Google Translate

marți, 9 septembrie 2014

Victor Ponta şi Klaus Iohannis sunt principalii favoriţi la alegerile prezidenţiale. Sondaj INSCOP: Cum votează românii la alegerile prezidenţiale. Turul 1. Turul 2.

 
Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ oferă cea mai fidelă „fotografie” a competiţiei prezidenţiale, în condiţiile în care numărul şi numele candidaţilor s-au stabilizat faţă de cercetarea din luna iulie
 
Intenţia declarată de participare la votul pentru alegerile prezidenţiale înregistreză o creştere semnificativă comparativ cu rezultatele sondajului de la începutul lunii iulie. Cea mai spectaculoasă creştere o înregistrăm în cazul celor care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot (55,7%, comparativ cu 48,6% care declarau acest lucru în urmă cu două luni). Acest procent corespunde în linii mari cu procentul de prezenţă la vot înregistrat în 2009 în primul tur când au venit la urne 54,37% din cetăţenii cu drept de vot.
 
14,7% declară că probabil vor vota, faţă de cei 17,3% care declarau acest lucru în iulie. Scade şi ponderea celor care spun că probabil nu se vor prezenta la vot (3,8%, comparativ cu 7,4% în iulie). 6,3% declară că sigur nu se vor prezenta la vot (6,4% declarau acest lucru în iulie), în timp ce 16% nu s-au hotărât (15,9% în iulie), iar 3,6% nu ştiu/nu răspund (3,8% în iulie).

Intenţia de vot în turul 1
---------------------------------------------
 Intenţia de vot pentru turul 1 a fost măsurată prin introducerea în lista închisă de opţiuni a candidaţilor ipotetici care şi-au anunţat o dorinţa de a candida. Distribuţia procentelor va putea fi afectată pe viitor de eventuale retrageri din cursă a candidaţilor care nu reuşesc să adune semnăturile necesare depunerii dosarului de candidat sau care abandonează din alte motive.

Remus Ştefureac, director INSCOP, analizează cifrele:
„Datele privind intenţia de vot sunt primele care se apropie de condiţiile reale ale competiţiei prezidenţiale cu majoritatea candidaţilor anunţaţi efectiv şi prin raportare la electoratul care îşi manifestă o intenţie clară de a vota. Prin urmare, comparaţia acestor date cu rezultatele sondajelor INSCOP anterioare este mai puţin relevantă având în vedere că în iulie, de exemplu, măsuram o listă de candidaţi mult diferită şi ne aflam într-o perioadă mai îndepărtată de momentul alegerilor, deci prea puţin influenţată de atmosfera electorală.“

În condiţiile în care înregistrăm un procent ridicat al celor care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, putem prezenta o estimare a intenţiei de vot în turul I a celor care vor fi efectiv votanţii acestei runde, conform declaraţiei lor la întrebarea care testează prezenţa.

Raportat la cei care îşi declară intenţia certă de a vota (votează în mod sigur), Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC) conduce în clasamentul candidaţilor la Preşedinţie cu 41,1% din voturi. El este urmat de Klaus Iohannis (ACL –PNL/PDL) cu 28,8%, Elena Udrea (PMP) cu 8,1%, Călin Popescu Tăriceanu (PRL) cu 6,7%, Monica Macovei - independent (3,5%), Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 3,2%, Dan Diaconescu (PPDD) cu 3%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 3%, Ioan Ghişe – independent (2,1%) şi Szilagyi Zolt (PPMT) cu 0,5%.

La întrebarea filtru cu privire la prezenţa la vot în Turul 2, adresată doar acelor respondenţi care au indicat alte preferinţe de vot în turul 1 decât Victor Ponta şi Klaus Iohannis, 75,8% declară că vor veni la vot în turul 2 în cazul în care candidatul preferat în primul tur nu reuşeşte să se califice.

Opţiunile nehotărâţilor în turul 2

 Opţiunile de vot pentru turul 2 ale celor care la întrebarea privind intenţia de vot pentru turul 1 au indicat variantele de răspuns „Nu sunt hotărât“, „Nu votez“, „Nu ştiu/Nu răspund“ se prezintă astfel: 19% au declarat că vor vota cu Victor Ponta, 15% îl preferă pe Klaus Iohannis, ceea ce reprezintă o distribuţie strânsă. De asemenea, remarcăm faptul că doar 34% din nehotărâţi sau cei care nu votează ori nu răspund la întrebarea privind intenţia de vot în turul 1 au o opţiune clară pentru turul 2, ceea ce deschide finaliştilor un câmp de bătălie larg pentru atragerea de susţinători. ;

Tandemurile din turul II
-------------------------------------------------
Am testat mai multe variante de finale prezidenţiale de Tur 2 (Victor Ponta – Klaus Iohannis, Victor Ponta – Elena Udrea, Victor Ponta – Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta – Monica Macovei). Rezultatele prezentate se raportează la populaţia care declară o prezenţă sigură la vot şi se prezintă astfel:
 • Victor Ponta (54%) vs. Klaus Iohannis (46%) – o diferenţă de 8 procente între cei doi.
 • Victor Ponta (54,7%) vs. Călin Popescu Tăriceanu (45,3%) – o diferenţă de peste 9 puncte procentuale.
 • Victor Ponta (66,1%) vs. Elena Udrea (33,9%).
 • Victor Ponta (66,8%) vs. Monica Macovei (33,2%).

Sursa:
http://adevarul.ro/news/politica/sondaj-inscop-cumvoteaza-romanii-alegerile-prezidentiale-1_540c92b50d133766a8efe97d/index.html
------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 comentarii:

 1. Sebastian Lăzăroiu:
  Băsescu decide cine CÂŞTIGĂ alegerile prezidenţiale din 2014.
  ---------------------
  Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu consideră că preşedintele Traian Băsescu este cel care va decide cine câştigă alegerile prezidenţiale din anul 2014.

  "Şi dacă va rămâne o fundaţie, (Mişcarea Populară-n.r.) va avea o influenţă foarte importantă în candidatura de centru-dreapta din 2014. O influenţă, sper eu, în special la nivelul acesta al valorilor, al principiilor, al susţinerii valorice, dar pe de altă parte, sper să aibă o influenţă la fel de mare, cum va avea preşedintele Traian Băsescu. Eu cred că preşedintele Traian Băsescu va decide, cu sprijinul pe care-l va avea, cine va câştiga prezidenţialele din 2014", a declarat Sebastian Lăzăroiu la RFI România.

  http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/sebastian-lazaroiu--basescu-decide-cine-c%C3%82%C5%9Etiga-alegerile-prezidentiale-din-2014-297357

  RăspundețiȘtergere
 2. SURSE: Corina Creţu,
  comisar european pentru Politici Regionale.
  -----------------------
  Corina Crețu, europarlamentarul PSD, va primi postul de comisar european pentru Politici Regionale, potrivit postului de televiziune Digi24 care citează surse oficiale de la Bruxelles.

  Emil Hurezeanu a prezentat viitoarea componență a Comisiei Europene, precizând că România nu a fost marginalizată și are un portofoliu important. "Corina Crețu, comisar pentru Politici Regionale. Doamna Crețu, așa cum a spus domnul Băsescu, nu a fost decât într-o perioadă ad interim în fruntea comisariatului pentru Ajutor Umanitar, în virtutea unei glume, în realitate, doamna Crețu deține unul din cele mai importante portofolii".
  -----------------------------------
  Felicitari, Corina Creţu!
  Felicitari, Victor Ponta!

  RăspundețiȘtergere
 3. JEAN-CLAUDE JUNCKER va anunța miercuri componența COMISIEI EUROPENE.
  CORINA CREȚU ar urma să primească portofoliul pentru POLITICI REGIONALE.
  --------------------------------------
  Preşedintele viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, va anunţa azi/miercuri la prânz (13.00 ora României) componenţa echipei sale și, potrivit Reuters, României i-ar reveni Politica Regională.

  RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite