Google Translate

joi, 10 decembrie 2015

10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Reamintiti-va ca aveti drepturi... macar o data pe an!


10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Ce drepturi cred românii că li se încalcă.

Anul acesta se împlinesc totodată 25 de ani de când s-a înființat la București Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Deși se presupune că, de 25 de ani, suntem familiari cu noțiunile fundamentale privind drepturile și libertățile cetățenești, un studiu național făcut anul acesta la cererea APADOR-CH arată că oamenii nu-și cunosc așa de bine drepturile în România democrată. 72% dintre români recunosc că nu sunt bine informați în privința drepturilor pe care le au, dar 80% dintre ei consideră că le sunt încălcate drepturile civile. Cel mai des încălcate se consideră a fi: dreptul la o judecată echitabilă (61%), dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară ( 59%) și dreptul de protecție a proprietății (58%).

Conform studiului, instituțiile menționate de respondenți că încalcă frecvent drepturile omului în România sunt: Guvernul României (62%), instanțele de judecată (60%), Parlamentul și sistemul de sănătate (57%) și administrația locală (50%).

Chiar dacă unii consideră că drepturile și libertățile cetățenești sunt respectate, odată dobândite în decembrie 1989, realitatea ne arată că ele sunt foarte ușor de încălcat. Garanția respectării drepturilor omului presupune un demers susținut, care antrenează instituții ale statului, organizații neguvernamentale și cetățeni. Este important ca statul să le respecte drepturile cetățenilor, dar la fel de important este ca ei să și le cunoască, și să le revendice permanent, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

Pentru a-i ajuta pe cetățeni să fie mai combativi și conștienți de drepturile lor, APADOR-CH a lansat anul acesta un site dedicat – www.drepturicivile.ro – unde acordă consultanță juridică gratuită. Site-ul conține informații generale despre drepturile omului și metode utile prin care cetățenii pot interacționa cu instituțiile, în diverse spețe concrete. 
 

Sursa: REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/10-decembrie-ziua-interna-ionala-a-drepturilor-omului-ce-drepturi-cred-romanii-ca-li-se-incalca_1846971.html#ixzz3tuBjIP4p

=============================

6 comentarii:

  1. Apropo de... 'instantele de judecata'/de Dumnezeu pe pamant:
    -----------
    Si numele printului Paul apare in dosarul DNA. Acesta urma sa fie audiat tot miercuri la DNA Brasov, insa i s-a facut rau pe drum si a ajuns la spital la Ploiesti.

    In drum spre DNA, printului Paul i s-a facut rau si a ajuns la spital

    Procurorii DNA ancheteaza retrocedarea a 46,78 de hectare de teren si padure pe care printul Paul le-a obtinut in 2006 in Snagov, dupa ce s-a descoperit ca sunt documente care arata ca acel teren n-ar fi fost niciodata al Casei Regale, si totusi o instanta de judecata a stabilit contrariul.[????!!!????]

    Intre timp, mare parte din teren a fost vanduta de nepotul lui Carol al II-lea mai multor persoane, printre care si lui Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase.

    Ancheta deschisa inca din 2010 se sprijina pe un raport de audit al Curtii de Conturi, care a prezentat situatia tuturor retrocedarilor din 1990 pana in 2012.

    Inspectorii sustin ca Paul de Romania ar fi primit ilegal din padurea "Fundul Sacului", de pe malul lacului Snagov.

    Sursa: http://www.ziare.com/stiri/dna/dosarul-truica-andronic-cum-a-fost-folosit-cotidianul-evenimentul-zilei-stenograma-1398375?
    ======================
    Cum?
    Ce-a facut... instanta???
    Adica... oarece judecator/judecatori???
    Mai sa fie... de ce asa??? Cine si cum raspunde???
    Stati linistiti! NIMENI. Ei sunt... 'picior de Dumnezeu'!

    RăspundețiȘtergere
  2. Primim 5% de la 01.01.2016.Cititi
    AICI... noutatile!
    ------------------
    http://mhblogonline.blogspot.ro/p/ultima-ora.html

    RăspundețiȘtergere
  3. IMPORTANT.
    CE SE SCHIMBĂ DE FAPT ÎN LEGEA PENSIILOR MILITARE. Vizionati aici:
    ---------------------
    http://mhblogonline.blogspot.ro/p/ultima-ora.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi 'Puncte de vedere...'
      -------------
      Cititi aici: http://mhblogonline.blogspot.ro/p/ultima-ora.html

      Ștergere
  4. COMENTARII:
    ----------
    OUG nr. 57/2015 privind indexarea actualelor pensii pentru militari si de taiere a viitoarelor pensii militare.
    ------------------------------
    Cititi aici: http://mhblogonline.blogspot.ro/p/ultima-ora.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru ei... sunt bani, nu-i asa?
    -----------
    Primarii şi şefii de CJ ar putea primi
    pensii speciale de 6.500 de lei lunar.
    -------------------------
    Potrivit legii privind Statutul aleşilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o "indemnizaţie pentru limită de vârstă" (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.

    Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă. De subliniat că aceste dispoziţii se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

    Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet. Pensia se calculează în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

    http://www.gandul.info/stiri/primarii-si-sefii-de-cj-ar-putea-primi-pensii-speciale-de-6-500-de-lei-lunar-14930362

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri