Google Translate

miercuri, 15 iulie 2015

Un exemplu, demn de urmat! Felicitari, Perla Scripcariu! Povestea uimitoare a unei fete de etnie romă! A fost admisă la 5 universităţi de top din Marea Britanie

 
Povestea uimitoare a unei fete de etnie romă!
A fost admisă la 5 universităţi de top din Marea Britanie.
 
Abandonată la naştere şi purtând stigmatul unei etnii blamate de multe ori, Perla Scripcariu, care tocmai a terminat cu brio un liceu de elită din Botoşani, a devenit un model pentru comunitatea romă din care face parte, fiind acceptată la cinci universităţi de top din Marea Britanie.


În spatele acestui succes stă, însă, o poveste fascinantă despre acceptare, lupta cu prejudecăţile şi condiţia socială, ambiţie şi multă muncă.
”Nu există soartă potrivnică. Există doar lipsă de ambiţie şi complacere într-un mediu care îţi pare mereu ostil”,
spune Perla.

”Vai, a ieşit ţiganca la tablă, ştie ea mai bine!”

Perla s-a născut în 1996 într-o familie de romi lăieşi din municipiul Botoşani. A fost abandonată de mama naturală la doar câteva săptămâni. Tatăl a plecat în Germania să muncească. În mijlocul unei etnii blamate, avea toate şansele să ajungă o paria. A fost salvată de mătuşa ei, care i-a oferit o şansă şi căreia de atunci îi spune mamă.

Se numeşte Petronia Scripcariu şi face parte din elita intelectuală a romilor botoşăneni, fiind absolventă de Litere şi profesoară de limba romani. Perla ne mărturiseşte că nu a privit niciodată, abandonul, ca pe un handicap. Din contră spune că a ambiţionat-o. Şi-a dorit mereu să înveţe.
”Mereu mi-a placut să învăţ. Am fost bucuroasă că aveam de la cine să învăţ şi cum. Mi-a plăcut mereu să citesc. Am fost atrasă de cărţi de mică”,
spune Perla Scripcariu. Nu şi-a ascuns niciodată originea, deşi a avut de luptat încă din copilărie cu prejudecăţile.

627x0
”M-am lovit de situaţii de genul acesta, discrimatorii aş putea spune, încă de când eram mică. Copii cu care mă jucam mă respingeau, spunând că sunt ţigancă. Chiar şi când aveam rezultate bune la scoală, erau remarci ironice de genul: ”Vai, a ieşit ţiganca la tablă, ştie ea mai bine!”. Ei se aşteptau ca fiind de etnie romă, să nu fie la acest nivel, să nu fac toţi ceilalţi. Dar lucruile acestea nu m-au doborât. Nu m-am închis în carapacea mea şi să mă justific că nu pot face lucrui fiindcă sunt discriminată. Din contră, m-au ambiţionat. M-au făcut să-mi doresc şi mai mult. Am muncit şi mai mult pentru ceea ce-mi doream”,
spune Perla.”

Perla Scripcariu, în ciuda prejudecăţilor, a fost un elev foarte silitor. După gimnaziu a ajuns să înveţe la unul dintre liceele de elită ale Botoşaniului, Colegiul Naţional ”AT Laurian”. De-a lungul celor patru ani de liceu, a obţinut medii mari şi a reuşit să-şi construiască o reputaţie de elev foarte bun la învăţătură. A dat Bacul anul acesta şi a reuşit să obţină o medie generală de 8.61. Visul Perlei, încă din copilărie, a fost să urmeze o universitate în Marea Britanie.

A aplicat şi, datorită rezultatelor ei, a fost acceptată în cinci centre universitare din Regatul Unit. ”Pentru mine este un vis împlinit. Doream încă din gimnaziu să urmez cursurile universitare în Marea Britanie. Am muncit pentru asta, an de an. Ştiam bine ce vreau şi unde vreau. Anul acesta am urmat procesul firesc de aplicaţie şi în am fost acceptata la 5 universităţi: Birmingham, Portsmouth, Greenwich, Coventry şi Kent. Am vizitat Marea Britanie pentru a vedea toate universităţile şi pentru a mă hotărâ unde vreau să studiez mai depare şi chiar mi-au plăcut oamenii. Sunt foarte săritori”, spune Perla.

Activist pentru drepturile persoanelor defavorizate  
Profilul pe care Perla Scripcariu doreşte să-l urmeze este Relaţii internaţionale, dar şi Ştiinţe Politice şi vrea să se implice pentru integrarea grupurilor defavorizate indiferent de etnie. „Lupta mea vreau să fie în acest domeniu social. Nu conteză etnia sau culoarea pielii, eu vreau să ajut acele categorii defavorizate să ajungă să se descurce singure, să poată face faţă cu succes provocărilor din cadrul unei societăţi.

”Sunt mândră că sunt de etnie romă”  

627x0 (1)

Perla Scripcariu este o adeptă a păstrătii tradiţiilor etniei rome. Aceasta spune că asumarea indentităţii este esenţială pentru orice comunitate. ”Orice s-ar spune, eu nu am ascuns niciodată faptul că sunt romă. Sunt mândră că sunt de etnie romă. Romii trebuiesc integraţi dar nu şi asimilaţi. Consider că avem o cultură interesantă şi tradiţii frumoase, foarte vechi şi care trebuiesc păstrate”, precizează tânăra.

Sursa: adevarul.ro

9 comentarii:

  1. Texte si abureli !
    Nu se exista asea ceva, alde etnia roma, ori limba romani ! Numa in capatanile cretine ale balabustelor din Romanistan exista asea ceva. Pe intreg mapamondul vom gasi numa si numa tigani, adica gitani, gipsi, tzigoineri, zigaro, cigani, tziganski, etc !
    In alta ordine de idei, baragladina cica a fost admisa la nush cate scoli din Unaitad Kingdaum ! Pai a fost, ca au locuri speciale pentru alde papuasi, bosimani si alti indieni de astia ! Cacum aveau, pe vremuri, scoalele militare, locuri separate pentru muncitori, de m-am trezit, in anul 1, coleg de ploton cu un ditamai nenea de fro 30 de ani, cu 3 boraci acasa si care castigase concursul nateonal "Meseria- bratzara de aor", categoria seniori zidari-faiantari ! Iar eo inca nu vazusem cum arata o pizda laiv, ci numa desenata pe caietul de studiu la RDM, in tinpu plantonulu 2, cand nu ma apoca somnu si nu ma gasea OSU, prin toata conpanea !

    Asea ca sa ma lase cu tecste de astea cu etnia roma, cu limba romani, cu 5 universitati care se bat pe-o baragladina, bla bla ! Iar kestea cu "romii trebuie integrati dar nu si asimilati" e mai tare decat Ciac Noris ! Auzi, cica integrati ! Integrati o pula, ca pe astia nu-i integreaza nici Zeul Suprem ! Tiganu-i tigan taica, n-ai ce integra la ei. Eventual sa-i integrezi undeva prin Siberia, ca acolea le place lor sa munceste, la Bug. Cat despre asimilare...doamne feri, asta ne mai lipseste, sa ne apocam de asimilat tigani !

    De n-om ajunge sa ne asimileasca ei pe noi, in ritmul asta de evolutie demografica, in care numarul de mortaciuni e mai mare decat cel de nasteri, iar raportul de nasteri daco-romani / tigani este = 1 la 4 spre 5 !
    Hai, ceocu mic, ca bateti campii si avem sobecte importante, cacum ar hi cu puscariabilul Michi Maus !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: totusi ( mi s-a suflat in casca, din regie) cica exista un tigan de asta asimilat perfect, undeva prin zona Hurziceniului, care cica s-a asimilat perfect si prin Austria, de nu mai poteai face diferenta intre si intre un card de lebede !
      Viurel Aostriacu parca se denumeste, nu mai tin bine minte...

      Ștergere
  2. "Consider că avem o cultură interesantă şi tradiţii frumoase, foarte vechi şi care trebuiesc păstrate”, precizează tânăra."
    =====================

    Buey, ma lesi ?
    De unde dreac aveti voi traditii frumoase ? Or hi alea cu ciorditul de feroase si neferoase, ca sa ciocaniti dupe aia cate o saptamana la o oala de noapte ! S-au alea promovate de clanurile Butoane, ori fratii Camataru, ori Pardaian, cu datul la cap in direct, precum sarja de la Smardan, sau atacul in izmene de la Marasesti !
    Cat despre cultura interesanta...chiar ca-i interesanta, manca-v-as pizdulicea lu matale, mo !

    RăspundețiȘtergere
  3. Președintele Iohannis efectuează joi o vizită oficială în Serbia
    ==============================
    Buey, nici Marele Ceasca nu ierea asea de plimbaret !
    Sa nu va oitati paltonu', sefu !
    Asta-i Romania lucrului bine facut, asea pas cu pas !
    Oare cu ce rokie se-mbreaca Prima ? Aia sexi, oleaca mai lunga ca budigaile ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Octavian Florian Oprea, fost director tehnic la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș, reținut de DNA
    Potrivit unor surse judiciare, perchezițiile vizează Sucursala "Hidroelectrica" SA din Curtea de Argeș, SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA și Centrala Hidroenergetică CHE Noapteș situată în Curtea de Argeș. De asemenea, au precizat sursele citate, au fost percheziționate locuințele unor persoane fizice, Filoftia Oprea, Octavian Florian Oprea, Ștefan Vulparu și Florin Nicolae Stoian, toate situate în Curtea de Argeș.
    ======================
    Asta, de jea, pute a organizare in stil mafiot, ceva similar cu La Piovra, Don Curleone ot Birtolomeu muci mereu !
    Va mai spusei eo ca singura salvare, a ceea ce a mai ramas, este militarizarea urjenta, lejea martiala si redeschiderea lucrarilor la Canalul Dunare-Bucuresti !
    Si militarizare cu catane de alea adevarate, care au absolvit scolile in zorii comunismului multilateral dezvoltat ! In special cu artileristi terestri, de aia cu coaiele pana la carambul cizmei, nu cu fartzangai de astia OTAN, mari studiosi pe la Sansir, dupa care ajung sa care mapele la semnat, prin Semegheie si alte Mestemeie !

    RăspundețiȘtergere
  5. Fosta soție a ministrului de Finanțe nu poate justifica o avere de 200.000 euro.
    Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 722.230 lei (204.241 euro), între averea dobândită și veniturile realizate în perioada 2000 - 2012 de către Florentina Costache (fostă Teodorovici), director adjunct al Direcției Generale Relații Financiare Externe din cadrul AM POST din Ministerul Transporturilor.
    ===========================================================

    Foarte bine ! Organu' sa-i dea la buci, pana justifica toti banii ! Ca de aia avem organ !
    Despre stirea in sine nu mai comentez, pentru ca nu ma mai mira nici cat negru supt unghea mica, de la mana cu care ma sterg la sfincterul anusului !
    Atata timp cat adeneul romanului e invadat de cromozoamele hotiei, mie mi se pare normal ca, in momentul cand ajiungi la botoane, sa pui botul si sa bagi laba !
    Uitati-va si voi cum baga laba toti, incepand de la sefii de stat ( ase vedea cazurile Flota, Vagonul, Nana, 6 Case), sefii de guverne + interimarii ( ase vedea cazurile Plagiatore, Matusa Tamara ) si pana la pitzipoance de astea, gen Roborta care a furat voturile in direct, pe legea penziilor, ori curvistine alde Nutzi spaima Putzii de Plescoi, ori mai nush ce neveste si amante de cabinet !
    Toti dau cu shmangla !

    RăspundețiȘtergere
  6. Ponta: Am decis să îl propun pe Iulian Matache pentru funcția de ministru al Transporturilor
    ==========================

    Ma doare la basketi de propunerea lu' Plagiattore ! In okiu meu, propunerea unui penal valoreaza exact cat o ceapa stricata prin degerare multipla !
    La basketi ma doare si de Matache ! Poti sa-l pui si pe Corado Catani la ministerul asta, ca tot nu mai poate face nimic cu cloaca aia de penali !
    Ministerul Transporturilor ? Ce transporturi, bre, alea pe calea ferata, cu trenurile alea fantoma, cu cate doua vagoane, de transporta cate 5 betivani, 3 cersetori, 4 boratanii care vand servetele de sters mucii si fro 10 calatori abonati vesnic la nashu ?
    Sau alea pe marile si oceanurili lumei, cu Flota disparuta, de zici ca s-a mutat triunghiul Bermudelor aciulea, la noi la Navodari ? Ori alea auto, pe soselele patriei, pline de cratere si gropi, cu lindicuri de otostrazi neterminate si sute de kile de studii de fezabilitate, care au umplut cu bani grei buzunarele multor firme de familie ?
    Care minister al transporturilor, bre ? Ala reprezentat de Ceneaderereul ala, plin de politruci, de erau cat pe ce sa darame podul de la Agigea, de cat asfalt au tot pus pe el ? Sau ala reprezentat de Romatsa, care habar n-are pe unde ne pica avioanele rablagite ?
    Aviatia lu peste, cu avioane cu elice de acum 40 de ani si cu un sistem idiot de parcare, cand ai treaba la aeroport, cu un cacat de fisa jegoasa de plastic, ca care tre sa fugi ca disperatu pe la nush ce automate, ca s-o activezi, prin plata, ca la automatele de cafea, ca de altfel nu poti iesi ?
    Despre ministerul asta e vorba ? Care nu-i in stare sa intretina o otostrada, de-ti sar dintii din gura pe relatia Buc-Fundulea, cand pleci la Constanta Bici ca sa vezi Carnavalul lui Mazare Penalul ?
    Sau care a finalizat otostrada Ploiesti sa Traiesti-Bucuresti, exact in balarii, de nu circula nici dreacu pe ea ?
    Asta-i ministerul ? Revolutionat de Base Flotila, Mitrea Basculanta, anca Bulangiu, Fleshtechiu Puscarie, Soava Penalul si Rus Cocalarul ?

    Bueyyy, ceocu mic !
    Tre sa hi nebun, ori fost pacient la NOO, ca sa accepti sa fii ministru la caracatita aia, structurata, pana la limita perfectiunii absolute, pe criterii de partid, incompetenta, nepotisme si legaturi de curvasareala de familie !

    Hop, hop, hop, pe pariu ca si Iulica asta, prepus de Plagiattore Pinochiu Michii Maus, o ea la ceoc ?

    Notati data si ora cand am vorghit si o sa vedeti ca am dreptate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: cum mai spusei, militarizare urjenta !
      Da nu cu jenerali de astia de carton, care se pricep doar la numarat izmene si la caratul secoselor cu branza, din gheazeul de partid, pe la sefii din Cepese, ori pe la indesat in frigidere, pe la Agat, Rubin si Coral, a fel de fel de bunatati de import, cacum ar hi Uischi, Bete, Rom Jamaica, alune, pepsicola si alte kentane de astea capitaliste, ci cu jenerali de rezboi, de aia tip Orzeatza, de alerga prin Mesteme dupe coloneii nebargheriti, ca sa-i bage la carcera !

      Ioi, doamne feri ce amintiri sumbre ! Mai ceva ca serialul ala cu Tuin Pix

      Ștergere
  7. Te-n dinti, chiar aciu, pe Mehedinti, ca fug la coibar !
    Intai am o urjenta, cu pleosca, cu proteza de la un picior si cu ochiu de sticla, care imi cam supureaza de la canicula asta, dupe care merg sa vad De Straja Patriei, in redifuzare.
    NB la ZOO + NOO

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri