Google Translate

joi, 2 mai 2013

UE isi arata din nou coltii! Pentru fiecare produs autentic romanesc va fi necesar cate-un razbel? De ce ne umiliti domnilor? Guvernul solicită Comisiei Europene includerea mititeilor pe lista reţetelor tradiţionale, pentru a nu fi interzişi

 
Guvernul va transmite Comisiei Europene, joi, o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii pentru ca reţeta mititeilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale, având în vedere că de la 1 iunie producţia de mititei sub actuala reţetă ar trebui interzisă,
conform unei directive europene.
 

Guvernul solicită Comisiei Europene includerea mititeilor pe lista reţetelor tradiţionale, pentru a nu fi interzişi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Directiva prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esenţiali în reţeta de preparare a micilor.
 
Guvernul a anunţat joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca produsul "mititei" să fie introdus, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestor reguli.
 
 
"Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României", se arată în comunicatul Executivului.
  
Guvernul precizează că discuţia de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produşi industrial.
 
 
Asociaţia Română a Cărnii, cea mai importantă organizaţie a procesatorilor de carne din România, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei reţete de mici în lista celor "tradiţionale", pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interzişi.
În 2012, piaţa locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern.
 
=================================================

    1. Reţeta de mici din perioada interbelică de la Carul cu bere.
      "Bucuresti, la 16 Iunie 1929
      Onorate Domnule Ofiter!
      Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani in urma cele ale tatalui Domniei voastre, dimpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe langa onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc sa dau la randu-mi dovada de cavalerism, impartasindu-va la dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Doamna Mariuta Baciu, retetariul de preparare ai mititeilor nostri, care,dupa cum bine stiti, sunt cei mai laudati din tot Bucurestiul..
      Astfel dau dovada de incredere in Domnia voastra spre a nu trada nicidecum secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la randul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom, D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul meu la conducerea bucatariei Carului.
      Adresez aceiasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei Mariuta, celei mai desavarsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut. Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotararea sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste numele in capitala, in tara intreaga si in strainatate.

    2. Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entree, ori ca fel de mancare de sine statatoriu. Ei isi au originea in Balkan, provenind din Serbia, dar se intalnesc si in Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria romaneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, in Regat, din carne cu mirodenii, avand menirea sa incante gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacam, ori la scobitoare sub forma de gustare.
      Se ia carnita de vaca de la gat, fara a se indeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cat mai bine si cat mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pana la 150 de grame pe fiecare kilogram cantarit de carne. Nu se va lua in nici und caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decat sa strice gustul si sa ia din minunata savoare a mititeilor.
      Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.

    3. Se pregatesc pentru fiecare kilogram de carne, mirodenii si condimente dupa cum urmeaza:
      8 grame de piper proaspat pisat marunt
      12 grame de cimbru uscat cat mai proaspat pisat marunt
      4 grame de enibahar pisat marunt
      2 grame de coriandru pisat marunt
      2 grame de chimion turcesc pisat marunt
      1 gram de anis stelat pisat marunt
      8 grame de bicarbonat de sodiu
      1 lingurita de zeama de lamaie
      1 lingura de untdelemn
      1 capatana buna de usturoi aromat si nu din cel iute
      La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va aduga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, cate o masura mai mult din mirodeniile pomenite."


    4. Continuare la reţeta de mici
      “Procedura
      Se framanta carnea intru-n vas pe masura timp de un ceas, adaugand la inceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamaie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cate putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa cateva ceasuri la dezmortit si se mai framanta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatana pentru fiecare kilogram de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi intr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framanta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pana a doua zi. Pret de trei ceasuri inainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar, pentru a se incalzi si muia; dupa trei ceasuri sau cand s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvantat un ceas.
      Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungandu-se din cand in cand cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur imprejur. Gratargii nostri intorc fiecare mititel doar de trei ori pana este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.

    5. Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie inmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decat cei de carne de vaca, nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgarcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atat de specific al mititeilor.

    6. Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu il va da mai departe, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decat urmasului meu Maitre Cuisinier cand imi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparati de Dansa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!
      Va astept luna viitoare cind va intoarceti cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnuii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si cateva halbe impreuna!
      Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari de maini Doamnei Mariuta, cea mai desavarsita gospodina si Doamna din inalta societate!
      Dumnezeu sa va ajute!
      Cu respect si devotiune, al Dumneavoastra,
      (indescifrabil) “
    ====================================
    Multumesc,
    Admin, Romania Megalitica
    ===========================================================
    ==================================

    RĂSPUNSUL Comisiei Europene la problema "mititeilor" din România. Cum va fi salvată vedeta grătarelor noastre      

    RĂSPUNSUL Comisiei Europene la problema "mititeilor" din România. Cum va fi salvată vedeta grătarelor noastre 482
    Foto: retete-ina.blogspot.com

    Folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 în reţeta "mititeilor" de către industria cărnii din România pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate, a declarat vineri Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, precizând că solicitările de autorizare sunt analizate de la caz la caz, informează Agerpres.
    "Chestiunea a fost într-adevăr discutată ieri (joi - n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari", a declarat purtătorul de cuvânt al comisarului Tonio Borg, după ce guvernul României a anunţat joi că reprezentantul său va aborda cu acest prilej, la solicitarea Asociaţiei Române a Cărnii, chestiunea introducerii reţetei produsului mititei pe lista reţetelor tradiţionale, alături de burger şi cârnatul spaniol chorizo.

    "Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul 'mititeilor'. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizată a acestora este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugaţi. Noua listă este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive şi va intra în vigoare de la 1 iunie", a adăugat Frederic Vincent.

    Practic, este vorba despre anexa II a Regulamentului CE nr. 1333/2008 al Consiliului UE şi al Parlamentului European privind aditivii alimentari, amendată trei ani mai târziu prin Regulamentul nr. 1129/2011, care intră în vigoare de la 1 iunie 2013.

    "Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei - n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor. În cazul concret al folosirii E 500 în 'mititei', folosirea aditivilor în acest produs tradiţional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate", a mai precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar.
    http://www.antena3.ro/romania/raspunsul-comisiei-europene-la-problema-mititeilor-din-romania-cum-va-fi-salvata-vedeta-gratarelor-noastre-213073.html
    ===============================================================
    ============================================
    ===========================

    55 de comentarii:

    1. Just. Micii cu aditivi si E-uri ca sa nu mai vorbim de amelioratori sunt produsi la noi din vremuri strabune, mama lor de europeni ! Astia ne fura si oul de sub closca. Jos UE !

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. "Ne fura" cate-o pula-n gura ! Sau, mai corect spus, INCA o pula-n muie ! Ca la Marasesti ! Sau ca la Uaterlo, fiecare dupa nationalitate si cam cum il doare !
        S-or gasit un hitlerist, cu un hortist care vrea Ardealu' mocca si cu un frantzuzist las, care o aruncat pusca si-o fugit cand or venit hitleristii peste el, sa traga concluzii ca micul romanesc e nashpa !

        Ai di pula me'! Sa stiu ca iau muie 4jde zile non-stop, da la micul rromanes nu renunt !

        Ștergere
      2. sa-mi bag!!! cel putin la aia cu frantuzu bine-ai zis-o!!
        cei mai scartari lacomi si de cacat sunt frantujii va spun IO!!pana si cioba borno cacatul ala va da un pahar de "viz" frantuzu???NICIODATA!!

        Ștergere
    2. vedeti ce gratar mishto are adminu? Da pe noi nu ne cheama.Butoiu'cu vin unde-o fi? hac!
      io cre' ca dijiaba o castigat unii cupili de chele....poa sa rontaie chelea de la bocanci si sa suga sireturile in loc de paste mozzarella:):)

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Uai, ne-ai luat graiul din muie !
        Iegsact asea vream si eo sa spun !

        Ștergere
      2. Corleoane, blid din ala galben am si eu. Si castron da e portoceliu (nu e de la pdl). Restul sper sa apara pe parcurs...

        Ștergere
      3. da ba am si io blid d'ala de plastic,ca am vrut sa cumpar de la second hend da mi s-a parut scump.Asa ca am sutit blidu lu catelu lu vecinu.Acu m-am scos este?....daca mai gasesc 2-3 blide dan astea pot si io cu famelia sa mancam separat....oaiii ce bine ar fii

        Ștergere
    3. Eu m-am saturet de binefacerile ue! Sa-i ia dracu cu tampeniile lor cu tot. Nu ne-au procopsit decat cu dari, lesbiene, poponari si jug. Daca ala turcesc a fost de lemn, ala austriac de fier, asta din ce dracu mai e? AJUNGE! JOS UE! Vreau in ROMANIA mea, asa cum a fost mai demult. Astia de la UE sunt in stare sa ne impuna si cu ce hartie igienica sa ne stergem la fund. Nimic din ceea ce facem nu e bun da prostiile lor pline de chimicale sunt super... JOS UE! ROMANIA AFARA DIN UE! VREAU IN ROMANIA MEA, FARA UE!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. @17:15
        Vezi ca-ti imprumuta Vadim un rudotel.calmetoa!!:):)

        Ștergere
    4. Don Corleone spunea...
      adica eu nu pot intelege cum "tematica de baza "a unui blog pot fi doar pensiile,mi se pare ingust,ingust rau de tot.credeti ca "tematica" asta care dureaza ce-i drept de fo trei ani va tine la infinit.Io cred ca se va fasai foarte curand in momentul in care se va reveni la cuantumul cel mai avantajos indiferent de lege si asta este inevitabil si este foarte bine logic si moral(ma scuzati ca despre "DEMNITATE SI ONOARE" nu spun nimic nu ai cu cine vorbi despre acesti termeni,sunt doar o fatada aurita in spatele intereselor meschine)
      Vedeti stimate karadeniz ca am ajuns la "tematica de baza"? probabil ca si in cazul unui razboi nuclear sau al unui accident cosmic tot despre pensii se va vorbi in ultimele minute de impact....c-asai omul....DEMNITATE SI ONOARE:):)

      2 mai 2013, 17:13

      RăspundețiȘtergere
    5. @ Don Corleone
      Pe « AŞTIA », cel puţin pe acest blog, îi cam interesează pensiile, căci aceasta este tematica de bază blogului.
      Fotografia despre atacul SUA de către Corea de nord a apărut pe net de vre-o două săptămâni.

      RăspundețiȘtergere
    6. “Micii, tablele si berea/ Asta n-a inteles puterea”
      Divertis

      RăspundețiȘtergere
    7. Urmeaza sa se interzica spritul, tuica fiarta si mamaliga cu brinza de burduf!

      RăspundețiȘtergere
    8. Din preputul gindirii la Tampa:
      a)-"tematica de baza "a unui blog pot fi doar pensiile
      b)-sunt doar o fatada aurita in spatele intereselor meschine
      c)-in ultimele minute de impact

      RăspundețiȘtergere
    9. Un geniu in pustiu, inginer de educatie fizica, cu studii postuniversitare in mecanica fecalelor, cunosut necrofil si tata de albine:
      a)-cred ca este vorba de o defectiune a pilotului automat
      b)-Acelasi fenomen s-a intamplat la balotesti
      c)- "con Cezar,violatorul de capre

      tigri2 spunea...
      As comenta si eu ,dar in filmulet apare un accident produs pe 1 februarie,iar in acest accident[catastrofa aeriana] se vede clar cum se inclina spre stanga de vreo doua ori apoi spre drerapta si fata ,cred ca este vorba de o defectiune a pilotului automat,si daca unui pilot militar i s-ar fi intamplat asa la prima inclinare [necontrolata spre stanga] ar fi decuplat pilotul automat.Acelasi fenomen s-a intamplat la balotesti unde ...dar D-zeu sa-i ierte si sa stie toata lumea ca pilele nu au ce cauta in meserii care tin destine in maini,iar o aeronava nu este un tractor,o aeronava sau un vapor are mai multe grade de libertate iar fortele care actioneaza asupra ei nu sunt comparabile cu a unui tractor ca de altfel nici calitatea pilotilor,marinarilor nu poate fi pusa la indoiala de un "matze-fripte "con Cezar,violatorul de capre.
      2 mai 2013, 18:16

      RăspundețiȘtergere
    10. Reteta micului traditional (care de fapt ii turcesc!!)
      Pizda vacii tocata marunt si amestecata cu pula boului maruntita desigur !
      Se adauga ceva carne de vita moarta (nu conteaza ca-i capra oaie , magar etc.)important este sa fie moarta de cateva zile cu un usor iz de putrefactie!! Daca prin zona circula sobolani ,pisici sau caini sunt tocmai buni dar desigur sa fie bine maruntiti sa nu se inece consumatorul ..traditional! Pentru a acoperi izul (mirosul) de putrefactie se da cu muuult piper boia si atentie- aici in tervine mUE- ..Bicarbonatul
      Prajirea in mod obligatoriu in aer liber (pentru ca nici dracul nu rezista la mirosul fetid),bine dati prin cenusa si foarte important- al de-i prajeste sa nu fie spalat de o saptamana mai ales pe labe ! Este indicat sa se zgarmene in cur -cat mai des ! De bomba asta -ade4varata arma bacteriologica vrea sa ne scape mUe! Miticul de Ro nu si nu ! AAA..pofta buna!! Sniper one!!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Inteleg ca ti-au tocat-o marunt.
        De fapt, dupa ce ti-au tocat-o, puteau sa ti-o bage si-n gura...

        Ștergere
      2. Asta este reteta unui maestru in supt puli de magari si futut de capre_Cezar Boulean de Timis? Cowboyul de Vest?

        Ștergere
      3. Erata:Reteta micului traditional _ RETETE MICULUI TRADITIONAL IN VARIANTA CAPITALISTA!!
        SCUZE ,Sniper one

        Ștergere


    11. CEZAR spunea...
      ,,e mai prost decat e legal, trebuie sa il intelegem."- este vorba de regele animalelor turbate!!
      1. Sa sti si tu ,,pilot "de tractor cu elice ca niciodata la decolare si aterizare la mansa nu se afla ,,robotul"
      2. Este evident ca acest avion (cel din video') pierde tractiunea motoarelor si deci ..portanta !
      Cauze probabile :
      defectiune majora in sistemul de alimentare (cam greu de presupus
      sabotarea motoarelor la sol
      lovirea avionului !!(nu se observa!)
      ,, sabotarea,,pilotilor (drog, otrava etc!)
      2 mai 2013, 19:15

      CEZAR spunea...
      PESE..astea ti le-a zis un infanterist!!!
      2 mai 2013, 19:17

      CEZAR spunea...
      Am omis inca o cauza - blocarea pri lovire ,sabotaj sau ..hazard a sistemului de conducere - ampenajul cozii in mod deosebit!!
      2 mai 2013, 19:20

      RăspundețiȘtergere
    12. CEZAR spunea...
      ,,e mai prost decat e legal, trebuie sa il intelegem."

      a)- pierde tractiunea motoarelor si deci ..portanta !
      b)- PESE..astea ti le-a zis un infanterist!!!
      C)- ampenajul cozii

      RăspundețiȘtergere
    13. Tocmai ca infanteristul asta,de prost ce a fost ,a fost repartizat la Gospodaria Agricola Zootehnica ,a unitatii,sa aiba grija de oi si de magari ,ca altceva nu a fost in stare.Acuma compara pula magarului pe care o sugea in loc de ciunga,cu mansa unui avion si crede ca poate suge pula pilotului automat.
      Voi ni sesizati ca este mai prost si mai tampit decat RHul?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. 10 Recent Pageviews:

        20:25:04

        Romania

        Bucharest, Bucuresti

        20:24:44

        Romania

        Bucharest, Bucuresti

        20:24:10

        Romania

        Bucharest, Bucuresti

        20:23:02

        Romania

        Bucharest, Bucuresti

        20:21:43

        Romania

        Bucharest, Bucuresti

        20:20:14

        Romania

        Urziceni, Giurgiu

        20:19:54

        Canada

        Montreal, Quebec

        20:19:37

        Canada

        Montreal, Quebec

        20:18:18

        Romania

        Bucharest, Bucuresti

        20:18:13

        Romania

        Urziceni, Giurgiu




        Ștergere
    14. doicuncoi
      ,,...In caz de pirdere a portantei,avionul avand viteza necesar isi asigura portanta prin actiunea suprafetei portante[aripile-anvergura]si va plana in coborare controlata,...,,

      Mai ridiche neagra, tu intelegi ce-ai scris?!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Cine -sa priceapa retardatul asta??!!

        Ștergere
      2. CEZAR spunea...
        Regele animalelor turbate zice...,,In caz de pirdere a portantei,avionul avand viteza necesar isi asigura portanta prin actiunea suprafetei portante[aripile-anvergura]si va plana in coborare controlata,pe cand aici se observa clar ca se inclina necontrolat si intra in glisada accentuata.,,,,
        Bai sofer prostovan de tractor cu elice.... ce spui tu este valabil atunci cand avionul ii la 10.000m in zbor de croaziera !
        Si un orbete ,,vedea " ca acesta era la decolare -deci incerca sa ia altitudine!!
        Numai tu (specialist de renume mondial)poti spune ca intr-o asemenea situatie, daca motoarele nu mai trag, avionul mai are portanta si va plana -boule!!

        2 mai 2013, 20:28

        Ștergere
      3. CEZAR spunea...
        PESE ! Acum inteleg de ce timp de peste trei ani NU TE_A SALUTAT NICI MACAR UN PILOT!!

        2 mai 2013, 20:30

        Ștergere
    15. Reţeta de mici din perioada interbelică de la Carul cu bere.

      "Bucuresti, la 16 Iunie 1929
      Onorate Domnule Ofiter!
      Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani in urma cele ale tatalui Domniei voastre, dimpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe langa onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc sa dau la randu-mi dovada de cavalerism, impartasindu-va la dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Doamna Mariuta Baciu, retetariul de preparare ai mititeilor nostri, care,dupa cum bine stiti, sunt cei mai laudati din tot Bucurestiul..
      Astfel dau dovada de incredere in Domnia voastra spre a nu trada nicidecum secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la randul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom, D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul meu la conducerea bucatariei Carului.
      Adresez aceiasi rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei Mariuta, celei mai desavarsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut. Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care, multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotararea sa va divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste numele in capitala, in tara intreaga si in strainatate.
      Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entree, ori ca fel de mancare de sine statatoriu. Ei isi au originea in Balkan, provenind din Serbia, dar se intalnesc si in Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria romaneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, in Regat, din carne cu mirodenii, avand menirea sa incante gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacam, ori la scobitoare sub forma de gustare.
      Se ia carnita de vaca de la gat, fara a se indeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cat mai bine si cat mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pana la 150 de grame pe fiecare kilogram cantarit de carne. Nu se va lua in nici und caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decat sa strice gustul si sa ia din minunata savoare a mititeilor.
      Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
      Se pregatesc pentru fiecare kilogram de carne, mirodenii si condimente dupa cum urmeaza:
      8 grame de piper proaspat pisat marunt
      12 grame de cimbru uscat cat mai proaspat pisat marunt
      4 grame de enibahar pisat marunt
      2 grame de coriandru pisat marunt
      2 grame de chimion turcesc pisat marunt
      1 gram de anis stelat pisat marunt
      8 grame de bicarbonat de sodiu
      1 lingurita de zeama de lamaie
      1 lingura de untdelemn
      1 capatana buna de usturoi aromat si nu din cel iute
      La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va aduga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, cate o masura mai mult din mirodeniile pomenite."

      RăspundețiȘtergere
    16. Continuare la reţeta de mici
      “Procedura
      Se framanta carnea intru-n vas pe masura timp de un ceas, adaugand la inceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamaie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cate putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa cateva ceasuri la dezmortit si se mai framanta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatana pentru fiecare kilogram de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi intr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai framanta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pana a doua zi. Pret de trei ceasuri inainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar, pentru a se incalzi si muia; dupa trei ceasuri sau cand s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvantat un ceas.
      Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungandu-se din cand in cand cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur imprejur. Gratargii nostri intorc fiecare mititel doar de trei ori pana este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.
      Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie inmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decat cei de carne de vaca, nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgarcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atat de specific al mititeilor.
      Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu il va da mai departe, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decat urmasului meu Maitre Cuisinier cand imi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparati de Dansa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!
      Va astept luna viitoare cind va intoarceti cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnuii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si cateva halbe impreuna!
      Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari de maini Doamnei Mariuta, cea mai desavarsita gospodina si Doamna din inalta societate!
      Dumnezeu sa va ajute!
      Cu respect si devotiune, al Dumneavoastra,
      (indescifrabil) “

      RăspundețiȘtergere
    17. CEZAR spunea...
      Regele animalelor turbate zice...,,In caz de pirdere a portantei,avionul avand viteza necesar isi asigura portanta prin actiunea suprafetei portante[aripile-anvergura]si va plana in coborare controlata,pe cand aici se observa clar ca se inclina necontrolat si intra in glisada accentuata.,,,,
      Bai sofer prostovan de tractor cu elice.... ce spui tu este valabil atunci cand avionul ii la 10.000m in zbor de croaziera !
      Si un orbete ,,vedea " ca acesta era la decolare -deci incerca sa ia altitudine!!
      Numai tu (specialist de renume mondial)poti spune ca intr-o asemenea situatie, daca motoarele nu mai trag, avionul mai are portanta si va plana -boule!!

      2 mai 2013, 20:28

      RăspundețiȘtergere
    18. ...după variantele Caru’ cu Bere și Păstorel, vă prezint și versiunile de mici pe care le-a recomandat Radu Anton Roman (care însă mai întâi, politicos, o dă și pe cea a lui Al. O. Teodoreanu). Și, cum avem destule de povestit, să trecem la treabă:
      Mititei ardelenești
      După părerea mea, la care țin destul de mult, chiar dacă-s subiectiv din când în când, așa se făceau micii odată, chiar și-n Muntenia, cu smântână nefermentată. Frișca asta fermenta, micii creșteau și se făceau pufoși, având un gust bun și sănătos. Chimicalele ca bicarbonatul au infectat târziu bietul mic și i-au bălăcărit prospețimea și finețea naturale.
      1 kg carne de vacă (gât, coadă, antricot), 500 g carne porc (pulpă), 1 vârf de cuțit de chimen pisat, 1 linguriță de boia, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 vârf de cuțit de ienibahar, 1 căpățână de usturoi, sare, piper, după pofta, 2 linguri de smântână nefermentata (frișcă), 4 linguri de supă carne.
      Se toacă repetat carnea, de 3-4 ori, se sărează, se lasă să respire la rece 5 ore. Se amestecă carnea cu restul bunătăților (mai puțin frișca) și se mai toacă o data și iar se lasă 1 noapte, la rece, să se primească intre ele. Se freacă cu frișca neîndulcită, îndelung, să se înfoaie, și se lasă la hodină și-o noapte – acum sunt numai buni de jar, iar ca fagul de Năsăud nu știu vreun lemnuț să ardă Se dau la masa cu pită și hrean...

      RăspundețiȘtergere
    19. Marii mititei


      1 kg ceafă de vițel (mânzat), 500 g ceafă de porc, 250 g pulpă de miel, 2-3 oase mari de vită, 1 lingura de sare, piper (după gust), 1 ceapa mare, 1 morcov mijlociu, 1 căpățână de usturoi, 1 ardei iute, 1 legătură de cimbru, 1 linguriță bicarbonat, 1 linguriță praf miroase: ienibahar, rozmarin, chimen, 250 g mușchiuleț de cal (nu e obligatoriu, dar cândva așa se făceau micii).
      Se toacă carnea mărunt (dar cine a ști s-o toace cu satârul, câștig ar avea). Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, miroasele, ardeiul iute și usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până e totul un aluat. Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore, până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru supă. Strecurăm supa și-o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea. Amestecătura asta se lasă să-și revină din ce-a pățit câteva ore bune la frigider. Micii se rotunjesc fie în mâna, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin țeava de cârnați a mașinii de tocat. Nu tigaia e rostul micului, ci grătarul și focul corespunzător, de lemn și cărbuni.
      Demâncare veche, luata de prin podișurile Anatoliei și prefăcută pe românește, cu carne de porc, micul s-a desprins de profet și s-a lipit de Miorița și prin faptul că se bea, se bea temeinic.
      Dar nu se bea bere, cum zic unii, ci un vin sec și vesel de sud, de unde se reține ceva ușor, o Roșioară de Dolj, – vin vag „rozé”, de nisip – mai ales dacă a fost un an cu ceva ploaie, să fie mai zemos că vine din seceta Dăbulenilor, bietul… Sau, pentru zilele mai friguroase, o Crâmpoșie îndesată de Drăgășani, culeasă târziu, imediat după ce a căzut prima brumă și dusă a fost amintirea verii. Ori o Feteasca Albă, subțirică și rea, de Furculești și Zimnicea.
      N-aș uita, la un mititel pufos, chiar și cu băutură alături, o ciușcă domesticită în oțet de vin, un muștar frecat cu hrean sau un mujdei în care s-au presărat trei tocături de verdeață: mărar, leuștean și pătrunjel.

      RăspundețiȘtergere
    20. Cezarila,lasa-l in plata domnului de tigru bengalez,nu-ti fa pacate in saptamana patimilor.

      RăspundețiȘtergere
    21. ,,...Demâncare veche, luata de prin podișurile Anatoliei și prefăcută pe românește, cu carne de porc, micul s-a desprins de profet și

      s-a lipit de Miorița și prin faptul că se bea,
      se bea temeinic.

      Dar nu se bea bere, cum zic unii, ci un vin sec și vesel de sud, de unde se reține ceva ușor, ...,,

      RăspundețiȘtergere
    22. Muei, ciopliti o varianta in piatra, sa ramina peste veacuri!

      http://costachel.ro/mititeii-lui-radu-anton-roman/

      RăspundețiȘtergere
    23. Erata:Reteta micului traditional _ RETETA MICULUI TRADITIONAL IN VARIANTA CAPITALISTA!!
      SCUZE ,Sniper one

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Tu meri in os, tragator porcos!

        Ștergere
      2. Hai tu ! Nu ti-a placut ? Crezi ca inghiti altceva? Vise ...

        Ștergere
      3. Stiu(stim) ca in tocatura sunt toate subprodusele posibile(ba chiar si mai mult). Si in cirnati, salamuri, pateuri de carne, hamburger...

        Asa ca nu te mai umfla ca matul in erectie!

        Ștergere
      4. incepi sa revii pe directia de baza!! Vrei sa-i explici si lu specialistu T2- cuuncoi cum ii miscarea cu ..PORTANTA??

        Ștergere
    24. Muei, a rigiit Vrincioaia de s-au cutremurat muntii.
      Bicarbonatul asta va distruge omenirea!

      RăspundețiȘtergere
    25. Buey..stie cineva ..Taranoiul ala cu tractorul(ala de ara ca boul toata ziua!!)o fi ajuns acasa ! Vreau sa-i las o portie MARRRE de mici -reteta propie sa bage in el ca-i vai di capul lui ! Si can i-am spus sa nu bee cerneala....Sniper one

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Lasa mai, nu te deranja. E-n drum spre tine, sa luati masa imprteuna.
        Zicea ca fiecare sa-si manince micii.
        Ti-am trimis si eu niste...caltabosi flocosi.

        Ștergere
    26. Buei, nici nu stiu cum sa va zic: Sara Buna, ori NB la ZOO? Oricum Cezar Maimucul alias Lolek si Motanelul kkcios alias Bolek, sa-mi dea limbi pe oua, pe la 2 si pe la 9! Hai ca-s obosit de munca! NB!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Vezi ca ai un platou cu mici sleiti -dupe reteta propie a Cetarusului !
        Baga intine Tarane inainte de a urca pi trac tor !Vai di capul tau ...ca rau ai mai ajuns daca ai beut cerneala !!

        Ștergere
    27. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!

      RăspundețiȘtergere
    28. stiana Anghel, acuzată că înjură pe Facebook: ”Guvernare de rahat”
      Andrei Moisoiu / 02 May 2013 22:47 Salveaza PDFPrintEmail11 comentarii1138 accesari
      Cristina Anghel ar fi postat o poezie șocantă pe Facebook în care înjură Guvernul actual, printre cuvinte obscene pomenind și de Sfântul Duh.

      ”Miroase a ”să trăiți bine”/ Și-a ”fraiere te-am manevrat. Miroase ca când stai pe vine/ Și faci un mic coabitat

      Miroase a ziua care vine/ Și a Duh Sfânt și a păcat/ Și a român visând a bine/ Și a guverne de rahat” sunt câteva din versurile pe care le-ar postat Cristiana Anghel pe Facebook și care eu fost prezentate de România TV.

      Cristiana Anghel a fost implicată recent într-un scandal în care este acuzată că locuiește într-un cămin studențesc, deși primește 3000 de lei lunar pentru cazare.

      RăspundețiȘtergere
    29. Nu injura, comenteaza. Iar poiezia , daca o fi facuta de ea, descrie ce se vede cu ochiul liber.

      Doicuncoi injura. Restul sunt vorbe de ocara.

      RăspundețiȘtergere
    30. Inca o dovada - daca mai era cazul ca maj. romanilor judeca afectiv si nu rational ! Avem exemplu si aici ! au sarit unii cu retete de la..bunica Pastorel .... Pai asta avem acum pe piata ? Este mult mai apropiat de adevar Sniper one !
      UE..iti interzice sa-ti faci acasa micul dorit dupa reteta ..dorita (am convingerea ca maj. prefera reteta Sniperului..!!)??Nici vorba !
      UE ..vorbeste de productia industriala..care-i contaminata si pervertita!!
      CasaiRomanul..sar ca prostul !!!Salamul de Sibiu!!

      RăspundețiȘtergere
    31. Cum a salvat UE mititeii românești. Ce se ascundea în pasta de mici
      Ion Voicu / 03 May 2013 18:04 Salveaza PDFPrintEmail3 comentarii549 accesari
      Paradoxal, directiva Uniunii Europene ajută la salvarea unui aliment tradițional românesc. Ca de obicei, jurnaliștii s-au repezit la ”breaking news”, fără să se gândească de ce producătorii adăugau E-uri într-o rețetă veche de secole. Nimeni nu și-a pus întrebarea cum ajungea pasta de mici mai ieftină decât carnea din care, chipurile, era preparată.

      Comisariatul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor a interzis folosirea în preparatele de carne proaspătă a mai multor aditivi, dintre care 8 E-uri erau utilizate la prepararea micilor, în România. Bicarbonatul era adăugat în rețetă pentru afânarea cărnii, dar CE a considerat că poate fi folosit și pentru mascarea semnelor de alterare, păcălind consumatorii. E foarte probabil ca UE să readmită introducerea bicarbonatului în rețeta micilor.

      Micul risca să ajungă un preparat de post

      Alt aditiv cu care se luptă CE este carminul (E120), un colorant alimentar produs prin zdrobirea unei insecte, numită coșenilă. Acest colorant natural nu este toxic, dar poate provoca alergii. De ce se adăuga în pasta de mici? Pentru că unii producători ”îndoiau” carnea cu textură de soia! Carminul colora în roșu proteina vegetală, care nu avea ce căuta într-o rețetă tradițională. Unii comercianți adăgau și alți agenți de îngroșare, de origine vegetală, a căror culoare trebuia mascată cu carmin. Este greu de crezut că UE va accepta folosirea carminului în viitor.

      Rețeta, numai cu ingrediente naturale

      Nu ar fi nevoie nici de cei trei conservanți folosiți în România la pasta de mici, dacă vorbim despre un preparat de carne proaspăt. Rolul conservanților este de a prelungi termenul de valabilitate. Este puțin probabil ca UE să accepte derogări în cazul conservanților, așa că micii fie vor fi proapspeți, fie nu vor fi deloc. E greu de crezut că publicul își dorea ”vechituri”, păstrare în rafturi prin chimizare.

      Printre E-urile interzise se mai numără și trei acidifianți sintetici, folosiți la ”stingerea” bicarbonatului adăugat în pasta de mici pentru generarea de CO2. Din fericire, există înlocuitori, cum ar fi acidul citric sau oțetul din vin. Românii nu rămân fără mici, chiar dacă producătorii vor trebui să dea ceva mai mult pentru acidifianți naturali.

      Cel mai probabil, CE va lua în discuție solicitarea României de a considera micii un aliment tradițional în data de 15 iunie. Până atunci, DG SANCO a anunțat derogarea de la control, așa că ”producția” de mici nu va fi niciun moment oprită. Dacă se va aproba solicitarea, toți producătorii de pastă de mici vor trebui să folosească doar rețeta tradițională, cu ingrediente naturale.
      Boilor ..care sunteti!!!

      RăspundețiȘtergere
    32. Cristina Stamate: Cum au sărit românii să apere micul!
      Ar trebui să îl punem pe drapel, undeva.
      =================
      Micul românesc ar trebui pus pe drapel, undeva, a glumit actriţa Cristina Stamate, în ediţia de vineri a emisiunii "Se întâmplă în România" de la Antena 3, comentând astfel "cruciada micului" care i-a unit pe români aşa cum nu s-a mai întâmplat de multă vreme.

      "Aşa de tare m-a distrat în acest an, s-a făcut un carcalete aşa de românesc cu 1 Mai şi Paştele. M-am uitat la voi ca la o televiziune de divertisment. Sfârâiau micii în postul Paştelui", exclamă actriţa Cristina Stamate.

      "Ce patrioţi sunt românii! Cum au sărit ei să apere micul! Li s-au întâmplat atâtea nenorociri în ultimul timp, dar nimic nu i-a solidarizat mai mult. Nu ştiam noi care este liantul care ne poate aduna pe toţi: micul românesc. Iată că am găsit stindardul. Ar trebui să îl punem pe drapel, undeva", a continuat actriţa.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Ar hi fain pe drapel ! Egsact in centru, unde-o fo gaura de la "Revolutie" !

        Insa, musai, trebo pus micul de Dedulesti, ala triplu ca marime, care se prepara pe Dealu Negru, in apropiere de Ramnicu Valcea !
        Ala are o marime corespunzatoare, iar daca-i adaugam si doua oua de gasca, la baza, sigur nu ne facem de ras !

        Daca-l pun pe stindard pe ista de Bucuresti, plin de zgarciuri si mic, mic cat o putza de furnic, atunci ne meritam soarta !

        Ștergere
    33. Bruxelles. Soarta micilor românești a fost decisă.
      Yahoo! News – 20 de ore în urmă.
      ==============
      Guvernul a făcut o adresă oficială către UE pentru trecerea micilor pe lista produselor tradiționale
      O nouă listă de aditivi alimentari permiși de Uniunea Europeană va intra în vigoare începând cu 1 iunie, iar evaluarea tuturor aditivilor alimentari se va încheia până în anul 2020.
      Potrivit corespondentului la Bruxellles al Radio România Actualități, printre aditivii aprobați se află și bicarbonatul de sodiu, fără de care micii ar fi putut să dispară de pe piață.

      Guvernul român a făcut o adresă oficială către UE, prin care solicita trecerea micilor româneşti, „o specialitate de grătar asemănătoare cevapcicilor din Serbia”, pe lista produselor tradiţionale din Europa care sunt protejate. Piaţa locală a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone.

      Pe noua listă au fost trecuți doar aditivii alimentari ai căror siguranță în alimentație a fost evaluată științific. Aditivii sunt mult mai clar specificați, în funcție de categoria de alimente pentru care sunt folosiți. Aceștia sunt folosiți pentru conservarea alimentelor, pentru a le colora sau ca îndulcitori.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Daca ne vom RASCULA intotdeauna, "cu mic, cu mare", impotriva unor ABERANTE decizii ale UE, exista, iata, sanse de a castiga!

        Ștergere

    Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
    Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

    Dialog între doi gemeni nenăscuţi

    MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

    Search mehedinti blog online:

    Lista mea de bloguri