Google Translate

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Duminică, 26 octombrie, Sf. Dumitru. Obiceiuri și superstiții de Sfântul Dumitru.


Duminică, 26 octombrie, ca în fiecare an pe această dată, creștin ortodocșii sărbătoresc Sâmedrul, sau, mai cunoscut pentru toată lumea, ziua Sfântului Dumitru. Bucureștenii sunt așteptați în pelerinaj începând de astăzi până pe 28 octombrie pentru a-l sărbători pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, procesiunea organizată de Patriarhia Română cunoscută și sub numele „calea sfinților” va începe azi de la ora 12:30.

Iată câteva lucruri interesante despre Sfântul Dumitru, obiceiurile și tradițiile legate de această sărbătoare.

Sfântul mare mucenic Dumitru s-a născut în cetatea Solun din Tesalonic, Grecia, tatăl lui fiind voievod în cetatea Solunului. Este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox, motiv pentru care an de an se realizează procesiuni religioase speciale în toate colțurile țării. Sărbătoarea Sfântului Dumitru este una care ne aduce mai aproape de credință, de rugăciune și de tradiție.
Sfântul Dumitru apare în toate icoanele sub chip de cavaler și este recunoscut ca un mare luptător împotriva prigoanei anticreștine. Când Tesalonicul era asediat, grecii trecând prin marea foamete, Sfântul Dumitru a devenit salvarea lor, „un om îmbrăcat cu mantie albă, strălucitoare, pe un cal alb”.

Odată cu sărbătoarea Sfântului Dumitru, începe oficial iarna, în toate colțurile țării fiind aprinse focuri cunoscute sub numele de Foc al lui Sâmedru. Focul are un rol purificator, ne protejează de relele din jur. Se spune că până și morții se încălzesc din morminte când se aprinde focul. Tinerii dansează și petrec în jurul focului cu speranța că își vor găsi dragostea.

Există și câteva superstiții legate de Sf. Dumitru: Dacă vremea va fi posomorâtă de Ziua Sfântului Dumitru, vom avea parte de o iarnă grea cu zăpezi cât casele. În caz contrar, dacă vremea va fi blândă, iarna nu va fi atât de aprigă cu noi. De asemenea, nu este voie să se semene usturoi de ziua Sfântului Dumitru, deoarece cine seamănă usturoi în această zi, va avea pagubă tot anul următor.

Urare de Sfântul Dumitru: „Fie ca toate împlinirile, sănătatea și spiritul acestei zile să te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Dumitru cât mai frumoasă!”

Sursa: http://teotrandafir.com/traditii-si-obiceiuri-de-sfantul-dumitru


-------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------


ORA DE IARNĂ 2014: ◄♦► InfoUtil◄♦►   
Când trecem la ora oficială şi cum se dă ceasul.
-----------------------------------------------

Trecerea la ora de iarna 2014 se face in noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea ora repetandu-se iar ziua avand 25 de ore.
----------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27 de comentarii:

  1. Se retrocedeaza ceasurile!

    RăspundețiȘtergere
  2. 'Mneatza !
    Greatza !
    LA MULTI ANI !
    Fie ca bla-bla sa te insoteasca, asea i-am urat si eo hoscaitei cand a plecat sa mozoleasca cutia cu boasele lu'Nea Mitici, din turturdealu Preacufuritului ! Poate-i raman biuzilii lipite pe coparseu si se face frun varcolac de moroi, ceva !

    RăspundețiȘtergere
  3. Iar cei de frecventati Casile Domnului, loati aminte si nu faceti ca el ! Riscati sa va consemneze Scaraotzki in aprecierea de serviciu anuala, pentru o amarata de bashina, scapata de frun baboi in timpul procesului de inchinaciune !
    ========================================
    Legendă

    Cică trăia odată pe meleagurile astea un cioban; singur, izolat de lume, neștiutor de faptul ca ar mai exista și alți oameni în afara lui.
    Într-o noapte, Dumitru a avut un vis în care i s-a dezvăluit ca sunt și alte făpturi pe pământ asemeni lui, așa că, dimineață, a pornit fără zăbavă departe de locurile sale familiare și a ajuns în cele din urmă într-un sat. Cel dintâi lucru care i-a atras atenția era ca oamenii intrau unul după altul într-o casa mare, fără a mai ieși apoi afară. Era o zi de duminică și toți creștinii se duceau la biserică.
    Nevrând să rămână mai prejos, a luat și el drumul bisericii, dar, observând ca toți oamenii duceau cate un sac în spate, nu a stat mult pe gânduri, și-a umplut un sac cu paie și l-a aruncat pe spinare. Când a intrat în biserică , toată lumea i-a zis cu mustrare să lase sacul jos, însă el a întrebat nedumerit de ce nu și-l leapădă și cei din jur. De fapt, ceea ce zarea Dumitru în cârca semenilor săi nu erau altceva decât păcatele lor.
    Toți oamenii din locașul sfânt șușoteau și rădeau fără vreo rușine, iar dracul, proțăpit într-o strană, îi însemna pe necuviincioși în cartea lui cu păcate. Furios ca Dumitru se arata prea evlavios, necuratul și-a înfipt dinții într-o piele de bivol și a tras de ea până când a slobozit un pârț cutremurător. Nimeni nu a văzut și nu a auzit fapta asta scârboasă, cu excepția lui Dumitru, care n-a putut rezista ispitei și a început să hohotească. Diavolul a respirat ușurat: omul râsese în biserică și avea motiv să îl treacă și pe el la catastif.
    Amărât de greșeala lui față de Dumnezeu, Dumitru s-a întors fără preget la turma lui, hotărât să nu mai pășească niciodată în lumea păcătoasa din preajma sa. Au trecut ani după ani, și într-o zi, oamenii l-au găsit în bătătura lui, mort de multă vreme, dar fără nici o urmă de putreziciune. Așa s-a făcut că i-au recunoscut sfințenia și au ridicat pe locul stânei o biserică, care să aducă aminte de smerenia și curățenia celui numit de atunci încoace Sfântul Dumitru.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uai , PulaMeTule , il cetesti cu mare atentie pe mos kalicu ! Te roade invidia ca-i mai tare ca tine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, ii foarte tare ! Kiar mai tare ca fularu ! Este exact tipul de humanoid care-mi place mie, la nebunie ! Specimenul de scartzar care toata ziua se zgalma in cur cu calcule, cuantumuri, indexari si alte majorari ! Si care, toata viata lui de activ, si-a mancat gustarea "a la borcan", intotdeauna cu capacul de la "diplomat" ridicat, ca un harciog, intr-un colt de birou ! Las ca stiu eu care-i shpilu cu cioflingarii astia, care toata ziua molfaie legislatia cu penziile, ca nu cumva sa se trezeasca trasniti de nush ce nenorocire si sa-i prinde descoperiti cu fro cativa firfirei la portofele ! Am avut cu nemiluita din astia, care crepau in ei ca haidamacii, insa cand le venea randul sa umple masa de halbe, dispareau subit din peisaj ! Tocmai atunci le veneau soacrele si aveau de fugit la gara ! Cica !
      Haidi buey, mie-mi spui ? Acusica bantuie pe blogurile astea, specialiste cica in pensii, ca moroii !

      Ștergere
  5. Neata, sa va treaca greata! Ati dat zabata din poteca? Uoai, ci merji tuica fiarta! Noroc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce duios, ce inaltator !
    =============================
    http://www.dantanasa.ro/revoltator-gest-josnic-al-primarului-udmr-din-sfantu-gheorghe-cu-ocazia-implinii-a-70-de-ani-de-la-eliberarea-orasului-de-sub-ocupatia-ungurilor-foto/#at_pco=smlre-1.0&at_si=544c9e1d76d48069&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=4
    =======================================
    Cum comemoreaza ei, apevistii puley, in pozitea pe loc repaos, ascultand la poponarii aia doi de pochi, cum vorbesc cantat pe nas, despre suferintele iobagilor transilvaneni, carora le-or pus grofii matele in prepeleci !
    Primul apevist, din dreapta, de emotie si placere si-a si pus grumazu-n lat, numa ca-i funia cam lunga si nu poate atarna cum trebo !

    Si cateva extrase din comentariile societatii civile:
    ============================================
    Neamtu Neamtu · Bucharest, Romania
    Ungaria tara de poponari ma pisi pe steagul lor si nationalitatea de bozgori si pe guvernanti tari

    Gila George ·
    Bozgor nenorocit!


    Biro Hunor · Top Commenter
    Eu ma cac in gura motilor tai.Opincar nenorocit

    Gila George · Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir
    Biro Hunor, poti sa ne sugi pulile la toti romanii? Tu-ti marmantul matii de jeg spurcat, nespalat din neamul infractorului ce se autointitula, biciul pizdii!


    Neamtu Neamtu · Bucharest, Romania
    Poponari din guvern ii pupa in cur pe bozgori si nimeni nu ia măsuri hal de guvernanti toți sint miliardari top 300 si doar bani ii interesează pe javrele astea
    =====================
    Ce duios, ce inaltator !
    Exact in spiritul "Mandru ca sunt roman" si "Presedintele care uneste", texte care stau atarnate aciulea in intersectie, pe niste stalpi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buey, esti cu capu?
      Ce drac sa faca Ponta unor zbanghii care se injura ca birjarii?
      Buey... ce ninje! Vinovat... e Ponta!
      Buey, ce multi dobitoci... e prin Romanistan!

      Ștergere
  7. ,,NASA a confirmat faptul că Pământul va experimenta 6 zile de întuneric aproape complet, în luna Decembrie. Acest fenomen va avea loc în intervalul 16-22 Decembrie 2014. Lumea va rămâne, în aceste zile, fără lumina soarelui din cauza unei furtuni solare, ceea ce va cauza praf în spațiu din abundență și, prin urmare, va bloca 90% din lumina soarelui.

    Şeful NASA, Charles Bolden, a anunţat că nu e niciun motiv de panică şi că oamenii trebuie să rămână calmi. Această furtunî solară este cea mai mare din ultimii 250 de ani.''

    https://www.youtube.com/watch?v=PpCdzbTGmyg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da" vedem macar unde-am pus steclele cu vin?

      Ștergere
    2. Indubitabil!

      Ștergere
    3. Si acu un an ierea sfarsitul lumei, si acu 2 ani se termina cu existenta pamantului, in univers, dupa calendarul maya ! Parke imi si aduc aminte cum imi faceam stocuri considerabile de Alupigus si sucuri de Ga Oz, pentru intunericul vesnic, in care fi-vom aruncati ! Plus ca, dupa stirile furnizate de Bazileus Vanga de Mehedinti, treboiau sa mai fie vro doo furtuni solare nimicitoare, un inpact catastrofal cu un asteroid si mai nush ce cacat de sfarsitul lumii !
      Acusica cica, tot in decembrie, o vom loa la laba pe intuneric, fro 6 zile !
      Dati navala de va akizitionati, din nou, tigai si baterii !
      Aidi bre, ceocu mic !

      Ștergere
  8. Pfoai di mini si di mini, ci miros de cacat vini ! Egsagt peste o saptamana, la ora iasta, dache nu crep, ma aflu la sectea de votare, ca sa-mi exprim liber drepturile cetatenesti !
    Sa vezi fraticu, sondaje in direct, ecsit poluri la fiecare sfert de zi...
    Ioi, Mihaela, dragostea mea !

    RăspundețiȘtergere
  9. Me-o venit hoscaita din Dealu Preacufuriei, de la mozolit boasele lu ala de-i mort de jde sute de ani, iar idiotii astia de poki, in numele nush carei credinte prostodoxe, nu-l lasa sa se "odihneasca" !
    Are un fatzau de zici ca-i curul piticului atomic, ala de-a fost invitat la Acces Direct !
    Eo i-am zis sa stea akeas, ca-i dau eo boasele mele sa se inchine la ele, ca tot dreacu ala e...

    RăspundețiȘtergere
  10. http://onouaatitudine.blogspot.ro/2014/09/indiaconfirma-indiasuperpower-succes.html
    =============================
    N-ar vrea onorabilii sa-si reintregeasca marea familie si sa-si adune tiganoii de prin intreaga lume ?
    Ca, aici in Romanistan, vad ca nu se pot bashtiniza ! Ba, din contra, aproape intreaga clasa politica romulana s-a tzigoinizat: fura, nu vrea sa munceste si e aproape-aproape analfabetica !
    Eu le propun sa incerce sa trimita pe orbita prima sonda populata, cu etnici rahoveni, in frunte cu tot cu edilul lor Evanghele, ca sigur le reuseste. Din prima !

    RăspundețiȘtergere
  11. Iar pentru ca eul meu spiritual este, la aceasta ora, avid dupa oleaca de act cultural, am sa ma retrag in lectura poetica !
    Ochii fiindu-mi obositi, castile am sa mi le pun, ca sa ma prabusesc, pe iutub, intr-o cascada de recitari eminesciene ! Si pentru ca, sufletu-mi tanjeste dupa tandrete, am sa incep cu inegalabila "Spovedanie", a inegalabilului Luceafar Mondeal !
    V-o recomand si domniilor voastre, dupa preferinte, de unii singuri, sau in grup, cu nepoteii stand frumos pe cate un genunke !
    ==============================
    http://www.youtube.com/watch?v=P8_h8UWn5tE
    ===============================
    Si varianta in format tiparit, pentru iubitorii de lectura si analize pe text
    ===================================
    http://raperboy.ro/spovedanie-de-mihai-eminescu.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: intotdeauna, aici, intru intr-un fel de transa, de parca as fi tras praf pe-o nara !
      =================
      Nu te las fetiţo, te mai fut un pic
      Acum saltă curul şi te înconvoaie
      Să între pula pînă şi cu coaie
      Nu mişca din cur, simt că mă furnică
      Prea te-nşeli în pulă, da din curişor
      Ţine pula-n pizdă, nu mişca că mor
      Simt că mă furnică, of m-am slobozit
      Mulţumesc părinte că m-ai potolit !!!
      ==============================
      Sublim, poetul-nepereke !

      Ștergere
  12. Peste 3 milioane de tikete vor fi distribuite sarantocilor din Romanistan, pe baza carora se vor "elibera" pomenile de supravietuire, de la mUE: doua pungi de faina, una de orez, 3 peturi de ulei si doua pakete de posmagi !
    Super bal mascat, in Casa Poporului, de Halauin, cica pentru colectarea de pomeni de scolarizare a potentialelor talente calice !
    Sireaca tarisoara, in ce hal a ajuns ! In timp ce guvernul neo-bolsevic, cu insertii mafiotice, doneaza din fondul de rezerva milioane de lei bisericilor, ca sa-si puna unitati de AC cu inverter in altare iar preacufuritii borului sa-si plimbe cururile imputite si libidinoase cu Tze Classe, altii cica sunt preocupati de supravietuirea fizica si culturala a poporenilor !
    Imi vine sa borasc, insa ma tem sa nu-mi sara frun furtun, de la shfortzare !

    RăspundețiȘtergere
  13. Hop, hop, hop, intreaga comunitate virtuala de pe Mehedinti, me-o ea frumos la ceoc si-oleaca intre dinti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia fa tu o analiza pe text aciulea:
      http://www.youtube.com/watch?v=syd8_0EnntM

      Ștergere
    2. Da, da, si asta imi este foarte draga ! O stiu ! La fel ca si Povestea Pulei, de Gioni Creanga, pe care o tot recitesc cu nesat !

      Ștergere
  14. Am tot cautat pri Monitoarele Oficiale ceva Decrete de avansari si acordari de grade de jeneral, cu okazea Zilei Armatii !
    Il doare la bashketi pe comandantul suprem al FA de tilicari ! Cat a avut interes, a facut jenerali cu ghiotura ! Acusica, ca i se vede luminita de la capatul holului, este la crasma, la una mica, cu Nutzii Spaima Putzii din PlesCoi, aratandu-le ziaristilor, prin geamul bodegii, nush ce poza cu Tonta in fusta !
    Astea sunt apucaturi demne de un PRESEDINTE DE STAT ! Sa te jambezi ca proasta la pula, prin geamul bodegii, la ziaristi, si sa faci mishtokareala la adresa premierului, aratandu-le alora ce ai descoperit tu ca circula pe internet !
    Tara lu Dorele !

    RăspundețiȘtergere
  15. Ii avanseaza dupa prima tura. Numai pe aia care supravietuiesc dupa prima tura de stadion. Pe bicicleta. Singuri, nu pe cadru!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dintr-un ziar anti, ca asea e zearele acusica la noi, toate e anti cuiva, aflu cine a fost primul rege al Romaniei ! Nu ca m-ar fute prea mult grija de casa regala si lipitorile ei, aduse de aiurea, ca sa puna capat dezastrului fanariot de aciulea, insa me-a placut profund numele:
    ============================
    Carol I, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, domnitor al României din 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României, primul din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen
    =========================================
    Sa-mi trag secsul ! Muream prost, da nu stiam ca asa il cheama pe primul king al Romanistanului !

    Pfoai de mine !
    http://www.cotidianul.ro/cand-ponta-contrazice-hazliii-specialisti-in-stiri-ai-antenei-3-basescu-huiduit-sau-nu-la-carei-249860/

    RăspundețiȘtergere
  17. BUBULEAC Sfiosu(scarpina-mi-ati ceafa)26 octombrie 2014 la 20:51

    Muei sconsilor, ce- at facut muei? Ati footat contorul lui dom Bazile?! Uoileo, minuneee!!!

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri