Google Translate

duminică, 9 martie 2014

9 martie. Ziua cand se sarbatoresc cei 40 de Mucenici. Ziua Barbatilor. De ce bem 44 de pahare de ziua celor 40 de Mucenici

 
Ziua de 9 martie este ziua cand se sarbatoresc cei 40 de Mucenici, dar este considerata ca fiind si Ziua Barbatilor. O traditie din aceasta zi este ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin pentru ca sa fie sanatosi si sa nu se lipeasca bolile de ei tot anul. Aceste pahare se spune ca reprezinta sangele varsat de cei 40 de sfinti mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca macar sa guste vin in aceasta zi de 9 Martie, sau sa fie stropit cu vin, acesta insemnand sange si putere de munca peste an.
La multi ani,prieteni!

 
 

Prieteni, barbati...
Azi este randul nostru a sarbatorii... prin traditie...
Imi plac, iubesc si respect traditiile... Insa... 44 de pahare... e cam mult!
Hmm... vedeti voi cate-or fi pana diseara... dar... sa nu uitati...
Dragostea-i o floare rara! Iubiti femeia! Sa cante muzica!
Sa cante...
MARIA GHINEA!
-------------------------------------------
De ce bem 44 de pahare de ziua celor 40 de Mucenici
...........................................................................................
Sfintii 40 de Mucenici, praznuiti de crestinii ortodocsi in ziua de 9 martie, erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Acestia au refuzat si au fost intemnitati timp de opt zile, batuti cu pietre si condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Moastele lor au fost raspandite la mai multe biserici ortodoxe.

Traditia crestina spune ca barbatii trebuie sa bea in ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Acestea se zice ca reprezinta sangele varsat de cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca macar sa guste vin in aceasta zi sau sa fie stropiti cu vin, acesta insemnand sange si putere de munca peste an.

40 sau 44?
---------------------------------
In traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenta? Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, in unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti Sfinti au fost 44.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, ce lasa loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pamantului cu bate sau maiuri pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul sau jocul copiilor peste foc.

In ziua mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci copti din aluat de cozonac, unsi cu miere si presarati cu nuca. In unele zone, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar si scortisoara si presarati cu nuca.
----------------------------------------------
 

La multi ani,prieteni!
Admin,Romania Megalitica
=================================================
===============================

▶ BAMBI - RAZE DE SOARE, ZOOM STUDIO - YouTube



Sa cante muzica!
=======================================
============================================================
=====================================================================

7 comentarii:

  1. LA MULTI ANI, uai !
    Si dache tot e Ziua Barbatului Bosho, haidi un hop, si hop...

    RăspundețiȘtergere
  2. N-ai cu cine bea un pahar. S-or dus barbatii s-au ramas mosnegii si babaciunile. Da' un Gerovital?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai di pula me, ce de mucenici crepai in mine ! Cred ca spre dimineata zilei de maine, dupe ce se borhoteste bine amestecul de muce, nuca, zama si oleaca de vin, am sa trag o cacare de o consistenta moale-pastos ! Am eo, asea un filing.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uoai puletea, muine, cand teduci la caca pisu, intai ridica capacul! Capisci? Hai, sanatacos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Uai, daci-mi vine pe nas, numa zama cu nuca tocata ! Simt asea un fel de preziune, parche vad ca umplu peretii de opturi !
    Ioi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: sa bag dreaca un ceai de sculatoare, ca parche ma apasa la pateu...

      Ștergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri