Google Translate

miercuri, 11 septembrie 2013

In ce tara traim?? Cine sunt si ce pregatire au cei care ne CONDUC?? Licenta pentru Rosia Montana a expirat! dixit fostul Ministru de Justitie Monica Macovei


Monica Macovei, declaratie socanta:
Licenta pentru Rosia Montana a expirat!

Monica Macovei semnaleaza un aspect de-a dreptul socant in contextul scandalului Rosia Montana: conform legilor in vigoare, licenta de exploatare detinuta de Rosia Montana Gold Corporation a expirat, iar acordul de mediu despre care se vorbeste in aceste zile trebuia dat ... in urma cu 12 ani. "Am citit ca Ministerul Mediului si Padurilor va lua o decizie in privinta acordului de mediu pentru proiect. Vreau sa insist asupra unui aspect despre care nu s-a vorbit foarte mult: expirarea licentei de exploatare.

Reamintesc ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustine ca are o licenta de exploatare valida (47/1999), acordata prin HG 458/10.06.1999, ale carei prevederi sunt, in mod nejustificat, inca secrete.

In realitate, Legea minelor (art.22) spune ca pentru inceperea activitatii miniere prevazute in licenta este necesara obtinerea unui acord de mediu in maximum 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare. Conform unui simplu calcul, acest termen a fost depasit cu circa 12 ani (!). In aceste conditii, orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta", scrie Monica Macovei pe blog.

Ministerul Mediului: Acordul pentru Rosia Montana, doar daca se respecta protectia mediului

In plus, fostul ministru al Justitiei, in prezent europarlamentar PDL, mai arata ca licenta de exploatare 47/1999 a fost acordata societatii Minvest Deva (statul roman), ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest (statul roman) la RMGC, Minvest ramanand companie afiliata.

"Licenta nr. 47/1999 era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operatiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare", atentioneaza Monica Macovei Guvernul.

In opinia sa, Ministerul Mediului nu are calitatea de a acorda un aviz de mediu pentru un proiect minier a carui licenta este inexistenta, iar intreaga procedura legata de exploatarea aurului la Rosia Montana ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern.

Monica Macovei face doua propuneri foarte clare. Prima este aceea a crearii de locuri de munca la Rosia Montana "prin inscrierea in patrimoniul UNESCO, refacerea galeriilor antice si investitii in turism in aceasta zona".

Basescu: Nu vreau aurul de la Rosia Montana, vreau locuri de munca

Cea de a doua propunere este legata de o eventuala continuare a exploatarii aurului.

"Daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi. Deci: fara cianuri si statul roman sa fie cel care exploateaza aurul de la Rosia Montana, iar cetatenii sa primeasca anual divindende din exploatarea aurului (asa cum procedeaza Norvegia cu exploatarea petrolului de catre stat)", cere vicepresedintele PDL guvernului condus de premierul Emil Boc.
Sursa:
http://www.ziare.com/rosia-montana/gold-corporation/monica-macovei-face-o-declaratie-socanta-licenta-pentru-rosia-montana-a-expirat-1148528
===========================================
=======================================================
===================================================================

55 de comentarii:

  1. Despre licenta de la Rosia Montana
    ==================================

    Inteleg ca saptamanile care urmeaza vor fi decisive pentru soarta proiectului minier de la Rosia Montana – care intentioneaza sa foloseasca cianuri. Am citit ca Ministerul Mediului si Padurilor va lua o decizie in privinta acordului de mediu pentru proiect.

    Vreau sa insist asupra unui aspect despre care nu s-a vorbit foarte mult: expirarea licentei de exploatare.

    Reamintesc ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustine ca are o licenta de exploatare valida (47/1999), acordata prin HG 458/10.06.1999, ale carei prevederi sunt, in mod nejustificat, inca secrete.

    In realitate:

    1. Legea minelor (art.22) spune ca pentru inceperea activitatii miniere prevazute in licenta este necesara obtinerea unui acord de mediu in maximum 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare. Conform unui simplu calcul, acest termen a fost depasit cu circa 12 ani (!). In aceste conditii, orice activitate miniera la Rosia Montana ar fi ilegala, iar autoritatile competente trebuie sa constate expirarea licentei de exploatare 47/1999 si obligativitatea reluarii procedurilor pentru o noua licenta.

    2. In plus, din informatiile primite, licenta de exploatare 47/1999 a fost acordata societatii Minvest Deva (statul roman), ca titular, si companiei RMGC, ca afiliat, iar ulterior licenta a fost transferata de la Minvest (statul roman) la RMGC, Minvest ramanand companie afiliata. Licenta nr. 47/1999 era, insa, pentru mina veche, exploatata de Minvest (statul roman) si inchisa in 2006. Pentru noul proiect minier pe care il promoveaza RMGC, perimetrul a fost modificat de cateva ori, astfel ca toate operaţiile de explorare, cercetare arheologica, descarcari de sarcina arheologica, certificat de urbanism etc. se bazeaza pe un perimetru ilegal. Logic, asta inseamna ca pentru noul proiect nu exista licenta de exploatare.

    In aceste conditii, are Ministerul Mediului si Padurilor calitatea de a acorda un aviz de mediu pentru un proiect minier a carui licenta este inexistenta?

    In opinia mea, intreaga procedura ar trebui reluata si intoarsa la Agentia Nationala de Resurse Minerale si Guvern. Iar Agentia trebuie sa verifice daca se poate exploata aurul si prin alte metode, nu cu cianura, iar daca nu, sa se renunte la acest proiect.

    In final, fac doua propuneri:

    1. sa cream locuri de munca la Rosia Montana prin inscrierea in patrimoniul UNESCO, refacerea galeriilor antice si investitii in turism in aceasta zona;

    2. daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi. Deci: fara cianuri si statul roman sa fie cel care exploateaza aurul de la Rosia Montana, iar cetatenii sa primeasca anual divindende din exploatarea aurului (asa cum procedeaza Norvegia cu exploatarea petrolului de catre stat).
    http://www.monica-macovei.ro/blog/2012/02/02/despe-licenta-de-la-rosia-montana/

    RăspundețiȘtergere
  2. I-auzi frate! Muinerii de la Roşia Montană se blocară în subteran, cică pentru că nu se aprobă mineritul în zonă. Io propun metoda lui Stalin: Strămutarea beţivanilor ăstora în Bărăgan, la sapă. Futu-i în gură de golani!!!
    Iar kăkaţii aştia de ieri şi de azi de PULITICIENI, să le facă o fabrică de belit PULA, în zonă, ca să nu se mai plîngă de locuri de muncă.
    PS. Inginer şef la Fabrica de Belit Pula io-l propun pe Cezar Muci pe Faţă, iar director, pe Viurel ot Hurziceni, cel roş şi chel.
    Votăm? Da, ori ba?

    RăspundețiȘtergere
  3. Visul unui tigru bat
    de B. Lea

    De cand si-a gasit in pat
    Concubina c-un amant,
    Take doar un gand mai are:
    Cum sa faca, s-o omoare,
    In asa fel, ca sa para,
    C-a fost moarte naturala.

    De la un amic, Vasile,
    Primeste sfaturi utile:

    -Takita, tu esti barbat
    Ademeneste-o la pat!
    Te pui cu"pixul"pe ea,
    Sa respire, n-o lasa!
    Dar stii cum? Si zi si noapte;
    Si prin fata si prin spate.
    Pe sofa, ori pe covor,
    In living, in dormitor,
    Sa o tii Takita-n "pix"
    Patruzeci de zile, fix!
    Si, cand aste zile-or trece,
    O s-o pupe ma-sa rece.

    Se duce Take degraba
    Si se apuca de treaba.
    Dupa treiscinci de zile,
    Se-ntalneste cu Vasile.

    -Take, ce-i de capul tau?
    Arati groaznic, arati rau,
    Esti slab ca firul de iarba
    Si-ai un tremurat in barba;
    Ori nu bei? Ori nu mananci?
    Sau poate ca ai limbrici?
    Amice, nu e de bine;
    Vad cimitirul prin tine.
    Barem, doamna, cum arata?
    Tot ca tine, daramata?

    -As! Ea canta si danseaza,
    E vesela, jubileaza,
    Dobitoaca! Habar n-are
    Ca peste cinci zile moare.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. VIUREL, VIUREL
      TE ROG SCARPINA-MA PE MEL
      SI MAI IA-L CA AJUTOR
      PE CEZAR ZIS GOGONEL.

      Ștergere
    2. CEZARIKA GOGONICI, SA TI-O TRAGEM PRINTRE DINTI SI SA LINGI NEICA VARTOS TOT CE NOI SCUIPAM PE JOS!

      Ștergere
  4. Băi fraţîlor şî cumnaţîlor vă zîsăi io că bloaga aia "La 2 Maidanej" ie pe moarte...
    Ete că avui direptate.
    De la Moş Aliku Kaliku zicere:
    ==========================
    " mos alecu
    • 9 ore în urmă

    Ca s-au sters si "ultimele urme" ale blogului Plano10 ... inteleg !
    Asa au procedat si niste baieti din antichitate ... care au ars biblioteca din Alexandria (Alexandria "egipţiană" , nu Alexandria teleormaneana) ; asa au procedat si niste "inchizitoristi" cu toate scrierile nonconforme catolicismului ; ba chiar ... asa au procedat si "baietii lui Hitler" ...

    Ca nu se mai vorbeste nimic despre "promisiunea" aparitiei proiectului de lege a pensiilor militare de stat ... inteleg si asta !
    Cum dracu "sa vorbesti despre funie in casa spinzuratului" ... adica in casa cuiva care va deveni beneficiar al prevederii "cuantumului avantajos"...

    Dar sa nu vorbesti nimic despre Rosia Montana si maidanezi ?
    Tocmai acum cind aceste subiecte estompeaza orice altceva care ar pune in discutie "marile (in)succesuri" obtinute de curvernarea pontaca ?

    Tocmai acum cind societatea romaneasca s-a "impartit in ... patru cete ... de smititi si de misei" :
    - pro-RM si pro-maidanezi
    - pro-RM si anti-maidanezi
    - anti-RM si pro-maidanezi
    - anti-RM si anti-maidanezi

    Sa nu se spuna ca aceste subiecte nu se discuta pentru a nu se face vreo legatura cu haita noastra de maidanezi !
    Ei (maidanezii nostri) nu intra in categoria celor eutanasiabili !... Ei (maidanezii nostri) sint cei care ... "ăştia-s soldaţii , cu ăştia defilăm" ...

    *************************************************
    Hauuuu, hauuuu!!!! Ce sună a cucuvea/huhurez, adicătelea a pustiu...
    *************************************************

    Băi copii, ţineţi aproape aciulea, că aciulea-i Taj Mahalaua culturii bloagelor-cum zicea PMT-fute-l-aş în kur de rapăn bătrîn, că tocmai acu-şi găsi broscoiu" să dea colţu".
    Cezare, gogonele mi-s supărat. Te rog io vin şi le fă o frecţie koailor mele imediat. Da" te rog, îţ spun: spală-te-n slobozu" meu, de mucii de faţă cu un pik de săpun. Băi loază-găoază, da" săpun Duru umpleţi-aş cu sule kuru"!



    RăspundețiȘtergere
  5. CEZARIKA, HOP, HOP, HOP
    SA TI-O DAU MAMA LA CIOK.
    SA ITI DAU SHORIKU MAMA
    SCARPINA-M-AI TU LA BLANA.
    BLANA MEA CU PENE RARA
    DE ZICI CA-I VULPE POLARA.

    RăspundețiȘtergere
  6. CEZARIKA MATE-FRIPTE, SA NE-O IEI PUTIN LA DINTE!

    RăspundețiȘtergere
  7. CEZARIKA GOGONICI, STERGE-TE PUTIN DE MUCI, SI CLATESTE-TE IN GURA, SA MA SUGI NITEL DE PULA!

    RăspundețiȘtergere
  8. CEZARIKA MAIDANEZ, TE-AS TRIMITE LA CHINEZI SA TE FACA GARNITURA, TU SA-I SUGI PE TOTI DE PULA!

    RăspundețiȘtergere
  9. Muey, mai lasati-l nitzel pe Muci pe Fatza, ca sa poa sa mai respireze. Io zic sa-l cercetam si pe Viurel, ca saracu, de suparare e rosu si chel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-l dreacu de gogonel...daca se sufoca ii facem respiratie , ne punem furtunul la el in gura.

      Ștergere
  10. CEZARIKA GOGONEL SA IL SUGI PE VIUREL.

    RăspundețiȘtergere
  11. NB la ZOO + 9! Czare, la 2 sa...

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa mai spuna cineva ca nu avem un prim-ministru inteligent:

    Victor Ponta, la Antena 3: Eu am fost impotriva proiectului Rosia Montana inainte pentru ca era sustinut de Basescu si am spus ca, daca il sustine Basescu, e ceva de rau
    de Red. Stiri HotNews.ro

    RăspundețiȘtergere
  13. Acelasi inteligent arunca acum vina pe "majoritatea PDL", majoritate pe care bietii uselisti nu o pot invinge:

    "Din pacate, decizia s-a luat deja. Dl Blaga a anuntat-o sambata, desi dl Blaga si PDL stiu foarte bine proiectul, ca ei l-au aprobat, prin Berceanu"

    RăspundețiȘtergere
  14. Neatza Buna la Zoo + 9!
    Cezare merci ca m-ai inbelit la oaua.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!

    RăspundețiȘtergere
  16. In sfirsit Romania are primul-ministru pe care il asteapta de zeci de ani. Nu e pitic (ca Boc), nu e evreu (ca Petre Roman), nu e mason (ca Isarescu), nu e tigan (ca Nastase), nu e grec si afemeiat (ca Tariceanu), e un ROMAN PUR: inalt, fudul si prost.
    Blogul asta si blogul unui imparat prostut parasutat in Timisoara l-au sustinut din rasputeri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ,,Bine ca esti tu destept!''

      Ștergere
    2. Buei, ai 50% dreptate; cu prim-miniştrii. Cealaltă afirmaţie pe care ai "produs-o" e eronată. Am sperat şi noi, ca tot românul că dacă vin alţii va fi mai bine. S-ar putea să ne fi înşelat şi, uite io recunosc asta, dar pe cine să fi votat? Spune-ne tu. Poate deţii "soluţia magică"... Cît despre Cezar MuciPeFaţă ce-i mănîncă cu dulceaţă- e şi el un amărît ca oricare dintre noi, poate cel mai amarît.

      Ștergere
    3. @08:24
      Muei, sa nu-mi spui ca esti ungur!

      Ștergere
    4. Muei,
      Din pacate nu sunt ungur. Si eu am sperat in mai bine dar macar nu am votat pentru "cel mai cinstit guvern" din Romania. Poate ca m-as fi inselat si eu dar n-a fost sa fie.

      Ștergere
  17. Doi mitici intr-un tren.La un moment dat, trenul opreste intr-o gara.Unul dintre mitici ii spune celuilalt:
    -Uite, am ajuns la Caracal.
    Un taran de pe peron, uitandu-se direct in ohii miticului, cam, cu sictir, asa, spune :
    - Bine ca esti tu destept!


    www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri

    RăspundețiȘtergere
  18. Tata lumea buna ii pe feis..buci ! Doar taranii o mai lalaie pe aici....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..,,pe aici,, ai primit doar suturi in kur si pule-n gura.Acum te-ai mutat pe fbuci sa le-o sugi si alora! spor la treaba, jigodie!

      Ștergere
    2. Melitia cu un batran securan in frunte ...contraataca ! Un nou film la ..Capitol!!

      Ștergere
  19. O companie românească a preluat modelul canadienilor de la Gabriel Resources şi intenţionează să exploateze aur undeva lângă Toronto.

    Proaspăt înfiinţata companie de minerit Petrică Resources, cu capital integral privat românesc a depus deja dosarul pentru o exploatare la suprafaţă de 30.000 km pătraţi, într-o zonă protejată din Canada.

    "Am discutat cu liderii politici canadieni, le-am explicat că metoda de exploatare prin cianurare e cea mai sigură şi cea mai profitabilă şi tot ce le cerem e să ne lase să dăm drumul la treabă, singura lor obligaţie fiind să gestioneze lacul de reziduuri pe care îl va lăsa în urmă exploatarea", explică Decebal Popescu, inginer de la Petrică Resources.

    Potrivit companiei româneşti, dimensiunile gropii care va rămâne în urma exploatării sunt minuscule în comparaţie cu suprafaţa Canadei.

    RăspundețiȘtergere
  20. "Impactul de mediu e infim. Abia dacă afectăm 1 la mie din teritoriu, iar beneficiile pentru economia Canadei ar fi importante. Le dăm 6% din tot ce găsim, mai puţin aurul. Prin contractul pe care l-am propus Canadei am menţionat că în cazul în care ne refuză trebuie să ne plătească 4 miliarde de dolari, deci oricare ar fi răspunsul eu zic că ne-am aranjat pe viaţă", a mai declarat Decebal Popescu.

    RăspundețiȘtergere
  21. Deva Gold S.A., o noua companie de tip RMGC

    Eldorado Gold este o companie de marime medie pe piata exploatarilor aurifere, aceasta realizand recent o crestere semnificativa a portofoliului prin achizitionarea European Goldfields, in februarie 2012, contra unei sume de 2.5 miliarde de dolari canadieni. Prin aceasta achizitie, Eldorado Gold intra in posesia minelor sau proiectelor miniere detinute de European Goldfields in Grecia si Romania.

    In Grecia, este vorba de perimetrele Stratoni, Skouries si Olympias, in peninsula Halkidiki. In Romania, prin intermediul achizitiei mai sus mentionate, Eldorado Gold intra in posesia perimetrului de exploatare a aurului de la Certej.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa buey, sa eggzploateze ce se gaseste acolo la Rosia Montana nepotii nostri. Poate atunci vor fi si alte tehnologii, mai putin poluante.

      Ștergere
    2. Sa zgobeasca in sterilul inmuiat cu cianura, sa gaseasc-un cap...

      Ștergere
  22. CEZARIKA PUTZA MIKA, HOP, HOP, HOP
    SA TI-O DEA MAMA LA CIOK
    S-O IEI SERA PE RACORE
    CA SA CASHTI PLIKUL MAI TARE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baba rea ..baba rea ,
      Eu fac kk in pizda ta!
      Ca-i urata, fleoscaita,
      Nespalata ,neparfumata ,
      Doar cu SIDA ..impanata !!~

      Ștergere
    2. CEZARIKA GOGONEA, NE KKM IN GURA TA!
      KKT PUTRED CU PUTOARE
      SA NE SUGI INTRE PICIOARE!

      Ștergere
    3. Sa va fut
      Futu-va in gura ,
      Sa va fut
      In cur si in pruna !
      Sa urlati ,
      In pula mea
      Precum urla o catea,
      Ce sta-ncur
      Si latra..o stea !

      Ștergere
    4. Cu ce vrei sa ne futi, ca nici pula nu ai? Cu flitul tau plin de kkt?Mars pe fbuci, sa ti-o iei si sa inghiti muci!JAVRA ORDINARA!

      Ștergere
  23. Ete, că pînă şi balaoacheşul ăsta nu mai voteză "cu cine trebă":

    "
    tigri2
    • o zi în urmă

    H-ales bules ,prafu' s-a ales de bloaga lu'Lupus..."
    +++++++++++++++++++++++++++
    Tigrişor tată, te rog să mi-o belşeti toată şi lui PMT deîndată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Du-te-n crucea ma-ti de prost ,cu tine nu am ce discuta,aurolacul dreacu'.

      Ștergere
  24. "Renunțați la apărare, excavați munții
    România, Grecia și FMI: Industria pe butuci și mirajul aurului
    ------------------------------------------------------------------
    1. Negociatorii de la FMI au cerut includerea în acordul refăcut cu România ca Guvernul să se angajeze ca, până în 2016, să nu mai fie companii cu capital majoritar de stat, cu excepţia unor domenii strategice. În cele din urmă s-a renunţat la această clauză, a declarat ministrul Economiei Varujan Vosganian, citat de Mediafax

    Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că este nevoie de un angajament politic pentru ca în 2016 statul să mai deţină participaţii majoritare doar la unele companii energetice şi din domeniul apărării.

    "Ar trebui un angajament politic ca până la finalul mandatului, în 2016, să nu mai fie companii cu capital majoritar de stat. Am spus şi FMI, care a cerut includerea în acordul refăcut a acestui angajament, dar până la urmă s-a renunţat. Am spus ca în doi ani să nu mai existe în România, cu excepţia unei zone din energie şi nucleului de securitate, companii cu capital majoritar de stat", a declarat Vosganian citat de Mediafax.

    Ministrul Vosganian ne prezintă o situatie ceva mai ”fericită” decât cea a Greciei. Desigur, datoriile României la FMI și CE sunt cu vreo 200 de miliarde de euro mai mici decât cele ale Greciei, iar țara nu este condusă de un ”Task Force” de birocrați de la Bruxelles, instalați în cele mai importante ministere, asa cum se întâmplă la Atena.

    În Grecia, Comisia Europeană și FMI insistă pe închiderea sau privatizarea urgentă a industriei de apărare, reprezentată de Hellenic Defense Systems (EAS). În caz contrar, primirea unei tranșe de un miliard de euro din imprumutul UE-FMI, în luna octombrie, iese din discuție.

    Guvernul elen a propus Bruxelles-ului un plan de reformă a EAS, arătând că această companie nu poate fi lichidată, din cauza îngrijorărilor guvernului legate de apărarea nationala. Grecia este, de altfel, un importator mare de echipamente militare și un client fidel a Germaniei și Suediei în acest domeniu. Însă Comisia nu vrea să audă de aceste considerații și a trimis un e-mail guvernului elen în care arată că propunerile privind restructurarea companiei și/sau pensionarea timpurie a angajaților sunt inacceptabile, din cauza costurilor.

    RăspundețiȘtergere
  25. "2. În Polonia se poate altfel

    Că se poate si altfel, cu o altfel de politică economică și cu o altfel de strategie față de marii membri UE, o arată Polonia.La începutul lunii septembrie, cea mai importantă companie poloneză de apărare, Polish Defence Holding (PDH), s-a angajat luni într-un parteneriat cu Boeing pentru a explora domenii în care cele două ar putea coopera în viitor. În acelaşi timp, PDH împreună cu BAE Systems au prezentat în cadrul expoziţiei MSPO de la Kielce tancul PL-01, o colaborare care facilitează şi o eventuală reorientare a PDH în vederea extinderii peste graniţele polone. Polonia a și semnat un contract cu India pentru livrarea a 200 de vehicule blindate. Foarte interesant, Ministerul de Finanțe al Poloniei este singurul acționar al PDH.

    În Grecia, situație similară cu cea de la EAS și la Larco General Mining and Metallurgical Company, care este unul dintre cei mai mari producători de nichel din lume, o piață pe care oligarhii ruși dețin primele poziții. Larco a intrat de curand în portofoliul Autorității elene pentru privatizare (TAIPED), creată la cererea FMI, pentru a se ocupa cu privatizarea activelor statului. TAIPED deține peste 52% din actiunile Larco, restul revenind Băncii Naționale Elene și companiei naționale de electricitate. Numai că TAIPED a menționat de la început că Larco nu va putea fi privatizată și a propus, sună cunoscut, lichidarea companiilor și vinderea bucată cu bucată a proprietăților companiei."

    RăspundețiȘtergere
  26. " 3. În Grrecia totul se vinde bucată cu bucată

    Lovitura finală în afacerea privatizării industriei miniere din Grecia, scrie Kathimerini, a venit în luna martie, când Comisia Europeană a pornit o investigație legată de subsidiile primite de acest sector din partea statului, de peste 105 milioane de euro, care ar încălca legislația european privind concurența. Comisia insistă pe acest subiect și mai aduce ca argument pentru privatizare sau închiderea companiei prețul mare al electricității (care înseamnă 30% din costurile de producție a nichelului și a altor metale neferoase), care face produsele necompetitive la nivel internațional. Inchiderea Larco ar insemna pierderea a 1.500 de slujbe și a încă 4.000 legate indirect de Larco. Oricum, angajații nu au fost plătiți de luni de zile.

    Soluția ”miraculoasă”

    Cu toate acestea, premierul Greciei, Antonis Samaras, a declarat, pe 10 septembrie, în cadrul unui discurs ținut la Salonic, că economia Greciei își revine ”Începând cu anul viitor vom avea o nouă scădere a datoriei, la care s-au angajat să contribuie creditorii noștri”, a spus Samaras. Desigur, el și miniștrii săi au soluții pentru creșterea economică. In timp ce minele de nichel se închid, există soluția miraculoasă a minelor de aur.

    Companiile Eldorado și Glory Resources dezvoltă, în total, patru mine de aur în Grecia și au promis că vor transforma Grecia în cel mai mare producător de aur din Europa. Companiile australiene si canadiene au început să întrevadă posibilitatea unor profituri mult mai mari in Grecia, într-un moment în care activitatea guvernamentală este supervizată de așa-numita Task Force Greece, condusă de un fost vicepreședinte BERD-neamțul Horst Reichenbach.

    Până ca Grecia să fie nevoită să apeleze la FMI și UE, European Goldfields, compania care deținea proiectele miniere amintite a avut nevoie de cinci ani pentru a obține permisele de mediu. Însă după ce țara a fost lovită de criză, atitudinea guvernului s-a schimbat. ’’Grecia s-a trezit și a devenit conștientă de potențialul minier. Politicienii realizează că o poziție în favoarea proiectelor miniere este o soluție pentru crearea locurilor de muncă’’, spunea, în decembrie 2012, un reprezentant al australienilor de la Glory Resources, citat de Bloomberg.

    Care locuri de muncă? Eldorado a creat 800 de locuri de muncă mina Skouries, de lângă Salonic. A mai promis, la începutul acestui an, că va mai angaja 200 de persoane.

    Numai că, în iulie 2012, Eldorado a anunțat că va amâna începerea producției la mina Skouries și își va reduce cheltuielile cu 35%. Decizia este motivată de scăderea prețului aurului (cu 22% în 2012). În această vară, Reurters cita mai mulți specialiști care estimau că, dat fiind că reducerea costurilor de exploatare a aurului este foarte dificilă, cel mai probabil scăderea prețului aurului va duce la inchiderea activităților miniere, până o nouă revenire pe burse.

    Așadar aceasta este ceea ce au primit grecii, cărora li s-a promis, din nou sună cunoscut, că țara lor va fi cel mai mare producător de aur din Europa. Prețul aurului a fost cel care a dictat și astfel ne putem întreba dacă întregul proiect de la Roșia Montana nu este mai mult legat de speculațiile bursiere de la Toronto decât de profitabilitatea exploatării din România. Să nu uităm că listarea la bursa din Toronto s-a produs în 2000, când nu începuse nicio exploatare și nici avizele necesare nu erau obținute, lucru care poartă un cel puțin vag iz de speculă."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS. http://www.cotidianul.ro/romania-grecia-si-fmi-industria-pe-butuci-si-mirajul-aurului-222266/

      Ștergere
  27. Inginerul de sport voteza ,,gamela'' si pe seful chelnerilor, pe huoOprea.

    RăspundețiȘtergere
  28. Noi prostii marca Ponta:

    Acuzaţi într-o emisiune la Antena 3 că ar deţine terenuri la Roşia Montană, Horia-Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş au dezamorsat bomba de presă. Aceştia spun că au cumpărat câte un metru pătrat de teren, printr-un gest simbolic de solidaritatea faţă de oponenţii proiectului Roşia Montană. O nouă manipulare marca „Antena 3” s-a consumat în emisiunea „Sinteza zilei”, de miercuri seară. Realizatorul Mihai Gâdea a făcut o dezvăluire „incendiară”: printre localnicii care deţin terenuri la Roşia Montană şi care ar urma să fie despăgubiţi în cazul în care proiectul minier va fi demarat se numără fostul preşedinte al ICR Horia-Roman Patapievici, vicepreşedintele ICR Mircea Mihăieş, dar şi Greenpeace Ungaria. Invitat la emisiune, Victor Ponta a comentat pe un ton ironic: „Domnul Patapievici este un bun investitor imobiliar”. Moderatorul Mihai Gâdea a omis însă să menţioneaze suprefaţa de teren deţinută de Patapievici la Roşia Montană: un metru pătrat

    Citeste mai mult: adev.ro/mt0lbt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buey..ce lume buna pe f-labuci...ce gagici...way...aici doar tarani prosti si o militianca ce umbla cu curu gol si pulanu in mana ...

      Ștergere
    2. Poti reduce numarul prostilor prezenti. Hai, viju!

      Ștergere
    3. Da BEY ..DA NI SUJI MILITIANCA DI NI OFILIM CA VITA DI VIE TOAQMNA..

      Ștergere
  29. Auzi nene..as vrea si eu sa i-o dau....cere mult??

    RăspundețiȘtergere
  30. Auzi smechere ? Asta-i ca masina de....muls ! Se opreste la juma de litru....!!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. CEZARIKA-PROSTANEL SA NE SUGI DE ALA CHEL!

    RăspundețiȘtergere
  32. CEZARIKA, BIET RATAT- NU ESTI SATUL DE KKT?

    RăspundețiȘtergere
  33. Cezare, ce dreq faci buey? Chiar vrai sa ne-o suji de la toti, muei Petica-putza mica? Mai bine traje o fuga si vezi ce mai face rapanul ala batrin, PMT-ul, ca ne lipseste tu-l in gaoz sa-l _ut.

    RăspundețiȘtergere
  34. NB la Zoo + 9! Cezarika Petrika la 2 sa ma inbeleasca la oaua!

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri