Pagini de larg interes! Click here:

marți, 25 mai 2010

Naţionalizarea pensiilor, dixit Adevarul.ro! Punct acestei Guvernari. - spun eu!

Reducerea cu 15% a pensiilor nu este doar imorală, ci şi ilegală. Pensia nu este un venit, ci o proprietate, iar statul atacă dreptul constituţional la proprietate.

Pensiile medii lunare în Europa, calculate în euro, variază între nişte limite foarte largi: Luxemburg - 3.000, Elveţia - 1.393, Franţa - 1.108, Germania - 791, Grecia - 1.600 (pare de înţeles nemulţumirea Germaniei faţă de pocinogul elen!), Albania - 55 (!). În afara Albaniei, doar în Bulgaria (145) şi Bosnia-Herţegovina (171), pensiile medii lunare sunt mai mici decât în România (177). Vorbim, deci, despre pensiile medii. Bun.

Că statul vrea să iasă din criza, pe care a menţinut-o până acum din nepricepere şi din motive electorale, lovind nediscriminatoriu în toată lumea şi în toate veniturile, e proba doar a incompetenţei şi a imoralităţii statului. Până la urmă, greul ieşirii din criză cade, mai ales, pe umerii celor mai săraci şi mai lipsiţi de apărare dintre cetăţeni, pensionarii, copiii, mamele, salariaţii de la buget.

Salariile se reduc cu un sfert indiferent dacă sunt „nesimţite" ori deja insuficiente, iar într-o ţară în care peste 3 milioane de cetăţeni au ales să se desţăreze şi să muncească în toată lumea pentru a mai putea trăi, toate măsurile pentru încurajarea natalităţii au fost, normal!, descurajate.

Ei, bine, dacă în cazul majorităţii măsurilor de austeritate putem vorbi despre imoralitatea, lipsa de viziune şi de cruzimea statului, există un domeniu în care este vorba despre o ilegalitate crasă: cel al pensiilor.

Mai întâi, este vorba despre faptul că pensia nu este nici un cadou şi nici o pomană pe care statul, în imensa sa generozitate, o acordă cetăţenilor care nu mai au posibilitatea de a munci, ci este un drept, pe care fiecare salariat şi l-a plătit lună de lună, vreme de trei-patru decenii, din veniturile pe care le-a realizat prin munca sa. Dar acesta este doar un aspect, cu dimensiuni mai degrabă etice decât legale.

Există însă un grav aspect legal. Statul tratează pensia ca şi cum ar fi un venit, or aceasta nu este un venit, ci o proprietate, o proprietate pe care contribuabilul şi-a constituit-o lună de lună şi pe care i-a încredinţat-o - nu donat-o! - statului spre bună administrare.
Ca şi cum ar fi depus banii la bancă.

Dacă statul a administrat-o prost, e bun de plată, nu e vinovat cetăţeanul de incompetenţa economico-financiară şi managerială a statului.

Mai mult, statul e vinovat nu doar de proastă administrare, ci şi de înşelăciune. În momentul în care a încasat banii de la contribuabili, i-a asigurat pe aceştia că banii sunt în siguranţă.

Prin urmare, în momentul în care statul, prin guvernul Boc, a decis să reducă pensiile cu 15%, exact în acel moment, proprietăţile cetăţenilor în forma pensiilor au fost expropriate cu acel procent, au fost naţionalizate! Or, Constituţia garantează dreptul la proprietate.

Dar statul român nu se sfieşte să-şi mai bată o dată joc de dreptul la proprietate, cea „sacră şi inviolabilă". Sugerez pensionarilor care se simt lezaţi în drepturile lor ca, atunci când le vor sosi primele pensii reduse cu 15%, să atace Casele de Pensii în instanţe pentru atac la dreptul de proprietate. Nu pot pierde, iar dacă pierd la instanţele ordinare, există Curtea Constituţională şi CEDO.

Preluat din Adevarul.ro Autor: Liviu Antonesei

SCMD, atentie!
Un ziarist ne da lectii!
De cultura politica, si chiar juridica!
Felicitari si multumiri,
domnule Sociolog şi publicist ieşean Liviu Antonesei!
Bine ati venit, in echipa „Adevărul“!

V.Burcu
_________________________
UPDATE: Antena 3.ro: Guvernul şi-ar putea asuma pe 31 mai răspunderea pe măsurile de austeritate
_________________________
În timp ce Opoziţia se pregăteşte de moţiune de cenzură, partidele de guvernământ se pun de acord în privinţa actului normativ care cuprinde măsurile de austeritate asumate de Guvern. În şedinţa de marţi a Coaliţiei s-a stabilit ca Executivul să adopte miercuri scrisoare de intenţie către FMI şi apoi să se înainteze Parlamentului un pachet de acte normative privind măsurile de austeritate spre asumarea răspunderii.

Textul scrisorii de inetneţie ar urma să fie trimis joi dimineaţă şi Parlamentului. Guvernul îşi va asuma apoi răspunderea pe un pachet de legi care urmează să fie finalizate, cel mai probabil în cursul zilei de luni, 31 mai. Atunci este programată o grevă generală în mai multe domenii de activitate.

Gheorghe Flutur a anunţat că miercuri Guvernul va finaliza scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional.
"Mâine dimineaţă va fi o nouă întâlnire a coaliţiei pentru a finaliza concluziile zilei de astăzi (marţi, n.r.) şi mâine este şedinţa de Guvern pentru finalizarea scrisorii de intenţie ce urmează a fi trimisă FMI. După care, elaborarea pachetului de acte normative care să fie depus în Parlament prin asumarea răspunderii",
a declarat Flutur.

În privinţa calendarului de implementare a acestor măsuri, liderul democrat-liberal a spus că există mai multe variabile care îl pot influenţa.
"Dacă mâine trece scrisoarea, interesul Guvernului este să accelereze toate procedurile ca pachetul să fie cât mai repede operaţional. Noi ne dorim, dar nu ştim dacă va fi moţiune de cenzură, dacă vor fi contestaţii la CCR. (...) Ne dorim să se aplice de la 1 iunie, vom vedea dacă se poate acest lucru",
a conchis Flutur.

Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvern. Printre acestea se numără reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Sindicatele consideră că scrisoarea de intenţie către FMI poate fi modificată astfel încât salariile bugetarilor să scadă cu 10% şi doar în 2010, fără a fi diminuate deloc pensiile, iar diferenţa să fie luată de la achiziţii, stimulente şi servicii.

Sindicaliştii propun şi limitarea achiziţiilor, a bunurilor şi serviciilor, dar şi eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianţi. În acelaşi timp, sindicaliştii au precizat că nu sunt de acord cu măsurile aberante precum impozitarea tichetelor de masă.
V.Burcu

3 comentarii:

  1. @Admin
    Aveti dreptate partial.
    Ca absolvent al unei facultati de drept, va rog sa-mi spuneti si mie ce solutie juridica ar trebui sa adopte SCMD in acest moment, cand nu am vazut "negru pe alb" actul normativ, cand nu s-a declansat niciun fel de procedura legislativa (nici macar asumarea raspunderii).
    Aceasta nu e perioada "luptei juridice", ci a "luptei mediatice".
    Daca doriti detalii despre ce fac eu in aceasta perioada, contactati-ma telefonic si o sa va povestesc, desi e simplu de intuit - avem in vedere mai multe variante in functie de ce se va intampla. Era vorba de OUG - aveam pregatita exceptia de neconstitutionalitate! Acum e vorba de asumarea raspunderii pe lege. Sa vedem ce va contine acea lege, CUM VA FI FORMULATA, la articole din Constitutie o putem raporta etc. Nu excludem nici varianta proceselor individuale, cateva zeci de mii!
    Daca oricine are vreo idee in ceea ce priveste "lupta juridica", sunt deschisa dialogului - astept propuneri, sugestii etc.
    O saptamana minunata, desi va fi extrem de agitata si supra-incarcata, cel putin pentru mine, va doresc din suflet!
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  2. "... ce solutie juridica ar trebui sa adopte SCMD in acest moment" ?
    __________________
    Am vorbit eu de "solutii juridice" acum?
    De departe, cu punct si virgula, NU!

    Am vorbit de: "SCMD ATENTIE", "De cultura politica, si chiar juridica!"

    Este cu TOTUL altceva, Elena!

    Poate ca e "prea mult", de "inteles/cuprins" la prima vedere!

    Vorba romanului: "unde dai si unde crapa"!
    Imi pare rau de "neantelegere"!
    Voita sau nu! Oricum, nu e prima oara!
    V.Burcu

    RăspundețiȘtergere
  3. TEZA mea privind "HOTII DE NEAM SI TARA", confirmata de un europarlamentar PDL! Bravo,Monica!
    _______________________
    "Europarlamentarul Monica Macovei, invitată la emisiunea Naşul de pe B1TV, este de părere că "toţi fură".

    Mavovei susţine că au fost atribuite contracte cu statul cunoscuţilor de către colegii săi de partid.

    Macovei a mai spus chiar că aceste nereguli nu îi sunt strpine premierului Emil Boc.

    "Toţi fură. Eu am văzut, zona achiziţiilor publice este aptă pentru corupţie. Din 2005 o spun.

    Îmi eşti prieten, îţi dau un contract şi plătim de zece ori, de o sută de ori mai mult faţă de preţul pieţei", a declarat europarlamentarul la B1TV.

    Monica Macovei bagă în aceeaşi oală toată clasa politică, indiferent de culoare".

    Citat din Adevarul.ro :"Monica Macovei acuză toată clasa politică de furt / "Dar nu vă imaginaţi că domnul Boc nu ştie"

    http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Monica_Macovei_acuza_toata_clasa_politica_de_furt_0_268173189.html

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!