In peregrinarile mele pe caile net-ului,
deseori gasesc INFORMATII EXPLOZIVE!
Deschid rubrica "Calator pe net.
Adevar sau intoxicare?" cu ep.1.:
Si AICI sunt banii dumneavoastra (p.a IV-a)
Sunt CONVINS ca multe sunt aiureli/intoxicari,
dar DACA ... unele sunt si adevarate?
Cred ca am/avem dreptul ca atunci cand
asemenea informatii VIZEAZA "oameni politici",
platiti din BANII contribuabililor, "sa stim"
ADEVARUL! Cei vizati, sunt OBLIGATI cel putin
moral, sa ne RASPUNDA, ori AUTORITATILE legal
indrituite, sa ia ATITUDINE publica!
Macar prin institutia "purtatorului de cuvant",
unde sunt cheltuite SUME uriase, din banii publici!
Cred ca TREBUIE sa SOLICITAM, sa facem PRESIUNI,
pana la aflarea ADEVARULUI!
Col. (r) Vasile Burcu,
Presedintele SCMD Dr.Tr.Severin
Blogul care calcă pe nervii multora | punctează și subliniază esențialul | un blog cu subiecte fierbinți... de prin presă... adunate! ''Nu poți rămâne indiferent... când țara fierbe!'' / 👉NEWS:👉👉 aug. 29, 2024 👉Felicitări!👏👏👏 Site-ul tău a atins 3 K clicuri din Căutarea Google în ultimele 28 de zile 👍👍👍/MULȚUMIM, Google! 👍👍👍
Pagini de larg interes! Click here:
▼
luni, 31 mai 2010
Acum e acum! Scăpam de acest Guvern, sau ne procopsim cu cele două legi !?!
Guvernul a aprobat, duminica seara, cele doua proiecte de Lege care contin masurile de austeritate convenite cu FMI - un proiect ce prevede reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar prin taierea salariilor, pensiilor si a ajutoarelor sociale si un altul care prevede recalcularea pensiilor speciale.
"Asupra acestor doua proiecte de lege, Guvernul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, ceea ce inseamna ca, daca in urma angajarii raspunderii se initiaza motiunea de cenzura si ea este adoptata,Guvernul este demis si aceste acte nu se aproba.
"Ori Guvernul reuseste si merge cu legile mai departe, ori este demis si nu se aproba aceste legi",
a mai explicat Boc, "pe intelesul oricui".
Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe cele doua proiecte. Programul de masuri urmeaza sa fie trimis legislativului, urmand ca luni Birourile Permanente ale celor doua Camere sa se reuneasca pentru a decide calendarul asumarii.
Integral, Ziare.com : Guvernul a aprobat proiectele de lege cu masurile de austeritate
Vom trai si vom vedea!
Alesii neamului, vor decide!
V.Burcu
"Asupra acestor doua proiecte de lege, Guvernul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, ceea ce inseamna ca, daca in urma angajarii raspunderii se initiaza motiunea de cenzura si ea este adoptata,Guvernul este demis si aceste acte nu se aproba.
Daca se initiaza motiune de cenzura si ea este respinsa, aceste acte se considera aprobate. Daca nu se initiaza nicio motiune de cenzura, aceste doua acte normative se considera adoptate si pleaca spre promulgare la presedintele Romaniei",a declarat premierul Emil Boc.
"Ori Guvernul reuseste si merge cu legile mai departe, ori este demis si nu se aproba aceste legi",
a mai explicat Boc, "pe intelesul oricui".
Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe cele doua proiecte. Programul de masuri urmeaza sa fie trimis legislativului, urmand ca luni Birourile Permanente ale celor doua Camere sa se reuneasca pentru a decide calendarul asumarii.
Integral, Ziare.com : Guvernul a aprobat proiectele de lege cu masurile de austeritate
Vom trai si vom vedea!
Alesii neamului, vor decide!
V.Burcu
duminică, 30 mai 2010
100 de avocati pro-bono pentru Romania!
Apel public: Luati atitudine:
100 de avocati pro-bono pentru Romania!
Postat de Gheorghe Piperea
in "The Way I Are",
Criza economica
_________________________
Drepturile unui numar foarte mare de cetateni romani sunt, in prezent, in pericol. Statul roman, sub pretextul crizei economice, si-a uitat sau si-a renegat principalele doua atribute : stat social si stat democratic.
Statul roman a devenit oligarhic, practicand un fel de haiducie pe invers – ia de la saraci si oculteaza veniturile si sursele de inavutire ale unei clici de persoane foarte bogate care au facut si continua sa faca bani din politica. Astfel securizate, aceste avutii pot trece fara griji de criza economica.
Traim vremuri urate. Criza economica e mult mai aspra decit ne lasau sa credem in anii 2008-2009 autoritatile si politicienii aflati in campanile electorala perpetua.
Reducerea salariilor sau pierderea locului de munca fac ca drepturile esentiale ale persoanelor sa nu mai poata fi realizate, date fiind costurile judiciare ridicate. Acelasi motiv face imposibila sau foarte anevoioasa implicarea societatii civile in transparentizarea guvernarii si a relatiei fisc – contribuabil – consumator de resurse bugetare.
Si totusi, cetatenii romani au dreptul la un sistem de sanatate sigur, dreptul la educatie, la siguranta si la un mediu sanatos si dreptul de a cere socoteala celor care gestioneaza taxele, impozitele si contributiile pe care cei mai multi dintre noi le platesc.
Si totusi, avem cu totii nevoie sa stim cum se cheltuiesc banii nostri si de ce, spre exemplu, nu sunt bani pentru finantarea sistemului sanitar, a invatamintului, a ordinii publice si a justitiei, in timp ce se cheltuiesc miliarde de euro pentru constructia cvasi-inexistentelor autostrazi romanesti sau pentru sedii de zeci de milioane de euro pentru SRI, SPP si alte servicii secretoase, ori sute de milioane de euro pentru informatizarea unei tari a carei populatie rurala inca mai foloseste toaleta din curte.
Avocatii nu sunt simpli prestatori de servicii. Ei sunt principalele instrumente de realizare a dreptului. Sunt, de altfel, si un puternic segment al societatii civile. Caci, cunoscand dreptul, avocatii pot mai lesne sa transforme drepturile si facultatile cetatenesti in fapte.
Cred ca este momentul sa ne manifestam ca atare, ca indivizi ce apartin cetatii.
De aceea, eu lansez un mesaj, care poate fi si o provocare pentru avocati : sa cream o retea de avocati ai societatii civile care sa preia, pro bono, diverse cauze ale particularilor sau ale ONG-urilor in care se pot realiza drepturile si, pe un plan mai inalt, se poate realiza dreptul. Nu e vorba de o asociatie profesionala in cadrul profesiei de avocat, nu e vorba de un ONG, e vorba de o simpla retea care sa includa avocati voluntari ai societatii civile. Fiecare dintre noi putem prelua un caz, doua, pe an, fara plata. Statutul profesiei de avocat ne permite implicarea in astfel de pricini, chiar si fara onorarii.
Fiecare dintre noi putem – fara a fi obligati – sa ne angajam, fara plata, in dosare sau chestiuni judiciare foarte complexe, atit din punct de vedere juridic, social si economic, cit si in plan personal. Fiecare dintre noi poate sprijini ca avocat demersuri ale unor ONG-uri de protejare sau realizare a drepturilor persoanelor fara resurse financiare. E vorba de pensionari, someri, mame carora li se reduce indemnizatia de crestere a copilului, familii care sunt pe cale de a fi evacuate pe motiv de neplata a ratelor la credite etc. Dar poate fi vorba si de ridicarea ilegala de masini, in profitul unor societati de rude ale primarilor, de taxa auto, de drepturile romanilor din UE, de drepturi de securitate sociala etc.
Pentru cei care nu s-au convins inca de faptul ca unele drepturi ori sunt simple sloganuri, ori sunt aneantizate de lipsa de bani pentru cheltuielile judiciare, am sa dau un exemplu. Am auzit un caz la Europa FM, despre o femeie de vreo 50 de ani care fusese operata prin extirparea unei tumori pe creier, cu lacuna fizica (ati citit bine – femeia respectiva nu mai are o parte din creier). In urma unui control al unor functionari complet idioti, femeia si-a pierdut pensia de invaliditate permanenta, pentru ca s-a considerat ca, dupa 10 ani de la operatie, si-ar fi recapatat puterea de munca. Atentie, e vorba de o femeie cu o parte din creier lipsa, care are 50 de ani, adica sanse de reangajare foarte, foarte mari, si despre care medicul chirurg spunea la radio ca nu poate sa stea mai mult de 5 minute in picioare. Aceasta in timp ce sunt localitati in care citeva procente bune din populatie sunt pensionare pe caz de boala (tot la radio s-a vorbit saptamina trecuta de un sat de 7000 de persoane din care cam 3000 erau diagnosticate cu diverse afectiuni la ochi; asta nu i-a impidicat pe vreo 20 dintre ei sa isi ia carnet de conducere …). De unde apare diferenta? Simplu, de la sfinta spaga. Oare nu merita efortul un astfel de caz, chiar si fara plata unui onorariu?
Oricum, in urma masurilor de “austeritate” promise de autoritatile romane, vor aparea mii de cazuri si situatii in care pensionarii, somerii, parintii aflati in ingrijirea copilului sau asistentii maternali isi vor vedea veniturile cu 15% reduse. Acesti oameni vor face foamea. Multi dintre ei vor fi in pericol de moarte, la propriu, din moment ce nu isi vor mai putea achita medicamentele. Acesti oameni nu vor apela la justitie pentru a-si recapata drepturile, pentru ca nu vor avea bani de avocat. Oare nu este aceasta o serie de cazuri aparte, care pot fi tratate de avocati pro bono?
Un singur avocat nu poate face prea mult pentru acesti oameni, caci sunt prea multi.
Dar daca se implica in acest demers 100 de avocati care sa lucreze pro bono in aceste pricini, atunci se poate face ceva. Sau sa selectam cauze care se manifesta cu repetivitate si sa punem la dispozitia oamenilor modele de cereri si hotarari judecatoresti. Eficient, sigur si durabil.
Nu e suficient sistemul de ajutor public judiciar, (ne)finantat de stat. Nu e cazul sa ne prefacem ca simpatizam cu acesti oameni, luandu-ne ca reper un Che Guevara sau un Fidel Castro (din pacate, un coleg de breasla cu noi, presedinte de partid mare, crede ca solutia este o revolutie permanenta). Mai degraba, o retea de minim 100 de avocati ar putea sa obtina efecte imediate mult mai bune daca, pur si simplu, ar formula in numar mare, pentru simplii particulari sau pentru ONG-uri, cereri de informatii de ordin public cu privire la modul in care se cheltuiesc banii publici pe proiecte de gen “Sali de sport in comuna natala a dlui Boc” (caruia i se mai spune si Foame, in limba Romani).
Asadar, stimati colegi de breasla, ce mai asteptati?
NOTA:
_________________________
Gheorghe Piperea este avocat, profesor universitar doctor, vicepresedinte UNPIR si membru al INSOL Europe. Pe acest blog veti gasi opiniile d-lui Piperea si alte articole de interes pentru mediul juridic, economic si social romanesc. Parerile exprimate aici apartin autorului sau celor care sustin discutii pe marginea subiectelor deschise.
In numele celor napastuiti de vremurile
apocaliptice ale unei guvernari incompetente,
predispusa unor ABUZURI inimaginabile,
Va multumim, Domnule Profesor!
Col. (r) Vasile Burcu,
Presedintele SCMD Dr.Tr.Severin
100 de avocati pro-bono pentru Romania!
Postat de Gheorghe Piperea
in "The Way I Are",
Criza economica
_________________________
Drepturile unui numar foarte mare de cetateni romani sunt, in prezent, in pericol. Statul roman, sub pretextul crizei economice, si-a uitat sau si-a renegat principalele doua atribute : stat social si stat democratic.
Statul roman a devenit oligarhic, practicand un fel de haiducie pe invers – ia de la saraci si oculteaza veniturile si sursele de inavutire ale unei clici de persoane foarte bogate care au facut si continua sa faca bani din politica. Astfel securizate, aceste avutii pot trece fara griji de criza economica.
Traim vremuri urate. Criza economica e mult mai aspra decit ne lasau sa credem in anii 2008-2009 autoritatile si politicienii aflati in campanile electorala perpetua.
Reducerea salariilor sau pierderea locului de munca fac ca drepturile esentiale ale persoanelor sa nu mai poata fi realizate, date fiind costurile judiciare ridicate. Acelasi motiv face imposibila sau foarte anevoioasa implicarea societatii civile in transparentizarea guvernarii si a relatiei fisc – contribuabil – consumator de resurse bugetare.
Si totusi, cetatenii romani au dreptul la un sistem de sanatate sigur, dreptul la educatie, la siguranta si la un mediu sanatos si dreptul de a cere socoteala celor care gestioneaza taxele, impozitele si contributiile pe care cei mai multi dintre noi le platesc.
Si totusi, avem cu totii nevoie sa stim cum se cheltuiesc banii nostri si de ce, spre exemplu, nu sunt bani pentru finantarea sistemului sanitar, a invatamintului, a ordinii publice si a justitiei, in timp ce se cheltuiesc miliarde de euro pentru constructia cvasi-inexistentelor autostrazi romanesti sau pentru sedii de zeci de milioane de euro pentru SRI, SPP si alte servicii secretoase, ori sute de milioane de euro pentru informatizarea unei tari a carei populatie rurala inca mai foloseste toaleta din curte.
Avocatii nu sunt simpli prestatori de servicii. Ei sunt principalele instrumente de realizare a dreptului. Sunt, de altfel, si un puternic segment al societatii civile. Caci, cunoscand dreptul, avocatii pot mai lesne sa transforme drepturile si facultatile cetatenesti in fapte.
Cred ca este momentul sa ne manifestam ca atare, ca indivizi ce apartin cetatii.
De aceea, eu lansez un mesaj, care poate fi si o provocare pentru avocati : sa cream o retea de avocati ai societatii civile care sa preia, pro bono, diverse cauze ale particularilor sau ale ONG-urilor in care se pot realiza drepturile si, pe un plan mai inalt, se poate realiza dreptul. Nu e vorba de o asociatie profesionala in cadrul profesiei de avocat, nu e vorba de un ONG, e vorba de o simpla retea care sa includa avocati voluntari ai societatii civile. Fiecare dintre noi putem prelua un caz, doua, pe an, fara plata. Statutul profesiei de avocat ne permite implicarea in astfel de pricini, chiar si fara onorarii.
Fiecare dintre noi putem – fara a fi obligati – sa ne angajam, fara plata, in dosare sau chestiuni judiciare foarte complexe, atit din punct de vedere juridic, social si economic, cit si in plan personal. Fiecare dintre noi poate sprijini ca avocat demersuri ale unor ONG-uri de protejare sau realizare a drepturilor persoanelor fara resurse financiare. E vorba de pensionari, someri, mame carora li se reduce indemnizatia de crestere a copilului, familii care sunt pe cale de a fi evacuate pe motiv de neplata a ratelor la credite etc. Dar poate fi vorba si de ridicarea ilegala de masini, in profitul unor societati de rude ale primarilor, de taxa auto, de drepturile romanilor din UE, de drepturi de securitate sociala etc.
Pentru cei care nu s-au convins inca de faptul ca unele drepturi ori sunt simple sloganuri, ori sunt aneantizate de lipsa de bani pentru cheltuielile judiciare, am sa dau un exemplu. Am auzit un caz la Europa FM, despre o femeie de vreo 50 de ani care fusese operata prin extirparea unei tumori pe creier, cu lacuna fizica (ati citit bine – femeia respectiva nu mai are o parte din creier). In urma unui control al unor functionari complet idioti, femeia si-a pierdut pensia de invaliditate permanenta, pentru ca s-a considerat ca, dupa 10 ani de la operatie, si-ar fi recapatat puterea de munca. Atentie, e vorba de o femeie cu o parte din creier lipsa, care are 50 de ani, adica sanse de reangajare foarte, foarte mari, si despre care medicul chirurg spunea la radio ca nu poate sa stea mai mult de 5 minute in picioare. Aceasta in timp ce sunt localitati in care citeva procente bune din populatie sunt pensionare pe caz de boala (tot la radio s-a vorbit saptamina trecuta de un sat de 7000 de persoane din care cam 3000 erau diagnosticate cu diverse afectiuni la ochi; asta nu i-a impidicat pe vreo 20 dintre ei sa isi ia carnet de conducere …). De unde apare diferenta? Simplu, de la sfinta spaga. Oare nu merita efortul un astfel de caz, chiar si fara plata unui onorariu?
Oricum, in urma masurilor de “austeritate” promise de autoritatile romane, vor aparea mii de cazuri si situatii in care pensionarii, somerii, parintii aflati in ingrijirea copilului sau asistentii maternali isi vor vedea veniturile cu 15% reduse. Acesti oameni vor face foamea. Multi dintre ei vor fi in pericol de moarte, la propriu, din moment ce nu isi vor mai putea achita medicamentele. Acesti oameni nu vor apela la justitie pentru a-si recapata drepturile, pentru ca nu vor avea bani de avocat. Oare nu este aceasta o serie de cazuri aparte, care pot fi tratate de avocati pro bono?
Un singur avocat nu poate face prea mult pentru acesti oameni, caci sunt prea multi.
Dar daca se implica in acest demers 100 de avocati care sa lucreze pro bono in aceste pricini, atunci se poate face ceva. Sau sa selectam cauze care se manifesta cu repetivitate si sa punem la dispozitia oamenilor modele de cereri si hotarari judecatoresti. Eficient, sigur si durabil.
Nu e suficient sistemul de ajutor public judiciar, (ne)finantat de stat. Nu e cazul sa ne prefacem ca simpatizam cu acesti oameni, luandu-ne ca reper un Che Guevara sau un Fidel Castro (din pacate, un coleg de breasla cu noi, presedinte de partid mare, crede ca solutia este o revolutie permanenta). Mai degraba, o retea de minim 100 de avocati ar putea sa obtina efecte imediate mult mai bune daca, pur si simplu, ar formula in numar mare, pentru simplii particulari sau pentru ONG-uri, cereri de informatii de ordin public cu privire la modul in care se cheltuiesc banii publici pe proiecte de gen “Sali de sport in comuna natala a dlui Boc” (caruia i se mai spune si Foame, in limba Romani).
Asadar, stimati colegi de breasla, ce mai asteptati?
NOTA:
_________________________
Gheorghe Piperea este avocat, profesor universitar doctor, vicepresedinte UNPIR si membru al INSOL Europe. Pe acest blog veti gasi opiniile d-lui Piperea si alte articole de interes pentru mediul juridic, economic si social romanesc. Parerile exprimate aici apartin autorului sau celor care sustin discutii pe marginea subiectelor deschise.
In numele celor napastuiti de vremurile
apocaliptice ale unei guvernari incompetente,
predispusa unor ABUZURI inimaginabile,
Va multumim, Domnule Profesor!
Col. (r) Vasile Burcu,
Presedintele SCMD Dr.Tr.Severin
Magistraţii reacţioneaza! "Stiinţa de carte" vs "aşa vre' muşchii mei"!
________________________
UPDATE 2.: NewsAlert:
1 June 2010
Judecatoria Oradea.
Se reia protestul magistratilor
Comunicat Judecatoria Oradea:
"In data de 31 mai 2010, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Oradea, convocata legal, a luat in discutie starea justitiei prin prisma deciziilor clasei politice adoptate ulterior suspendarii protestului magistratilor de anul trecut. S-au constat urmatoarele:
1. Anul trecut in perioada 7.04.2009-28.09.2009 s-a desfasurat cel mai amplu protest din istoria justitiei romane, ca urmare a unei subfinantari cronice a sistemului judiciar si in conditiile unei reglementari haotice a drepturilor magistratilor. Principalele revendicari au fost: recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national, administrarea bugetului instantelor nu de catre Ministerul Justitiei, ci de catre ICCJ; inlaturarea discrepantelor si discriminarilor privind salarizarea magistratilor si personalului auxiliar; readucerea la bugetele instantelor a sumelor incasate drept taxe de timbru si timbru judiciar; garantarea unui statut stabil si predictibil al magistratului, respectand standardele internationale in materie; stabilirea unui prag minim de 1% din PIB pentru bugetul instantelor si parchetelor; respectarea hotararilor judecatoresti; incheierea unui Pact pentru justitie intre cele trei puteri. Acel protest a culminat cu sistarea activitatii instantelor si parchetelor in luna septembrie 2009.
Protestul din 2009 a fost suspendat ca urmare a constituirii prin Hotararea nr. 34/2009 a camerelor reunite ale Parlamentului a Comisiei speciale pentru analizarea crizei intervenite in functionarea justitiei care isi propunea sa explice cauzele crizei, sa propuna solutiile adecvate, si sa sustina incheierea unui Pact intre cele trei puteri ce urma sa constituie punctul de plecare al oricarei strategii viitoare in domeniul reformei justitiei.
2. In data de 30 martie 2010 Raportul Comisiei comune speciale a fost respins de catre Parlament, intrunind doar 46 de voturi “pentru” raport, 108 voturi “impotriva” si o abtinere, desi parlamentarii au fost intr-o situatie evidenta de lipsa de cvorum.
Nu numai modalitatea in care a decurs votarea, ci si faptul ca acest raport s-a respins fara nici un fel de dezbatere si fara invitarea reprezentantilor justitiei, denota modul demagogic in care sunt tratate aspectele legate de justitie.
3. La data de 12 aprilie 2010, Ministerul Justitiei a facut publica Strategia de dezvoltare a justitiei ca serviciu public, prin care se propun modificari ample ale statutului magistratilor, implicarea ministrului in procedura disciplinara impotriva acestora, abilitarea presedintilor curtilor de apel in a sanctiona magistrati, trecerea Inspectiei Judiciare sub autoritatea Parlamentului.
Aceasta Strategie nu are la baza decat vointa Guvernului si nu exprima optiunea tuturor celor trei puteri, asa cum sugereaza si Comisia Europeana in raportul intermediar din martie 2010. Atat Guvernul, cat si Parlamentul refuza sa isi asume obligatia de a incheia un pact cu puterea judecatoreasca prin care sa o recunoasca la nivel declarativ ca una dintre puterile publice, egala cu celelalte si sa respecte independenta acesteia. Prin urmare, documentul se vrea doar un exercitiu de imagine in fata Comisiei Europene care in acest an ar trebui sa intocmeasca ultimul raport cu privire la evolutiile post-aderare la U.E. ale Romaniei in privinta justitiei si anticoruptiei.
4. La 20 mai 2010 s-a publicat OUG nr. 45/2010 prin care Guvernul reesaloneaza pentru plata in anii 2012, 2013 si 2014 a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, dupa ce anterior prin OUG 71/2009 reesalonase plata acestora pentru anii 2010, 2011, 2012.
Este vorba de sumele de bani datorate de catre angajatori (institutii publice) functionarilor publici, cadrelor didactice, politistilor, magistratilor, personalului auxiliar de specialitate din instante si parchete etc. Asadar, Guvernul – o entitate fara nicio calitate procesuala in litigiile dintre angajati si angajatori – a stabilit modalitatea de executare a hotararilor judecatoresti irevocabile, arogandu-si atributii pe care numai instantele judecatoresti le au in a stabili termene de gratie, si fara nicio conventie pentru aceasta cu creditorii. In acest fel Guvernul a incalcat principiul separatiei puterilor in stat si autoritatea justitiei, facand inutila pronuntarea hotararilor judecatoresti in care parti sunt institutii statale. Aceasta OUG vine dupa ce in luna martie 2010, in cadrul unor intalniri in tara cu magistratii, ministrul Predoiu a atras atentia magistratilor asupra modului in care acestia „solutioneaza procese cu statul” si dupa ce in data de 11 mai 2010 ministrul finantelor a afirmat ca daca va da dreptate celor nemultumiti de reducerile salariale, Justitia isi asuma riscul intrarii Romaniei în incapacitate de plata. Acest act normativ si aceste declaratii incalca principiul independentei structurale a justitiei , asa cum este el stabilit intr-o vasta jurisprudenta a CEDO[1].
5. La data de 25 mai 2010 a fost comunicat instantelor, prin adresa nr 11050/1154/2010 a CSM, proiectul de Lege privind revizuirea Constitutiei.
Acest proiect, la alcatuirea caruia magistratii nu au fost invitati, reia ideea din Raportul Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania facut public in 14 ian.2009 prin care se sugereaza ca structura CSM sa urmeze modelul Constitutiei din Africa de Sud. Astfel, CSM urmeaza sa aiba in alcatuirea sa 6 reprezentanti ai societatii civile, dintre care 3 numiti de Parlament si 3 de catre Presedintele Romaniei. In acest fel de doreste politizarea institutiei CSM in dorinta de a controla justitia prin parghii politice.
6. La data de 26 mai 2010 Ministerul Justitiei refuza solutia propusa de catre CSM ca sumele de bani datorate statului de catre magistrati sa fie compensate cu datoriile pe care acestia le au catre stat.
7. In data de 28 mai 2010, la o intalnire a presedintilor de tribunale si de curti de apel cu membrii CSM si cu ministrul justitiei, domnul Predoiu reia promisiunile/amenintarile de modificare in toamna acestui an a statutului magistratilor. In aceeasi zi instantele au fost notificate de catre Federatia ProJust cu privire la organizarea unei greve de solidaritate cu personalul bugetar, astfel ca in data de 31 mai 2010 in multe instante din Romania s-au dezbatut public doar 1/3 din dosarele ce ar fi trebuit solutionate.
8. In data de 30 mai 2010 Guvernul a decis angajarea raspunderii in fata Parlamentului pe doua proiecte de lege: cel privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si cel stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
Prin ambele proiecte este afectat statutul financiar al magistratilor, fiind reduse salariile acestora si eliminandu-se pensiile speciale, in contradictie cu recomandarile internationale potrivit carora statutul magistratului trebuie sa fie unul previzibil, garantata siguranta financiara si pensia sa aiba un nivel cat mai apropiat de ultimul venit al magistratului activ[2]. Masura este nelegala fata de dispozitiile art 74 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara: „(1) Pentru activitatea desfasurata, judecatorii si procurorii au dreptul la o remunerație stabilita in raport cu nivelul instanței sau al parchetului, cu funcția deținuta, cu vechimea in magistratura si cu alte criterii prevazute de lege. (2) Drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decat in cazurile prevazute de prezenta lege”.
Intreaga expunere de motive a primei legi este intemeiata pe Decizia nr. 1414/2009 a Curții Constituționale si se invoca ca s-a urmarit respectarea prevederilor constitutionale ce consacra dreptul la munca – art.41 din Constitutie, dreptul la pensie – art.47 din Constitutie, precum si incadrarea stricta in marja de apreciere a statului in a stabili limite exercitiului acestor drepturi – art. 53 din Constitutie. Guvernul ignora deliberat sustinerile Curtii Constitutionale: „de esenta legitimitatii constitutionale a restrangerii exercitiului unui drept sau al unei libertati este caracterul exceptional si temporar ai acesteia. Intr-o societate democratica, regula este cea a exercitarii neingradite a drepturilor si libertatilor fundamentale, restrangerea fiind prevazuta ca exceptie, daca nu exista o alta solutie pentru a salvgarda valori ale statului care sunt puse in pericol. Este sarcina statului sa gaseasca solutii pentru contracararea efectelor crizei economice, printr-o politica economica si sociala adecvata. Diminuarea veniturilor personalului din autoritatile si institutiile publice nu poate constitui, pe termen lung, o masura proportionala cu situatia invocata de initiatorul proiectului de lege. Dimpotriva, eventuala interventie legislativa in sensul prelungirii acestei masuri poate determina efecte contrarii celor vizate, in sensul tulburarii bunei functionari a institutiilor si autoritatilor publice”.
Ca urmare a acestei evolutii a evenimentelor prin care se pune in pericol grav statul de drept, in care se afecteaza drepturile omului si prin care se propun masuri neconstitutionale ce privesc inclusiv justitia eliminand-o din cadrul puterilor publice, constatam ca practic ne aflam in situatia dinaintea suspendarii protestului de anul trecut, drept pentru care
ADUNAREA GENERALA A JUDECATORILOR STABILESTE:
1. In unanimitate:
- e inacceptabila modificarea statutului magistratilor si a structurii CSM propusa prin proiectul legii de modificare a Constitutiei si Strategia de dezvoltare a justitiei ca serviciu public;
- reducerea salariilor si eliminarea pensiilor speciale incalca Constitutia tarii si recomandarile internationale in privinta statutului magistratilor;
- neexecutarea hotararilor judecatroresti si preluarea unor functii judiciare de catre Guvern incalca principiul separatiei puterilor in stat si autoritatea justitiei;
- solicitam Parlamentului sa nu voteze pachetul de legi propus de Guvern, iar decidentii politici sa gaseasca alte formule de rezolvare a crizei care sa nu incalce drepturile omului;
- solicitam presedintelui ICCJ sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea pachetului de acte normative propus de Guvern;
- consideram necesara intensificarea mijloacelor administrative si legale de control al modului de cheltuire a banului public;
- se mandateaza CSM pentru a discuta si negocia cu decidentii politici orice masuri necesare prezervarii statutului magistratilor, inclusiv sub aspect financiar.
2. cu un vot impotriva:
Incepand de luni, 7 iunie 2010, sa va relua protestul suspendat in toamna anului 2009, prin amanarea tuturor cauzelor aflate pe rol, cu exceptia cauzelor stabilite atunci.
[1] Autoritatea executiva nu poate sa solutioneze ea insasi, definitiv sau irevocabil, niciun proces, sa impiedice cursul judecatii sau sa se opuna executarii hotararilor judecatoresti (CEDO, hotararea Hirschhorn vs. Romania, din 26 iulie 2007; hotararea Sandor vs. Romania din 24 martie 2005, hotararea Sacaleanu vs. Romania din 6 septembrie 2005). Ministrul nu poate emite circulare sau instructiuni cu privire la solutionarea anumitor cauze. Puterea judiciara nu poate sub nicio forma sa tolereze avertismentele, obiectiunile, dezaprobarile, sugestiile sau solicitarile puterii executive cu privire la modalitatea in care cauzele sau un anumit tip de cauze sunt solutionate. Standardele Minime de Independenta Judiciara, adoptate de International Bar Association (1982, New Delhi) prevad ca ministrii nu vor exercita nici un fel de presiuni asupra judecatorilor nici vadit, nici in secret si nu vor face declaratii care afecteaza negativ independenta judecatorilor, priviti individual sau a puterii judecatoresti, ca intreg (pct. 16). Interventiile autoritatilor guvernamentale, ale sefului Statului intr-o procedura in curs, oricare ar fi motivele invocate pentru a le justifica, pot sa fie incompatibile cu independenta tribunalelor, prin continutul si modalitatea in care ele sunt exercitate. Oricare ar fi impactul real al unor asemenea interventii asupra derularii procedurii, in mintea justitiabililor pot trezi suspiciuni obiective privind independenta justitiei. Acestea releva „o lipsa de respect fata de puterea judiciara” (CEDO, hotararea Sovtransavto Holding vs. Ucraina din 25 iulie 2002). Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat ca o decizie a ministerului privatizarii ucrainean prin care se suspenda executarea silita a unor hotarari judecatoresti impotriva unui combinat industrial reprezinta atat o atingere grava a dreptului de acces la justitie, cat si o lipsa de independenta a justitiei, a carei activitate este perturbata grav de executiv.
[2] Potrivit Raportului CEPEJ pe anul 2006 (date stranse in 2008), in Europa exista pensii speciale in urmatoarele state: Anglia, Azerbaijan, Belgia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Federatia Rusa, Islanda, Lituania, Rep. Moldova, Slovacia, Ucraina. Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor adoptata la nivelul Consiliului Europei mentioneaza: „6.1. Exercitarea ca profesie a funcțiilor judiciare implica remunerarea judecatorului la un nivel stabilit in asa fel incat sa-l fereasca de presiuni ce vizeaza sa influenteze sensul deciziilor sau in general comportamentul sau jurisdicțional, afectandu-i astfel independența si imparțialitatea. 6.3. Statutul prevede asigurarea judecatorului de profesie impotriva riscurilor sociale legate de boala, maternitate, invaliditate, batranețe si deces. 6.4. In mod special, statutul garanteaza judecatorului care a implinit varsta legala pentru incetarea din funcție, dupa ce a exercitat-o ca profesie pe o perioada stabilita, plata unei pensii al carei nivel trebuie sa fie cat mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdictionala.” Art. 13 alin.3 si 4 din Statutul Universal al Judecatorilor adoptat de Uniunea Internationala a Judecatorilor prevede: „Judecatorului ii este permis sa iasa la pensie si sa primeasca o pensie corespunzatoare categoriei sale profesionale. Dupa pensionarea sa, judecatorului nu-i va fi interzisa exercitarea unei alte activitati profesionale in domeniul juridic pe considerentul detinerii, in trecut, de catre acesta, a functiei de judecator”. Pentru o situatie din Ungaria in care intre venitul unui judecator pensionar si salariului unui judecator activ s-a inregistrat o mare diferenta, a se vedea Rezolutia UIM din 30.03.2007, iar pentru o reactie la intentiile de reducere a salariilor si pensiilor in unele state din Europa, a se vedea Rezolutia AEM din 15-16 mai 2009.
Preşedintele Adunării Generale,
Cristi Danilet – vicepreşedinte Judecătoria Oradea”
________________________
UPDATE 1.: ora 20, NewsAlert:
Colegiul Director National al PDL a aprobat azi, duminica, in unanimitate masurile Guvernului de limitare a cheltuielilor bugetare si masurile de relansare economica a Romaniei!O imagine face cat o mie de cuvinte!
________________________
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) precizează, sâmbătă, că în fundamentarea măsurilor de reducere a pensiilor şi salariilor nu pot fi invocate prevederile art.53 din Constituţie, aceste măsuri fiind, în realitate, de natură a pune în pericol atât securitatea, cât şi siguranţa naţională.
Potrivit unui comunicat de presă de sâmbătă al Asociaţiei Magistraţilor din România, invocarea siguranţei naţionale ca temei al restrângerii dreptului "contravine conceptului de siguranţa naţională prevăzut
de art. 1 din Legea nr. 51 din 1991".
Sursa citată precizează că siguranţa naţională ar trebui să privească întreaga naţiune şi nu doar o parte a ei, reprezentată de categoria bugetarilor care au fost supuşi exclusiv măsurilor de austeritate.
Reprezentanţii magistraţilor precizează că, Guvernul nu a respectat principiul nediscriminării, măsura nefiind aplicabilă întregii populaţii.
De asemenea, magistraţii arată că în cazul special al pensiilor de serviciu, "Guvernul urmăreşte subminarea puterii judecătoreşti şi a activităţile unor categorii profesionale menite să asigure tocmai siguranţa şi securitatea naţională şi nicidecum să contribuie la înlăturarea efectelor crizei, precizând că măsura înlăturării pensiei de serviciu "este nelegală", întrucât aceasta este prevăzută cu caracter definitiv şi nu temporar, aşa cum ar impune starea de criză.
Tot astfel, măsura de reducere cu 15 procente a cuantumului pensiilor stabilite pe Legea nr. 19/2000 este neconstituţională, încălcând şi practica europeană în situaţii similare care iar prin diminuarea valorii punctului de pensie, în realitate scăderea pensiei este de încă 15 la sută, rezultând că diminuarea reală a valorii pensiilor, va fi de 30 la sută.
Asociaţia profesională a magistraţilor consideră că în viziunea guvernamentală, puterea judecătorească este subordonată Executivului.
Potrivit magistraţilor, criza economică nu poate constitui un pretext de a îngrădire a unor drepturi şi libertăţi fundamentale, protejate constituţional şi la nivel internaţional.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.
El a amintit că Guvernul îşi va suma răspunderea pe două legi, dintre care una vizează restabilirea echilibrului bugetar prin reducerea chetuielilor cu salariile, pensiile şi a celorlalte drepturi sociale.
Întrebat de jurnalişti în baza cărui principiu a decis Guvernul restrângerea unor drepturi constituţionale, premierul a răspuns că ordinea publică şi siguranţa naţională permit acest lucru.
Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Stire: Mediafax.ro: AMR: În reducerea pensiilor şi salariilor nu poate fi invocat art.53 din Constituţie
Cinste lor, magistratilor!
Boborul doarme, sau e plecat
cu pluta ... in ... nestire!
V.Burcu
UPDATE 2.: NewsAlert:
1 June 2010
Judecatoria Oradea.
Se reia protestul magistratilor
Comunicat Judecatoria Oradea:
"In data de 31 mai 2010, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Oradea, convocata legal, a luat in discutie starea justitiei prin prisma deciziilor clasei politice adoptate ulterior suspendarii protestului magistratilor de anul trecut. S-au constat urmatoarele:
1. Anul trecut in perioada 7.04.2009-28.09.2009 s-a desfasurat cel mai amplu protest din istoria justitiei romane, ca urmare a unei subfinantari cronice a sistemului judiciar si in conditiile unei reglementari haotice a drepturilor magistratilor. Principalele revendicari au fost: recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national, administrarea bugetului instantelor nu de catre Ministerul Justitiei, ci de catre ICCJ; inlaturarea discrepantelor si discriminarilor privind salarizarea magistratilor si personalului auxiliar; readucerea la bugetele instantelor a sumelor incasate drept taxe de timbru si timbru judiciar; garantarea unui statut stabil si predictibil al magistratului, respectand standardele internationale in materie; stabilirea unui prag minim de 1% din PIB pentru bugetul instantelor si parchetelor; respectarea hotararilor judecatoresti; incheierea unui Pact pentru justitie intre cele trei puteri. Acel protest a culminat cu sistarea activitatii instantelor si parchetelor in luna septembrie 2009.
Protestul din 2009 a fost suspendat ca urmare a constituirii prin Hotararea nr. 34/2009 a camerelor reunite ale Parlamentului a Comisiei speciale pentru analizarea crizei intervenite in functionarea justitiei care isi propunea sa explice cauzele crizei, sa propuna solutiile adecvate, si sa sustina incheierea unui Pact intre cele trei puteri ce urma sa constituie punctul de plecare al oricarei strategii viitoare in domeniul reformei justitiei.
2. In data de 30 martie 2010 Raportul Comisiei comune speciale a fost respins de catre Parlament, intrunind doar 46 de voturi “pentru” raport, 108 voturi “impotriva” si o abtinere, desi parlamentarii au fost intr-o situatie evidenta de lipsa de cvorum.
Nu numai modalitatea in care a decurs votarea, ci si faptul ca acest raport s-a respins fara nici un fel de dezbatere si fara invitarea reprezentantilor justitiei, denota modul demagogic in care sunt tratate aspectele legate de justitie.
3. La data de 12 aprilie 2010, Ministerul Justitiei a facut publica Strategia de dezvoltare a justitiei ca serviciu public, prin care se propun modificari ample ale statutului magistratilor, implicarea ministrului in procedura disciplinara impotriva acestora, abilitarea presedintilor curtilor de apel in a sanctiona magistrati, trecerea Inspectiei Judiciare sub autoritatea Parlamentului.
Aceasta Strategie nu are la baza decat vointa Guvernului si nu exprima optiunea tuturor celor trei puteri, asa cum sugereaza si Comisia Europeana in raportul intermediar din martie 2010. Atat Guvernul, cat si Parlamentul refuza sa isi asume obligatia de a incheia un pact cu puterea judecatoreasca prin care sa o recunoasca la nivel declarativ ca una dintre puterile publice, egala cu celelalte si sa respecte independenta acesteia. Prin urmare, documentul se vrea doar un exercitiu de imagine in fata Comisiei Europene care in acest an ar trebui sa intocmeasca ultimul raport cu privire la evolutiile post-aderare la U.E. ale Romaniei in privinta justitiei si anticoruptiei.
4. La 20 mai 2010 s-a publicat OUG nr. 45/2010 prin care Guvernul reesaloneaza pentru plata in anii 2012, 2013 si 2014 a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, dupa ce anterior prin OUG 71/2009 reesalonase plata acestora pentru anii 2010, 2011, 2012.
Este vorba de sumele de bani datorate de catre angajatori (institutii publice) functionarilor publici, cadrelor didactice, politistilor, magistratilor, personalului auxiliar de specialitate din instante si parchete etc. Asadar, Guvernul – o entitate fara nicio calitate procesuala in litigiile dintre angajati si angajatori – a stabilit modalitatea de executare a hotararilor judecatoresti irevocabile, arogandu-si atributii pe care numai instantele judecatoresti le au in a stabili termene de gratie, si fara nicio conventie pentru aceasta cu creditorii. In acest fel Guvernul a incalcat principiul separatiei puterilor in stat si autoritatea justitiei, facand inutila pronuntarea hotararilor judecatoresti in care parti sunt institutii statale. Aceasta OUG vine dupa ce in luna martie 2010, in cadrul unor intalniri in tara cu magistratii, ministrul Predoiu a atras atentia magistratilor asupra modului in care acestia „solutioneaza procese cu statul” si dupa ce in data de 11 mai 2010 ministrul finantelor a afirmat ca daca va da dreptate celor nemultumiti de reducerile salariale, Justitia isi asuma riscul intrarii Romaniei în incapacitate de plata. Acest act normativ si aceste declaratii incalca principiul independentei structurale a justitiei , asa cum este el stabilit intr-o vasta jurisprudenta a CEDO[1].
5. La data de 25 mai 2010 a fost comunicat instantelor, prin adresa nr 11050/1154/2010 a CSM, proiectul de Lege privind revizuirea Constitutiei.
Acest proiect, la alcatuirea caruia magistratii nu au fost invitati, reia ideea din Raportul Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania facut public in 14 ian.2009 prin care se sugereaza ca structura CSM sa urmeze modelul Constitutiei din Africa de Sud. Astfel, CSM urmeaza sa aiba in alcatuirea sa 6 reprezentanti ai societatii civile, dintre care 3 numiti de Parlament si 3 de catre Presedintele Romaniei. In acest fel de doreste politizarea institutiei CSM in dorinta de a controla justitia prin parghii politice.
6. La data de 26 mai 2010 Ministerul Justitiei refuza solutia propusa de catre CSM ca sumele de bani datorate statului de catre magistrati sa fie compensate cu datoriile pe care acestia le au catre stat.
7. In data de 28 mai 2010, la o intalnire a presedintilor de tribunale si de curti de apel cu membrii CSM si cu ministrul justitiei, domnul Predoiu reia promisiunile/amenintarile de modificare in toamna acestui an a statutului magistratilor. In aceeasi zi instantele au fost notificate de catre Federatia ProJust cu privire la organizarea unei greve de solidaritate cu personalul bugetar, astfel ca in data de 31 mai 2010 in multe instante din Romania s-au dezbatut public doar 1/3 din dosarele ce ar fi trebuit solutionate.
8. In data de 30 mai 2010 Guvernul a decis angajarea raspunderii in fata Parlamentului pe doua proiecte de lege: cel privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si cel stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
Prin ambele proiecte este afectat statutul financiar al magistratilor, fiind reduse salariile acestora si eliminandu-se pensiile speciale, in contradictie cu recomandarile internationale potrivit carora statutul magistratului trebuie sa fie unul previzibil, garantata siguranta financiara si pensia sa aiba un nivel cat mai apropiat de ultimul venit al magistratului activ[2]. Masura este nelegala fata de dispozitiile art 74 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara: „(1) Pentru activitatea desfasurata, judecatorii si procurorii au dreptul la o remunerație stabilita in raport cu nivelul instanței sau al parchetului, cu funcția deținuta, cu vechimea in magistratura si cu alte criterii prevazute de lege. (2) Drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decat in cazurile prevazute de prezenta lege”.
Intreaga expunere de motive a primei legi este intemeiata pe Decizia nr. 1414/2009 a Curții Constituționale si se invoca ca s-a urmarit respectarea prevederilor constitutionale ce consacra dreptul la munca – art.41 din Constitutie, dreptul la pensie – art.47 din Constitutie, precum si incadrarea stricta in marja de apreciere a statului in a stabili limite exercitiului acestor drepturi – art. 53 din Constitutie. Guvernul ignora deliberat sustinerile Curtii Constitutionale: „de esenta legitimitatii constitutionale a restrangerii exercitiului unui drept sau al unei libertati este caracterul exceptional si temporar ai acesteia. Intr-o societate democratica, regula este cea a exercitarii neingradite a drepturilor si libertatilor fundamentale, restrangerea fiind prevazuta ca exceptie, daca nu exista o alta solutie pentru a salvgarda valori ale statului care sunt puse in pericol. Este sarcina statului sa gaseasca solutii pentru contracararea efectelor crizei economice, printr-o politica economica si sociala adecvata. Diminuarea veniturilor personalului din autoritatile si institutiile publice nu poate constitui, pe termen lung, o masura proportionala cu situatia invocata de initiatorul proiectului de lege. Dimpotriva, eventuala interventie legislativa in sensul prelungirii acestei masuri poate determina efecte contrarii celor vizate, in sensul tulburarii bunei functionari a institutiilor si autoritatilor publice”.
Ca urmare a acestei evolutii a evenimentelor prin care se pune in pericol grav statul de drept, in care se afecteaza drepturile omului si prin care se propun masuri neconstitutionale ce privesc inclusiv justitia eliminand-o din cadrul puterilor publice, constatam ca practic ne aflam in situatia dinaintea suspendarii protestului de anul trecut, drept pentru care
ADUNAREA GENERALA A JUDECATORILOR STABILESTE:
1. In unanimitate:
- e inacceptabila modificarea statutului magistratilor si a structurii CSM propusa prin proiectul legii de modificare a Constitutiei si Strategia de dezvoltare a justitiei ca serviciu public;
- reducerea salariilor si eliminarea pensiilor speciale incalca Constitutia tarii si recomandarile internationale in privinta statutului magistratilor;
- neexecutarea hotararilor judecatroresti si preluarea unor functii judiciare de catre Guvern incalca principiul separatiei puterilor in stat si autoritatea justitiei;
- solicitam Parlamentului sa nu voteze pachetul de legi propus de Guvern, iar decidentii politici sa gaseasca alte formule de rezolvare a crizei care sa nu incalce drepturile omului;
- solicitam presedintelui ICCJ sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea pachetului de acte normative propus de Guvern;
- consideram necesara intensificarea mijloacelor administrative si legale de control al modului de cheltuire a banului public;
- se mandateaza CSM pentru a discuta si negocia cu decidentii politici orice masuri necesare prezervarii statutului magistratilor, inclusiv sub aspect financiar.
2. cu un vot impotriva:
Incepand de luni, 7 iunie 2010, sa va relua protestul suspendat in toamna anului 2009, prin amanarea tuturor cauzelor aflate pe rol, cu exceptia cauzelor stabilite atunci.
[1] Autoritatea executiva nu poate sa solutioneze ea insasi, definitiv sau irevocabil, niciun proces, sa impiedice cursul judecatii sau sa se opuna executarii hotararilor judecatoresti (CEDO, hotararea Hirschhorn vs. Romania, din 26 iulie 2007; hotararea Sandor vs. Romania din 24 martie 2005, hotararea Sacaleanu vs. Romania din 6 septembrie 2005). Ministrul nu poate emite circulare sau instructiuni cu privire la solutionarea anumitor cauze. Puterea judiciara nu poate sub nicio forma sa tolereze avertismentele, obiectiunile, dezaprobarile, sugestiile sau solicitarile puterii executive cu privire la modalitatea in care cauzele sau un anumit tip de cauze sunt solutionate. Standardele Minime de Independenta Judiciara, adoptate de International Bar Association (1982, New Delhi) prevad ca ministrii nu vor exercita nici un fel de presiuni asupra judecatorilor nici vadit, nici in secret si nu vor face declaratii care afecteaza negativ independenta judecatorilor, priviti individual sau a puterii judecatoresti, ca intreg (pct. 16). Interventiile autoritatilor guvernamentale, ale sefului Statului intr-o procedura in curs, oricare ar fi motivele invocate pentru a le justifica, pot sa fie incompatibile cu independenta tribunalelor, prin continutul si modalitatea in care ele sunt exercitate. Oricare ar fi impactul real al unor asemenea interventii asupra derularii procedurii, in mintea justitiabililor pot trezi suspiciuni obiective privind independenta justitiei. Acestea releva „o lipsa de respect fata de puterea judiciara” (CEDO, hotararea Sovtransavto Holding vs. Ucraina din 25 iulie 2002). Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat ca o decizie a ministerului privatizarii ucrainean prin care se suspenda executarea silita a unor hotarari judecatoresti impotriva unui combinat industrial reprezinta atat o atingere grava a dreptului de acces la justitie, cat si o lipsa de independenta a justitiei, a carei activitate este perturbata grav de executiv.
[2] Potrivit Raportului CEPEJ pe anul 2006 (date stranse in 2008), in Europa exista pensii speciale in urmatoarele state: Anglia, Azerbaijan, Belgia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Federatia Rusa, Islanda, Lituania, Rep. Moldova, Slovacia, Ucraina. Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor adoptata la nivelul Consiliului Europei mentioneaza: „6.1. Exercitarea ca profesie a funcțiilor judiciare implica remunerarea judecatorului la un nivel stabilit in asa fel incat sa-l fereasca de presiuni ce vizeaza sa influenteze sensul deciziilor sau in general comportamentul sau jurisdicțional, afectandu-i astfel independența si imparțialitatea. 6.3. Statutul prevede asigurarea judecatorului de profesie impotriva riscurilor sociale legate de boala, maternitate, invaliditate, batranețe si deces. 6.4. In mod special, statutul garanteaza judecatorului care a implinit varsta legala pentru incetarea din funcție, dupa ce a exercitat-o ca profesie pe o perioada stabilita, plata unei pensii al carei nivel trebuie sa fie cat mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdictionala.” Art. 13 alin.3 si 4 din Statutul Universal al Judecatorilor adoptat de Uniunea Internationala a Judecatorilor prevede: „Judecatorului ii este permis sa iasa la pensie si sa primeasca o pensie corespunzatoare categoriei sale profesionale. Dupa pensionarea sa, judecatorului nu-i va fi interzisa exercitarea unei alte activitati profesionale in domeniul juridic pe considerentul detinerii, in trecut, de catre acesta, a functiei de judecator”. Pentru o situatie din Ungaria in care intre venitul unui judecator pensionar si salariului unui judecator activ s-a inregistrat o mare diferenta, a se vedea Rezolutia UIM din 30.03.2007, iar pentru o reactie la intentiile de reducere a salariilor si pensiilor in unele state din Europa, a se vedea Rezolutia AEM din 15-16 mai 2009.
Preşedintele Adunării Generale,
Cristi Danilet – vicepreşedinte Judecătoria Oradea”
________________________
UPDATE 1.: ora 20, NewsAlert:
Colegiul Director National al PDL a aprobat azi, duminica, in unanimitate masurile Guvernului de limitare a cheltuielilor bugetare si masurile de relansare economica a Romaniei!O imagine face cat o mie de cuvinte!
________________________
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) precizează, sâmbătă, că în fundamentarea măsurilor de reducere a pensiilor şi salariilor nu pot fi invocate prevederile art.53 din Constituţie, aceste măsuri fiind, în realitate, de natură a pune în pericol atât securitatea, cât şi siguranţa naţională.
Potrivit unui comunicat de presă de sâmbătă al Asociaţiei Magistraţilor din România, invocarea siguranţei naţionale ca temei al restrângerii dreptului "contravine conceptului de siguranţa naţională prevăzut
de art. 1 din Legea nr. 51 din 1991".
Sursa citată precizează că siguranţa naţională ar trebui să privească întreaga naţiune şi nu doar o parte a ei, reprezentată de categoria bugetarilor care au fost supuşi exclusiv măsurilor de austeritate.
"De altfel, nici un stat care a procedat la reducerea veniturilor nu a invocat motive de siguranţă şi securitate naţională, Guvernul dovedind astfel dispreţ faţă de drept şi statul de drept, redus doar la puterea executivă",se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii magistraţilor precizează că, Guvernul nu a respectat principiul nediscriminării, măsura nefiind aplicabilă întregii populaţii.
"Măsurile dispuse de aceste legi vizează în mod exclusiv doar personalul din sectorul bugetar şi pensionarii, fiind excluşi de la aplicarea cu caracter general, sectorul privat, precum şi salariaţii regiilor autonome şi a celorlalte companii, la care Statul este acţionar, ale căror venituri implică şi o componentă bugetară importantă",mai spun reprezentanţii organizaţiei profesionale a magistraţilor.
De asemenea, magistraţii arată că în cazul special al pensiilor de serviciu, "Guvernul urmăreşte subminarea puterii judecătoreşti şi a activităţile unor categorii profesionale menite să asigure tocmai siguranţa şi securitatea naţională şi nicidecum să contribuie la înlăturarea efectelor crizei, precizând că măsura înlăturării pensiei de serviciu "este nelegală", întrucât aceasta este prevăzută cu caracter definitiv şi nu temporar, aşa cum ar impune starea de criză.
Tot astfel, măsura de reducere cu 15 procente a cuantumului pensiilor stabilite pe Legea nr. 19/2000 este neconstituţională, încălcând şi practica europeană în situaţii similare care iar prin diminuarea valorii punctului de pensie, în realitate scăderea pensiei este de încă 15 la sută, rezultând că diminuarea reală a valorii pensiilor, va fi de 30 la sută.
Asociaţia profesională a magistraţilor consideră că în viziunea guvernamentală, puterea judecătorească este subordonată Executivului.
"Hotărârile judecătoreşti nu sunt executate prin dispoziţii exprese date în acest scop, judecătorii sunt ameninţaţi cu răspunderea pentru efectele crizei, dacă vor admite acţiunile având ca obiect drepturile îngrădite. Obligându-se prin Scrisoarea de Intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional să garanteze constituţionalitatea măsurilor luate, în realitate Guvernul s-a pronunţat şi asupra constituţionalităţii măsurilor în discuţie",explică sursa citată.
Potrivit magistraţilor, criza economică nu poate constitui un pretext de a îngrădire a unor drepturi şi libertăţi fundamentale, protejate constituţional şi la nivel internaţional.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.
El a amintit că Guvernul îşi va suma răspunderea pe două legi, dintre care una vizează restabilirea echilibrului bugetar prin reducerea chetuielilor cu salariile, pensiile şi a celorlalte drepturi sociale.
"Această lege are ca temei articolul 53 din Constituţia României, de restrângere temporară a exerciţiului unor drepturi, şi anume este vorba de restrângerea acestora până la sfârşitul anului, până în 31 decembrie, urmând ca drepturile de pensii şi drepturile salariale pentru 2011 să fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor şi prin noua lege a salarizării unitare a bugetarilor. Asta în condiţiile în care se realizează măsurile de restructurare a sectorului bugetar şi, pe de altă parte, de relansare a activităţii economice, astfel încât să avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o creştere sănătoasă a salariilor şi pensiilor în anul 2011",a spus Boc.
Întrebat de jurnalişti în baza cărui principiu a decis Guvernul restrângerea unor drepturi constituţionale, premierul a răspuns că ordinea publică şi siguranţa naţională permit acest lucru.
Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Stire: Mediafax.ro: AMR: În reducerea pensiilor şi salariilor nu poate fi invocat art.53 din Constituţie
Cinste lor, magistratilor!
Boborul doarme, sau e plecat
cu pluta ... in ... nestire!
V.Burcu
sâmbătă, 29 mai 2010
De la "art. 53 din Constituţie", la ... "trădare naţională", doar un pas! Aveţi idee ce urmează?
_________________________
UPDATE: Oficial, cele 2 proiecte de Legi:
1. PROIECT_LEGE_PENSII
2. PROIECT_LEGE_CHELTUIELI_BUGETARE
_________________________Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat vineri la RFI România că "alianţa malefică" PSD-PNL este responsabilă de situaţia actuală a României şi a susţinut că aceste formaţiuni pot fi acuzate de "trădare naţională".
Ea a acuzat PNL şi PSD de "trădare naţională".
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că măsurile anticriză ale Guvernului trebuie analizate pe termen lung, pentru că analizele din prezent nu sunt obiective.
STIRE: Mediafax.ro: Anastase: Alianţa malefică PSD-PNL e responsabilă de situaţia actuală, e vorba de trădare naţională
Azi a fost cald, foarte cald!
Este noapte. Tarziu. Ma trec apele!
Cred ca sunt bolnav! Am halucinatii!
Termometrul din camera ... arata 30*C!
Dar mie, mie imi este frig!
Imi clantane dintii de frig!
Ma ia cu ameteli. Am frisoane!
Voi? Hmm ... am uitat! E noapte!
E tarziu! Voi... voi dormiti!
Ce bine de voi!
V.Burcu
UPDATE: Oficial, cele 2 proiecte de Legi:
1. PROIECT_LEGE_PENSII
2. PROIECT_LEGE_CHELTUIELI_BUGETARE
_________________________Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat vineri la RFI România că "alianţa malefică" PSD-PNL este responsabilă de situaţia actuală a României şi a susţinut că aceste formaţiuni pot fi acuzate de "trădare naţională".
"În momentul ăsta, ştim exact ceea ce avem de făcut. Mi se pare culmea tupeului din partea reprezentanţilor PNL să încerce măcar să discute despre cum se guvernează acum România, ştiind foarte bine că au dus ţara în această situaţie, Guvernul PNL, susţinut de PSD",a declarat Roberta Anastase.
Ea a acuzat PNL şi PSD de "trădare naţională".
"Dacă vorbim de trădare naţională, apoi de trădare naţională, în adevăratul sens al cuvântului, putem să discutăm de guvernarea PNL, susţinută de PSD, după toate regulile constituţionale, pentru că să măreşti salariile, să ai 20 de ordonanţe şi Hotărâri de Guvern, prin care creşti salariile numai într-un an de zile...a declarat Anastase.
În al doilea rând, numai într-un an să creşti pensiile cu 20% şi numai într-un an să creşti salariile, separat de toate aceste lucruri şi salariile profesorilor cu 12%, pe o economie căreia trebuia să-i dai libertatea de a creşte sănătos, mi se pare pur şi simplu sinucigaş. Asta au făcut, e o realitate, de asta am şi ajuns aici.
Nu invocăm greaua moştenire, dar nici nu este corect să ascundem realitatea de la care am pornit. Nu uitaţi că aceeaşi alianţă malefică PSD-PNL este cea care a lăsat România fără Guvern patru luni de zile anul trecut, în momente cruciale pentru luarea unor decizii",
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că măsurile anticriză ale Guvernului trebuie analizate pe termen lung, pentru că analizele din prezent nu sunt obiective.
STIRE: Mediafax.ro: Anastase: Alianţa malefică PSD-PNL e responsabilă de situaţia actuală, e vorba de trădare naţională
Azi a fost cald, foarte cald!
Este noapte. Tarziu. Ma trec apele!
Cred ca sunt bolnav! Am halucinatii!
Termometrul din camera ... arata 30*C!
Dar mie, mie imi este frig!
Imi clantane dintii de frig!
Ma ia cu ameteli. Am frisoane!
Voi? Hmm ... am uitat! E noapte!
E tarziu! Voi... voi dormiti!
Ce bine de voi!
V.Burcu
vineri, 28 mai 2010
Care 31 Mai? Care greva generala? Lenea, lasitatea si lipsa de unitate, ne-au invins! Sa traiti bine!
_______________________
UPDATE 2.: Ce vreau să spun
Atenţie! Vorbeşte SPP! Vorbeşte SRI! Urmăriţi programul anti-grevă! de Cornel Nistorescu; Publicat Sâmbãtã, 29 mai 2010; Cotidianul.ro
_______________________
În două zile chipul României s-a schimbat ca printr-o jonglerie! Cu 10 zile în urmă, era doar o scrâşneală şi o ameninţare. După mitingul din Piaţa Victoriei, greva generală de luni urma să fie sfârşitul Guvernului Emil Boc. Aşa au crezut naivii!
Vine „generala" şi guvernul Boc se prăbuşeşte! Sau ieşirea în stradă a populaţiei îi clinteşte pe nehotărâţii din PDL şi pe independenţii lui Moş Teacă (în varianta de lemn) şi debarcarea se va produce la moţiunea de cenzură.
Nici vorbă! De joi, România pare să fi prins bujori în obraji. Parcă ar fi luat vitamine! E plină de îndoieli în legătură cu greva! Ba chiar au apărut cîteva note de optimism! Să nu râdeţi! A ieşit pe micul ecran chiar şi un pensionar cu oarece funcţie prin Fundaţia Omenia! Bietul s-a apucat să povestească despre pensionarii plânşi, veniţi în căutare de sprijin. Dar de participat la grevă, nici vorbă! Mai vedem!
Şi ştirile televiziunilor s-au înmuiat! Şi moderatorii parcă au băut sirop de zmeură! Iar ministrul Educaţiei şi etc. a făcut o conferinţă de presă din care rezulta că greva profesorilor şi trântirea bacalaureatului mai sunt doar afecţiuni ale câtorva bolnavi la „bibilică". Cotidianul.ro
__________________________
Inca o data, m-am dovedit un visator!
Am crezut ca VOM TRAI zile istorice!
Sincer, am crezut ca mămăliga bubuie!
Aiurea! Fâsâie! Nici macar nu scuipa!
NU cumparati presa! Lasati tv-urile inchise!
TOTI au alte subiecte, alte preocupari!
Totul e terminat! S-a pus cruce!
Romanii, inca o data, in naivitatea lor,
sa nu-i zic PROSTIE, au ACCEPTAT deja
"reducerile/taierile", sperand in
prommisiunea demagogica a celor "6 luni"!
Aiurea! Care "6 luni"?
Ce nu au facut in 6 ani?
Dupa "6 luni" ...
alte taieri/scaderi/euro creste/
etc. etc. etc! Ohoo ...
doar vine iarna/gigacaloria!
Tavalugul PUTERII, merge mai departe!
Bani mai putini, preturi mai mari!
Ratele din banci, ne scot din case!
Si multe, multe altele!
Dormi, popor roman!
P.S.: Ehee ... Lelita Ioana ...
"De-as mai duce-o pan' la toamna!"
V.Burcu
_________________________
UPDATE 1.: Cu bucurie, multumesc!
_________________________
1. UBIX.ro!care AUTOMAT promoveaza pe net blogul nostru:
Posturi de pe scmdfiliala1mehedinti.blogspot.com
Ce este UBIX.ro:
UBIX.ro este un filtru al blogosferei bazat pe algoritmi si pe interventia umana care doreste sa prezinte cat mai multe opinii si informatii dintr-o anumita zona de interes.
UBIX.ro este un serviciu dedicat publicului larg, bazat pe ZeList.ro. Daca ZeList.ro este un serviciu care are ca target principal bloggerii, analistii media si profesionistii in domeniul comunicarii si publicitatii, UBIX.ro este un serviciu dedicat tuturor persoanelor interesate de blogosfera si de informatiile aparute pe bloguri.
Scopul nostru este de a face din marea masa a blogosferei, care acopera multiple subiecte, un ansamblu de ,,blogosfere” tematice.
2. RSSHunt.ro!La fiecare 5 minute,
adaugand noi articole la cele existente.
Ultimele articole de pe scmdfiliala1mehedinti.blogspot.com
Despre RSSHunt.ro:
RSS Hunt se doreste a fi o sursa de informatii cat mai variate si cat mai proaspete, preluate de pe cat mai multe site-uri romanesti.
Misiunea noastra este monitorizarea continutului internetului romanesc si oferirea de informatii personalizate vizitatorilor nostri.
Deocamdata crawlerele noastre cauta pe site-uri (normale, bloguri etc.), tot ce inseamna feed de tip RSS si le adauga – pe ele si continutul lor - la baza de date. Acest lucru se intampla cu o frecventa mult mai mare decat pe un motor de cautare normal si in mod continuu – la fiecare 5 minute adaugand noi articole la cele existente.
EI, ne "promoveaza" GRATUIT pe net!
In numele unor PRINCIPII, ne fac mult bine!
Datorita unor asemenea SUFLETISTI, "lupta"
noastra cu SISTEMUL/GUVERNAREA este cunoscuta!
Mult mai CUNOSCUTA in tara, in lumea LARGA,
decat in RANDURILE membrilor de sindicat/ong-uri!
NOI, sindicalistii, ong-istii lu'peşte,
nu avem PRINCIPII, noi avem ORGOLII!
Din acest MOTIV, si multe altele,
vom merge incet dar sigur ...
"spre nicăieri"!
Asta e!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu
UPDATE 2.: Ce vreau să spun
Atenţie! Vorbeşte SPP! Vorbeşte SRI! Urmăriţi programul anti-grevă! de Cornel Nistorescu; Publicat Sâmbãtã, 29 mai 2010; Cotidianul.ro
_______________________
În două zile chipul României s-a schimbat ca printr-o jonglerie! Cu 10 zile în urmă, era doar o scrâşneală şi o ameninţare. După mitingul din Piaţa Victoriei, greva generală de luni urma să fie sfârşitul Guvernului Emil Boc. Aşa au crezut naivii!
Vine „generala" şi guvernul Boc se prăbuşeşte! Sau ieşirea în stradă a populaţiei îi clinteşte pe nehotărâţii din PDL şi pe independenţii lui Moş Teacă (în varianta de lemn) şi debarcarea se va produce la moţiunea de cenzură.
Nici vorbă! De joi, România pare să fi prins bujori în obraji. Parcă ar fi luat vitamine! E plină de îndoieli în legătură cu greva! Ba chiar au apărut cîteva note de optimism! Să nu râdeţi! A ieşit pe micul ecran chiar şi un pensionar cu oarece funcţie prin Fundaţia Omenia! Bietul s-a apucat să povestească despre pensionarii plânşi, veniţi în căutare de sprijin. Dar de participat la grevă, nici vorbă! Mai vedem!
Şi ştirile televiziunilor s-au înmuiat! Şi moderatorii parcă au băut sirop de zmeură! Iar ministrul Educaţiei şi etc. a făcut o conferinţă de presă din care rezulta că greva profesorilor şi trântirea bacalaureatului mai sunt doar afecţiuni ale câtorva bolnavi la „bibilică". Cotidianul.ro
__________________________
Inca o data, m-am dovedit un visator!
Am crezut ca VOM TRAI zile istorice!
Sincer, am crezut ca mămăliga bubuie!
Aiurea! Fâsâie! Nici macar nu scuipa!
NU cumparati presa! Lasati tv-urile inchise!
TOTI au alte subiecte, alte preocupari!
Totul e terminat! S-a pus cruce!
Romanii, inca o data, in naivitatea lor,
sa nu-i zic PROSTIE, au ACCEPTAT deja
"reducerile/taierile", sperand in
prommisiunea demagogica a celor "6 luni"!
Aiurea! Care "6 luni"?
Ce nu au facut in 6 ani?
Dupa "6 luni" ...
alte taieri/scaderi/euro creste/
etc. etc. etc! Ohoo ...
doar vine iarna/gigacaloria!
Tavalugul PUTERII, merge mai departe!
Bani mai putini, preturi mai mari!
Ratele din banci, ne scot din case!
Si multe, multe altele!
Dormi, popor roman!
P.S.: Ehee ... Lelita Ioana ...
"De-as mai duce-o pan' la toamna!"
V.Burcu
_________________________
UPDATE 1.: Cu bucurie, multumesc!
_________________________
1. UBIX.ro!care AUTOMAT promoveaza pe net blogul nostru:
Posturi de pe scmdfiliala1mehedinti.blogspot.com
Ce este UBIX.ro:
UBIX.ro este un filtru al blogosferei bazat pe algoritmi si pe interventia umana care doreste sa prezinte cat mai multe opinii si informatii dintr-o anumita zona de interes.
UBIX.ro este un serviciu dedicat publicului larg, bazat pe ZeList.ro. Daca ZeList.ro este un serviciu care are ca target principal bloggerii, analistii media si profesionistii in domeniul comunicarii si publicitatii, UBIX.ro este un serviciu dedicat tuturor persoanelor interesate de blogosfera si de informatiile aparute pe bloguri.
Scopul nostru este de a face din marea masa a blogosferei, care acopera multiple subiecte, un ansamblu de ,,blogosfere” tematice.
2. RSSHunt.ro!La fiecare 5 minute,
adaugand noi articole la cele existente.
Ultimele articole de pe scmdfiliala1mehedinti.blogspot.com
Despre RSSHunt.ro:
RSS Hunt se doreste a fi o sursa de informatii cat mai variate si cat mai proaspete, preluate de pe cat mai multe site-uri romanesti.
Misiunea noastra este monitorizarea continutului internetului romanesc si oferirea de informatii personalizate vizitatorilor nostri.
Deocamdata crawlerele noastre cauta pe site-uri (normale, bloguri etc.), tot ce inseamna feed de tip RSS si le adauga – pe ele si continutul lor - la baza de date. Acest lucru se intampla cu o frecventa mult mai mare decat pe un motor de cautare normal si in mod continuu – la fiecare 5 minute adaugand noi articole la cele existente.
EI, ne "promoveaza" GRATUIT pe net!
In numele unor PRINCIPII, ne fac mult bine!
Datorita unor asemenea SUFLETISTI, "lupta"
noastra cu SISTEMUL/GUVERNAREA este cunoscuta!
Mult mai CUNOSCUTA in tara, in lumea LARGA,
decat in RANDURILE membrilor de sindicat/ong-uri!
NOI, sindicalistii, ong-istii lu'peşte,
nu avem PRINCIPII, noi avem ORGOLII!
Din acest MOTIV, si multe altele,
vom merge incet dar sigur ...
"spre nicăieri"!
Asta e!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu
joi, 27 mai 2010
Romani, e de belea! Palatele iau masuri exceptionale! Miroase a razmerita ?!
________________________
UPDATE: Vezi aici ce măsuri
de austeritate propune Guvernul:
1. Citeşte aici documentele - I
2. Citeşte aici documentele - II
3. Citeşte aici documentele - III
4. Citeşte aici documentele - IV
______________________
EXCLUSIV: Pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi vor fi recalculate în 30 de zile, în timp ce pensiile militare de stat şi pensiile poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în 5 luni.Boc: Restrângerea unor drepturi se face pentru apărarea ordinii şi securităţii naţionale
Premierul Emil Boc a explicat miercuri că restrângerea unor drepturi, care reprezintă temeiul legal pentru reducerile de salarii şi pensii, se va face pentru apărarea securităţii naţionale şi a ordinii, în conformitate cu articolul 53 din Constituţie.
Întrebat la finalul şedinţei Executivului, care este argumentul pentru care Executivul a decis restrângerea unor drepturi constituţionale,
Emil Boc a declarat:
CTP: Boc apelează la un tertip sinistru. Rezerva de încredere este aproape de zero
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu susţine că premierul Emil Boc a invocat articolul 53 din Constituţie pentru că se aşteaptă la un val de procese, în urma aplicărilor măsurilor de austeritate.
_________________________
Emil Boc decretează restrângerea drepturilor cetăţeneşti
Cel mai interesant lucru este faptul că guvernul îşi va asuma răspunderea pentru legea care prevede restabilirea echilibrului bugetar, invocându-se art.53 din Constituţia României privind restrângerea temporară a unor drepturi cetăţeneşti.
Acel articol se referă la măsuri legate de siguranţa naţională şi ordinea publică. Este neîndoios faptul că această găselniţă juridică va da naştere la multe procese împotriva statului român. Ea semnalează teama constituţionalistului Emil Boc tocmai în faţa unor eventuale procese.
Această găselniţă este şi măsura neîncrederii populaţiei faţă de guvernanţi, de care cei din urmă încep să fie din ce în ce mai conştienţi.
Zilele trecute, a fost văzută o maşină a Curţii Constituţionale în curtea Palatului Cotroceni,
chiar în ziua în care Traian Băsescu se consulta cu membrii arcului constituţional.
Acum am aflat de ce...
_________________________
Securitatea lui "Boc&Co" in pericol iminent ?!
Urmeaza oare: ... „Radu cel Frumos” ?!?
adica ... "indicativul alarmei de lupta partiala" ?!?
adica ... "trecerea armatei de la stare de pace la stare se razboi" ?!?.[Remember: „Deoarece acţiunile grupurilor antinaţionale, teroriste au continuat, conform Constituţiei şi în conformitate cu legile ţării, unităţile militare au fost obligate să se apere, să apere ordinea şi bunurile întregului oraş.De fapt să apere ordinea în întreaga ţară.
Organele de ordine şi procuratura au efectuat şi continuă să efectueze cercetările corespunzătoare pentru a stabili cauzele şi vinovaţii acestor acte cu caracter net fascist, provocator, de distrugere.” Nicolae Ceausescu, 20 dec. 1989.]
Ptiu, drace!
Pitifelnicul e prost făcut grămadă!
Mai mult intărată lumea, decat o linisteste!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu
_________________________
P.S.: Lista finală a măsurilor de austeritate.
Cine suferă, cine scapă!
_________________________
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, scrisoarea către FMI, care cuprinde măsurile de austeritate. Urmează ca membrii Cabinetului să se reunească din nou în şedinţă, cel mai probabil duminică, potrivit unor reprezentanţi ai Executivului.
* renta viageră a sportivilor scade cu 25%
* bursele de cercetare cu 25%
* indemnizaţiile oamenilor de ştiinţă scad cu 25 %
* salariile preoţilor scad cu 25%
* salariile bugetarilor scad cu 25%
* pensiile scad cu 15%
* indemnizaţia pentru creşterea copilului scade cu 15%
* ajutorul de şomaj va fi mai mic cu 15%
Sunt eliminate:
** subvenţiile pentru încălzire
** biletele de odihnă pentru pensionari
** trusoul pentru nou-născuţi
** ajutorul pentru tinerii căsătoriţi
** facilităţile de transport pentru pensionari şi profesori
** al 13-lea salariu
Se impozitează:
*** tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă
*** dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen plăţile compensatorii
*** salariile programatorilor
*** 3 clădiri în proprietate, în afara celei de domiciliu - taxare suplimentară 200 %
*** procentul deductibil pentru drepturi de autor scade de la 40% la 20%
Premierul a enumerat categoriile sociale care NU vor fi afectate de măsurile de austeritate:
- Reducerile anunţate nu afectează salariul minim pe economie.Nimeni nu va primi în mână în România un salariu mai mic de 600 de lei şi după aplicarea măsurilor de austeritate.
- Este păstrată pensia socială minimă garantată de 350 de lei. Nimeni în România nu va avea o pensie sub această sumă.
- Este păstrat venitul minim garantat, în funcţie de numărul membrilor familiei, ca o formă de prevenire a sărăciei extreme.
- Nu sunt afectate multe prestaţii sociale importante care vizează diverse categorii ale populaţiei. 35 de prestaţii sociale nu sunt afectate de măsurile de austeritate.
- Măsurile de austeritate nu afectează alocaţia pentru copii. "Orice copil benificiază până la 2 ani de o alocaţie din partea statului. Alocaţia până la vârsta legală este asigurată în continuare. Până la doi ani, se menţine şi plata alocaţiei de 200 de lei. După doi ani, este de 42 de lei", a precizat premierul.
- Indemnizaţia pentru mame va fi redusă cu 15%, dar nu va fi mai puţin de 600 de lei, plus 200 de lei pentru fiecare copil până la doi ani. Nicio mămică nu primeşte mai puţin de 800 de lei.
- Nu este afectată alocaţia complementară pentru copiii, monoparentală, de plasament, pentru copiii cu handicap, stimulentul de copil, indemnizaţiile pentru creştere pentru copii cu handicap, indemnizaţia de hrană HIV SIDA, indemnizaţia persoanelor cu handicap grav. Bugetele pentru handicap nu sunt afectate.
- Ajutoarele pentru refugiaţi nu sunt afectate, pensiile invalizilor, veteranilor, indemnizaţiile persoanelor persecutate politic nu sunt afectate, abonamentele telefonice pentru veteranii de război.
- Artiştii şi pensionarii care lucrează în mediul de creaţie nu sunt afectaţi.
- Bursele studenţilor şi ale elevilor nu sunt afectate.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor. Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului, după avizul CES.
Măsurile de austeritate sunt aplicate până la 31 decembrie 2010, în condiţiile în care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării.
V.Burcu
UPDATE: Vezi aici ce măsuri
de austeritate propune Guvernul:
1. Citeşte aici documentele - I
2. Citeşte aici documentele - II
3. Citeşte aici documentele - III
4. Citeşte aici documentele - IV
______________________
EXCLUSIV: Pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi vor fi recalculate în 30 de zile, în timp ce pensiile militare de stat şi pensiile poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în 5 luni.Boc: Restrângerea unor drepturi se face pentru apărarea ordinii şi securităţii naţionale
Premierul Emil Boc a explicat miercuri că restrângerea unor drepturi, care reprezintă temeiul legal pentru reducerile de salarii şi pensii, se va face pentru apărarea securităţii naţionale şi a ordinii, în conformitate cu articolul 53 din Constituţie.
Întrebat la finalul şedinţei Executivului, care este argumentul pentru care Executivul a decis restrângerea unor drepturi constituţionale,
Emil Boc a declarat:
"Ordinea publică şi siguranţa naţională (referirile din articolul 53 al Constituţiei la cele două, n.r) ne permit să facem acest lucru".Potrivit articolului 53 din Constituţie,
"exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav".De asemenea, legea fundamentală mai spune că restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică şi că măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii__________________________
CTP: Boc apelează la un tertip sinistru. Rezerva de încredere este aproape de zero
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu susţine că premierul Emil Boc a invocat articolul 53 din Constituţie pentru că se aşteaptă la un val de procese, în urma aplicărilor măsurilor de austeritate.
"Sinistru este doar tertipul până în secunda de faţă. Ce o să mai fie sinistru în continuare, o să vedem. Tertipul este sinistru şi el măsoară destul de precis cantitatea de încredere pe care se bazează domnul Boc în aplicarea acestor măsuri, încrederea din partea populaţiei.a spus Cristian Tudor Popescu în cadrul emisiunii Ora de foc.
Pentru că se aşteaptă la un val de procese în acest moment, în urma aplicării măsurilor, se aşteaptă la o reacţie violentă, foloseşte acest tertip şi face apel la un astfel de articol care nici pe departe nu este potrivit unei situaţii de genul acesta, este pentru calamităţi cutremure, războaie. Doar dacă domnul Boc a identificat duşmanii poporului în vreun război, cum spunea domnul preşedinte",
_________________________
Emil Boc decretează restrângerea drepturilor cetăţeneşti
Cel mai interesant lucru este faptul că guvernul îşi va asuma răspunderea pentru legea care prevede restabilirea echilibrului bugetar, invocându-se art.53 din Constituţia României privind restrângerea temporară a unor drepturi cetăţeneşti.
Acel articol se referă la măsuri legate de siguranţa naţională şi ordinea publică. Este neîndoios faptul că această găselniţă juridică va da naştere la multe procese împotriva statului român. Ea semnalează teama constituţionalistului Emil Boc tocmai în faţa unor eventuale procese.
Această găselniţă este şi măsura neîncrederii populaţiei faţă de guvernanţi, de care cei din urmă încep să fie din ce în ce mai conştienţi.
Zilele trecute, a fost văzută o maşină a Curţii Constituţionale în curtea Palatului Cotroceni,
chiar în ziua în care Traian Băsescu se consulta cu membrii arcului constituţional.
Acum am aflat de ce...
_________________________
Securitatea lui "Boc&Co" in pericol iminent ?!
Urmeaza oare: ... „Radu cel Frumos” ?!?
adica ... "indicativul alarmei de lupta partiala" ?!?
adica ... "trecerea armatei de la stare de pace la stare se razboi" ?!?.[Remember: „Deoarece acţiunile grupurilor antinaţionale, teroriste au continuat, conform Constituţiei şi în conformitate cu legile ţării, unităţile militare au fost obligate să se apere, să apere ordinea şi bunurile întregului oraş.De fapt să apere ordinea în întreaga ţară.
Organele de ordine şi procuratura au efectuat şi continuă să efectueze cercetările corespunzătoare pentru a stabili cauzele şi vinovaţii acestor acte cu caracter net fascist, provocator, de distrugere.” Nicolae Ceausescu, 20 dec. 1989.]
Ptiu, drace!
Pitifelnicul e prost făcut grămadă!
Mai mult intărată lumea, decat o linisteste!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu
_________________________
P.S.: Lista finală a măsurilor de austeritate.
Cine suferă, cine scapă!
_________________________
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, scrisoarea către FMI, care cuprinde măsurile de austeritate. Urmează ca membrii Cabinetului să se reunească din nou în şedinţă, cel mai probabil duminică, potrivit unor reprezentanţi ai Executivului.
"Am ales răul cel mai mic, să nu majorăm taxele, să dăm posibilitate mediului privat să pregătească creşterea economică. Am ales reducerea cheltuielilor bugetare. Creşterea impozitelor ar fi condus la inflaţie ceea ce ar fi muşcat din buzunarul românului",a declarat Emil Boc, după şedinţa de Guvern în care a fosta doptată scrisoarea către FMI.Vor fi afectate de măsurile de austeritate:
* renta viageră a sportivilor scade cu 25%
* bursele de cercetare cu 25%
* indemnizaţiile oamenilor de ştiinţă scad cu 25 %
* salariile preoţilor scad cu 25%
* salariile bugetarilor scad cu 25%
* pensiile scad cu 15%
* indemnizaţia pentru creşterea copilului scade cu 15%
* ajutorul de şomaj va fi mai mic cu 15%
Sunt eliminate:
** subvenţiile pentru încălzire
** biletele de odihnă pentru pensionari
** trusoul pentru nou-născuţi
** ajutorul pentru tinerii căsătoriţi
** facilităţile de transport pentru pensionari şi profesori
** al 13-lea salariu
Se impozitează:
*** tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă
*** dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen plăţile compensatorii
*** salariile programatorilor
*** 3 clădiri în proprietate, în afara celei de domiciliu - taxare suplimentară 200 %
*** procentul deductibil pentru drepturi de autor scade de la 40% la 20%
Premierul a enumerat categoriile sociale care NU vor fi afectate de măsurile de austeritate:
- Reducerile anunţate nu afectează salariul minim pe economie.Nimeni nu va primi în mână în România un salariu mai mic de 600 de lei şi după aplicarea măsurilor de austeritate.
- Este păstrată pensia socială minimă garantată de 350 de lei. Nimeni în România nu va avea o pensie sub această sumă.
- Este păstrat venitul minim garantat, în funcţie de numărul membrilor familiei, ca o formă de prevenire a sărăciei extreme.
- Nu sunt afectate multe prestaţii sociale importante care vizează diverse categorii ale populaţiei. 35 de prestaţii sociale nu sunt afectate de măsurile de austeritate.
- Măsurile de austeritate nu afectează alocaţia pentru copii. "Orice copil benificiază până la 2 ani de o alocaţie din partea statului. Alocaţia până la vârsta legală este asigurată în continuare. Până la doi ani, se menţine şi plata alocaţiei de 200 de lei. După doi ani, este de 42 de lei", a precizat premierul.
- Indemnizaţia pentru mame va fi redusă cu 15%, dar nu va fi mai puţin de 600 de lei, plus 200 de lei pentru fiecare copil până la doi ani. Nicio mămică nu primeşte mai puţin de 800 de lei.
- Nu este afectată alocaţia complementară pentru copiii, monoparentală, de plasament, pentru copiii cu handicap, stimulentul de copil, indemnizaţiile pentru creştere pentru copii cu handicap, indemnizaţia de hrană HIV SIDA, indemnizaţia persoanelor cu handicap grav. Bugetele pentru handicap nu sunt afectate.
- Ajutoarele pentru refugiaţi nu sunt afectate, pensiile invalizilor, veteranilor, indemnizaţiile persoanelor persecutate politic nu sunt afectate, abonamentele telefonice pentru veteranii de război.
- Artiştii şi pensionarii care lucrează în mediul de creaţie nu sunt afectaţi.
- Bursele studenţilor şi ale elevilor nu sunt afectate.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor. Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului, după avizul CES.
Măsurile de austeritate sunt aplicate până la 31 decembrie 2010, în condiţiile în care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării.
V.Burcu
miercuri, 26 mai 2010
Penitenciare greva generala! Inconstienta guvernantilor, depaseste orice limite!
Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), anunţă grevă în toate unităţile din sistemul penitenciar,începând cu 31 mai 2010.
Potrivit sursei citate, subfinanţarea cronică a sistemului penitenciar şi cele 3.000 de posturi vacante fac imposibilă aplicarea măsurilor guvernamentale în sistemul penitenciar fără ca penitenciarele să intre în colaps.
În caz de disponibilizare, sindicaliştii spun că nu le rămâne decât să ia deţinuţii acasă.
"Criza nu a diminuat şi pedepsele cu executarea închisorii, infracţionalitatea fiind în crestere în ultima perioadă", arată sursa citată.Pe perioada grevei încetează activităţile de escortare a deţinutilor la punctele de lucru; înceteaza activităţile de prezentare la instanţele de judecată - cu excepţia deţinutilor arestaţi preventiv; încetează transferurile pentru executarea pedepsei; încetează activităţile educative, culturale şi sportive cu deţinuţii; încetează intervenţia şi consilierea psihologică planificată; încetează orice alte activităţi de grup cu detinuţii; încetează activităţile din sectorul economico-administrativ; înceteaza activitatea la sectorul Organizarea Muncii; se reduce programul la sectorul evidenţă deţinuţi la 4 ore pe zi, plus programul de vizite/cumpărături la 4 ore pe zi.
Va funcţiona normal doar paza penitenciarului, supravegherea deţinuţilor pe secţii şi asigurarea utilităţilor de minimă necesitate.
Sindicatele din penitenciare, care au aproximativ 11.000 de membri din cei 12.500 de salariaţi, participă la toate acţiunile organizate de Confederaţiile sindicale împotriva măsurilor anunţate de Guvern şi Preşedinţie.
Stire preluata de pe Mediafax.ro
_________________________
Sindicalistii au dreptate!
Indiferenta guvernantilor,
poate arunca in haos sistemul penitenciar,
parte componenta a "apararii nationale,
ordinei publice si sigurantei nationale."!
Consecintele pot fi imprevizibile!
Din multe, foarte multe puncte de vedere!
Ehee... Boc se joaca demult cu focul!
Odata fi ca niciodata!
Fereasca-i Dumnezeu!
Col.(r) Vasile Burcu
p.s.: Detinutii vor ajunge la CEDO
inaintea cadrelor! Si iarasi vom fi buni de plata!
_________________________
UPDATE 1.: Deputatii din Comisia de aparare au votat mentinerea pensiilor militarilor
_________________________
Membrii Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor au adoptat, miercuri, mai multe amendamente la Legea unitara a pensiilor, care vizau mentinerea pensiilor pentru militari si functionarii publici cu regim special, a anuntat deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minoritatilor in Comisie.
Deputatul a declarat ca membrii Comisiei au adoptat amendamentele pe care le-a propus, prin care militarii si functionarii publici cu regim special, respectiv politistii si angajatii din penitenciare, sa nu fie inclusi in noua lege a pensiilor, adica sa ramana cu pensiile pe care le iau in prezent.
Potrivit lui Mircovici, amendamentele au trecut cu 24 de voturi pentru, prin care si voturi de la UDMR, dar si de la reprezentanti ai PD-L, precum generalul Eugen Badalan, si 8 voturi impotriva.
Totodata, proiectul urmeaza sa ajunga joi la Comisia pentru munca a Camerei, care va intocmi un raport, dupa care va fi luata in discutie in plenul Camerei.
La randul sau, vicepresedintele Comisiei pentru aparare, liberalul George Scutaru a spus ca spera ca si plenul Camerei Deputatilor sa sustina amendamentele Comisiei de aparare la legea pensiilor,"care ar reprezenta o recunoastere a importantei sociale a activitatii militarilor".
Legea pensiilor a trecut tacit de Senat, pe 10 mai, urmand ca plenul Camerei Deputatilor sa o ia in discutie.
Pentru conformitate,
V.Burcu
_________________________
UPDATE 2.:Scrisori: "Spânzuraţi-ne!!!" - scrisoare pe Net de Lt. col. (r) ing. Gheorghe Nedelcu
_________________________
Nu înţeleg de ce ţipă Băsescu la mine.
De ce mă ameninţă că intră România în colaps.
În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am născut.
Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură.
Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească.
Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri.
Şi-acum aud că România se duce fix în faliment.
Iar Traian Băsescu mă solicită să fiu solidară nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.
Mă uit la Băsescu şi nu seamănă a om aflat în criză. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate.
Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.
- Da. Aparatul de stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş.
Voi, clasa politică, l-aţi transformat în monstru.
- Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi, PDL, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab! Cu contribuţia anterioară, în ordine procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc... Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara, aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă i-aţi vârât pe gât.
- Aţi spart instituţiile statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
- Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.
Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.
- Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.
- Nu populaţia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Şi venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.
Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat... instituţia preşedintelui României.
- Nu mama - mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, consiliile judeţene ale voastre, primăriile voastre.
- Nu populaţia a prăpădit banii statului - sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani- pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştri voştri, ai clasei politice.
- Nu populaţia a organizat doi ani întregi de dănţuieli, de parcă venea sfârşitul lumii. Voi, clasa politică, aţi făcut-o. Pe banii cui?!! Pe ăştia pe care-i tăiaţi azi de la pensionari!
- V-aţi construit un aparat uriaş de represiune: ministere, agenţii, deconcentrate conduse de voi şi clientela voastră politică. Prin ei, controlaţi tot, terorizaţi înstituţiile mai ceva decât poliţia politică a lui Ceauşescu.
- Nu populaţia se află în AGA şi CA din companiile şi băncile de stat, plătite, am văzut, regeşte, ci voi, clasa politică.
- Nu populaţia a stricat ţara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politică. Cum aţi venit, aţi distrus tot ceea ce a făcut guvernul de dinainte şi aţi luat-o iar de la zero. Şi-apoi, aţi rostogolit vinovăţii între voi, partidele politice, de parcă aţi fi jucat ping-pong cu România.
Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi-apoi să v-atingeţi de părinţii noştri!
Şi veniţi, acum, să mă trageţi de urechi pe mine. Să ne trageţi de urechi pe noi, că se duce România de râpă.Vreţi s-o scoateţi din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, cei care vă ţin în spate aleşii şi numiţii, în funcţiile de conducere.
Cu ce curaj? Cu ce moralitate?
Până să vă atingeţi de pensionarul ăla slăbănog, de profesorul care v-a pus creionul în mână, restructuraţi-vă întâi pe voi!
Daţi-vă afară şi în şomaj pe voi, pe oamenii voştri, ai clasei politice, şi după aceea scuipaţi pe noi.
După aceea umblaţi la salariile şi pensiile necăjite.
După aceea să-l certaţi pe bătrân că mai are îndrăzneala să trăiască, să ducă România-n faliment, cu venitul lui... gras, de 500 sau 600 de lei.
1. Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, clasa politică, măcar reduceţi numărul de directori. Aveţi o droaie de şefi. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea ajungeţi la pensionar. Sau la doctor.
2. Trei sferturi dintre directorii voştri pe care i-aţi instalat, moţ, în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu două guri, şi de la firma lor grasă, şi de la buget, iar altul să crape de foame!
3. Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere. Aveţi deja directori acolo, există specialişti.
4. Daţi-vă afară consilierii de la birourile demnitarului. De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul?
5. Daţi-vă afară consilierii de pe lângă miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, căţel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.
6. Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.
7. Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor, îi protejează. Îi apără de funcţionari, să nu-i descopere. Îi apără de lege.
8.După ce veţi face toate astea, abia atunci să aveţi îndrăzneala să vă legaţi de bătrânii acestei ţări.
Asta este România, dle Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri. Dar vă este la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Sunt inofensivi. Ascultători. Mult prea blajini. Tăcuţi. Loviţi-i cu nădejde! Nu ţipă.
Cu stimă,
Lt. col. (r) ing. Gheorghe NEDELCU
Şef compartiment GIS C.J. Bihor
Preluat din Cotidianul.ro
Pentru conformitate,
V.Burcu
"Măsurile anuntate de Guvern şi Presedinţie referitoare la reducerea salariilor, pensiilor şi prestaţiilor sociale, dar şi lipsa unui dialog social real obligă salariaţii din penitenciare la încetarea lucrului alături de celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar şi din economie",se arată într-un comunicat semnat de preşedintele FSANP, Sorin Dumitraşcu.
Potrivit sursei citate, subfinanţarea cronică a sistemului penitenciar şi cele 3.000 de posturi vacante fac imposibilă aplicarea măsurilor guvernamentale în sistemul penitenciar fără ca penitenciarele să intre în colaps.
"În primele cinci luni din 2009 au fost acumulate doar în sectorul operativ 200.000 de ore suplimentare, iar condiţiile de lucru şi riscurile deosebite nu sunt nici pe departe de natură să plaseze salariaţii din penitenciare în categoria privilegiaţilor sistemului bugetar. O reducere a schemei cu inca 25% ar dubla orele suplimentare generând un total anual de un milion de ore în plus, imposibil de compensat vreodată, în contextul în care se anunţă peste 10.000 mii de deţinuţi ce urmează să fie repatriaţi, iar necesarul de noi angajari devine vital pentru îndeplinirea misiunilor în bune condiţii",se arată în comunicat.
În caz de disponibilizare, sindicaliştii spun că nu le rămâne decât să ia deţinuţii acasă.
"Criza nu a diminuat şi pedepsele cu executarea închisorii, infracţionalitatea fiind în crestere în ultima perioadă", arată sursa citată.Pe perioada grevei încetează activităţile de escortare a deţinutilor la punctele de lucru; înceteaza activităţile de prezentare la instanţele de judecată - cu excepţia deţinutilor arestaţi preventiv; încetează transferurile pentru executarea pedepsei; încetează activităţile educative, culturale şi sportive cu deţinuţii; încetează intervenţia şi consilierea psihologică planificată; încetează orice alte activităţi de grup cu detinuţii; încetează activităţile din sectorul economico-administrativ; înceteaza activitatea la sectorul Organizarea Muncii; se reduce programul la sectorul evidenţă deţinuţi la 4 ore pe zi, plus programul de vizite/cumpărături la 4 ore pe zi.
Va funcţiona normal doar paza penitenciarului, supravegherea deţinuţilor pe secţii şi asigurarea utilităţilor de minimă necesitate.
Sindicatele din penitenciare, care au aproximativ 11.000 de membri din cei 12.500 de salariaţi, participă la toate acţiunile organizate de Confederaţiile sindicale împotriva măsurilor anunţate de Guvern şi Preşedinţie.
Stire preluata de pe Mediafax.ro
_________________________
Sindicalistii au dreptate!
Indiferenta guvernantilor,
poate arunca in haos sistemul penitenciar,
parte componenta a "apararii nationale,
ordinei publice si sigurantei nationale."!
Consecintele pot fi imprevizibile!
Din multe, foarte multe puncte de vedere!
Ehee... Boc se joaca demult cu focul!
Odata fi ca niciodata!
Fereasca-i Dumnezeu!
Col.(r) Vasile Burcu
p.s.: Detinutii vor ajunge la CEDO
inaintea cadrelor! Si iarasi vom fi buni de plata!
_________________________
UPDATE 1.: Deputatii din Comisia de aparare au votat mentinerea pensiilor militarilor
_________________________
Membrii Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor au adoptat, miercuri, mai multe amendamente la Legea unitara a pensiilor, care vizau mentinerea pensiilor pentru militari si functionarii publici cu regim special, a anuntat deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minoritatilor in Comisie.
Deputatul a declarat ca membrii Comisiei au adoptat amendamentele pe care le-a propus, prin care militarii si functionarii publici cu regim special, respectiv politistii si angajatii din penitenciare, sa nu fie inclusi in noua lege a pensiilor, adica sa ramana cu pensiile pe care le iau in prezent.
Potrivit lui Mircovici, amendamentele au trecut cu 24 de voturi pentru, prin care si voturi de la UDMR, dar si de la reprezentanti ai PD-L, precum generalul Eugen Badalan, si 8 voturi impotriva.
Totodata, proiectul urmeaza sa ajunga joi la Comisia pentru munca a Camerei, care va intocmi un raport, dupa care va fi luata in discutie in plenul Camerei.
La randul sau, vicepresedintele Comisiei pentru aparare, liberalul George Scutaru a spus ca spera ca si plenul Camerei Deputatilor sa sustina amendamentele Comisiei de aparare la legea pensiilor,"care ar reprezenta o recunoastere a importantei sociale a activitatii militarilor".
"Faptul ca in Comisia de aparare parlamentarii din opozitie si o parte din cei din arcul guvernamental au sustinut amendamentele deputatului mircovici, prin car se mentine principiul pensiilor speciale pentru militari arata ca politicienii pot coopera in folosul acestor categorii speciale",a declarat Scutaru.
Legea pensiilor a trecut tacit de Senat, pe 10 mai, urmand ca plenul Camerei Deputatilor sa o ia in discutie.
Pentru conformitate,
V.Burcu
_________________________
UPDATE 2.:Scrisori: "Spânzuraţi-ne!!!" - scrisoare pe Net de Lt. col. (r) ing. Gheorghe Nedelcu
_________________________
Nu înţeleg de ce ţipă Băsescu la mine.
De ce mă ameninţă că intră România în colaps.
În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am născut.
Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură.
Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească.
Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri.
Şi-acum aud că România se duce fix în faliment.
Iar Traian Băsescu mă solicită să fiu solidară nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.
Mă uit la Băsescu şi nu seamănă a om aflat în criză. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate.
Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.
- Da. Aparatul de stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş.
Voi, clasa politică, l-aţi transformat în monstru.
- Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi, PDL, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab! Cu contribuţia anterioară, în ordine procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc... Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara, aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă i-aţi vârât pe gât.
- Aţi spart instituţiile statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
- Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.
Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.
- Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.
- Nu populaţia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Şi venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.
Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat... instituţia preşedintelui României.
- Nu mama - mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, consiliile judeţene ale voastre, primăriile voastre.
- Nu populaţia a prăpădit banii statului - sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani- pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştri voştri, ai clasei politice.
- Nu populaţia a organizat doi ani întregi de dănţuieli, de parcă venea sfârşitul lumii. Voi, clasa politică, aţi făcut-o. Pe banii cui?!! Pe ăştia pe care-i tăiaţi azi de la pensionari!
- V-aţi construit un aparat uriaş de represiune: ministere, agenţii, deconcentrate conduse de voi şi clientela voastră politică. Prin ei, controlaţi tot, terorizaţi înstituţiile mai ceva decât poliţia politică a lui Ceauşescu.
- Nu populaţia se află în AGA şi CA din companiile şi băncile de stat, plătite, am văzut, regeşte, ci voi, clasa politică.
- Nu populaţia a stricat ţara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politică. Cum aţi venit, aţi distrus tot ceea ce a făcut guvernul de dinainte şi aţi luat-o iar de la zero. Şi-apoi, aţi rostogolit vinovăţii între voi, partidele politice, de parcă aţi fi jucat ping-pong cu România.
Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi-apoi să v-atingeţi de părinţii noştri!
Şi veniţi, acum, să mă trageţi de urechi pe mine. Să ne trageţi de urechi pe noi, că se duce România de râpă.Vreţi s-o scoateţi din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, cei care vă ţin în spate aleşii şi numiţii, în funcţiile de conducere.
Cu ce curaj? Cu ce moralitate?
Până să vă atingeţi de pensionarul ăla slăbănog, de profesorul care v-a pus creionul în mână, restructuraţi-vă întâi pe voi!
Daţi-vă afară şi în şomaj pe voi, pe oamenii voştri, ai clasei politice, şi după aceea scuipaţi pe noi.
După aceea umblaţi la salariile şi pensiile necăjite.
După aceea să-l certaţi pe bătrân că mai are îndrăzneala să trăiască, să ducă România-n faliment, cu venitul lui... gras, de 500 sau 600 de lei.
1. Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, clasa politică, măcar reduceţi numărul de directori. Aveţi o droaie de şefi. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea ajungeţi la pensionar. Sau la doctor.
2. Trei sferturi dintre directorii voştri pe care i-aţi instalat, moţ, în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu două guri, şi de la firma lor grasă, şi de la buget, iar altul să crape de foame!
3. Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere. Aveţi deja directori acolo, există specialişti.
4. Daţi-vă afară consilierii de la birourile demnitarului. De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul?
5. Daţi-vă afară consilierii de pe lângă miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, căţel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.
6. Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.
7. Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor, îi protejează. Îi apără de funcţionari, să nu-i descopere. Îi apără de lege.
8.După ce veţi face toate astea, abia atunci să aveţi îndrăzneala să vă legaţi de bătrânii acestei ţări.
Asta este România, dle Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri. Dar vă este la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Sunt inofensivi. Ascultători. Mult prea blajini. Tăcuţi. Loviţi-i cu nădejde! Nu ţipă.
Cu stimă,
Lt. col. (r) ing. Gheorghe NEDELCU
Şef compartiment GIS C.J. Bihor
Preluat din Cotidianul.ro
Pentru conformitate,
V.Burcu
marți, 25 mai 2010
Naţionalizarea pensiilor, dixit Adevarul.ro! Punct acestei Guvernari. - spun eu!
Reducerea cu 15% a pensiilor nu este doar imorală, ci şi ilegală. Pensia nu este un venit, ci o proprietate, iar statul atacă dreptul constituţional la proprietate.
Pensiile medii lunare în Europa, calculate în euro, variază între nişte limite foarte largi: Luxemburg - 3.000, Elveţia - 1.393, Franţa - 1.108, Germania - 791, Grecia - 1.600 (pare de înţeles nemulţumirea Germaniei faţă de pocinogul elen!), Albania - 55 (!). În afara Albaniei, doar în Bulgaria (145) şi Bosnia-Herţegovina (171), pensiile medii lunare sunt mai mici decât în România (177). Vorbim, deci, despre pensiile medii. Bun.
Că statul vrea să iasă din criza, pe care a menţinut-o până acum din nepricepere şi din motive electorale, lovind nediscriminatoriu în toată lumea şi în toate veniturile, e proba doar a incompetenţei şi a imoralităţii statului. Până la urmă, greul ieşirii din criză cade, mai ales, pe umerii celor mai săraci şi mai lipsiţi de apărare dintre cetăţeni, pensionarii, copiii, mamele, salariaţii de la buget.
Salariile se reduc cu un sfert indiferent dacă sunt „nesimţite" ori deja insuficiente, iar într-o ţară în care peste 3 milioane de cetăţeni au ales să se desţăreze şi să muncească în toată lumea pentru a mai putea trăi, toate măsurile pentru încurajarea natalităţii au fost, normal!, descurajate.
Ei, bine, dacă în cazul majorităţii măsurilor de austeritate putem vorbi despre imoralitatea, lipsa de viziune şi de cruzimea statului, există un domeniu în care este vorba despre o ilegalitate crasă: cel al pensiilor.
Mai întâi, este vorba despre faptul că pensia nu este nici un cadou şi nici o pomană pe care statul, în imensa sa generozitate, o acordă cetăţenilor care nu mai au posibilitatea de a munci, ci este un drept, pe care fiecare salariat şi l-a plătit lună de lună, vreme de trei-patru decenii, din veniturile pe care le-a realizat prin munca sa. Dar acesta este doar un aspect, cu dimensiuni mai degrabă etice decât legale.
Există însă un grav aspect legal. Statul tratează pensia ca şi cum ar fi un venit, or aceasta nu este un venit, ci o proprietate, o proprietate pe care contribuabilul şi-a constituit-o lună de lună şi pe care i-a încredinţat-o - nu donat-o! - statului spre bună administrare.
Ca şi cum ar fi depus banii la bancă.
Dacă statul a administrat-o prost, e bun de plată, nu e vinovat cetăţeanul de incompetenţa economico-financiară şi managerială a statului.
Mai mult, statul e vinovat nu doar de proastă administrare, ci şi de înşelăciune. În momentul în care a încasat banii de la contribuabili, i-a asigurat pe aceştia că banii sunt în siguranţă.
Prin urmare, în momentul în care statul, prin guvernul Boc, a decis să reducă pensiile cu 15%, exact în acel moment, proprietăţile cetăţenilor în forma pensiilor au fost expropriate cu acel procent, au fost naţionalizate! Or, Constituţia garantează dreptul la proprietate.
Dar statul român nu se sfieşte să-şi mai bată o dată joc de dreptul la proprietate, cea „sacră şi inviolabilă". Sugerez pensionarilor care se simt lezaţi în drepturile lor ca, atunci când le vor sosi primele pensii reduse cu 15%, să atace Casele de Pensii în instanţe pentru atac la dreptul de proprietate. Nu pot pierde, iar dacă pierd la instanţele ordinare, există Curtea Constituţională şi CEDO.
Preluat din Adevarul.ro Autor: Liviu Antonesei
SCMD, atentie!
Un ziarist ne da lectii!
De cultura politica, si chiar juridica!
Felicitari si multumiri,
domnule Sociolog şi publicist ieşean Liviu Antonesei!
Bine ati venit, in echipa „Adevărul“!
V.Burcu
_________________________
UPDATE: Antena 3.ro: Guvernul şi-ar putea asuma pe 31 mai răspunderea pe măsurile de austeritate
_________________________
În timp ce Opoziţia se pregăteşte de moţiune de cenzură, partidele de guvernământ se pun de acord în privinţa actului normativ care cuprinde măsurile de austeritate asumate de Guvern. În şedinţa de marţi a Coaliţiei s-a stabilit ca Executivul să adopte miercuri scrisoare de intenţie către FMI şi apoi să se înainteze Parlamentului un pachet de acte normative privind măsurile de austeritate spre asumarea răspunderii.
Textul scrisorii de inetneţie ar urma să fie trimis joi dimineaţă şi Parlamentului. Guvernul îşi va asuma apoi răspunderea pe un pachet de legi care urmează să fie finalizate, cel mai probabil în cursul zilei de luni, 31 mai. Atunci este programată o grevă generală în mai multe domenii de activitate.
Gheorghe Flutur a anunţat că miercuri Guvernul va finaliza scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional.
În privinţa calendarului de implementare a acestor măsuri, liderul democrat-liberal a spus că există mai multe variabile care îl pot influenţa.
Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvern. Printre acestea se numără reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Sindicatele consideră că scrisoarea de intenţie către FMI poate fi modificată astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi doar în 2010, fără a fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la achiziţii, stimulente şi servicii.
Sindicaliştii propun şi limitarea achiziţiilor, a bunurilor şi serviciilor, dar şi eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianţi. În acelaşi timp, sindicaliştii au precizat că nu sunt de acord cu măsurile aberante precum impozitarea tichetelor de masă.
V.Burcu
Pensiile medii lunare în Europa, calculate în euro, variază între nişte limite foarte largi: Luxemburg - 3.000, Elveţia - 1.393, Franţa - 1.108, Germania - 791, Grecia - 1.600 (pare de înţeles nemulţumirea Germaniei faţă de pocinogul elen!), Albania - 55 (!). În afara Albaniei, doar în Bulgaria (145) şi Bosnia-Herţegovina (171), pensiile medii lunare sunt mai mici decât în România (177). Vorbim, deci, despre pensiile medii. Bun.
Că statul vrea să iasă din criza, pe care a menţinut-o până acum din nepricepere şi din motive electorale, lovind nediscriminatoriu în toată lumea şi în toate veniturile, e proba doar a incompetenţei şi a imoralităţii statului. Până la urmă, greul ieşirii din criză cade, mai ales, pe umerii celor mai săraci şi mai lipsiţi de apărare dintre cetăţeni, pensionarii, copiii, mamele, salariaţii de la buget.
Salariile se reduc cu un sfert indiferent dacă sunt „nesimţite" ori deja insuficiente, iar într-o ţară în care peste 3 milioane de cetăţeni au ales să se desţăreze şi să muncească în toată lumea pentru a mai putea trăi, toate măsurile pentru încurajarea natalităţii au fost, normal!, descurajate.
Ei, bine, dacă în cazul majorităţii măsurilor de austeritate putem vorbi despre imoralitatea, lipsa de viziune şi de cruzimea statului, există un domeniu în care este vorba despre o ilegalitate crasă: cel al pensiilor.
Mai întâi, este vorba despre faptul că pensia nu este nici un cadou şi nici o pomană pe care statul, în imensa sa generozitate, o acordă cetăţenilor care nu mai au posibilitatea de a munci, ci este un drept, pe care fiecare salariat şi l-a plătit lună de lună, vreme de trei-patru decenii, din veniturile pe care le-a realizat prin munca sa. Dar acesta este doar un aspect, cu dimensiuni mai degrabă etice decât legale.
Există însă un grav aspect legal. Statul tratează pensia ca şi cum ar fi un venit, or aceasta nu este un venit, ci o proprietate, o proprietate pe care contribuabilul şi-a constituit-o lună de lună şi pe care i-a încredinţat-o - nu donat-o! - statului spre bună administrare.
Ca şi cum ar fi depus banii la bancă.
Dacă statul a administrat-o prost, e bun de plată, nu e vinovat cetăţeanul de incompetenţa economico-financiară şi managerială a statului.
Mai mult, statul e vinovat nu doar de proastă administrare, ci şi de înşelăciune. În momentul în care a încasat banii de la contribuabili, i-a asigurat pe aceştia că banii sunt în siguranţă.
Prin urmare, în momentul în care statul, prin guvernul Boc, a decis să reducă pensiile cu 15%, exact în acel moment, proprietăţile cetăţenilor în forma pensiilor au fost expropriate cu acel procent, au fost naţionalizate! Or, Constituţia garantează dreptul la proprietate.
Dar statul român nu se sfieşte să-şi mai bată o dată joc de dreptul la proprietate, cea „sacră şi inviolabilă". Sugerez pensionarilor care se simt lezaţi în drepturile lor ca, atunci când le vor sosi primele pensii reduse cu 15%, să atace Casele de Pensii în instanţe pentru atac la dreptul de proprietate. Nu pot pierde, iar dacă pierd la instanţele ordinare, există Curtea Constituţională şi CEDO.
Preluat din Adevarul.ro Autor: Liviu Antonesei
SCMD, atentie!
Un ziarist ne da lectii!
De cultura politica, si chiar juridica!
Felicitari si multumiri,
domnule Sociolog şi publicist ieşean Liviu Antonesei!
Bine ati venit, in echipa „Adevărul“!
V.Burcu
_________________________
UPDATE: Antena 3.ro: Guvernul şi-ar putea asuma pe 31 mai răspunderea pe măsurile de austeritate
_________________________
În timp ce Opoziţia se pregăteşte de moţiune de cenzură, partidele de guvernământ se pun de acord în privinţa actului normativ care cuprinde măsurile de austeritate asumate de Guvern. În şedinţa de marţi a Coaliţiei s-a stabilit ca Executivul să adopte miercuri scrisoare de intenţie către FMI şi apoi să se înainteze Parlamentului un pachet de acte normative privind măsurile de austeritate spre asumarea răspunderii.
Textul scrisorii de inetneţie ar urma să fie trimis joi dimineaţă şi Parlamentului. Guvernul îşi va asuma apoi răspunderea pe un pachet de legi care urmează să fie finalizate, cel mai probabil în cursul zilei de luni, 31 mai. Atunci este programată o grevă generală în mai multe domenii de activitate.
Gheorghe Flutur a anunţat că miercuri Guvernul va finaliza scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional.
"Mâine dimineaţă va fi o nouă întâlnire a coaliţiei pentru a finaliza concluziile zilei de astăzi (marţi, n.r.) şi mâine este şedinţa de Guvern pentru finalizarea scrisorii de intenţie ce urmează a fi trimisă FMI. După care, elaborarea pachetului de acte normative care să fie depus în Parlament prin asumarea răspunderii",a declarat Flutur.
În privinţa calendarului de implementare a acestor măsuri, liderul democrat-liberal a spus că există mai multe variabile care îl pot influenţa.
"Dacă mâine trece scrisoarea, interesul Guvernului este să accelereze toate procedurile ca pachetul să fie cât mai repede operaţional. Noi ne dorim, dar nu ştim dacă va fi moţiune de cenzură, dacă vor fi contestaţii la CCR. (...) Ne dorim să se aplice de la 1 iunie, vom vedea dacă se poate acest lucru",a conchis Flutur.
Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvern. Printre acestea se numără reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Sindicatele consideră că scrisoarea de intenţie către FMI poate fi modificată astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi doar în 2010, fără a fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la achiziţii, stimulente şi servicii.
Sindicaliştii propun şi limitarea achiziţiilor, a bunurilor şi serviciilor, dar şi eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianţi. În acelaşi timp, sindicaliştii au precizat că nu sunt de acord cu măsurile aberante precum impozitarea tichetelor de masă.
V.Burcu
luni, 24 mai 2010
PENSIONARII, din nou in prima linie! Un EXEMPLU demn de urmat! Vae victis!
Protestele pensionarilor gălăţeni se mută, marţi,
la Bucureşti. Vârstnicii vor forma un zid uman în faţa Palatului Parlamentului. Pensionarii vor să se lege cu lanţuri unul de altul pentru a bloca accesul preşedintelui în Parlament. Traian Băsescu se întâlneşte acolo cu reprezentanţii grupurilor parlamentare care susţin actuala guvernare.
Pensionarii vor pleca dis-de-dimineaţă către Bucureşti cu două autocare închiriate, protestul fiind programat pentru ora 10:00.Vârstnicii spun că Guvernul nu trebuie să salveze economia ţării aruncând în foamete milioane de oameni cu venituri mici.
Pensionarii gălăţeni au mai ieşit în stradă şi în urmă cu două săptămâni la un miting în faţa prefecturii. Ei au forţat atunci cordonul de jandarmi şi au blocat o stradă timp de un sfert de oră. O femeie a fost ranită uşor în timpul îmbrâncelilor şi a avut nevoie de tratament medical.
Stire Antena 3.ro: Pensionarii din Galaţi vor să facă un lanţ uman în jurul Parlamentului marţi (VIDEO) Mai sunt si ALTII care nu DORM!
Felicitari, ACESTOR pensionari!
Ceilalti, se uita la televizor!
Vae victis!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu_________________________
UPDATE: Mediafax.ro :Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul
_________________________
Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul, pentru discuţii privind măsurile impuse de acordul cu FMI, UDMR anunţându-şi decizia de a susţine protejarea pensiilor mici, iar UNPR pronunţându-se pentru menţinerea pensiei minim garantate.
Preşedintele Traian Băsescu va avea marţi, la Palatul Parlamentului întâlniri succesive cu grupurile parlamentare din arcul guvernamental, prima discuţie fiind la ora 12.00 între şeful statului şi parlamentarii PDL , a declarat pentru MEDIAFAX preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Ea a precizat că grupurile reunite ale PDL vor avea o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu
Aceste discuţii au fost stabilite după întâlnirea, de la Cotroceni, de săptămâna trecută şi vor avea loc la solicitarea grupurilor parlamentare din arcul guvernamental, a precizat preşedinta Camerei Deputaţilor.
Ea a arătat că, după aceste discuţii, Guvernul urmează să adopte, cel mai probabil în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie cu FMI, măsurile pe care le va lua şi să urmeze procedura de asumare a răspunderii pe aceste măsuri.
V.Burcu
la Bucureşti. Vârstnicii vor forma un zid uman în faţa Palatului Parlamentului. Pensionarii vor să se lege cu lanţuri unul de altul pentru a bloca accesul preşedintelui în Parlament. Traian Băsescu se întâlneşte acolo cu reprezentanţii grupurilor parlamentare care susţin actuala guvernare.
Pensionarii vor pleca dis-de-dimineaţă către Bucureşti cu două autocare închiriate, protestul fiind programat pentru ora 10:00.Vârstnicii spun că Guvernul nu trebuie să salveze economia ţării aruncând în foamete milioane de oameni cu venituri mici.
Pensionarii gălăţeni au mai ieşit în stradă şi în urmă cu două săptămâni la un miting în faţa prefecturii. Ei au forţat atunci cordonul de jandarmi şi au blocat o stradă timp de un sfert de oră. O femeie a fost ranită uşor în timpul îmbrâncelilor şi a avut nevoie de tratament medical.
Stire Antena 3.ro: Pensionarii din Galaţi vor să facă un lanţ uman în jurul Parlamentului marţi (VIDEO) Mai sunt si ALTII care nu DORM!
Felicitari, ACESTOR pensionari!
Ceilalti, se uita la televizor!
Vae victis!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu_________________________
UPDATE: Mediafax.ro :Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul
_________________________
Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, marţi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul, pentru discuţii privind măsurile impuse de acordul cu FMI, UDMR anunţându-şi decizia de a susţine protejarea pensiilor mici, iar UNPR pronunţându-se pentru menţinerea pensiei minim garantate.
Preşedintele Traian Băsescu va avea marţi, la Palatul Parlamentului întâlniri succesive cu grupurile parlamentare din arcul guvernamental, prima discuţie fiind la ora 12.00 între şeful statului şi parlamentarii PDL , a declarat pentru MEDIAFAX preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Ea a precizat că grupurile reunite ale PDL vor avea o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu
"pe marginea scrisorii cu FMI şi a măsurilor pe care Guvernul şi le va asuma".Potrivit Robertei Anastase, şeful statului se va întâlni la Parlament cu grupurile parlamentare ale PDL la ora 12.00, cu parlamentarii UDMR la ora 14.00, cu grupul parlamentar al UNPR la ora 15.00 şi cu grupul minorităţilor naţionale la ora 20.00.
Aceste discuţii au fost stabilite după întâlnirea, de la Cotroceni, de săptămâna trecută şi vor avea loc la solicitarea grupurilor parlamentare din arcul guvernamental, a precizat preşedinta Camerei Deputaţilor.
Ea a arătat că, după aceste discuţii, Guvernul urmează să adopte, cel mai probabil în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie cu FMI, măsurile pe care le va lua şi să urmeze procedura de asumare a răspunderii pe aceste măsuri.
V.Burcu
porcisme.ro ! Un site incendiar !
________________________
Am descoperit ZILELE ACESTEA,
un site UNIC IN FELUL SAU,
un site "incendiar", numit porcisme.ro
________________________
Autorul, sau autorii săi îşi propun să "demaşte şi să monitorizeze" toate cazurile de nesimţire crasă în care banii publici sunt furaţi şi risipiţi cu neruşinare de către autorităţi, CEI CARE NE GUVERNEAZA.
Sincere FELICITARI!
Oameni adevarati,responsabili!
Preocupati de viata, soarta lor!
Oameni care nu se risipesc in nimicuri!
Oameni care nu dorm!
Conform definiţiei de AICI , un porcism este "o faptă semnalată de către ziare, televiziuni,agenţii de ştiri sau site-uri de informare, prin care se presupune că s-a furat din banul public".
Până acum au fost contabilizate porcisme în valoare TOTALA de : 5.116.549.181 EURO.
____________________________
Aveti RABDARE,
cititi „caz cu caz”, si va cruciti!
Asta am CREZUT, ca si noi SCMD-ul,
macar atat, PUTEAM FACE!
SA DESCHIDEM OCHII CELOR MULTI,
Sa aratam TARII, ELECTORATULUI,
cu ce se ocupa/s-au ocupat
„alesii neamului”!
M-am ales cu injuraturi,
suspiciuni gratuite!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu
duminică, 23 mai 2010
"Băi, oamenilor, ce dracu’ e în neregulă cu voi?" - dixit bloggerul!
________________________
Intre "nspe mii" de preocupari ale mele,
urmaream atent si o "campanie" extrem de
interesanta, aparuta pe Kamikaze și HotNews.ro!
Azi insa, am avut revelatia descoperirii...
celui de-al ... "3 - lea" in ecuatie!
Bloggerul "prisacariu"!
De ce sunt impresionat?
Simplu! Prisacariu cred ca a
DESCOPERIT ceva cu TOTUL SPECIAL:
"...ultima metodă de furat de la stat, pe criză"!
E vorba de ... metoda "cu odrasla"!
Absolut GENIAL!
_________________________
Va invit, la un regal:
_________________________
... furăciunea s-a țărănit în ultimul hal: banii de la stat se duc direct la rude, la neveste, la odrasle, la gineri(cum ziceam și aici).
Ce m-o fi apucat pe mine în după-amiaza asta însorită să vă aduc aminte de Năstase? Vă spun eu ce: un search scurt prin presa (mai ales centrală) ultimelor zile, care nu au suflat nimic, nici un rîndulet, nici o știre de coloană despre ultima metodă de furat de la stat, pe criză.
E vorba de metoda “cu odrasla”. Avem miniștri, avem politicieni notorii. Avem și un parteneriat cu HotNews.ro.
Da’ n-avem ecou, ca să zic așa, la coledzii de pe la trusturi.
Mai nasol e că nici măcar blogurile nu s-au referit
la “Generatia lu’ tata – Afaceri cu acordul părintilor”.
E foame de bani, băieti, stiu.Generația lu’ tata:
afacerile cu acordul părintilor ale fraților Berceanu!
Generatia lu’ tata este aceea căreia părintii i-au dat nu numai casă, masă și educatie, ci și afaceri, pozitii și influentă. De la stat. Pentru că tata e ministru. Sau parlamentar. Sau chiar presedinte. De tară, nu de asociatie de locatari, unde abia ai ce să ciupesti de la cheltuielile cu apa caldă si din cele de curătenie pe scară. Iar generatia emanată de acești tati e alcătuită din asistati social de lux: se ia de la statul celor multi si se dă la odraslele celor puțini.Primul episod, mai jos.(urmariti linkul). Cum il ajuta ginerele ministrului de interne pe omul gras sa slabeasca. Secretele unei casatorii fericite intre PDL si PSD
Medic stomatolog de meserie, Ionut Rudeanu (26), ginerele lui Vasile Blaga, s-a lansat in afacerea cu firma de protectie si paza Axis Security in 2009. Cum a ajuns de la stomatologie la firme de paza si protectie? L-a impins pasiunea pentru uniforma si baston sau relatiile socrului? Asocierea cu Nei Guard, firma detinuta de Mihai Neicu, unul din oamenii lui Miron Mitrea in timpul Guvernarii Nastase, ii aduce in 2010 un prim contract gras de la omul gras, adica de la stat. Dar, ce avantaje obtine Neicu din asocierea cu ginerele lui Blaga si trecerea la PDL?(etc.etc.etc.urmariti linkul)!
________________________
Subiecte similare!
Aceeasi metoda, alte personaje!
Link-uiti in continuare aici:
________________________
1. Afacerile odraslelor lui Pinalti cu statul: faza pe offshore și cea pe comună
2. Prigoana Jr vinde informatii. O afacere care a pus pe jar trei institutii publice
3. Ginerele buldogului Blaga, 10.000.000 de euro de la Berceanu și Videanu
_________________________
Cruciti-va pensionari!
In timp ce "derbedeul dracului" incaera poporul,
ciuntind la greu din creitarii amaratilor,
NEMERNICII continua sa FURE
din BUGETUL STATULUI.
Cititi si dati mai departe!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu
p.s.: La o prima verificare,
constat ca Link-urile se "incarca" mai greu!
Indeosebi la KAMIKAZE. Rog aveti rabdare!
Veti citi materiale deosebite! Merita!
Intre "nspe mii" de preocupari ale mele,
urmaream atent si o "campanie" extrem de
interesanta, aparuta pe Kamikaze și HotNews.ro!
Azi insa, am avut revelatia descoperirii...
celui de-al ... "3 - lea" in ecuatie!
Bloggerul "prisacariu"!
De ce sunt impresionat?
Simplu! Prisacariu cred ca a
DESCOPERIT ceva cu TOTUL SPECIAL:
"...ultima metodă de furat de la stat, pe criză"!
E vorba de ... metoda "cu odrasla"!
Absolut GENIAL!
_________________________
Va invit, la un regal:
_________________________
... furăciunea s-a țărănit în ultimul hal: banii de la stat se duc direct la rude, la neveste, la odrasle, la gineri(cum ziceam și aici).
Ce m-o fi apucat pe mine în după-amiaza asta însorită să vă aduc aminte de Năstase? Vă spun eu ce: un search scurt prin presa (mai ales centrală) ultimelor zile, care nu au suflat nimic, nici un rîndulet, nici o știre de coloană despre ultima metodă de furat de la stat, pe criză.
E vorba de metoda “cu odrasla”. Avem miniștri, avem politicieni notorii. Avem și un parteneriat cu HotNews.ro.
Da’ n-avem ecou, ca să zic așa, la coledzii de pe la trusturi.
Mai nasol e că nici măcar blogurile nu s-au referit
la “Generatia lu’ tata – Afaceri cu acordul părintilor”.
E foame de bani, băieti, stiu.Generația lu’ tata:
afacerile cu acordul părintilor ale fraților Berceanu!
Generatia lu’ tata este aceea căreia părintii i-au dat nu numai casă, masă și educatie, ci și afaceri, pozitii și influentă. De la stat. Pentru că tata e ministru. Sau parlamentar. Sau chiar presedinte. De tară, nu de asociatie de locatari, unde abia ai ce să ciupesti de la cheltuielile cu apa caldă si din cele de curătenie pe scară. Iar generatia emanată de acești tati e alcătuită din asistati social de lux: se ia de la statul celor multi si se dă la odraslele celor puțini.Primul episod, mai jos.(urmariti linkul). Cum il ajuta ginerele ministrului de interne pe omul gras sa slabeasca. Secretele unei casatorii fericite intre PDL si PSD
Medic stomatolog de meserie, Ionut Rudeanu (26), ginerele lui Vasile Blaga, s-a lansat in afacerea cu firma de protectie si paza Axis Security in 2009. Cum a ajuns de la stomatologie la firme de paza si protectie? L-a impins pasiunea pentru uniforma si baston sau relatiile socrului? Asocierea cu Nei Guard, firma detinuta de Mihai Neicu, unul din oamenii lui Miron Mitrea in timpul Guvernarii Nastase, ii aduce in 2010 un prim contract gras de la omul gras, adica de la stat. Dar, ce avantaje obtine Neicu din asocierea cu ginerele lui Blaga si trecerea la PDL?(etc.etc.etc.urmariti linkul)!
________________________
Subiecte similare!
Aceeasi metoda, alte personaje!
Link-uiti in continuare aici:
________________________
1. Afacerile odraslelor lui Pinalti cu statul: faza pe offshore și cea pe comună
2. Prigoana Jr vinde informatii. O afacere care a pus pe jar trei institutii publice
3. Ginerele buldogului Blaga, 10.000.000 de euro de la Berceanu și Videanu
_________________________
Cruciti-va pensionari!
In timp ce "derbedeul dracului" incaera poporul,
ciuntind la greu din creitarii amaratilor,
NEMERNICII continua sa FURE
din BUGETUL STATULUI.
Cititi si dati mai departe!
Blogger de serviciu &
Comentator de ocazie,
Col.(r) Vasile Burcu
p.s.: La o prima verificare,
constat ca Link-urile se "incarca" mai greu!
Indeosebi la KAMIKAZE. Rog aveti rabdare!
Veti citi materiale deosebite! Merita!