Google Translate

joi, 12 septembrie 2013

Proiectul minier de la Roşia Montană. Documentar interesant, ziarul Gândul


Premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, au prezentat documente şi explicaţii legate de proiectul minier de la Roşia Montană, la Palatul Parlamentului. Gândul a prezentat principalele declaraţii.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, după întâlnirea avută cu Victor Ponta la Parlament, că USL a decis să se revină la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru Roşia Montană şi procedura de urgenţă pentru proiectul de lege să fie retrasă.

 
Liderii USL, în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, s-au întâlnit la cabinetul preşedintelui Senatului pentru a discuta despre proiectul de lege al Guvernului privind Roşia Montana. La ea au participat din partea PNL, Crin Antonescu, Eduard Hellvig, Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe, iar din partea PSD, Victor Ponta şi Liviu Dragnea.

La finalul întâlnirii, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că va fi oprită procedura de urgenţă din Parlament şi că se va constitui în forul legislativ o Comisie Specială pentru proiectul Roşia Montană. Componenţa acesteia va fi stabilită săptămâna viitoare.
"Eu mi-am reafirmat convingerea că e un proiect care în mod normal se asumă sau nu de către Guvern. Premierul a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament", a spus Antonescu.
"PSD a convenit să revenim pe comisie specială în Parlament, deci să se retragă procedura de urgenţă", a mai spus liderul PNL.

Crin Antonescu a dezvăluit de asemenea că i-a cerut lui Victor Ponta să retragă proiectul din Parlament şi Guvernul să dea o hotărâre referitoare la proiectul Roşia Montană. Ponta a respins propunerea venită din partea PNL şi s-a pronunţat pentru continuarea dezbaterilor din Parlament.

Citeşte şi Se înfiinţează o companie specială pentru Roşia Montană. Un document oficial vorbeşte despre venituri de miliarde de dolari

    
Anterior, Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova au spus că vor fi desecretizate toate documentele legate de exploatarea de la Roşia Montană, cu excepţia licenţei de exploatare, care este clasificată drept confidenţială. Prevederile licenţei de exploatare, în care sunt prevăzute obligaţiile Gabriel Resources, rămâne astfel secret, ca şi până acum.

Premierul Ponta a prezentat însă principalele date ale licenţei: durata licenţei este de 20 de ani, din 1999 până în 2019. Redevenţa este de 2%, ea a ajuns la 6% şi această schimbare a redevenţei se poate face doar prin lege. Litigiile vor fi soluţionate de Camera Internaţională de Arbitraj de la Viena.
Cei doi au pus la dispoziţia presei documente din care reiese care sunt sumele investite la Roşia Montană de RMGC, care sunt obligaţiile băneşti ale statului în cazul în care acest proiect nu se realizează şi care sunt sumele renegociate în noul proiect de lege, faţă de contractul iniţial cu Gabriel Resources.

Dan Şova a precizat că, spre deosebire de contractul negociat cu Gabriel Resources, proiectul de lege actual stabileşte clar care sunt obligaţiile RMGC pentru protecţia mediului şi a patrimoniului cultural de la Roşia Montană, fixează participaţia statului în firmă la 25%, fără posibilitate de modificare, precum şi introduce interdicţia de a exploata alte metale în afară de aur şi argint.

CITEŞTE AICI SUMELE CHELTUITE DE RMGC LA ROŞIA MONTANĂ ŞI SUMELE PE CARE LE-AR AVEA DE PLĂTIT STATUL ROMÂN
CITEŞTE AICI ACTUL DE ACORDARE A LICENŢEI DE EXPLOATARE CĂTRE EUROGOLD (ACTUALMENTE RMGC), EMIS DE GUVERNUL RADU VASILE - 1999
CITEŞTE AICI ACTUL DE TRANSFER AL LICENŢEI DE EXPLOATARE DE LA MINVEST LA RMGC, EMIS DE GUVERNUL MUGUR ISĂRESCU - 2000
CITEŞTE AICI DECIZIA DE ASOCIERE ÎNTRE REMIN DEVA ŞI GABRIEL RESOURCES - 1997
Licenţa de exploatare emisă de guvernul României  în 1999 are gradul de secretizare confidenţial, însă eu consider că pot să fac publice anumite aspecte, a spus Victor Ponta.

Durata licenţei este de 20 de ani, din 1999 până în 2019. Redevenţa este de 2%, ea a ajuns la 6% şi această schimbare a redevenţei se poate face doar prin lege. Litigiile vor fi soluţionate de Camera Internaţională de Arbitraj de la Viena.
Investiţiile făcute de Roşia Montană Gold Corporation la Roşia Montană se ridică până acum la 550 de milioane de euro.
Obligaţiile de mediu şi protecţia patrimoniului, pe care România trebuie să le acopere, dacă nu se face proiectul, se ridică la 480-500 de milioane de euro.

Dan Şova va prezenta şi semnăturile şi avizele de pe proiectul de lege.
"Nu are sens să luăm decizia politică înainte să aibă loc dezbaterea", a spus Victor Ponta.
"Pe mine nu mă interesează ce câştigă o firmă privată, pe mine mă interesează doar ce câştigă şi ce pierde statul român", a mai spus Victor Ponta.

Dan Şova a precizat că Gabriel Resources va da statul român în judecată la instanţele internaţionale pentru că nu este lăsată să facă această investiţie în România, lucru care încalcă tratatele internaţionale.

"Statul român se va afla într-o poziţie foarte dificilă", a spus Şova.
"Am obosit să dau explicaţii despre mama mea. Vă pun la dispoziţie un document emis pe 31 ianuarie de RMGC în care am solicitat să se prezinte dacă există vreun raport contractual. Au dat această dezminţire", a răspuns Dan Şova la întrebarea legată de legătura mamei sale, avocată, cu RMGC.

"Este foarte normal, dacă nu avertizezi, să ne trezim peste câţiva ani cu nişte oameni care să ne acuze că nu i-am informat. Întotdeauna într-o investiţie sunt bani investiţi şi venituri nerealizate", spune Dan Şova.

"Eu cred că acest proiect corespunde condiţiilor de mediu şi ar trebui făcut. Cred că senatorul Şova va spune Da", a spus Şova.
Investiţia necesară la Roşia Montană, pentru realizarea proiectului minier, este de 1,9 miliarde de dolari.

"Nu poate fi dată o hotărâre de Guvern care să conţină normele pe care le conţine legea. În legea de aici sunt norme primare, nu secundare. În licenţa de exploatare dată în 1999 nu există nicio prevedere legată de conservarea patrimoniului cultural, a comunităţii de la Roşia Montană. În noua lege sunt prevederi foarte clare. Se stabileşte prin lege participarea statului de 25%, peste care nu se poate trece. S-a tot vorbit de diverse metale rare la Roşia Montană. Prin lege, este interzisă exploatarea altor metale în afară de aur şi argint la Roşia Montană", a mai spus Şova.


ŞTIREA INIŢIALĂ. Cele mai multe documente legate de proiectul de la Roşia Montană au fost desecretizate încă din 2011, pe site-ul Ministerului Economiei, însă unele acte adiţionale la licenţa de exploatare nu sunt încă publice.

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat la începutul acestei săptămâni că proiectul de lege privind Roşia Montană trebuie respins de Parlament, pentru că nu a fost dezbătut suficient. Senatul, prima cameră sesizată de Guvern, a dat deja avize negative acestui proiect.
Cu toate acestea, cei care au promovat proiectul de lege în Guvern au fost chiar premierul Victor Ponta şi miniştrii săi, de la PSD şi PNL. Ei nu şi-au asumat însă legea, alegând să paseze această responsabilitate Parlamentului.

Premierul şi membrii Guvernului au ignorat de asemenea observaţiile juriştilor de la Ministerul Justiţiei şi de la Consiliul Legislativ, care au avertizat că proiectul de lege conţine foarte multe prevederi neconstituţionale şi inadvertenţe juridice.

După declaraţiile politice de la Bucureşti, compania canadiană Gabriel Resources a ameninţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată statul român, pentru încălcarea unor tratate internaţionale privind investiţiile, în cazul în care proiectul de lege privind Roşia Montană este respins de Parlament. Compania a evaluat despăgubirile pe care le-ar putea cere la maximum 4 miliarde de dolari.

Premierul Victor Ponta a avertizat de asemenea că firma va da România în judecată, evaluând despăgubirile care ar putea fi cerute la 2 miliarde de euro. Totuşi, acelaşi premier a declarat că va vota împotriva acestui proiect, pe care el însuşi l-a promovat în Guvern.

Începând cu 1 septembrie, mii de persoane au demonstrat în ţară, în special în Bucureşti şi în Cluj, cerând retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană. La sfârşitul săptămânii trecute, numărul protestatarilor atinsese zeci de mii în întreaga ţară, cu peste 10.000 de oameni care au protestat în Bucureşti.

Circulaţia şi centrul Capitalei au fost blocate în fiecare seară timp de peste 10 zile de către protestatari. Acest lucru a fost posibil pentru că factorii politici au decis să permită acest lucru, ordonând jandarmilor să nu intervină, a explicat pentru gândul ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe. Motivul invocat de acesta a fost faptul că protestele au fost "ultra-civilizate".

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

18 comentarii:

  1. Hilie Sirbescu, ala de s-a-mpuscat singur in koaie, razpopitu si tata socru lui tonta ie un mare pork. din shorikul astuia ar trebui facut salam de mistretz.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lupta Soros-Steinmetz pentru resurse africane.
    Descinderi la domiciliul din Elveția al "creierului" afacerii Roșia Montană.
    ========================
    După ce a fost luat în vizor de justiția americană, Beny Steinmetz, unul dintre marii acționari Gabriel Resources, este cercetat și de autoritățile elvețiene, pentru fapte de corupție comise într-o luptă cu George Soros pentru un zăcământ de fier din Guineea. Numele României nu este amintit, însă Steinmetz pare mult mai aproape de un proces penal decât de un arbitraj internațional.

    Casa de la Geneva a lui Beny Steinmetz, cel mai bogat om din Israel, a fost percheziţionată de poliţia din Elvetia, conform unor surse apropiate, scrie agenţia Bloomberg.

    Raidul a fost dispus de procurorul din Geneva, în urma unei cereri făcute de catre Guvernul Guineei şi a avut loc în ultimele două săptămâni, a declarat o sursă apropiată care a solicitat să nu fie identificată, întrucât ancheta este confidenţială. Nu au fost ridicate documente.

    Steinmetz are o avere de 7,4 miliarde de dolari şi deţine un pachet de 51 la sută din acţiunile unui depozit de minereu de fier în Simandou, din statul Guineea. În aprilie, un investitor american a susţinut că mita a fost plătită de Resurse BSG pentru drepturile de exploatare minieră din Guineea.

    Benny Steinmetz Group deţine 16% din acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar de la Roşia Montană Gold Corporation, cu 80% din acţiuni, restul revenind statului român, prin Minvest SA. Tranzacţia a avut loc la bursa din Toronto (Toronto Stock Exchange-TSX), în 2009. Acţiunile au fost cumpărate de Benny Steinmetz Group cu 67,5 milioane de dolari.

    Afacerile israelianului Steinmetz au intrat în colimatorul justiţiei americane şi au dus la arestarea a doi directori ai uneia dintre companiile deţinute de acesta în Guineea. O investigaţie derulată de Departamentul Justiţiei din SUA şi autorităţile din Guineea a condus la arestarea a doi directori executivi detaşaţi în statul african de la BSG Resources, companie deţinută de Beny Steinmetz, şi la reţinerea unui cetăţean francez, care va fi judecat în New York, scrie Bloomberg, citată de Mediafax.
    Henri Della Casa, un purtator de cuvant al procuraturii de la Geneva, a refuzat sa comenteze cu privire la raid. Nu s-a putut lua legatura cu birourile de relatii cu publicul ale politiei din Geneva. Ian Middleton, un purtator de cuvant al BSG Resurse in Londra, a refuzat sa comenteze.

    Procurorul din Geneva a declarat, luna trecuta, ca a deschis o ancheta in Onyx Financial Advisors Marea Britanie, la cererea Guvernului din Guineea. Politia elvetiana, a perchezitionat, luna trecuta, birourile de la Geneva ale companiei Onyx, o companie cu sediul la Londra al carui director executiv, Dag Cramer, este si director la BSG Resurse.
    Frederic Cilins, un cetatean francez care a lucrat pentru BSG Resurse in Guineea, i-a fost refuzata cautiunea, in asteptarea procesului privind tarifele la care a interferat cu SUA marele sonde. Este acuzat de marturie mincinoasa, de manipulare, de obstructionarea anchetei penale si distrugerea probelor intr-o ancheta federala, riscand pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani.
    Cilins a pledat nevinovat.

    http://www.cotidianul.ro/descinderi-la-domiciliul-din-elvetia-al-creierului-afacerii-rosia-montana-222269/

    RăspundețiȘtergere
  3. Uoai, iar ii vineri! Jiaga- jiagaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!

    RăspundețiȘtergere
  5. CEZARIKA, HOP, HOP, HOP...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ciocnirea titanilor pentru Roşia Montană.
    Între miliardarul american de origine maghiară George Soros şi Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian şi principalul acţionar al Gabriel Resources, se poartă o luptă crâncenă de ani buni. Protagoniştii îi includ pe Tony Blair şi pe preşedintele din Guineea, iar din complot nu lipsesc tentative de asasinat şi procese în instanţă. Faptul că ambii magnaţi au afaceri miniere în valoare de miliarde de dolari n-are nicio legătură, susţin amândoi.

    Steinmetz şi Soros nu s-au cunoscut niciodată. Însă războiul personal dintre cei doi se poartă când în tribunale, când prin Guinea şi prin Marea Britanie, mai nou prin România. Aşa cum fac mereu marile puteri, şi acest război se poartă prin interpuşi.

    În 1998, Rusia intra în incapacitate de plată a datoriilor din cauza unei crize financiare care lovise puternic bursa şi rubla. George Soros a pierdut două miliarde de dolari din investiţiile făcute aici. Benny Steinmetz a râs.

    15 ani mai târziu, războiul personal dintre cei doi se poartă în Munţii Apuseni, la Roşia Montană, şi pe străzile din Bucureşti.

    „Frontul” de la Roşia Montană în lupta dintre cei doi magnaţi pare copiat după situaţia din Guinea. La fel ca şi acolo, Soros este acuzat că finanţează diverse organizaţii nonguvernamentale şi pune presiuni pentru ca Gabriel Resources, compania controlată de Steinmetz, să piardă contractul.

    Atunci când Rusia a intrat în incapacitate de plată, miliardarul american de origine maghiară îşi făcuse deja un renume drept omul care în „miercurea neagră” a spart Banca Angliei şi câştigase peste un miliard de lire sterline făcând asta. Odată cu faima a venit însă şi atenţia, iar faptul că Soros era considerat un guru al cursurilor valutare şi al burselor i-a atras, bineînţeles, şi duşmani. Atunci când a aflat de pierderea încasată de imigrantul evreu, Benny Steinmetz, acum cel mai bogat om din Israel, a râs. Soros a aflat şi a jurat să se răzbune.

    http://ro.stiri.yahoo.com/ciocnirea-titanilor-cum-ajuns-ro%C5%9Fia-montan%C4%83-c%C3%A2mpul-lupt%C4%83-151833330.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ar trebui admis sa se depaseasca nivelul de bogatie care sa puna in pericol un stat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ponta si Sova sunt bagati pana in gat in proiect, unii cu parinti cu tot.
    http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/rosia-montana-familia-sova-este-unita-189464.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca sunt hoti[de fapt sunt convins] siaia "pro"si aia "contra"Rosia Montana,auzi GOLd Corpo... au construit case wpentru locuitorii din zona la 350.oooEuro /bucata da ce mai este palatul lui Videanu sau a lui Livutz Dragnea?Au aruncat cu banii in stanga si-n dreapta ,adica o parte la cei pro si alta la contra ,toti sunt manjiti pana-n gat si probabil KKrau inca n-a primit portia...

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-am tras-o... cu-o tzuica fiarta.
    Jiaga- jiagaaa!

    RăspundețiȘtergere
  11. si io cand v-am zis ca o sa plangeti dupa micutul boc ati ras de mine.v-ati aruncat ca ratele la muci
    No acu sugeti pula lu ponta!!
    PS adminu "neinregimentat" aude?.....sau umblam la arhiva?
    io v-am zis ca votati ca niste pule...ca asa ganditi ca niste pule ....penzieeee....penzieeee!!
    TAMPITILOR!!!!
    PS---ANTONESCU PRESEDINTE......vai de voi/noi tembelilor!!:):)
    DC

    RăspundețiȘtergere
  12. @admin
    de CFR....gruia stoica?...nimic,nimic??
    oltchim....nimic,nimic??

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna-i dimineata stimati pacienti si dragi... animale!

    RăspundețiȘtergere
  14. Jiaga- jiaga si-o aluna, Cezar sa ne pupe-n duda,
    Jiaga-jiaga si-un trifoi, sa ne mangiie pe OO!

    RăspundețiȘtergere
  15. Neatza Buna la Zoo + 9!
    Cezare, merci c-azi noapte inbelitu-m-ai la oaua.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri