Google Translate

vineri, 25 iulie 2014

Adevaruri dureroase despre Romania. Rodica Stănoiu,fostul ministru al Justiției, declara incă din 2011, cu subiect și predicat, că România este condusa de o gasca de mafioti, transpartinica. Ce spuneau si oficiali USA?... se arata intr-o telegrama clasificata drept confidentiala, din 2007

 
O veritabilă bombă aruncă pe piață fostul ministru al Justiției,
Rodica Stănoiu, care declară, cu subiect și predicat, că în România funcționează, de ani de zile, o înțelegere ocultă între cei care conduc din umbră țara, potrivit căreia nu se operează arestări din rîndul lor, conturile fiind reglate, atunci cînd e cazul, doar prin ”arătarea pisicii”.
O înțelegere pe care a încălcat-o, în premieră, Traian Băsescu,
din motive pe care tot fostul ministru le prezintă.Rodica Stănoiu a făcut o dezvăluire explozivă, marți seara, în emisiunea lui Ion Cristoiu de la B1TV, potrivit căreia România este condusă, după revoluție, de o gașcă care depășește granițele partidelor politice, unită grație intereselor comune și care nu dă socoteală justiției, grație înțelegerilor care există între membrii acesteia,
indiferent de rotația lor la putere.
România este condusă de un grup intrapartinic. Oamenii ăștia se cunosc de prea multă vreme, au prea multe interese în comun, cîteodată își arată pisica, dar după aceea se temporizează și ei sunt tot ei. Și atunci e greu de presupus că, vreodată, oamenii grei care sunt în partidele care conduc România, dacă au făcut ceva împotriva legii, vor și răspunde”.

Fostul ministru a declarat, că la nivelul respectivului grup transpartinic a funcționat mereu o înțelegere tacită, potrivit căreia membrii săi nu trebuiau să ajungă vreodată în arest. Ea a aruncat, totodată, o altă bombă, declarînd că sistemul s-a blocat în mandatul actualului președinte:

Traian Băsescu a spart această convenție, a spart-o atunci cînd a vrut. Nu a făcut-o atunci cînd trebuia, și față de cine trebuia. A spart această covenție, dar spargerea a luat în mod evident conotația de revanșă politică și nu de justiție. Pentru că unii din grupul acela sunt bine mersi, nici nu știu dacă au trecut vreodată pe la DNA, unii nu au trecut niciodată, spre deosebire de alții, precum Adrian Năstase”.
Fostul ministru a mai spus că marele pericol pentru viitoarea guvernare va fi să meargă pe urmele celei actuale, folosind justiția pentru reglări de conturi politice, Stănoiu susținînd că, la nivelul PSD, se înregistrează deja o presiune de jos în sus pentru asemenea acțiuni revanșarde, după venirea la putere.
”E foarte greu de pus capăt acestui ”circuit în natură”, tehnicile de neutralizare, inclusiv șantajul adversarului cu justiția, se moștenesc de la o administrație la alta și se perfecționează. Pericolul mare e ca viitoarea guvernare să nu facă la fel, ori și mai și ... Oamenii care au fost hărțuiți deja reproșează PSD că nu face și el la fel”
a punctat ea.


Reamintim că, în mandatele actualui președinte, au fost operate o serie de arestări misterioase – spunem asta pentru că după eliberarea celor în cauza regula este așternerea prafului pe dosare – între care se numără cele ale lui Dinu Patriciu, Gigi Becali, Puiu Popoviciu, Ovidiu Tender, Sorin Vîntu, Corneliu Iacubov, Dan Diaconescu, Cătălin Voicu, Laurențiu Mironescu șamd. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Sursa text: Misterul arestarilor din mandatul Basescu. Autor: inpolitics

 
Iata, un fost oficial al Romaniei, recunoaste ceea ce
incerc sa spun si eu de ani de zile. Tara a ajuns pe mana unor mafioti.
Averea intregului popor, vandalizata la cel mai inalt nivel.
Romanii, aruncati in strada, ori trimisi sa-si ia lumea in cap!
 
Rodica Mihaela Stănoiu,
a fost ministru al Justitiei intre 2000-2004, in cabinetul Nastase.
Senator al Romaniei, in legislatura 1996-2000.
Rodica Mihaela Stănoiu a fost membră în Partidul Social - Democrat până în septembrie 2006 iar în ianuarie 2007 a aderat la Partidul Conservator. Rodica Mihaela Stănoiu este o cercetătoare în domeniul criminologiei și al dreptului penal.
 
Afirmatiile pe care le face, sunt de competenta sigurantei nationale!
Parchetul General este obligat sa se autosesizeze, din oficiu!
Tacerea poate fi un raspuns. Inseamna ca fostul ministru al Justitiei, spune adevarul!
Caracatita, increngatura mafiotilor, a fost si este asumata legal!
Disolutia autoritatilor statului, perfect explicabila!
Inseamna ca nimeni nu este interesat sa indrepte raul facut!
Romani, treziti-va!
Admin
=======================
 
Sursa:
vineri, 2 septembrie 2011
 
===============================================
==================================================================
 
 
Ce spun oficiali USA?
====================================
"In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. (...) Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin", se arata intr-o telegrama clasificata drept confidentiala, din 2007.
 
Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro:
"Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?" In cadrul documentului este realizat un top cinci al oligarhilor din Romania, precum si al baronilor locali. Printre ei: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy.
 

Raportul a fost semnat Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul
Sectiunii Politice a Ambasadei
 
Redam integral telegrama.
"Sumar. De tranzitia Romaniei de la comunism, urmata de privatizarea intreprinderilor de stat, a beneficiat enorm un mic grup de persoane cu conexiuni la regimul care a urmat imediat dupa comunism si/sau la Securitatea omniprezenta. O parte dintre aceste persoane s-a folosit de informatie si de relatiile dobandite in timpul carierei in cadrul Securitatii pentru a face avere, in timp ce altii au recrutat fosti ofiteri de Securitate pentru a le servi interesele. In timp ce zeci de baroni locali au aparut dupa 1989, un mic grup de persoane foarte influente continua sa exercite o influenta semnificativa in politica din Romania. Niciuna dintre aceste persoane nu este legata exclusiv de un singur partid, chiar daca ei insisi sunt membri. Multi pastreaza legaturi obscure cu fosta Securitate din Romania sau cu persoane din serviciile de informatii si isi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le detin. Aceasta telegrama furnizeaza instantanee ale unor persoane considerate in general a fi printre «oligarhii» de frunte in Romania. Sfarsitul sumarului.
 
Top cinci Oligarhi
 

Dan Costache «Dinu» Patriciu:
Patriciu este presedintele si actionarul majoritar al Rompetrol Group si un membru proeminent al PNL. Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern. In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat. Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private. In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila. In timpul alegerilor din 2004, Patriciu a fost o sursa majora de fonduri pentru PNL si a sustinut o alianta PSD-PNL. Potrivit unor documente oficiale date publicitatii, Patriciu a donat PNL-ului aproximativ 23.000 de dolari in 2004; suma neoficiala este aproape sigur mult mai mare. Totusi, Patriciu si-a impartit pariurile in aceste alegeri, donand cel putin 60.000 de dolari PSD-ului prin filiale Rompetrol. In mai 2005 el a fost arestat (dar eliberat imediat) pentru mai multe acuzatii de natura economica legate de privatizarea rafinariei Petromidia, inclusiv frauda, spalare de bani si evaziune fiscala (conform telegramei de referinta B). Progresul in acest caz a fost lent, in special de la inceputul acestui an. Acuzatiile ar putea fi considerate nefondate in urma unei hotarari judecatoresti din iulie 2007 potrivit careia SRI ar trebui sa-i plateasca acestuia daune pentru interceptarea ilegala a telefonului sau. Conform unei importante reviste de business, despagubirea ar fi fost de 600 de milioane de dolari in 2006.
 

Dan Voiculescu:
Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator (PC), este actionar majoritar in grupul de afaceri Grivco si controleaza Intact Media Group (care controleaza trei statii importante de televiziune, al doilea ziar ca tiraj, Jurnalul National, si saptamanalul Saptamana Financiara, printre alte active). In iunie 2006, a fost declarat oficial colaborator al Securitatii sub numele de cod «Felix», impiedicandu-l sa preia functia de vicepremier. Desi a insistat ca rolul sau din trecut in Securitate nu a fost mai mare decat al romanului de rand si ca si-a servit tara castigand valuta, pozitia sa din perioada comunista de manager al unei companii in spatele careia se afla Securitatea sugereaza ca a fost mai degraba ofiter de rang-inalt al Securitatii, decat un simplu colaborator (conform telegramei de referinta B). Oponent virulent al lui Basescu si unul dintre liderii miscarii de suspendare si inlaturare a presedintelui, Voiculescu a fost acuzat in instanta in primavara lui 2007 de spalare de bani. Prima motivatie a lui Voiculescu, si de fapt adevaratul scop al partidului sau, este sa-i protejeze interesele de afaceri. Ii lipseste un program politic sau o ideologie limpede si isi aliniaza partidul oportunist. Voiculescu nu este singurul politician pentru care imbogatirea personala este principala motivatie.
 
 
George Copos, un aliat al Partidului Conservator al lui Voiculescu si vicepremier, are o avere estimata la 420 de milioane de dolari si este in mod cert din aceeasi stofa, desi averea sa este centrata pe industria hoteliera; el este, probabil, cel mai bine cunoscut ca proprietarul unei echipe de fotbal de top din Romania, Rapid. Averea familiei Voiculescu este de aproximativ 500 de milioane de dolari in 2006.
 
 
Sorin Ovidiu Vantu:
Desi el sustine ca inclina spre dreapta politica, Sorin Ovidiu Vantu nu are legaturi directe cu un singur partid politic, optand in schimb sa le influenteze pe toate. Vantu si-a cladit initial averea facand afaceri cu cupoane de privatizare, bazandu-se pe o retea de fosti ofiteri ai Securitatii pentru informatii de interior despre companii mari. Practicile sale de afaceri au fost controversate, poate chiar penale. In 2000, cel mai mare fond mutual din Romania - o schema piramidala orchestrata de Vantu - s-a prabusit, pagubind aproximativ 300.000 de investitori cu circa 400 de milioane de dolari. In ianuarie 2007, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, cu posibilitate de recurs, pentru falsificare de documente care sa ascunda deturnarea de fonduri de la schema piramidala pentru a finanta o banca. Vantu isi mentine influenta asupra politicii romanesti prin legaturi ample cu persoane din esaloanele superioare ale guvernarii din Romane. In timpul presiunilor din primavara anului 2007 de a-l suspenda si inlatura pe presedintele Basescu, Vantu l-a consiliat in mod activ pe liderul PSD Mircea Geoana in strategia sa politica si de media.


 El este de asemenea legat de fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, acum secretar de stat in cadrul ministerului, care a facut parte din consiliul de administratie al uneia dintre companiile lui Vantu si este probabil inca strans legat de el.
 

Similar, actualul ministru de Finante Varujan Vosganian a primit sustinere financiara de la Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta si este astazi, potrivit deputatului si liderului Partidului Initiativa Nationala Cozmin Gusa, cel putin «partial in buzunarul lui Vantu». Vantu are o relatie de prietenie puternica, recunoscuta public si de lunga durata cu fostul director SRI Radu Timofte (2001-2006) (n.r. decedat intre timp) probabil oferindu-i un anumit nivel de acces in lumea informatiilor. Influenta sa deriva si din legaturile cu liderul sindical Liviu Luca si influenta acestuia asupra sindicatelor din Romania, la fel ca si din faptul ca detine Realitatea TV, versiunea romana a CNN. Desi se pare ca nu dirijeaza conducerea editoriala a Realitatea, la modul cotidian, el a fost atent pe parcursul suspendarii presedintelui Basescu sa mentina cat de cat impresia de echilibru in abordarea postului, mai ales dupa ce a devenit tot mai evident ca miscarea de suspendare sustinuta de Geoana, Voiculescu si altii nu va trece. Valoarea neta a averii lui Vantu este estimata la aproximativ 900 de milioane de dolari in 2006.
 
 
Ioan Niculae:
Se spune ca Niculae mentine relatii bune cu toate partidele mari si fostele guverne, desi in trecut a fost vazut ca un sponsor major al PSD. Inainte de 1989, Niculae ar fi fost ofiter de Securitate. Astazi el detine cea mai mare companie din sectorul agricol din Romania (InterAgro Group), precum si o companie de varf in asigurari (ASIROM). In 2000 si 2001, Niculae a fost implicat in controversata privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), in care, dupa o licitatie trucata, a obtinut o participatie majoritara in cadrul companiei pentru doar 10 milioane de dolari. Ulterior, in 2004, Ministerul Agriculturii a recapatat controlul asupra companiei, i-a sters partial datoriile, si a revandut pachetul de control catre companii inregistrate in Insulele Virgine controlate de Niculae, crescandu-i profitul. Potrivit datelor privind finantarea partidelor publicate de Asociatia Pro Democratia, in iunie 2004, Niculae a donat peste 840.000 dolari PSD-ului prin compania sa de asigurari ASIROM si Rafinaria ASTRA din Ploiesti (pe care el o controleaza oficial prin InterAgro cu o cota de 6,5% si neoficial prin actionarul majoritar Kreyton Ltd, un holding inregistrat in Insulele Virgine). In plus, Niculae pare sa aiba legaturi cu ofiteri de rang-inalt din SRI si este in prezent implicat intr-un scandal cu ofiteri de informatii in Prahova care au fost implicati in vanzarea ilegala si neimpozitata de petrol unei retele de dealeri. Un articol din 9 martie al ziarului Ziua sustine chiar ca Niculae beneficiaza de protectia presedintelui Basescu, furnizandu-i presedintelui o polita gratuita ASIROM de asigurare de viata. Averea lui Niculae este de aproximativ 700 de milioane de dolari in 2006.
 
 
George "Gigi" Becali:
Sondaje de opinie recente indica faptul ca proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupa locul al doilea in topul popularitatii politicienilor in Romania, dupa presedintele Basescu. Se pare ca sursa averii lui Becali ar putea fi identificata in comertul cu oi facut de tatal sau pe piata neagra, dandu-le beneficii agentilor de securitate responsabili de monitorizarea sa pe cand se afla in exil din cauza asocierii sale cu Garda de Fier. Intr-un interviu acordat inainte de alegerile din 2004, Becali a recunoscut ca a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa cand regimul Ceausescu a cazut. Dupa ce a lucrat in afaceri cu «shipping» (probabil telegrama se refera de fapt la afacerile cu oi, n.red) si iaurt ("yogurt" in telegrama, n.red.) in perioada comunista, Becali si-a facut averea initiala in 1990 exportand in Turcia volume mari de rulmenti aparent furati si importand blue jeans de calitate scazuta de la un furnizor din Istanbul. Totusi, mare parte din averea sa provine din afaceri imobiliare abile, unele dintre ele legate de manipulari dubioase din interior. Becali a fost in spatele unei afaceri extrem de controversate in 1999 ce a implicat un schimb de 21 de hectare de pamant departe de Bucuresti cu un teren de aceeasi suprafata apartinand armatei in Baneasa, acum o suburbie eleganta a Bucurestiului. In iulie 2007, relatarile media au sustinut ca Becali il mituise pe fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, oferindu-i fiicei sale o proprietate in suburbie, pentru schimbul de terenuri mai sus mentionat. Becali insusi s-a legat de dreapta nationalista romana. In trecut a cerut canonizarea liderului legionar din Romania din anii 1930 Corneliu Zelea Codreanu; este liderul partidului nationalist Noua Generatie (PNG), pe care l-ar fi cumparat de la primarul Bucurestiului Viorel Lis in 2004 (conform telegramei de referinta C). Ironic, Becali are de asemenea o relatie apropiata cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc care a sprijinit preluarea PNG de catre acesta pentru a submina PRM-ul lui Vadim Tudor. In plus, Becali are unele legaturi cu presedintele Basescu, sustinandu-i campania de referendum si, lucru foarte cunoscut, sarbatorind public o victorie a Steaua tarziu in noapte, alaturi de presedinte. El l-ar mai fi platit pe mogulul media Adrian Sarbu pentru o acoperire favorabila pe canalele sale de televiziune. Averea lui este evaluata la 950 milioane de dolari in 2006.
 
Baroni locali


Attila Verestoy:
Verestoy, principalul sustinator financiar al UDMR, a fost senator UDMR reprezentand judetul Harghita din 1990. In prezent este liderul UDMR in Senat si vicepresedintele comisiei comune parlamentare de supraveghere a SRI. Inainte de 1989, Verestoy, chimist de formatie, a lucrat la un institut de cercetare condus de Elena Ceausescu. In aprilie 2007, ziarul Atac a publicat afirmatii, facute de un fost ofiter de Securitate, potrivit carora Verestoy fusese recrutat de Securitate in orasul sau natal Odorheiu Secuiesc, in ciuda unei decizii din octombrie 2006 a CNSAS care indica faptul ca Verestoy nu a colaborat cu Securitatea. Din 1990, averea lui Verestoy s-a concentrat pe industria de cherestea din Harghita si pe portofoliul sau de actiuni la bursa. El a fost de asemenea implicat intr-o serie de scandaluri politice, unele dintre ele recente. In 2005, el si ministrul PNL al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, au fost implicati cand Ministerul roman al Sanatatii a oferit un contract de servicii spitalicesti de 7 milioane de dolari catre Hungastro (o companie de servicii in cadrul careia Verestoy a fost, pana de curand, principalul actionar) dupa descalificarea principalului participant la licitatie pe baza unui element tehnic. In mai 2007, el a fost implicat intr-o posibila schema de insider trading dupa ce s-a implicat, pe Bursa Romana de Valori, in tranzactii cu actiuni afectate de o lege in curs de adoptare in Parlament. Averea sa este evaluata la aproximativ 54 de milioane de dolari in 2006.


Viorel si Ioan Micula:
Adesea mentionati ca fratii din Bihor, Viorel si Ioan Micula sunt de departe cei mai bogati dintre cei pe care noi ii consideram «Baroni Locali». Fratii Micula detin operatiuni media prin Centrul National Media, un conglomerat media estimat la aproximativ 150 de milioane de dolari, cu trei statii TV (National TV, N24 si Favorit TV) si o statie radio (National FM). Desi activi in afacerile media si hoteliere, ei se identifica cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase si care a apelat in trecut la manipulare politica si economica pentru a obtine o pozitie avantajata pe piata (conform telegramei de referinta A). Fratii Micula se pare ca au legaturi cu toate partidele mari in Bihor. Un numar de consilieri locali ai PD, PSD si PNL lucreaza pentru companiile fratilor Micula, in timp ce varul lor Catalin Micula este deputat PNL responsabil cu Comisia de Cultura si Educatie. Cornel Popa, vicepresedintele PNL pentru nord-vestul Romaniei, ar fi de asemenea un apropiat al fratilor Micula. Averea lor neta a fost estimata la circa 770 milioane de dolari in 2006.


Iulian Dascalu:
Cunoscut ca «Regele Mallurilor», Iulian Dascalu este un om de afaceri din Iasi relativ tanar (37 de ani) si bogat. Provenit dintr-o familie saraca, Dascalu a reusit sa transforme Iulius Group SRL intr-o companie nationala care a ridicat o serie de malluri in Moldova si Transilvania. In iulie 2007, nunta lui Dascalu in Italia s-a evidentiat cu o lista de invitati pe care se aflau toate figurile influente din Iasi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu (Nota: Vezi Intellipedia Biographies pentru mai multe informatii despre Fenechiu. Sfarsitul Notei). Proiectul Palas, cel mai controversat al lui Dascalu, prevede un complex rezidential in inima Iasiului, pe un teren acordat de primarul PSD Gheorghe Nechita lui Dascalu, fara o licitatie. Atat Nechita, cat si seful PNL Iasi Fenechiu si-au exprimat public suportul pentru acest proiect, determinand mass-media sa relateze despre o coalitie secreta PNL-PSD in spatele proiectului. Prin companiile sale, Dascalu are de asemenea legaturi cu justitia, cu SRI-ul si cu Securitatea, fosti oficiali de rang inalt din toate acestea lucrand acum ca directori sau avand legaturi cu compania sa. Averea sa neta este estimata la aproximativ 120 milioane de dolari.

Un foarte influent personaj care nu se incadreaza
 

Ion Tiriac
este al doilea cel mai bogat roman din lume, potrivit Top 300 Capital, si are rezidenta in Monaco. Nu are legaturi oficiale cu niciun partid, desi este cunoscut ca a avut relatii apropiate cu PSD si cu fostul premier Adrian Nastase. In ciuda acestor legaturi, el mentine relatii bune cu toate guvernele si partidele si, spre deosebire de alte personaje, are o reputatie publica relativ pozitiva. Tiriac a fost chiar sustinut o data de partidele de opozitie ca un candidat la functia de prim-ministru intr-un posibil guvern tehnocrat. Initial, el a facut avere in afara Romaniei ca, printre altele, partenerul de dublu la tenis al lui Ilie Nastase si managerul lui Boris Becker. Statutul de star international al tenisului i-a permis lui Tiriac o anumita doza de libertate sub regimul Ceausescu, desi el a jucat pentru echipa Dinamo, asociata cu Securitatea. In Romania, el si-a dobandit averea prin dezvoltarea si vanzarea cu succes a unor companii bancare si de asigurari catre companii din Vest. Puternicele sale legaturi germane de afaceri cu companii ca HVB si Allianz Insurance au fost cele care i-au oferit un numar mare de parghii in relatia cu oficialii romani. In ciuda imaginii sale relativ curate, Tiriac a avut de-a face totusi cu controverse. Dupa ce fiul sau a fost arestat pentru trafic de droguri, Tiriac este mentionat ca si-ar fi folosit banii si puterea pentru a curata numele fiului sau, avand ca rezultat o investigare a procurorilor de caz de catre fostul ministru al Justitiei Monica Macovei. Alta controversa, in 2005, a implicat uciderea ilegala de mistreti de catre vanatori invitati in Romania de Tiriac. Averea sa este estimata la aproximativ 1,5 miliarde de dolari in 2006.
 
 Uneori si puternicii cad
 
 
Nu toti brokerii de putere din Romania au dovedit gradul de rezistenta demonstrat de cifrele prezentate mai sus. Ovidiu Tender, un personaj legat de Securitate care si-a construit averea in afacerile cu petrol si a inselat guvernul roman cu circa 93 de milioane de dolari inainte de a fi trimis temporar dupa gratii, este exemplul perfect de fost «oligarh» a carui influenta pare sa fi scazut ca urmare a unei investigatii DNA si a pierderii de sprijin politic. Tender, care ar fi de asemenea legat de Patriciu si PNL, este profund implicat intr-un scandal de coruptie referitor la privatizarea rafinariei Rafo, in care mai sunt implicate mai multe personaje cu legaturi la crima organizata rusa (conform telegramei de referinta E). In urma dezvaluirii scandalului, Tender a ajuns dupa gratii pentru o perioada de arest preventiv de 30 de zile, dupa ce a incercat sa mituiasca un martor. Intr-o intalnire din 9 iulie cu un oficial politic al ambasadei, jurnalistii de investigatie Stefan Candea si Sorin Ozon au sugerat ca, desi inca puternica, influenta lui Tender ar putea fi in declin dupa perioada de detentie. In pofida acestui lucru, seful biroului AP in Romania i-a spus oficialului politic din cadrul ambasadei intr-o intalnire din 13 iulie ca Tender, in plin reviriment, a acumulat o suma semnificativa de bani dupa ce si-a ispasit pedeapsa, semn ca influenta sa ar fi din nou in crestere, cu atat mai mult acum cand independenta DNA este atacata. Averea neta a lui Ovidiu Tender este estimata la aproximativ 190 de milioane de dolari in 2006.
 

Comentariu.
Jocul banilor si politicii in Romania este consistent, insa nu este static. Influenta «Baronilor Locali» s-a schimbat dupa alegerile din 2004 si dupa schimbarea guvernului din aprilie 2007. Nici «oligarhii» romani nu au garantata o prezenta continua pe scena politica romaneasca, zguduita de presedintele Basescu care le-a oferit spate politic procurorilor de la DNA sa ancheteze coruptia la nivel inalt. Problemele unui personaj precum Tender sunt dovada ca, daca anchetele dau rezultat, DNA are potentialul sa elimine personaje foarte corupte de pe scena politica si economica romaneasca. Totusi, chit ca anchetele DNA au trimis pe tusa unii jucatori majori precum Tender, nici un personaj foarte influent nu a fost inchis cu adevarat in Romania. Eforturile anticoruptie si urmaririle penale au inceput in mod limpede sa fasaie dupa aderarea la UE, pe masura ce vechile influente corupte au inceput sa se reafirme. Alte informatii despre oligarhi, baroni locali si alte personaje sunt disponibile la Embassy Bucharest's Intellipedia Biographies.
Sfarsitul comentariului".

=============
 
Nota Redactiei:
Raportul a fost semnat de Taplin. In perioada respectiva, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin mentioneaza ca raportul a fost pregatit de absolventul Universitatii Indiana, Jeremy Stewart, in practica pe perioada verii in cadrul
Sectiunii Politice a Ambasadei

==================
 
WIKILEAKS Ambasada SUA a realizat in 2007 Top 5 Oligarhi si Top 3 Baroni Locali / "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania?"
de Departamentul Investigatii-Politic HotNews.ro
Duminică, 27 martie 2011, 18:35 Actualitate Esenţial

De vrei sa intelegi ce s-a intamplat si se intampla
cu noi, cu Romania, citeste cu atentie, gandeste-te si intelege!
Ma doare sufletul, ma apuca disperarea!
Admin
---------------------------------------------------------
Sursa:
vineri, 4 noiembrie 2011
==============================
==================================================================
==================================================================

6 comentarii:

 1. PNL şi PDL fuzionează.
  Blaga: Astăzi practic vom semna certificatul de naştere al noului partid.
  ----------------------------------
  PNL şi PDL se reunesc sâmbătă, în Sala Unirii din Palatul Parlamentului, pentru a spune ”Da” fuziunii celor două formaţiuni. Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, că prin aprobarea procolului de fuziune dintre PDL şi PNL democrat-liberalii semnează "certificatul de naştere" al noului partid de centru-dreapta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Elena Udrea:
  „Astăzi e o zi neagră în istoria politică post-decembristă”.
  ----------------------------
  În ziua în care Klaus Iohannis şi Vasile Blaga îşi spun „DA” în mod oficial, la Congresul de fuziune PNL-PDL, Elena Udrea a postat pe Facebook un mesaj sumbru despre implicaţiile acestei decizii politice, spunând că este „o zi neagră pentru politica post-decembristă”.

  Fuziunea PNL-PDL este născută din „resentimentele” democrat-liberalilor faţă de preşedintele Traian Băsescu, scrie, în ziua Congresului condus de Blaga şi Iohannis, Elena Udrea, într-o postare pe Facebook.

  „Astăzi este o zi neagră în istoria politică post-decembristă. Partidul celei mai mari speranţe şi celor mai mari victorii electorale, PDL, dispare! După ce au prăbuşit partidul care a dat de trei ori primarul Capitalei şi de două ori Preşedintele României, care a condus Romania şi a scos-o din cea mai grea criză economică a ultimilor 80 de ani, ducându-l la un jenant 12% la europarlamentare, cei care sunt în fruntea lui astăzi au ales să îl topească în PNL. Ca să nu se vadă că sunt neputincioşi în a-i oferi un viitor”, scrie politiciana PMP pe contul său de pe reţeaua de socializare.

  Udrea mai spune că liberalii conduşi de Iohannis nu aveau cum să refuze „şansa nesperată de a desfiinţa partidul care i-a umilit de atâtea ori în alegeri, câştigând în acelaşi timp şi niste structuri considerate printre cele mai bune”.

  „Îmi pare rău de toţi cei marginalizaţi astăzi în PDL care vor fi puşi la colţ şi mai tare în noul PNL şi sper să-şi găsească un drum mai bun. Vasile Blaga spunea că şi de va fi să rămână ultimul în PDL, el va stinge lumina, dar nu va pleca niciodată altundeva. Aşa este! Din păcate, astăzi se ţine de cuvânt, cel puţin în parte: stinge lumina Partidului Democrat Liberal! Vasile Blaga spune: Adio PDL!”, a mai scris Elena Udrea pe Facebook.

  Liberalii şi democrat-liberalii vor vota astăzi la Palatul Parlamentului fuziunea prin comasare a celor două partide, viitorul partid urmând să poarte numele PNL, să aibă sediul central în Modrogan, iar imnul său să fie "Verde înrourat". Până la înregistrarea la Tribunal a noii formaţiuni politice, PNL şi PDL vor funcţiona în cadrul Alianţei Creştin Liberale, construită ca un vehicul electoral pentru candidatul la prezidenţiale. Sursa: Gandul.info

  RăspundețiȘtergere
 3. Congres-fulger de 20 de minute la PNL:
  Iohannis, anunt major pentru viitorul partidului.
  ----------------------
  Liberalii au votat sambata, la Palatul Parlamentului, proiectul de fuziune cu PDL, alianta la prezidentiale, noul program politic si au aplaudat un discurs despre marele PNL din partea lui Klaus Iohannis, toate in mai putin de jumatate de ora.

  Iohannis a declarat ca dupa fuziunea cu PDL, PNL are numai de castigat. “Fuziunea cu PDL nu este o diluare a identitatii noastre, ci o intarire a ei”, i-a asigurat el pe liberali.

  In viziunea lui Iohannis, PNL va deveni incepand de maine “cheia de bolta” pentru Dreapta romaneasca si a sugerat aspirarea tuturor formatiunilor de dreapta intr-un viitor apropiat.

  “Eu concep marele PNL ca pe o formatiune a dreptei integratoare, in care au loc sa se exprime toate fortele politice de Dreapta. Marele PNL doreste sa acopere o plaja cat mai larga de liberalism”, a declarat Klaus Iohannis.

  Sursa: Stiri pe surse

  RăspundețiȘtergere
 4. Laszlo Tokes, la Tusnad:
  Acum trebuie sa actionam, a sosit momentul autonomiei.
  ---------------------
  Laszlo Tokes a declarat, sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad la care a fost prezent si premierul Ungariei, Viktor Orban, ca maghiarii nu trebuie sa mai astepte pentru ca "acum a sosit momentul autonomiei".

  "Deocamdata nu avem niciun motiv pentru optimism in aceasta directie. (...) Sa fie clar, noi nu mai avem alti 25 de ani sa asteptam pasiv pentru inceputuri, pentru mici intalniri dintre maghiari. Timpul nostru este acum, acum trebuie sa actionam, acum a sosit momentul autonomiei. Nu avem timp sa facem promisiuni si nu avem timp sa visam", a afirmat Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale, informeaza agentia Agerpres, preluata de stiripesurse.ro.

  Conform sursei citate, Laszlo Tokes, care in prezent este europarlamentar al FIDESZ, partidul aflat la guvernare in Ungaria, a spus "cu credinta deplina", ca "va fi autonomie" si a explicat ca maghiarii din Transilvania se vor bucura de o autonomie pe mai multe niveluri, iar cei din Secuime si Partium de autonomie teritoriala, dar pentru asta e nevoie de determinare, vointa politica si curaj.

  Mai mult, Tokes a citat de cateva ori dintr-un discurs tinut de premierul Ungariei in data de 15 martie, potrivit caruia "in urma a 75 de ani de ocupatie straina, doar independenta nationala totala poate aduce inaltare pentru maghiarime".

  "Trebuie sa fim foarte hotarati in ceea ce priveste reprezentarea intereselor comunitatii maghiare. (...) Si la Bruxelles trebuie sa existe aceasta unitate - Kelemen Hunor, Izsak Balazs, Winkler, Biro Zsolt nu pot sa spuna lucruri diferite despre autonomie, pentru ca nu vom fi luati in serios. Trebuie sa spunem acelasi lucru despre necesitatea autonomiei, atat la Bratislava, la Bucuresti si peste tot. (...) Autonomia este o problema cheie in ceea ce priveste siguranta nationala a Europei, a Uniunii Europene, doar asa se pot reglementa relatiile cu tarile vecine", a mai afirmat Tokes.

  De asemenea, Laszlo Tokes a criticat pozitia UDMR, careia i-a cerut sa ia atitudine pentru reprezentarea "intereselor nationale".

  "Constatam cu regret ca UDMR se intelege mai bine cu domnul Victor Ponta decat cu cealalta parte, care reprezinta maghiarii din Transilvania si asa am ajuns in situatia in care un reprezentant al maghiarilor din Transilvania a trebuit sa ajunga pe lista unui partid din Ungaria. Din punctul meu de vedere, in ceea ce priveste partea morala, nimeni nu mai are nicio scuza sa nu participe la dialog, nici macar UDMR nu-si poate permite. Eu indemn sa ia initiativa si sa fie gata sa participe la acest dialog, in vederea reprezentarii intereselor nationale", a mai spus Tokes, citat de Mediafax.

  In opinia europarlamentarului FIDESZ, autonomia este "o problema cheie" in ceea ce priveste siguranta nationala, "a Europei, a Uniunii Europene", acuzandu-i pe romani "ca nu au cultura dialogului si ca nationalismul se manifesta si dupa 25 ani".

  La dezbaterea cu care s-a incheiat, sambata, cea de-a XXV-a editie a Universitatii "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, a mai fost prezent si Nemeth Zsolt, presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlamentul Ungariei.

  Sursa
  http://www.ziare.com/politica/maghiari/laszlo-tokes-la-tusnad-acum-trebuie-sa-actionam-acum-a-sosit-momentul-autonomiei-1313229

  RăspundețiȘtergere
 5. Prezent la Tuşnad,
  Vicepremierul Ungariei instigă la DESTRĂMAREA României.
  ------------------------------
  Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a pledat vineri la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad pentru obţinerea autonomiei de către maghiarii din afara graniţelor, susţinând că fiecare comunitate de maghiari trebuie să-şi elaboreze conceptul de autonomie care i se potriveşte, iar Ungaria îl va sprijini.
  'Cert este faptul că fiecare parte a naţiunii trebuie să îşi elaboreze un concept de autonomie care să i se muleze perfect şi Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de naţiunea respectivă. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem arăta pildă în Uniunea Europeană şi putem spune că există deja exemple în UE pentru un anumit concept de autonomie şi, dacă există precedent, se poate şi pentru noi', a afirmat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, în cadrul dezbaterilor Universităţii de Vară Tusvanyos ce au avut ca temă 'Părţile şi întregul - Masa rotundă a politicii naţionale'.

  Vicepremierul ungar a spus că chestiunea autonomiei reprezintă 'punctul nevralgic în ceea ce priveşte ţările urmaşe, succesoare' şi a susţinut că autonomia nu este o descoperire maghiară sau o cerere extremă, ci un drept uman, chiar 'regina drepturilor omului'.

  'Este important să spunem că Ungaria niciodată nu a cerut, niciodată nu a solicitat, nu a vrut ceva pentru care să nu existe precedent în UE. Aşadar, autonomia nu este o descoperire maghiară, nu este o solicitare maghiară extremă, aşa cum se spune în politica internă românească, ci autonomia este, de fapt, un drept uman la nivelul comunităţii. Se spune că este regina drepturilor omului', a spus Semjen Zsolt, citat de Agerpres.

  La fel ca şi în anii precedenţi, el a susţinut că în ţările în care se înfăptuieşte autonomia 'acest lucru este spre binele naţiunii minoritare şi majoritare laolaltă' şi a adăugat că maghiarii nu sunt cetăţeni de gradul doi şi trebuie să spună că autonomia li se cuvine, aşa cum li se cuvine şi altor cetăţeni ai UE.

  'Iar noi, dacă putem să acceptăm, şi este important să vedem acest lucru şi să facem recunoscut şi cu ţările succesoare, dacă acceptăm faptul că există un drept, autonomia, care unora li se cuvine, iar nouă nu, atunci am accepta că suntem mai prejos decât ceilalţi, şi din moment ce nu suntem mai prejos decât nicio altă naţiune, nu suntem cetăţeni ai UE de rang doi, nu suntem oameni de rangul doi, motiv pentru care ceea ce se poate pentru alţii se poate şi pentru noi, ceea ce se cuvine altora, ni se cuvine şi nouă', a susţinut Semjen Zsolt.

  El a adăugat că nu de la Budapesta trebuie să se spună ce concepte de autonomie trebuie să existe şi că fiecare naţiune trebuie să-şi elaboreze propriile concepte, care vor fi susţinute de Ungaria.

  'Fiecare naţiune, ea însăşi, trebuie să îşi elaboreze propriul concept de autonomie. Cei din Voivodina, autonomia din Voivodina, cei din Ucraina Subcarpatică trebuie să procedeze la fel, ardelenii la fel - autonomie teritorială pentru maghiarii în bloc în secuime şi autonomie culturală pentru Partium şi pentru celelalte comunităţi de maghiari în diaspora', a afirmat vicepremierul Ungariei.
  -va continua-

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Întrebat când crede că se va obţine autonomie teritorială în secuime, Semjen Zsolt a declarat că nu poate spune cu exactitate când se va întâmpla acest lucru, dar a menţionat că există succese faţă de anii precedenţi. El a subliniat că există exemple de autonomii europene şi este important să se vorbească despre asta 'pentru ca şi fraţii noştri români să se obişnuiască cu autonomia', adăugând că românii plecaţi la muncă în străinătate pot afla mai multe despre acest concept din ţările în care trăiesc, făcând referire la autonomia catalană.

   Vicepremierul Ungariei a afirmat că pentru obţinerea autonomiei este nevoie, printre altele, de acceptarea de către majoritate, iar în România majoritatea deocamdată respinge această solicitare.

   'Această autonomie se va realiza dacă avem o masă critică. Dacă în cazul catalanilor a fost nevoie de 100 de ani şi noi vom avea nevoie de o fărâmă de timp pentru a o obţine', a spus Semjen Zsolt.


   La dezbaterea cu tema 'Părţile şi întregul - Masa rotundă a politicii naţionale', reprezentanţii maghiarilor din Serbia, Ucraina, Slovenia, Slovacia şi România au vorbit despre situaţia socială şi politică a comunităţilor pe care le reprezintă.

   Sursa: http://jurnalul.ro/stiri/observator/prezent-la-tusnad-vicepremierul-ungariei-instiga-la-destramarea-romaniei-673888.html

   Ștergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite