Google Translate

vineri, 14 august 2015

Romani, treziti-va! Ardealul, ne-o cere! Prefectul Harghitei: Mentalul comunității românești din zonă e definit de neputință, teamă și părăsire


Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a făcut joi, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, o analiză a situației comunității românești din Harghita și Covasna și a susținut că mentalul acesteia este definit de sentimentele de neputință, teamă și părăsire, generat, printre altele, de faptul că aceștia sunt lipsiți de suportul societății și al statului și că nu se mai regăsesc în proiecția de viitor a zonei.
'Sentimentul neputinței corelat de teamă și părăsire sunt elementele fundamentale care definesc astăzi mentalul comunității românești. Românii, lipsiți de suportul general al societății și al statului, constată de multe ori că nu se mai regăsesc în proiecția de viitor a zonei, că s-au întors la situația de tolerați, că greșesc când își concep viitorul aici',
a declarat Adrian Jean Andrei, care a subliniat că aceste observații sunt bazate pe recente cercetări sociologice efectuate în zonă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a prezentat o evoluție a situației demografice a populației românești din Harghita, din care reiese că dacă la recensământul din 1992 numărul acesteia era de 48.948 de persoane, în 2021 se va ajunge la 28.926 de români, ceea ce înseamnă o scădere prognozată cu 40,9%.

Adrian Jean Andrei consideră că marele risc sub care stă populația românească este nu neapărat cel al scăderii demografice, ci acela că își vedere cadrul comunitar distrus.
'Marele risc sub care stă comunitatea românească nu este neapărat acela al scăderii demografice, proces întâlnit la nivel național, ci acela că își vede cadrul comunitar românesc distrus, că nu mai are potențial și mijloace de a susține și proteja idealul etnic românesc. Comunitatea românească pierde puterea de a-și promova la nivel local interesele și de a influența deciziile majore referitoare la ea, căci gradul său de reprezentativitate nu îi permite acest lucru. Interesele comunității românești se regăsesc accidental în prioritățile autorităților locale, numai atunci când sunt impuse de constrângeri extralocale',
a declarat prefectul Harghitei.

El a subliniat că la realizarea acestei situații 'au concurat lipsa de viziune și consecvență în activitatea comunității locale românești, slăbirea treptată a autorității statului român în zonă din motive politice și datorită formațiunii majoritare din județ'. Adrian Jean Andrei a vorbit de susținerea insuficientă, prin efort comunitar, a instituțiilor culturale care promovează cultura și valorile românești, de lipsa de implicare a tinerilor la promovarea intereselor comunitare, etnice sau culturale, dar și de absența unei strategii și a unei elite conducătoare.

Potrivit prefectului, UDMR și-a consolidat autoritatea în zonă și administrează aproape independent în Covasna și Harghita, 'nesocotind aproape până la dispreț interesele comunității românești', iar acest lucru s-a întâmplat întrucât partidele românești, de 25 ani, au băgat soarta acestei comunități în jocul de cooptare a UDMR la guvernare.

Adrian Jean Andrei a punctat faptul că din cauza strategiei greșite din ultimii 25 ani, statul român asistă acum cum o parte națiunii sale este discriminată într-o zonă aflată sub autoritatea sa.
'Tratarea comunității românești din județele Covasna și Harghita ca aparținând majorității este o uriașă eroare de strategie politică a statului român, căci a ajuns astăzi în situația în care asistă neputincios cum o parte a națiunii române este discriminată într-o zonă aflată sub autoritatea sa, printr-un cadru instituțional creat de el. Este de reținut, în acest context, faptul că aproape toate deciziile mari luate în plan local referitoare la comunitatea românească sunt adoptate fără prezența ei și în multe cazuri împotriva ei, căci gradul său de reprezentare nu-i permite să-și promoveze și să-și apere interesele',
a declarat prefectul Harghitei.


Prezent la dezbateri, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătușu, a declarat că cele mai mari probleme ale românilor din zonă sunt lipsa de reprezentare în consilii locale și județene, discriminarea în finanțarea proiectelor asociațiilor românești sau condiționarea ocupării unor posturi din administrație de cunoașterea limbii maghiare.

'Suntem, în continuare, agresați, discriminați la nivel simbolic și efectiv. (...) Problema românilor din Covasna, Harghita și parțial Mureș nu este numai a noastră, este a țării. Suntem în inima țării. Dacă inima este bolnavă, și țara este bolnavă', a conchis dr. Ioan Lăcătușu.

Prof. univ. dr Radu Baltasiu, de la Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, consideră că este nevoie de acordarea unor finanțări directe către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dar și numirea unor secretari de stat în diverse instituții, care să reprezinte interesele românilor din zonă și care să 'gestioneze direct și cu autoritate executivă problematica pe diferite paliere'.

Și președintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretudindeni, Eugen Popescu, a subliniat faptul că 'este fundamentală' finanțarea directă a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, pentru activități culturale, educaționale, identitare și s-a declarat împotriva folosirii termenului de 'minoritate', pentru românii din zonă.

'Să ne ferim de definiții și de termeni care pot să creeze și care pot să dea apă la moară celor care vă vor într-o enclavă etnică, care vă vor segregați teritorial, în care într-adevăr ați fi declarați, poate, minoritate națională. Dumneavoastră sunteți populație majoritară numeric inferioară în județele Covasna și Harghita, punct. Este foarte important acest lucru de subliniat', a conchis Eugen Popescu.

Lucrările celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului vor continua până sâmbătă.

AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă)

Sursa:
http://www.agerpres.ro/social/2015/08/13/prefectul-harghitei-mentalul-comunitatii-romanesti-din-zona-e-definit-de-neputinta-teama-si-parasire-17-30-54
-------------------------------------------------



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 comentarii:

  1. Îl doare la bască pe opincarul, mămăligarul, cocalarul, analfabetul de român de Ardeal, băga-l-aş în mă-sa de nenorocit! Pentru el, asta înseamnă DEMOCRAŢIE: să bea pînă se pişă pe el, să ciordească şi să fraierească pe alţii şi să-şi facă maţul gros ca porcul. Ăsta este RUMÎNUL din ziua de azi, un jeg fără conştiinţă, care nici măcar nu înţelege de ce l-a fătat mă-sa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Achiesez la kestea cu pisatul !
      Principala preocupare a gospodarilor de la sate este drojdeala zilnica, pana la limita cu coma alcoolica ! Iar daca intrebi un putoi de asta tatuat ceva despre Ardeal, se uita la tine ca vaca la uluce, cand rumega !
      Ce Ardeal buey, lui sa-i zici de Salam, de Adi Minune si alte pitzipoance !

      Ștergere
  2. Ma doare la basketi de Ardeal si de slaninaro-palincarii lui !
    Hai, nu Zeu, ce ne cere noo Argealu ? Sa ne trezim ? Pai, sa se trezeasca ei intai si sa nu mai doarma ca boul pe coada ! S-a dus puiul cu atza cu kestea aia cu "Treceti batalioane romane Carpatii" ! Mai trece o pula Carpatii, ca ne halesc batalioanele de husari ! Ca la Ip si Traznea, cand ne-or pus matzele in prepeleci !
    M-am saturat cat cacat am tot mancat despre Harcov si slaninari, pe blogul asta !

    Buey, Harcovul este pierdut forevar ! Asea ca ceocu mic !
    Noi suntem romani, noi suntem romani
    Noi suntem pe veci aciu stapani !

    Suntem o pula ! Bozgorii ne-au pus demult piciorul pe grumaz, asa ca sa ne invatam minte sa nu ne mai agatzam opincile pe aiurea, iar ce-a mai ramas din sireaca asta de colonie de mana a doua, au pus stapanire clanurile tiganesti, masonii si cocalarii tatuati !

    Traeasca !
    Huo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: de nu va vine a credea, oitati-va in arhiva si o sa gasiti sute de comentarii pe tema asta: si de-a bunelea, si la shto, si la disperare !
      Am avut si eo 3 fixuri: labagiii astia de pochi imbacsiti de la BOR, care in numele Celui de Sus isi plimba tartanele in tze classe si poarta la gat cate 3 kile de aur masiv de jde karate, bozgoroii si tzigoinerii !

      Asea ca sa descotam despre lucruri serioase, ca de ezenplu: v-a bagat-o doamna Lupul ?

      Ștergere
  3. Buey Nenea Bozile, ce dreaca e cu bleogu' ala al amintirilor...incerte ?
    Tre sa eziste o iesplicatie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,'egzista o isplicatzie'...:
      "Semne de carte in Istoria Moderna si Contemporana a Romaniei. Cand altii ne scriu si rescriu istoria... amintirile devin incerte! Pagini personale, in calea uitarii! Informatia de calitate se întalneste cu cititorul inteligent!"... dar... s-a 'stins' din pacate...!
      Nu a avut cititori, succes!

      Ștergere
    2. Ce-i aea "inteligent" ? Ca-n rest ham inteles, manca-t-as barba lu matale !
      Las-o asea, c-aciulea-i veata ! Mai o stire, mai o muie, mai o dezbatere de caz...

      Ștergere
  4. In mijlocu' Clujului
    Sus sta Iancu pe statuie
    Si le da la bozgori Muieeee !
    Doamne ocroteste-i pe romaaaani

    Vine trenul din Galati
    Plin cu boangheni
    Spanzurati !
    Doamne ocroteste-i pe romaaaani....

    Pai nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buei, ai zis-o bine! Da" o intrebare la mata: Curdeleu ot Birtolomeu ie ardelean, ori valah ?

      Ștergere
  5. La Molti Ani tutulor marinarilor, si de mari si oceanuri, si de ape fromos curgatoare, si de Herestraie, si de la Semefene, etc !
    Iar bolundul ala de contratorpilor Tiberila Fratiu, de tipa ca un scapete Erga Omnes, cand ne-o futat boc la sistemul de penziui ( boc=cacat in linba turca), sa ma pupe, tot erga omnes, drept in gaoz, de colea din varful lui Em o 100 !

    La Molti Ani Marini, Mareani, Marioare si Maritze !
    Ura ! Traeasca !

    RăspundețiȘtergere
  6. Cica medicii vor s-o puna de-o galceava, de fro arogantza, ceva !
    Bine ca numai medicii si nu si doctorii !
    Unii zice de-o greva, altzii zice de-o demisie generala, pen ca greva, la romani, cica e un fel de frectie la un chicior de lemn, cu Diana !
    Acuma, la medicii care ne-au mai ramas prin colonia asta bananiera, de mana a doua, plina de gaozari, cum zicea un celebru fost sef de vampor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: doamne feri, sper sa nu mi se colmateze frun fortonas, exagt pe perioada de greva...

      Ștergere
  7. Ponta: Rămân în fruntea Guvernului atât timp cât coaliția mă sprijină, niciun minut mai mult
    =====================

    Asea baeatu ! Numa ai grije sa n-o iei la moushtiuc, asea pe nevazutele-nemancatelea si necacatelea, cat esti in permisie pe la Mamuia, de la nash Izmanutza !
    Deci grije mare-mare, ca jeneralul fredoneaza, mai tot tinpu, kestea aia cu "E zioa-n care, imi scot TAB-ul din parcare" ! Vorba lu Smaili

    RăspundețiȘtergere
  8. Ponta: Nici Iohannis, nici Băsescu nu au cunoștințe economice și nici consilieri economici
    ===========================!======
    Asa e !
    Cu completarea ca Fritz are totusi o gramada de consilieri, insa de aia de tip dizainar, de se ocupa de rochii, fustanele si de amenajari interioare
    Dake gresesc, va rog sa ma corectati ( si pe la oo umpic sa-mi omblati) .

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri