Google Translate

vineri, 13 noiembrie 2015

Pensii. Pensii private facultative – capcanele din spatele banilor pentru bătrânețe. Citeste, este folositor, merita!


In România există în acest moment trei tipuri de pensii. Multe, vei spune. Este și normal, pentru că trăim într-o țară de pensionari. Nu râde, și tu vei îngroșa rândurile lor mai devreme sau mai târziu.

10.5% din venitul tău brut ajunge în contul pensiei de stat. Cunoscută și sub numele de Pilonul I, această pensie este obligatorie și n-ai cum s-o fentezi dacă muncești legal. Aproape jumătate din această contribuție ajunge în contul pensiei private obligatorii. Și asta e obligatorie, dar măcar nu este de stat și ai marele avantaj că primești garantat o sumă cel puțin egală cu cea cu care ai contribuit pe parcursul anilor. 6.29 de milioane de români au un cont de pensie privată obligatorie, așa numitul Pilon II.
 
Pensii private (aproape) la cheremul tău

Pardon, am vrut să zic pensii private facultative. Aici, în așa-numitul Pilon III, regăsim 336.456 de persoane care au acceptat de bună voie și nesilite de nimeni să dea bani pentru a-și asigura bătrânețile. Dar oare așa o fi?

Probabil că mulți dintre cei care investesc în fonduri private facultative o fac pentru că aceste contribuții sunt deductibile fiscal în limita a 400 EUR/an din venitul brut. Asta înseamnă că, dacă investești într-o pensie privată facultativă, plătești impozite mai mici și pui și un ban deoparte pentru bătrânețe. În plus, banii ăștia sunt investiți și pe bursă, așa că poți avea randamente superioare.

Sunt banii tăi, dar te bucuri de ei în anumite condiții

Bun, dar când poți intra tu în posesia banilor investiți într-un fond de pensii private facultative? Legea (nu) este foarte explicită în acest caz. Trebuie să îndeplinești trei condiții: ai împlinit 60 de ani, ai plătit contribuții timp de 90 de luni (adică 7 ani și 6 luni), iar valoarea portofoliului depășește un anumit nivel impus de lege (care, desigur, nu a fost încă stabilit, pentru că… România).

Acum imaginează-ți că suntem undeva prin anii 2040-2050, ai 59 de ani, rămâi fără job și nu ai reușit să pui bani deoparte. Din cauza vârstei, nu te mai angajează nimeni, iar muncile ușoare pe care le-ai putea face au fost demult lăsate în sarcina roboților. Ce faci? Dai fuga la administratorul contului tău de pensie privată? Ghinion: poți să ai și 50.000 de lei în cont, dar până nu faci 60 de ani nu-i vei putea accesa sub nici o formă. Pregătește-te pentru un an de chin sau…

Fă-ți propriul tău fond de pensie privată facultativă

Eu îți propun o alternativă simplă la pensia privată facultativă. Îți propun să-ți faci propriul tău fond de pensie privată, fără să mai apelezi la firme de specialitate. Îți propun să economisești.
Pune într-un depozit bancar sau într-un cont de economii toți banii pe care intenționai să-i investești într-o pensie privată facultativă. Da, dobânzile la depozite sunt infime, iar banii din pensia privată facultativă îți puteau aduce randamente mai mari, pentru că o parte din ei sunt investiți pe bursă. Da, trebuie să dai dovadă de disciplină pentru a rezista tentației de a cheltui banii pe cel mai nou iPhone.

Dar, în momentul în care împlinești 59 de ani și nu te mai angajează nimeni, poți să accesezi liniștit banii din propriul tău fond de pensie privată. Iei câți vrei, cum vrei, pentru că tu ești cel care decide. Tu ești propriul stăpân pe banii tăi. Și îți garantez că prima bere pe care o vei bea din propria ta pensie privată va fi și cea mai bună bere din viața ta.

Sursa: https://www.cavaleria.ro/finante/pensii-private-facultative/
----------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri