Google Translate

Dictionar WebDex online

miercuri, 13 iulie 2016

Cine si de ce 'a dat foc la puscarii'? O ANALIZA pertinenta, de luat in seama... si masurile ce se impun legal. UPDATE. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la TVR: Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare prin graţierea unor persoane


Rezultate surprinzatoare obtinute de Mihai Gadea si Rares Bogdan.
 Campanie de succes la televiziunile puscariasilor 

Antena 3 duce de cateva saptamani bune o campanie furibunda in favoarea gratierii unor pedepse, sustinuta si de Realitatea TV. Ambele televiziuni au pe cineva de scos. Gadea, Ciuvica&co pe Dan Voiculescu. Rares Bogdan, Cozmin Gusa&co pe Maricel Pacuraru. Desi aparent se detesta, cele doua televiziuni se potenteaza reciproc pe un subiect de interes comun: justitia. Cand Tavi Hoandra a atacat-o incalificabil pe ministrul justitiei, Raluca Pruna, in urma cu o saptamana, Gadea l-a laudat pentru isprava difuzand integral monologul colegului sau despre "crimele din puscarii".

De notat ca Realitatea nu si-a aparat detinutul asa cum a facut-o Antena 3, cand dosarul se afla in stare de judecata. Acum insa diferentele s-au sters. Ambele au devenit televiziunile oficiale ale puscariilor din Romania.

Campania s-a intensificat si a atins apogeul dupa ce ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat, intervenind intr-o emisiunea lui Tavi Hoandra, ca gratierea ar putea fi una din solutiile  propuse pentru a rezolva problema supraaglomerarii din inchisori. A fost o eroare, am explicat in textul Cum golim inchisorile si de ce putem face asta si fara gratiere

Dar declaratiile ministrului justitiei (fara precedent pe o tema atat de delicata) au dat sperante tuturor.

Antena 3 si-a concentrat campania pe cazul unei mame care ar fi furat din supermarket pentru fiica ei, folosindu-se de drama minorului pentru a umaniza la maxim actul de gratiere. Apogeul abjectiei a fost atins luni seara, cand  fetita de zece ani a fost pusa sa vizioneze in direct un  pseudo-interviu cu mama ei in timp ce Gadea explica faptul ca in Italia de pilda un astfel de caz n-ar fi pedepsit penal. Intre timp, ziarul Adevarul dezvaluise ca femeia condamnata "doar pentru ca a furat un salam si o bucata de cascaval" pentru fetita ei mai fusese de fapt condamnata pentru furt, s-a sustras cercetarii si furase mai multe bunuri, nu doar mancare.

In lupta pentru gratiere au fost aruncate insa toate resursele, nu doar cele mediatice. Site-ul Luju a anuntat duminica, 10 iulie, ca "un grup de ONG-uri a depus la Ministerul Justitiei un proiect de lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea colectiva a unor pedepse".  Alta manipulare, deoarece la o simpla intrebare adresata Ministerului Justitiei in legatura cu  numele acestor ONG-uri, raspunsul a venit previzibil: "Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 12 iulie 2016, vă informăm că am primit de la Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS) o petiție care este în curs de soluționare." Deci nu vorbim de un grup de ONG-uri, ci de unul singur, cel infiintat de Dan Voiculescu. FACIAS propune, intre altele, si gratierea partiala a pedepselor mai mari de zece ani, unde se incadreaza si Voiculescu.

De cealalta parte, Realitatea TV, prin Rares Bogdan, a continuat luni seara sa denunte conditiile din inchisorile romanesti si chiar sa ameninte cu plangere penala conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe motiv ca nu pun in aplicare solutiile propuse de Avocatul Poporului. Bogdan l-a ridicat in slavi pe Victor Ciorbea, caruia i-a multumit public pentru raportul despre penitenciare. Tot luni, Rares Bogdan a atacat procurorul DNA care l-a adus la audieri pe un inalt prelat ortodox, mitropolitul Laurentiu Streza.

Toata aceasta campanie, plus eroarea ministrului justitiei de a anunta ca va propune gratierea ca solutie pentru conditiile proaste din penitenciare si anuntul inexact ca Romania risca sa plateasca amenzi de 80 de milioane de euro din cauza supraaglomerarii din inchisori, au avut ca efect un protest la Rahova si o revolta izbucnita la penitenciarul de la Iasi. Presa locala difuzeaza imagini cu rudele detinutilor care au prins din zbor ideea agiata la televiziuni si de ministrul justitiei agitand pancarde cu "gratierea".

Toate acestea sunt eforturi demne de o cauza mai buna, numai ca lumea s-a cam speriat pe buna dreptate. Lucrurile au ajuns iarasi mult prea departe. Greu de crezut ca gratierea va mai figura printre solutiile propuse de Ministerul Justitiei dupa tot iuresul facut de Voiculescu&co. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, trebuie sa inchida si sa opreasca urgent orice fel de dezbateri sau discutii despre gratiere ca solutie la supraaglomerarea din inchisori inainte de a lua foc tot sistemul penitenciar. Daca o va face, va aparea ca promotorul intereselor lui Voiculescu in Guvernul Ciolos. Nu cred ca doreste sa se intoarca la Bruxelles la brat cu Serban Nicolae. Doar el mai are curajul sa promoveze in Parlament proiecte de legi cu amnistii si gratieri.

In rest, Voiculescu poate sa-i scrie mai departe ministrului justitiei misive ironice pe hartie velina daca asta-l racoreste pe caldurile astea, dar ma tem ca nu-l va ajuta la nimic.  Dimpotriva, as zice. Tot ce face azi se intoarce impotriva lui, cum s-a intamplat de altfel tot timpul. Televiziunile puscariasilor au reusit sa arunce penitenciarele in aer. E un succes incontestabil. (Vezi fotogalerie in Ziarul de Iasi)Rezultatul surprizator este ca tocmai si-au compromis sansele de a convinge publicul ca gratierea e un lucru bun. Nimeni nu se simte foarte linistit vazand imaginile de la Iasi cu puscariasi urland doua zile la rand pe acoperisul inchisorii si cu rudele borfasilor tipand ca vor sa-si ia infractorii acasa. Nimeni intreg la cap nu doreste sa deschida puscarii intr-o tara sleita de hotie. Orice guvern sau partid care sustine oficial termina prost.

Evident, pe Voiculescu l-a scos din minti si ordonanta care i-a aruncat la cos cele zece capodopere scrise la Rahova. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, le-a diminuat masiv scriitorilor sansa unei liberari conditionate. Daca ne uitam cu atentie in sentinta lui Voiculescu, intelegem mai bine de unde atata agitatie. In mod normal, pedepasa se reduce la jumatate tinand cont de varsta si la o treime daca se adauga zilele muncite. Numai ca nu stim sigur cat a muncit pe bune si cat l-au pontat din pix, dat fiind ca s-a lacomit.

Ce-l ingrozeste pe Voiculescu pe buna dreptate e perspectiva de a mai sta cativa ani buni la Rahova, plus ca risca sa-l ajunga din urma si condamarea in dosarul de santaj. De aici toata isteria cu gratierea, dar iarasi observ ca Voiculescu face ce stie el mai bine. E gata sa dea foc la tara ca sa-si scape el pielea. Adica sa deschida larg usa puscariilor sperand ca se va strecura si el cumva afara, dar ceva imi spune ca iarasi i-a iesit exact pe dos.

Citeste mai multe despre   

Sursa:  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21153157-rezultate-surprinzatoare-obtinute-mihai-gadea-rares-bogdan-campanie-succes-televiziunile-puscariasilor.htm
-------------------------------------------------------- 
==============================================
----------------------------------------

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Telejurnal:  
Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare prin graţierea unor persoane

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost miercuri seara în direct la Telejurnal, pentru a vorbi despre situaţai din ultimele zile din penitenciare.

Ministrul Justiţiei crede că graţierea sau amnistia nu pot rezolva problemele din penitenciare.  Raluca Prună a explicat în direct la Telejurnal că şi alte state au folosit graţierea, iar statistica arată că asta nu a dus la rezolvarea problemelor. Ministrul Justiţiei a anunţat că va lansa o dezbatere publică privind situaţia din penitenciare.

O graţiere rezolvă problema aici şi acum. Noi trebuie să ne asigurăm că în penitenciare avem condiţii demne, indiferent de cine cum intră în penitenciar, a subliniat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a făcut din nou apel la deţinuţi, să nu escaladeze situaţia, pentru că asta nu va aduce o rezolvare mai grabnică a problemelor lor, dar şi la mass media, să nu inflameze situaţia prin modul în care transmite ceea ce se întâmplă. Raluca Prună a precizat că totul a pornit de la un caz singular (un deţinut care a dat foc celulei). 

Declaraţiile Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, la Telejurnal:
 • De la începutul acestor proteste conlucrez cu ANP pentru a fi informată
 • În acest moment avem informaţii că sunt proteste în 10 penitenciare, dar nu se ştie numărul exact
 • Sunt multe persoane care au refuzat masa
 • Avem o problemă de sistem în penitenciare, e o problemă gravă
 • Între 2000 şi 2004 am vizitat aproape toate penitenciarele
 • Situaţia nu s-a schimbat foarte mult, este gravă
 • Apelul meu pentru persoanele aflate în detenţie este că nu e în interesul lor să escaladeze această situaţie
 • Am făcut apel la încă puţină răbdare
 • Cei din penitenciare sunt pregătiţi pentru această situaţie
 • Lucrătorii din penitenciare - şi pentru ei e o situaţie grea
 • Unii deţinuţi s-au urcat pe acoperiş, alţii şi-au incendiat camera
 • 3 iulie e momentul în care o persoană aflată în detenţie şi-a incendiat camera
 • Am discutat cu cei aflati in camerele alăturate şi mi-au spus că nu a fost niciun protest
 • Totul a pornit de la un caz singular
 • Persoana respectivă era sub un tratament medical
 • Multi deţinuţi fumează, deci e posibil ca, dacă ai o brichetă, să-ţi incendiezi camera
 • E regretabil, iar mesajul meu ca ministru al Justitiei este că avem o situaţie gravă
 • Deschid o dezbatere publică, o consultare
 • Despre amnistie şi graţiere: graţierea nu este o optiune pentru mine, am declarat asta după preluarea mandatului
 • Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare graţiind persoane
 • Au graţiat şi alte state şi statistica ne arată că aceasta nu este o soluţie
 • O graţiere rezolvă problema aici şi acum
 • Noi trebuie să ne asigurăm că penitenciare avem conditii demne indiferent de cine cum intră în penitenciar
 • Înainte de a ajunge la graţiere există alte mijloace
 • Dar nu vreau să anticipez nimic din dezbaterea publică
 • E posibil ca, pe un fond de emoţie, noi înşine să escaladăm situatia
 • Eu noi voi lua decizii populiste pe acest fond emoţional, fără dezbatere publică
 • Eu am fost invitată de premierul Cioloş în acest guvern, e o funcţie temporară
 • Eu pot pleca oricând îmi cere premierul
 • Despre demisia pe care a cerut-o directorului ANP: Am cerut demisia directorului ANP şi după aceea am constatat că avem nişte reguli care spun că, în fiecare an, performanţele unui funcţionar sunt evaluate
 • Persoana despre care vorbim a fost evaluată ca având o performanţă excepţională
 • M-am gândit că nu are rost să forţez norma de drept folosită în România
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în cursul acestei zile, legat de situaţia din penitenciare, că ştie care sunt problemele, iar acestea    datează de peste 20 de ani.

Ministrul Justiţiei  a subliniat că sunt necesare măsuri imediate care să corecteze precaritatea din sistem, care să rezolve supraaglomerearea, chestiunile stabilite prin norme cu privire la harnă, la accesul la muncă, la asistenţa medicală şi la pregătirea reintegrării sociale a persoanelor aflate în detenţie.

Sursa:  http://stiri.tvr.ro/ministrul-justitiei--raluca-pruna--la-telejurnal--nu-putem-rezolva-conditiile-din-penitenciare-prin-gratierea-unor-persoane_76400.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------

5 comentarii:

 1. Sindicate ale angajaţilor ANP: La originea revoltelor din închisori se află televiziunile ai căror patroni sunt în detenție.
  ==============================
  Două sindicate ale angajaţilor din penitenciare - Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Naţională a Lucrătorilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FNLANP) - susţin că la originea revoltelor izbucnite în mai multe închisori din ţară se află televiziunile ai căror patroni sunt în detenţie. SNLP avertizează că, dacă în timpul protestelor, membrii de sindicat vor fi agresaţi, vor protesta în faţa posturilor TV pe care le consideră responsabile de această situaţie. La rândul său, FNLAP critică „reacţia slabă” a conducerii ANP, scrie News.ro.

  „Putem înţelege interesul şi ignoranţa tuturor celor care trâmbiţează o preocupare pentru condiţiile de detenţie. Nu înţelegem demersul din perspectiva în care nu am văzut o zbatere în zona în care am putea creşte numărul locurilor de cazare. Nu putem înţelege nici faptul că până la momentul în care, în penitenciare, nu au ajuns persoane cu influenţă în zona media sau potente financiar, sistemul penitenciar nu a fost un subiect pe ordinea de zi a media”, remarcă liderul Federaţiei Sindicatelor din ANP, Florin Şchiopu, într-o postare pe site-ul organizaţiei sindicale.

  El acuză şi Ministerul Justiţiei de ignoranţă.

  „Nu ieşim că avem condiţii de detenţie improprii când responsabil de acest lucru este atât Ministerul Justiţiei, cât şi Guvernul României. Nu ieşi că iei în calcul o amnistie sau graţiere, în condiţiile în care ai Parlamentul în vacanţă şi tu, Guvern, nu eşti abilitat să emiţi vreo normă în acest sens. Cred că situaţia actuală ar trebui asumată de Guvernul român şi găsite soluţiile care să nu vulnerabilizeze personalul de penitenciare”, afirmă liderul sindical.

  În opinia sa, este „imperativ necesară” aplicarea prevederilor legale detinuţilor care distrug, care incendiază şi celor care consideră că folosirea forţei este soluţia.

  „Aceste lucruri sunt asumate de ANP, respectiv că în România penitenciarele sunt supraaglomerate. Din păcate, lucrurile nu depind de noi. Dacă am găsi locaţii care să modifice structura de cazare, am fi primii care ne-am dori. În condiţiile actuale ale deţinuţilor, de aglomerare, trăieşte şi personalul. Spre deosebire de deţinuţi, care pot cere unele lucruri, angajaţii nu au cum să ceară pentru că sistemul penitenciar nu le poate rezolva azi problema”, a declarat Şchiopu pentru News.ro.

  Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) susţine că scopul final al acestor demersuri este acela de a forţa o amnistie.

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Sindicatele+angajatilor+ANP+La+originea+revoltelor+din+inchisori

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „Patronii de trusturi trebuie extraşi, până nu li se adaugă alte condamnări. Ceilalţi deţinuţi nu contează, folosesc scopului”, afirmă sindicaliştii într-o postare pe site-ul SNLP.

   Sindicatul susţine că, exceptând Penitenciarul Poarta Albă, nu au fost înregistrate încă proteste în unităţi care includ regimurile semideschis şi deschis. De asemenea, SNLP susţine că, deşi la Penitenciarul Jilava nu sunt proteste, mai multe care de transmisie ale televiziunilor se află la poarta închisorii, ceea e poate reprezenta o provocare.

   „Dacă un singur coleg de-al nostru va păţi ceva din elanul vostru de a vă recupera patronii încarceraţi, ne vom invita singuri în platou. În platoul din faţa televiziunilor. Şi vom protesta. Legal. Cât va fi nevoie. Vom protesta pentru libertatea presei!”, avertizează sindicaliştii.

   Ei spun că sunt expuşi permanent agresiunilor, lucru pe care şi-l asumă, dar cer să fie lăsaţi să îşi facă meseria.

   Deţinuţi din penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea-Ciuc, Giurgiu, Vaslui şi Brăila au protestat în ultimele două zile, peste 700 au refuzat hrana, nemulţumiţi de condiţiile de detenţie, printre care supraaglomerarea şi serviciile medicale, a anunţat, miercuri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În unele unităţi a fost alarmat personalul şi s-a cerut sprijinul jandarmilor şi al pompierilor, pentru că unii deţinuţi au incendiat mai multe haine şi le-au aruncat de la ferestrele celulelor.

   Miercuri, la Penitenciarul Rahova au intrat în refuz de hrană peste 20 de deţinuţi, solidarizându-se cu ceilalţi deţinuţi care protestează la alte unităţi din ţară. De asemenea, mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Bistriţa au protestat miercuri, unii dintre ei urcându-se pe acoperişul unităţii, iar alţii ţipând din celule, nemulţimiţi de condiţiile de detenţie. Alţi deţinuţi au protestat din celule, izbind cu gamelele de gratii sau fluturând cearşafuri.

   Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat miercuri că înţelege nemulţumirile şi nerăbdarea deţinuţilor care protestează, pentru că ştie că aşteaptă de prea mult timp să fie găsite soluţii la problemele din penitenciare, dar le transmite că escaladarea tensiunilor nu va duce la adoptarea de măsuri grăbite şi ea nu va lua nicio măsură sub presiune. Raluca Prună le cere deţinuţilor să aibă răbdare, pentru că se lucrează la găsirea rapidă a unor soluţii, care să rezolve supraaglomerarea şi alte probleme din penitenciare, cum ar fi cele privind hrana şi accesul la muncă.

   Raluca Prună s-a adresat deţinuţilor, spunând că speră că aceştia o văd, şi le-a transmis că aceste proteste nu servesc nimănui, nici lor, nici societăţii.

   http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Sindicatele+angajatilor+ANP+La+originea+revoltelor+din+inchisori

   Ștergere
 2. Fost șef al Administrației Penitenciarelor: Protestele se pot extinde în alte penitenciare dacă trusturile finanțate de deținuți continuă acțiunile.
  =============================
  Sorin Dumitraşcu, fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, spune că protestele din închisori de pot extinde, în condițiile în care trusturi media „patronate sau finanțate” își continuă campaniile care duc la crearea unei aşteptări în rândul deţinuţilor, în ceea ce privește o potenţială amnistie şi graţiere.

  „Protestele se pot extinde în alte penitenciare dacă trusturile finanţate de deţinuţi continuă aceste acţiuni, şi - cu siguranţă - vor fi pagube materiale deloc de neglijat. Şi, nu este deloc de neglijat riscul pentru personal şi pentru deţinuţi în cazul în care aceste evenimente se vor agrava”, a spus Sorin Dumitraşcu, fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în prezent expert în penitenciare în programe europene, într-un interviu pentru HotNews.ro.

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Fost+sef+al+Administratiei+Penitenciarelor+Protestele+se+pot+ext

  RăspundețiȘtergere
 3. Marius Vulpe preia conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor.
  ===================
  Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, vineri, că a decis numirea lui Marius Vulpe la interimatul conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor.

  Numirea noului șef la ANP vine în contextul în care actualul șef, respectiv Cătălin Bejan a decis să se pensioneze începând cu date de 1 august.

  Amintim ca ministrul Justitiei i-a cerut, la inceputul anului, demisia lui Bejan, in contextul inflatiei de carti scrise in penitenciare, dar acesta a refuzat sa plece de la sefia ANP.

  Sursa: http://www.dcnews.ro/marius-vulpe-preia-conducerea-administra-iei-na-ionale-a-penitenciarelor_511004.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Directorul ANP se pensionează.
   Marius Vulpe, şeful Penitenciarului Iaşi, va fi director interimar.

   Sursa: http://www.mediafax.ro/social/directorul-anp-se-pensioneaza-marius-vulpe-seful-penitenciarului-iasi-va-fi-director-interimar

   Ștergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

Alegeri locale 5 iunie 2016. Veniti la vot! Click here:

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Facebook, Click here:

Lista mea de bloguri

COUNTERsite