Google Translate

marți, 26 iulie 2016

Consultare publica: MJ & societatea civila! Ministerul Justiției a lansat procesul de consultare publică pentru reducerea supraaglomerării penitenciarelor și îmbunătățirea condițiilor de detenție


Ministerul Justiției (MJ) a lansat, marți, procesul de informare și consultare publică referitor la situația sistemului penitenciar din România și măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea sustenabilă a supraaglomerării.

"Prin acest proces, Ministerul Justiției dorește informarea și consultarea publicului cu privire la situația sistemului penitenciar din România, aducând în atenția publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor la 30 iunie. Ministerul Justiției urmărește astfel crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opțiuni identificate, în vederea îmbunătățirii efective și sustenabile a condițiilor de detenție ce includ și supraaglomerarea", se precizează într-un comunicat al MJ.

Conform sursei citate, propunerile primite vor contribui la definitivarea unui pachet de măsuri integrate, pe termen scurt, mediu și lung, care să ducă la reducerea sustenabilă a supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție. Se au în vedere măsuri pentru consolidarea infrastructurii, pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor private de libertate, facilitarea reintegrării sociale, consolidarea probațiunii, precum și măsuri legislative.

Consultarea va fi susținută în plan local și printr-o serie de întâlniri regionale organizate la Iași, Timișoara, Cluj, Craiova și București cu parteneri instituționali și organizații neguvernamentale.

Data limită până la care sunt așteptate propuneri din partea cetățenilor este 9 septembrie.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa: http://www.agerpres.ro/justitie/2016/07/26/ministerul-justitiei-a-lansat-procesul-de-consultare-publica-pentru-reducerea-supraaglomerarii-penitenciarelor-si-imbunatatirea-conditiilor-de-detentie-19-53-17
--------------------------------------------------------------------------------

vineri, 15 iulie 2016

Marius Vulpe, noul Director General interimar al ANP. A hotarat Minsitrul Justiţiei, Raluca Prună. Mult succes!

Ministrul Justiţiei: Noul director interimar al ANP va fi Marius Vulpe. Săptămâna viitoare lansăm dezbaterea publică privind penitenciarele.


Ministrul justiției, Raluca Prună, a susținut la sediul Ministerului Justiției, o declarație de presă ca urmare a videoconferinței cu directorii penitenciarelor din întreaga țară. TVR 1 a transmis declaraţiile într-o Ediţie specială.

Minsitrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat noua conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. 

Astfel, de la 1 august, Marius Vulpe, în prezent director al Penitenciarului Iaşi, va fi noul director interimar al ANP, după ce actualul director  şi-a anunţat intenţia de a se pensiona. 

Declaraţii Raluca Prună, ministrul Justiţiei:
  • Am venit de la o videoconferinţă cu conducerea ANP şi cu directorii penitenciarelor din ţară
  • Pe 11 iulie, luni, domnul director general al ANP m-a anunţat despre intenţia domniei sale de a pleca la pensie cu data de 1 august
  • Am decis să numesc un director interimar - domnul Marius Vulpe, director la penitenciarul Iaşi
  • Îl cunosc pe domnul Vulpe din vizitele pe care le-am făcut în penitenciare
  • Conducerea ANP: avem un director general şi trei directori generali adjuncti
  • Doi sunt in concediu medical prelungit, ceea ce face ca, în realitate, eu să fi lucrat cu domnul Bejan şi cu directorul general adjunct
  • De la 1 august i-am spus domnului Vulpe că are libertatea şi responsabiliteatea de a desemna o echipă de doi adjuncti, pentru a-i înlocui pe colegii aflati în concediu medical
  • Am decis să constitui un grup din maximum 5 directori de penitenciare, pentru a rezolva problema asigurării dreptul la muncă al deţinuţilor
  • Vreau să putem lua o serie de măsuri administrative
  • Nu este nevoie de măsuri de măsuri legislative pentru a umbla la norma de hrană, pentru a asigura accesul la bunuri de consum uzual
  • Săptămâna viitoare lansăm consultarea publică pentru a determina soluţiile care să permită adoptarea unui pachet de soluţii
Condiţiile din sistemul penitenciar din România au generat în ultimele zile o serie de revolte în închisorile din ţară.

Ministrul Justiţiei crede că graţierea sau amnistia nu pot rezolva problemele din penitenciare. Raluca Prună a explicat în direct la Telejurnal că şi alte state au folosit graţierea, iar statistica arată că asta nu a dus la rezolvarea problemelor.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va lansa o dezbatere publică privind situaţia din penitenciare.

Sursa:  http://stiri.tvr.ro/article.php?article_id=76461
-------------------------------------------------------------------

miercuri, 13 iulie 2016

Cine si de ce 'a dat foc la puscarii'? O ANALIZA pertinenta, de luat in seama... si masurile ce se impun legal. UPDATE. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la TVR: Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare prin graţierea unor persoane


Rezultate surprinzatoare obtinute de Mihai Gadea si Rares Bogdan.
 Campanie de succes la televiziunile puscariasilor 

Antena 3 duce de cateva saptamani bune o campanie furibunda in favoarea gratierii unor pedepse, sustinuta si de Realitatea TV. Ambele televiziuni au pe cineva de scos. Gadea, Ciuvica&co pe Dan Voiculescu. Rares Bogdan, Cozmin Gusa&co pe Maricel Pacuraru. Desi aparent se detesta, cele doua televiziuni se potenteaza reciproc pe un subiect de interes comun: justitia. Cand Tavi Hoandra a atacat-o incalificabil pe ministrul justitiei, Raluca Pruna, in urma cu o saptamana, Gadea l-a laudat pentru isprava difuzand integral monologul colegului sau despre "crimele din puscarii".

De notat ca Realitatea nu si-a aparat detinutul asa cum a facut-o Antena 3, cand dosarul se afla in stare de judecata. Acum insa diferentele s-au sters. Ambele au devenit televiziunile oficiale ale puscariilor din Romania.

Campania s-a intensificat si a atins apogeul dupa ce ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat, intervenind intr-o emisiunea lui Tavi Hoandra, ca gratierea ar putea fi una din solutiile  propuse pentru a rezolva problema supraaglomerarii din inchisori. A fost o eroare, am explicat in textul Cum golim inchisorile si de ce putem face asta si fara gratiere

Dar declaratiile ministrului justitiei (fara precedent pe o tema atat de delicata) au dat sperante tuturor.

Antena 3 si-a concentrat campania pe cazul unei mame care ar fi furat din supermarket pentru fiica ei, folosindu-se de drama minorului pentru a umaniza la maxim actul de gratiere. Apogeul abjectiei a fost atins luni seara, cand  fetita de zece ani a fost pusa sa vizioneze in direct un  pseudo-interviu cu mama ei in timp ce Gadea explica faptul ca in Italia de pilda un astfel de caz n-ar fi pedepsit penal. Intre timp, ziarul Adevarul dezvaluise ca femeia condamnata "doar pentru ca a furat un salam si o bucata de cascaval" pentru fetita ei mai fusese de fapt condamnata pentru furt, s-a sustras cercetarii si furase mai multe bunuri, nu doar mancare.

In lupta pentru gratiere au fost aruncate insa toate resursele, nu doar cele mediatice. Site-ul Luju a anuntat duminica, 10 iulie, ca "un grup de ONG-uri a depus la Ministerul Justitiei un proiect de lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea colectiva a unor pedepse".  Alta manipulare, deoarece la o simpla intrebare adresata Ministerului Justitiei in legatura cu  numele acestor ONG-uri, raspunsul a venit previzibil: "Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 12 iulie 2016, vă informăm că am primit de la Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS) o petiție care este în curs de soluționare." Deci nu vorbim de un grup de ONG-uri, ci de unul singur, cel infiintat de Dan Voiculescu. FACIAS propune, intre altele, si gratierea partiala a pedepselor mai mari de zece ani, unde se incadreaza si Voiculescu.

De cealalta parte, Realitatea TV, prin Rares Bogdan, a continuat luni seara sa denunte conditiile din inchisorile romanesti si chiar sa ameninte cu plangere penala conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe motiv ca nu pun in aplicare solutiile propuse de Avocatul Poporului. Bogdan l-a ridicat in slavi pe Victor Ciorbea, caruia i-a multumit public pentru raportul despre penitenciare. Tot luni, Rares Bogdan a atacat procurorul DNA care l-a adus la audieri pe un inalt prelat ortodox, mitropolitul Laurentiu Streza.

Toata aceasta campanie, plus eroarea ministrului justitiei de a anunta ca va propune gratierea ca solutie pentru conditiile proaste din penitenciare si anuntul inexact ca Romania risca sa plateasca amenzi de 80 de milioane de euro din cauza supraaglomerarii din inchisori, au avut ca efect un protest la Rahova si o revolta izbucnita la penitenciarul de la Iasi. Presa locala difuzeaza imagini cu rudele detinutilor care au prins din zbor ideea agiata la televiziuni si de ministrul justitiei agitand pancarde cu "gratierea".

Toate acestea sunt eforturi demne de o cauza mai buna, numai ca lumea s-a cam speriat pe buna dreptate. Lucrurile au ajuns iarasi mult prea departe. Greu de crezut ca gratierea va mai figura printre solutiile propuse de Ministerul Justitiei dupa tot iuresul facut de Voiculescu&co. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, trebuie sa inchida si sa opreasca urgent orice fel de dezbateri sau discutii despre gratiere ca solutie la supraaglomerarea din inchisori inainte de a lua foc tot sistemul penitenciar. Daca o va face, va aparea ca promotorul intereselor lui Voiculescu in Guvernul Ciolos. Nu cred ca doreste sa se intoarca la Bruxelles la brat cu Serban Nicolae. Doar el mai are curajul sa promoveze in Parlament proiecte de legi cu amnistii si gratieri.

In rest, Voiculescu poate sa-i scrie mai departe ministrului justitiei misive ironice pe hartie velina daca asta-l racoreste pe caldurile astea, dar ma tem ca nu-l va ajuta la nimic.  Dimpotriva, as zice. Tot ce face azi se intoarce impotriva lui, cum s-a intamplat de altfel tot timpul. Televiziunile puscariasilor au reusit sa arunce penitenciarele in aer. E un succes incontestabil. (Vezi fotogalerie in Ziarul de Iasi)



Rezultatul surprizator este ca tocmai si-au compromis sansele de a convinge publicul ca gratierea e un lucru bun. Nimeni nu se simte foarte linistit vazand imaginile de la Iasi cu puscariasi urland doua zile la rand pe acoperisul inchisorii si cu rudele borfasilor tipand ca vor sa-si ia infractorii acasa. Nimeni intreg la cap nu doreste sa deschida puscarii intr-o tara sleita de hotie. Orice guvern sau partid care sustine oficial termina prost.

Evident, pe Voiculescu l-a scos din minti si ordonanta care i-a aruncat la cos cele zece capodopere scrise la Rahova. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, le-a diminuat masiv scriitorilor sansa unei liberari conditionate. Daca ne uitam cu atentie in sentinta lui Voiculescu, intelegem mai bine de unde atata agitatie. In mod normal, pedepasa se reduce la jumatate tinand cont de varsta si la o treime daca se adauga zilele muncite. Numai ca nu stim sigur cat a muncit pe bune si cat l-au pontat din pix, dat fiind ca s-a lacomit.

Ce-l ingrozeste pe Voiculescu pe buna dreptate e perspectiva de a mai sta cativa ani buni la Rahova, plus ca risca sa-l ajunga din urma si condamarea in dosarul de santaj. De aici toata isteria cu gratierea, dar iarasi observ ca Voiculescu face ce stie el mai bine. E gata sa dea foc la tara ca sa-si scape el pielea. Adica sa deschida larg usa puscariilor sperand ca se va strecura si el cumva afara, dar ceva imi spune ca iarasi i-a iesit exact pe dos.

Citeste mai multe despre   

Sursa:  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21153157-rezultate-surprinzatoare-obtinute-mihai-gadea-rares-bogdan-campanie-succes-televiziunile-puscariasilor.htm
-------------------------------------------------------- 
==============================================
----------------------------------------

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Telejurnal:  
Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare prin graţierea unor persoane

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost miercuri seara în direct la Telejurnal, pentru a vorbi despre situaţai din ultimele zile din penitenciare.

Ministrul Justiţiei crede că graţierea sau amnistia nu pot rezolva problemele din penitenciare.  Raluca Prună a explicat în direct la Telejurnal că şi alte state au folosit graţierea, iar statistica arată că asta nu a dus la rezolvarea problemelor. Ministrul Justiţiei a anunţat că va lansa o dezbatere publică privind situaţia din penitenciare.

O graţiere rezolvă problema aici şi acum. Noi trebuie să ne asigurăm că în penitenciare avem condiţii demne, indiferent de cine cum intră în penitenciar, a subliniat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a făcut din nou apel la deţinuţi, să nu escaladeze situaţia, pentru că asta nu va aduce o rezolvare mai grabnică a problemelor lor, dar şi la mass media, să nu inflameze situaţia prin modul în care transmite ceea ce se întâmplă. Raluca Prună a precizat că totul a pornit de la un caz singular (un deţinut care a dat foc celulei). 

Declaraţiile Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, la Telejurnal:
  • De la începutul acestor proteste conlucrez cu ANP pentru a fi informată
  • În acest moment avem informaţii că sunt proteste în 10 penitenciare, dar nu se ştie numărul exact
  • Sunt multe persoane care au refuzat masa
  • Avem o problemă de sistem în penitenciare, e o problemă gravă
  • Între 2000 şi 2004 am vizitat aproape toate penitenciarele
  • Situaţia nu s-a schimbat foarte mult, este gravă
  • Apelul meu pentru persoanele aflate în detenţie este că nu e în interesul lor să escaladeze această situaţie
  • Am făcut apel la încă puţină răbdare
  • Cei din penitenciare sunt pregătiţi pentru această situaţie
  • Lucrătorii din penitenciare - şi pentru ei e o situaţie grea
  • Unii deţinuţi s-au urcat pe acoperiş, alţii şi-au incendiat camera
  • 3 iulie e momentul în care o persoană aflată în detenţie şi-a incendiat camera
  • Am discutat cu cei aflati in camerele alăturate şi mi-au spus că nu a fost niciun protest
  • Totul a pornit de la un caz singular
  • Persoana respectivă era sub un tratament medical
  • Multi deţinuţi fumează, deci e posibil ca, dacă ai o brichetă, să-ţi incendiezi camera
  • E regretabil, iar mesajul meu ca ministru al Justitiei este că avem o situaţie gravă
  • Deschid o dezbatere publică, o consultare
  • Despre amnistie şi graţiere: graţierea nu este o optiune pentru mine, am declarat asta după preluarea mandatului
  • Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare graţiind persoane
  • Au graţiat şi alte state şi statistica ne arată că aceasta nu este o soluţie
  • O graţiere rezolvă problema aici şi acum
  • Noi trebuie să ne asigurăm că penitenciare avem conditii demne indiferent de cine cum intră în penitenciar
  • Înainte de a ajunge la graţiere există alte mijloace
  • Dar nu vreau să anticipez nimic din dezbaterea publică
  • E posibil ca, pe un fond de emoţie, noi înşine să escaladăm situatia
  • Eu noi voi lua decizii populiste pe acest fond emoţional, fără dezbatere publică
  • Eu am fost invitată de premierul Cioloş în acest guvern, e o funcţie temporară
  • Eu pot pleca oricând îmi cere premierul
  • Despre demisia pe care a cerut-o directorului ANP: Am cerut demisia directorului ANP şi după aceea am constatat că avem nişte reguli care spun că, în fiecare an, performanţele unui funcţionar sunt evaluate
  • Persoana despre care vorbim a fost evaluată ca având o performanţă excepţională
  • M-am gândit că nu are rost să forţez norma de drept folosită în România
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în cursul acestei zile, legat de situaţia din penitenciare, că ştie care sunt problemele, iar acestea    datează de peste 20 de ani.

Ministrul Justiţiei  a subliniat că sunt necesare măsuri imediate care să corecteze precaritatea din sistem, care să rezolve supraaglomerearea, chestiunile stabilite prin norme cu privire la harnă, la accesul la muncă, la asistenţa medicală şi la pregătirea reintegrării sociale a persoanelor aflate în detenţie.

Sursa:  http://stiri.tvr.ro/ministrul-justitiei--raluca-pruna--la-telejurnal--nu-putem-rezolva-conditiile-din-penitenciare-prin-gratierea-unor-persoane_76400.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Cine si de ce 'a dat foc la puscarii'? O ANALIZA pertinenta, de luat in seama... si masurile ce se impun legal. UPDATE. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la TVR: Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare prin graţierea unor persoane


Rezultate surprinzatoare obtinute de Mihai Gadea si Rares Bogdan.
 Campanie de succes la televiziunile puscariasilor 

Antena 3 duce de cateva saptamani bune o campanie furibunda in favoarea gratierii unor pedepse, sustinuta si de Realitatea TV. Ambele televiziuni au pe cineva de scos. Gadea, Ciuvica&co pe Dan Voiculescu. Rares Bogdan, Cozmin Gusa&co pe Maricel Pacuraru. Desi aparent se detesta, cele doua televiziuni se potenteaza reciproc pe un subiect de interes comun: justitia. Cand Tavi Hoandra a atacat-o incalificabil pe ministrul justitiei, Raluca Pruna, in urma cu o saptamana, Gadea l-a laudat pentru isprava difuzand integral monologul colegului sau despre "crimele din puscarii".

De notat ca Realitatea nu si-a aparat detinutul asa cum a facut-o Antena 3, cand dosarul se afla in stare de judecata. Acum insa diferentele s-au sters. Ambele au devenit televiziunile oficiale ale puscariilor din Romania.

Campania s-a intensificat si a atins apogeul dupa ce ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat, intervenind intr-o emisiunea lui Tavi Hoandra, ca gratierea ar putea fi una din solutiile  propuse pentru a rezolva problema supraaglomerarii din inchisori. A fost o eroare, am explicat in textul Cum golim inchisorile si de ce putem face asta si fara gratiere

Dar declaratiile ministrului justitiei (fara precedent pe o tema atat de delicata) au dat sperante tuturor.

Antena 3 si-a concentrat campania pe cazul unei mame care ar fi furat din supermarket pentru fiica ei, folosindu-se de drama minorului pentru a umaniza la maxim actul de gratiere. Apogeul abjectiei a fost atins luni seara, cand  fetita de zece ani a fost pusa sa vizioneze in direct un  pseudo-interviu cu mama ei in timp ce Gadea explica faptul ca in Italia de pilda un astfel de caz n-ar fi pedepsit penal. Intre timp, ziarul Adevarul dezvaluise ca femeia condamnata "doar pentru ca a furat un salam si o bucata de cascaval" pentru fetita ei mai fusese de fapt condamnata pentru furt, s-a sustras cercetarii si furase mai multe bunuri, nu doar mancare.

In lupta pentru gratiere au fost aruncate insa toate resursele, nu doar cele mediatice. Site-ul Luju a anuntat duminica, 10 iulie, ca "un grup de ONG-uri a depus la Ministerul Justitiei un proiect de lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea colectiva a unor pedepse".  Alta manipulare, deoarece la o simpla intrebare adresata Ministerului Justitiei in legatura cu  numele acestor ONG-uri, raspunsul a venit previzibil: "Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 12 iulie 2016, vă informăm că am primit de la Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS) o petiție care este în curs de soluționare." Deci nu vorbim de un grup de ONG-uri, ci de unul singur, cel infiintat de Dan Voiculescu. FACIAS propune, intre altele, si gratierea partiala a pedepselor mai mari de zece ani, unde se incadreaza si Voiculescu.

De cealalta parte, Realitatea TV, prin Rares Bogdan, a continuat luni seara sa denunte conditiile din inchisorile romanesti si chiar sa ameninte cu plangere penala conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe motiv ca nu pun in aplicare solutiile propuse de Avocatul Poporului. Bogdan l-a ridicat in slavi pe Victor Ciorbea, caruia i-a multumit public pentru raportul despre penitenciare. Tot luni, Rares Bogdan a atacat procurorul DNA care l-a adus la audieri pe un inalt prelat ortodox, mitropolitul Laurentiu Streza.

Toata aceasta campanie, plus eroarea ministrului justitiei de a anunta ca va propune gratierea ca solutie pentru conditiile proaste din penitenciare si anuntul inexact ca Romania risca sa plateasca amenzi de 80 de milioane de euro din cauza supraaglomerarii din inchisori, au avut ca efect un protest la Rahova si o revolta izbucnita la penitenciarul de la Iasi. Presa locala difuzeaza imagini cu rudele detinutilor care au prins din zbor ideea agiata la televiziuni si de ministrul justitiei agitand pancarde cu "gratierea".

Toate acestea sunt eforturi demne de o cauza mai buna, numai ca lumea s-a cam speriat pe buna dreptate. Lucrurile au ajuns iarasi mult prea departe. Greu de crezut ca gratierea va mai figura printre solutiile propuse de Ministerul Justitiei dupa tot iuresul facut de Voiculescu&co. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, trebuie sa inchida si sa opreasca urgent orice fel de dezbateri sau discutii despre gratiere ca solutie la supraaglomerarea din inchisori inainte de a lua foc tot sistemul penitenciar. Daca o va face, va aparea ca promotorul intereselor lui Voiculescu in Guvernul Ciolos. Nu cred ca doreste sa se intoarca la Bruxelles la brat cu Serban Nicolae. Doar el mai are curajul sa promoveze in Parlament proiecte de legi cu amnistii si gratieri.

In rest, Voiculescu poate sa-i scrie mai departe ministrului justitiei misive ironice pe hartie velina daca asta-l racoreste pe caldurile astea, dar ma tem ca nu-l va ajuta la nimic.  Dimpotriva, as zice. Tot ce face azi se intoarce impotriva lui, cum s-a intamplat de altfel tot timpul. Televiziunile puscariasilor au reusit sa arunce penitenciarele in aer. E un succes incontestabil. (Vezi fotogalerie in Ziarul de Iasi)



Rezultatul surprizator este ca tocmai si-au compromis sansele de a convinge publicul ca gratierea e un lucru bun. Nimeni nu se simte foarte linistit vazand imaginile de la Iasi cu puscariasi urland doua zile la rand pe acoperisul inchisorii si cu rudele borfasilor tipand ca vor sa-si ia infractorii acasa. Nimeni intreg la cap nu doreste sa deschida puscarii intr-o tara sleita de hotie. Orice guvern sau partid care sustine oficial termina prost.

Evident, pe Voiculescu l-a scos din minti si ordonanta care i-a aruncat la cos cele zece capodopere scrise la Rahova. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, le-a diminuat masiv scriitorilor sansa unei liberari conditionate. Daca ne uitam cu atentie in sentinta lui Voiculescu, intelegem mai bine de unde atata agitatie. In mod normal, pedepasa se reduce la jumatate tinand cont de varsta si la o treime daca se adauga zilele muncite. Numai ca nu stim sigur cat a muncit pe bune si cat l-au pontat din pix, dat fiind ca s-a lacomit.

Ce-l ingrozeste pe Voiculescu pe buna dreptate e perspectiva de a mai sta cativa ani buni la Rahova, plus ca risca sa-l ajunga din urma si condamarea in dosarul de santaj. De aici toata isteria cu gratierea, dar iarasi observ ca Voiculescu face ce stie el mai bine. E gata sa dea foc la tara ca sa-si scape el pielea. Adica sa deschida larg usa puscariilor sperand ca se va strecura si el cumva afara, dar ceva imi spune ca iarasi i-a iesit exact pe dos.

Citeste mai multe despre   

Sursa:  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21153157-rezultate-surprinzatoare-obtinute-mihai-gadea-rares-bogdan-campanie-succes-televiziunile-puscariasilor.htm
-------------------------------------------------------- 
 http://stiri.tvr.ro/ministrul-justitiei--raluca-pruna--la-telejurnal--nu-putem-rezolva-conditiile-din-penitenciare-prin-gratierea-unor-persoane_76400_video_122377.html
----------------------------------------
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la Telejurnal:  
Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare prin graţierea unor persoane

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost miercuri seara în direct la Telejurnal, pentru a vorbi despre situaţai din ultimele zile din penitenciare.

Ministrul Justiţiei crede că graţierea sau amnistia nu pot rezolva problemele din penitenciare.  Raluca Prună a explicat în direct la Telejurnal că şi alte state au folosit graţierea, iar statistica arată că asta nu a dus la rezolvarea problemelor. Ministrul Justiţiei a anunţat că va lansa o dezbatere publică privind situaţia din penitenciare.

O graţiere rezolvă problema aici şi acum. Noi trebuie să ne asigurăm că în penitenciare avem condiţii demne, indiferent de cine cum intră în penitenciar, a subliniat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a făcut din nou apel la deţinuţi, să nu escaladeze situaţia, pentru că asta nu va aduce o rezolvare mai grabnică a problemelor lor, dar şi la mass media, să nu inflameze situaţia prin modul în care transmite ceea ce se întâmplă. Raluca Prună a precizat că totul a pornit de la un caz singular (un deţinut care a dat foc celulei). 

Declaraţiile Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, la Telejurnal:
  • De la începutul acestor proteste conlucrez cu ANP pentru a fi informată
  • În acest moment avem informaţii că sunt proteste în 10 penitenciare, dar nu se ştie numărul exact
  • Sunt multe persoane care au refuzat masa
  • Avem o problemă de sistem în penitenciare, e o problemă gravă
  • Între 2000 şi 2004 am vizitat aproape toate penitenciarele
  • Situaţia nu s-a schimbat foarte mult, este gravă
  • Apelul meu pentru persoanele aflate în detenţie este că nu e în interesul lor să escaladeze această situaţie
  • Am făcut apel la încă puţină răbdare
  • Cei din penitenciare sunt pregătiţi pentru această situaţie
  • Lucrătorii din penitenciare - şi pentru ei e o situaţie grea
  • Unii deţinuţi s-au urcat pe acoperiş, alţii şi-au incendiat camera
  • 3 iulie e momentul în care o persoană aflată în detenţie şi-a incendiat camera
  • Am discutat cu cei aflati in camerele alăturate şi mi-au spus că nu a fost niciun protest
  • Totul a pornit de la un caz singular
  • Persoana respectivă era sub un tratament medical
  • Multi deţinuţi fumează, deci e posibil ca, dacă ai o brichetă, să-ţi incendiezi camera
  • E regretabil, iar mesajul meu ca ministru al Justitiei este că avem o situaţie gravă
  • Deschid o dezbatere publică, o consultare
  • Despre amnistie şi graţiere: graţierea nu este o optiune pentru mine, am declarat asta după preluarea mandatului
  • Nu putem rezolva condiţiile din penitenciare graţiind persoane
  • Au graţiat şi alte state şi statistica ne arată că aceasta nu este o soluţie
  • O graţiere rezolvă problema aici şi acum
  • Noi trebuie să ne asigurăm că penitenciare avem conditii demne indiferent de cine cum intră în penitenciar
  • Înainte de a ajunge la graţiere există alte mijloace
  • Dar nu vreau să anticipez nimic din dezbaterea publică
  • E posibil ca, pe un fond de emoţie, noi înşine să escaladăm situatia
  • Eu noi voi lua decizii populiste pe acest fond emoţional, fără dezbatere publică
  • Eu am fost invitată de premierul Cioloş în acest guvern, e o funcţie temporară
  • Eu pot pleca oricând îmi cere premierul
  • Despre demisia pe care a cerut-o directorului ANP: Am cerut demisia directorului ANP şi după aceea am constatat că avem nişte reguli care spun că, în fiecare an, performanţele unui funcţionar sunt evaluate
  • Persoana despre care vorbim a fost evaluată ca având o performanţă excepţională
  • M-am gândit că nu are rost să forţez norma de drept folosită în România
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în cursul acestei zile, legat de situaţia din penitenciare, că ştie care sunt problemele, iar acestea    datează de peste 20 de ani.

Ministrul Justiţiei  a subliniat că sunt necesare măsuri imediate care să corecteze precaritatea din sistem, care să rezolve supraaglomerearea, chestiunile stabilite prin norme cu privire la harnă, la accesul la muncă, la asistenţa medicală şi la pregătirea reintegrării sociale a persoanelor aflate în detenţie.

Sursa:  http://stiri.tvr.ro/ministrul-justitiei--raluca-pruna--la-telejurnal--nu-putem-rezolva-conditiile-din-penitenciare-prin-gratierea-unor-persoane_76400.html
-----------------------------------------------------------------------------------------------

sâmbătă, 9 iulie 2016

'PSD nu va face guvern cu PNL' - afirma cu subiect si predicat, Liviu Dragnea. Asta spre stiinta si inchiderea gurii... unor facatori de stiri si 'breaking-news-uri'... de doi bani


 
Liviu Dragnea:
PSD nu va face guvern cu PNL

Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat vineri seara că, atât timp cât el va conduce partidul, PSD nu va face o alianță cu PNL și nu va vota un guvern tehnocrat.

 El a menționat că social-democrații au încheiată o alianță cu ALDE, împreună cu care speră să facă o majoritate și să formeze guvernul după alegerile din toamnă, chiar și în situația în care PSD nu va avea 50% din voturile electoratului.

"Ce vă pot spune foarte clar este că PSD nu va face guvern cu PNL. Chiar dacă este dezamăgit și domnul Ponta, chiar dacă este dezamăgit și domnul Tăriceanu. PSD-ul nu face (alianță, n.r.) cu PNL-ul. Și aș vrea să închidem subiectul ăsta din punctul de vedere al PSD. PSD are o alianță cu ALDE, care nu se rupe", a spus președintele PSD la Antena 3.

Liviu Dragnea a mai spus că s-a 'cam săturat' să dea răspunsuri la știri bazate 'pe lucruri care nu există', afirmând că în situația în care colegii săi vor înțelege cine sunt adversarii, atunci PSD și ALDE vor obține mai mult de 50% în alegeri.

"Și dacă colegii mei, prietenii mei, înțeleg că adversarii noștri sunt cu totul alții, nu noi între noi, atunci vom câștiga cu mult peste 50%, PSD și ALDE, la alegerile parlamentare. PSD, cât timp voi eu președinte, nu face guvern cu PNL. Este exclus. PSD nu va vota un guvern tehnocrat. Este exclus. Și sunt absolut convins că PNL nu poate forma o majoritate după alegeri. Asta înseamnă că majoritatea se va forma în jurul PSD. Asta cred eu acum", a concluzionat Liviu Dragnea.

AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa http://www.agerpres.ro/politica/2016/07/08/liviu-dragnea-psd-nu-va-face-guvern-cu-pnl-23-44-16
------------------------------------------------------------------------------------

miercuri, 6 iulie 2016

Islanda.Ţara unde oamenii îşi încuie rar casele, energia este aproape gratis şi nu există armată. Cand poporul vrea, poate! Dar noi... popor roman... mai este oare?




Islanda este o ţară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic şi s-a aflat sub suveranitate daneză până la 1 decembrie 1918. Recent, a intrat în lumina reflectoarelor datorită echipei de fotbal care a făcut minuni la Campionatul European de Fotbal 2016 unde a reuşit să ajungă până în sferturile competiţiei, unde a fost învinsă de echipa naţională de fotbal a Franţei, gazda turneului.

Ţara a contemplat falimentul cu opt ani în urmă, dar şi-a revenit spectaculos şi, cu toate că nu face parte din Uniunea Europeană, are o soliditate economică foarte bună (creştere economică de 3,5% şi şomaj de 4%). Soluţia a fost cura de austeritate însă spre deosebire de ţări precum Grecia sau Spania, Islanda a compensat majorările de impozite devalorizând moneda sa, fapt care a stimulat exporturile. Istoric, economia Islandei a depins mult de pescuit, care încă furnizează 40% din veniturile din exporturi şi implică 7% din forţa de muncă, potrivit Wikipedia.

Islanda nu are armată, iar conform Indicelui Global al Păcii⁠, Islanda este cea mai paşnică ţară din lume, datorită lipsei forţelor armate, criminalităţii reduse, şi nivelului ridicat de stabilitate socio-politică.
Cu toate acestea, Islanda este o ţară unde locuitorii îşi încuie rar casele şi maşinile, potrivit unui turist care a povestit experienţa sa pe site-ul googlygooeys.com

Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost închise in timpul crizei din 2009 şi nu s-au mai deschis.De asemenea, nu există cazinouri, Starbucks şi nici autostradă, potrivit economistului Magnús Sveinn Helgason

"Azi 90%, poate peste 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală. Avem sere încălzite: aproximativ 20 de hectare de sere în Islanda", a declarat Arni Ragnarsson, inginer geotermalist, pentru Digi 24. Astfel încãlzirea unui apartament se face la preţul unui abonament de revistă. "Ziarul mă costă 40 de euro în fiecare lună, iar încălzirea casei (200 mp - n.n.) costă 50-55 euro pe lună", a precizat dr. Pall Valdimarsson, profesor geotermalist.



Înainte ca vulcanul Eyjafjallajökull să erupă, turismul în Islanda era aproape inexistent. "De atunci creşterea a fost incredibilă. Ne aşteptăm ca şi anul acesta să avem o creştere a turişitilor de 20-30%. Avem în jur de 1,5 milioane de vizitatori pe an.", spune Inga Hlín Pálsdóttir, director al Promote Iceland, pentru The Guardian.

Numărul turiştilor care vizitează ţara este mai mult decât dublu faţă de numărul total al locuitorilor. Turismul generază o treime din PIB-ul ţării şi a depăşit vneiturile aduse de pescuit.

"Te urci în maşină şi în 15 minute ajungi în natură. Nicio altă ţară nu poate oferi asta", spune şi jurnalistul Egill Helgason.

Astăzi, Islanda cunoaşte o creştere viguroasă, şomajul este aproape inexistent, iar datoria publică a revenit anul trecut la nivelul din 2009. Drept rezultat, Islanda este a treia cea mai fericită ţară, potrivit ultimului studiu ONU.

Situaţia s-ar putea schimba însă, potrivit ultimelor cifre publicate de OCDE: creşterea consumului ar putea încetini la 2,8% în 2017, de la plus 5,2% în 2016, iar avansul investiţiilor la 1,9%, de la 18,8% în 2016. Acest lucru ar urma să genereze un risc de supraîncălzire, în opinia FMI.



==================================================

duminică, 3 iulie 2016

UE cauta 'experimental'... solutii de AUTOSALVARE! Noua ne merge rau cu ai nostrii, daramite... cu altii de aiurea! Polticieni, nu va bateti joc de ce a mai ramas... din tara si popor! Romani, treziti-va!


Propunere la varful UE: Comisia Europeana sa fie inlocuita cu un guvern european

Rezultatul referendumului istoric din Marea Britanie, in care britanicii au votat sa iasa din blocul comunitar, este un moment de cumpana pentru intreaga Europa. Acum, la varful Uniunii Europene se propune inlocuirea Comisiei Europene cu un guvern european.

Ideea e fost lansata de presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, intr-un editorial in cotidianul german Frankfurter Allgemeiner, care urmeza sa fie publicat integral luni.

Schultz propune inlocuirea actualei Comisii Europene cu un guvern european, care va fi controlat de un parlament bicameral: una dintre Camere ar urma sa fie actualul Parlament European, iar cealalta ar fi alcatuita din reprezentanti ai guvernelor statelor membre UE.

Presedintele PE isi justifica initiativa spunand ca o astfel de schema este mai cunoscuta de cetatenii europeni, pentru ca oarecum similar sunt luate si deciziile in tarile membre UE. Schulz crede ca o astfel de structura ar inseamna o Uniune Europeana mai transparenta.

Liderul UE mai considera ca in acest mod nemultumirile cetatenilor nu vor mai fi indreptate catre Uniunea Europeana in ansamblul ei, intrucat li s-ar oferi posibilitatea sa inlocuiasca la urne guvernul european.

El mentioneaza in articol ca una dintre problemele UE din prezent este ca cetatenii nu stiu exact ce face aceasta Uniune si uneori ea este acuzata de probleme care isi au originea in deciziile luate de statele membre.

Uniunea Europeana, mai noteaza presedintele PE, trebuie sa se concentreze pe problemele ce nu pot fi rezolvate individual de statele membre si in acelasi timp sa nu se amestece in acele chestiuni care pot fi solutionate la nivel regional sau national.

Dupa votul pentru iesirea din UE dat in majoritate de cetatenii Marii Britanii s-au ridicat semne de intrebare legate de viitorul blocului comunitar.

Sursa  http://www.ziare.com/europa/ue/propunere-la-varful-ue-comisia-europeana-sa-fie-inlocuita-cu-un-guvern-european-1427817
===========================================

Diaspora nu se inghesuie sa ceara noi sectii de vot. Smecheria... nu mai tine! Panica in PNL. Stiu ei... 'de ce'!




Panica in PNL: 
diaspora nu se inghesuie sa ceara noi sectii de vot

Marea speranță a PNL pentru alegerile din toamnă se leagă de diaspora, care ar putea atenua cele 5-6 procente care îl despart de PSD. Problema e că, pînă acum, solicitările românilor de afară privind înființarea de secții de votare arată o creștere relativ mică față de alegerile din 2014, cînd s-a lăsat cu tărăboi.

Într-o declarație politică în parlament, deputatul PNL Dan Coriolan Simedru l-a atacat direct pe premierul Dacian Cioloș, acuzîndu-l că guvernul său ”face prea puţin pentru popularizarea votului prin corespondenţă”.

În plus, nici cererea de secții de votare nu e spectaculoasă în raport cu ultimele alegeri, cînd s-a creat impresia că diaspora nu a avut suficiente locuri unde să voteze din vina guvernului Ponta.

”Mai sunt aproximativ două luni până la încheierea procedurii de înscriere în Registrul Electoral a celor care optează pentru votul prin corespondenţă, iar numărul românilor care şi-au manifestat intenţia de a apela la acest tip de vot este redus, raportat la totalul cetăţenilor români din diaspora. Astfel, până la data de 21 iunie existau 1.007 solicitări de vot prin corespondenţă şi 334 solicitări de înfiinţare de secţii de votare în apropierea domiciliului sau reşedinţei” avertizează liberalul.

În 2014, reamintim, au fost 294 de secții de vot în străinătate, ceea ce înseamnă că cererea actuală e doar cu cca.14-15% mai mare.

În disperare de cauză, liberalii îi cer lui Cioloș să demareze urgent ”o campanie susţinută de informare în rândul diasporei, prin intermediul căreia să fie diseminate informaţiile necesare, astfel încât cetăţenii români să poată decide în cunoştinţă de cauză asupra modalităţii de vot pe care o au la dispoziţie”, altfel ”la toamnă vom avea din nou un blocaj pe votul în diasporă”. (B.I.)

Sursa http://inpolitics.ro/panica-in-pnl-diaspora-nu-se-inghesuie-sa-ceara-noi-sectii-de-vot_18433803.html
----------------------------------------

sâmbătă, 2 iulie 2016

UE superstat, țarile renunța complet la suveranitate! Televiziunea Poloneza dezvaluie planul Blitzkrieg al Germaniei. SE VA LIMITA ROLUL NATO !!!

DOCUMENT BOMBA! 
Televiziunea Poloneza dezvaluie planul Blitzkrieg al Germaniei | 
UE superstat, țarile renunța complet la suveranitate! 
SE VA LIMITA ROLUL NATO !!! 

Televiziunea Poloneză TVP – postul de stat – a făcut public astăzi un document pe care Frank-Walter Steinmeier, Ministrul de Externe al Germaniei îl va prezenta în cursul acestei după-amiezi la Praga reprezentanților țărilor din Grupul de la Vișegrad (Polonia Cehia, Slovacia, Ungaria), potrivit site-ului inliniedreapta.net

Documentul are 9 pagini și a fost publicat în întregime, în limba engleză, pe site-ul TVP (vezi mai jos).

Documentul poartă semnătura lui Steinmeier și a colegului său francez, Jean-Marc Ayrault.

Pe scurt, el prevede ca, în urma Brexit, UE să devină un superstat.
 ============================
– Țările membre vor renunța la armata proprie, la serviciile speciale.
– Vor adopta un cod penal comun și un sistem fiscal comun.
– Vor renunța la valuta proprie (cei care nu au renunțat deja) și la banca națională a fiecărui stat.
– Politica în privința imigrației și granițelor va fi comună, „refugiații” vor fi distribuiți țărilor membre.
– Politica internațională față de terțe țări și organizații internaționale va fi și ea comună.
– SE VA LIMITA ROLUL NATO !!!
 
Altfel spus:
 ==================
– cei mai importanți responsabili de criza actuală a UE nu numai că nu înțeleg nimic, nu numai că nu își asumă consecințele (da, demisii!) ci vor să trateze criza cu o doză înzecită din toxina care a produs-o!
 – graba cu care se face această Blitz-propunere-de-nerefuzat țărilor din Grupul Vișegrad nu anunță nimic bun;
 – de subliniat modul de a proceda: Germania și Franța alcătuiesc planul, probabil l-or fi consultat înainte între „cei 6” (Germania, Franța, Italia, Belgia, Olanda Luxemburg) – îl prezintă membrilor UE de categoria a II-a (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia); România nu e nici măcar categ II, o să afle din presă.

Teme de reflecție:
=========================
– ia gândiți-vă ce va însemna ca armata noastră, serviciile, relațiile cu SUA respectiv Rusia, să ni le facă Merkel cu Steinmeier, iar NATO să nu mai conteze;
– să se calculeze intervalul de timp până ce SUE se căsătorește cu Rusia, indiferent dacă vrea sau nu.
Sursa: nasul.tv
===========================================
Mai mult, cititi aici:
===========================================

vineri, 1 iulie 2016

BREAKING NEWS. CEHIA, referendum privind apartenența țării la UE și NATO. Previzibil... Este doar... efectul de domino.



 BREXIT. Cehia cere referendum pentru ieșirea din Uniunea Europeană

Președintele ceh Milos Zeman s-a pronunțat pentru organizarea de către Cehia a unui referendum privitor la apartenența țării la Uniunea Europeană și NATO, după ce britanicii au decis pe 23 iunie ca țara lor să părăsească UE, relatează vineri Reuters.

Zeman, care a mărturisit că ar susține rămânerea Republicii Cehe în ambele organizații, nu are printre atribuții convocarea unui referendum, care presupune aprobarea parlamentului.

Totuși, el este un lider politic influent într-o țară unde mulți alegători sunt sceptici în legătură cu Uniunea Europeană.

''Nu sunt de acord cu cei care susțin părăsirea Uniunii Europene, dar voi face totul pentru ca ei să aibă un referendum și să se poată exprima. Același lucru este valabil și pentru o ieșire din NATO'', a spus șeful statului ceh într-o întâlnire cu cetățenii în orașul Velke Mezirici, situat în estul Cehiei

Sursa:  http://www.antena3.ro/externe/cehia-presedinte-referendum-uniunea-brexit-365513.html
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri