Pagini de larg interes! Click here:

marți, 11 iulie 2017

De ce poartă politicienii români kipa? Un SUBIECT care merita a fi cunoscut


De ce poartă politicienii români kipa, sunt evrei religioși? - Justitiarul - revista de investigatiiJustitiarul – revista de investigatii

Evreii nu impun celor de alte religii să poarte kipa la evenimentele lor, indiferent dacă acestea au loc  în sinagogă, muzee sau spații deschise. Cu toate acestea, unii politicieni români din vârful ierarhiei poartă kipa la ceremoniile evreiești. Oare de ce? Revenim la întrebarea din titlu: „De ce poartă politicienii români kipa, sunt evrei religioși ?” Iată ce spune despre purtatul kipei site-ul „Fundaţia pentru cultivarea şi promovarea iudaismului din România – Pinhas Eliahu Wasserman” (http://www.wassermanrabbi.co.il/ro/show_page.asp?page_id=1):

                                         „KIPA”: origine


Vreau să dedic aceste rânduri originii tradiţiei acoperirii capului, respectiv de a purta o „Kipa” (tichiuţă sau scufie) pe cap.

În cartea sa „Şulhan aruh” (codul de legi al iudaismului), Rabi Iosef Karo (1488-1575) a fixat o normă halahică după care „nu se poate merge pe o distanţă de 4 amot (2,50 metri) cu capul descoperit”. De atunci, obiceiul acoperirii capului a fost transformat în obligaţie pentru fiecare evreu religios. El a devenit unul dintre semnele acceptării obligaţiilor religioase. În ultimele generaţii acoperirea capului cu o „Kipa” a devenit atât o obligaţie, cât şi o formă de recunoaştere reciprocă în public pentru cei care o poartă.

iliescu-sinagoga

Diferitelor feluri de „Kipe” le-au fost date tot felul de explicaţii. Astfel, evreii naţionalişti-religioşi sionşti poartă o „Kipa” croşetată. Evreii ultraortodocşi, fanatici religioşi, poartă o „Kipa” neagră.

Obligaţia purtării de „Kipei” se bazează pe o lege din Tora care ne interzice să ne comportăm după obiceiurile celorlalte popoare. Deoarece participarea la rugăciune cu capul descoperit era lege pentru creştinii catolici, s-a hotărât ca evreii să-şi acopere capul. În acest fel, s-a decis că acoperirea capului este un semn de recunoaştere a evreului în general.
Acoperirea capului este obligatorie în timpul rugăciunilor, lecturii Cărţilor Sfinte, în sinagogă, atunci când se fac binecuvântări, când se mănâncă sau se bea ceva.

Basescu-Israel-Zidul-Plangerii.jpeg

„Kipa” simbolizează un fel de limită a omului menită să-i amintească faptul că există cineva deasupra lui. Chiar dacă purtarea „Kipei” a început ca un obicei hasidic menit să trezească respectul omului în faţa lui Dumnezeu, ea s-a transformat cu timpul în obligaţie prin interdicţia de a parcurge 4 amot cu capul descoperit.
– Din punct de vedere halahic, are voie un evreu să nu poarte „Kipa” dacă la locul de muncă nu-i este permis acest lucru?
O dată am auzit de la tatăl meu, de binecuvântată amintire, că în România un evreu care a găsit de lucru a întrebat dacă – din punct de vedere halahic – poate să stea la locul său de muncă fără „Kipa”, deoarece directorul i-a spus că dacă va veni la serviciu cu Kipa, nu-l va primi la lucru şi îşi va pierde postul.

iohannis-cu-kippa-neagra

Tatăl meu i-a răspuns că deşi purtatul „Kipei”, obicei hasidic a devenit o obligaţie a tuturor evreilor, totuşi poate lucra fără „Kipa” pentru a nu-şi pierde locul de muncă. Este vorba însă de o întrebare pusă în România, unde ocuparea unui serviciu depindea de neevrei, care nu înţelegeau rostul purtării „Kipei”. Aici în Israel, problema nu se mai pune în aceeaşi formă: dimpotrivă, există respect pentru cei care poartă „Kipa”.
– Care este mărimea „Kipei”? Oare este o mărime obligatorie pentru „Kipa”?
Din punct de vedere al Halahei (dreptul tradiţional iudaic), nu este obligatoriu a se purta o Kipa care să acopere tot capul, însă cel puţin ea trebuie să fie văzută din toate părţile, atât din faţă cât şi din spate.

dragnea kipa

– Oare este logic, că evreii care nu poartă Kipa în mod permanent, să-şi acopere capul în sinagogă?
Este foarte adevărat – şi vedem de foarte multe ori – că evrei care nu poartă Kipa îşi acoperă capul atunci când intră în sinagogă, la cimitir, sau când mănâncă. Răspunsul este că din punct de vedere halahic există două grade în obligaţia de a purta „Kipa”:

1) Purtatul Kipei în mod permanent, sau mersul cu „Kipa” în cursul zilei – este un obicei hasidic, transformat în obicei general, devenit obicei permanent pentru toţi evreii.
2) Interdicţia pronunţării Numelui lui Dumnezeu cu capul descoperit, deci obligaţia de a purta „Kipa” atunci când se spune Numele lui Dumnezeu, precum şi în sinagogă. În „Şulhan Aruh” (codul de legi iudaic) e permis a se răspunde „amen” la rugăciune cu capul descoperit. Nu este permis a se lua dreptul de a răspunde „amen” unui evreu pentru că nu are capul acoperit. Acest fapt este menţionat în Talmud, specificându-se clar: „Este mai important a răspunde „amen” la o binecuvântare decît a spune binecuvântarea însăşi, deoarece oricui care răspunde „amen” din tot sufletul, cu intenţia curată şi cu glas tare, i se deschid porţile raiului”.

– Bărbatul care poartă perucă are obligaţia de a-şi pune Kipa pe perucă?
În conformitate cu unele surse, peruca răspunde obligaţiei de a acoperi capul. Acest lucru nu este suficient pentru a desconsidera ca omul să respecte prescripţia divină. Nu este suficientă respectarea ei; este important ca şi alţi oameni să vadă acest lucru. De aceea, folosirea unei peruci este insuficientă. În afară de perucă, fiecare evreu trebuie să poarte şi „Kipa”.

klaus in sinagoga

În concluzie, cauzele sau motivele de a purta „Kipa” sunt:
  1. Respectul şi frica de Dumnezeu. Acoperindu-şi capul, evreul se educă pe sine însuşi cu frică de Dumnezeu. El ştie că există că există Dumnezeu în cer, care îl vede şi este cu el pretutindeni. Astfel evreul nu ajunge să devină mândru, aducându-şi aminte totdeauna că o putere supranaturală îi conduce viaţa.
  2. Al doilea motiv este că evreul care se deosebeşte de neevrei prin credinţa lui, trebuie să se deosebească de ei și prin aparenţa lui exterioară. Creştinii obişnuiesc să-şi descopere capul la intrarea în biserică. Evreii s-au detaşat de acest obicei, decizându-se asupra obiceiului de a purta „Kipa”. „După obiceiurile lor să nu mergeţi”.
  3. Ar fi fost bine ca toţi evreii să se comporte după obiceiul hasidic şi să poate Kipa toată ziua. Cu toate acestea, dacă cineva nu poate face acest lucru, cel puţin să aibă o Kipa în buzunar totdeauna şi să şi-o pună pe cap la intrarea în sinagogă sau în cimitir, când mănâncă sau bea, sau când face o rugăciune şi aminteşte Numele lui Dumnezeu.
Sursa: http://www.wassermanrabbi.co.il/ro/show_news.asp?table=rav&news_id=27 (Fundaţia pentru cultivarea şi promovarea iudaismului din România)

Notă: Sublinierile și ilustrația aparțin redacției „Justițiarul”
----------------------------------------------------
Sursa: http://www.justitiarul.ro/de-ce-poarta-politicienii-romani-kipa-sunt-evrei-religiosi/
----------------------------------------------------

21 de comentarii:

  1. Sa radem :) :)
    Posted iunie 17, 2017 at 11:34 PM
    -------------------------
    Un chinez intra intr-un magazin al unui evreu sa cumpere sutiene negre marimea 38. Evreul, cunoscut pentru indemanarea in afaceri, zice ca sutienele negre sunt rare si ca le aprovizioneaza cu greu. Ca urmare, cere 50$ pentru o pereche.
    Chinezoiul cumpara 25 de perechi.
    Se intoarce dupa cateva zile si mai comanda 50 de perechi.
    De data asta evreul ii cere 60$ pentru fiecare pereche.
    Dupa o luna, chinezul vine din nou si cumpara tot stocul ramas de sutiene negre, 50 bucati, si plateste de data asta 75$ perechea.
    Evreul e cam derutat de cererea mare de sutiene negre marimea 38 si-l intreaba pe chinez „…te rog, spune-mi, ce faci cu toate sutienele astea negre?”
    Chinezul raspunde: „Le tai in doua si vi le vand voua evreilor drept Kipa, cu 200$ bucata.”

    RăspundețiȘtergere
  2. Buei, ti- or sarit foortunasle din tableta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mnă dimineața !
    Indiferent de sex, orentare politica, grad, relijie ori foncție, un pic pe la ceoc s-o loați !
    Ca sa va treaca greața !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese-si ma doare drept la șeapca de ce poarta puliticienii romanești kipa !
      Pe mine ma nelinisteste profund de ce nu poarta ei cătușe, și nu de ce poarta ei tikiile lu Ștrulă, fratele lu Ițik !

      Ștergere
  4. Merg sa dau proect OZU ca m-am intors in garnizoana, din ceo si sa raportez lu sefu că n-am fo optservat, atenteonat ori prins cu manurile in bujnăre, pe tinpu deplasarii ! Ca sa aibe tinp sa duca proectu dupe aea, la avizat, la jurist, apoi sa-i puna viza CFP, apoi la Beopele, apoi la popa rejimentului ca sa-i jmanglească o aghiazma de la N la S si de la E la V, la sefu de stat majeor ca sa-l corecteze, apoi la loctiitor ca sa-i dea viza definitiva, inainte de a intra la aprobarea finala, inainte de a fi trimis la tau majurul de la evidenta, ca sa-l editeze !

    RăspundețiȘtergere
  5. Uăi Nea Văsâlii, vad ca te tii de bancuri, cu alea-alea !
    Ziceai ca dai o maslina, o grisina, niste pește coapte...ceva acolo !

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buei, La Multi Ani tutulor Ilie, inclusiv lu ala de la Scularie si derivatilor/derivatelor: Ilinca, Lie, Lia, Lica, Ilies, Ilia, Ilioi, Iliev, Iliuta, Eliade, Eliana, Ilias etc samd!

    RăspundețiȘtergere
  8. La Multi Ani Șforțelor Aeriene Romane si neinfricatilor lor kiloți !
    Ăia dă zboara d-adevaratelea, cacum ar hi cariciopteristul Tigrul2 cunkoi, și nu harțogarii de la sol, care zmangalesc hartii !
    # REZIST !

    RăspundețiȘtergere
  9. Buei, e adevarat ca CEZARica muci pe barba, ala de fu cel mai tare sef de gheaze la Dv de la Timisoara, o fo convocat la exercitiul ala cu Șaibă Guardien 2017 si a reoșit sa mai pearda un TAB, pă fundu Dunarei ?
    Pfoaiii...

    RăspundețiȘtergere
  10. Sedinta de zguvern: penziili militare vor ramane penzii militare !

    RăspundețiȘtergere
  11. Tudose: Celebrele pensii militare au cauzat hemoragii; Țuțuianu a găsit o formulă ca sistemul să rămână în vigoare

    Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, la începutul ședinței Executivului, că ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a găsit o formulă prin care sistemul pensiilor militare să rămână în vigoare.
    ''Celebrele pensii militare... care au cauzat niște hemoragii extraordinare în sistemele militare. Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea ca să nu cumva să nu o mai prindă pe aia bună. Pleacă mii de oameni din sistem, la vârste la care (...) trebuiau să aducă plus valoarea în sistemele din care fac parte. Nu se va întâmpla așa ceva. Ministrul Țuțuianu a găsit o formulă prin care acest sistem să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor'', a spus premierul.
    ============================================
    https://www.agerpres.ro/politica/2017/07/20/tudose-celebrele-pensii-militare-au-cauzat-hemoragii-tutuianu-a-gasit-o-formula-ca-sistemul-sa-ramana-in-vigoare-13-51-43

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfoaiiii, a gasit Tutuianu o formula ! Pai, stimati camarazi, va dati voi seama, in PLM, cine ne zguverneaza ?
      Dupa ce PSD (=PDL=tot un cacat e) s-a șfortat fro doi ani, in frunte cu marele Interes National, sa scoata o lege, aprobata in unanimitate in Parlament, acum, acelasi PSD (=PDL=tehnocrati) cauta formule ca sistemul sa ramana in vigoare !
      Te doare mintea !
      Dupa cum bine se optserva, in ultimii ani, astia de se schimba prin Victoria precum se schimba ora de vara cu cea de iarna, cum ajung sa-si imputa jilțurile cu bășini, nu se apuca de zguvernat, adica de facut o otostrada reala, si nu numai de alea virtuale, pe hartie, care costa jde miliarde de lei, nu se apuca de bagat rapid la parnaie intreaga mafie a padurilor, nu se apuca sa puna ordine in sistemul sanitar, care risca sa ajunga alaturi de odioasele sisteme de exterminare de la Aușviț, ori Birkenau, nu se apuca sa creeze, real, locuri de munca, ca sa opreasca exodul romanilor in cele tari, la cules de capsuni si la spalat de cururi de mosnegi, nu se apuca de dotarea reala a armatei cu tehnica noua-si nu cu fel de fel de rakete spatiale care valoreaza fix pula pentru spatiul nostru mioritic, deci nu se apuca dreaq de treaba, ci te futat niste legi, pe care tot ei le-au bășit, in special pe cele ale pensionarilor, pentru ca, n-asa, din cauza bosorogilor nu merje treaba !
      A apucat o pițipoankă penala sa manance un cacat pe sticla, acu ceva vreme, iar acu isi sparg capu nuș cati ministri ca sa gaseasca nuș ce formule !
      Pfoaiii, pe mana cui a ajuns gubernia asta !

      Ștergere
  12. Doamne feri, ti-e si frica sa mai merji la beserica, ca te poti trezi cu găozul spart ! Am inteles, hai za zicem ca catolicii n-au voie sa se insoare si d-aia si-o mai dau pe la găoaze, insa pe pochii prostodocsi, care au pizdă cata-i valea, zau de-i mai inteleg !
    Si cand te gandesti ca labagiii astia, de-si umple mataringile de cacat, isi baga apoi sfanta mana in butoiul cu apa chioara, ca s-o aghezmuiasca, intru delirul prostimii !
    Zeii hie cu noi !
    Da țapul ăl batranu, cu tri lanturi de aur la gatlej, ce zice ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: mataringa=MĂTĂRÂNGĂ=jurubiță, membru, penis, pârghie, scula, pulă.

      Ștergere
  13. Na, ca o facura si pretenarii de la Meapeneu ! Dupe ce, acu fro doo zile, supt comanda stralucitoare a celui mai mare tabist in viata-Cezar Muci pe Fața, pierdura un TAB pe fundul gîrlei, azi uitara sa-si invite comandantul suprem la Ziua Șforțelor Haeriene ! Pai, la cîta inghesuiala de instelati, pe mp, prin em o 100, ierea si de asteptat sa-l uite chiar pe jupanu cel mare !
    Pfoaiii...ori, doamne feri, sa nu hie cumva fro manevra de asta de razbunare, pentru muia care-or luat-o in Ceseate, de la șefu, cu progreamul ala SaiFai de inzestrare a armatei, pana in anul 2027 si, in perspectiva, pana in 2055 !
    Ce-or zis bagabontii, ne-ai dat tu muie la inzestrare, atunci pula vezi tu fasole cu carnati, de ziua aviatiei !
    Doar traim in Romania, tara lu Dorele, n-asa ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pese: pe surse, l-or gasit si pe vinovat, care-i un nesimtit de tau majur de la Bedeseul Semefeaului, care, din greseala, si-a taiat branza si rosiile pe invitatie, la gustarea de la 11:30 !
      Si cum se mai calcau jeneralii pe picere, unii pe altii, strans uniti in jurul Statuii Aviatorilor, ca sa primeasca onorul de la cel mai mare cariciopterist de vanatoare in viata, domnul Tigrul2 Cunkoi, un adevaracios Icar dă Hurziceni !

      Ștergere
  14. Mneața !
    La oo cineva repede sa-mi umble,
    Ca sa-mi treaca greața !
    # REZIST !

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa nu uiți Darie:
    -21 iulie 1969: A fost inaugurat Combinatul petrochimic Pitești
    -21 iulie 1971: A fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porțile de Fier
    =======================
    Sursa: Muielikipedia
    =======================
    Vreo 10 mii de suflete lucrau pe platforma combinatului si inca vreo 3-4 mii depindeau direct de acest colos industrial, in anii de trista amintire ! Sute de ingineri, maistri de mana 1, muncitori calificati cacalau si cativa directori, cu un suport TESA de bun simț !
    Acu, in anii de vesela amintire, daca or mai ramas cateva sute de Dorele, care cica produc maglavaiț pentru asfaltări, din care se imbogatesc rejii asfaltului si clanurile mafiote care tot construiesc sosele invizibile prin gubernia noastra, de vreo douăjdă ani incoace !
    Biansiur, si o cohorta (legiune) intreaga de directori generali, directori adjuncti si directori doar directori, numiti pe criterii de partid, ori de nepotism, ori ca simple pițipoance !
    Las ca-i bine, in loc sa ne munceasca nepotii aici in tara, mai bine la capsuni in Spanea, ori la spalat de cururi, prin azilele din Italea !
    Noroc ca ecluza de la P de F nu ai cum s-o falimentezi, ca se revarsa garla peste noi, ca, de altfel, ierea de mult bagata in insolventa, privatizata pe 1 Dolar, iar apoi furata si vanduta la fier vechi !
    Ura, traiasca ai nostri !
    Jos !

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!