La solicitarea Gândul de a-şi preciza punctul de vedere faţă de ultimele modificări aduse proiectului legii unitare a pensiilor din sistemul public, Ministerul Apărării a evitat criticile directe, dar şi-a apărat punctul de vedere defavorabil la adresa înglobării pensiilor militare în masa pensiilor din sistemul public cu câteva argumente de ordin legal, istoric şi statistic.
"Pensia militară medie este de aproximativ 1.700 lei.
În prezent, 72% dintre pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei, iar 90,2 % sunt sub 3.000 lei. În categoria pensiilor de peste 5.000 lei sunt cuprinse doar două pensii ale foştilor şefi ai Statulul Major General, restul fiind pensii ale magistraţilor militari si ale cadrelor militare care au fost detaşate in afara MApN.
Pensia militară se stabileşte pe baza soldei lunare, care nu cuprinde primele, sporurile, indemnizaţiile şi premiile acordate în conformitate cu legislaţia din domeniul salarizării, spre deosebire de sistemul public unde aceste drepturi băneşti sunt luate în calcul".
De asemenea, ministerul ne-a transmis că "izvoarele istorice menţionează existenţa sistemului de pensii militare încă din anii 1829-1830 când s-a organizat armata pământeană atât în Muntenia, cât şi în Moldova (primul regulament ostăşesc cuprindea principii pentru organizarea armatei şi în legătură cu "drepturile băneşti ale ofiţerilor, pensii şi socoteli bugetare").
_______________
O interventie firavă, fără vână !
Dar... e bine şi aşa, decât deloc!
Sau... şi mai rău, potrivnică!
Col.(r) Vasile Burcu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!