Google Translate

joi, 6 iunie 2013

Guvernantii lumii, impun noi TAXE. Romania nu face exceptie. Pentru un document tehnic (intocmit dupa ureche), cu caracter pur informativ, valabil 10 ani, vom plati in jur de 100-150 euro. Peste 10 ani, vor din nou ... taxa pe "prostie"!

 
Certificatul de performanta energetica: Cum poti obtine documentul si cat te costa?
30 Mai 2013. Autor, Mirela Oprea
 
Proprietarii vor fi obligati sa prezinte un certificat de performanta energetica la vanzarea sau inchirierea unei locuinte, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
 
Afla astazi, de la AvocatNet.ro, cum poti obtine documentul, ce acte sunt necesare pentru intocmirea acestuia, precum si care sunt tarifele aferente certificarii si auditarii energetice.
 
Certificatul de performanta energetica (CPE) este un document tehnic cu caracter informativ
care atesta performanta energetica a cladirii, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.
 
Mai precis, intr-un certificat de performanta energetica sunt detaliate caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial) rezultate din analiza energetica si termica, fiind valabil 10 ani de la data eliberarii.
Vezi AICI cum arata un certificat de performanta energetica. (imaginile sunt prelucrate de pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, n.red.)
 
Documentul se elaboreaza pentru cladirile existente si pentru cele noi care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate si permite consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii in functie de valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare.
 
 
Cum se obtine un certificat de performanta energetica?
Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati tehnico-profesional in conditiile legii. Pana la data de 17 mai 2013, potrivit informatiilor publicate pe adresa de internet a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, erau inregistrati peste 1300 de auditori energetici pentru cladiri. Puteti consulta AICI lista completa a acestora.
 
Pentru intocmirea unui certificat de performanta energetica este necesara colectarea de informatii despre apartament/bloc si inspectarea starii instalatiilor tehnice, a explicat, pentru AvocatNet.ro, inginerul Ovidiu Stanciu, auditor energetic grad I cladiri si instalatii si membru al Comisiei Comunicare Imagine a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAEC).
 
Conform auditorului, datele cu caracter general sunt culese de la proprietarul apartamentului, precum si de la administratorul blocului (Cartea Tehnica a constructiei). "Aceste date vor fi trecute in una din cele 2 Anexe ale certificatului de performanta energetica ce va fi predata solicitantului dupa efectuarea calculelor si determinarea clasei de performanta energetica", mentioneaza Ovidiu Stanciu.


In plus, pentru intocmirea unui CPE sunt necesare si urmatoarele documente:
Plan general de incadrare in zona al imobilului (scara 1:2000) cu precizare punctelor cardinale
Planuri arhitectura - fatade si sectiuni: subsol, parter, etaj curent, ultim etaj, terasa
Planuri cu sectiuni longitudinale si transversale
Planuri instalatii incalzire si apa calda de consum
Releveu apartament scara 1:100
Alte detalii constructive pentru  pereti, planseu peste subsol, planseul de sub mansarda/terasa,etc.
Denumirea producatorului sau fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului
Facturi apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii.
 
Auditorul contactat de AvocatNet.ro a mentionat, de asemenea, ca elaborarea unui CPE pentru o cladire presupune parcurgerea a 5 etape esentiale, dupa cum urmeaza:
 
Evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructiei si instalatii aferente (incalzire, preparare/furnizare a apei calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial);
Definirea cladirii de referinta atasata cladirii reale si evaluarea performantei energetice a acesteia (nu se aplica in cazul apartamentelor);
Incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii;
Notarea din punct de vedere energetic a cladirii;
Intocmirea actului " Certificat de Performanta Energetica " pentru acea cladire si inserarea recomandarilor referitoare la modalitatile de crestere a eficientei in utilizarea energiei.
 
 
Cat costa un certificat de performanta energetica?
Tarifele aferente certificarii si auditarii energetice au fost aprobate de Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), fiind diferite, in functie de urmatoarele categorii de servicii:
 
Categoria A - Certificat de performanta energetica
Categoria B - Expertiza energetica, Raport de expertiza energetica si Certificat de performanta energetica
Categoria C - Audit energetic si Raport de audit energetic
Categoria D - Consultanta in domeniul energeticii cladirilor
 
 
Conform informatiilor de pe  site-ul AAEC , in ceea ce priveste primele 3 categorii, tariful este diversificat pe urmatoarele tipuri de cladiri:
Apartamente de bloc si unitati de cladire (magazine, birouri etc)
Cladiri de locuit individuale, cuplate, insiruite
Blocuri de locuinte
Cladiri de birouri si administrative
Cladiri de invatamant, scoli, gradinite etc
Cladiri de sanatate, spitale ,policlinici etc
Cladiri de comert
Hoteluri, moteluri, pensiuni
Cladiri de cultura si sport
Cladiri de productie

In plus, institutia a pus la dispozitia publicului un document ce cuprinde preturile pentru fiecare tip de cladire, conform caruia tarifele pentru eliberarea certificatului de performanta energetica pentru un apartamentul sunt dupa cum urmeaza:
 
Aria desfasurata construita (m2) Tariful unitar al lucrarii (Euro/m2) Tariful unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare (Euro)
Categoria A - Certificat de performanta energetica Categoria B - Expertiza energetica, Raport de expertiza energetica si Certificat de performanta
energetica Categoria C - Audit energetic si Raport de audit energetic
<50 2="" 3="" 50="" br="" nbsp="">50...100  2  2,3  2,8
100...200  1,5  1,7  2,1
>200  1  1,2  1,4
 
Puteti consulta  http://www.aaec.ro/files/459_tarife_AAEC_21.04.2012.pdf  tarifele aprobate de institutie pentru fiecare tip de cladire.
Pe de alta parte, potrivit lui Ovidiu Stanciu, documentul AAEC are caracter de recomandare. "In final, pretul este dictat de piata libera", puncteaza auditorul http://www.auditare-energetica.eu/
 
Important!
Costurile pe care le implica eliberarea certificatului energetic vor fi suportate de proprietar sau de investitor.
 
 
Nicio locuinta nu va mai putea fi vanduta sau inchiriata fara un CPE
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, (http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_33218/Legea-nr-159-2013-modificarea-si-completarea-Legii-nr-372-2005-privind-performanta-energetica-a-cladirilor.html#axzz2UTSvP8jV) , publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, introduce obligativitatea prezentarii certificatului la vanzarea sau inchirierea locuintei.

 "Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz", se precizeaza in documentul citat.
 
Mai exact, potrivit noilor dispozitii, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.
 
Atentie! Legea nr. 159/2013 stabileste, de asemenea, ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil.
 
Totodata, in actul normativ publicat recent se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului.
 
In plus, o modificare importanta introdusa de legea mentionata este aceea ca, incepand din 18 iulie, toate anunturile cu oferte de vanzare si de inchiriere (site-uri imobiliare, ziare, etc) trebuie sa contina clasa energetica a apartamentului oferit, puncteaza Ovidiu Stanciu.
 
Art. 133. - In scopul informarii potentialilor cumparatori sau chiriasi, investitorul/proprietarul/administratorul cladirii/unitatii de cladire prevazute la art. 7 alin. (1) va preciza in anunturile de vanzare sau inchiriere a acestora informatii din certificat cu privire la indicatorii de performanta prevazuti la art. 5 (clasa energetica, consumul total specific de energie, indicele de emisii echivalent CO2, n.red.) - extras din Legea nr. 159/2013.
 
Legea nr. 159/2013 va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica in 18 iulie 2013.
Textul integral al actului normativ poate fi consultat in sectiunea noastra de Legislatie sau pur si simplu accesand acest link..
 
==========================================
===============================
==================
 
REMEMBER.
Certificatul de performanţă energetică, obligatoriu.
Cât costă şi când ai nevoie de el.
PUBLICAT
Joi, 19 Aprilie 2012
 
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru modificarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Potrivit acestuia, costul eliberării unui certificate energetic este estimat între 250 şi 600 de lei. Astfel, la vânzarea sau cumpărarea unui imobil se va introduce obligativitatea prezentării certificatului de performanţă energetică.
 
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru modificarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, scrie Hotnews.
 
"Scopul proiectului de lege este acela de a oferi o protecţie specială persoanelor care beneficiază de o locuinţă, în sensul că este informată în legătură cu performanţa energetică a clădirii pe care doreşte să o cumpere sau să o închirieze", a spus Dan Suciu.
 
Potrivit acestuia, costul eliberării unui certificate energetic este estimat între 250 şi 600 de lei, în funcţie de suprafaţa clădirii sau apartamentului.
 
Astfel, la vânzarea sau cumpărarea unui imobil se va introduce obligativitatea prezentării certificatului de performanţă energetică. Chiar şi la închirierea clădirilor/unităţilor de clădire existente, precum şi la recepţia de terminare a lucrărilor, în cazul clădirilor noi este nevoie de un astfel de certificat.
 
Nici proprietarii care vor să dea în chirie imobilele nu scapă. Astfel, la închirierea clădirilor/unităţilor de clădire existente, precum şi la recepţia de terminare a lucrărilor, în cazul clădirilor noi este nevoie de un astfel de certificat.
 
Ce este certificatul energetic
Legea 372/2005 stabileşte obligativitatea elaborării unui astfel de certificat pentru toate clădirile noi sau vechi care sunt vândute sau închiriate începând din 2010. Certificatul de Performanţă Energetică va include consumul de energie al construcţiei determinat de către un auditor energetic, precum şi valori de referinţă care să permită evaluarea sa. Astfel, în funcţie de energia consumată pentru încălzirea locuinţei, climatizare, iluminat artificial etc., apartamentul va primi un calificativ de la A la G, scrie ghid.imopedia.ro.
 
Un apartament care a primit calificativul G trebuie evitat, având un consum foarte ridicat de energie ceea ce presupune cheltuielile la întreţinere foarte mari. În acest fel calitatea termoizolaţiei clădirii se va regăsi în preţului de vânzare al imobilului sau chiria percepută. Certificatul energetic al clădirii este valabil zece ani de la data emiterii.

Sursa: REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/certificatul-de-performata-energetica-obligatoriu-cat-costa-si-cand-ai-nevoie-de-el_934303.html#ixzz2VQIRQxIQ

==========================================
=============================
==============


Modificări semnificative în materia legislaţiei privind certificatele de performanţă energetică a clădirilor.
 
Legea nr. 159/2013 („Legea 159”) privind modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 („Legea 372”) privind performanţa energetică a clădirilor aduce modificări semnificative în domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte obligaţiile deţinătorilor de clădiri. În continuare vom prezenta pe scurt principalele modificări în legătură cu obligaţiile deţinătorilor:

Ø  Noi obligaţii asociate obţinerii autorizaţiei de construire precum şi reducerii consumului de energie din surse convenţionale
*   Se extinde obligaţia de a întocmi un studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată. Anterior, această obligaţie era impusă în cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă totală de peste 1.000 mp. Potrivit Legii 159 [1], această obligaţie se va aplica în cazul clădirilor noi/ansamblurilor de clădiri noi din proprietatea/administrarea autorităţilor administraţiei publice care urmează să fie recepţionate după data de 31.12.2018, fiind impusă prin certificatul de urbanism emis în vederea obţinerii autorizaţiei de construire a clădirii.
*   Se introduce [2] şi o sancţiune pentru nerespectarea acestei prevederi, în sensul că certificatul de urbanism emis fără solicitarea respectivului studiu este incomplet, această faptă constituind contravenţie şi fiind sancţionată potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
*   Se introduce [3] obligaţia ca, în privinţa clădirilor noi a căror recepţie la terminarea lucrărilor va fi efectuată începând cu data de 31.12.2020, consumul de energie din surse convenţionale să fie aproape egal cu zero.

Ø  Noi obligaţii şi sancţiuni referitoare la certificatul de performanţă energetică („Certificatul”)
*   Legea 159 introduce o serie de noi articole privind obligaţiile proprietarului/investitorului/administratorului, după caz, ce privesc Certificatul, astfel:
1)    Investitorul/proprietarul/administratorul are obligaţia de a pune la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior încheierii contractului, o copie a Certificatului, în scop de informare asupra performanţei energetice a clădirii ce va face obiectul achiziţionării/închirierii. [4] Sancţiunea prevăzută în cazul încheierii unor contracte de vânzare cumpărare fără respectarea acestei obligaţii este nulitatea relativă a contractului, conform Codului civil.
2)    Proprietarul are obligaţia (i) de a transmite Certificatul, în original, noului proprietar, la încheierea contractului de vânzare cumpărare, şi (ii) de a depune la organul fiscal competent o copie a Certificatului, la momentul înregistrării contractului de vânzare cumpărare sau închiriere, după caz.
3)    În privinţa clădirilor care se construiesc [5], Certificatul este elaborat prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, fiind prezentat de către acesta, în original, comisiei responsabile de recepţia la terminarea lucrărilor, şI anexat, în copie, la procesul verbal de recepţie, constituind parte componentă a cărţii tehnice a construcţiei. În cazul în care procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nu este însoţit de copia Certificatului, sancţiunea ce intervine este nulitatea absolută a procesului verbal de recepţie.
4)    Proprietarul/investitorul/administratorul vor informa potenţialii cumpărători sau chiriaşi asupra informaţiilor din Certificat referitoare la indicatorii de performanţă, acestea fiind menţionate în anunţurile de vânzare sau închiriere. [6]

Ø  Introducerea unui sistem de control şi a unor sancţiuni pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în materie. Alte prevederi. Intrare în vigoare a Legii 159.
*   Noua lege introduce [7] (i) un sistem de control care este exercitat de către Inspectoratul de Stat în Construcţii prin specialiştii săi, aceştia fiind responsabili de verificarea îndeplinirii obligaţiilor cu privire la Certificate de către autorităţile administraţiei publice şi persoanele desemnate să elaboreze Certificate şi rapoarte de audit energetic, precum şi (ii) sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege.
*   Legea 159 conţine de asemenea dispoziţii referitoare la iniţierea şi promovarea unor programe şi metode de informare a deţinătorilor de clădiri în ceea ce priveşte creşterea performanţei energetice a acestora şi introducerea unor sisteme alternative de energie.
*   Legea 159 va intra în vigoare începând cu data de 19 Iulie 2013. Aceasta transpune integral în legislaţia internă prevederile Directivei nr. 2010/31/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanţa energetică a clădirilor.

Concluzii
Modificările şi completările aduse de noua reglementare prezintă relevanţă sub aspectul introducerii în premieră a unor sancţiuni exprese pentru nerespectarea obligaţiilor impuse de lege. Dintre acestea, deosebit de importante sunt cele privind nulitatea relativă pentru neprezentarea copiei Certificatului înainte de încheierea unui contract de vânzare cumpărare, precum şi sancţiunea nulităţii absolute pentru lipsa Certificatului în situaţia întocmirii procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor aferent clădirilor supuse construirii.
________________________________
[1] Punctul 12 ce modifică Art. 10 al Legii 372.
[2] Punctul 25 ce introduce Art. 20³ al Legii 372.
[3] Punctul 15 ce introduce Art. 12³ al Legii 372.
[4] Punctul 17 ce introduce Art. 13¹ al Legii 372.
[5] Art. 13² al Legii 372.
[6] Art. 13³ al Legii 372.
[7] Punctul 25 ce introduce capitolele X¹, cuprinzând articolele 20¹ şi 20², şi X², cuprinzând articolele 20³ şi 204 ale Legii 372.
Articol de Oana Alexandru, Partner, şi Toma Barbărasă, Attorney at law, Schoenherr
http://legalmagazin.ro/modificari-semnificative-in-materia-legislatiei-privind-certificatele-de-performanta-energetica-a-cladirilor/

62 de comentarii:

  1. Vai traje-si-ar pula-n mama lor ca nu stiu cum sa mai chinuie bietul cetatean cu tot felul de dari ca sa poata si sa aibe ce fura ei mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uai ce ploua!!!
    Cezare & Tigri2 suge-mi-ati kokoshelul de pe oua!
    Bai, v-a placut al meu karas?
    Vaz ca n-ati strimbat din nas.
    Bai, kokoshul de-l scarpinati pe pene,
    Creste si se umfla nene.
    Se face cam la 30
    Si iese din berneveci.
    Cezar din fata-i sa te feresti
    C-altfel sigur o belesti.
    Si ajungi fara sa stii la Urgenta-n Bucuresti
    Sare, muei, sare la dinti
    Si te foote Cezarica
    Pina te scoate din minti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Azi, maine vom avea nevoie de aprobare scrisa sa ne cacam... sa futem nevasta... sa respiram... CA ASA VREA UE !!!

    Blestemati sa fie in veci cei care au vandut si vand tara asta!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Baa rapanilor, nu-i tirziu nici acum sa iesim din UE. De nu iesim, sigur luam muie!

    RăspundețiȘtergere
  5. DIN CATEGORIA "SA RIDEM DE CEI 2 PROSTANI"-STITI VOI CARE:

    Emi T. spunea...

    @cezar neadaptatul
    ...si daca tefut si eu in gura dobitocule si oierule..cum iti spun altii ce zici..sigur iti place !!..asta asa ca sa pot comunica mai usor..si sa nu fiu timorat ca tine cand scriu/vorbesc cu altii...are dreptate bella cand ti-o pune pe ochi !

    6 iunie 2013, 15:19

    Emi T. spunea...

    @mâţa cacaciosa
    ..ori o vrei si tu ca cezar..ca voi aveti o problema de comunicare ..va place cu scula+n gura..ca altfel nu puteti...sunteti timizi !

    6 iunie 2013, 15:21

    Blogger Emi T. spunea...

    @cezar gaura decur

    ma pupi direct..da direct-inpula...literar vobind..ca altfel nu pricepi....subalaule la minte.
    Alecu-le dreptate ai!..daca monsieur Lupus nu face ceva..in sensul limbajului WC..se face blocul asta cult si de utilitate publica.
    Auzi la astia...nu pot scrie sau explica ceva fara de jigneasca, injure..persoane...cica nu se pot exprima liber..sunt timorati..si timizi....adevarati asistati-handicapati...militar pensionar e mit !

    RăspundețiȘtergere
  6. Ete ce scrie Mos Kaliku pe bloaga lui PulaNOX:

    " Blogger mos alecu spunea...

    Cit de curind blogul perete de wc va fi perceput ca un adevarat cenaclu literar , fata de "efervescenta creatoare" care se manifesta pe aici !!!

    6 iunie 2013, 16:18"
    ++++++++++++++++++++++++++
    MoSule hai sa traiesti, iar ca semn de pretuire ca ne-ai laudat talentele, sa-ti dam melu kelu sa ni-l mozolesti.
    PS. Asta ca pedeapsa ca ne umilesti...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cine ma,Mos Pula Bleaga ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa-l faci baa, pe Mos Kaliku "Pula Bleaga"? Vrai sa-ti dau o muie si cumva o laba?

      Ștergere
  8. Muey, cit de jegos poate fi maturatorul cu cap de oaie din Urziceni. Dupa ce-l injura pe Dogaru si SCMD, uitati ce scrie limbricul:
    "tigri2 spune:
    mai 31, 2013 la 10:35 | Răspunde

    D-le ALM,toata stima ,sunt membru de sindicat din Aprilie 2010 ,iar problemele in discutie le-am ridicat in organizatie ,oricum eu mi-am exprimat parerile si nemultumirile mele ,ca o fi asa sau nu sa mai spuna si altii.Cu sanatate!tigri2"

    RăspundețiȘtergere
  9. 1.Cine stie cine s-a semnat cu t2,eu mi-am dat demisia din sindicat in 16 decembrie 2010.
    2.Futu-va-n gura de nenorociti ,eu scriu aici cu voi toata ziua si tot pe mine ma muscati de pula,iar pe Mos karici care va face perete de wc il lingeti in cur,ei uite n-o sa mai scriu nici eu in aceasta cacastoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa va fut si sa va iau neamul in pula cu mult respect.

      Ștergere
    2. HOP, HOP, HOP, SA TI-O DAM LA CIOK, CIOK, CIOK!

      Ștergere
  10. Da muei. Si noi pe tine.

    RăspundețiȘtergere
  11. @anonim 19.50
    mai pui de curva drogata de ce ai schimbat data de la acel pasaj[era in oct 2010 si tu ai scris 31 mai 2013
    pai sa-ti fut tot neamul feminin in gura si toti care scriu pe aceste bloguri sa le dea muie,iar tu sa ajungi sa dezgropi toate moartele familiei si sa le tragi pe pula.Javra dreacu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mei, mei, mei...
    Ce dreak aveti?
    S-o umflat pasatu-n voi?
    Mei, mei, mei..

    RăspundețiȘtergere
  13. BLESTEM DE OM SĂRAC.
    de Dan Puric.
    ============
    Din balegi şi din cuib de cuci,
    Răsar ca viermii, politruci
    Şi din haznalele de bani –
    Costume negre cu şnapani,Viteji ca musca la arat!
    Şi ne-aţi minţit şi ne-aţi furat,
    Şi-aţi pus pe noi şi jug de boi!
    Blestem, blestem, blestem pe voi!

    Murdari în suflet şi în gând,
    Cu ghearele averi strângând,
    Din flote, fabrici şi uzine,
    Voi aţi lăsat numai ruine!
    V-aţi gudurat pe lângă clerici
    Cu mânăstiri şi cu biserici
    Şi vile v-aţi făcut, de soi...
    Blestem, blestem, blestem pe voi!

    Voi v-aţi trădat şi între fraţi,
    Ca voi, şi viermii-s mai curaţi.
    Aţi dărâmat şcoli şi spitale
    Ca să vă fie vouă moale
    Şi v-aţi brodit şi parlamente
    Din licheluţe repetente.
    Şi ne-mproşcaţi doar cu noroi!
    Blestem, blestem, blestem pe voi!

    Aţi omorât orice dreptate,
    Aţi jecmănit tot ce se poate,
    Guvernul vostru cu miniştrii
    E-o adunătură de sinistrii,
    Batjocura şi umilinţa
    Au mai rămas la voi credinţa?
    Ghiolbani de jafuri şi gherțoi,
    Blestem, blestem, blestem pe voi!

    Aţi sărăcit o ţară-ntreagă,
    Nici dracul să nu o mai dreagă
    Şi din privatizări cu fumuri
    Aţi tot lăsat lumea pe drumuri!
    Dar cum să faceţi voi vreun drum
    Când urma voastră e doar scrum?
    La tâlhării vă strângeţi roi!
    Blestem, blestem, blestem pe voi!

    Blestemul greu să vă lovească,
    Doar bube rele să vă crească,
    Ochii să îi aveţi ca napul
    Şi să vă roadă viermii capul!
    Să putreziţi toţi prin palate,
    Toţi spulberaţi să fiţi în toate
    Şi să aveţi doar oase moi!
    Blestem, blestem, blestem pe voi!

    Popor român, nu te-ai săturat să stai pe locul mortului şi să fii condus de toţi tâmpiţii?
    Chiar ţi-e jenă să iubeşti ţara asta? Nu trebuie să fii naţionalist-comunist pentru asta.

    Dan Puric

    RăspundețiȘtergere
  14. @anonim 23.00
    Pui de mitza de mansha sa ma iei.

    RăspundețiȘtergere
  15. Neata Buna la ZOO + 9! Cezare azi esti detasat. Suge la tigri2 la oua.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa te caci de ras!!!!

    Iunie 5, 2013 at 10:55 pm
    un cacanar…,papagal vopsit,bretonatul,toate i se potrivesc de minune,dar mai sigur este un ametit ,dar si ala mediocru !pe unde a trecut,a incurcat borcanele !

    Reply
    gheo says:
    Iunie 6, 2013 at 9:59 am
    Ce gluma buna !, … prejudiciu “bretonatului” de … 20 000 lei … , ce gluma proasta, cati prosti inghit asta ?.

    Reply
    De La Logistica says:
    Iunie 6, 2013 at 10:10 am
    Cand imi exprimam indoielile cu privire la calitatile de militar ale acestui individ , multi pupincuristi , lachei de serviciu ( poate si azi !) mi-au sarit in cap ca “nu ma pricep la a defini calitatile unui militar “. Bine , nu ma pricep , dar eticheta de general borfas este o emblema pentru tagma militarilor ? Ce spuneti domnilor pupincuristi ?.
    Caracterul marsav al acestui individ este intarit de actiunile pornite impotriva pensionarilor militari cu pensii micsorate in urma recalcularii si carora , printr-o manevra pur legala , fostul ministru , dl. general Oprea , le-a adus o recuperare a pierderilor prin acel legal ordin MS132/2010. Dar ce folos ? Acum , urmare a urii acestui profitor politic , pensionarii militari trebuie sa inapoieze mica recuperare . Oare este fericit generalul plin de calitati militare ?

    Reply
    eu says:
    Iunie 6, 2013 at 1:28 pm
    Le-a redus la ordinul lui ELM – un excrement de militar si el. Au crezut ca reinventeaza apa calda si toti cei care n-au pupat ghiulul dogarului vor fi executati. Din pacate, unii inca sunt vii, iar dogarele ii baga si mai tare in rahat. Cu un singur scop – sa-si vada iar cumulul aprobat. In rest ?! Cotizati, baieti, cotizati…

    Reply

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa te pishi H2SO4 cu Roarmy230
    CARICATURISTUL SI ..ARMATA!!

    Topic List < Prev Topic | Next Topic >
    Re: [roarmy230] Fw: azi in Camera Deputatilor PLx 164-SITUATIE PENSII... [1 Attachment] < Prev Next >
    Posted By:
    criv_cartoon
    Wed Jun 5, 2013 11:53 am |
    Options



    Domnul de la UDMR mai bine s-ar fi uitat cand a fost repatriat militarul roman Florin Enache, ranit in Afganistan...fara ambele picioare si bratul stang...Atunci poate ar fi inteles de ce avem penisii speciale noi militarii si mai mari comparativ cu ceilalti cetateni...Poate acel militar ar trebui adus la comisii, in Parlamentul Romniei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muie,scrie dreak atunci cand nu esti in stare de ebrietate!!!Asea,faci mai mult rau d-lor APV-P.!MUIE FOR EVER.

      Ștergere
  19. Buey, Atentie ca se filmeaza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa te caci imprastiat...de ras!!
      Bailes Felix says:
      Iunie 6, 2013 at 2:42 pm
      BRETONATU…AISM..1991-1993…a terminat-o avand gradul de maior!!!.Brusc,a fost numit in structurile de …fosti..CEISTI (denumirea noua=..PSM..),si una doua…sapte noua..-calusarii oltenesti…= mare general..si secretar de stat la ministerul apararii?!!!Dar ,case frauduloase nu si-au tras doar cei din listele de …pe aici..,in toata tara …au fost mii de manevre…mai ales cu paraii pe chirii..?!!!
      Si fiindca nu a incaput la listele PSD-ului,a fript-o repede la LIBERALI…acolo erau locuri..(pai daca o fi avut radacina liberala…sigur nu ajungea nici sa pupe gardul Regimentului),doar stim cu toti care am trecut prin sistemul militar ce trieri si munca de dosare ne faceau baietii cu ochi albastri.

      Reply
      Bailes Felix says:
      Iunie 6, 2013 at 3:08 pm
      Stimati colegi,in special ofiteri cu grade mici din perioada 1990-2005…,cred ca nu ati uitat ce duri erau (cei de pe listele cu casele de pe aici luate fraudulos+puscariasul CIOFLINA),cand apareau pe la unitatile militare in controale sau la alarme,…ce frecusuri luam pt.lipsa unui chibrit de la felinar,sau ca felinarul nu era sters..,apoi ne vorbeau de moralitate,corectitudine…etc .Si ce frica bagau in noi apoi comandantii,parca ar fi fost in control DUMNEZEU…SAU pai cand cadea unul IMPARATUL…ERA tristete,,,trebuia ca unitatea sa bage camioane de lemne la vila sa de …la fel ca si a lui Cioflina…?

      Ștergere
    2. Cine PLM e Cioflina?Si cine ESTI TUMai da-te-n PLM, vorba lui Connect R.

      Ștergere
  20. Buei, dar pe unde umbla cei doi librici negri, Cezar si motanelul kkcios? Tu-i-as in rit de gugumani!

    RăspundețiȘtergere
  21. Cînd se duce Luna la culcare
    Cine merge-n 4 labe în parcare?
    Este Cezărel bată-l norocul
    Care a băut şi s-a-mbătat ca porcul.
    Că i-au dat o ţuică turcaleţii
    Ca să-i facă mangialîc băieţii.
    Şi i-au dat lui o ţuică de Turţ
    Şi l-au regulat pe unde face „Pîrţţ”.
    Cezărel, Cezărelule
    Nu mai bea băiatule
    Nu mai bea măi omule
    Fiindcă te rîd curcile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand se duce luna la culcare*
      Sa ne pupi direct intre picioare!

      Ștergere
    2. HOP, HOP, HOP, LUI CEZAR & TIGRI2 SA LE-O DAM LA CIOK!

      Ștergere
  22. Sa ne pupi ..delikat ,
    Sa nu te infunzi cu kkt!
    Sa ne-o sugi
    Aspru si vartos !
    Sa ne scoti ..maduva*
    Precum Grivei la..os

    RăspundețiȘtergere
  23. Cand se duce luna la culcare*
    Sa ne pupi direct intre picioare!
    Sa ne pupi ..delikat ,
    Sa nu te infunzi cu kkt!
    Sa ne-o sugi
    Aspru si vartos !
    Sa ne scoti ..maduva*
    Precum Grivei la..os

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa ne pupe pe din dos
      S-apoi si pe mandru os,
      Sa ne pupe de culcare
      Pe flocii dintre picioare.
      Si i-om da ,asea duios..
      Niste lapte din Ga*OZ...

      Ștergere
  24. Buey, io cred ca suna mai bine asa:

    "Cind se duce Luna la culcare
    Oare cine-mi suje putza-ntr-o parcare?
    Este Tigru2 futu-i norocul
    Care noaptea o ia la buci
    Si ziua umbla cu ghiocul.
    Ziua, gaburele umbla cu ciorditul
    Iara noaptea la turci cu belitul.
    Motanel, motanule, n-o suje mirtanule
    N-o roade pisicule, fiindca te rid fetele.
    Ca te ride creatura visatoare
    Si nu te mai lasa sa-i dai limbi intre picioare..."

    RăspundețiȘtergere
  25. tigri2 spunea...
    @cezar
    ma refeream ca trebuia mers pe burta in sensul de a ne spala rufele in familie nu cum a facut Dobritoiu,iti parasti colegii si fostii subordonati la televiziunea publica ,il consider un act josnic sau ...nici dictionarul nu gazduieste asemenea denumire,era in rusa"licinii celovek",om de cea mai joasa speta dintre mujici.chestia este ca D-zeu nu doarme si nici nu bate cu parul.Bretonelul care arunca cu excremente in proprii camarazi era murdarel rau de tot si-si gasisera o alta pishoarca sa-i sustina ,fute-le-ar dracu pe toate :Andreea,EBA,Monika si alte zdrentze.

    7 iunie 2013, 17:33

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mooooie!!! Si la ala de sus si la ala de dedeSUPT. De fapt, nu stii care dintre astia 2 bulangii e pasiv si activ...

      Ștergere
    2. Mei,mei,mei...
      Tu spui lucruri traznite rau...
      Nu vrei sa detaliezi un pic?
      Asaaaa... mai cu lux de amanunte!
      Ce zici ca facu aista?

      Ștergere
  26. Cand se duce luna la culcare*
    Sa ne pupi direct intre picioare!
    Sa ne pupi ..delikat ,
    Sa nu te infunzi cu kkt!
    Sa ne-o sugi
    Aspru si vartos !
    Sa ne scoti ..maduva*
    Precum Grivei la..os

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, m-am infundat in kkt, dar iti multumesc ca tu cu limba m-ai spalat. Sa ti-o sug? Muei, fugi de-aici, kk-m-as pe al tau karici. Dar spune, nu ti-e greu ca sula tu la turci s-o sugi mereu?

      Ștergere
  27. Sa ne pupe pe din dos
    S-apoi si pe mandru os,
    Sa ne pupe de culcare
    Pe flocii dintre picioare.
    Si i-om da ,asea duios..
    Niste lapte din Ga*OZ...
    Cand se duce luna la culcare*
    Sa ne pupi direct intre picioare!
    Sa ne pupi ..delikat ,
    Sa nu te infunzi cu kkt!
    Sa ne-o sugi
    Aspru si vartos !
    Sa ne scoti ..maduva*
    Precum Grivei la..os

    RăspundețiȘtergere
  28. @Flit
    Bori-mi-as pula-n gura ma-ti si a tuturor celor dragi si scumpi tie,unde esti sau mai bine zis cine esti ,kk-m-as pe mormintele strabunilor tai./ce dumnezeii ma-ti ti-am facut de nu incapi de mine ,nu ti-ar muri nimeni inainte si sa n-ai hodina pe acest pamant,sa te manace viermii de viu si sa fii scuipat in public ca tarfa a fost muma-ta si toate femeile din familia ta.

    RăspundețiȘtergere


  29. Flit spunea...
    Caldarare, despre mersul pe burta ar trebui faci ciocul mic. Tu sa mergi pe burta.
    Ai avut prima solda 3.200 lei, in '89 aveai peste 6.000, ai avut ,,chiosc,, in scoala, la Alexeni ai avut grija de ciupercarie, nu ai reusit sa ajungi in flotila lui nea Nicu desi ai fost amic cu Nicu ala micu, nici SRI-ul nu te-a bagat in seama, ai fost coleg cu Oprea, coleg cu Dobritescu si cu aproape toti cei despre care s-a discutat la nivele de sus, ai trecut peste genuni cu stilpu-n fund, ai ingropat multi colegi, ai descoperit fraudele cu cherestea pentru coscige(si cu vopsea), o tot balangani cu onoarea desi nu prea cred sa fi ramas ceva din ea, obsedat de sex cu decedate, subjugat folosirii cuvintelor colturoase, inginer de educatie fizica in urma cursului postuniversitar facut la CAP-ul unitatii, molie militara fara caracter, linge clante si limbric de cur iute pupator...
    7 iunie 2013, 18:28

    ...

    tigri2 spunea...
    @FLIT
    La provocarea unui prostanac ...am devenit imun.Uite iti dau dreptate,si ce?Sa fie pentru ultima data cand raspund unui retardat.Ai uitat sa mentionezi niste crime si violuri.
    7 iunie 2013, 19:04

    tigri2 spunea...
    ...vad ca te preocupa persoana mea ,sa-ti mai dau niste amanunte:am jucat poker cu Nicu,am baut impreuna si in anulIIsi III am detinut un chiosc ,am facut bisnita cu tigari iar din banii adunati ,la vansare am facut o excursie la Izvorul Muntelui 23 de proaspat locotenenti,elicopteristi cu prietenele lor...am fost prieten bun cu nea Truti ,era sa ne incuscrim...altceva ,ce mai doresti mai scursura umana???
    7 iunie 2013, 19:09

    tigri2 spunea...
    [Trutzi=Trutzulescu ,cdt,antitero BZ
    7 iunie 2013, 19:10

    tigri2 spunea...
    @Flit
    Mai otreapa umana ,vad ca pe acest blog nu te preocupa altceva decat persoana mea si banuiesc de ce ,uite iti las nevasta in pace dar ...e moarta dupa mine.daca vrei sa ne intelegem o sa fiu sambata 15 iunie la mitingul aviatic de la BOBOC,te invit sa-mi pupi mana si sa-ti impartasesc din experienta sexuala,poate ma scapi de belea.
    7 iunie 2013, 19:18

    tigri2 spunea...
    A 'propos spunea ca de vreo 10 ani doarme langa tine ca si langa bunicul ei...
    7 iunie 2013, 19:25

    RăspundețiȘtergere


  30. Flit spunea...
    Caldarare, despre mersul pe burta ar trebui faci ciocul mic. Tu sa mergi pe burta.
    Ai avut prima solda 3.200 lei, in '89 aveai peste 6.000, ai avut ,,chiosc,, in scoala, la Alexeni ai avut grija de ciupercarie, nu ai reusit sa ajungi in flotila lui nea Nicu desi ai fost amic cu Nicu ala micu, nici SRI-ul nu te-a bagat in seama, ai fost coleg cu Oprea, coleg cu Dobritescu si cu aproape toti cei despre care s-a discutat la nivele de sus, ai trecut peste genuni cu stilpu-n fund, ai ingropat multi colegi, ai descoperit fraudele cu cherestea pentru coscige(si cu vopsea), o tot balangani cu onoarea desi nu prea cred sa fi ramas ceva din ea, obsedat de sex cu decedate, subjugat folosirii cuvintelor colturoase, inginer de educatie fizica in urma cursului postuniversitar facut la CAP-ul unitatii, molie militara fara caracter, linge clante si limbric de cur iute pupator...
    7 iunie 2013, 18:28

    ...

    tigri2 spunea...
    @FLIT
    La provocarea unui prostanac ...am devenit imun.Uite iti dau dreptate,si ce?Sa fie pentru ultima data cand raspund unui retardat.Ai uitat sa mentionezi niste crime si violuri.
    7 iunie 2013, 19:04

    tigri2 spunea...
    ...vad ca te preocupa persoana mea ,sa-ti mai dau niste amanunte:am jucat poker cu Nicu,am baut impreuna si in anulIIsi III am detinut un chiosc ,am facut bisnita cu tigari iar din banii adunati ,la vansare am facut o excursie la Izvorul Muntelui 23 de proaspat locotenenti,elicopteristi cu prietenele lor...am fost prieten bun cu nea Truti ,era sa ne incuscrim...altceva ,ce mai doresti mai scursura umana???
    7 iunie 2013, 19:09

    tigri2 spunea...
    [Trutzi=Trutzulescu ,cdt,antitero BZ
    7 iunie 2013, 19:10

    RăspundețiȘtergere
  31. tigri2 spunea...
    @Flit
    Mai otreapa umana ,vad ca pe acest blog nu te preocupa altceva decat persoana mea si banuiesc de ce ,uite iti las nevasta in pace dar ...e moarta dupa mine.daca vrei sa ne intelegem o sa fiu sambata 15 iunie la mitingul aviatic de la BOBOC,te invit sa-mi pupi mana si sa-ti impartasesc din experienta sexuala,poate ma scapi de belea.
    7 iunie 2013, 19:18

    tigri2 spunea...
    A 'propos spunea ca de vreo 10 ani doarme langa tine ca si langa bunicul ei...
    7 iunie 2013, 19:25

    RăspundețiȘtergere
  32. Oaileuuu,
    Zoaie si nesimtire la gura astora, cat pentru o saptamana!
    Buey, fi-v-ar cartea a dreaku, ce-ati voi la scoala?
    Beut-ati si cerneala?

    RăspundețiȘtergere
  33. Insomnii.
    ========
    Uneori mă satur să-i văd pe toţi închipuiţii care se consideră superiori altora doar pentru că au o funcţie anume, un alt nivel social, altă educaţie… și doar prin prisma faptului că ţin în mâna un pix în loc de o lopată sau o mătură. Şi mă irită să-i văd cum desconsideră alte categorii de oameni…
    Respect celor care mătură străzile, pentru că ei muncesc pentru ignoranța noastră cu care aruncăm gunoaie şi pentru a ne bucura noi de o lume curată.
    Respect celor care conduc autobuze, taxi-uri, trenuri, pentru că le încredinţăm viaţa atunci când urcăm în maşinile și în trenurile pe care le conduc.
    Respect tuturor vânzătorilor pentru că stau în picioare şi se străduiesc să fie amabili, deşi noi îi tratăm ca pe nişte servitori şi suntem nervoşi, uitând că au şi ei necazuri şi dureri.
    Respect ospătarilor care ne servesc și cărora unii le spun “Adu-mi și mie…”, deși ei ne vorbesc cu dumneavoastră… iar dacă sunt ospătărițe devin adeseori victime ale grobienilor.
    Respect femeilor de servici care curăță după noi şi pe care le marginalizăm şi nu le chemăm la petrecerile de zi de naştere pe care le organizăm în firma în care lucrăm, de parcă ele nu ar fi colegele noastre şi nu ar merita o prăjitură.
    Respect acelora care spală toalete și culeg căpșuni în străinătate pentru că au ales să muncească și să îndure dor și umilință, nu să își plângă de milă într-o țară care nu le oferă posibilitatea de a munci.
    Respect celor care lucrează în construcţii, care îndură arşiţa soarelui şi gerul pentru a-şi întreține familiile, în timp ce pretenţioşii cu funcţii superioare se plâng de viaţa grea de la birou, în timp ce sunt îmbuibaţi de bunătăţi şi au tot confortul și în timp ce la prima “greutate” sau “rătăcire a sinelui” îşi abandonează familiile.
    Respect tuturor și vă rog să nu mai considerați ca faceți munci "de jos", pentru ca a munci este onorant, indiferent de meserie.
    Niciodată nu voi privi un om de sus doar pentru că nu a avut aceleași șanse ca mine și doar pentru că a ales altfel, pentru că știu că există anumite motive și conjuncturi care aduc oamenii acolo unde sunt… și pentru că știu că nimic nu poate fi superior omeniei.

    Irina B. ~ Insomnii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Du-te dracului si fute-ti siamezele!!!!!Muie,tu nu esti doar nebun...

      Ștergere
  34. Secretul cărnii injectate:
    600 g devin brusc 1 kg în galantar.
    ==================
    Producătorii "dopează" carnea în primul rând ca să reţină apa, ceea ce le creşte profiturile cu 40% dintr-un foc. Găselniţa a fost, până acum, total necunoscută consumatorilor.

    Mezelurile naturale se vând în raioane special create.
    În România, poţi număra pe degete firmele care scot pe piaţă produse din carne neinjectată. Acestea sunt cu 20% mai scumpe, dar diferenţa pentru sănătate este mult mai mare.

    Însă şi la raioanele de delicatese există capcane, unele produse etichetate "tradiţional" fiind pline de E-uri. "Industria cărnii s-a denaturat atât de mult încât e nenorocire. 99% din carne este injectată", susţine Radu Furdui, managerul firmei Lorialba, producătorul mărcii Alpin, una dintre cele câteva firme producătoare de mezeluri neinjectate. Carnea se injectează cu apă, sare şi polifosfaţi doar pentru profit.

    "Injectarea înseamnă creşterea în volum a produsului, pentru a eficientiza costul. De exemplu, ca să produci un kilogram de preparat tradiţional neinjectat foloseşti 1,4 kg de carne, în timp ce pentru un kilogram din acelaşi produs injectat se folosesc doar 600 g de carne. Cărnii îi creşte volumul şi randamentul, deoarece se introduc aditivi care reţin apa. Totul se face pentru câştig. Astfel, dacă un kilogram de carne macră costă 12 lei, câştigul minim prin injectare, este de 30%. Cei care oferă produse netratate chimic sunt acuzaţi că ar fi scumpi", a mai declarat directorul de la Lorialba.

    Produsele neinjectate sunt, la galantare, cu aproximativ 20% mai scumpe decât cele convenţionale, însă calitatea lor este net favorabilă.
    Specialiştii atrag atenţia că injectarea mai atrage cu sine o mare păcăleală: carnea tratată chimic nu este la fel de săţioasă.
    Studii independente au arătat că 100 de grame de produs de carne neinjectată te satură la fel ca şi 800 de grame de carne injectată cu saramura chimizată.

    "Injectarea se face cu tot felul de aditivi care determină carnea să reţină apa. Totul se face pentru câştig.“
    RADU FURDUI, director Lorialba, producător mezeluri
    Carnea injectată, cel mai bine păstrat secret din industrie. Câtă pastramă dopată cu seringa mâncăm fără să ştim
    Mulţi evită salamurile, ca să scape de E-uri, dar în produsele premium apa, sarea şi polifosfaţii sunt introduşi pe scară largă prin tehnica numită "injectare". După dopajul cu acul şi seringa, carnea rezistă în galantare şi trei săptămâni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muşchiul injectat arată apetisant.
      Apa, sarea şi coloranţii chimici nu se văd.
      Informaţiile despre carnea injectată sunt încă vagi şi puţin vehiculate în România. Un scandal mare a izbucnit în Marea Britanie în urmă cu patru ani, când marile lanţuri de supermarket-uri au fost obligate să precizeze sortimentele care erau injectate.

      La noi, declicul n-a sosit, fiecare român îngurgitând anual 10 kg de semipreparate, în medie, fără să aibă în vedere câtă carne este "dopată" cu seringa.

      Acele cu apă, sare şi polifosfaţi

      Injectarea cărnii în România e practicată pe scară largă, devenind uzuală. Cei care nu o fac au transformat subiectul în marketing, precizând pe ambalaje că marfa lor nu e injectată, dar cazurile sunt rarisime. În şcolile de profil alimentar, elevii învaţă tehnicile injectării ca lecţie obligatorie.

      Pastrama şi muşchiul sunt roz, suculente şi proaspete în galantar. Explicaţia e simplă: sunt injectate cu apă, sare şi conservanţi pentru un aspect cât mai lucios şi pentru a-şi păstra culoarea chiar şi-o lună.

      "Practic cumpărăm numai jumătate din cantitatea de carne pe care o plătim, restul e substanţa cu care a fost injectată: apă, sare, coloranţi chimici", explică dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare din Bucureşti.

      Fie că e vorba de bacon, pastramă, pulpe de pui, piept dezosat sau carne macră de porc ori vită, odată ce e industrializată, trece prin procesul de injectare.

      La fabricile de procesare a cărnii, se injectează mai ales costiţa şi pulpa. Bucăţile de carne sunt trecute printr-o maşinărie cu zeci de ace prin care curge melanjul chimic sărat.

      "Rolul injectării este pentru a matura carnea cât mai repede, în 24 de ore ea să fie gata, bună pentru preparate sau ca materie primă pentru comerţ", explică într-un filmuleţ postat pe Youtube, maistrul instructor Sabou Gheorghe, de la Colegiul Tehnic Transilvania.

      Injectarea conservă preparatul dar bagă chimicale în organism
      Considerate produse "premium", pastrama, muşchiul sau cotletul, sunt injectate cu saramură şi fosfaţi, compuşii care reţin cea mai multă apă. Vidarea maschează faptul că produsul e de fapt umplut cu apă.

      "Denumirea tehnică este de saramură. În realitate nu este vorba numai de apă cu sare. Avem apă, avem sare, apoi polifosfaţi, caragenan, coloranţi, de obicei roşu carmin, şi nitriţi", explică dr. Mencinicopschi.

      Polifosfaţii şi caragenanul reţin apa în carne, o fac asftel să crească în greutate. Nitriţii sunt coloranţi indirecţi care au rol de conservare. Ei fixează mioglobina şi păstrează culoarea cărămizie a cărnii o perioadă mult mai mare de timp.

      Ștergere
    2. "Carnea obişnuită, neinjectată,
      îşi păstrează culoarea două-trei zile.
      Cea injectată rezistă şi arată proaspăt şi trei săptămâni, chiar mai mult", mai spune specialistul în nutriţie. Roşul carmin este extras dintr-o insectă, iar în timpul procesului tehnologic se foloseşte aluminiu, substanţă care, într-un aport crescut în organism, favorizează apariţia Bolii Alzheimer.

      Mâncăm kilograme de sare fără să ştim.

      Statistic, românii consumă anual aproape 10 de kilograme de mezeluri şi nu se uită ce pun în farfurie. Nu citesc etichetele care, conform legislaţiei, avertizează că sunt pline de săruri.

      "Mezelurile şi sănătatea nu au nimic în comun. Copiii nu ar trebui să le consume deloc", spune Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul adaugă: "Problema cu carnea din comerţ nu este numai că practic cumpărăm doar jumătate carne şi restul apă şi substanţe, dar aducem organismului sare din surse pe care nu le ştim. În România în loc să se consume 5-6 grame de sare zilnic, oamenii au un aport care ajunge la 14–15 grame, chiar 20 pe zi. Este vorba exact de această sare ascunsă prin injectarea cărnii. Nitriţii şi polifosfaţii sunt de fapt sodiu, astfel că atunci când consumăm carne din comerţ avem un aport foarte mare de sodiu, care este contraindicat. E contraindicat pe de o parte celor cu boli hepato-renale sau cardiacilor. Polifosfaţii din saramura cu care se injectează carnea dezechilibrează balanţa fosfor–calciu din organism, calciul nu se mai fixează în oase, apar probleme de fragilitate osoasă până la osteorporoză".

      acum 9 minute • Oradea, Bihor

      Ștergere
  35. Bai, astia 2 prostovani, Maimuta + Motanul kkcios footu-va-n gitlej sa va foot ca SINGER masina de cusut. Bai dobitocilor, de ce nu va spurcati voi acolo pe blogul lui PULAnox si aduceti aciulea toate cacaturile? Cezare, baragladina raioasa, ti-am spus de nu stiu cite ori sa nu mai aduci porcarii, dar tu...Hai gata, marsh si va footeti tu si al-lalt din Urziceni, tractoristul, pe bloaga aluia cu cei 2 maidanezi. Aici e cenaclu literar nu azil de prostovani pentru voi 2! Kapisci?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS. Si nu mai apare odata si rapanul ala de PMT ca sa-i predau schimbul...Baaaa PMT, amerlocule ma auzi? Daca da, ridica degetul mijlociu in "cistea" astor doi membri de la ZOO, care si-au ratacit mintile.

      Ștergere
    2. Deja s-a depasit orice limita....nu vreau,NU VREAU sa-i dau dreptate senilului Mos alecu...

      Ștergere
    3. Buey, e grele cu serviciu paciulea,
      Cand astia umbla cu madularu scarbavnic invartosat de parca-ar fi in colindat! Buey, veniti-va-dreaku in fire, ca rade copii de voi!

      Ștergere
    4. DC sa fie? El fofloseste "kapisci?"Nasol badie!!!Rusinicaaaaa!

      Ștergere
  36. CEZAR, MAIMUTA DE LA 21:10, UMBLI NUMAI CU FITILE. DE CE NU-I SPUI TIGANULUI TIGRI2 CA TU ESTI FLIT? ITI BATI JOC DE EL, IAR CAP DE MITA CREDE CA FLIT ESTE UN NECUNOSCUT. DAR LASA CA E BINE SA VA MANCATI INTRE VOI SPURCATILOR. ORICUM VINE O NOUA LEGE A PENSIILOR MILITARE SI O SA ITIA SI TIE SI LUI TIGRI2 BANII.

    RăspundețiȘtergere
  37. INTALNIRE PRIVATA INTRE JURNALISTUL ROBERT HORVATH SI UN MINISTRU AL GUVERNULUI ROMAN !

    From:"Secretariat CGNY" View contact details
    To:"'Robert Horvath'"

    Stimate domnule Horvath,

    Cu scuzele de rigoare va anuntam ca mesajul dumneavoastra de confirmare , a sosit in momentul in care existau deja un numar de confirmari la capacitatea maxima a salii de protocol pentru intalnirea de sambata 8 iunie 2013 .

    Dorind insa sa va oferim ocazia de a comunica cu domnul Ministru si cunoscand faptul ca sunteti o persoana importanta si cunoscuta in comunitate , am solicitat domnului ministru Cristian David o intalnire privata cu dumneavoastra, iar domnul Ministru a acceptat .
    Ca atare , va informam ca duminica 9 iunie , orele 11.30 -11.50 , este programata o intalnire privata intre Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni dl. Cristian David si dl. Robert Horvath .
    Loc de desfasurare - hotel Hilton -Tudor , loby , [ 42nd street - 2nd ave ] .


    Cu multumiri

    Consulatul General al Romaniei la New York

    RăspundețiȘtergere
  38. Neata Buna la ZOO + 9!
    Cezare, la 2 sa ma speli la oua.

    RăspundețiȘtergere
  39. Bei, dar unde oare or fi Cezar maimukles si Tigri2? Ori cumva la biserica? Nu va ginditi la smerenia celor 2, ci la "cutia milei". Hai Cezare, vino la mandea sa ne duelam nitzel...Uai ce ploua, uai ce ploua! Cezare...

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri