Google Translate

vineri, 19 aprilie 2013

Patrimoniul cultural al Romaniei, in pericol! Iremediabil, irecuperabil! Romani, treziti-va! Romani, luati atitudine!

Reţetă românească de omorât muzeele: Brukenthal, închis de sărăcie, Muzeul Ţării Crişurilor, evacuat de Biserica Romano-Catolică, cel de Artă Braşov, "executat" de Biserica Evanghelică

Zeci de muzee din ţară zac în uitare, în timp ce nimeni nu găseşte sau nici măcar nu caută fonduri pentru renovarea şi întreţinerea lor. Altele, mai rău, se află în pragul evacuării. Un grup de iniţiativă a lansat o petiţie online prin care solicită salvarea patrimoniului cultural al României. Printre obiectivele menţionate în petiţie se află Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Cluj şi Muzeul de Artă şi cel de Etnografie din Braşov.

Muzeele, adică locurile în care ni se oglindeşte trecutul şi prezentul, ar trebui, teoretic, să fie apărate de Legea Monumentelor Istorice, iar îngrijirea şi întreţinerea lor cade în sarcina Consiliilor Judeţene care ridică din umeri şi arată către „Stat”. Stat care ori este neputincios, ori are alte treburi mai importante.

Un grup de iniţiativă au întocmit o petiţie online pentru salvarea acestor lăcaşuri de cultură şi care are rolul de a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia dezastruasă în care se află unele muzee.
Muzeul Brukenthal

Peste 700 de persoane au semnat deja petiţia pentru salvarea culturii române, după anunţul problemelor financiare cu care se confruntă muzeul din Sibiu. Petiţia este adresată Ministrului Culturii din România. guvernului român, preşedinţiei, membrilor comisiilor de cultură din Parlament şi „oricui se simte responsabil pentru soarta culturii române”.

Palatul Brukenthal (un complex de şase muzee) din Sibiu a trebuit să-şi închidă temporar porţile pentru public, din cauza lipsei de fonduri de la buget.  Între timp, s-au primit banii necesari de la Ministerul Culturii, care îi vor permite să funcţioneze în continuare - dar cât timp pâna când situaţia se va repeta?

Sub-finanţarea culturii este cronică în România. Muzeul Brukenthal este sub-finanţat de cinci ani şi i s-a cerut în mod absurd să se auto-finanţeze. O instituţie culturală, mai ales una de talia Brukenthalului, NU ar trebui să se auto-finanţeze, mai ales că veniturile cerute au crescut în ultimii cinci ani. Bugetul destinat culturii în România este cel mai mic, şi totuşi, când e nevoie de tăieri, ele se fac de aici, mai mult decât din alte părţi. Legea managementului cultural este bună în sine, dar sistemul de contabilitate datează din anii şaizeci, iar mentalităţile şi atitudinea sunt staliniste.

Ruşinoasa situaţie recentă de la Brukenthal, si evacuarile muzeelor din alte părţi din ţară, în curs sau iminente, sunt legate de soarta în declin rapid a culturii române, care va continua în absenţa unei restructurări totale a sistemului învechit care persistă şi acum. Facem apel la o dezbatere publică despre soarta culturii române în secolul XXI, la care să participe Ministerul Culturii, muzeele, instituţiile culturale, ONG-urile, pentru a discuta despre adoptarea şi aplicarea legilor care să protejeze patrimoniul cultural şi a defini cursul reformelor atât de disperat necesare în acest domeniu vital pentru viitorul României. Trebuie să spargem zidul de tăcere şi indiferenţă. Trebuie să arătăm că ne pasă de cultură
”, se arată în petiţie, care poate fi citită integral şi semnată AICI.
 
Bloggerii din Cluj au găsit reţeta prin care poate fi salvat un muzeu
În urmă cu doi ani, bloggerii clujeni au început un proiect de suflet: acela de a salva Muzeul Farmaciei prin a le arăta autorităţilor că oamenilor le pasă de acea clădire mică de pe colţ.  Au răspândit „vorba“ în mediul virtual şi în jumătate de an a crescut considerabil numărul vizitatorilor muzeului. Ei vor cu orice preţ ca acest muzeu să rămână al clujenilor şi să nu fie retrocedat moştenitorilor clădirii.

Clujul nu duce lipsă de frumuseţi arhitecturale, însă unele sunt retrocedate sau urmează să fie retrocedate. Muzeul Farmaciei este clădirea pe lângă care trece fiecare student şi turist care vine la Cluj. Este situată la colţul străzilor Memorandumului şi Regele Ferdinand.

În primele şase luni de campanie, la muzeu a crescut numărul vizitatorilor cu 25% faţă de câţi oameni trec pragul muzeului într-o perioadă asemănătoare, iar asta datorită campaniei online iniţiate de bloggerii clujeni.
„Muzeul Farmaciei din Cluj este un loc care ţine de sufletul acestui oraş. Cea mai veche farmacie a Clujului, naţionalizată şi închisă de statul comunist, transformată în plăcintărie, a fost salvată la începutul anilor ’50 de profesorul Valeriu Bologa, care a transformat-o în muzeu.

Astăzi, această colecţie unică este în pericol să dispară, pentru că vechea familie de farmacişti Hintz, cei care dau numele casei în care funcţionează muzeul, au cerut retrocedarea clădirii. Apoi, o vor vinde.
E timpul nostru să salvăm acest muzeu. Singura soluţie? Cumpărarea casei de la moştenitorii de drept, de către statul român sau într-o formulă care să garanteze funcţionarea muzeului. Paradoxal, muzeul e mai cunoscut de turiştii străini decât de clujeni; de aceea, am iniţiat o campanie prin care cât mai mulţi oameni din oraş să afle de acest loc“, scrie bloggerul clujean Andrei Aroneţ pe pagina sa destinată Muzeului Farmaciei.

Muzeul Ţării Crişurilor nu are unde să îşi prezinte exponatele de mai bine de patru ani

Evacuat din Palatul Baroc, care a fost retrocedat Bisericii Romano Catolice, Muzeul Ţării Crişurilor ar fi trebuit să se mute pe strada Universităţii, într-o clădire ce a adăpostit o cazarmă, clădire care ar putea primi cele peste 400.000 de exponate, a cincea colecţie muzeală ca mărime din România. În ultima vreme, municipalitatea orădeană a pus în discuţie şi posibilitatea utării tuturor exponatelor în Cetatea Oradea.
 
Începând cu data de 3 ianuarie 2006, Muzeul Ţării Crişurilor de la Palatul Baroc s-a închis pentru public, în vederea mutării într-un nou sediu, cu excepţia expoziţiilor temporare.

Palatul reprezintă un edificiu de mari dimensiuni, compus din trei aripi în formă de U şi este cel mai amplu şi important edificiu baroc din România.

Elemente baroce apar în decorarea faţadei principale pusă în evidenţă gradat, de la ordonanţa de pilaştri, ce încadrează ferestrele cu frontoane ondulate ale primului etaj, la cele cu rame simple dreptunghiulare de la etajul al doilea.

Accentuarea decoraţiei baroce pe partea centrală a faţadei cu intrarea principală ieşită din linia faţadei şi racordată de corpul clădirii prin laturi scurte, curbe, ca şi marcarea capetelor frontonului principal întregesc imaginea barocă a clădirii.

Are 100 de camere şi 365 de ferestre. La 17 ianuarie 1971 în palatul baroc se deschidea Muzeul Ţării Crişurilor. În 1996 Biserica a început procedurile legale pentru recuperarea palatului.

Singurele muzee din Braşov care sunt recomandate de ghidul Michelin, la un pas să rămână fără sediu
Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă şi cel de Etnografie a fost retrocedată Bisericii Evanghelice, Consiliul Judeţean spune că nu are cum să plătească chirii restante de sute de mii de euro.  În replică, Biserica Evanghelică susţine că nu a cerut sume exorbitante.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu a declarat de mai multe ori că nu poate plăti o chirie restantă de 300.000 de euro şi nici mii de euro chirie lunară pentru clădirile în care funcţionează cele instituţiile.

 De cealaltă parte reprezentanţii Bisericii Evanghelice spun că situaţia nu stă deloc aşa.
„Biserica Evanghelică doreşte să aducă la cunoştinţa opiniei publice că valorile chiriilor comunicate de reprezentanţii C.J. Braşov nu au nicio bază reală. Biserica Evanghelică nu a solicitat niciodată plata unor chirii restante în cuantum de 300.000 euro pentru Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Chiria reală solicitată este de 12 lei/m.p. pentru Muzeul de Artă, de 10 lei/m.p. pentru Muzeul de Etnografie iar pentru Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie S. D. Sbârcea (Maternitatea) de 2 lei/m.p. Până în prezent Biserica Evanghelică nu a încasat chirii pentru niciunul dintre imobilele ocupate de instituţiile subordonate sau coordonate de C. J. Braşov (este vorba de perioade care încep de la 6 luni şi ajung până la 6 ani la unele imobile)“, se arată în comunicatul Bisericii Evanghelice.

În replică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, spune că reprezentanţii Bisericii au solicitat oficial la sfârşitul anului trecut aproape un milion de euro. „Am constatat cu surprindere, chiar cu mâhnire, că se referă la nişte sume în lei pe metrul pătrat pentru aceste chirii, neţinându-se cont de hârtia oficială pe care am primit-o  de la Biserica Evanghelică în data de 20 decembrie 2012. Acolo se specifică foarte clar, negru pe alb, atât sumele restante din 2008 până în februarie 2013, cât şi chiriile lunare“, a declarat Mihai Pascu.
 
Muzeele bistriţene proaspăt renovate încă îşi aşteaptă ghizii
Mare parte din muzeele din zonele rurale ale judeţului Bistriţa-Năsăud au fost renovate, singurele care mai aşteaptă ajustări fiind „Casa Săsească” din Livezile şi casa memorială a lui Liviu Rebreanu. Marea problemă a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud care le administrează este însă lipsa ghizilor care să le vorbească vizitatorilor despre minunăţiile întâlnite în muzee.
 
 
Muzeul „Cuibul Visurilor”
din Maieru, muzeul literar şi memorial „Teodor Tanco” din Monor şi casa memorială „George Coşbuc” din Coşbuc au fost renovate anul precedent, în lucru aflându-se momentan „Casa Săsească” din Livezile, care se află într-un proces de reabilitare şi completare cu mobilier tradiţional săsesc, precum şi casa memorială „Liviu Rebreanu”, unde lucrările au început încă de anul precedent, însă au fost stopate din lipsa fondurilor.

Singura închisă în acest moment este „Casa Săsească” din Livezile, care urmează să fie redeschisă pentru public într-o lună, susţine directorul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş. Poate fi vizitată însă şura din apropierea casei, asta dacă vizitatorii au răbdare până vine un ghid din Bistriţa care să le facă cunoscută inventivitatea săsească prezentă în fiecare colţişor.

Anul acesta va fi închisă şi casa memorială „Liviu Rebreanu” tot pentru renovare, putând fi însă momentan vizitată. Şi moara familiei Coşbuc, ridicată în 1870 de către bunicul sau străbunicul lui George Coşbuc, închisă acum ceva vreme din cauza luptei în instanţă a urmaşilor pe drepturile de proprietate este deschisă, terenul fiind achiziţionat de către Complexul Muzeal.

Muzeul din Aiud, aflat în pericol de prăbuşire, este modernizat prin proiectul de restaurare a Cetăţii medievale

Muzeele din Alba se prezintă, în general, în condiţii bune ca urmare a preocupării administratorilor de întreţinerea clădirilor. O situaţie mai delicată se înregistrează la Aiud, unde din cauza pericolului de prăbuşire a tavanului s-a decis mutarea colecţiilor şi demararea unui proiect de consolidare.
 
Una dintre clădirile aflate în pericol de prăbuşire este tocmai castelul principelui Gabriel Bethlen din incinta Cetăţii Aiudului, în care funcţionează acum Muzeul de Istorie, una dintre cele mai vechi instituţii de profil din ţară.

Într-un catalog din 1796,  apare cu titlul de „Raritatum et Rerum Naturalium Museum“, ceea ce înseamnă un muzeu al rarităţilor şi lucrurilor naturale. De câteva luni, aici a început un proces de restaurare şi de consolidare care cuprinde şi alte zone ale Cetăţii. Până acum, s-au făcut intervenţii la tencuiala de pe faţada fostului Palat Princiar, de la parterul şi etajul întâi al clădirii şi a fost înlocuită şarpanta. Conform proiectului, va fi curăţată întreaga tencuială interioară a Castelului Bethlen. Până la finalizarea lucrărilor, expoziţia de bază a muzeului a fost închisă.

Povestea muzeului „Gheorghe Tattarescu”: galbeni, picturi şi biserici ascunse în clădirea din centrul Capitalei care nu-şi găseşte finanţator
„În această casă a trăit şi a creat pictorul Gheorghe M. Tatărescu timp de patruzeci de ani” este mesajul afişat pe o tăbliţă, la intrarea în muzeul care astăzi nu poate fi vizitat de doritori. Casa memorială este o clădire veche din centrul Bucureştiului care adăposteşte viaţa unui pictor extrem de talentat, dar care aşteaptă finanţare pentru a fi redeschisă.
În interiorul Muzeului "Gheorghe Tattarescu" din Capitală sunt adăpostite peste 1.200 de lucrări, fiind vorba despre opere de pictură, grafică şi artă decorativă, precum piese de mobilier şi obiecte care au aparţinut artistului şi familiei acestuia. Clădirea în care astăzi se odihneşte o bună parte din munca marelui pictor este declarată monument istoric.

Pe lângă faptul că în interiorul clădirii este o adevărată comoară culturală, casa în care a trăit şi a creat Tattarescu este o parte din patrimoniul Bucureştiului. Construită în stilul hanurilor care existau în capitala secolului trecut, clădirea-monument în care trăia pictorul reînvie arhitectura caselor din centrul vechi al Capitalei.

Alături de operele de artă din interiorul casei, un număr însemnat de medalii şi diplome, decoraţii pe care le-a primit de-a lungul vieţii, se găsesc în muzeu. Întreaga operă, creaţia sa, şi locuinţa în care a trăit pictorul au fost donate Muzeului Bucureşti de cele două nepoate ale lui Gheorghe Tattarescu, Georgeta Wertheimer şi Michaela Eumetheriade, fiicele Luciei, copila pictorului.

Pe lângă cele şase camere care aşteaptă să fie renovate şi să primească vizitatori, în muzeu mai sunt şi alte încăperi, dar care nu vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor.

Muzeul Municipal din Huşi, muzeul de promovare turistică uitat de autorităţi
Înfiinţat la ideea unor foşti intelectuali de notorietate ai „oraşului dintre vii“, clădirea Muzeului Municipal din Huşi a fost dată uitării de autorităţi.


 
Situat pe strada „General Teleman“, fosta casă „Adam Mitache“ , clădirea care adăposteşte instituţia culturală, a suferit, de-a lungul timpului, numeroase  degradări, din cauza intemperiilor vremi şi nu numai.
Muzeul a început să se transforme în ruină încă din anul 1990, atunci când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, după care zidurile sale au început să fie infestate de ciuperca cunoscută şi sub denumirea de „cancerul clădirilor“.

Ca şi cum nu era de ajuns, instituţia culturală a fost jefuită în anul 2001, pentru ca doi ani mai târziu să ţină capul de afiş al ziarelor despre moartea suspectă directoarei de la acea vreme, Violeta Veturia Bazaciuc.
Acum, pereţii clădirii arată ca după război, sprijiniţi fiind pe un soi de schele contruite din lemn, acoperişul este găurit de intemperii, iar majoritatea geamurilor, mai ales cele din spate, sunt sparte. Practic, muzeul a fost închis vizitatorilor încă din anul 1993, atunci când a început, cu adevărat, degradarea sa.
 
Seminarul la care a învăţat Ion Creangă, una dintre cele mai prestigioase şcoli bisericeşti din Moldova, mâncat de timp şi de lipsa banilor pentru reabilitare

Şcoala în care povestitorul s-a pregătit timp de trei ani pentru a deveni preot se află într-o stare avansată de degradare, în curtea Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi. La polul opus se află locuinţa scriitorului din perioada 1866-1871, atunci când a fost diacon la Biserica Golia sau Bojdeuca din Ţicău unde şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.


 
Urmele marelui povestitor Ion Creangă sunt răspândite în tot Iaşiul. Unele au devenit obiective turistice, în timp ce altele nu sunt decât nişte ruine. În paragină se află clădirea din curtea Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi, acolo unde a funcţionat pe vremuri Seminaria „Veniamin Costachi" şi unde Ion Creangă a studiat pentru a deveni preot, aşa cum şi-a dorit cu tot dinadinsul mama lui.

Scriitorul a învăţat aici în perioada 1855-1858, după ce a fost transferat de la Şcoala catihetică din Fălticeni, unitate care şi-a închis porţile. Valoarea clădirii din curtea spitalului nu este dată numai de faptul că marele scriitor a învăţat în ea, ci şi pentru că a fost cea dintâi şcoală de teologie din Moldova.

În prezent însă, tencuiala a căzut, iar pereţii sunt susţinuţi cu ajutorul unor lemne, geamurile sunt sparte, iar uşile sunt fie acoperite cu scânduri bătute în cuie, fie sunt închise cu lacăte ruginite. Specialiştii spun că dacă clădirea ar fi reabilitată ar deveni o comoară din punct de vedere turistic. Muzeografii susţin chiar că au cerut recondiţionarea localului atât la edili, cât şi la preoţime, fără succes însă.
Muzeele din Constanţa, admirate mai mult de turişti
Toate instituţiile funcţionează în regim de avarie. Acestea au ajuns la un asemenea grad de economie, încât muzeografii aprind luminile în funcţie de încăperea în care au vizitatori, iar când aceştia părăsesc încăperea, lumina este stinsă.


 
Despre soarta culturii, termenul de „Cenuşăreasă“ este deja intens uzitat. Teatrele, muzeele, bibliotecile au devenit simple accesorii pentru autorităţi, care le acceptă de nevoie şi le-au jefuit de rolul de bijuterie a unei comunitate.

 Instituţiile culturale au suferit prigoana autorităţilor locale, care în calitate de administratori, le-au supus unui program draconic de restructurare. Artişti, muzeografi, muzicieni, bibliografi, specialişti au rămas pe drumuri, programul de funcţionare a fost redus, bugetele – tăiate cu o treime.

Toate instituţiile funcţionează în regim de avarie. Acestea au ajuns la un asemenea grad de economie, încât muzeografii aprind luminile în funcţie de încăperea în care au vizitatori, iar când aceştia părăsesc încăperea, lumina este stinsă.

Muzeul de sculptură Ion Jalea din Constanţa a fost în pericol de închidere, deoarece – ca multe instituţii de cultură – nu are veniturile mai mari decât cheltuielile. În februarie 2010, muzeul a intrat „în conservare“, din cauza bugetului mic şi a lipsei de vizitatori din perioada rece. Muzeul a fost redeschis în iunie 2011.
 
La acest articol au colaborat: Ramona Găină, Florina Pop, Florina Barbu, Simona Suciu, Bianca Sara, Dorin Ţimonea, Cristina Răduţă, Ionuţ Balaban, Cezar Pădurariu, Sînziana Ionescu.
 
http://adevarul.ro/cultura/patrimoniu/muzee-1_516fb5db053c7dd83f1ec0f0/index.html
================================================
====================================



 
=======================
======================================

PHOTHO INEDIT


vedeti baaa ce de cocoratii v-am dat?
 
===========================
=================================
===========================================

62 de comentarii:

  1. Ce sa se destepte buei, ca uite Curlandezul doarme beat ca buhaiul pe coada in gara Birolomeu, iar Czar mucea, plantonul, in loc sa se pregateasca ca la ora 2 sa ne inveleasca la oua, s-a dus la baie si-si da limbi ca Bubico al lui Nea Cashu pe coaie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se trezeste intelectualul PMT si o sa comenteze el subiectul in mod academic si inteligent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uai, ce cosmareli urate am avut in noaptea iasta!
      Se facea ca cineva tot imi tragea izmenele in gios, iar eo tineam, cu disperare, de ele ! Pana n-am mai putut si am cedat !
      Uai, si ce de limbi in cur am luat...
      Am curu' rosu, ca a lu' Maimucles, de zici ca-s oparit !
      Si, na, cand ma apuc si eo sa navighez, bag sama ca n-o fo vis, ci o fo adevarat, garantat 100 la suta...Pe la 6.50 s-o petrecut fapta, de imi tot dadea unul la limbi in cur, pana m-am ales cu o alergie severa la borticelli !

      Uai, ce oameni bre, ce oameni...

      Ștergere
  3. Buna dimineata,Noo,Zoo,APV-MUISTI si paraziti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Neatza Buna la 9 + ZOO! Muei Cezare, deoarece mi-s deja la munca la ora 2, te rog io din suflet sa-mi faci mai repede, pe la 9 clizma la oua.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai di pula me', iar e dimineata !

    Pai se putea sa nu apara, din nou, ca raia, or ca paduchii lu pulanox, biserica si pochii ? N-au ei treaba cu muzeele, ori ce mai inseamna oleaca de istorie. Pe astia ii fute grija de belit tot ce se mai poate beli prin tara iasta a nimanui !

    Vazurati cum s-au zborsit pochii la guvern, ca de nu le mai da buget pentru "casa domnului", incep sa revendice toate averile, confiscate de la Cuza incoace ?

    Si, totul se intampla in timp ce, in alte tari, bisericile dau faliment si sunt transformate in hoteluri, biblioteci, muzee si alte cele !

    Numa' in tara lu Dorele s-a ajuns ca muzeele sa fie desfiintate de ghiavolii astia de imbuibati !

    Lipitorile dreaq ! Uai mocofanilor, cand Big Bos ot Univers o zis "Cresteti, inmultiti-va si stapaniti pamantul", nu la voi se referea ! Da bag sama ca v-o intrat "Geneza"-n cur, cu tot cu patrafire !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ziceam eu, intelectual fin nu alta.

      Ștergere
    2. Da nu ma-nervez, ca mi se gripeaza instalatia !

      Ștergere
    3. Nu te enerva ca tu esti gripat complet. Cum de ai evadat din salon fara injectia cu stricnina ? Faceau si medicii un lucru bun pentru igiena internetului.

      Ștergere
  6. Lasa-i sa fure tot si sa transforme tara in cnezate si voievodate ca sa aiba baronii ce stapani.Suntem prosti si dobitoci,eu recunosc,voi inca nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buey ,io cred ca pan ' la urma o sa ajungem si noi cu tontii la muzeu,pe post de exponate!In frunte cu exponatu' saf PMT....a si musai s-o ia si pe hoasca pe post de ordonanta,ca vaz ca fara ea,nici nu poa'sa moara,nici sa traiasca,nici un ceai nu -si face .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da ! Si vom fi studiati, intr-un capitol de sine statator, in "Istoria romanilor" ! Se va numi "Istoria Mh Blog. Geneza, dezvoltare, expansiune, apogeu si disparitie" !

      Ștergere
  8. PMT,la muzeu impaiat,ca-i pacat de-o asa bunaciune sa ajunga oase si urcele ,sau eventual la borcan ptr,impresie hartistica!Hi,hi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, intr-un borcan de formol, alaturi de pula lu' Terente, aflata la I.M.L. Bucureşti, pe care sunt tatuate celebrele cuvinte: „Fut bine și apăsat la cioc” !

      Ștergere
  9. Mare deranj prin em o 100 dupa ce, un ghiortzan nemultumit ca nu a dat si el la buci, a raspandit poze "indecente" pe net, cu imagini de la o semiparanghelie data intr-o unitate militara, destinata pentru a functiona ca spital militar. Pace si razboi.
    Din nou spume la gura unora, de prin conducerea ministerului dezbinarii nationale ! Manie proletara, amenintari, numiri de comisii care sa cerceteze, bla-bla !

    Mare branza ! Or pus-o si oamenii de-o maslina, de ziua cuiva si gata agitatia !
    Daca tot nu mai au medicamente, daca tot nu mai au fonduri pentru o functionare normala, daca tot bate vantul saraciei prin cazarma, atunci de ce sa n-o puna de-o paranghelie ?
    Ca de aia se numeste "unitate militara", adica o cladire cu numar de cazarma, unde personalul militar traieste intr-o stransa unitate !

    Uai, eo as premia poza aia cu chirurgul care o musca pe blondina de genunchi, ca fotografia anului !
    Ar treboi facuta postar si pusa pe prima pagina a Obositorului Militar 6 editii, la rand !

    Nu vad care-i buba. In afara de sireacii masculi, care au p-acasa neveste geloase si or s-o ia la muie, in rest e ochei !

    Iar cacatii astia de pseudojurnalisti, cu facultatea facuta la Universitatea Biosfera, intr-o joi, habar n-au ce inseamna o paranghelie militara adevarata, de cazarma ! De aia cu muzica laiv si cu prezenta obligatorie a intregului personal !

    Numa' soferu' comandantului si ala care ierea de serviciu pe salvare mai stiau cum ii cheama, de-adevaratelea ! Ce dreaq vorbim noi aciulea ! Musai incepea dupa terminarea programului, iar cateodata chiar mai tarziu, cam pe la ora 12-13, si tinea pana-n miezul noptii, indeosebi dupa ce plecau sefii !

    Sarbe, hore, bluzuri, coruri acapela, karaoche...Putea clubul unitatii, ori popota o luna, de la nicotina si de la vinul imbibat prin covoare si mochete !

    Iar astia, mai marii morali, s-au si oripilat la muie ca aia de la cadre, ori resurse umane cum ii zice acusica, s-a pozat pe masa de consiliu, pana la pizdulice !

    Uai, da invidiosi mai sunt unii ! Ori unele, vorba aia, ca acusica sunt si muieri invidioase ca nu au luat pula de la sefu' !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: mai mult ca sigur ca, o mare parte dintre lighioanele de p-aciulea, care au jurat cu mana stransa pe drapel, si nu la gramada, pe loturi de cate 2-3 sute odata, isi aduc aminte ca, pe la inceputul anilor 9zeci s-au institutionalizat crasmele si barurile prin cazarmi !

      Cazarma in care lucram eo, pe vremea aia, avea barul intr-o fosta magazie anexa la biblioteca, dezafectata ca urmare ca s-au ars mii de carti comuniste, ori care aveau poza tovarasului pe coperta !

      Si uite asea, in locul sutelor de exemplare ale "Istoriei militare a poporului roman" in 12 volume si a altor carti de genul ista, a aparut un bar de toata frumusetea ! Separat de chioscul unitatii, care desfacea catre popolatie tot ce vroia muskii ei ! Coniac, vodca, bere la discretie, iar "pe supt mana" palinca de aia adevarata, de la palincarosu' !

      Ce mai, tot timpul stia comandantul de unde sa-si ia suptordonatii ! Nu-i cauta cu trompetistul prin toata cazarma !
      Avea legat biroul de bar printr-o statie de aia tip talchi-ualchi si numa ce ordona: icsu, la mine, urgent ! Iar, din trei pasi, icsu si ierea la el in birou !

      Le-a desfiintat nush ce ministru, insa nicio problema ! Personalul s-a mutat la buticurile de peste drum, iar dupa ce s-au desfiintat si astea, s-a mutat prin depozite, magazii, cancelarii, ateliere si alte incaperi mai dosnice, in functie de arhitectura fiecarei cazarmi !

      Ștergere
    2. Pese: iar puletii care s-or nascut mai devreme stiu, desigur, cum se distra armata pe vremuri ! Se futeau niste baluri pe la casele armatii, de rasuna valea ! Iar cei mai vanati erau locotenentii neinsurati !
      Ai di pula me'! Acusica ti-e si rusine sa mai mergi pe strada, imbracat tobosar ! Cel putin in capitala, aciulea la mitici, e-o provocare sa mergi tobosar pe strada ! Risti sa ti-o furi la prima intersectie !

      Si-atunci, unde sa se mai distreze si oamenii, ca la restaurant e scump si nu-ti da de baut fara mancare, iar daca vrei sa mananci musai trebo sa bei si-o cafea inainte.

      Ștergere
    3. Ce faci animal retardat, te comentezi singur ?

      Ștergere
  10. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!
    Buna sa-ti fie inima si tie, dobitocule!

    RăspundețiȘtergere
  11. Vad ca pute rau de tot a "dreptate pana la capat" !
    Asea de tare pute, incat secemedeul de la Brasov si-a dat o muie interna de toata frumusetea!

    Uai Curutz de leu din Bartolomeu, pune dreaq ordine acolea, sub Tampa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca nici Focsaniul nu-i pe roze, iar Nea Cashcavete ot Bubico e nashparlit rau de tot pe Comitetu' de Directie a lu' Dogaru !

      Avea dreptate Curdeleu de Bartolomeu ca or sa ia muie eterna sindicalistii pe data de 19, adica azi !
      Da' cat mai e pana la sfarsitul lui mai, nu ? Si tot asea !

      Ștergere
  12. Curge-curge deciziilii de re-re-revizuire a recalcularii ! Iar cei mai fututi sunt tot aia fututi de boc (boc=cacat in limba turca)!
    O chestie aruncata de izmanar cu deplina "responsabilitate" ministerialo-politica si preluata de idiotii armatii de-a oarba, produce, din nou, adevarate ravagii in penziile oamenilor !

    Cine dreaq o fi dat dispozitii sa se gaseasca solutii, astfel incat sa se mai "rezolve" cumva penziile diminuate ?
    Cine dreaq o fi gasit "solutia" de a umfla buletinele de calcul cu grupe de munca, pe care puletii nu le-au avut in viata lor ?

    Acusica, banii inapoi. Ca "amnistie" nu se mai da. Ajunge una si proasta !

    Asea ca, pana s-o da "reparatoria", daca s-o mai da frodata, mai creapa cateva mii, se recupereaza si "foloasele necuvenite", iar pana la intrarea in vigoare se fac si economii importante la bogetul de penzii. Ca nu se da retro, ci va produce efecte cu data publicarii !

    Dreptate pana la capat ! Mishto !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: iar dogarii, pentru 30 de arginti, si-au vandut si sufletul ! L-au reevaluat pe nea izmana-polonic, dupa ce l-au umblut de bale si fecale, numa acusica ceva timp in urma !

      Uai, sa dea dreaq, ce tara de reevaluati am ajuns !

      Ia sa-l reevaluez si eu oleaca pe vecinu' Costica, ca vad ca se poarta !

      Ștergere
  13. Ai di pula me', iar e aniaza ! Si iar geme sticla televizorului de scandalul generalilor ! Altul !
    Onoare si patrie, frate !

    RăspundețiȘtergere
  14. Tara lu' Dorele !

    Dupa Marea Lovitura de Stat din 89, in Romania s-au construit 2000 de biserici si numa fro 300 de scoli !

    La ce pula mea ne trebo scoli ! Las' ca-s bune si alea din secolul 18 si, oricum, cine mai este interesat de scoala !

    Biserici fratzicule ! Asta ne trebo, la fiecare colt de strada. Iar la sate, unde nu prea sunt strazi, una la intrare, una in centru, langa crasma si una la iesire din localitate !
    Ca sa aiba toti pochii cate una si sa nu se mai calce pe bombeuri, cate 3 intr-o casa a domnului !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: iar casele memoriale se inchid, din lipsa de fonduri. Iar muzeele se inchid, ori sunt obligate sa degajeze spatiile, pen' ca le-au revendicat bisericile !

      Ștergere
  15. Lasa muei, c-o sa vezi ce fromos ne va ceti sfintul popa la sfinta groapa!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dupa ce-o luat oleaca de muie de la guvernul Pinocchio 1, cu ministru la dezbinarea nationala in persoana lu' Mos Teaka, nemuriciul cu doua x doua = patru stele Zisu, o fo reevaluat de re-reevaluatul izmana si readus, din exilul fortat pe statul anexa eM, la Comandamentul Logistic Incalcit, cu 3x2=6 stele !

    Ai di pula alora care or giucat giamparalilii, pe vremea cand Mos Teaka reda onoarea armatii si-i trimetea pe curinpupistii izmanarului in exil !
    L-o mancat in cur sa anuleze el bunatate de ordine de avansare si sa redea onoarea si demnitatea armatii !

    Na, na ! Acusica da cu suptsemnatul pe la denea, penea, cenea, cefere si pecere !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai uitat de diicot si piticot...

      Ștergere
    2. Pese: pai cine pula mea or fost sefi de gheazeuri pe la cooperativa de protocol a armatii ! Cine dreaq or avut oportunitati de a cara seacose cu branza, muskiuleti de porcusiori de lapte, ori de organizat kiolhanuri de 5 stele, prin hotelurile si casilii de odihna ale armatii !
      In timp ce nea izmana si cu pitecantropul ista sfertodoct luau note maxime la impresie artistica, puletii inghiteau praf pe la canal, ori prin minele patriei, ori pe la strans de cucuruz in Balta Brailei !

      Ștergere
  17. Mai e ala, contratorpiloru' cu "Erga omnes", trompeta izmanarului, trimis si el in exil de guvernu' Pinocchio 1 !

    Musai o sa auzim de el ca-i frun fel de sef de directie prin semeghe, ori frun loctiitor a lu' seful de semeghe !

    Ce pula noastra suntem noi, nu ? Las ca-i da el izmana onoare si demnitate lu' Mos Teaka !

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa aveti un pranz bun.
    Nenea Vasile, vazi ca ala care n-are loc de securisti si-ti tot poarta sambetele, o sa vina sa-ti beleasca oleaca epiderma de la putza, cu biuzilii ! Sa-i dai voie si sa-l ajuti nitel. Vezi ca vine din partea mea ! Sa n-aud ca l-ai refuzat, ca ma supar !

    Muie de calitate, la liber !

    RăspundețiȘtergere
  19. Numai la ficat! Numai la ficat!

    RăspundețiȘtergere
  20. I-auzi briul!

    http://militar.infomondo.ro/actualitate/slujbasii.html

    RăspundețiȘtergere
  21. PMT,
    Tu esti amnezic? Pai,ori zici ca ce ne trebo scoli,ori esti de acord cu cacaturile si curvasareala din tara lu' DORELE . D-aia s-a ajuns aici ,din incompetenta ,vagabondajul ,aviditatea dupa arginti fara numar, fara numar si datorita tembelilor si din cauza femeilor usoare si frivole care altceva n-au nimic de oferit decat sex burtosilor de sefi!Sefii mizeaza pe chestia asta ,asa ca le ofera posibilitatea sa se afirme bietelor agramate cu ce le-a inzestrat natura!Nu va mai plangeti ca –n politica sunt promovate femei,gen Udrea, Roberta,Turcanu ,Ridzi, care-au dat cu CRETUL in stanga si-n dreapta,ca asta stiu curvele sa faca cel mai bine si prostanacii de masculi pun botu’Sa fie clar totul tine de competenta protagonistilor de coloana vertebrala a fiecaruia,de educatia primita si stiti voi ,socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ ,asa ca......nu poti miza la nesfarsit nici pe functie ,nici pe organ!Pizda ,nu tine loc de calificare,sau nush ce competenta si-n final sefu’s-ar putea sa dea cu subsemnatu’pe la nush ce dracii.. sau sa fie demis ca nici sefia nu-i vesnica,vine altu’ zboara parasuta ex-ului si-o aduce pe-a lui.C- asa-i in tenis!
    PMT,tu ce educatie i-ai dat fii-tii? ce-ai zice daca-ai afla ,ca si hoasca a dat cu mirositoarea-i de pizdulice pe la nush ce sefi!Ei?
    P.S. Si nu te mai ascunde in spatele injuraturilor si a grobianismului asta de doi bani! Daca vrei respect, respecta tu prin vocabular si comportament daca tot faci parada de grad si functie .Noroc ca uneori esti amuzant si ai simtul umorului peste medie ,ca si mine .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce vezi tu amuzant in ce-ai expus. Mai incearca! Poate ai gresit locul?

      Ștergere
    2. Uai puleaska, ai tu ceva in teasta ! Adica n-ai facut scoala de militari activi, pace si razboi, digeaba !
      M-ai zapacit, tocma acusica, in plina convalescenta !

      Pese, ca tot se poarta peseurile astea : uai cufurila, de unde dreaq ai tras tu concluzia ca eo "vreau respect" ? Uai pulete, peste cateva zilisiore se face fics un anisior de cand m-am inscris la NOO + ZOO, pentru un singur motiv : IMPORT-EXPORT de MUIE !

      Chestiilea astea cu condescendenta, buna-crestere, 7 ani, respectul de sine, tinuta, morala, etc, bagati-le in cur !
      Poate in alta dimensiune si in alta tara !

      N-ai inteles nimic din cacatul pe care tot il molfai, de aproape un an !

      Ai di pula me', iar e seara !

      Ștergere
  22. Pai...

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=AUyfE-MpxJU

    RăspundețiȘtergere
  23. Molfaie la cacat, molfaie ca e tot ce ai in creieras Retardel.

    RăspundețiȘtergere
  24. Uai koistilor, l-or prins pe hortystul ala revizionist de bozgor revansard, care o amenintat-o cu decesu' pe Sabinutza ot Harghita's ?

    Adica, vorbesc de AUTORITATILE astea rromanesti, i-or dat de urma ?
    Ori avem autoritati doar asea, de amorul artelor, cu dureri profunde in pula si cur de problemele reale din tara lu' Dorele !

    Pe noi ne fute grija coabitarii acusica ! In resturi s-au rezolvat toate cele !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MUEy acestia, fro ora aveti "liber malul" la muie ! Chestia cu liber malul am auzit-o la trupele de geniu, pe vremuri, cand inca se mai facea pregatire pentru razboi si cand bagau meserie la un pod de pontoane peste Olt !
      Tre sa merg sa duc papa bun la o catea, declarata "mama eroina", care-i la al treilea set de boraci ! Cate 11-13 pe serie face nebuna !
      E aciulea aproape, peste drum de cabinetu' parlamentar a lu' Alina Gorghiu, unde este o tabara de tigani borati refugiati !

      Le-o facut baba fiertura de orez cu supa de oase si legume date prin mixer ! Sa fie molcutz si usor de inghitit !

      Plec acusica, in pula mea ! Usior, usior ! Zice hoasca ca, asea cum pot sta in cur sa bat la taste, pot sa-mi si misc hoitu' pana afara, sa mai fac oleaca de miscare !

      O seara muie ! Pe chestia aiasta trebo sa ma lase sa navighez pana di niezu noptii !

      Ștergere
  25. Ai di pula ta PMT-ule ,mare zezvec esti tu!Bine facura aia de-ti taie 500 la pensie si-ti lua si gradu' gradu' muii trebo sa-ti dea,ca-n cap n-ai nica,esti varza,mai slabeste dracu' ca esti mic si umflat si acu si cu ea ciuntita nu mai esti pe val in fata curvelor!Buey ,tu n-ai minte si esti si prost,ma minunez de toate tampeniile pe care le debiteaza creierasul tau,esti vai mama ta!

    RăspundețiȘtergere
  26. Bai PMT,
    Tu vorbesti despre tara lui Dorele ? Pai tu esti cel mai mare Dorel, o scursura a armatei. Ar trebui sa te arunci in buda si sa rogi pe cineva sa traga apa si sa dea cu var cloros bai Retardel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, ca tu ii fi ruda buna cu Zisu. Poate chiar tac-su.
      Lasa vraja si toarna-n pahare la bastani, absorbant de muie ce esti!

      Ștergere
  27. Au inceput lucrarile celui de-al 15spelea congres al partidului criptocomunist roman !
    Undeee se tine, ele, lucrarilii ?
    Pai in sala palatulu', unde acusica jde ani, juma din puscariasii si puscariabilii pe care ii vedeti prin sala, strigau pana la ragusire: Ceausescu si poporu', ori Vom munci si vom lupta, tara noi o vom fura !

    Ce duios ! S-a umplut Sala Palatulu' de baroni locali, zonali, orasenesti si satesti, de puscariasi eliberati pentru buna purtare, de puscariabili condamnati deja la ani grei de puscareala cu executare-insa neincatusati inca, de oportunisti care n-au nimic cu viata tatei Leusteanca, care i-o trimis, prin vot, ca s-o reprezinte in parlament, precum si de alte mii de handicapati care n-au nicio treaba cu saracia crunta in care pluteste pulimea populara !

    Tara asta a ajuns in situatia in care, atunci cand nu se ocupa cu congresele lu' pesede, ori penele, ori pedele, ori udemere, se ocupa de alegeri, non-stope ! Ori de alea locale, ori de alea europene, ori de alea generale, ori de alea cotrocenesti !

    Tara lu' Dorele ! Pulimea, ciocu' mic !
    Sa calculeze cineva, asea de amoru' artii, cate meleoane o costat congresu' ista !
    Ca doar nu l-o platit Pinochio din buzunaru' lu' Daciana !

    Eo cred ca, cu banii cheltuiti aciulea, Oltchimicul ierea deja la capacitate maxima de productie !

    Da numa cred, nu sunt convins !

    RăspundețiȘtergere
  28. vedeti baaa ce de cocoratii v-am dat?

    RăspundețiȘtergere
  29. asta-i conducerea militaura a N-Koreea .si-au pus decoratiile pana si pe cracu' pantalonului....oaiii de pula lor!!

    RăspundețiȘtergere
  30. si pe maneca...oare ce penzii au astia ca daca merg cu tinichelele alea la remat iese d-o tzuica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uai, sa dea dreaq ! Daca afla "recuperatorii" romanesti de fiare vechi si noi, despre acesti eroici coreeni, ce bogatie le atarna de guler-veston-izmene-ciorapi, or belit pulilii dupe ce creapa ! In max 22 de ore de la bagat la groapa, is ca si dezgropati, profanati si reinhumati !
      Doamne feri, ca sa ajungi ca sa-ti pui concoardele si pe cracul de la izmene, inseamna ca tre sa fii frost un fel de Amiralu' Flotei Stelare, din Star Tric !

      Daca stau bine sa ma gandesc as avea si eo cateva, pe care sa mi le agat de curu' izmenelor !
      Cea mai faina e haia cu "Elev de frunte" !

      Ștergere
    2. Uai, 9 randuri ori fro 5 pe rand = fro 45, numa pe veston ! Plus fro 10 pe maneca, plus ceva pe cracul izmenelor...se face de aproape 7zeci !

      Ștergere
    3. Si cand te gandesti ce-o fo si ce-o ajuns Curdeleul ista !
      Ca poza-i de arhiva ! Intre timp si-o vandut, la talcioc, toate concoardele, ca sa-si plateasca datoriile de la Birtolomeu !

      Ștergere
  31. E vreun meci pe undeva ori urmariti congresul cu creionu-n mana?

    RăspundețiȘtergere
  32. Retardel, PMT,
    Congresul idiotilor cind se tine ca acolo e de tine ?

    RăspundețiȘtergere
  33. "In acest context, FELICIT Conducerea si membrii de sindicat ai Filialei 1 Campina, asigurand Comitetul Director, de potentialul constructiv, onoarea, demnitatea si verticalitatea acestei Filiale.

    Honor et Patria, Vae Victis!
    Vicepresedinte CD/Coordonator <>
    Colonel ec.Victor POPESCU"
    =================

    Dupa care s-a scandat frenetic: vom munci si vom lupta, pe doghi-l-om apara ! sindicatu' si poporu' ! noi suntem ai Romaniei, noi suntem si frati uniti !
    Iar cu ecsceptia catorva carcotasi nesimtiti, de la filiala lu' Tudor, trimisi sa boicoteasca lucrarilii si care tipau din curul salii " Pe ei, pe ei, pe mama lor, acum" si " Oooooooo....sugi pula", in rest adunarea de la Campina Turzii o fo un succes total !

    RăspundețiȘtergere
  34. off topic
    daaa io ma intreb:AG7 trece prin "blindaj" sau incercam cu AG9
    apropos de AG-uri/RPK-uri ba vazui la rusi niste chestii pizdoase da pizdoase rau de tot....incep de la RPK 30 pana spre 38-40......aulioooo ce rele sunt!!
    si daca pe astea l-au dat rusnacii la liber pe net va inchipuiti ce au in rest?this is the question.

    RăspundețiȘtergere
  35. doresc sa intreb pe cei mai informati(azi am avut multe belele pe la spitalul judetean BV

    va intreb pe scurt....cine poate sa-mi raspunda

    ce pula mea a facut azi scmd-srl? ca habar n-am.Pe bune!

    RăspundețiȘtergere
  36. gata ca ma distrai destul...a pus poza adminu inseamna ca e ochei.
    sa vedem mai departe.
    deci: ce pula mea a facut azi scmd-srl????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SCMD AZI A FACUT " HOP, HOP", IAR MEMBRII DE-AU MI RAMAS TI-AU DAT-O L CIOC, CIOC!

      Ștergere
  37. @PMT
    Prezinti deviatiile astea de limbaj din armata sau doar de cind esti dogarian ?

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri