Google Translate

vineri, 16 mai 2014

Oops! Zmeii de la Bucuresti si exasperarea de la Washington (Opinii)


Pelerinajul american la Bucuresti, de la asistentul secretarului de stat, Victoria Nuland, continuand cu adjunctul acesteia, cu adjunctul sefului CIA, si, saptamana viitoare, cu vicepresedintele american, Joe Biden, insotit de seful Pentagonului, nu cred ca este doar semnalul puternic de intarire a parteneriatului strategic Romania-SUA.

 Exista probabil si aceasta componenta, dar si un indiciu, care mi se pare transparent, de exasperare. Cand partea aceasta de lume sta pe un butoi de pulbere, inalti demnitari ai Romaniei se comporta cel putin infantil, zic eu, intrand nepermis in jocul provocarii pe care Rusia il joaca atat de bine si care ii convine atat de tare.

Inchiderea spatiului aerian al Romaniei pentru avionul in care afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o decizie grava. Nu pot sa spun nejustificata, dar in mod cert o decizie care se cerea explicata cu maxima seriozitate. N-a fost.

Presedintele Traian Basescu ne spune chiar ca nu e clar daca ea se inscrie in limitele interdictiilor impuse de SUA si UE mai multor oficiali rusi carora le este interzis sa calatoreasca in UE.

In plus, nimeni nu a explicat de ce Rogozin a fost lasat sa intre in spatiul aerian romanesc la dus, dar a fost blocat la intoarcere.

Dupa cum mi se pare inadmisibil ca o asemenea decizie, atat de serioasa, a fost luata fara consultarea presedintelui Romaniei, care este seful Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Era Traian Basescu plecat prin tara, dupa cum ne spune dl Ponta? Nu era pe Luna. L-a gasit toata presa, cum sa nu-l fi gasit premierul, daca dorea?

Riposta violenta a lui Dmitri Rogozin cuprinzand o amenintare explicita la adresa Romaniei - "Romania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160" - era oarecum previzibila. Moscova se pricepe excelent sa speculeze orice gest pentru a amplifica tensiunea, pentru a declansa o spirala.

Ce era de facut in fata ei? Fie ignorarea pentru ca, dupa cum spune chiar Traian Basescu, nu a fost o pozitie oficiala a Moscovei, ci o postare pe o retea de socializare. Fie un raspuns, avand in vedere calitatea oficiala a lui Rogozin si gravitatea formularii, insa pe un ton ferm, sobru, foarte bine calculat.

Dar noi suntem in campanie si inaltii nostri demnitari sunt zmei electorali.

Victor Ponta simtindu-se inca in F16, ma gandesc, a simtit nevoia sa se arate erou, probabil si pentru a contracara acuzatiile de apropiere nepermisa de Rusia:
"Nici Rogozin, nici altcineva de pe lista neagra nu are ce sa intre sau sa iasa prin Romania si noi vom avea grija sa fie asa. Nu ne-a pus America, noi am vrut sa fim cu SUA. Am fost eu comandantul suprem. Ganditi-va ca lucrurile puteau degenera, puteam sa cerem avioanelor romanesti sa ia decizii, sa se ridice de la sol. Desigur, eu voi hotari cand va fi cazul. Dar de ce mai avem presedinte? Le transmitem partenerilor nostri ca ma ocup eu, ca se pot baza pe noi cat presedintele se plimba prin tara".


Adica premierul Romaniei se joaca de-a razboiul si intra direct in logica lui Rogozin. Cum sa faci o asemenea afirmatie, mai ales asociind-o cu pozitia de comandant suprem al Armatei? Mai ales, cand tu nu esti de capul tau, ci parte dintr-o mare alianta militara astfel incat absolut toate gesturile tale se rasfrang direct asupra intregii aliante?

In aceste conditii, cum sa afirmi ca tu vei hotari cand ridici avioanele, asa, de capul tau?

Se pare ca dl Ponta are o atractie juvenila catre razboi. Zilele trecute vestea vesel ca ne paste razboiul si le spune muncitorilor de la Craiova de ce aceasta e o veste buna pentru ei - vor avea comenzi. Bine ca nu i-a imbarbatat la fel si pe cei de la pompele funebre.

Cum s-o vedea la Washington, ma intreb, un premier de la granita NATO cu spatiul estic, posibil candidat la prezidentiale, deci implicit la pozitia de sef suprem al armatei, care se joaca de-a Zorro prin studiourile de televiziune, anunta cum ridica el avioane militare dupa bunul plac, ca sa isi arate muschii in fata presedintelui?

Daca marele comandant suprem Ponta ridica avioanele si primeste replica avionelor rusesti inseamna ca, in virtutea Tratatului nord atlantic, toata NATO intra in conflict.

Si cine, cand l-a facut pe Victor Ponta comandant suprem al fortelor armate? Constitutia in niciun caz. Si in caz de interimat, nu premierul preia atributiile sefului statului. Eu inteleg ca in F16 a fost momentul suprem al existentei lui Victor Ponta, dar poate ca e cazul sa revina pe pamant. Razboiul e un joc pentru oameni mari.

Dar nici cu presedintele nu mi-e rusine. E drept ca Traian Basescu a avut intelepciunea sa se retina de la sarje de "Top Gun", dar a coborat tonul discutiei la nivelul carciumii.
"Trebuie sa aflam cata votca a consumat Rogozin inainte sa faca aceste declaratii". A venit si replica lui Rogozin in exact aceeasi linie foarte convenabila, tot pe o retea de socializare: "Ma intreb cate pahare a baut Basescu pentru a prinde curaj inainte de a inchide spatiul aerian al Romaniei pentru avionul nostru?".


Daca spui ca vicepremierul Rusiei este "nebunul regelui care vrea sa enerveze", de ce intri tu, ca presedinte de tara, exact in jocul lui? Daca, dupa cum tu insuti, presedinte de tara, spui, nu a fost vorba despre o pozitie oficiala a Moscovei, de ce te cobori sa o comentezi si, mai ales, de ce asa?

Ti se pare totusi ca afirmatia lui Rogozin nu trebuie lasata netaxata? Atunci taxeaz-o prezidential, la standardele pozitiei tale.

Premierul infrunta Rusia cu avioanele, presedintele o bate cu sticlele. Iar Rusia are ocazia sa supraliciteze. Si cand nu e provocata, Moscova stie sa confectioneze provocari. Am vazut-o si in estul Ucrainei. Dar cand poate apuca un capat cat mai mic de provocare?

Si vazand spectacolul halucinant oferit de oamenii cu cea mai mare putere din Romania, cum sa nu vina americanii cu mic cu mare sa le toarne cate o galeata de apa rece in cap? Cum sa nu se uite la noi ca la niste ciudati exaltati de la care nu stii niciodata la ce te poti astepta si cand vor da foc la casa?
 
Am si eu o rugaminte la Joe Biden. Fara malitiozitate, cu adanca tristete si ingrijorare, ma gandesc ca ar fi bine sa aduca cu el si o echipa de medici psihiatri specializati in patologia puterii. Poate ne salveaza.

Marti, 13 Mai 2014,
Sursa:
http://www.ziare.com/victor-ponta/traian-basescu/zmeii-de-la-bucuresti-si-exasperarea-de-la-washington-1298559
----------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Un comentariu:

  1. Russia-China trade may exceed $100 billion by year's end - Putin's aide.
    =============================
    Russia's trade with China may reach the $100 billion mark by the end of the year, Russian presidential foreign policy aide Yuri Ushakov told reporters Friday. “The outlook for this year is very favorable, judging from the growth rates for trade in the first quarter of 2014, we can go as far as $100 billion in bilateral turnover by the end of the year,” he said.

    Ushakov added that China remains a major trading partner for Russia, with bilateral trade reaching $88.8 billion last year, according to RIA Novosti. According to data released in early May by China’s General Administration of Customs, Chinese-Russian trade turnover for the first quarter period increased by 3.4 percent year-on-year to $29.05 billion.

    In line with the most recent figures, Chinese Ambassador Li Hui earlier lauded the continued growth of Russian-Chinese bilateral cooperation. In a continued effort to cement business ties with Beijing, Russian President Vladimir Putin is expected to visit China next week to sign a number of bilateral agreements, including potential Russian gas supplies to China.

    Read more: http://voiceofrussia.com/news/2014_05_16/Russia-China-trade-may-exceed-100-billion-by-years-end-Putins-aide-4092/
    ----------------------------------------------------
    Aloo..., Bucurestiul?! Se vede/aude si la voi??? Lasati jocul de-a razboiul! Puneti mana/capul la treaba, politicieni de doi bani!

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri