Vasilescu a spus că, în primele nouă luni din 2013, băncile au acordat 279 de credite în euro, 30 în franci elveţieni, 11 în lei şi trei în dolari, fiecare cu o valoare ce depăşeşte echivalentul a un milion de euro. 
 
Consilierul guvernatorului BNR a spus că, în cazul CEC Bank, oferta privind creditul pentru cumpărarea de terenuri care prevede o valoare de maximum 700.000 de euro (sau echivalent lei) este aşa-zisul „împrumut la raft“, care poate fi accesat printr-o cerere. Dar că, în funcţie de nivelul garanţiilor şi de venituri, se pot face excepţii. 
 
„Se fac două oferte de la oferta standar, nu în funcţie de numele solicitantului, ci în funcţie de nivelul garanţiilor şi al venitului“, a spus Adrian Vasilescu, pentru "Adevărul". 
 
El a adăugat că împrumuturile care depăşesc valoaea de 700.000 de euro, dar nu depăşesc 2,5 milioane de euro, dosarul verificat din punct de vedere tehnic ajunge spre aprobare în Consiliul Director, condus în acest caz de Radu Gheţea. 
 
Astfel, potrivit celor spus de Vasilescu, creditul luat de Ioana Băsescu a fost aprobat de Consiliul de direcţie format din Radu Gheţea (preşedinte), Andrei Stamatian (prim-vicepreşedinte), Mihaela Lucia Popa (vicepreşedinte), Gheorghe Cărăbăşan (vicepreşedinte) şi Mirela Iovu (vicepreşedinte). 
 
Dacă împrumutul depăşeşte 2,5 milioane de euro, dosarul ajunge în Consiliul de Administraţie, condus tot de Radu Gheţea.  
 
„Singura măsură pe care o putea lua BNR dacă constata că un credit nu este bine garantat, obligă banca să provizioneze acest credit“, a mai spus Vasilescu, într-o intervenţie la Realitatea TV. 
 
Întrebat dacă dosarul creditului contractat de Ioana Băsescu de la CEC Bank a fost analizat de către BNR, aşa cum au susţinut în ultimele zile mai multe voci implicate în acest scandal mediatic, Vasilescu a răspuns: "Dosarul nu a fost la BNR. Banca centrală nu are voie să se uite într-un dosar de credit. Sistemul bancar este unul confidenţial, BNR nu poate veni să spună «pe acesta îl dai, pe acesta nu îl dai». BNR cere doar ca împrumutul respectiv să fie garantat în proporţie de 120%. Dacă nu, BNR poate să intervină şi intervine lşi cere băncii să provizioneze împrumutul respectiv la întreaga lui valoare". 
 
Vasilescu a mai spus că dacă va fi solicitată să participe la audierile din subcomisia pe care Senatul a decis să o înfiinţeze, BNR va avea un punct de vedere în spiritul şi litera legii. 
 
Ioana Băsescu a plătit pentru terenul de la Nana 1,3 milioane de euro, investiţie acoperită prin resurse proprii de 278.337 de euro şi printr-un credit contractat de la CEC Bank în valoare de 4,6 milioane de lei (1,03 milioane de euro). Preşedintele Băsescu a declarat săptămâna trecută că fiica sa a contractat acest credit întrucât el nu şi-ar fi permis din salariul său de şef de stat.
 
 Veniturile Ioanei Băsescu, de profesie notar, nu sunt însă cunoscute. Întrucât investiţia familiei Băsescu a stârnit un amplu scandal mediatic, fiica cea mare a şefului statului a făcut vineri public contractul semnat cu CEC Bank, dar şi contractul de vânzare-cumpărare a terenului de la Nana. Conform scadenţarului, Ioana Băsescu va plăti lunar, în următorii 30 de ani, o rată de 30.266 de lei.
 
Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe. Propunerea transmisă plenului de Biroul Permanent a întrunit 102 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.
 
Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituţie şi ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate".
 
Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 
Senatul anchetează creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Băsescu. Conducerea Senatului a aprobat luni înfiinţarea unei subcomisii de anchetă privind creditul primit de Ioana Băsescu de la CEC Bank.Subcomisia va ancheta activitatea CEC Bank pentru a determina dacă creditul Ioanei Băsescu a fost acordat preferenţial sau nu. Propunerea a fost făcută de senatorul PSD Cosmin Nicula.
Elena Băsescu: Banii românilor se duc la cântăreţii PSD. Iată un subiect demn de o comisie de anchetă parlamentară! Europarlamentarul Elena Băsescu susţine că, în timp ce angajaţii Televiziunii Române se confruntă cu disponibilizări, instituţia îi va acorda deputatului social-democrat Mihai Sturzu 10.000 de euro pentru fiecare emisiune la care acesta va participa.
 
Antonescu: E jenant că Băsescu, cu Tricolorul în spate, l-a măscărit pe Ponta din cauza fiicei sale. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, la RTV, că este "jenant" că preşedintele Traian Băsescu, cu "Tricolorul în spate", a făcut o conferinţă de presă şi l-a "măscărit" pe premier pentru chestiuni legate de Ioana Băsescu, potrivit Mediafax.
 
Ponta: Radu Gheţea nu va mai fi preşedintele CEC. Radu Gheţea, preşedintele CEC, va fi schimbat din funcţie, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la RTV, menţionând că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a lui Gheţea, relatează Mediafax.
Ce-l aşteaptă la Nana pe fermierul Băsescu. Venirea investitorului Traian Băsescu în mica localitate din Bărăgan a renăscut speranţele de prosperitate ale localnicilor. Terenul e extrem de fertil, dar sistemul de irigaţii a fost distrus.
Radu Gheţea face un pas în spate pe site-ul CEC Bank după scandalul telefonului dat de Băsescu ministrului Finanţelor. Pagina de internet a CEC Bank şi-a schimbat radical compoziţia săptămâna aceasta după apariţia informaţiilor privind intervenţia telefonică a preşedintelui Traian Băsescu pe lângă ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu pentru menţinerea lui Radu Gheţea în funcţia de preşedinte al băncii de stat. Fotografiile cu Gheţea şi premiile bancherului au dispărut de pe portalul băncii şi au fost înlocuite de poziţionările în diferite clasamente ale băncii.
 
Săptămâna imobiliarelor în politică. De la Dragnea la Băsescu. Imobiliarele nu-i poartă noroc lui Băsescu: tocmai acum când îşi relansa cariera cu o conspiraţie izbucneşte scandalul Nana. Poate Zola să descrie mai bine patimile lui cu terenuri şi case, căci „Nana” are o ereditate apăsătoare: Mihăileanu şi Căşuneanu. Dacă pentru Băsescu imobiliarele sunt pisica neagră într-o marţi 13, pentru baronii locali sunt mană cerească. Ei vor primi în natură mii de hectare de teren şi imobile prin descentralizare.
 
De la cine a cumpărat Ioana Băsescu terenul de 290 de hectare de la Nana: o firmă de apartament, fără niciun angajat, controlată de o familie de italieni. La începutul lunii septembrie, Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui României, a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare în comuna Nana din judeţul Călăraşi. Investiţia familiei Băsescu a stârnit la scurt timp un amplu scandal mediatic: cum şi-a permis Ioana Băsescu un credit atât de mare, de ce consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu a sprijinit-o în această tranzacţie etc. Şi, totuşi, cine este vânzătorul?
 
Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în „Cazul Călăraşi“. Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani. Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a făcut public contractul semnat cu CEC Bank, prin care a împrumutat 4,6 milioane de lei pentru a cumpăra un domeniu de 290 de hectare de teren în judeţul Călăraşi. Rata fixă lunară: 30.266,51 de lei. Dobânda totală este cu aproximativ 1,2 milioane de lei mai mare decât creditul: 5.863.686,88 de lei.
 
Un mister: Ce este de anchetat în achiziţia unui teren agricol de Ioana Băsescu şi la ce serveşte înfiinţarea unei comisii parlamentare. Premierul a trimis Corpul de control pentru a investiga cum a cumpărat fiica lui Traian Băsescu teren în comuna Nana, plecând de la o emisiune de la Antena 3. El vrea şi o comisie parlamentară pentru „cazul Călăraşi“. Băsescu spune că este un scenariu fals şi că terenul a fost achiziţionat fără comiterea oricărei ilegalităţi.
 
Sursa:
 
=================================================================

 
Important UPDATE
20 noiembrie 2013
 
S.R. Stănescu este executat silit de bancă pentru
un credit de trei milioane de euro.
Nu a plătit nicio rată
 
Senatorul Sorin Roşca Stănescu este executat silit de bancă pentru un credit de trei milioane de euro. Demnitarul a beneficiat de condiţii avantajoase, adică un termen de graţie de aproape trei ani, dar tot nu a plătit nicio rată până acum.
 
Împrumutul a fost acordat acum cinci ani, iar senatorul s-a angajat să restituie banii în trei. Contractul a fost prelungit pentru alte 12 luni, dar Sorin Roşca Stănescu tot nu l-a achitat.
A susţinut că a dat faliment.
 
Decizia de executare silită va fi pusă în aplicare de îndată.
 
Sursa:
 
=======================================================================
===========================================================
==================================

SCANDAL PROVOCAT DE BĂLU
Marţi, 19 Noiembrie 2013. 19:03
Senatorul Marius Balu isca scandal pe unde merge. Membru al subcomisiei care ancheteaza activitatea CEC Bank, acesta, alaturi de un coleg al sau, tot de la PDL, a parasit sedinta lasand subcomisia fara cvorum si in imposibilitatea de a continua. 



================================
===================================================
==================================================================