Google Translate

marți, 8 septembrie 2015

8 septembrie, SFANTA MARIA MICA. La Multi Ani, Maria! Sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului


SFANTA MARIA MICA. 
Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie 
atât către biserica ortodoxă cât și de cea catolică.

SFANTA MARIA MICA. Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

SFANTA MARIA MICA. Deşi în Noul Testament nu este precizat acest eveniment, sărbătoarea este prezentată de alte surse, dintre care cea mai importantă este Protoevanghelia lui Iacov, carte apocrifă care a fost scrisă în jurul anului 145 și relatează originea și copilăria fecioarei Maria.

SFANTA MARIA MICA. Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Părinţii ei, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un copil.

SFANTA MARIA MICA. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.

SFANTA MARIA MICA. Conform tradiţiilor, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite.

SFANTA MARIA MICA. Potrivit statisticii, în ţara noastră, peste 1,8 milioane de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 400.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin.

SFANTA MARIA MICA. Tradiţii şi obiceiuri de Naşterea Maicii Domnului

SFANTA MARIA MICA. Pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

SFANTA MARIA MICA. În credinta populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

SFANTA MARIA MICA. 8 septembrie este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călatoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ.

De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă.

SFANTA MARIA MICA. Este ziua în care se da drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coajă ulmilor şi se da startul targuilor şi iarmaroacelor de toamna.

SFANTA MARIA MICA. Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfânta.

SFANTA MARIA MICA. Mai există şi o altă superstiţie românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au şansă de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

SFANTA MARIA MICA. Istoricul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului

SFANTA MARIA MICA. Credincioşii ortodocşi şi catolici prăznuiesc, duminică, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, aşa cum este numită în popor, prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie.

Sfânta Scriptură nu relatează acest eveniment, dar scrierile apocrife oferă foarte multe amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria. Cea mai importantă sursă o reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creştină din secolul al II-lea.

SFANTA MARIA MICA.Părinţii Fecioarei Maria sunt Ioachim şi Ana. Tatăl ei era din seminţia lui Iuda şi urmaş al regelui David, iar mama sa era fiica preotului Matthan şi descendentă din familia preoţească a lui Aaron. Astfel, avea să se împlinească proorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă - împărătească şi preoţească.

SFANTA MARIA MICA. Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana erau ironizaţi şi batjocoriţi de oameni, lipsa urmaşilor fiind considerată un blestem al lui Dumnezeu. Totuşi, ei nu s-au răzvrătit împotriva Domnului, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, ci s-au rugat în continuare, nădăjduind în bunătatea Sa. Tradiţia spune că în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu le-a refuzat în public jertfa, numindu-i "blestemaţi".

SFANTA MARIA MICA. Întristaţi, cei doi s-au îndreptat spre casa lor din Seforis şi au hotărât să se retragă fiecare în post şi rugăciune. Ioachim i-a spus soţiei sale, Ana: "Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc în munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar, doar se va milostivi şi ne va da şi nouă un copil". Iar Ana a început să se roage lui Dumnezeu, promiţându-I că de va naşte fiu sau fiică îi va închina Lui pruncul cu toată inima şi-l va da să slujească în biserica slavei Sale.

SFANTA MARIA MICA. Îngerul Gavriil i s-a arătat fiecăruia spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un "vas ales lui Dumnezeu" (Luca 1, 4-23).

Astfel, potrivit tradiţiei, când Maria a împlinit trei ani, sfinţii Ioachim şi Ana au adus-o la templu, unde avea să rămână până la vârsta de 14 sau 15 ani.

SFANTA MARIA MICA. Naşterea Maicii Domnului este sărbătorită şi de copţii egipteni şi de iacobiţii sirieni, separaţi de Biserica Ortodoxă după Sinodul al patrulea ecumenic. Având în vedere că ei n-au împrumutat aproape nimic de la ortodocşi după despărţirea lor de Biserica Ecumenică, înseamnă că sărbătoarea era cunoscută şi înainte de această despărţire. Începutul ei trebuie pus deci între Sinodul III ecumenic (431) şi Sinodul IV ecumenic (451).

SFANTA MARIA MICA. În Apus, sărbătoarea este adoptată în timpul papei Serghie I (687-701). Data de 8 septembrie, aleasă pentru prăznuire, reprezintă ziua sfinţirii unei biserici dedicate Fecioarei Maria, construită la Ierusalim de împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al V-lea.

SFANTA MARIA MICA: Hotarul dintre vară şi toamnă

SFANTA MARIA MICA. În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Bătrânii spun că în această zi, rândunelele pleacă spre ţările calde, insectele încep să se ascundă în pământ iar frigul îşi face simţită prezenţa. De aici şi proverbul: "O trecut Sântămaria, leapădă şi pălăria!". Este vremea în care au loc târguri şi iarmaroace.

Din această zi începe culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.


SFANTA MARIA MICA. La Multi Ani, Maria!

Este o zi când sufletul învinge orice urmă de tristeţe, când tot ce a fost greu ţi se pare uşor.

Este ziua numelui tău!
La Mulţi Ani, Maria!

----------------------------------------------------------------------
Sursa:  REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/sfanta-maria-mica-8-septembrie-traditii-si-obiceiuri-de-nasterea-maicii-domnului_1786461.html#ixzz3l51x8alM
--------------------------------------------------------------------

14 comentarii:

  1. Dupa capatzana adminului "Credincioşii ortodocşi şi catolici prăznuiesc, duminică, Naşterea Maicii Domnului ..." !!!
    Pai, ce-a gasit si el prin niste zeare vechi, de acu jde ani, copi-peist si gata postul !
    Buei barbezon, duminica nu-i nicio sf. Maria, duminica e doar duminica, dupa sambata si inainte de luni !
    Ce dreaq unbli cu ceoace, cu noaptea-n cap, pe la 00:48 !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pese: cica azi nu se face treaba si n-ai voie nici macar s-o freci la rece, insa ai voie sa culegi via, sa bati nucii si sa belesti nush ce copaci de coaja !
    Buei, da sa navighezi pe MH ai voe ? Ori pacatuiesc dreaq si-mi scrie Sefu de Sus la notarea de serviciu !

    RăspundețiȘtergere
  3. Pese: texte si abureli ! Am citit si eo, la pas, tot colajul de mai sus !
    Daca unele chestii au o legatura stransa cu realitatea, ca de ex. ca incepe vremea sa se receasca ear unele vetuitoare se ascund, precum vetuitoarea Domnu Don Cur de Leu, pe care frigul incepe sa-l ascunda in fundul Birtului-Birtolomeu Gara, deci chestii bazate pe observatii indelungate a naturei si mediului inconjurator, alte kestii sunt abureli bisericesti, de prostit pulimea !
    Auzi, cica i-o tragea ala la buci ca disperatul, insa nica ! Si ca abea dupe ce s-a autoexilat in munti, ca sa se roage, ruga i-a fost ascultata, de-a ramas nevasta-sa bortzoasa !
    Pai si normal, buei ! Las ca mai stim noi cazuri d-astea, de pleca tilicarul in aplicatie, ori la munci agricole, cu lunile, iar cand se intorcea avea sa constate ca ruga i se indeplinise, de-i mergea muierea cracanata ! Buei, si ce mai semana, uneori, al micu cu cadristul, ori cu seful magaziei de branza si saliam !

    Hai buei, mie imi spuneti povesti de astea, cu futaciosi ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pese: acusica sea nu zic ca-i rau ca s-a retras ala in munti, ca sa posteasca ! Bine ar face si altii, care nu are copii, sa incerce experimentul, poate, poate....Ca doar avem atatia munti in colonia asta...

    RăspundețiȘtergere
  5. off topic dar distractiv:):)
    Un "komunikat" in care dogarelu nu a avut curaj sa semneze,a scris destul de elegant si din care rezulta o singura idee "stralucitoare"
    Baaaa hai cu banii aia odata ca nu mai rezist!!
    DC

    "luni, 7 septembrie 2015
    INFORMARE (II)
    CALITATEA DE MEMBRU S.C.M.D.
    - In atentia tuturor membrilor S.C.M.D. –
    In ultimele saptamani, atat telefonic, la adresa membrilor Biroului Operativ Central, cat si in scris, au venit numeroase sesizari indeosebi din partea unor membri S.C.M.D. din Capitala, relatand urmatoarea situatie: atunci cand se duc la B.Op. de filiala pentru plata cotizatiei, ori nu gasesc pe nimeni, ori li se spune ca nu mai este cazul, pentru ca S.C.M.D. s-a desfiintat.
    Stimati camarazi,
    Contrar dorintei ori ambitiilor stimulate ale unora, SCMD nu numai ca nu s-a desfiintat, dar nici nu are de gand si este mai activ ca niciodata!
    Statutar, calitatea dvs. de membri SCMD decurge din momentul platii cotizatiei si dispare automat la un an si o luna de la incetarea platii acesteia. Prin plata cotizatiei ati devenit membri ai SCMD, nu ai unor filiale care nu au personalitate juridica si care, oricum, au fost organizate ulterior, pentru facilitarea activitatii. Dovada ca erau inscrisi individual 1700 de membri in Capitala, atunci cand s-a trecut la organizarea filialelor.
    Daca o persoana nu este exclusa de CNR, indiferent de plata sau nu a cotizatiei, este sau poate redeveni membru deplin al sindicatului prin plata la zi a acesteia. Dovada ca, sunt persoane care vin acum la Secretariatul General al sindicatului si achita cotizatia, retroactiv, pe ... 2011, 2012, 2013, 2014 si 2015. Avem chiar si cotizatii achitate pana in 2017.
    Suspendarea unuia sau mai multora dintre membrii B.Op. de filiala nu are nici o legatura cu pastrarea de catre dvs. a calitatii de membru. Drept urmare, in cazul in care va confruntati cu una din situatiile amintite, va rugam sa procedati astfel:
    sa contactati Secretariatul General, descriind situatia si atragand atentia asupra persoanelor care boicoteaza activitatea SCMD, pentru ca B.Op.Central si C.D. sa poata lua masurile necesare deblocarii activitatii filialei;
    sa platiti cotizatia direct in contul bancar : BRD, RO41BRDE441SV79262374410 Cod fiscal : 26096263 (cu precizarea numelui, prenumelui si a CNP-ului), sau la caseria sediului central al SCMD ;
    sa va anuntati, daca doriti, disponibilitatea de a face parte din grupul de initiativa pentru reorganizarea activitatii filialei dvs. prin alegeri libere care sa aduca in B.Op. de filiala, in locul persoanelor decedate, dezinteresate sau care boicoteaza activitatea SCMD, camarazi care sa actioneze cu adevarat in interesul general si nu in interes personal. Pentru ca filiala dvs., sa devina, ca sa-l citam pe camaradul Popescu Ion din Filiala Sector 6 Bucuresti «UNA NORMALA SI CONDUSA DE OAMENI NORMALI«.

    B.Op.Central si C.D. va vor acorda tot sprijinul deoarece, ca in fiecare an, in perspectiva CNR, vor trece la verificarea si reorganizarea filialelor.
    Va reamintim stimati camarazi ca alesii dvs. sunt numai ai dvs. deoarece, la fiecare adunare de alegeri, pentru a nu le influenta, reprezentantii conducerii centrale parasesc sala, urmand a li se comunica ulterior rezultatul. Evident, nu pot fi alese persoane suspendate sau, care, prin neplata cotizatiei, nu mai sunt membri activi ai SCMD.
    Cu stima
    Biroul Operativ Central"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Avem chiar si cotizatii achitate pana in 2017"!
      ======================================
      Da, este un tolomac care a vrut sa iasa in evidenta, de si-a platit cotizatia in avans !
      Insa, nu exista niciunul pe care sa-l fi palit remuscarile si sa se apuce de platit, retroactiv, din 2011 !
      Cioace dogariene. Sindicatul este mort si intrat in putrefactie. De fro 2 ani se sfasie intre ei, indeosebi cloaca aia de la centru, cu cateva filiale rebele !
      Kaput !
      Iar daca noua lege a penziilor va produce efecte si nu va hi blocata cu vro ordonanta, ceva, sindicatul ramane fara obect ! Ii doare pe tilicari la coaie de lupta pentru drepturile nush caror revolutionari din CNSC, ori de nush ce lege a sindicatelor, ori de nush ce fomisti de la cefere ! Sictir !

      Insa, daca noua lege a penziilor va hi blocata, asa cum se vehiculeaza, multi dezertori se vor reintoarce la sindicat, ca sa le pape, din nou, banii alde Zgalca si Vasilica, ori Zbarla si nu mai stiu ce avocati celebri ! Ca si rezerva asta e plina de prostovani, ba chiar cu studii superioare de doctorat si cu cursuri de perfectionare la San Sir !
      Da, da, sa-i vezi pe cate unii cum se mai infoaie in pantofii cu borticele, dati moca de la armata, de zici ca ei au inventat mersul pe jos !

      Ștergere
  6. Shpagarin Oprescu, shpagarul general al capitalei, nu a fost prins in flagrant, ci a fost citat de catre procuror, conform declaratiilor date de LCK !
    Pai, sa nu futi in gura toata presa, incepand de la Arici Pogonici si Cutezatorii, si pana la Cotideanu, Ajer Pres si alte Latrina 3 ?
    Pe cine sa mai crezi, pe presa, ori pe LCK dela Denea ?
    Oricum, toti merita futati in dinti, kear aciu pe meheDINTI, pentru manipulare.

    Huo, traeasca conducerea

    RăspundețiȘtergere
  7. Bue, eo cre ca Burcubarba ist al nost s-o'mbetat, ceva, ca tot clampanesc ca disperatu, insa nica aparitii !
    Buei puleandra, mai publica si niatali, ca nu mai stiu ce cacat am tot clantzanit, de dimineata !

    RăspundețiȘtergere
  8. Luni seară, avocatul Alexandru Chiciu, unul dintre avocaţii edilului de la Clocaria Capitalei, a precizat că Shpagarin Oprescu nu o să demisioneze.
    ============================================
    Absolut normal si firesc, aciulea la noi !
    Tipic politrucului din Romanistan. Imediat cum ii ia potera si ii baga la recoare, veti vedea, invariabil, ca:
    -niciunul dintre banditi nu se simte VINOVAT
    -toti derbedeii cica AU INCREDERE IN JUSTITIE
    -niciunul nu-si da DEMISIA, pentru ca absolut tot ce s-a intamplat a fost o facatura
    -cum incepe sa se imputa treaba, apar si problemele medicale !

    Si, mai mult decat atat, unii fac si circ ieftin, jucandu-se de-a sinuciderea ! Nu toti, ci numai unii !
    Sa enumeram ? Sau nu mai e cazul.

    RăspundețiȘtergere
  9. ...si-si mai lasa si barba, ei si copiii si nevestele si coaiele lor in semn de protest.:):)
    DC

    RăspundețiȘtergere
  10. aia cu "sinuciderea" e cunoscuta si de admin(oare)
    Se ia pielea de pe gat...se trage bine de ea(dar bine de tot) in functie de cat ai labarit-o toata viata...siiii se baga sisul,se trage glontele,etc.Se numeste "sinuciderea prin piele de curcan"Pe bune! puscariasii o stiu la capitolul ABC-dar
    DC
    ......doar adminu' sta si se mira(mira de la tvr 1)
    DC

    RăspundețiȘtergere
  11. @pmt
    nu arunci o privire si pe scmd? ca io am scris mai sus,dar tare vreau sa iti vad parerea.Esti tu un dinozaur comunist umflat prin popotele armatei la mocangeala si carat cu sarsanaua "la domitil" zeci de ani dar macar scrii binisor.Sa-ti fie iertate pacatele de shpagar la em100 luate jde ani
    bine ca te pocaiesti!!(pe dracu')
    DC ala din birtolomeu beat mereu(sarac si cinstit) si pot sa ma laud:si meserias!Si tu pmt-ule stai cu fortonase si plosca de cat ai mancat/baut/futut moca la "berou" io sunt robocop cu soroabe la inima de griji ,misiuni si alte magarii ale armatei pe care si tu o "conduceai"Acu pricepi de ce sunt in birtolomeu muci mereu? Tu si altii ca tine m-au facut din om, neom
    Capisci?
    DC

    RăspundețiȘtergere
  12. Noi ne cacanarasim pe noi, p-aciulea, cu mica si marea shpagareala, iar popoarele migratoare dau iama prin Europa, ca vizigotii odinioara ! Doar mijloacele de transport au evoluat, de la cal si kerutza, la tren si otobuz, ca, in rest, aceleasi clisee: hoarde migratoare, tabere si corturi, etc !
    Me uit la Sienen si me cotremor ! In izmene, evident, pen ca nu am de ce sa-mi fac probleme cu popoarili astea migratoari, de dau iama prin toata mUEa ! Eo am incredere deplina in otoritatile romane, ca intotdeauna si, mai ales, in organe ! Da, da, organele noastre e unice ca competenta !

    RăspundețiȘtergere
  13. Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, apreciază ca intolerabilă situația care s-a creat la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, unde s-a refuzat arborarea drapelului României, se arată într-un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

    "În calitate de viceprim-ministru pentru securitate națională și de ministru al Afacerilor Interne, solicit Primăriei și Consiliului Local din Sfântu Gheorghe să acționeze în litera și spiritul Constituției României și să arboreze drapelul național pe toate instituțiile publice locale. De asemenea, solicit Instituției Prefectului să verifice, prin prisma atribuțiilor ce-i revin, respectarea legilor statului român de către Primăria și Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, inclusiv în privința incidentului semnalat astăzi în presă, când veteranii români nu au fost lăsați să arboreze drapelul național pe clădirea Primăriei din localitate.
    =================================
    Va mai spusei eo, de nenumarate ori ca, bozgoroii astia migratori, halitori de ceardas cu paprika, fac cam ce vor prin colonia asta !
    Si va mai zisei eo ca, la migratorii astia, pana nu le-o dai la cap, ca la sarpe, nu te lasa sa traiesti !

    Bravo Gabutzu, pune niatale ODM regulamentara acolea, daca nu avem alte institutii ale statului care treboiau sa faca treaba asta si sa dea cu bozgoroii migratori de pereti !
    Da ce zic eo ! Institutia presedintelui e ocupata cu renovarile de bungalouri, institutia primului ministru e ocupata cu procesele penale, Sparlamentul e inke in vacanta si cu gandul la penziile speciale si tot asa !
    Hai, hai ! Cand ziceam ca or sa ne puna husarii matele pe prepeleci, ca la Ip, Traznea si Moisei, ma injura lumea ! Na, acusica or ajuns sa se stearga la cur cu drapelul national al Romanistanului !
    Chiar ca am ajuns mai rau decat o colonie multitribala ! Suntem mari scule de bascule numa prin textul Constitutiei, care zice si drege. In rest, pe teren, in realitate, suntem niste cacanari !
    Ia sa se fi intamplat o grozavie de asta in SU ale A !
    Ioi !

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri