Pagini de larg interes! Click here:

luni, 19 aprilie 2010

Dilema Generalului Oprea: loialitate militară sau de partid?

Aleşii PDL, UDMR şi din grupul independenţilor au o mare problemă: cum să sprijine reforma pensiilor propusă de Executiv fără să se compromită electoral.

Votul senatorilor din grupul in­dependenţilor va cântări greu la dezbaterea de astăzi din plenul Sena­tu-lui, dată fiind majoritatea fragilă pe care poate conta Guvernul. Iar in­certitudinile în această privinţă sunt mari, în primul rând pentru că li­de­rul independenţilor, Gabriel Oprea, care cel mai probabil va fi şi preşe­dintele noului partid pe care aceştia intenţionează să-l înfiinţeze, este şi ministru al apărării, adică al uneia dintre categoriile căreia proiectul de lege îşi propune să-i desfiinţeze con­diţiile speciale de pensionare.

Oprea a declarat, de altfel, în cursul lunii martie că va demisiona din funcţia de ministru dacă pen­siile şi salariile militarilor se vor mic­şora din cauza reformelor promovate de Gu­vern.
„Mă bat pentru pensiile şi salariile celor din sect­o­rul de securitate, şi aici mă refer la Apărare, Int­er­ne, SRI, SIE şi SPP. Dacă îşi vor pier­de din pensii sau salarii, îmi dau de­misia, pentru că nu mă pot uita în ochii colegilor mei”,
a spus Oprea, care anul trecut a fost avansat de preşedintele Bă­sescu la gradul de general cu patru stele în rezervă, ală­turi de colegul său Anghel Iordă­nescu, care a pri­mit de la preşedinte gradul de ge­neral-maior în rezervă.

Oprea a mai spus recent, răspun­zând la o inter­pe­lare parlamentară, că, potrivit unei simulări făcute la sugestia Mi­nisterului Muncii, a re­zultat că, în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%.

În Comisia de apărare de la Se­nat au fost aduse o serie de amendamente la proiectul legii unitare de pensionare, potrivit cărora, deşi se va trece la sistemul unic de pensii şi pentru cei din domeniul apărării, urmează să se acorde anual, până în 2025, nişte majorări de punctaj, pentru a se diminua efectul de scădere a pensiilor pentru cei din apărare, ordine publică şi siguranţă naţio­na­lă. Nici aceste amendamente nu au fost reţinute în varianta înaintată ple­nului Senatului de raportul Co­misiei de muncă.

Soarta legii atårnă de 5 voturi!

Articol integral in Saptamana Financiara,
Legea pensiilor: Guvernul, în luptă cu propria majoritate parlamentară?


DA!
O zi fierbinte la Senat!
Vom trai si vom vedea!

Col.(r) Vasile Burcu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!