Google Translate

duminică, 26 ianuarie 2014

REMEMBER. Krivoi Rog, o investitie de 1 miliard de dolari pierduta. Ce spune USL... despre aceasta? O intrebare... pur retorica!


Romania, te iubesc: Krivoi Rog, o investitie de
1 miliard de dolari pierduta. Bani... pe apa Sambetei...
- 14 mar. 2010 -
[ acum... 3 ani 10 luni ... ]
 
Saraca tara bogata. O vorba care i se potriveste turnat Romaniei: abia supravietuim economic, dar ne permitem sa pierdem o investitie de un miliard de dolari.
 
Vorbim despre combinatul de la Krivoi Rog, din Ucraina, in care Romania a investit masiv pe vremea comunismului si in primii ani de dupa '89, dar de pe urma caruia nu a reusit sa scoata nici un ban.
 
Dezinteresul Romaniei, combinat cu sicanele Ucrainei, fac ca spre Krivoi Rog sa curga in continuare milioane de dolari anual. Banii dispar intr-o gaura neagra: la Bucuresti nimeni nu pare sa stie ca partea romaneasca a combinatului e furata bucata cu bucata.
 
Dolinska. Un oras ucrainean cu 20.000 de locuitori, la 700 de kilometri de Romania. Pentru cei mai multi dintre noi, numele nu inseamna nimic. Orasul este insa pe jumatate construit de romani. Noi le-am facut spitalul, noi scoala, primaria, blocurile si drumurile.
 
In anii 80, Nicolae Ceausescu hotara ca Romania sa ajute la constructia celui mai mare combinat de minereuri acide din lume. La 10 kilometri distanta de oras, 5 tari din fostul bloc comunist se angajau atunci sa faca un colos care sa deserveasca tarile din centrul si sud-estul Europei cu produse siderurgice. Din satelit, obiectivul este cu adevarat impresionant: 1300 de hectare.
 
De jos insa, dezastrul este evident. Visul lui Ceausescu dispare, la propriu, cate putin in fiecare zi, si o investitie imensa pe care am platit-o cu bani multi si privatiuni nenumarate, se duce pe apa sambetei.
 
Povestea esecului de la Krivoi rog incepe in 1986, cand URSS, Cehoslovacia, Republica Democrata Germana, Republica Socialista Romania si Republica Socialista Bulgaria isi dau mana pentru a incepe lucrarile la acest obiectiv imens. Romanii sint desemnati "antreprenori generali" ai colosului. Mai marii vremii se angajeaza ca Romania sa investeasca echivalentul a 800 de milioane de dolari. Adica, sa platim singuri o treime din proiect.
 
Avantul heirupist al comunistilor s-a frant insa dupa 1989. In haosul post decembrist, putini s-au mai gandit la Krivoi Rog. Apoi, in 1997, Ucraina a decis, fara explicatii, sa sisteze constructia, desi Romania se achitase deja de 80% din obligatii, pe bani imprumutati pentru care probabil ca mai platim dobanda si azi.
 
Nemaidorind sa piarda bani si energie in acest proiect, nemtii si bulgarii si-au asumat pierderea si s-au retras. Mostenitori alaturi de ucraineni si de slovaci, romanii s-au incapatanat sa continue insa participarea la constructia combinatului, desi proiectul e suspendat, iar ucrainenii nu ne mai recunosc investitia. In schimb, noi platim din greu, milioane de dolari pe an, ca sa pazim si sa intretinem un obiectiv din care se fura fara retineri.
 
Sursa: Pro TV
===================================
========================================================
Decret al Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România

Decret
Privind unele măsuri pentru construirea obiectivelor ce constituie cota de participare a Republicii Socialiste România la realizarea în U.R.S.S a combinatului minier de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog.
[........................................]

Clic here:
http://www.cotidianul.ro/banca-de-date/48
====================================
================================================
===============================================================

25 de comentarii:

  1. Copil fiind, îmi aduc aminte cum "în camera de curat" a bunică-mi, înrămat, undeva pe un perete se afla portretul domnitorului A.I. Cuza. Acest lucru arăta respectul pe care ţăranul român îl avea faţă de binefăcătorul lui, cel ce s-a aplecat asupra suferinţelor şi durerilor acestuia. Şi-mi mai spunea bătrîna, din cele auzite de la părinţii ei îninte de 1877 şi după, că ruşii şi ukranienii erau mai neomenoşi chiar decît turcii. Pe timpul ultimului război, rămăsese chiar vorba "2 ruşi la o oaie", asta pentru că 2 calmuci erau în stare să mănînce o oaie numai în doi.
    Aşa că...după cum s-a dovedit de-a lungul timpului, "tovărăşia" cu vecinii de la răsărit a fost mereu păguboasă indiferent de regimul politic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS. Ar trebui să rectific: nu numai cu vecinii de la răsărit ci şi cu ceilalţi. Cum zicea şi Eminescu, că "cel mai bun prieten al românilor este Marea Neagră".

      Ștergere
  2. Doare la bashcheti! Banii din Irak...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai di pula me, ear e luni !
    Mneata ! Greata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uai, daci dor nespus am de-un raport de dimineata, la cizma, manta si diagonala ! Imi inghetau dreaca giolele, pana venea comandantul ca sa-i dea raportul, dupe care reincepeau, la nesfarsit, aceleasi probleme: respectarea programului orar, insa cu strictete, nu asea oricum, sectoare, instructea cu tilicarii, intretinerea armamentulu, gheazeul, pregatirea pentru trageri...mai arunca cate o fugasa cu nush ce tau major care s-o'mbetat pe nush unde...mai cate un futai la un tilicar din garda care n0o fo vigilent in serviciul de lupta, cu munitie de razboi...
      Iar pulimea, care deja ierea afara, pe platou, de fro jiuma de ora, se pisa in carambii cizmelor, de frig !

      Ștergere
    2. Ce-i mai specheri iereau pececeii, ori, mai bine spus, pizdoasele regimentului, care nu participau la partidele astea gratis de futat, cand iereau temperii puternice ! Le proteja mamelucul ala de comandant ! Numa ce-l aozeai pe OSU, cand ierea ger, ca anunta ca tovarasele nu participa la raport !
      Sa nu le inghete pizdoacele, cumva, si sa le cada lindicele, ca turturii de gheata formati pe buza burlanului de la hota de la aragaz !

      Ștergere
  4. Uai, daci vrea Nenea Bozea aciulea ? Ca nici n-am citit, dreaca, ce-o postat, insa m-am apocat de clampanit, asea, cu noaptea-n cap !
    Sper ca nu-i ceva cu Daniletz cu Par si Cret, Mustacioara Lui- Puful Curului, ca ear borasc !

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna-i dimi, stimati pacienti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Neatza Buna la Zoo + 9! Cezare, maimucule, pe la 2 sa ma inbelesti la oaua!

    RăspundețiȘtergere
  7. Uai ce ninje, vino Cezar de ne-o linje! Linje-ne-o acu muei tata, cit e tare si-nghetata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vicepreședintele PNL Mehedinți a ținut un discurs care l-ar putea propulsa în cursa pentru europarlamentare. În cinci minute tânărul economist Cristian Ciprian Măciucă a explicat de ce el ar fi cel potrivit pentru un scaun în Parlamentul European

    http://www.dcnews.ro/2014/01/cum-vrea-maciuca-sa-ajunga-europarlamentar-discurs-naucitor-la-concursul-de-candidaturi-al-pnl-video/

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. Uai baietuli, bag sama ca niatali te-ai ratacit, dreaca ! Ba bantui prin 2013, ba prin 2012...
      Uai, suntem aciulea, ne vezi ?
      Ia, ia, ca-ti facem cu mana...u-uuuu !

      Ștergere
  10. Uai boshorogea, cat fusei eo acusica la des zapezire in fata scarii bloculu, constatai ca singura masina care merge tzaiss prin nametii istia, cu sleauri de fro 50 de cm, este Dacea !
    Uai, merge Loganul de zici ca-i 6 X 6, DAC 665 T, ori G !
    Mi-asi piulaq, ma manca in cur sa-mi cumpar Lamborghini Veneo, ca sa ma dau mare scula ot bascula cand o plimb pe hoasca pe Corso !

    Sa-i vezi pe hailalti cum dadeau disperati la pedala, de faceau conzumul de 4,5 l pe ml !

    Ioi, tat-is ud, pana la coae !

    RăspundețiȘtergere
  11. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor anunţa luni sentinţa în dosarul în care fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului, informează Agerpres.

    ================================================

    Doamne ajuta !
    Asteptam, cu nespusa emotie si vibrare sufleteasca, si alte Muici, cum ar hi Muica Mocavei, Muica Udrea, Muica Ealomiteanu, Muica Izmanaru, Muica Seitan si, biansiur, Muica Basau !

    RăspundețiȘtergere
  12. Ana Boagiu, fostul ministru al Transporturilor în Executivul condus de Emil Boc, critică dur actualul Guvern pentru modul în care a intervenit în ultimele zile, după ninsorile care au căzut în toată țara.
    ================

    Ce sa faca si ea sireaca Anca Bulangiu, critica dur, adica da din clanta, de dupa perdea, stand la caldurica ! Tipic romaneste: cat or fo imputitii astia de pedelaci, de-or nenorocit tara s-or adus-o la nivel de colonie de mana a doua, or facut fix PULA ! Cu P mare de tipar !

    N-a existat iarna, chiar si cu trei fulgi de nea, ca sa nu-i prinda nepregatititi si sa se instaureze haosul in trafic !
    Acusica, Bulangista iasta clampane ca sa nu adoarma ! La fel ca si idiotul ala de Cacalin Pizdoiu, de se bate cu pula-n chept ca cat de tare ar hi ei de-ar hi la butoane !

    Fug sa borasc !

    RăspundețiȘtergere
  13. Boraieshte repede c-avem treaba!

    RăspundețiȘtergere
  14. http://scmdfiliala1constanta.blogspot.ro/
    ====================================

    In stanga dreptei: Mihailovici Iliescovici Troțki- fost securist bolsevic si Comisar al Poporului, actual curinpupist uneperist.
    In dreapta stangei: Caporalul Onteanul- fost soldat neinstruit si activist in solda Partidului Comunist Roman, actual general al Ministerului Dezbinarii Nationale, filiera indirecta si indecenta !

    Cine doreste sa citeasca si tecstu', n-are decat !
    Mie poza-mi place ! Cum se mai aduna ei, strans uniti in cuget si-n simtiri, cripto-bolsevicii securisti !

    RăspundețiȘtergere
  15. Cica "Dezastru pe calea ferata "!
    Extraordinar, ce-au descoperit si jurnalisticii astia, de la fata locului !

    Va recomand sa-i intrebati pe alde Necolaiciucii care au guvernat 25 de ani, unde e Cefereul !
    Nu exista sa nu existe cineva, in colonia asta de mana a doua, care sa arate pulimii cine a facut acest dezastru in calea ferata !
    In mod public sa arate, in piata Prostitutiei, cam asea: pentru deturnarea de fonduri din bugetul chefereului si rea-credinta in utilizarea banului public, destinat modernizarii suprastructurii feroviare, osanditul ICS se pedepseste cu 30 de lovituri de bici !
    Si pac, pac, pac !
    Ca sa nu mai zic ca altii, alde Brancoveni, au ramas fara capatani chiar si pentru stupidul motiv ca nu or vrut pulilii lor sa renunte la credinta crestina !
    Harsti !

    RăspundețiȘtergere
  16. Presedintele Partidului Miscarea Poponara, Genica Tolomac, l-o gabuit pe copresedintele Usele, presedintele in exercitiu al Pesede, fost ministru pentru relatii in Parlament, fost ministru interimar la jiustitie x2, deputat de Gorji si actual prim ministru, excelenta sa dottore-plagiatore-privatizatore VV Poanta, ierea la o mica sueta de aniversare, intr-o carciuma la siosea, in timp ce pulimea din Horea orbecaia prin Apuseni sa gaseasca avionul chicat la datorie !

    Mai, sa fie !
    Da eo nu cred, pen ca dache ierea adevarat il manca cu tot cu fulgi ghiavolu al batran, de la Cotroceni !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: cu toate ca n-asi baga manurilii in foc ca nu exista si oleaca de adevar, pe undeva !
      La cat de apatice or fo TOATE autoritatile, inclin sa cred ca toti iereau muci, undeva printr-un Birtolomeu Gara !

      Ștergere
  17. Peste fro 2 saptamani se cam termina cu iarna, cu viscolul, cu zapada, cu gerul...
    Asea ca da-le'n pula de masuri de pregatire a primariilor si otoritatilor locale, cu cele necesare, din timp !
    Las c-om vedea noi ce-o hi la anul ! La ce ne trebo tehnica de aia bengoasa de curatat zapada si gheata, ori de salvare-transport, pe senile, ce mere cu 100 la ora pe omat cu h de 2 m !

    Mai bine dam banii sa se faca trotuare prin lanul de cucuruz si iluminat public pe pascatoarea comunala, ca sa vada vacele drumul spre casa, noaptea cand vin la rumegat !

    Pai nu ? Daca la anul nu mai ninje ?

    RăspundețiȘtergere
  18. Uai, mai loati si voi cuvantul !
    Ca are dreptate zbarcita asta a me, ca o sa bolunzasc, stand toata ziua protapit la tastatura !
    Ioi, nici cand aveam IPI nu vorgheam atata !
    Ca sa nu-i asculte si sa-i faca de cacat, dracii istia de locotenenti, cu care facusem chef toata noaptea, ma puneau pe mine sa iau cuvantul !
    Uai, de nu cuvantam, de-si facea cruce seful beobeului cu propaganda pe unitate ! Mie imi treboia sa trag numa oleaca cu ochiul la sobect, dupa care bagam meserie: teze, concepte, citate din al batranu, inaintare spre comunism, forta conducatoare, consolidarea societatii multilateral dezvoltate, bla-bla !
    Uai, nici in pauza nu ma putea opri secretarul de beobe: trei fumuri de tigara, 5 teze !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: si, eote asea, scapau dracii !
      Da macar dadeau cate o bere, uai ! La Hanul lui Manuc ! Bagam cate un 50 de rom la halba, ca sa prinda culoare, cica, mozoleam oleaca biuza cu sare si da-i ! Si da-i !
      Si n-aveam nici pe dreaca a doua zi ! Alergam cu tilicarii din pluton, pe toate dealurile, strigand URAAA , ca un scapete !

      Ștergere
  19. Uai, o zi buna si mue de 5 ***** !
    Merg sa dau un tilifon la Birtolomeu, sa vad de-or deschis istea circulatia feroviara pe ruta Birt Gara-Brasov !
    Doamne feri, ca mi se zbate un ochiu, a rau...

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri