Pagini de larg interes! Click here:

miercuri, 22 septembrie 2010

STIRI care ne privesc: procesele nu se vor mai suspenda în urma invocării excepţiilor de neconstituţionalitate!

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că sunt constituţionale modificările aduse Legii 47/1992 privind organizarea Curţii, Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, astfel că procesele nu se vor mai suspenda în urma invocării excepţiilor de neconstituţionalitate.

"Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit miercuri, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, sesizare formulată de un grup de 40 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC",
 informează Biroul de presă al CC.


În urma deliberării, plenul Curţii Constituţionale a constatat că legea este constituţională.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.

Plenul Senatului a adoptat, în 24 august 2010, cu majoritate de voturi, propunerea de modificare a Legii Curţii Constituţionale şi a Codurilor de procedură penală şi civilă, act normativ prin care se elimină suspendarea automată a proceselor în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate.

Senatorii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală, act normativ care a trecut de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită.

La dezaterile generale, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că adoptarea acestei legi va contribui substanţial la fluidizarea procedurilor şi scurtarea termenelor proceselor aflate pe rolul instanţelor.
"Aş vrea să adaug ca un singur argument că şi această modificare va contribui în mod substanţial la fluidizarea procedurilor şi scurtarea termenelor prosecelor aflate pe rolul instanţelor. Este vorba de înlăturarea suspendării automate a proceselor în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate. Această procedură a fost cauza amânării şi prelungirii termenelor de judecată timp de ani de zile, ceea ce evident nu este în favoarea justiţiabililor şi nici a sistemului judiciar",
spunea Cătălin Predoiu.

Ulterior, un grup de 40 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC a sesizat CC în legătură cu anumite neconstituţionalităţi pe care le-ar conţine actul normativ, însă instanţa constituţională a respins reclamaţia.

Iniţiativa legislativă a survenit seriei de suspendări a dosarelor de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei din luna mai 2007, criticate şi de Comisia Europeană în rapoartele de ţară.

În 28 noiembrie 2007, Guvernul Tăriceanu a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale (CC), a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală care dă dreptul judecătorului de a decide dacă suspendă judecarea unui dosar în cazul invocării unei excepţii de neconstituţionalitate.

"Contestarea conformităţii cu Constituţia a prevederilor legale s-a transformat dintr-un drept legitim într-un abuz, folosit pe scară largă pentru a întârzia soluţionarea unor cauze. Aceasta afectează atât procedurile în dosarele de mare corupţie, lăsând impresia că nu se doreşte finalizarea acestora, cât şi litigii mărunte, în care cetăţenii obişnuiţi sunt privaţi de rezolvarea, într-un termen rezonabil, a problemelor pentru care s-au adresat justiţiei",
 susţinea fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu.

Chiuariu considera că modificarea propusă va scurta într-un mod considerabil durata procedurilor judiciare, atât în materie penală, cât şi în materie civilă. Totodată, demnitarul aprecia că prin aceste propuneri se va evita, pe viitor, sufocarea Curţii Constituţionale cu numeroase excepţii de neconstituţionalitate invocate şi va fi descurajată pratica abuzivă de ridicare a excepţiilor de neconstituţionalitate.

În 26 februarie 2009, membrii Comisiei juridice au adoptat un raport favorabil la o iniţiativa legislativă a deputatului liberal Tudor Chiuariu, iar Camera Deputaţilor a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere cu privire la iniţiativa legislativă.

În decembrie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil modificarea Legii de organizare a Curţii Constituţionale, care are ca efect principal eliminarea suspendării judecării unui proces în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate a unor texte de lege.

Informeaza MediaFax.ro

___________________
DA.
Este veche povestea!
Am mai scris despre asta, dar ... am fost contrazis!
Iata ca acum, cei care credeau altfel, trebuie sa-si revina!
Cum comentati? Ce implicatii va avea asupra noastra? Admin, V.Burcu

15 comentarii:

  1. Deci ... te judeci ,se da sentinta , se pune in aplicare sentinta ... si pe urma vine decizia CC care accepta exceptia de neconstitutionalitate... Cum ramine cu sentinta si cu perioada in care s-a pus in aplicare ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic ca pe noi oamenii cinstiti [si prosti] nu ne afecteaza.t2

    RăspundețiȘtergere
  3. DEZINFORMARE SAU MANIPULARE. Trebuie de urgenta verificata informatia aparuta pe Realitatea:50% din cadrele militare si-au depus cereri de recalculare a pensiei. Iar si-a bagat Oprea coada?De fapt de doua zile pe unde te uiti NUMAI DIVERSIUNI ,parca traim intr-o tara de prosti si smintiti. La Cluj pe colegi i-a scos afara din Cercul Militar.Unde este pozitia sindicatului? In mass media NIMIC ,ca de fiecare data. Poate din disputa asta politica ,nenorocita ,vom reusi totusi sa actionam si noi.Colegii de la Cluj au fost pur si simplu persiflati de niste generali facuti la apelul de seara:CATANICI(nu stiu cum o fi ajuns si epava asta general)si Manci ;un pupincurist de prima clasa. Astia nu au nimic in comun cu ARMATA adevarata.Trebuie de urgenta, atitudine impotriva lor. Cica ar fi primit ordin de la Oprea ca SINDICALISTII SA NU-SI MAI TINA ADUNARILE IN Cercurile Militare.PE EI PANA NU E PREA TARZIU.

    RăspundețiȘtergere
  4. DORMITI LINISTITI ! -BASE ,VEGHEAZA!

    RăspundețiȘtergere
  5. UNDE SUNT REVOLUTIONARII___________??MUKK

    RăspundețiȘtergere
  6. Revolutionarii asteapta cu nerabdare postarile lui MUKK!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. MUKK!!! ... trezeste-te si da-ne vesti, indemnuri, LUMINEAZA-NE!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. MUKK!!! ... vine tramvaiul peste tine, ne lasi orfani de inteligenta si postarile tale la obiect! Desteapta-ne spre bucuria blogurilor!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. apoi daca revolutia nu o aveti planificata acum-la un ANTRENAMENT puteati aparea si voi_______________MUKK

    RăspundețiȘtergere
  10. Extraordinar!!! cata profunzime in putul gandirii tale... Suntem siderati si vom inalta ode ganditorului MUKK!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. MUKK, mai vrem... mai vrem... Rar atata sublim si sintetic in gandire la noi!
    MUKK nu ne abandona!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. GATA STINGEREA. ORICUM ATI FACUT UN EFORT INTELECTUAL PESTE MEDIE.ODIHNITI CEL DE_AL DOILEA NEURON PE CARE L_ATI ACTIVAT SI RELUAM >>>>MAINE______________________________MUKK

    RăspundețiȘtergere
  13. MUUUKK!!!! nu ne lasa cu gura cascata... De unde mai luam atata intelepciune cat debordezi luminatia ta????
    MUKK... nu fugi... nu abandona...

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu, nu cred ca-i Mukk, cred ca-i Mucea!

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!