Google Translate

joi, 28 ianuarie 2016

Cum vor fi recalculate pensiile militare şi pe cine avantajează noul sistem. Pensiile militarilor, între mit şi realitate. Nu sunt bani pentru pensii si salarii? Eroare! Sunt si mai raman! Cine nu-i 'gaseste', sa plece!


Pensiile militarilor, între mit şi realitate.
Cum vor fi recalculate şi pe cine avantajează noul sistem

În urma modificării legii pensiilor militare de stat, tot mai mulţi rezervişti s-au arătat nemulţumiţi de schimbările care duc la reducerea pensiei. Sute de militari în rezervă au protestat în Piaţa Victoriei, împotriva noii formule de calcul a pensiilor militarilor.

Pentru ca toţi pensionarii MAI să fie lămuriţi, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a dispus o serie de măsuri pentru informarea acestora la noile prevederi legislative. Mai exact, acesta a înfiinţat o linie telefonică specială. De luni până vineri, pensionarii MAI pot suna la numărul de telefon 021.2648505, în intervalul orar 08.00 - 16.00. Pensionarii vor fi îndrumaţi şi consiliaţi de către specialişti ai Casei de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru că mulţi dintre ei nu au înţeles cum va fi calculată pensia, ce venituri se includ în baza de calcul şi ce nu, directorului-adjunct al Casei de pensii sectoriale a MApN, colonel Florentin Răduţ a explicat într-un interviu publicat pe site-ul armataromaniei.ro cum vor fi calculate pensiile militarilor şi ce modificări au intervenit.

„Prin acest demers legislativ s-a avut în vedere stabilirea unei baze de calcul a pensiei prin valorificarea exclusiv a soldelor/salariilor lunare brute realizate din exercitarea funcţiei de bază, actualizate la data deschiderii dreptului de pensie. De asemenea, s-a stabilit cu exactitate care venituri nu se includ în baza de calcul.

Prin intrarea în vigoare a noii legi, la 1 ianuarie 2016, pensiile stabilite în baza legislaţiei anterioare pentru militari vor deveni pensii militare de stat, fapt ce presupune recalcularea acestora după noile principii. Însă Legea nr. 223/2015 nu a stabilit de la început un termen în interiorul căruia casele de pensii sectoriale să aplice prevederile acesteia.

Pentru remedierea acestei situaţii, în cuprinsul noului act normativ au fost introduse prevederi clare şi termene precise pentru recalcularea, în condiţiile art. 109 şi 110, a tuturor pensiilor aflate în plată în prezent, împrejurare de natură să elimine posibilitatea apariţiei unui nou val de litigii de anvergura celui din anii 2010-2012", a declarat Florentin Răduţ.




Pe talonul de pensie din ianuarie va fi introdusă o menţiune prin care pensionarii vor fi înştiinţaţi că, până la data de 30.06.2016, îşi pot exprima opţiunea cu privire la perioada de timp avută în vedere pentru realizarea recalculării pensiei, conform art. 109 sau 110 din Legea nr. 223/2015. Mai exact, pensionarii trebuie să transmită Casei de pensii a Ministerului Apărării Naţionale o cerere, în care să menţioneze cele şase luni consecutive din ultimii cinci ani pentru calculare. În cazul în care nu vor transmite această cerere, calcularea se va face pe ultimele şase luni din activitatea de militar.

„În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare. Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare.





 

Stagiile de cotizare nevalorificate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 (1.01.2016), precum şi cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica în sistemul public de pensii.

Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul pentru vechime cumulată de cel puţin 25 de ani. Pentru fiecare an care depăşeşte cei 25 de ani, se adaugă câte 1% din baza de calcul. Totodată, se acordă un spor de 3%, 6% sau 9%, în funcţie de contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget.

Pensia astfel stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223/2015, nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul. La cuantumul astfel obţinut, în funcţie de clasa ordinului Meritul militar deţinut, se adaugă un spor de 10%, 15% sau 20%, prevăzut la art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare”, a adăugat directorul adjunct al Casei de pensii sectoriale a MApN.

Sursa: http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-pensiile-militarilor-intre-mit-si-realitate-cum-vor-fi-recalculate-si-pe-cine-avantajeaza-noul-sistem-278397
-------------------------------------------------------------

 Click here:

2015. Stiri. ULTIMA ORA. Despre pensii si pensionarii militari. Proiectul legii privind pensiile militare

 http://mhblogonline.blogspot.ro/p/ultima-ora.html

============================================== 

=======================================================

2 comentarii:

  1. 'O noapte incredibilă în Iowa împreună cu minunații noștri veterani!', a postat pe Twitter Donald Trump. 'Am strâns șase milioane de dolari în timp ce politicienii au vorbit', a adăugat el.
    -------------------------
    FELICITARI!
    Un exemplu, demn de urmat si de politicienii damboviteni!
    -------------------------
    Sursa: Donald Trump, învingător după dezbaterea republicană la care nici măcar nu a participat

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/donald-trump-invingator-dupa-dezbaterea-republicana-la-care-nici-macar-nu-a-participat_1875698.html#ixzz3ydc9PkRH

    RăspundețiȘtergere
  2. Pensiile militare.
    Incepe in Parlament batalia pentru modificarea art. 40
    al OUG nr.57/2015 privind pensiile militare.
    Luni 01 02 2016 incepe Sesiunea parlamentara.
    -----------------------------
    Detalii,
    http://mhblogonline.blogspot.ro/p/ultima-ora.html

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri