Google Translate

miercuri, 25 septembrie 2013

In ultimii ani ai regimului Ceausescu, UNII au facut TOT ce le-a stat in putinta pentru a scoate... populatia in strada! Azi, METODELE si TEHNICILE revin! Aloo... pricepe cine trebuie? UPDATE. Clauzele abuzive din contractele bancare vor putea fi denunţate de la 1 octombrie

 
Încă un motiv de a ieși în stradă?
Cine nu vrea eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit?

Peste patru milioane de români sunt la un pas să fie înşelaţi cu un miliard de euro. Este vorba despre toţi cei care au credite, iar jaful constă în neacordarea dreptului la un contract corect de creditare. Câştigătoare sunt băncile, care la sfârşit de an raportează profituri de sute de milioane de euro.

Bancherii din România au obţinut iniţial un răgaz până în iulie şi apoi o prelungire până în octombrie, prin amânarea repetată a intrării în vigoare a unor prevederi din legea de aplicare a Codului de Procedură Civilă, care facilita eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Ca o paranteză, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor susţine totuşi că riscul să apară noi taxe şi comisioane abuzive nu va fi exclus în acest fel. Lucru demonstrat de altfel de bănci, care au redenumit anumite comisioane pe care au fost obligate să le excludă din contracte, doar pentru a-şi păstra veniturile. Consumatorul, cel care a făcut creditul, pare să nu aibă nici o şansă la un contract corect, aşa că aproape 10.000 de români au făcut deja plângeri în instanţă, reclamând clauze bancare abuzive. Chiar dacă multe procese au fost câştigate de clienţi, Banca Naţională a României susţine că vina aparţine de fapt tot acestora, pentru că aceia care semnează contracte ar trebui să îşi asume prevederile din aceste documente.

„Discuţii cu privire la clauze contractuale trebuie să aibă loc la semnarea contractelor, nu după semnarea acestuia, la ani de zile”, susţine Alexandru Păunescu, director la Direcţia Juridică a BNR.

Miza proceselor colective împotriva băncilor este mare – chiar foarte mare. Prevederile ce ar trebui să intre în vigoare peste o săptămână vor obliga băncile să modifice, în toate contractele de creditare, dispoziţiile care ar fi considerate abuzive de instanţe. Cei care au reclamat băncile vor să scape de clauzele privind comisionul de risc, cel de administrare a garanţiilor ori de monitorizare a poliţei de asigurare.

„Nu există clauze abuzive acceptabile. Orice clauză abuzivă trebuie eliminată de îndată din orice contract”, afirmă Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Dar aplicarea legii nu garantează rezolvarea problemelor pentru clienţii băncilor. „Întotdeauna inventivitatea unui comerciant va fi mai puternică decât capacitatea statului de a verifica aceste lucruri. Există acest risc de apariţie a unor clauze abuzive”, spune Bogdan Nica, preşedintele ANPC.

La solicitarea Fondului Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat ca procesele împotriva băncilor să se judece la Înalta Curte, dar Ministerul Justiţiei pare să nu fie de acord cu această variantă.

„Evident că nu vom putea, aşa cum în modul extrem ni s-a solicitat, ca aceste litigii să fie soluţionate în prima şi în ultimă instanţă de Înalta Curte, pentru că pentru asta ar trebui să schimbăm şi Constituţia”, afirmă Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. De fapt, avocaţii spun că mutarea tuturor proceselor la Înalta Curte ar avea ca scop lipsirea celor care se simt înşelaţi de bănci de posibilitatea unor normale căi de atac împotriva unor sentinţe nefavorabile. Însă când singura instanţă care poate judeca o cauză este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu mai rămâne nici o cale de atac – deci un proces pierdut va rămâne pierdut, fără posibilitatea unui recurs sau a unui apel.

În cazul în care totuşi schimbările din Codul de Procedură Civilă vor avea loc, pierderile băncilor s-ar putea ridica la un miliard de euro, reiese dintr-un studiu de impact al BNR. Cu alte cuvinte, asta înseamnă dobânzi mai mari practicate de bancheri pentru creditele acordate populaţiei. Sau, mai direct, cu un miliard de euro sunt înşelaţi românii care au credite de către bănci.

Momentul în care ne aflăm este unul incert. Nu s-a stabilit nici instanţa care va judeca litigiile, deşi mai este o săptămână până la 1 octombrie, data la care acestea ar trebui eliminate. Prevederile legislative privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credite ar putea băga în buzunarele clienţilor sute de milioane de euro din returnarea comisioanelor încasate abuziv de bănci.

Noul cod de procedură civilă prevede ca, în cazul în care instanţa stabileşte prin decizie definitivă, că o clauză dintr-un anumit contract este abuzivă, atunci şi ceilalţi clienţi care au în contracte respectiva clauză trebuie despăgubiţi, chiar dacă nu au apelat la justiţie.

În ultimele 18 luni, peste 400 de filiale bancare au fost amendate de Protecţia Consumatorilor cu aproape 4 milioane de lei. Inspectorii au primit peste 6.000 de reclamaţii din partea celor care au împrumuturi. Majoritatea vizează comisioanele de risc, clauzele abuzive şi modificarea datei scadente a ratei fără să trimită înştiinţare.

Cele mai multe dintre amenzile date de Protecţia Consumatorilor vizează neaplicarea unei legi din 2010, care cere eliminarea clauzelor abuzive din contractele de împrumut.

Nereguli descoperite de ANPC:
- nerespectarea clauzelor contractuale
- existenţa clauzelor abuzive
- perceperea comisionului de risc
- lipsa unei copii a contractului
- modificarea scadenţei pentru plata ratelor
- neacceptarea monedelor la plata facturii la ghişeu

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, o implementare a Directivei 93/13/CEE, şi hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene spun că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Sunt cunoscute mai multe decizii luate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Într-unul dintre cazuri, din Slovacia, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat că instanţa are dreptul de a aplica din oficiu eliminarea dobânzii dintr-un contract unde nu este menţionată dobânda anuală efectivă.

În altă situaţie, de această dată din Spania, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat pe un caz în care o dobândă a fost modificată de către instanţă, deşi Directiva 93/13/CEE nu îi dădea acest drept, ci doar obliga judecătorul să o elimine.

De-a lungul timpului, BNR, chiar prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, a spus că nu ţine partea băncilor în problema clauzelor abuzive. De la 1 octombrie ar trebui să intre în vigoare două noi articole la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Potrivit acestor modificări, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract va fi eliminată din toate contractele care o conţin ale acelui profesionist (acelei bănci).

Aplicarea celor două texte este obligatorie pentru România, dat fiind faptul că fac parte dintr-o directivă europeană ce trebuia implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007. Deşi trebuiau să intre în vigoare cu restul noului Cod de Procedură Civilă, la 15 februarie, modificările au fost amânate de două ori şi o nouă amânare este posibilă.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/cine-nu-vrea-eliminarea-clauzelor-abuzive-din-contractele-de-credit-223116/
===================================
====================================================
==================================================================

Ilie Bâtcă
Am avut dreptate!
„Rezerviştii aflaţi în planurile de mobilizare vor fi chemaţi la unităţile militare, între 24 şi 27 septembrie, pentru activităţi de pregătire şi pentru actualizarea datelor de evidenţă militară, a anunţat marţi Prefectura Capitalei.” (mass-media)
Ce spuneam eu cândva, aici şi pe alte reţele de socializare, că va veni o vreme când iubiţii noştri conducători, cei care ne-au tăiat ...pensiile şi ne-au umilit, îşi vor aminti de noi? Iată că am avut dreptate! Ei şi-au adus aminte de noi acum. Eu îmi amintesc de ei în fiecare zi. Drept pentru care le-am închinat aceste versuri:

Conducătorilor noştri
Priviţi în ochii noştri trişti,
de-aveţi curajul să priviţi,
ne spuneţi, astăzi, REZERVIŞTI
şi ne furaţi, şi ne minţiţi!

Priviţi-ne în ochi, c-am fost
la datorie, neclintiţi,
în timp ce voi, la adăpost,
strângeaţi averi de nesimţiţi!

Priviţi-ne în ochi, măcar,
voi, ce-n huzur vă lăfăiţi,
priviţi-ne o clipă, doar,
şi-aveţi curajul să roşiţi!
Colonel (r.) Ilie Bâtcă
=============================================
========================================================
====================================================================


  UPDATE.
Clauzele abuzive din contractele bancare vor putea fi denunţate de la 1 octombrie

Guvernul a decis să nu să nu mai amâne posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de de prestări servicii, inclusiv credite bancare. Clauzele abuzive vor putea fi denunţate de la 1 octombrie.

Potrivit unor surse oficiale ale Mediafax, decizia a fost luată în urma unei discuţii cu caracter inclusiv politic în şedinţa de guvern.


http://www.mediafax.ro/economic/clauzele-abuzive-din-contracte-de-prestari-servicii-inclusiv-in-credite-denuntate-din-octombrie-ponta-confirma-nu-mai-amanam-deloc-11394431
============================================
====================================
===========================

46 de comentarii:

  1. Fetiţă mutilată de câine
    O fetiţă în vârstă de 3 ani din satul Bicău se află internată în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Satu Mare după ce, zilele trecute, a fost muşcată de faţă de câinele vecinilor săi. Se pare că micuţa a fost atacată chiar în curtea familiei sale, după ce animalul a sărit gardul.

    PS. O , ,PREAIUBITOARE DE CAINI " risca 5 ani puscarie !
    A adoptat o javra si a adus-o langa bloc ! Javra a muscat un tanar .....preaiubitoarea are dosar penal.....
    asa trebuie sa functioneze legea !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Preaiubitoarea trebuieste sa suporte consecintele. Astept cu multa nerabdare sa suporte consecintele si autorii ,,deciziilor politice'' care au dus Romania la statutul de tara ocupata.

    RăspundețiȘtergere

  3. Global Statistics
    Visits from 134 countries registered.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legea EUTANASIERII este CONSTITUŢIONALĂ
      25 Sep 2013, 12:25 | romaniatv.net
      CCR a decis că Legea EUTANASIERII este CONSTITUŢIONALĂ, informează România TV. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a declarat că CCR a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată.


      Ștergere
  4. E clara treaba ! La mobilizare vor fi chermati toti ,,REPARATII" sa vada pe ce dau ..banii !!

    RăspundețiȘtergere
  5. 'Na ziua gospodari !
    Uai, ce toamna frumoasa, aciulea la mitici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fusei si eo oleaca afara, ca sa iau niste soare, ca se vedea prin mine, ca prin meduza !
      Mi-am tras drena pe sub bliuza de trening, am pus plosca intr-o seacose si m-am plimbat, asea cacum as hi venit de la piata !

      Ștergere
  6. Uai, ca tot se discuta de-o vreme despre mobilizarea aiasta la mitici, ca despre terolistii de la molul din NaiRoby ! Unii, bag sama, ca i-au dedicat si versuri !
    Nu-i nicio sfaraiala ! E un fel de frectie cu Diana, la un chicior de scaun de lemn, din clubul unitatii !
    Un fel de gargara, ca sa se mai bage in seama si structurile astea de "mobilizare" !
    Care mobilizare bre ! In afara de cativa mosnegi de bine, care abia isi mai taraie curul izmenelor, in rest, ce sa mobilizezi ? Toti cocalarii is la strans mere in Germania, ori la munca la negru in Italia, ori la sutit in Franta, ori la fentat bancomate in Canada ! Iar aia care-or mai ramas prin Bucale, o soferesc toata ziua cu marfuri, ori pe afara, ori prin tara, asea ca nu le dai de urma ! Iar aia de-s mai bengosi, isi baga picioarele in ea mobilizare, ca au cu ce sa-si plateasca o amenda, la o adica !
    Asea ca or mai ramas cativa cocalari, alde ficioru lu vecinul de la 7, care nici cur in pantaloni nu are, si niscaiva apevisti basinosi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: in esenta, basinosii pe care-i bunghesc astia de vin cu ordinele de chemare pentru clarificarea situatiei, n-au decat sa faca o plimbare pana la umeul in cauza, de unde ii preia un tau majiur si-i duce la club, loc in care li se distribuie fisele de evidenta, dupe care sunt rugati sa le actualizeze, fiecare, cu creionul ! In special la rubrica "Starea fizica", sa bifeze una din casutele "In viata", ori "Decedat" !

      Ștergere
  7. Resapatii...la mobilizare -tu-va in gat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CEZARIKA, CAP DE PUTZA MIKA
      HOP, HOP, HOP,
      SA-TI DEA MAMA MUIE PE LOK.
      CA ESTI VAI DE CAPUL TAU
      SI-N PLUS ESTI SI NATARAU.

      Ștergere
  8. Uai, oare cine-o hi bonetarul ala din mijloc, din poza cu "Am servit patria"?
    Doamne feri, doar nu-i Curdileul nost, pe cand servea patria la Birtolomeu, la Beretele Negre !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: ce pleata are nebunaticu' ! Zici ca-i Rembo in retragere !
      Sa vezi ce s-or distra "activii" de prin unitatile unde se desfasoara aceste ample si complexe exercitii de mobilizare, cand s-or prezenta la PC asemenea fosti luptatori !

      Ștergere
    2. Pese: Rembosu din poza cre c-o fo ceva sef bepele la viata lui, ca prea are muian de luptator ! Nu ca imbuibatii din fata, care toata viata or cusut dosare si or numerotat filele !

      Ștergere
    3. ..so or cetit ziarul si-ndunga!

      Ștergere
  9. M-ai recunoscut! Uoai ci ochi ai, zirou zirou septe scrie pi ecusonu'lui matali.

    RăspundețiȘtergere
  10. @PMT/MPT
    si ce nuti(spaima putii) nu-ti convine?....in pula mea!!
    PS ce ma bucur ca esti sanatos si te pot lua la pula.Am cetit tot ce ai borat.....in pula mea
    bravos bobocule! sa nu sufli in veioza si mai ales sa vi la inmormantarea mea.Io o s-o mierlesc pe la 98-99 de primaveri asa ca te astept....hac!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ala cu bereta ie dogaru baaa,doar ca i se vede cimitiru pan urechi:):)
    .....oare ce mai face scmd-SRL.....faliment cumva?
    (am zis SRL)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eote uai, ai ocazia sa-i faci o arogantza, lu' Dogy-boi, pe 1 octombre, la Brasovul tau !
      =======================================
      Convocarea Adunarii Generale a membrilor SCMD din Brasov
      Marti, 01.10.2013, intre orele 11.00-13.00, la Casa Armatei din Brasov, se convoaca Adunarea Generala a membrilor Filialei SCMD Brasov, in scopul reorganizarii acesteia.
      La adunare va participa presedintele SCMD, Col. (r) dr. Mircea Dogaru. Sunt rugati sa participe si membrii BO demisionar.
      Rezervistii interesati sa participe la aceasta adunare sunt rugati sa confirme participarea la Col. (r) Stefan Adrian, tel. 0736600974 sau e-mail evidenta.scmd@yahoo.com.

      PRESEDINTELE SCMD,
      Col. (r) dr. Mircea DOGARU

      Ștergere
    2. Pese: daca nu cumva se va intampla ca in mai, cand o mai fo o tentativa de reorganizare si a iesit un big shit !
      Eote:
      ====================
      "Componenta Biroului Operativ al Filialei urmeaza sa fie stabilita in Adunarea Generala a Filialei SCMD Brasov, convocata de catre Biroul Operativ Central al SCMD la data de 18 mai 2013, orele 13.00. Locul de desafasurare va fi comunicat tuturor celor interesati, in timp util. Membrii SCMD care doresc sa participe sunt rugati sa anunte Secretariatul General al SCMD, prin e-mail la (...)" !
      =========================
      Crezi ca degeaba cer ei ca sa se confirme participarea ?
      Nu de alta, da nu cumva sa se faca de caca primul sindicalist al armatii si sa se trezeasca ca-i singur prin Casa Armatii !
      Si Ranciog, desigur ! Ca Pricina nu mai are timp de cand s-a angajat la Huoprea !

      Ștergere
  12. Io cre ca ie ilie batca,ala cu bereta:)

    RăspundețiȘtergere
  13. io sunt plangaciosul cu sepcuta ,eram in sevraj dupa ce s-a scumpit bautura

    RăspundețiȘtergere
  14. ....sau o fi gelu olescu(alt tembel)

    RăspundețiȘtergere
  15. sa-l fut pe R-2650
    il cunosc ff bine pe mormolocul traficant de arabi in italia si cel ce incarca portbagajul lu' dogaru cu navete de vin la hotel Muntenia Pitesti dupa "rasunatoarele" sedinte ale scmd-srl(navete cu vin platite de sindicalistii pulii) auzi tampenie!!.. pensionar militar/rezervist=sindicalist:):):).....baaaaa ce dobitoci sunt unii!!!
    PS cum am mai zis: sindicalistii astia ai pulei sa opreasca trinurili in gari,sau corentu ielectric sau gazu metan.O sa poata ce??.....in pula mea
    o sa poata doar sa-i ia civilii la pula.doar atat; ceea ce se intampla de mult,de foarte mult timp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muei domnule don Cuorlieonie, da ci ma bucur ci ai iesit din sevrage con succesuri! Pracis nu esti bubu?!

      Ștergere
    2. precis nu sunt bubu....oaiii ce minciuna am spus!!

      Ștergere
  16. Aiasta cu ,,Intra pe R-2650'' tine loc de ,, baga-te-as"? Ia spovadueste-te aciulea, ii vorva de-o treaba radioamatoriceasca, ori de-o muie ca de pleasca?

    RăspundețiȘtergere
  17. ..dac esti prostut ..stai la hogec!
    Corleone intra pe frecventa lindicata si ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si suje-mi Viurelu, muei Huhurez-ule!

      Ștergere
    2. Lindicele ii clar, dar nu-s lindicii ca a inteles.

      Ștergere
    3. Curleoane, suje muei Huhurezu!

      Ștergere
    4. Domnule don Curlionie, mie sa-mi suji miejii, ca extremele are cine sa mi le ,,suje''.

      Ștergere
    5. esti dastept bre asta cu mezii si extremii ai facut si tu AA nu ca puletii din mstm invartitori de hartoage(vezi mortaciunea pmt)

      Ștergere
  18. Meeei ala cu furtunurile si sarmele, trepenel, ori cum iti zice, ai corentul oprit ori te-o bagat stapina inelelor la carcera?

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca-i huoOprea la TVu, ca altfel nu pricep unde-au pus toti botul!

    RăspundețiȘtergere
  20. Bai puletilor voi ce scriti aciulea? ori sunteti beti...hac!!

    RăspundețiȘtergere
  21. acusi ma uit la TV si e gargaragiu de ponta iubitu' lu' pmt......urmeaza kkrau
    PS tara de cacat cu conducatori idem si la fel.I-ati votat,acum sugeti promisiuni......in pula mea
    Io v-am zis: mai bine il pupati pe boc in pula;ala cand zicea ca ne fute chiar se tinea de cuvant.Astia cand va zic ca o sa fie bine tocmai va mai dau o muie.....oaiiii ce poiet am ajuns,hac,hac!!

    RăspundețiȘtergere
  22. -te-ngat ! Ti-a ieftinit painea sa poti filtra mai mult METILIC medicinal !

    RăspundețiȘtergere
  23. scmd-SRL(con profit)
    sindicalistii pulii vor opri prin greva economia si industria RO(care oricum este sublima dar lipseste cu desavarsire......in pula mea)

    RăspundețiȘtergere
  24. PS sindicalistii bosho militari/pensionari biensieur
    opriti trenurili,opriti trenuriliiiiii!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Cineva... se pare ca a AUZIT! UPDATE. Clauzele abuzive din contractele bancare vor putea fi denunţate de la 1 octombrie !!!!

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri