Google Translate

joi, 16 aprilie 2015

Atentie! Noul Cod Rutier a intrat în vigoare! Pedepse drastice pentru şoferii neatenți și indisciplinați! AMENZILE au crescut de ZECE ori! Închisoare pentru alcool și permisul luat pentru amenzi neplătite


Legea circulației prevede pedepse drastice pentru şoferii neatenți și indisciplinați. Noua prevedere legislativă ... se remarcă prin creşterea de zece ori a amenzilor sau transformarea amenzilor neplătite în suspendarea permisului.

Şoferii se vor gândi de două ori înainte de a lua decizia de a vorbi la telefon în timp ce se află la volan. Potrivit noului Cod Rutier, dacă vor fi prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc un autoturism, riscă amenzi în cuantum de 1.600 de lei, la fel ca şi în cazul în care vor fi depistaţi că nu poartă centura de siguranţă, de zece ori mai mult decât amenzile de până acum.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.

Noul Cod Rutier mai prevede că dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Amenda maximă, de 9.600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4.000 de lei.

O altă prevedere a noului Cod Rutier face referire la transportul copiilor. Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe scaunele din faţă, cu excepţia bebeluşilor care sunt transportaţi cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu vârste de până la 3 ani nu mai pot fi transportaţi decât în scaune speciale. De asemenea, copiii cu o înălţime de cel mult 135 de centimetri trebuie transportaţi în scaun. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Sursa
-------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5 comentarii:

 1. Neica Burcule , nu te mai lua dupa toti timpitii din presa ! Articolul preluat de talica este o preluare a presarilor , dupa niste zvonuri de prin 2014 , cind cica se vorbea despre inasprirea amenzilor . In 2015 nu s-a modificat decit chestia cu obligativitatea centurii de siguranta pe locurile din spate si chestia cu siguranta copiilor . In 2015 amenzile n-au crescut decit din cauza cresterii salariului minim ...

  Oficiali ai Direcţiei Rutiere au infirmat informaţiile apărută în presă conform căroră cei surprinşi că vorbesc la telefon în timp ce şofează vor fi amendaţi cu 1600 de lei şi că, tot cu aceeaşi sumă vor fi sancţionaţi şi şoferii care nu poartă centura de siguranţă, precum şi un nivel ridicat al altor amenzi.

  Poliţia Rutieră pretinde că neînţelegerile au apărut pentru că în urmă cu un an a existat un proiect de lege lansat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului de Interne unde erau vizate schimbări în ceea ce priveşte vorbitul la telefon şi nepurtarea centurii de siguranţă însă respectivul proiect a fost respins între timp de către Parlament.
  http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/utile/politia-romana-revine-cu-completari-privind-modificarea-codului-rutier-366813

  http://www.promotor.ro/masini-noi/news/noi-modificari-in-codul-rutier-in-vigoare-din-14-februarie-2015-13800776

  https://www.pdc.ro/codul-rutier

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mos Partag sare in ajutorul militionerilor.....

   Ștergere
 2. Unul din elementele cele mai dinamice ale perioadei postdecembriste a fost cel legislativ. Cred că suntem campioni mondiali la producția de legi pe cap de locuitor. Din păcate conținutul acestora, dar mai ales modul de aplicare le fac inutilizabile și eludabile în marea lor majoritate.
  La acest capitol am fost extrem de reticenți și nu am vrut să importăm nimic din experiența țărilor cu democrație consolidată.

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte bine, sa-i amendeze, da" sa repare si "otostrazile" din Romanistan!

  RăspundețiȘtergere
 4. Băi frăţicilor, deci Curdeleu ot Birtolomeu poa să circule etilat pe trotoar fără să-i dea ăştia puncte de penalizare?

  RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite