Google Translate

vineri, 11 septembrie 2015

Pensionarii, din nou, in gura targului! Aratati cu degetul, batjocoriti de toti neispravitii! Nu hotiile, nu jafurile si jefuitorii de neam si tara...! Nu, pensionarii dupa unii, sunt RAUL acestei tari! Ce vorbiti voi, dobitocilor?



"STATISTICI.
Câţi pensionari trăiesc în România şi cum va fi pus pe butuci sistemul de pensii de la noi din ţară."

Peste 5,3 milioane de pensionari trăiau în România la sfârşitul acestei veri, potrivit celor mai recente statistici publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 25.000 faţă de trimestrul precedent. De altfel, cei mai mulţi pensionari trăiesc în Hunedoara, unde ponderea acestora în totalul populaţiei depăşeşte 26%, în timp ce la polul opus se află judeţul Iaşi, unde ponderea pensionarilor în populaţie nu depăşeşte 16,5%.

Aceleaşi cifre oferite de Institutul Naţional de Statistică evidenţiază şi că valoarea pensiei medii variază mult de-a lungul şi de-a latul României. Aşadar, dacă în judeţul Giurgiu valoarea medie a pensiei este de 711 lei, în municipiul Bucureşti ea atinge pragul de 1.122 de lei.

Diferenţe sunt şi în ceea ce priveşte raportul dintre numărul mediu de pensionari şi cel al salariaţilor, întrucât el prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la 5 pensionari la 10 salariaţi în Bucureşti la 17 pensionari la 10 ani în judeţul Giurgiu.

Cum va falimenta sistemul de pensii în 15 ani
Declinul demografic înregistrat de ţara noastră în ultimii 26 de ani, munca la negru, migraţia masivă în alte state europene şi creşterea speranţei de viaţă sunt doar câteva dintre cauzele care vor pune în genunchi sistemul actual de pensii.

Aşa susţin specialiştii, care atrag atenţia că într-un interval de 10-15 ani, sistemul de pensii va fi unul falimentar. Dacă la ora actuală, unui număr de 100 de persoane adulte îi revin 25 de persoane trecute de 65 de ani, proporţia se va dubla la nivelul anului 2050, când 100 de persoane ar fi nevoite să susţină financiar pensiile a 50 de bătrâni.

„Sunt mai multe fenomene care accentuează deficitul sistemului de pensii. Natalitatea, creşterea speranţei de viaţă şi emigrarea persoanelor de vârstă adultă fac ca piramida vârstelor să arate diferit. Practic, ea este umflată la mijloc şi are o bază foarte îngustă. Pe măsură ce trec anii, creşte proporţia bătrânilor şi scade proporţia tinerilor. Prin urmare, sunt tot mai mulţi pensionari la un salariat”, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Specialistul susţine că sistemul public de pensii a fost gândit ca un sistem Caritas, bazat pe principiul solidarităţii. „El funcţionează atâta vreme cât în sistem intră mai mulţi decât ies. În ultimii ani, fenomenul este unul invers, iar aşa cum Caritas a dat faliment, aşa se va întâmpla şi cu sistemul de pensii. Pentru cei care au acum 25-30 de ani, veştile nu sunt deloc bune”, a completat sociologul.
Munca la negru este un alt motiv pentru care sistemul de pensii riscă falimentul. Declinul acestuia ar fi început de 25 de ani, subliniază şi Costin Dumitru, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

„Un punct critic este lipsa unei instituţii de control. În România avem foarte multă muncă la negru, care ne afectează direct. Concret, 15% din tot ce înseamnă piaţa muncii, adică 600.000 de persoane, nu lucrează cu contract de muncă. De asemenea, migraţia masivă contribuie şi ea. Un număr foarte mare de contribuabili plătesc taxe sociale în alte ţări”, a explicat şeful BNS, adăugând că nici politicile educaţionale nu sunt concordante cu ceea ce se cere pe piaţa muncii.

„Când ies decreţeii la pensie, sistemul e în genunchi“

În consecinţă, absolvenţii reuşesc cu greu să îşi găsească un loc de muncă. „Practic, nu vine nimic din spate, nu intră nimic în mecanismul de contribuabili. Prin urmare, sistemul supravieţuieşte în felul următor: se împrumută de la bugetul de stat, luând bani care ar trebui să meargă spre inovaţie şi dezvoltare. Aceste sume sunt transferate în fondul public de pensii. Când vor ieşi la pensie decreţeii, persoanele născute la sfârşitul anilor ’60, sistemul va fi complet în genunchi”, a conchis Costin Dumitru.
 
În opinia acestuia, ar exista câteva soluţii: orientarea de fonduri structurale către dezvoltarea unor proiecte care să ajute la inserţia tinerilor în câmpul muncii, modernizarea sistemului prin informatizare şi majorarea salariului minim pe economie.

Raport INS: Populaţia continuă să scadă, cu intensităţi diferite pe sexe

România, la fel ca şi alte state membre ale Uniunii Europene, se confruntă cu consecinţele economice şi sociale complexe ale unei populaţii aflate într-un proces lent, dar continuu, de îmbătrânire demografică. Aşa se arată în raportul „Femeile şi bărbaţii. Parteneriat de muncă şi viaţă”, realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit documentului, care apare din doi în doi ani, populaţia ţării noastre continuă să scadă, însă cu intensităţi diferite pe sexe. Cercetătorii arată că sporul natural a avut evoluţii diferite în ceea ce priveşte bărbaţii şi femeile.

Populaţia de la sate, îmbătrânită

Astfel, sporul natural negativ a fost în anul 2013 de 1,2 ori mai mare pentru populaţia masculină decât pentru cea feminină, din cauza supramortalităţii masculine. Aceleaşi date arată că în mediul urban trăieşte o populaţie mai tânără decât în mediul rural, unde România are o populaţie predominant îmbătrânită.

„Problema îmbătrânirii populaţiei nu este numai o problemă demografică, ci mai ales una economică, socială, culturală, medico-sanitară, ce impune studiul acestui fenomen într-o viziune pluridisciplinară”, arată cercetătorii INS, adăugând că la 1 ianuarie 2014, aproximativ 19,4% din populaţia de la sate depăşise vârsta de 65 de ani. La aceeaşi dată, „longevivii”, segmentul populaţiei de 80 de ani şi peste, reprezentau 4% din totalul populaţiei, subliniază INS. Din totalul longevivilor, peste 35,5% erau bărbaţi şi 64,5% erau femei.

Vaslui, judeţul cu cei mai mulţi tineri

În ceea ce priveşte vârsta medie a populaţiei ţării, aceasta a crescut de la 39,6 (2008) la 41,2 ani (ianuarie 2014). „Diferenţieri în structura pe vârste a populaţiei apar mai pregnant în profil teritorial, determinate de variaţia teritorială a fenomenelor demografice şi a mişcării migratorii a populaţiei”, se specifică în raport.
Spre exemplu, judeţul Vaslui a fost considerat cel mai „tânăr” în 2014, la polul opus aflându-se municipiul Bucureşti. În acelaşi timp, judeţul Teleorman a înregistrat cel mai ridicat procent al populaţiei vârstnice, cea mai scăzută pondere a acestora fiind în judeţul Ilfov.

Perspective pentru anul 2060

Cercetătorii subliniază că în 2060, populaţia României ar ajunge, în variantă optimistă, la 14,3 milioane de locuitori, iar în varianta pesimistă la 12,5 milioane de locuitori.

 11 septembrie 2015
11 septembrie 2015

Citeste mai mult: adev.ro/nuis02

Sursa:

http://adevarul.ro/news/societate/statistici-pensionari-traiesc-romania-pus-butuci-sistemul-pensii-tara-1_55f2e8d5f5eaafab2c7f8934/index.html
------------------------------------------------------------

6 comentarii:

  1. hai c-am pus-o!!
    scriu si eu o postare idioata,ma duc sa ma pis(ca doar toti ne pisam nu-i asa?) si can' ma-ntorc adminu "a intors foaia" si articolul.Io acu ce sa fac? sa scriu pe asta? sa scriu pe al'ant?.....ma duc sa ma mai pis odata asa scremut,ca iar schimba nea burcu gazeta de perete pana ma intorc
    PS nu apar postarile cum schimba nea burcu articolele:):)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma doare la sex de sistemul de penzii romulan ! Sper ca, prin 2060, sa ma fi ushkit d-aciulea !
    Din pacate, cam asa este, ca in analiza de mai sus. Cine sa sustina sistemul de penzii ? Cele cateva milioane de paznici de mol, pe care firmele de paza ii platesc cu 857 de lei + bonuri de masa ? Cele cateva milioane de capsunari, maslinari si alti salahori, care muncesc la negru, ca niste sclavi de plantatie de bumbac ? Oltchimul care, prin programul luminos de guvernare Dottore-Plagiattore este in faliment ? Mineritul, care isi inchide tot mai multe porti, de la o zi la alta ? Armata, militia si zecile de mii de securisti sereisto-sepepisti muisti si verii lor setesisti, care nu produc niciun gram de plus valoare ?
    Pai, daca nema fabrice si uzine, inseamna ca nema muncitori, deci nema PIB de ala adevarat, deci nema bujet ! Traim din consum, din moluri si din veniturile aduse la buget de firmele de termopane, de la parterul blocurilor !

    traeasca conducerea !
    Ura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaslui, judetul cu cei mai multi tineri.
    ===================================
    Da, da, judetul cu cei mai multi tineri
    -futalai violatori
    -betivani
    -analfabeti
    -sarantoci likiti pomantului
    -care abandoneaza scoala

    Nu va vine a crede ? Faceti o vizita in acest judet si o sa trageti rapid concluzia ca, peste 1/3 din popolatie, traieste in conditii similare mezoliticului tarziu, spre epoca neolitica, in bordeie de pamant.
    Pe vremea cand mai miscau fabricile alea de rulmenti, de camasi si izmene, iar agricultura "duduia", iar crasmele se inchideau la ora 22, mai era cum era !
    Acusica sea, la peste 450 de localitati, cate sunt in judet, au doar 21 de gradinite ! Vezi Vikiliki-lindiki !
    Cu astia vreti voi sa sustineti sistemul de penzii, si asa sufocat de penzionarii de 42-47 de ani, "disponibilizati" din sistemul de AOPSN, care taie toata zioa frunze la caini ?

    Huoooo, pedeleul !

    RăspundețiȘtergere
  4. Miting de solidaritate cu refugiații, la Cluj Napoca

    Un grup de câteva zeci de persoane a participat, sâmbătă, la un miting de solidaritate cu refugiații organizat în centrul oraşului Cluj-Napoca.
    "Refugiații sunt bineveniți", "Xenofobia ucide omenia", "Români, hai că se poate. Solidaritate" sunt câteva din mesajele transmise de participanții la miting, potrivit Agerpres.

    Clujenii adunați la manifestare și-au declarat inclusiv disponibilitatea de a participa efectiv la activitățile organizatorice necesare pentru găzduirea refugiaților din România și chiar să gătească pentru aceștia.
    ======================================

    Sa le gateasca boc (boc=cacat in limba turca) si cu pedelicii lui.
    Eo nu simt nevoia de areboi refugiati p-aciulea si, mai ales, in sectoru 5 care este, care-i plin de refugiati, din toata tara, aici ! Ma uit la masinile parcate, printre bloace, si numai numere de provincie vad ! Toti s-au refugiat aciulea, dupa locuri de munca, la mare concurenta cu cetatenii din Ciaina Taun, care controleaza Dreagonul Rosiu si cu indienii din Reahova, care controleaza tot segmentul cu spalatul parbrizelor, la intersectii !
    Da, da, asa ca, sa-i ia halitorii de clisa si jumari pe toti !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut sâmbătă Greciei să protejeze mai bine frontierele externe ale Uniunii Europene, în contextul în care Germania se confruntă cu un număr tot mai mare de imigranți în ultimele săptămâni, informează AFP.
    =========================================

    Aha ! A inceput sa se vada morcovul, la orizont ! Acum Grecia e vinovata, ca nu-i pusca la granita si ii lasa pe areboi sa marsaluiasca catre Bundestag !
    Pe surse, am aflat ca areboii au o pozitie ferma pentru tarile in care vor sa ajunga, Romanistanul fiind exclus total din optiunile lor ! Mai mult decat atat, au amenintat ca se vor arunca din trenuri, in situatia in care vor fi deportati in Romanistan, in cadrul programului de cote obligatorii !
    Zau, nu mint !

    RăspundețiȘtergere
  6. fir-ar sa fie pemeteule: iar ai zis-o!!
    nema productie,nema vanzari nema export,nema bani....pula buget
    of of iar te laud si n-as vrea.
    DC
    PS export ar fi ceva.De pilda de "destepti" ce suntem exportam copaci/importam mobila(vezi si barosanul IKEA) sau exportam fier vechi si importam laptop-uri sau mertane asa de "par eczamplu"
    la carbune exportam mult si incasam o p**a......si exemplele sunt nenumarate....adica pur si simplu TOATE....asta s-a ales din revolutia pulei.....oaii ce urat vorbesc!: dar adevarat!!
    DC

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri