Google Translate

joi, 2 martie 2017

Dana Gîrbovan, șefa Judecătorilor din România: „S-a perpetuat practica din perioada comunistă, când Securitatea făcea și urmărire penală” / ♦ / 'Ce e rau si ce e bine.../ Tu te-ntreaba si socoate'.../ ♦ /


Dana Gîrbovan, șefa Judecătorilor din România,
despre puterile sporite ale SRI pe zona justiției:

„S-a perpetuat practica din perioada comunistă, când Securitatea făcea și urmărire penală”
-----------------------------------------------------
În Justiție există două feluri de corupție: mult mai periculoasă decât mita, „și mai puțin vizibilă”, este corupția puterii, consideră Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), făcând referire la situațiile în care un magistrat ajunge să se creadă „infailibil și mai presus de lege”.

Într-un interviu exclusiv acordat Evenimentului zilei, judecătorul care a refuzat postul de ministru al Justiției vorbește și despre desele solicitări de declasificare a hotărârilor prin care serviciilor de informații, cu precădere SRI-ului, li s-au dat competențe în urmărirea penală, dar și despre cauzele care determină un judecător să nu soluționeze drept un dosar
------------------------------------------------
- Ileana Ilie Ungureanu: De când cu controversata OUG 13, în spațiul public au circulat tot felul de speculații și dezinformări. Vor căuta politicienii cu probleme alte modalități prin care să scape de sancțiuni?
------------------------------------------
- Dana Gîrbovan: Reacția populară a arătat că sancțiunea politică pentru actele Guvernului este una ce nu mai poate fi neglijată. Răspunderea politică este esențială în democrație și nu poate fi suplinită de cea juridică. „DNA să vină să vă ia!” este un slogan ce reflectă o greșită înțelegere a rolului justiției în societate, grevat pe o periculoasă tendință de mitizare a luptei împotriva corupției. Un stat democratic nu este administrat nici de procurori și nici de judecători, ci de către cei aleși, iar aceștia răspund politic în fața cetățenilor.

- Credeți că se pregătește un nou atac la Justiție?
-------------------------------------------
- Dana Gîrbovan: Reacțiile dese și prompte ale CSM sunt dovada clară că am dezvoltat deja un sistem de apărare față de atacurile care vin din partea politicienilor. Cele mai periculoase atacuri la adresa justiției sunt însă cele care vin din zone mai puțin vizibile, cum ar fi influența încă neclarificată a serviciilor de informații în actul de justiție sau atacurile din interior, precum comportamentul abuziv al unor magistrați.

- Înapoi la ordonanţa de marţi noaptea, stă în picioare explicația cum că nu s-a făcut altceva decât punerea în acord a unor decizii ale CCR?
-----------------------------------------
- Dana Gîrbovan: Problemele din Codul penal și Codul de procedură penală sunt rezultatul faptului că lucrurile nu s-au făcut suficient de așezat și bine gândit, cu o corectă punere în balanță a egalității de arme dintre acuzare și apărare, a respectării dreptului la apărare și a altor drepturi garantate de Constituție, fără de care nu poate exista o justiție democratică. Ceea ce este important de reținut este faptul că, în materie penală, este imperativ ca legea să fie imediat pusă în acord cu Constituția, conform deciziilor CCR.

- Putem lua abuzul în serviciu ca exemplu concret?
---------------------------------------------
- Dana Gîrbovan: Decizia CCR 405/2016 a modificat conținutul infracțiunii de abuz în serviciu, impunând o definiție mai restrânsă a acesteia. Dacă Guvernul/Parlamentul își îndeplinea obligația de a pune imediat Codul penal în acord cu Constituția, am fi fost în prezența unei legi penale mai favorabile, ceea ce însemna punerea în libertate a tuturor persoanelor condamnate pentru încălcarea altor acte decât legi sau ordonanțe. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, au intervenit instanțele – precum Curtea de Apel Alba – care au spus că abuzul în serviciu a fost parțial dezincriminat prin decizia CCR.

- Această decizie a instanței a fost însă dur criticată de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a susținut că este o eroare și o decizie singulară.
---------------------------------------------
- Dana Gîrbovan: Dacă am urma argumentele procurorului șef DNA, trebuie să acceptăm să ținem închiși oameni condamnați pe partea din text declarată neconstituțională, tocmai pentru că legea nu a fost pusă în acord cu decizia CCR. Această inacțiune a statului, de a pune în acord Codul penal cu decizia CCR, are ca efect direct încălcarea dreptului la liberate a acestor cetățeni, drept pe care tot statul trebuie să îl garanteze.

- Problema ordonanțelor de urgență este una veche...
----------------------------------------------
- Dana Gîrbovan: Și pe care noi am semnalat-o constant. Și Guvernul Cioloș a dat ordonanțe de urgență care au produs efecte grave în justiție, fără să fi generat însă critici acerbe din partea presei. De exemplu, prin OUG 6/2016 s-a permis ca SRI să poată fi desemnat organ special de cercetare penală, lucru interzis expres după Revoluție, pentru a rupe SRI de activitatea abuzivă de cercetare penală a fostei Securități comuniste. Această ordonanță este și azi în vigoare.

„Nu este acceptabilă implicarea serviciilor de informații în urmărirea penală”

- Ce știți despre protocoalele dintre Parchetul General și DNA, pe de o parte, și serviciile de informații, pe de altă parte?
-----------------------------------------------
- Dana Gîrbovan: Aceste protocoale există, dar nu știm ce conțin. Asociațiile profesionale ale magistraților au solicitat în repetate rânduri desecretizarea lor, lucru care nu s-a întâmplat. Am cerut, de asemenea, de câteva ori președintelui Iohannis, înaintea ședințelor CSAT, să includă pe ordinea de zi declasificarea hotărârilor prin care serviciilor de informații, cu precădere SRI-ului, li s-au dat competențe în urmărirea penală. Nici până azi, după aproape doi ani de zile, subiectul nu a fost dezbătut de CSAT. Este important ca aceste protocoale să fie făcute publice, deoarece fiecare cetățean trebuie să știe exact conținutul lor pentru a cunoaște dacă și cât au influențat serviciile de informații activitatea de cercetare penală.
- Legea trebuie să fie publică și accesibilă tuturor... nu e asta o caracteristică esențială a „statului de drept”? [...][...][...]
-----------------------------------
INTEGRAL,aici: http://m.evz.ro/dana-girbovan-sefa-judecatorilor-din
------------------------------------------------------------------------------------

5 comentarii:

  1. Pace voo supt cashkete, cracanatilor !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bag sama ca pe sefa judecatorilor, Doamna Danutza, o cam manca putza, dintre picere !
    In rest, a isi potea spune ca achiesez la conceptia ei materialist dialectica si istorica, privind problema cu Deneau, Peneau, Sereiu, Seteseu, Pecereu, Uteceu, Pacepa si Nicolski.

    RăspundețiȘtergere
  3. Muine, 4 Marte - 40 de ani de la marele cotremor din 77 ! Moaaaa, ce s-a trecut tinpu ! Ce-am mai lopatat cu conpanea din dotare, la demolozirea capitalei RSR ! Am fost si citat prin OZU si felicitat de organ, in sedintele beobe pecere pe rejiment !
    Ce tanar si fromos ieream ! Si ce mandru mai ieream de stelutele mele de Toa lent majior !

    RăspundețiȘtergere
  4. Eeees pe fata asta ar trebui sa o pun sefa la SRI..

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri