Google Translate

marți, 10 iunie 2014

Enel. Multe şpăgi date persoanelor din comisiile de control şi recepţie. Cum te fură Enel la factură fără să facă investiţiile promise. Procurorii DNA arată schema prin care banii ieşeau din ţară şi ajungeau în Olanda


Enel nu şi-a realizat investiţiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud, care trebuiau să fie în cuantum total de 220 de milioane de euro în perioada 2009-2011, „cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE“, iar investiţiile parţiale au fost acceptate „fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE“, în schimbul unor şpăgi date persoanelor din comisiile de control şi recepţie.
 
Aceste informaţii regăsesc în referatul procurorilor anticorupţie prin care au cerut arestarea lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi a lui Florin Gugu – director în cadrul Enel şi a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme ElectroAlfa Internaţional.
 
„Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României. Astfel, prin intermediul SC Enel Servicii Comune, partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani  direcţionate către Enel Investment Holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam - Olanda, aflată în grupul Enel, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene“, se arată în referatul procurorilor.
 
Enel a preluat în 2008 fosta filială Electrica Muntenia Sud după ce a cumpărat un pachet de 50% din acţiuni pentru 394 de milioane de euro, ulterior având loc o majorare de capital de 425 de milioane de euro, ajungând astfel la o participaţie de 67,5% din companie.
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au solicitat arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Claudiu Sorin Dumbrăveanu, a lui Florin Gugu – director în cadrul Enel şi a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme ElectroAlfa Internaţional.
„Este revoltătoare situaţia că stabilirea tarifelor la energie electrică în funcţie de înţelegeri şi interese personale sau de grup, iar nu pe criterii economice obiective, se reflectă în ultimă instanţă, în facturile suportate de consumatorii de produse şi servicii“, se arată în referatul procurorilor. Instanţa a respins cererea procurorilor, iar cei trei vor fi cercetaţi în stare de libertate.
 
Cum închidea ANRE ochii în faţa distribuitorilor
 
Astfel, ANRE a descoperit că Enel a taxat de două ori în facturile clienţilor săi certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, ceea ce ar fi însemnat scăderea cu 6% a tarifelor. Numai că Dumbrăveanu a obţinut o reducere de doar 1,3%, urmând ca Enel să acorde contracte firmei ElectroAlfa. 
Referatul mai arată că ElectroAlfa a câştigat ulterior două contracte cu Enel Distribuţie Dobrogea, unul de 277.000 de lei şi altul de 129.000 de lei.
 
„Spor de eficienţă“ majorat din pix de la 25% la 50%
 
Dumbrăveanu a mai intervenit şi pentru majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi a informat Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual al ANRE.
În data de 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit în favoarea Enel şi, pe lângă procentul de 1,3%, „a mai dres busuiocul“ şi în cazul sporului de eficienţă la consumul propriu tehnologic, care de la 25% a urcat la 50%. 
Enel deţine trei filiale de distribuţie în ţara noastră, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. Investiţiile făcute de companie în reţelele de distribuţie sunt recuperate ulterior de către companie de la consumatori, printr-un tarif impus de către ANRE.
Statul se judecă cu Enel la curtea internaţională de la Paris. De-a lungul timpului mai mulţi miniştri au acuzat distribuitorii de energie electrică din România că nu au realizat investiţii în reţele, ultima oară în luna februarie, în timpul ninsorilor care au afectat alimentarea cu energie.
 
Enel respinge acuzaţiile şi spune că a investit 1,9 miliarde de euro
 
Reprezentanţii Enel nu sunt de acord cu aserţiunile procurorilor. „Enel reiterează faptul că a respectat întocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achiziţionat în România. Mai exact, nivelul investiţiilor agreat în cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distribuţie (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud), a fost indeplinit şi chiar depăşit. Din 2005, când a intrat pe piaţa din România, Enel a investit aproximativ 1,9 miliarde de euro, fără taxele de conectare.
 
Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmată şi de arbitrajul Camerei de Comerţ Internaţionale în situaţia companiilor Banat şi Dobrogea, care a decis în favoarea Enel.
 
Referitor la societatea Enel Servicii Comune, dorim să precizăm că aceasta este deţinuta de societăţile Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Banat şi că nu a făcut niciodată transferurile financiare către Enel Investment Holding, menţionate în informaţiile publicate“, arată reprezentanţii Enel.
 
Cum justifică ANRE soluţia dată
 
Potrivit ANRE, toţi furnizorii de energie electrică, inclusiv Enel, au interpretat eronat legislaţia privind aplicarea tarifelor, astfel că autoritatea a decis regularizarea preţurilor, prin reducerea tarifelor de furnizare a energiei cu 1,3%.
„În urma acţiunilor de control, pe care le desfăşoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea preţurilor şi tarifelor, şi, în baza competenţelor sale de reglementare şi calculelor efectuate în conformitate cu prevederile metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin ordinul ANRE 30/2012, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie-31 decembrie 2012, prin micşorarea preţului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar“, potrivit unui comunicat al instituţiei.
  
Sursa:
=============================
===================================================
======================================================================

24 de comentarii:

  1. Procurori DNA:
    E revoltător că tarifele la electricitate bazate pe înţelegeri şi interese se reflectă în facturi.
    --------------------------------
    DNA consideră revoltător că stabilirea tarifelor la energie electrică în funcţie de înţelegeri şi interese se reflectă în facturile suportate de consumatori, potrivit referatului cu propunerea de arestare a vicepreşedintelui ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi a unui director Enel - respinsă de instanţă.

    "Este revoltătoare situaţia că stabilirea tarifelor la energie electrică în funcţie de înţelegeri şi interese personale sau de grup, iar nu pe criterii economice obiective, se reflectă în ultimă instanţă, în facturile suportate de consumatorii de produse şi servicii", se menţionează în referatul prin care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Tribunalului Bucureşti, în 6 iunie, arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi a directorului Enel Florin Gugu, citat de mediafax.ro.

    Despre şpăgi

    Potrivit anchetatorilor care instrumentează acest caz, caracterul necuvenit al foloaselor obţinute, constând în încheierea acordului-cadru şi a celor două contracte de execuţie lucrări, precum şi în obţinerea de referinţe pentru licitaţii ulterioare, rezidă, în primul rând, în modul în care s-a asigurat selectarea de către decizionalii Enel a firmei ElectroAlfa International, prin aceea că directorul din Enel, Florin Gugu, a avut în vedere contribuţia lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu la obţinerea unor soluţii avantajoase pentru Enel, sens în care a ţinut cont de intervenţia acestuia în favoarea firmei agreate, chiar in condiţiile in care se cunoştea că aceasta practica preţuri mai mari decât preţul pieţei, existând o viciere a deciziei de desemnare a câştigătorilor.
    ...................................
    Arestare respinsă
    -----------------------------
    Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetaţi într-un dosar de corupţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

    http://www.evz.ro/procurori-dna-e-revoltator-ca-tarifele-la-electricitate-bazate-pe-intelegeri-si-interese-se-reflecta-in-facturi.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Este DURERE, fratilor! Bravo, DNA !
    "Evaziune de peste 6 milioane de euro - trei barbati retinuti!"
    --------------------------------------------------
    Trei administratori de firme au fost retinuti, marti, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Pitesti, dupa ce au prejudiciat bugetul de stat cu peste 6 milioane de euro, prin faptul ca n-au trecut in contabilitate mai multe venituri, dar au inregistrat cheltuieli fictive.

    Anchetatorii ii acuza pe Ciprian-Bogdan Buruntia, Alexandru Dumitrescu si Ionut Sapca de evaziune fiscala, constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani.

    Potrivit ordonantei de retinere, in 2011, cei trei barbati au constituit un grup infractional organizat, iar prin intermediul a cinci societati au savarsit "fapte grave de evaziune fiscala", prejudiciind statul cu 26.959.953 lei, ceea ce reprezinta aproape 6,2 milioane de euro.

    "Inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan a actionat de pe palierul cu numarul unu al grupului infractional organizat, fiind cel care coordona intreaga activitate, acesta fiind cel care stabilea termenii de contractare a marfurilor din spatiul intracomunitar, dispunea deplasarea autotrenurilor apartinand SC BOGCIP TRANS LOGISTIC SRL sau inchiriate de aceasta societate la locurile de achizitie, coordonand in acest fel transporturile in Bulgaria, in anumite puncte de incarcare unde se aproviziona zahar, ulei si fier si ulterior, dupa patrunderea in spatiul romanesc si dupa inlocuirea documentelor de transport emise de firmele bulgaresti, cu documente emise de societati comerciale inregistrate in Romania (prin intermediul inculpatilor Sapca Ionut si Dumitrescu Alexandru) si indicarea locurilor de descarcare finala a marfurilor cu provenienta astfel modificata", arata DNA.

    Buruntia era si cel care dispunea plata marfurilor prin transferuri bancare.

    Anchetatorii sustin ca acesta, in calitate de administrator al unei firme, a ascuns si disimulat adevarata natura a provenientei sumei de 1.962.824 lei si 6.393 euro, care erau obtinuta din evaziune fiscala. Astfel, din conturile societatii, Buruntia a pus la dispozitia sa, a lui Ionut Sapca si a altor persoane, aceste sume, in lipsa unui titlu legal de creanta.

    "Inculpatul Dumitrescu Alexandru a actionat de pe palierul cu numarul doi al grupului infractional organizat, fiind cel care a infiintat si preluat societati comerciale, folosite si coordonate de catre inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan, acesta din urma fiind cel care se ocupa de intreaga activitate comerciala a acestora", mai precizeaza DNA.

    Astfel, el s-a ocupat de infiintarea de societati comerciale, dar si de inlocuirea documentelor de transport, prin contactarea soferilor care efectuau transporturile, stabilirea locurilor de intalnire dupa trecerea frontierei, in zona Turnu Magurele, unde venea singur sau insotit de Buruntia si inlocuiau documentele de transport internationale cu documente interne.

    Tribunalul Arges va decide marti daca va emite un mandat de arestare preventiva pe numele celor trei barbati.

    In acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, mai precizeaza procurorii anticoruptie.

    http://www.ziare.com/stiri/justitie/evaziune-de-peste-6-milioane-de-euro-trei-barbati-retinuti

    RăspundețiȘtergere
  3. Băăă, ce vă mai miraţi atîta! Că doar toţi ştim de tîlhăriile "democraţilor" din ultimii 25 de ani...Şi, se va întîmpla ceva? Rahat pe băţ! Eventual 1-2 condamnări şi alea cu suspendare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mita la APIA: Inca 6 persoane urmarite penal.
    -------------------------
    Inca 6 persoane sunt urmarite penal in dosarul subventiilor ilegale din agricultura si au fost puse sub control judiciar.

    Este vorba de directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogos, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, Lya Chiriac, sef Serviciu Masuri Specifice in cadrul APIA Suceava, acuzata de acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si dare de mita, se arata intr-un comunicat DNA.

    De asemenea, sunt urmarite penal Ionela Melania Blanariu, consilier APIA Suceava, si Nicoleta Cheler, consilier superior la APIA Suceava, pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice, dar si fata de fostul primar din Campulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Serban, pentru complicitate la comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice.

    Mita la APIA: Arest la domiciliu pentru directorul Agentiei

    In acelasi dosar este urmarit penal si Lucian Ciobanu, inspector in cadrul Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Animalelor Suceava, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

    Totodata, Tribunalul Suceava a dispus vineri arest la domiciliu pentru 30 de zile in cazul directorului general APIA, Gheorghe Dorel Benu, si adjunctului sefului APIA Suceava, Delia Munteanu.
    http://www.ziare.com/stiri/dna/mita-la-apia-inca-6-persoane-urmarite-penal-1303909?

    RăspundețiȘtergere
  5. Muei...stie cineva unde au fost transferati irecuperabilii de la Noo si Zoo? Despre Mp3 cine stie ceva? Sa-i ducem niste ciorba de loboda cu stevie si marar ca sa-si revina la normal.Danila cu tzapul Stelica pe unde haladuiesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muei, cică e plecaţi la muncă în Ocţident, că nu mai e libertatea presei şi-a cuvîntului acilea pe MH. Se zvoneşte că e angajaţi maşinişti la Doru Octavian Dumitru săracu, taman în Canada la mama dracu.

      Ștergere
    2. Buey, libertatea presei eczista aicişilea... cata frunza, cata iarba.
      Dar e unii... mai asa... dati dreaku... care vor... numai cum vor ei...
      Aistia se cred oareşcine... nu se compareaza ei... cu pulimea, nu-i aşe?

      Ștergere
    3. Muey, admin-ul ne-a pus botnita...liberatea de exprimare a fost anulata...tot farmecul acestei ,, stari de spirit,, cum numea cineva acest blog, s-a dus naibii! Trebuie sa ne regrupam pe alt site.Cine are curajul sa deschida un blog nou, fara botnite si ,, persona non-grata,, ?

      Ștergere
    4. T-n PL-ul MU, deschide- l tu. Sa avem si noi unde merge la futut!

      Ștergere
    5. Dar ce, la mă-ta s-a inchis?

      Ștergere
    6. Esti bou, ca din Tandarei.

      Ștergere
  6. Buna- i dimineata, muei! Vreti sa fiti pusi la... coorent?

    RăspundețiȘtergere

  7. DUPA O TACERE PLINA DE MISTER TRIMIT LUI CEZAR SI CELORLALTI,........
    CATEVA
    FOTOGRAFII SCULATIVE !

    DESCHIDETI DE URGENTA ROBERT HORVATH DEVA BLOG

    RăspundețiȘtergere
  8. Muei dacule, muei Roby, vezi ca la Constanta au aia nevoie de un pacient. Ca Zglobiu este sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma scuzati cam o ora, ca ma duc sa scot apa din pod. O mut in beci!

    RăspundețiȘtergere
  10. SUNT PENTRU MILITARII INTELIGENTI SI EDUCATI !
    ELITA SUS ! PULIMEA JOS.

    DESCHIDETI ROBERT HORVATH DEVA BLOG UN BLOG ANTI PULIME SI NEAM PROST !

    RăspundețiȘtergere
  11. Atunci, salt inainte, spre blogul lui Dogaru! Ce incurci lumea aici, in statiune?

    RăspundețiȘtergere
  12. SUNT PENTRU CULTURA !
    IMPOTRIVA FEMEILOR TRANSPIRATE CARE MIROS URAT INTRE PICIORE !

    JOS PULIMEA MILITARA ! AVE CEZAR !

    DESCHIDETI UN BLOG SCULATIV
    ROBERT HORVATH DEVA BLOG

    RăspundețiȘtergere
  13. Lupta mea anti pulime continua ….in marele orase ale lumii.
    Filmul meu Marcello a fost cumparat de principalele statii TV !
    In curand pe VIMEO pentru militarii cu clasa ….cititori de carti si amatori
    de frumos.
    Deschideti blogul ROBERT HORVATH DEVA BLOG

    RăspundețiȘtergere
  14. Intrebare .
    Cezar este tot mort ?
    Dar blondelul puturos mai impute tancul ?
    Dar ceilalti stau la rand....la slitul lui Putin ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu-ţi zgura mă-ti de homalău, marş de pe blogul ăsta! Du-te dracului boncalăule la tine acolo în canalizarea NY-ului, unde-ţi duci traiul şobolanule!

      Ștergere
  15. @ Corditor nefutut.
    Dute spre cimitirul matii cu sobolani intre piciare.
    Lupta impotriva neamului continua pe blogul personal.

    RăspundețiȘtergere
  16. Erata
    Lupta impotriva neamuui borat continua.......
    Intrebuintarea hartiei higenice se deprinde din copilarie
    Acum bai pulime.....este prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri