Google Translate

miercuri, 26 august 2015

Dosarul despăgubirilor ilegale,a ajuns în instanţă! De vazut... ce va urma! Cat se va recupera din prejudiciul de 70 milioane euro?!? Ce vor dispune judecatorii?


Dosarul despăgubirilor ilegale, cu un prejudiciu de 70 de milioane de euro, a ajuns în instanţă

La Bucureşti începe un proces răsu­nător care con­stituie şi o premieră în istoria României: mai multe persoane care au bene­ficiat de despăgubiri ilegale de zeci de mi­lioa­ne de euro de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprie­tă­ţilor (ANRP) au fost trimişi în judecată.

Omul de afaceri Horia Simu, foştii de­putaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu vor fi judecaţi într-un dosar privind des­pă­gubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supra­evaluat cu aproape 70 milioane de euro.

Fondul Proprietatea a fost constituit în vre­mea guvernului Tăriceanu şi avea me­nirea să-i despăgubească pe foştii proprietari a căror averi fuseră luate de comunişti. Dar s-a trans­for­mat într-o afacere uriaşă pentru insideri şi pentru persoane influente şi cu bani care au cumpărat pe sume modice drepturile litigioase ale foştilor proprietari sătui să aştepte de 20 de ani des­păgubirile. La listarea Fondului la bursă şi-au transformat hârtiile de valoare în bani cash. În 2003, guvernul aprecia că la ce­sio­nari au ajuns 7 miliarde de lei, iar la foştii pro­prietari doar un miliard de lei. De fapt, cam tot ce înseamnă astăzi Fondul Proprietatea pe bursă - cu un capital social subscris de peste 10 mld. lei – înseamnă „restituiri“ primite de intermediari şi nu de proprietari pentru că în afară de industriaşii Malaxa şi Auschnitt mai nimeni nu a primit despăgubiri însemnate.
 
Nu a fost însă îndeajuns pentru samsari, iar desăgubirile au fost şi supraevaluate, statul pierzând încă alte zeci şi sute de milioane de euro în urma măsluirii şi supraevaluării des­păgubirilor, carusel în care au urcat nume grele din politică şi justiţie, între care fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica sau fostul şef al Integrităţii Horia Georgescu.

Un astfel de dosar prin care statul a fost păgubit cu 70 de milioane de euro a intrat ieri pe rolul instanţei. Omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nico­lescu şi alte cinci persoane au fost trimişi ieri în judecată.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii Direcţiei Naţionale Anti­co­rupţie propunând judecarea omului de afa­ceri Horia Simu, beneficiarul despăgubirii ile­gale, în arest preventiv, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă func­ţio­narul public a obţinut un folos necuvenit pen­tru sine sau pentru altul, şi spălare a banilor.

Fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu, cercetat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, va fi judecat pentru abuz în serviciu. De aceeaşi faptă este acuzat şi Marko Attila Gabor, cercetat în lipsă, întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei acesta fiind membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgu­birilor din cadrul ANRP.
Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte al instituţiei, cercetat sub control judiciar în altă cauză, sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Tot pentru abuz în serviciu vor fi judecaţi şi foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu).

Procurorii l-au trimis în judecată şi pe ex­per­tul evaluator Alexandru Florin Hanu, ares­tat la domiciliu în altă cauză, pentru com­pli­citate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 28 fe­bruarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuo­raş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lef­ter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, mem­bri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despă­gubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al des­pă­gu­birilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efecti­ve, au ho­tă­rât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de eva­lua­re întocmit de Alexandru Hanu, bazat ex­clu­siv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50% a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres, care i-ar afecta grav sănătatea. Decizia a fost luată cu nerespectării dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare“, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au stabilit că, din 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a depus la dosarul de despăgubire mai multe înscrisuri, printre care adeverinţe medicală din care rezulta, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară, dar şi o expertiză extra-judiciară, care arăta o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

În baza raportului întocmit de expertul evaluator, membrii Comisiei ANRP au aprobat despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, pentru terenul de peste 97.000 de metri, cu 128.276.015 de euro (1.315, 53 euro/mp), echivalentul a 466.770.763 de lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei.

„Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia“, potrivit rechizitoriului.

După obţinerea despăgubirii, Horia Simu a schimbat din lei în valută sumele obţinute şi apoi a transferat cea mai mare parte a fondurilor realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de el, cu justificarea „contract de împrumut“ sau „restituire împrumut“, susţin procurorii.

„Din aceste societăţi, produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România, răscumpărarea unor creanţe de la bănci etc. Concret, în perioada martie 2008 - august 2008, inculpatul Simu Horia a dispus transferul şi a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari şi 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în conturile unor societăţi de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acţiuni la Compania de Construcţii Căi Ferate - CCCF Bucureşti S.A, SC FORADEX SA şi Cuprom SA“, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe conturi bancare ale inculpaţilor Zaarour, Iuoraş, Nicolescu, Simu, pe clădiri şi terenuri ale lui Zaarour, Zaharia, Iuoraş, Theodor Nicolescu, Mihaela Nicolescu, Marko Attila şi Simu.

De asemenea, a fost pus sechestru pe autoturisme de lux ale lui Iuoraş, Theodor Nicolescu şi Mihaela Nicolescu, precum şi pe alte bunuri ale lui Simu, printre care ceasuri de marcă în valoare totală de 62.290 de euro, 205 opere de artă, de 1.919.750 de euro, 130 de obiecte de cult şi pietre semipreţioase, de 2.005.920 de euro şi 338.460 de lire sterline.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, pentru un prejudiciu total de 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei.

Procurorii au propus instanţei să menţină şi în cursul judecăţii măsurile preventive şi asigurătorii dispuse.

De asemenea, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor în dosare separate în legătură cu soluţionarea altor cereri de despăgubire.

Theodor Nicolescu, Marko Attila, Mihnea Iuoraş, Ingrid Zaarour şi Florin Alexandru Hanu mai sunt judecaţi, din aprilie, într-un alt dosar, alături de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu, tot pentru despăgubire ilegală acordată de Comisia ANRP.

Horia Simu a devenit cunoscut ca „bancher al cuprului“ după ce a preluat compania Cuprom, singurul producător de cupru din România, împreună cu Horia Pitulea. Anterior, în 2003, a achiziţionat alături de alţi oameni de afaceri combinatele Pheonix din Baia Mare şi Elcond din Zalau, care au fuzionat sub titulatura Cuprom. Printre acţionarii companiei s-a regăsit, până la un moment dat, şi cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, care a condus banca de stat EximBank în perioada 2009-2012.

Simu apare pe locul al doilea în topul dosarelor de despăgubiri ale ANRP, instituţie aflată în subordinea primului ministru, cu despăgubiri obţinute de 466,7 milioane de lei.

Omul de afaceri se numără printre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 10/2001, potrivit unui raport al Curţii de Conturi realizat la ANRP pentru perioada 2007-2011 şi finalizat în 2013, el achitând aproximativ 1,5 milioane de dolari pentru drepturile litigioase.

Raportul arăta că Simu a înregistrat un câştig din cumpărarea drepturilor de creanţă de circa 189 milioane de dolari, calculat la cursul dolarului din 5 martie 2008, de 2,45 lei/dolar. În urma verificărilor efectuate de echipa de control a Curţii de Conturi, în dosarele în care au fost cesionate drepturile de creanţă s-a sesizat faptul că cele mai multe drepturi au fost transmise la preţuri derizorii în comparaţie cu valoarea care reiese din evaluarea proprietăţilor imobiliare revendicate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2015

http://www.zf.ro/eveniment/dosarul-despagubirilor-ilegale-cu-un-prejudiciu-de-70-de-milioane-de-euro-a-ajuns-in-instanta-14688416
-------------------------------------------------------------------------

13 comentarii:

  1. Ce mai cheltuiti alte jde milioane, cu instantele, ca sa dovediti niste furaciuni, care se vad si de pe luna, asa cum se vede si MZC !
    Puneti parghia la FA siiii....raaaam-pa-pa-pam !
    Amin.

    Pe vremea Putrezitului, numa daca te gandeai sa faci fro arogantza de asta, din banul poporului muncitoresc-adevarata clasa conducatoare si garantia societatii socialiste multilateral dezvoltate in drumul glorios catre comunism, deci, numai dake visai la fro furaciune de asta, nu mai faceai multi purici la serviciul de evidenta a popolatiei !

    Ura, traeasca conducerea !
    Jios dusmanii !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pese: apropo, pe vremea cui s-a infiintat Agentia aia Nationala de dat Tzepe ? Pe timpul liberalilor, n-asa ? A buhailor astora, de-au pus umarul la greu la devalizarea tarii !
    Va-n gura de regalisti cu otrepele voastre, de sug din vena poporului saracit si indobitocit !
    Nu cumva voi ati fo si la Marea Vanatoare de Tarani, din 907, cand ati alergat cu tunurile dupe ei ?

    Ceocu mic si jioc de glezne !

    RăspundețiȘtergere
  3. A aperut pe sait un numar mai mare, cu 1, al Hobzervatorulu Militar !
    Frumos zear !
    Aflam, cu mandrie patriotica si ostaseasca-sentimente care nu trebo sa ne paraseasca niciodata, nici kear dupa detasarea vesnica, la locul cu verdetzuri, ca la 30 aogust se omageaza 155 de ani de la nasterea activitatii financear-contabile MODERNE !
    Bineinteles, tot Cuza a nascut-o si pe asta si poate ca mai nastea si altele, daca Monstroasa Coalitie nu-l trada ! Asa cum l-a tradat si pe Ceasca Putrezitul !

    Da, da, moderna ! Am vazut cat de moderna e structura asta care, cu doamna Lupul in frunte, sub glorioasa conducere izmanara, me-a emis, in cateva luni, un top de A4 de decizii de penzie, una mai ushkita decat alta !
    Foarte MODERNA, n-am ce zice !
    In loc sa se opuna rejimului criminal boc (boc=cacat in linba turca), ei se jiucau de-a decizia, care venea lunar, ca factura la GDF Suez Gaz !
    Acu, ca tot e moderna, n-are decat sa dea firfireii furati, inapoi si sa plateasca toate daunele, prin care Ministerul Dezbinarii Nationale a fost executat silit, prin hotarari judecatoresti DEFINITIVE si IREVOCABIL de IREVERSIBILE !

    AMIN !

    Asteptam, cu infrigurare, si alte semne de modernism profund, de la structura asta de finangii !

    Da, da, hai nu ma aboriti voi pe mine ca, de fapt, CSPul s-a ocupat de penzii, si nu Defeceul !
    Hai, ceocu mic, ca tot dreaca aia e !

    RăspundețiȘtergere
  4. De zioa Medicinei Militare, perzonalul Semeceului a dat onoru la statue !
    Si, cum ii sta bine acestei arme, desavarsita in aplicarea normelor militaresti, a rupt formatia comandamentului in doua, ca s-o plkanteze, exact in mijloc, pe doamna Pitzi Poanca, de la cadre si invatamant, care tine pontajul la Pececei !
    Te doare capul buey, cu astia de la Da Villa !
    In rest, specialisti de marca, n-am ce zice. Mai ales de cand au fost abolite si luptele alea interminabile intre clanurile Sarbu Brancardieru - Ranetti Falconetti !

    Traeasca conducerea, jios dusmanii !
    Ura !

    RăspundețiȘtergere
  5. „Domnilor, este inutil sa incercati sa faceti din rahat bici, adica sa-l transformati pe Basescu in salvatorul natiei, comparativ cu situatia din Grecia. A fost un tiran odios, patronand o clica de incompetenti, hoti, lacomi si tupeisti al caror loc este in puscarie. In ceea ce ma priveste, oricat ati incercat sa ma catalogati drept agent (in ordine cronologica) CIA, KGB/FSB, SRI, MI, DGIA etc. oricat veti adauga faptul ca am fost si MI 6, SDCE, MOVE sau KEOD, MOSAD, de ce nu SIE, SPP, STS etc. ca sunt martian sau ca i-am asasinat pe fratii Kennedy, oricat m-ati uri ca am reusit, in slujba si in interesul Tarii, ca militar, ceea ce nici unul dintre voi, nici macar nu indrazneste sa gandeasca, nu veti putea escamota realitatea de mai sus. Romania nu poate avea viitor daca Basescu si basistii nu vor fi pedepsiti! Si daca mancatorii de rahat basisti si trompetele lor nu vor fi pusi/e la locul cuvenit!” In rest, le urez respectivilor anonimi, „acoperiti” sau nu, „Pofta buna!” si „S-auzim numai de bine”!

    Semneaza,

    HONOR ET PATRIA! VAE VICTIS!
    ======================================
    Pe lindicul de mai jeos aflati si cum de s-a facut ca, in acesti cativa ani de Secedemeu, or crepat DOAR fo 30 jde mii de rezervisti !
    Doamne feri !
    Ioi !
    ===========================
    http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  6. Pese: in rest, sunt profund de acord cu domnu Vae Victis, in ceea ce priveste rejimul de trista amintire Beshescu-boc (boc=cacat in limba turca)

    Ura, traeasca conducerea !
    Jos dusmanii !

    RăspundețiȘtergere
  7. off topic

    Am citit tot articolul unde face trimitere link-ul.

    e bolnav rau saracu' , disperat , paranoic si turbat "cu spume";si mai ales neputincios ca broasca aruncata in bordura......ultimele convulsii,ca in" moarte cerebrala" a intrat de mult.Abia astept urmatoarea aparitie TV a dogarului si apoi aparitia manualelor pe teme de boli mintale.Dar oare il mai invita cineva la TV ca sa faca spume de-a'npulea?

    Baaaa ce ma distrez!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Traeasca ai nostri !
    O zi excelenta tutulor !

    Mneatza buna la ZOO+9 !

    Hai liberareeee !

    RăspundețiȘtergere
  9. Consiliul Național de Integritate a anunțat joi că cei trei candidați la funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI) au fost respinși la proba scrisă a concursului și că se pot depune contestații până pe 31 august.
    Potrivit anunțului CNI postat joi pe site-un instituției privind rezultatele examenului, Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon și Ion Ionel Gârleșteanu au fost respinși la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de președinte al Agenției Naționale de Integritate, susținut în 24 august, motivand astfel:
    -primul candidat nominalizat nu stie sa scrie;
    -al doilea candidat, desi se intituleaza Platon, a reusit sa bage in draci intreaga comisie de examinare, cu scrisul sau cuneiform
    -al treilea candidat a picat in mod natural, intrucat a copiat aproape tot de la primii doi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pese: lindicul mai jos, pe manseta, caseta Ager Pres

    RăspundețiȘtergere
  11. Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu pledează pentru un proiect la nivel național prin care România să devină a șaptea putere economică a Europei.

    !!!!!!!!!!
    M-am udat tot la curul izmenelor, de ras !
    Conform UikiLiki, in Europa sunt fro 50 de state, fara Vatican, care este fieful pochilor poponari, asa ca nu se pune.
    Daca loam la puricat orice sondaj, in orice domeniu, vom constata ca, Romanistanul, fost candva Resere, se claseaza, invariabil pe ultimul loc, la mare lupta cu bulgarii pentru penultimul loc, la absolut tot !
    Putere economica, cu ce ? Cu Dacia Logan ? Cu branza pe care o vand taranii pe marginea drumului ? Cu padurile devalizate si pe cale de disparitie ? Cu munca la negru in constructii ? Cu floarea soarelui care este compromisa total, pentru ca s-a furat pana la ultimul robinet din sistemele de irigatii, construite cu sudoare si cu jertfe umane, pe timpul Putrezitului ?
    Cu ce buie zgubiliticule iubaret inima zglobie, cum iti zicea al Keoru ?
    Cu mineritul pe cale de disparitie ? Cu flota disparuta, de parca s-ar hi mutat Triunghiul Bermudelor in zona triunghiuloasa Navodari-Agigea-2 Mai ? Cu turismul asta haotic ? Cu drumurile vai mama lor si cu niste lindicuri de autostrazi care, si alea, se surpa dupa fiecare ploaie ?
    Cu ce pula mea vrei sa faci tu programul asta, buey Nea Gargara ?
    Cu capsunistii din Spanea si Italea, care vin sa crepe in ei, de Pasti si de Craciun, okazii cu care mai lasa niste firfirei si p-aciulea ?
    Mai bine spus, din ce activitati economice vrai sa faci tu programul asta ?
    Mai faceti o pula, dupa ce ati distrus toata infrastructura si ati furat tot, in acesti 25 de ani de devalizare nationala !

    RăspundețiȘtergere
  12. Partid de rezervişti disimulat într-unul sătesc

    Din 5 august a.c., la adresa Str. Duzilor nr. 40 din satul Dumitrana (Ilfov) figurează sediul Partidului Naţional Pentru Patrie (PNPP). Suntem în faţa unei premiere. Un partid cu sediul de bază într-un sat. La prima vedere pare că este vorba de un partid sătesc. De ce nu? Pe noua lege a partidelor politice, orice scară de bloc îşi poate face partid. Totuşi, numele preşedintelui, Viorel Gligor, pare relativ cunoscut. O amplă căutare pe net şi misterul se desluşeşte: PNPP este o grupare înfiinţată din militari rezervişti. Nu era clar dacă Viorel Gligor era una şi aceeaşi persoană cu şeful pensionarilor PDL Constanţa, demisionat din funcţie în 2010. Prin ricoşeu şi după verificări tipic militare (privind persoana subsemnatului), am reuşit să stau de vorbă cu preşedintele partidului. Da, Viorel Gligor a fost şeful organizaţiei de pensionari PDL Constanţa. „Interimar”, a subliniat domnia sa. Conform spuselor preşedintelui, PNPP nu are nicio legătură cu partidul lui Gabriel Oprea şi de asemenea nicio legătură cu sindicatul militarilor rezervişti condus de Mircea Dogaru, personaj despre care s-au spus multe în ultimele zile. „Nu avem nicio treabă nici cu Oprea nici cu sindicatul lui Dogaru (...). Am ales satul Dumitrana ca punct de primire a corespondenţei. (...) Vom avea pe listele electorale numai oameni care nu au făcut politică în ultimii 25 de ani”, ne-a spus Viorel Gligor. Rămâne să vedem cum vor arăta listele în 2016.

    Partidul are ca sigla 1 COI alu TIGRI 2, ne-a precizat cel mai important membru fondator, domnul Viorel Kis zis si Aostriacu de Hurziceni !
    Ala de tot se plange si p-aciulea ca i-au furat golanii nush ce prelata de la caleasca !

    =========================
    Mai mult gasiti pe lindicul http://www.cotidianul.ro/care-sunt-cele-mai-noi-partide-infiintate-pe-legea-114-2015-267063/

    Dati navala la inscrieri. Primii o 100 vor primi primii banii furati din penzie de guvernele mafiotice boc (boc=cacat in limba turca)

    RăspundețiȘtergere
  13. Motanelul caca nu mai este membru la partidul lui Gligor . A fost dat afara ca orice pisic cacacios ! A ramas ceea ce a fost ..
    "În plus, domnul Kiş este un susţinător al UNPR ului, postând pe diferite site uri puncte de vedere, personale ce-i drept, despre liderii acestui partid, aducându-ne, în calitate de membru al CNI, grave prejudicii de imagine."
    https://www.facebook.com/groups/1558718184386133/permalink/1618764948381456/

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri