Google Translate

joi, 19 iunie 2014

Noi, poporul roman... platim si acesti bani! Vom plati si altii, mereu mai multi! Statul, nevoit să plătească despăgubiri de 680.000 de euro

 
Statul român, condamnat tot mai des la CEDO pentru condiţiile din penitenciare.

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Claudiu Bejan, declară că trendul condamnării României la CEDO pentru condiţiile din penitenciare este ascendent, arătând că până acum statul trebuie să plătească despăgubiri de 680.000 euro, fiind reclamate şi nediferenţierea între fumători şi nefumători, schimbarea lenjeriei de pat.

Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a spus, la o dezbatere organizată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi MAE, că până în 2011 statul român a avut 33 de hotărâri de condamnare la CEDO pe problemele de detenţie, cu plata a 230.000 euro şi 10.000 franci elveţieni, în 2012 au fost 10 hotărâri cu 10.000 euro despăgubiri, în 2013 - 32 de hotârări cu 221.000 euro ca despăgubiri, iar în 2014, până în prezent, sunt deja 11 hotărâri de condamnare cu plata unor despăgubiri de 64.000 euro, notează Mediafax.

„Trendul este ascendent şi numărul de persoane private de libertate care reclamă la CEDO condiţiile de detenţie oferite de statul român este în creştere. Din statisticile MAE rezultă că trendul este crescător şi va fi în continuare crescător, cel puţin în privinţa asigurării spaţiului minim de detenţie de 4 metri pătraţi de fiecare personană privată de libertată. E un trend ascendent, fie că ne referim la plângeri, fie la despăgubiri”,
a afirmat Bejan.

El a mai arătat că sunt reclamate la CEDO nerespectarea spaţiului minim de detenţie de 4 metri pătraţi, nediferenţierea dintre fumători şi nefumători, condiţiile de transport, măsurile privind menţinerea standardului de igienă a camerei de detenţie şi a persoanelor private de liberate, întreţinerea camerelor de detenţie, hrana, calitatea apei potabile, frecvenţa duşurilor, schimbarea lenjeriei de pat, acordarea vizitei intime, a plicurilor şi timbrelor, confidenţialitatea convorbirilor telefonice.
Bejan a afirmat că la ora actuală condiţiile de transport au fost rezolvate, ANP înnoindu-şi parcul auto, dar în cazul problemei diferenţierii dintre fumători şi nefumători „nu întotdeauna se reuşeşte să fie împărţiţi deţinuţii între fumători şi nefumători”.

El a spus că sancţionarea României nu înseamnă rezolvarea problemelor, existând un deficit de 13.000 locuri de detenţie.

Potrivit lui Bejan, trebuie modernizate actualele penitenciare şi construite altele noi, arătând că o astfel de închisoare, pe modelul din Spania, ar costa 130 milioane de euro.

El a apreciat că brăţara electronică montată arestaţilor preventiv sau pentru monitorizarea pe timpul executării pedepselor este o metodă care să diminueze nevoia de resurse umane şi de a maximiza folosirea la muncă a deţinuţilor.

Sursa:
http://adevarul.ro/news/eveniment/statul-roman-condamnat-mai-des-cedo-conditiile-penitenciare-1_53a2cca00d133766a8b76d28/index.html
-----------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri