ....

      Ștergere
    2. face spume mosu? foarte bine....dupa plata si rasplata(cum se zice)

      Ștergere
    3. "sare" gourkha sau pelin?
      Da-l in peleu ca asta e plecat cu traficantii din maroc,apare el in 2-3 zile si ne iesplica pe cinci pagini ce de reclamatii a mai facut pe la CEDO,UE,MUE,MARTE,MA_SA pe acolo pe undeva

      Ștergere
  90. Cind oi veni la Mehedinti, muei Cezarel
    O sa-ti aduc koaie de miel
    Ca tu din ele sa iti faci un drob
    Iara din ouale noastre niste scrob.

    RăspundețiȘtergere
  91. Coreea din Nord si SCMD, pe picior de razboaie !
    In timp ce nord-coreenii cara, cu trenul, rachete pe coasta de est, sindicalistii mitici au decretat mobilizarea generala si se inarmeaza pentru o supermuie nimicitoare !

    Vin vremuri nashpa. Tot mapamondul este cu ochii pe evolutia celor doua evenimente mondiale: atacul nimicitor al galbejitilor, palitura crancena a miticilor si muia distrugatoare lansata de Daniletz cu parul cretz, ce-o fo reprimit iar prin cotetz !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: si anul trecut, exact pe vremea aiasta, se dezbateau frenetic aceleasi probleme arzatoare: de ce pute fekala din comitetul de directie !
      Uitati-va in arhiva, daca mai are frun rost !

      Ștergere
  92. Sa aveti o noapte linistita, iar pana la stingere, muie de calitate ! Si indestulatoare.Ca, aciulea, nu s-au facut resimtite efectele crizei mondiale !
    Muie usoara !
    Pe mui ne!

    RăspundețiȘtergere
  93. NB la ZOO + 9!
    Czare, bei pe la doua sa ma invelesti la oua. Amindoua bei!

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna dimineata, Zoo si Noo!
    Pace voua, APV-P. si muisti!

    Czar, ai luat purici de la gainile lui PulaNox?

    RăspundețiȘtergere
  95. Neatza Buna la ZOO + 9! Cezare merci c-azi noapte m-ai incalzit la oua!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tu mi-ai supt -ULA!

      Ștergere
    2. Uai CEZARe, ce-ti mai place tie sa stai cu pula in gura toata ziua!

      Ștergere
  96. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to more added agreeable from you!
    However, how can we communicate?

    My web page: diet that Works

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri