Google Translate

vineri, 3 iulie 2015

In anii '50,malul Dunarii este impanzit cu zeci de cazemate şi buncăre anti-Tito! Razboi rece, minti infierbantate! Bani, multi bani... ingropati de pomana dracului! Azi, istoria se repeta! S-a inversat 'dusmanul', schimbat partenerii! Banii insa, sunt la fel! Irositi... fara numar, fara numar! Poporul uita, poporul plateste! Nimic nu am invatat... din istorie!



În anii 50, România se pregătea să fie atacată de Iugoslavia lui Tito. Pe zeci de kilometri de frontieră au fost construite sute de buncăre şi cazemate. Acum, ceea ce a rămas din "micul război rece" apărut în blocul sovietic a fost integrat de localnici în gospodăriile lor!
 
Zorin Scurtu, din comuna Jebel, judeţul Timiş, are una dintre cele mai rezistente gospodării din România. Cămara lui are pereţi din beton-armat, cu un tavan din fier gros de 30 de centimetri care poate rezista exploziei unei bombe de 1.000 de kilograme! .
 

Cămara este, de fapt, un buncăr! La fel ca alte câteva sute, dispuse pe zeci de kilometri, la graniţa dintre România şi fosta Iugoslavie.Povestea cămării lui Zorin începe în 1948, la Moscova. Pe fundalul Războiului Rece între Vest şi Est, URSS declanşa o altă campanie furibundă de defăimare a Partidului Comunist Iugoslav şi a liderilor acestuia.
 

Stalin susţinea că iugoslavii au trădat principiile revoluţionare prin apropierea de capitalism.Sub ocupaţie sovietică, ţările vecine Iugoslaviei au fost obligate să se alăture noii ofensive, un "mini Război Rece" în blocul răsăritean.
 

În România, în marile oraşe, dar mai ales pe malul Dunării, pe frontiera româno-iugoslavă, au fost amplasate uriaşe panouri înfăţişându-l pe "călăul Tito". Liderul iugoslav, mareşalul Iosip Broz Tito, părea o copie a lui Goering, cu o ţinută de tip SS. În mână avea o secure mânjită de sânge. Războiul propagandistic a fost însoţit de uriaşe eforturi militare.
 

În România, dar şi în Ungaria şi Bulgaria, vecinii iugoslavilor au demarat ample lucrări genistice , de "apărare împotriva agresorilor". Producţiile de ciment şi fier-beton au luat drumul graniţei de vest unde, în doar câţiva ani, s-au construit sute de buncăre, cazemate şi depozite.Localnicii mai în vârstă din Jebel, comună aflată la 30 de kilometri de graniţa cu Serbia, îşi amintesc şi acum de perioada în care s-au ridicat cazematele.
 

Petru Garau, acum preot la pensie şi monografist al comunei, avea pe atunci 7 ani. Pentru că îşi iubeşte locul natal, a fost întotdeauna pasionat de istoria zonei.Cazematele au ajuns să împânzească zona din vecinătatea graniţei cu Serbia. Unele mai mici, cât să încapă un singur soldat, altele cu multe încăperi. Unele rotunde, altele colţuroase.
 

Ulterior, aplicaţiile Armatei Române se făceau, cu preponderenţă, în apropiere de graniţa Iugoslaviei.În anii 50, divizii importante au fost mobilizate strict în această zonă, în aşteptarea atacului "trădătorului Tito". "Mini Războiul Rece" de la frontieră a durat pănă la sfârşitul anilor 50, când cazematele şi buncărele au fost părăsite de militari.
 

Reluarea prieteniei româno-iugoslave este consfinţită printr-un uriaş proiect comun: centrala hidroelectrică de pe Dunăre, Porţile de Fier I. Lucrările demarate în 1964, sub Gheorghiu Dej, s-au terminat în 1972, sub Ceauşescu.
 

În tot acest timp, cazematele dunărene au rămas uitate de lume. Până în 1989, când oamenii şi-au primit pământurile înapoi şi s-au trezit cu buncărele în "ogradă".Primii care au găsit o utilitate cazematelor au fost... copiii! Construcţiile din beton masiv, cu aerul lor enigmatic, şi pădurea de buruieni din jur erau numai bune pentru distracţie, într-o perioadă în care nu existau jocurile de-a războiul, pe calculator.
 

Cele mai multe cazemate au devenit locuri de depozitat gunoaie. Cu timpul, intrările s-au astupat cu pământ, iar vegetaţia le-a năpădit. Nu pe toate, însă. Întotdeauna se găsesc localnici cu imaginaţie. Zorin Scurtu, unul dintre ghizii nostri printre cazemate, şi-a cumpărat in urma cu trei ani o parcela de pamant, cu tot cu buncar. A transformat obiectivul militar in "odaiţă",o cămară pentru muncile agricole. Si nu o cămară oricum, ci "imbracata" intr-o terasa cocheta, cu acoperis de stuf. Ba mai mult, intrarea a mascat-o cu o. casuţă!Dincolo de drum, Zorin Scurtu si-a mai cumparat de curand un lot de pamant.
 

Cazemata inclusa, si de data aceasta. Deocamdata omul a curatat vegetatia pe locul in care va fi amenajata cea de-a doua "odaiţă".În jurul localităţilor Jebel şi Voiteg, pe o lungime de 30 de kilometri, încă mai poate fi observat ceea ce a mai rămas din "Micul Războiul Rece" dintre România şi Iugoslavia. Peste oamenii de acolo au trecut de atunci, deportările în Bărăgan, colectivizarea şi 45 de ani de privaţiuni şi silnicii ale unui regim totalitar. Câţiva dintre ei au găsit o utilitate relicvelor acestei istorii recente, dar cei mai mulţi ar vrea să le uite. Poate şi de aceea, cazematele şi buncărele anti-Tito sunt acum părăginite.
 
Vezi VIDEO, aici:

-------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9 comentarii:

  1. Mileniul III,anul de gratie 2015, UE:
    CENZURA, la cel mai inalt nivel!
    "Criza in Grecia: Zona euro a incercat sa opreasca un raport FMI,
    americanii au insistat sa fie publicat - surse"
    ---------------------------
    Tarile din zonele euro au incercat sa opreasca publicarea ultimului raport al FMI privind datoria Greciei, au precizat vineri surse apropiate acestui caz.

    Se pare ca tarile euro ar fi incercat in zadar sa impiedice publicarea de catre FMI a unei analize sumbre despre datoria Greciei, care a dat un motiv in plus guvernului de stanga de la Atena sa strige ca este indreptatit apelul catre alegatori de a vota "nu" la referendum, transmite agentia Reuters, care citeaza sursele.

    Se pare ca cei care au insistat pentru publicarea raportului in aceasta saptamana au fost americanii.

    Premierul grec Alexis Tsipras s-a adresat din nou natiunii, vineri, sustinand ca cel mai recent raport al FMI demonstreaza ca are dreptate cand spune ca datoria tarii trebuie restructurata.

    El i-a indemnat pe greci sa vina cu calm la referendum si sa aleaga calea pe care vor merge cantarind argumentele, nu sloganurile, si in acest fel sa vada ca singurul vot corect este "nu".

    Raportul FMI a expus pe larg ingrijorarile financiare ale Greciei, cerand scutirea datoriilor si punand FMI la cutite cu partenerii sai europeni.

    Documentul a fost publicat de Washington, joi, precizand ca finantele publice ale Greciei nu vor fi sustenabile fara o reducere substantiala a datoriei. De asemenea, se mai precizeaza ca Grecia va avea nevoie de alte cel putin 50 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, pentru a se mentine pe linia de plutire.

    Grecia numara orele pana la referendum!

    Sursa: http://www.ziare.com/europa/grecia/criza-in-grecia-zona-euro-a-incercat-sa-opreasca-un-raport-fmi-surse-1371615?utm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Referendumul din Grecia: Cine votează, cum și de ce?
      ---------------------------
      Aproape 10 milioane de greci sunt chemați duminică la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva unor măsuri de austeritate și reforme propuse de către creditorii țării, în cadrul unui referendum organizat în numai nouă zile, relatează vineri AFP.

      Sursa: http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/03/referendumul-din-grecia-cine-voteaza-cum-si-de-ce--21-54-47

      Ștergere
    2. Alexis Tsipras le cere grecilor să voteze "nu", pentru "a trăi demn în Europa".
      -----------------------
      Premierul elen, Alexis Tsipras, a lansat vineri, alăturându-se simpatizanților săi prezenți în Piața Syntagma din centrul Atenei, un nou apel pentru a vota "nu" la referendumul organizat duminică, astfel încât poporul grec "să trăiască demn în Europa", transmite AFP.

      "Sărbătorim victoria democrației, Grecia trimite un mesaj de demnitate, nimeni nu are dreptul să amenințe cu divizarea Europei", a declarat de la tribună Alexis Tsipras în fața a peste 25.000 de persoane care manifestau împotriva noilor măsuri de austeritate propuse de creditorii țării, UE și FMI, aflate în centrul referendumului.

      "Dăm o șansă Europei să revină la democrație, trimitem un mesaj de speranță popoarelor Europei", a afirmat prim-ministrul cerând alegătorilor "să depășească teama și șantajul".

      Sursa: http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/04/alexis-tsipras-le-cere-grecilor-sa-voteze-nu-pentru-a-trai-demn-in-europa--00-58-13

      Ștergere
  2. Se clatina din țâțâni, sandramaua UE
    ---------------------------
    " Nori negri deasupra UE: Inca o tara ia in calcul iesirea din Uniune"
    Se numeste... AUSTRIA !
    -----------------------------------
    Inca o tara europeana ar putea lua in calcul iesirea din Uniunea Europeana, dupa ce britanicii se gandesc serios deja de ceva vreme la aceasta varianta, ideea e vehiculata si in Franta, iar grecii joaca pe totul sau nimic cu partenerii europeni.

    261.159 de austrieci au semnat o petitie prin care cer un referendum pe tema apartenentei tarii lor la Uniunea Europeana, scrie Thelocal.eu.

    Referendum pentru apartenenta la UE, si in Franta?

    Numarul reprezinta peste 4 la suta din populatia cu drept de vot si cu mult peste limita minima de 100.000 de semnaturi necesare pentru ca ideea unui astfel de referendum sa fie discutata in Parlament.

    Petitia a fost initiata de Inge Rauscher, in varsta de 66 de ani, care a lansata o petitie similara si in anul 2000, semnata de doar 3,35 la suta din electorat.

    Iese Marea Britanie din UE? Noutati despre referendum, Cameron pleaca in turneu de lobby

    Inge, care a fost traducatoare, a fost impotriva aderarii Austriei la Uniunea Europeana inca de cand acest lucru s-a produs, pe 1 ianuarie 1995.

    Femeia si cei care sustin masura iesirii din UE cred ca Austriei i-ar fi mai bine daca nu ar mai fi membru al Uniunii - din punct de vedere economic, social si al mediului inconjurator.

    Dupa victoria conservatorilor la alegerile din Marea Britanie, din luna mai, un referendum privind ramanerea tarii in UE este tot mai probabil pana la sfarsitul anului 2017. De asemenea, si formatiunea franceza de extrema-dreapta Frontul National a cerut un referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana, in acelasi timp in care va avea loc votul si in Marea Britanie.

    Sursa: http://www.ziare.com/europa/uniunea-europeana/nori-negri-deasupra-ue-inca-o-tara-ia-in-calcul-iesirea-din-uniune-1371609?
    ===========================
    Am fost in Austria.
    Niciodata, austriecii in marea lor majoritate, nu au vazut cu ochi buni... intrarea in UE!
    Iata, de ce le era cel mai frica, inrautatiri - din punct de vedere economic, social si al mediului inconjurator, mai ales SCADEREA NIVELULUI DE TRAI, nu au scapat!
    Dupa 'construirea' COMUNISMULUI, 'projectul' FANTASMAGORIC al UE...
    se duce de rapa! Era previzibil, este de asteptat!
    Nu pot fi SCLAVI popoare intregi, pentru a trai bine... doar unii/ELITELE si hotii!
    ===============================================

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a golit "Beciul Domnesc". Tot mai puţine VIP-uri în arestul Poliţiei Capitalei.
    -----------------------
    Mulţi au ajuns după gratii, puţini au mai rămas. Acum câteva luni, arestul Poliţiei Capitalei era plin de vedete. Politicieni celebri, şefi ai unor instituţii antimafia şi oameni de afaceri influenţi au ajuns în arestul Poliţiei, care a căpătat numele de Beciul Domnesc. Rând pe rând, magistraţii care i-au trimis după gratii au decis să îi elibereze. Doar doi se mai află acum în arest.

    Anul trecut, în octombrie, ajungeau după gratii: oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, zis Niro, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Dupa nici o lună, procurorii DNA au reţinut-o chiar pe sefa DIICOT, Alina Bica. I-au urmat în arest, în ianuarie, Alin Cocoş şi Adriean Videanu. Tot atunci a fost arestat preventiv Cristian David, fost ministru de Interne.

    În februarie, au ajuns în spatele gratiilor Adrian Sârbu şi Elena Udrea. În aprilie, au urmat Darius Vâlcov şi Radu Mazare. În martie, au fost arestaţi pentru fapte de corupţie Horia Georgescu şi Marian Vanghelie.

    Cel mai puţin a stat Adriean Videanu, o săptămâna. În schimb, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au petrecut şase luni dupa gratii. Tot şase luni a stat şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Prietena ei, Elena Udrea, a stat mult mai puţin în arest.

    Ultimii sosiţi în arestul Politiei Capitalei - Horia Georgescu, fostul sef al Agenţiei Naţionale de Integritate - şi Marian Vanghelie - primarul sectorului 5 - sunt încă după gratii. Au fost arestaţi preventiv la jumatătea lunii martie şi, până acum, magistraţii le-au respins toate cererile de eliberare.

    - See more at: http://stiri.tvr.ro/s-a-golit-beciul-domnesc-tot-mai-putine-vip-uri-in-arestul-politiei-capitalei_62530.html#sthash.QRJcpSwQ.dpuf
    ===================================
    1. Daca PROCESELE... vor dura cu anii...
    2. Daca PEDEPSELE... vor fi 'modice'...
    3. Daca SUMELE recuperate... vor fi 'deloc'...
    se confirma 'TEORIA CONSPIRATIEI'... !
    Lupta anticoruptie?/sa fim seriosi! = teatru ieftin/praf in ochii electoratului/prostilor!
    Sa traiti bine, borfasilor! Tara e cu voi!
    ================

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropo de cazemate: Atunci "lumina" venea de la IV Stalin, acum vine de la negrul "mititel".

    RăspundețiȘtergere
  5. Maestre
    Ai ramas singur.
    Necitit si necomentat de nimeni.
    Singura solutie
    Readucerea cineastului si incetarea cenzurii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU, d-le Robert Horvath! E mai SANATOS asa!
      La varsta mea... nu am TIMP sa ma cert cu nimeni!
      Cu atat mai mult, sa indur MIZERIILE altora... in propria-mi 'casa'!

      Ștergere
  6. Ce e bataia asta de joc? Ai idee ce a insemnat sa se trezeasca cu toata armata yugoslava pe granita? Ai idee cati graniceri romani au fost omorati acolo de securistii yugoslavi? Astea au fost construite pentru integritatea teritoriala a Romaniei ca sa nu se intample ca la diktatul de la Viena cand yugoslaviui regalisti si-au concentrat trupele pe granita cu Romania de aceeasi parte cu sovieticii, hortistii si bulgarii regalisti. Nu e nimic de ras. E tragedia dezarmarii armatei romane in urma intelegerilor sovieto-americane de dupa 1945.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri