Google Translate

sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Pensii. Pensionari. In ATENTIA actualilor si viitorilor pensionari! Cinci modificari la legea pensiilor despre care trebuie sa stii



Pensii 2014. Cinci modificari la legea pensiilor despre care trebuie sa stii.
     
-------------------------------------------------------------------

3) Varsta de pensionare la femei va creste pana la 65 de ani

--------------------------------------------------------------------------------------------
 

4) Noi indici de corectie pentru cei pensionati intre 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013

-----------------------------------------------------------------
 
Conform documentului citat, drepturile de pensie, rezultate in urma aplicarii indicilor de corectie prevazuti mai sus, se cuvin incepand cu data de 7 noiembrie 2013.
 
Noii indicii au fost stabiliti dupa o decizie a Curtii Constitutionale
 
OUG nr.1/2013 a completat prevederile Legii pensiilor, stabilind ca, in situatia in care, la data majorarii valorii punctului de pensie, indicatorii in raport de care se determina valoarea punctului de pensie nu pot fi comunicati, potrivit legii, de catre Institutul National de Statistica (INSSE), valoarea punctului de pensie sa se majoreze anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Astfel, punctul de pensie pentru 2013 a fost indexat cu 1,06, fiind stabilit la o valoare de 762,1 lei, fata de 732,8 lei, cat a fost in 2012.  

Pe 29 octombrie 2013, CCR a decis ca este neconstitutional articolul III din OUG nr. 1/2013, deoarece legile pot fi aplicate numai pentru dispozitii viitoare. Acest articol prevede ca:
  • In anul 2013 indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual determinat este 1,06;
  • Indicele de corectie de mai sus se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011;
  • In situatia persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011, indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a OUG nr. 1/2013.
Ca urmare a acestei decizii, indicele de corectie de 1,06 se aplica doar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis dupa data intrarii in vigoare a OUG nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013, iar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data de 23 ianuarie 2013 sa li se aplice dispozitiile art.170 din Legea nr. 263/2010, potrivit unui comunicat de presa al CCR.
 
Conform declaratiilor facute de reprezentantii Ministerului Muncii pentru AvocatNet.ro, aproximativ 210.000 dintre persoanele care ar fi avut dreptul la pensie in perioada 1 ianuarie 2011 - 23 ianuarie 2013 au introdus cereri de pensionare, adica si-au materializat acest drept.
 
In aceste conditii, Ministerul Muncii va trebui sa recalculeze si sa aplice noii indici pentru cele 210.000 de pensii, incepand cu data de 7 noiembrie 2013.
 
  

5) Cum se acorda pensia de invaliditate incepand cu 1 aprilie 2013?

------------------------------------------------------
 
Legea nr. 37/2013, in vigoare din 1 aprilie 2013, a modificat legea pensiilor astfel incat pensia de invaliditate sa se acorde indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate

Aceasta desi vechile dispozitii in materie stabileau ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate doar daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.

Din primavara anului 2013, insa, alineatul care defineste sintagma "stagiu de cotizare necesar" a fost abrogat, dupa cum a confirmat, pentru AvocaNet.ro, Casa Nationala de Pensii Publice.
Mai exact, a explicat institutia la acea data, acest lucru inseamna ca nu mai conteaza stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, iar pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate.
 
Totusi, sintagma "in raport cu varsta" nu a fost eliminata complet din legea pensiilor. Mai precis, ea va deveni o conditie pentru acordarea stagiului potential.
 
Concret, CNPP a aratat ca, potrivit regulilor aplicabile din 1 aprilie 2013, persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate li se acorda stagiul potential doar daca au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta.

CNPP a mai precizat ca  toate cererile inregistrate incepand din 1 aprilie 2013 la casele teritoriale de pensii sunt solutionate conform normelor legale in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.
Detalii despre aceste modificari, AICI.

Sursa:
http://www.avocatnet.ro/content/articles%7Cview/id_35809/photo_1/Pensii-2014-Cinci-modificari-la-legea-pensiilor-despre-care-trebuie-sa-stii.html#slide
---------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 comentarii:

  1. Liniste ca- n cosmos... Buei, cicatecalea se vorbeste de o noua lege a pensiilor pentru ,,militarii profesionisti'' pe filiera indirecta. Ati beut si voi mitilic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, va fi o lege a pensiilor militare, dar aia nu va fi valabila pentru Cufurez + Cezar Maimuca!

      Ștergere
  2. ....si nici pentru olescu
    DC

    RăspundețiȘtergere
  3. nu este o intamplare!.....olescu cu "o" mic
    DC

    RăspundețiȘtergere
  4. Proiectul a aparut pe blogul scmd,dupa noul proiect [DC] iti va creste cu vreo 33 %.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu băăă, îi va creşte cu 33 ‰. Acoolemia băă, alcoolemia!

      Ștergere
  5. Scula?? da e ochei cu 33%
    DC
    Despre bani ? sunteti tembeli(scuzati dar repet) tembeli.Cum ziceau unii mai destepti ca mine si ca voi......va-mbatati cu apa rece pularailor.
    va doresc sa va beti petul de bere de doi si juma(vorba lu' mortaciunea pmt(cu litere mici)in liniste cu ochii beliti in tavan si cu gandu' la 33%
    Baaaaa !!!! reveniti-va, nu ie bani baaaa,nu ie bani!!zice ponta dottore si pe deasupra vorba lu' boc, iesim din sistem pe cale naturala deci pe cale de consecinta din ce in ce mai putini.......si mai vine si un dobitoc la ora 19:10cu "citate" din scmd.........si zic si eu: CARE SCMD????? ALA AL HOTILOR IN CARE PMT A FOST SEF!!
    DC

    RăspundețiȘtergere
  6. pulă ziua!!
    io zic sa mai cititi si acoleasa hi,hi....ca cine-i prost.. prost va muri!

    http://dogaru-mircea.blogspot.ro/
    DC

    RăspundețiȘtergere
  7. s-ar parea ca olescu isi revine din halucinatii.Macar aici sunt de acord cu el....dar doar aici

    http://r-26500.blogspot.ro/

    PS eu nu vreau sa-i fac reclama trogloditului dar daca cititi strict proiectul de lege cretinoid,fara comentariile tembelului olescu veti vedea idiotenia in adevarata ei "splendoare"
    DC
    Oaiii ce de jigniri am adus!! cam una la trei cuvinte......parca mai conteaza dupa doua peturi de metilic de calarasi? deja nici nu mai vad ecranul......hac,hac

    RăspundețiȘtergere
  8. baaaa creste bugetul armatei la 2%.O sa va dea voua totu' la penzie , mai ales la secretarii pcr (alias pmt0 si la derectorii de puscarii ca si ei este "elemente luptatoare" n'asa?
    Pe aia cu armata da-i in *ula! voi sa aveti penzii baaa!!!
    DC
    http://penifest.blogspot.ro/2008/05/primavara-spionilor-de-jucarie.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu crezi adminule ca ar trebui sa arunci la ghena cele de mai jos....sau esti puturos???
    DC

    "Mos Nicolae, in bunatatea lui, a pus in ghetute... un dar!
    Liber la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
    Sper sa fie macar acum... de bine!
    La Multi Ani, tuturor!"

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri