Pagini de larg interes! Click here:

luni, 13 septembrie 2010

Un General, despre alt General: "De data asta, unul din cei mai cunoscuti militari manuitori ai condeiului...!" ; Cititi si: UPDATE 1, 2 ! Ziua declaratiilor!

__________________________
E-mail:To: vburcu2005@yahoo.com:  "De data asta, unul din cei mai cunoscuti militari manuitori ai condeiului, gl.bg (r) Gh. Vaduva.
Vor mai fi si altii? Astept (...)" !.Si noi asteptam, Domnule General!
Cititorii acestui Blog, se vor bucura si comenta cele scrise!
Multumesc pe aceasta cale si Domnului General de brigadă (r)
dr. Gheorghe Văduva. Am onoarea sa va salut, domnilor Generali!
Admin, V.Burcu
________________________

vineri, 10 septembrie 2010

Liderilor partidelor politice din Romania, Presedintiei, Parlamentului, Guvernului Romaniei si Justitiei Romane

Scrisoare deschisă

Liderilor partidelor politice din România, Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului României şi Justiţiei Române,

Donec eris felix multos numerabis amicos
Tempora si fuerint nubila solus eris
Ovidiu
Până ce eşti fericit o să numeri amici o mulţime,
Vremile grele viind, singur atuncea rămâi
(Tradus de Mihai Eminescu)

Mulţi vor crede, probabil, că, abia acum, când ne vedem soldele diminuate şi pensiile pe care de a fi reduse arbitrar, când ne sunt afectate interesele, îndrăznim să ridicăm privirile din pământ şi să cerem să ne fie respectată condiţia, onoarea, demnitatea şi drepturile. Care condiţie?! Care onoare?! Care demnitate?! Care drepturi?! Într-un stat eşuat, cum a ajuns să fie România, aşa ceva nu există! Ceea ce este însă mult mai grav este faptul că, printr-o stratagemă vrednică de toată ruşinea, primul ministru al ţării şi o mare parte dintre demnitarii puşi în tagma conducătoare de votul ambiguu şi în necunoştinţă de cauză al naţiunii ne-au ridicat o parte din populaţia ţării în cap, pe motiv că suntem beneficiari ai unor pensii şi salarii nesimţite.

Preşedintele României, care este de drept (adică prin Lege) comandantul armatei, n-a schiţat un gest în a cere să fie puse lucrurile la punct, întrucât stratagema primului ministru şi a echipei sale reprezintă un doar un neadevăr strigător la cer, ci şi un atentat grosolan nu doar la adresa militarilor, aflaţi în slujba ţării, a statului, ci la adresa securităţii naţionale, în lucrul ei cel mai sensibil şi cel mai vulnerabil, componenta militară. Iar acest lucru este extrem de grav!

Cândva, purtam cu mândrie uniforma, gradul, însemnele tradiţiei şi ale onoarei. Acum, totul s-a degradat. De douăzeci de ani, valorile instituţiei militare sunt terfelite chiar de proprii noştri demnitari, aruncate în derizoriu, o parte dintre politicienii ajunşi la putere consideră instituţia militară desuetă, inutilă şi nu se sfiesc să o trateze fie cu indiferenţă, fie cu dispreţ şi chiar cu ostilitate.

Încet, încet, i-au murdărit iremediabil valorile. Au acordat cu nemiluita gradul de general obedienţilor şi clienţilor lor, transformându-l într-o halviţă politică, deşi acest grad, fiind unul de demnitar militar, ar trebui să se acordă numai militarilor în activitate şi numai celor care au priceperi, competenţe şi roluri strategice, au mânjit profesia de militar, îndeosebi gradul de general şi pe cele de ofiţer superior, cu fel de fel de invective sau cu fel de fel de comparaţii care nu-şi au rostul (profesiile sunt unice, nu se compară între ele), au învrăjbit categoriile sociale, considerând cazurile particulare de exces în fixarea unor pensii şi salarii (patronate tot de ei), drept stare de lucruri, au ridicat omul de pe stradă împotriva generalilor ţării, a celorlalte grade superioare ale Armatei şi celorlalte instituţii ale siguranţei şi securităţii naţionale.

Şi, atunci, mă întreb nedumerit: De ce o fac? Răspunsul nu poate fi decât unul cumplit: Or sunt inconştienţi, ori sunt ticăloşi, ori aserviţi? Aserviţi cui? Are România duşmani care vor să o vadă sfârtecată, dezmembrată, desfiinţată ca stat de drept şi ca ţară? Acum, când este membră NATO şi membră a Uniunii Europene?! Mă îngrozesc să formulez un răspuns.
Domnilor lideri ai Partidelor politice, ai Justiţiei şi ai instituţiilor statului,

Sunt unul dintre generalii Armatei României care, de ani buni, încearcă, prin toate formele şi formulele posibile – de la articole scrise în ziare şi reviste, la studii strategice –, să atragă atenţia asupra agresiunii inclusiv a unora dintre politicienii acestei ţări, ajunşi la putere, împotriva instituţiei militare româneşti, asupra indiferenţei altora şi a atitudinii dispreţuitoare sau ostile care se cerne, picătură cu picătură, în mentalul omului de pe stradă, nemulţumit de propria condiţie şi revoltat împotriva tuturor instituţiilor, mai ales a celor de forţă. Dar, mai ales, mă revoltă indiferenţa şi atitudinea arogantă, ostilă şi nedreaptă a politicienilor ajunşi la putere şi investiţi cu cele mai înalte funcţii şi cu mari demnităţi în statul român.

De aceea, simt nevoia, ca ofiţer al Armatei României, să vă adresez un set de întrebări şi să vă cer să răspundeţi în modul cel mai concret posibil la ele.

Consider că este de datoria Dumneavoastră, domnilor lideri ai Partidelor politice, Justiţiei şi instituţiilor statului nostru de drept, să puneţi lucrurile la punct şi să opriţi, măcar în ceasul al 12-lea, aceste ticăloşii!

Miliarii români nu pot ieşi în stradă, nu pot protesta – Dumneavoastră aţi dorit şi aţi hotărât ca armata să fie o mare multă – şi, de aceea, vă rog să analizaţi cu responsabilitate şi discernământ situaţia creată de un guvern arogant, confuz şi iresponsabil, speriat şi grăbit şi să luaţi măsurile pe care sunteţi în drept, dar şi obligaţi să le luaţi.

1. De ce parlamentarii ţării nu dezbat, în Comisiile de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională situaţia creată prin reducerea salariilor şi recalcularea absolut arbitrară a pensiilor ocupaţionale, pe criterii care nu au nicio legătură cu modul de retribuire a militarilor şi care poate afecta în modul cel mai grav posibil sistemul apărării naţionale?

2. De ce, Justiţia, nu se autosesizează, când, încălcându-se grav Legea, Constituţia, prevederile numeroaselor acte normative, precum şi prevederile unor documente juridice internaţionale la care România este parte, onor Guvernul României, patronat de Preşedinte şi tolerat de Parlament, aduce un prejudiciu imens sistemului naţional de apărare al ţării, prin lovirea în vârfurile armatei şi îndeosebi în gradul de general?

3. Ce diferenţă există între regimul comunist care, după 1944, a aruncat în închisori numeroşi generali şi ofiţeri ai Armatei României, care nu aveau altă vină decât aceea de a-şi fi făcut în mod exemplar datoria de militari, în condiţii de război, şi atitudinea actualului Guvern al României, a Parlamentului României şi a Preşedintelui ţării faţă de cei care au asigurat stabilitatea ţării în timpul evenimentelor din decembrie 1989, care au făcut posibilă victoria Revoluţiei, integrarea în NATO şi, în mare măsură, chiar în Uniunea Europeană? Armata Română este, cum bine se ştie, prima instituţie care a înfăptuit o reformă completă – reducerea drastică a efectivelor, de la 320.000 la 75.000 de militari, doctrine, strategii, sistem de formare şi de acţiune în gestionarea crizelor şi conflictelor etc. –, fără să beneficieze de susţinerea financiară necesară şi nici de punerea în operă a vreunuia dintre programele de înzestrare care ar fi trebuit să însoţească, pas cu pas, programul şi proiectele de reformă.

4. De ce acceptaţi, oameni politici, oamenii ai legii, reprezentaţi responsabili ai instituţiilor statului de drept – inclusiv ai Armatei Române –, ca forţa militară, cea de ordine publică şi cea de siguranţă naţională să fie terfelite, în fel şi chip, sub ochii Dumneavoastră, onoarea şi demnitatea Armatei, profesia de militar şi valorile acestei instituţii fiind pur şi simplu umilite şi dispreţuite?

5. De ce vă faceţi că nu vedeţi, că nu înţelegeţi, că nu vă priveşte? De ce adoptaţi politica struţului? Nu ştiţi, oare, că împotriva celor care o conduc – adică a decidentului politic – armata nu are nicio putere? Nu ştiţi, oare, că Dumneavoastră sunteţi aceia care trebuie să apere şi să protejeze această instituţie de abuzurile şi agresiunile politicienilor ajunşi la putere?

6. Este foarte grav că se taie pensiile şi salariile, într-o situaţie de criză, când ţara a fost adusă în sapă de lemn. Altădată, în situaţii de criză, statul s-a împrumutat de la populaţie, dar nu s-a atins de proprietăţile acesteia. Este vorba, desigur, de statul de drept, nu de statul comunist. Ţara aceasta a trecut prin multe nedreptăţi, dar niciodată slujbaşul statului nu a fost mai agresat şi mai umilit ca acum. Nici măcar în vremuri de război, când sute de mii de militari şi-au lăsat osemintele pe câmpul de luptă, pentru ca ţara aceasta să existe sub semnul duratei. Nimeni nu a protestat şi nu a făcut un pas înapoi de la misiuni, chiar dacă şi-a dat viaţa. Militarii români şi-au făcut totdeauna datoria şi nu există nicio pată pe onoarea lor. Grav este că se aruncă cu noroi în această instituţie, că măsurile sunt discriminatorii, dictatoriale şi arbitrare, fără nici un fel de fundamentare, că se atentează la dreptul de proprietate (pensia este un drept de proprietate!), că se operează cu metode şi procedee nedemne de un guvern, de un parlament, de un preşedinte de ţară, în secolul al XXI-lea. De ce acceptaţi asta?

Este de datoria Dumneavoastră să nu permiteţi umilirea instituţiei militare, să protejaţi militarii – mai ales pensionarii – împotriva nedreptăţilor şi abuzurilor făcute de guvernanţi. Este de datoria Dumneavoastră să nu permiteţi arbitrariul, măsurile nefundamentate politic, ştiinţific, economic, financiar, militar şi din perspectiva securităţii naţionale, atitudinile dispreţuitoare şi egalizatoare, încălcarea principiul neretroactivităţii, a Constituţiei, a legilor în vigoare, a contractului încheiat între stat şi propria-i armată…

Este de datoria Dumneavoastră să nu aşteptaţi şi să nu acceptaţi ca militarii pensionari, cei disponibilizaţi, cei invalizi şi urmaşii celor căzuţi la datorie să iasă în stradă şi să ceară respectarea Legii! Ar trebui să ieşiţi Dumneavoastră în locul lor.

Este condamnabilă lipsa Dumneavoastră de reacţie şi de acţiune când este vorba de militari ai Armatei României (activi, în rezervă sau în retragere), de poliţişti, de membri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, de lucrători din serviciile secrete, adică de cei care se află în permanenţă la datorie, gata în orice moment şi cu orice preţ să-şi apere ţara şi pe cetăţenii ei, zi de zi, în vreme de pace ca şi în vreme de război şi în caz de calamităţi şi dezastre! Dumneavoastră cum îi apăraţi pe ei?

Armata nu se poate apăra singură împotriva propriilor ei conducători care o agresează şi o umilesc. Faceţi-vă datoria faţă de militarii Armatei României şi de lucrătorii sub jurământ ai celorlalte structuri ale sistemului naţional de apărare, domnilor politicieni, investiţi de naţiune cu responsabilitatea dreptului de a fi în Parlamentul României, la Preşedinţie şi la Guvern, adică la Putere sau în Opoziţie, domnilor justiţiari, domnilor demnitari! Şi nu uitaţi ce a însemnat, ce înseamnă şi ce trebuie să însemne instituţia militară pentru o ţară aşezată la răscruce de vânturi!

General de brigadă (r) dr. Gheorghe Văduva
Generalul de brigada (r) Gheorghe VADUVA, primul lider al Presei Militare in perioada postdecembrista, s-a dovedit a fi, si de aceasta data, un fin portretist al jurnalistului militar, ca om care nu numai a condus Observatorul militar , dar, deseori, a fost in situatia de a-l scrie de la prima pana la ultima pagina.
_____________________________

Generalul care ne lipseşte…
... este omul care ar avea curajul să spună preşedintelui, între patru ochi, câteva adevăruri.

Unul dintre acestea ar fi acela că, în ciuda uriaşului deficit economic, Grecia – o ţară membră a NATO, ca şi România – a fost încurajată de Germania (!) şi Franţa să cheltuie miliarde de dolari în domeniul apărării.

Dacă România nu se află în situaţia Republicii Elene, atunci cum pot oficialii greci asigura 3% din produsul intern brut/PIB, pentru apărare, iar cei autohtoni nici măcar jumătate din acest procent?

...poate ar aminti Consiliului Suprem de Apărare a Ţării/C.S.A.Ţ. că alocaţia bugetară pentru apărare a Greciei falimentare (vorba vine...) este – procentual – mai mare decât a unor state implicate cu trupe în diferite teatre de operaţii, cum ar fi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Franţa şi Germania. Mai mult, bugetul militar grec îl eclipsează şi pe cel al Pakistanului, care are probleme la toate frontierele sale şi a concentrat, numai la graniţa cu India, 1.000.000 de militari – gata de luptă. I s-ar putea replica: rivalitatea dintre Grecia şi Turcia este esenţa acestei psihoze.

Dar Ucraina, nu România a decis să redeschidă cazarma unui batalion în Cetatea Albă, devenită – după ocupaţia sovietică – Bolgrad. Şi Rusia lui Putin va readuce ofiţerii de contrainformaţii în Crimeea. Iar Tiraspolul bate din călcâie să fie declarat teritoriu rusesc, precum Kaliningradul.

...i-ar întreba pe membrii C.S.A.Ţ, dacă, de când acţionează trupele româneşti în teatrele de operaţii s-a scris o carte de succes despre viaţa nemachiată a militarilor noştri trimişi în deşert, sau s-a realizat măcar un film artistic de lung metraj privind soarta unuia/unora dintre eroii căzuţi acolo la datorie?

Jurnalistul Sebastian Junger a scos zilele acestea o carte cu impact la publicul de peste Ocean, simplu intitulată WAR/RĂZBOI, focalizată pe acţiunea trupelor americane în Valea Morţii din Afganistan.

În România, generalul în rezervă Gheorghe Văduva – care a asigurat tranziţia presei militare de la epoca împuşcatului la Târgovişte, la anii apropierii de NATO – a solicitat să trăiască o lună de zile printre camarazii ce acţionau pe tărâm afgan. I s-a râs în nas! Iar cel care l-a refuzat este considerat azi un pensionar nesimţit...

Florin Şperlea, Dan Gîju şi Radu Bîlbîie sunt trei jurnalişti militari capabili să scrie pe genunchi o carte despre viaţa românilor temerari din contingentul trimis de ţara noastră în Afganistan.

Gabriel Cobasnian, Benone Neagoe, Mircea Laslău şi Alexandru Leaua ar putea surprinde cinematografia românească cu un lung metraj despre anonimii folosiţi de politicieni doar pentru a-i umili pe militarii activi care îşi fac conştiincios datoria acasă.

Bani, nesimţiţi de mulţi, pentru imaginea României are ministrul Elena Udrea, care ar putea finanţa asemenea acţiuni, dacă altcineva doreşte să ţină armata în genunchi şi pe chituci.

...este varianta românească a generalului Stanley McChrystal, actualul comandant al forţelor militare americane şi a celor aliate care acţionează în Afganistan.

De ce tocmai el?

Pentru că a avut curajul să spună ziariştilor că ofensiva asupra Kandaharului este un proces îndelungat, nu un eveniment.

După cum cineva ar trebui la Bucureşti să îi spună premierului că drepturile băneşti ale cadrelor militare, active şi în rezervă sunt rodul unei evoluţii în cariera armelor, nu efectul bunului plac al unui guvernant trecător!

De ce Stanley McChrystal?

Pentru că a declarat pe micul ecran – lucru şocant pentru mulţi americani – că după atâţia ani de prezenţă a trupelor SUA în Afganistan, nu vor fi, după retragerea acestora, nici învingători, nici învinşi!

Şi titularul de la Cotroceni ar trebui prevenit că nu va câştiga meciul cu naţiunea română. Oricât de îndârjit ar fi.

Ion Petrescu

Multumesc si Domnului Colonel (r.) dr. Ion Petrescu ,
pentru acest Editorial, scris azi, in Optimal Media 
Admin, V.Burcu
______________________
UPDATE 1., ora 17:50 :
______________________
PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR

COMUNICAT DE PRESĂ

Tudor Ciuhodaru, deputat de Iasi apreciaza ca dezonorantă şi nedreaptă situaţia în care se încearcă să fie adus personalul din structurile sistemului de securitate, ordine publică şi apărare naţională,activ şi în rezervă (pensionarii militari), prin includerea în conţinutul acestei legi a prevederilor incorecte şi nedrepte,referitoare la pensia militarilor.

Deputatul Ciuhodaru sustine eliminarea prevederilor referitoare la militari,precum şi menţinerea actualei Legi nr.164/ 2001 privind pensiile militare de stat şi respectiv a Legii nr.179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor .

,, În majoritatea statelor membre NATO şi UE salarizarea şi pensionarea personalului Forţelor Armate sunt reglementate prin legi şi norme specifice şi distincte. În unele state în care există grile comune pentru personalul bugetar, ministerele apărării sunt abilitate să completeze aceste legi cu acte normative proprii, ordine şi alte reglementări interne.

In procesul de transformare a armatei romane au fost utilizate modele legislative din ţările cu democraţii avansate, iar implementarea principiilor acestora a constituit un important atu în procesul de aderare la NATO şi UE.

De aceea sustin eliminarea prevederilor referitoare la militari,precum şi menţinerea actualei Legi nr.164/ 2001 privind pensiile militare de stat (cu completările şi modificările ulterioare) şi respectiv a Legii nr.179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor ,care se încadrează în pilonul al doilea privind schemele ocupaţionale (profesionale) guvernate de Directiva Europeană nr. 86/378/EEC, modificată prin Directiva nr. 97/96/EEC.

Ar fi o eroare impardonabilă să nu se ţină cont de acest argument, în favoarea altora de circumstanţă, mai ales că principiile care stau la baza pensiilor militare de stat din legea aflată în vigoare sunt deja aliniate la legislaţia europeană iar decizia nr.20/02.02.2000, a Curţii Constituţionale care precizează că instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare nu reprezintă un privilegiu, ci ea este justificată în mod obiectiv, constituind o compensare parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii.

Reglementările propuse pentru recalcularea pensiilor militare şi ale poliţiştilor încalcă nu numai principiul “neretroactivităţii legii” prevăzut de art.15, alin.(2) din Constituţia României, ci introduce premisă falsă că pensiile ocupaţionale actuale pot fi recalculate ca şi cum ar fi fost obţinute în baza principiului contributivităţii prevăzut în proiectul legii supus dezbaterii la art. 2, lit. c) .

Dacă prin lege militarul ieşit la pensie nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, cum putem inventa o contribuţie virtuală, atât timp cât, în înţelesul art.3, alin. (1) din Proiectul Legii militarul nu a avut calitatea de “asigurat” în sistemul public de pensii şi nici de “contribuabil”?

Faptul că militarii nu au avut niciodată până acum “Carte de munca” ar trebui să constituie un argument la fel de convingător, în acest sens.

În plus, referitor la metodologia recalculării vă supunem atenţiei faptul că prin Decizia nr. 120/2007 Curtea Constituţională a dispus ca: “În toate cazurile în care din recalculare, rezultă un cuantum mai mare al pensiei se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior”.

Apreciem că reglementările proiectului de lege sunt neavenite, antieuropene şi anticonstituţionale afectând în mod direct cadrele militare ajunse în postura de “pensionari” datorită procesului de restructurare a Armatei, şi duc la desfiinţarea profesiei militare şi a statutului de rezervişti pe care îl au pensionarii militari, care în virtutea legii au obligaţia că, în situaţii de criză său război, să-şi reia activitatea ca luptători în rândul forţelor armate.

Luând act de situaţia actuală, nu putem să nu ne întrebăm: militarii au greşit atunci când au contribuit la aderarea României la NATO şi UE sau greşesc acum, acceptând măsurile propuse împotriva lor?

Cine doreşte decredibilizarea, demobilizarea şi demotivarea cadrelor Armatei României şi chiar desfiinţarea statutului de militar în România?
Tudor Ciuhodaru
Deputat de Iasi
P.S.: Multumesc pentru e-mail, Anei.
Admin, V.Burcu
_________________________
UPDATE 2. ora 18:10 :
________________________
Oprea: Prin recalculare,
cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scădea
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, prin recalculare, cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scădea, iar unele chiar vor creşte.

"Astăzi sunt în măsură să informez pe militari şi pe cei care au ieşit la pensie din armată că prin recalculare cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scădea. Dimpotrivă, unele dintre ele vor creşte", a spus ministrul Gabriel Oprea.


Oprea a precizat că pensiile nu vor creşte mult, dar a adăugat că în actualele condiţii orice creştere este importantă.

El a menţionat, însă, că vor exista şi pensii ale militarilor care vor fi diminuate, dar cu sume nesemnificative.

Oprea a subliniat că menţinerea pensiilor militare la acelaşi nivel este o consecinţă a modificării bazei de calcul a pensiei militare, în care au fost incluse venituri pe care militarii le-au realizat, dar care până acum nu erau luate în calcul la stabilirea pensiei. Este vorba despre sporuri, indemnizaţii, prime şi premii, compensarea concediilor de odihnă neefectuate.

Ministrul a subliniat că, dacă această modificare a metodologiei de calcul nu s-ar fi realizat, atunci pensiile militare ar fi scăzut cu procente cuprinse între 19 şi 69%.

Gabriel Oprea a susţinut că recalcularea pensiilor militare este în favoarea, şi nu împotriva pensionarilor militari. El a mai precizat că pensionarii nu vor fi purtaţi pe drumuri pentru a obţine adeverinţe de venit, ci doar vor completa un formular pe baza căruia armata va face toate demersurile pentru completarea adeverinţelor de venit.

"Vreau să le explic pensionarilor militari că evitarea depunerii unei solicitări de recalculare îi dezavantajează. Pentru că pensia oricum se va recalcula, iar în absenţa adeverinţelor recalcularea se va face doar în funcţie de salariul mediu brut pe economie", a spus Oprea, adăugând că pentru cei care au avut venituri sub nivelul salariului mediu brut pe economie ar fi un sistem dezavantajos.

De asemenea, Gabriel Oprea a mai spus că pensiile de urmaş de invaliditate stabilite în baza Legii 80/1995 nu vor fi recalculate. Nici indemnizaţiile şi sporurile pe care le primesc veteranii de război şi văduvele veteranilor de război nu se vor recalcula.

Potrivit generalului de brigadă Maria Lupu, şeful Direcţiei financiar-contabile din MApN, nu vor fi recalculate pensiile de urmaş şi de invaliditate obţinute ca urmare a decesului în timpul şi la locul de muncă, celelalte pensii de urmaş şi de invaliditate vor fi însă recalculate.

Potrivit ministrului, un plutonier adjutant cu o vechime de 29 de ani, cu şapte ani grupă de muncă şi cu Ordinul Meritul Militar clasa a II-a are în prezent o pensie de 13.950.000 lei vechi, iar prin recalculare pe baza veniturilor reale va avea o pensie de 17.440.000 de lei vechi, rezultând o creştere de 25%.

"Un alt exemplu: un maistru militar principal cu 36 de ani vechime, doi ani grupă de muncă, Ordinul Meritul Militar clasa I are în prezent o pensie de 16.350.000 de lei vechi, iar pensia recalculată pe baza veniturilor reale va fi de 19.650.000 de lei. Rezultă o creştere de 3.300.000 de lei vechi, adică 20,2%", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, un maior care are 31 de ani vechime, şapte ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I are o pensie în plată de 20.440.000 lei vechi, pensia recalculată va fi de 23.140.000 de lei, creşterea fiind de 2.700.000 de lei vechi, adică aproximativ 13,2%.

"Să luăm şi exemplul unui locotenent-colonel cu o vechime în activitate de 34 de ani, patru ani grupe de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I. El are pensia în plată de 29.960.000 de lei. Pensia recalculată potrivit noului sistem este de 30.400.000 de lei vechi, creşterea înregistrată în acest caz fiind de 440.000 de lei, respectiv 1,5%", a spus ministrul.

Un alt exemplu oferit de Gabriel Oprea a fost cel al unui căpitan comandor care are 32 de ani vechime, şapte ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I, care primeşte în prezent o pensie de 27.460.000 de lei vechi şi va avea o pensie recalculată pe baza veniturilor reale de 30.770.000 de lei vechi, înregistrându-se o creştere de aproximativ 12%.

Gabriel Oprea a oferit şi exemple de pensii militare care vor scădea, el dând însă asigurări că nu va scădea niciuna dintre pensiile mai mici de 30 de milioane de lei vechi.

"De scădere vor fi afectate doar 8% din pensiile militare, însă chiar şi în aceste cazuri nu vorbim despre scăderi importante. Oricum, nu avem de-a face în sistemul militar cu pensii de lux. În armată nu au existat pensii foarte mari, prin urmare nici scăderile nu vor fi foarte mari", a spus Oprea.

El a menţionat ca exemplu cazul unui colonel cu 33 de ani de activitate, opt ani grupe de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I, care are o pensie în plată de 39.800.000 lei vechi şi care după recalculare va avea 37.900.000 de lei, respectiv cu 5% mai puţin.

Ministrul a spus că nu toţi cei care au pensii de peste 30 de milioane de lei vechi vor avea pensia redusă, de exemplu în cazul generalilor cu 35 de ani de activitate, şase ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I, pensia va creşte de la 45.630.000 la 45.820.000 de lei vechi, respectiv cu 0,4%.

Potrivit ministrului, diferenţa dintre categoriile de venituri realizate o fac sporurile, premiile, grupele de muncă, compensarea concediilor de odihnă neefectuate şi specialităţile militare.

"Un pilot militar va beneficia la calculul pensiei, pe lângă sporurile comune cu colegi din celelalte categorii de forţe, de prime orare de zbor, prime de aterizare, prime de decolare. În cazul marinarului militar, acesta va avea cuprins în calcul pensiei în plus faţă de sporurile comune faţă de ceilalţi colegi din forţele armate indemnizaţia de scufundare de ambarcare şi de staţionare în bază permanentă", a spust ministrul.

Ministrul Aprării a ţinut să le mulţumească preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi colegilor parlamentari din toate partidele care au înţeles necesitatea acestor demersuri. El a precizat că va rămâne un om devotat armatei şi interesului naţional şi a subliniat că este conştient că pensionarii din armată nu şi-au luat jurământul înapoi când au ieşit la pensie.

"În niciuna din ţările NATO militarul nu este privit ca un consumator de resurse, ci ca un pilon al securităţii şi al prosperităţii naţionale. Iar pensionarii militari se bucură de un respect deosebit tocmai din acest motiv", a spus Oprea.

Stire preluata de pe www.mediafax.ro

E bine sa tinem minte!
Sa consemnam aceste declaratii!
Pot fi utile, cine mai stie cand si cum!
Admin, V.Burcu

21 de comentarii:

  1. Generalul care ne lipseşte ...
    ______________
    Mama, mama, ce mai titlu ...!
    Bravo, dom'Colonel dr. Ion Petrescu!
    Felicitarile noastre!

    RăspundețiȘtergere
  2. dupa "multitudinea de comentarii'" ne dam seama de importanta pe care le-o atribuie "norodul militar" d.BURCU-fara sa ofensez pe nimeni trebuie sa spunem lucrurilor pe nume'; militarii activi sau in rezerva isi doresc sa vada -unul ,macar unul daca mai multi nu se poate - general de armata(NU CU 4 STELE) ne-am cam saturat sa vedem general de fotbal,gen.de literatura.gen. de tenis de camp,gen de caiak canoe, gende finante ETC.VREM si un general de armata similar lui SCHWARTZKOPFF sau Mc CRYSTAL,sau McARTUR sau Vulpea Desertului.sper ca se vede ca sunt suparat. instalatiile dvs. mi-au mancat fript cel mai bun articol.imi place sa cred ca nu ati avut nici- un amestec .O zi buna ,tuturor

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ne spune dl. general sint 'maruntisuri'...
    Marile adevaruri despre situatia noastra de (aproape fosti) pensionari militari se gasesc in ideile prezentate de dl.general (4 stele) dr. G.Oprea , ministru al apararii nationale , cu ocazia conferintei de presa de astazi .
    Baietii , pe unde umblati ? Hai cu postarile sa ne lamuriti si pe noi cum e cu cresterile de pensii ... Sau n-ati primit inca hirtiutele cu postarile pe care trebuie sa le faceti prin toate locurile pe unde le-ar putea citi si 'inamicii' ?

    RăspundețiȘtergere
  4. @cezar, am verificat! Nu "instalatiile" mele ( de fapt ale prietenului nostru comun Google), sunt de vina! Nu am gasit comentariul tau in caseta SPAM, de unde trag concluzia ca la tine a fost o problema de PC, cadere de tensiune, de retea net, ori pur si simplu o greseala a ta! Oricum, multumesc pentru "semnalizare", iar tuturor recomand sa faca acelasi lucru! Sa semnaleze PUBLIC orice "intamplare nefericita", in relatia sa cu acest Blog! Voi verifica de fiecare data! Admin, V.Burcu

    RăspundețiȘtergere
  5. @cezar, referitor la lipsa COMENTARIILOR, da, si pe mine ma surprinde! Pana mai ieri, unii se intrebau de mama focului: unde ne sunt Generalii? Acum, de ceva vreme, cand au inceput cu seriozitate si competenta sa-si spuna "punctul de vedere" public, "norodul militar" cum spui tu, TACE! Se uita, ... si TACE! Stii ce cred eu? Avem mari, mari probleme! Suntem atat de "imbolnaviti", de "inraiti", de "dispersati", de "idusmaniti" etc. etc.,incat nu mai avem ...
    nicio reactie! Suntem deja un popor de legume!
    Un popor vegetal! Admin, V.Burcu

    RăspundețiȘtergere
  6. Am onoarea domnilor!
    Acum, dupa ce mi-am adunat de pe jos falca cazuta ascultand conferinta ministrului si a lui generaleasa, poate ca voi afla care este algoritmul lor de recalculare a pensiilor (concedii compensate in bani, prime etc etc)...
    Fara sa par cinic sau obraznic, vreau ca de data asta CD SCMD sa demonteze cu cifre si exemple ceea ce au "mancat" cei doi la tv pentru ca altfel e de jale in comunitatea pensionarilor militari din cauza confuziei create voit.
    In cuvantul ministrului am remarcat teme pe care le-a abordat SCMD si am impresia ca totul a fost gandit ca replica la acuzele sindicatului, punct cu punct.
    Din aceasta cauza voiam (acum m-am lecuit) sa am acces la postari pe pagina principala a SCMD, ca sa intreb direct conducerea si nu sa astept "eseuri" literar-lacrimogene si eventual comentarii pompoase dar fara cifre si aspecte concrete legate de ceea ce ma doare (sunt multi "doctori" si in conducere asa ca nu ma trimiteti la SMC!).
    Deci: unde este replica?
    Astept BUCURESTIUL! Alo...

    RăspundețiȘtergere
  7. Toti stiu a invarti condeiul ,dar conteaza cine o face,apropos de articolele scrise cu atat adevar in ele de catre domnii generali,le citesc cu multa speranta stiind ca sunt scrise de persoane competente"cu greutate" ,parca ma strabate un fior precum suieratul steagului dacic si ma invigoreaza pentru lupta CE VA VENI.Indiferent ce ar spune"romanticii"eu militez pentru lupta fizica -cu aceste 'NAPARCI"nu "razbim"altfel.Bine punctat ,bine scris ,domnilor generali si stimati camarazi.Litera cu litera,articol cu articol poate reusim sa scriem ROMANUL DURERII NEAMULUI.Spuneti-va parerile,mai bune mai rele,se completeaza,domnii maistri si subofiteri de ce tac?tigri2

    RăspundețiȘtergere
  8. E o intoxicare crunta. Razboi psihologic in toata regula.
    Ceea ce a reiesit clar din discursul celor doi e necesitatea pacalirii beneficiarilor de a semna cererile.
    De ce nu a dat si niste exemple de pensii recalculate si la vechime mai mica de 30 de ani, caci grosul pensionarilor din ultimii 10-15 ani, aici se incadreaza.
    Parerea mea ca atat timp cat legea 164 nu e abrogata, fara a intocmi si semna cerere de recalculare, nu au cadru legal de a efectua recalcularea pensiei.
    Interventia televizata a celor doi generali denota stresul acestora la semnalele pe care le-au primit precum ca masele se agita, iar, pe de alta parte sa ne pacaleasca sa semnam.

    Vive la revolucion!

    RăspundețiȘtergere
  9. Titlu: Declaraţii de presă pe tema recalculării pensiilor militare
    Autor: Studioul Radio TV M-100
    Descriere: Declaraţii de presă pe tema recalculării pensiilor militare susţinute de ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, şi şeful Direcţiei financiar-contabilă, doamna general de brigadă Maria Lupu. Data: 13-09-2010
    _____________
    video, AICI: http://www.mapn.ro/armatatv/categoria_15_pe_2010.php

    RăspundețiȘtergere
  10. Dintre toate angajamentele politice pe care le-a făcut chelnerul numit la M.Ap.N (care probabil că-l serveşte „la masă” pe boşcangiul naţional) de la tribuna din sala M100 nu se înţelege nimic. Exemplele luate de Oprea şi Lupoaica sunt nişte „extreme” de calcul. Ha, ha, ha, maior cu 31 ani vechime! Pe unde prin ce ţară? A, poate pe vremea lui Nea Nicu mai găseai aşa zişii „căpitani de cursă lungă” care nu aveau studiile necesare ocupării unor funcţii corespunzătoare. Atât timp cât nu se prezintă metodologia de calcul la nivel oficial totul este „vax albina”! Alooo, CD al SCMD, ce mai aşteptaţi! Daţi nişte clarificări oamenilor să ştim şi noi săracii încotro o apucăm....

    RăspundețiȘtergere
  11. Cata dreptate aveai ,Cezare!Adevarul se cam profileaza.Multi smecheri vorbesc de pe pozitia "satulului"care nu crede "flamandului" dar in schimb o fac pe "lupul moralist"cu noi .Vis'a vis de "inadverdentele"Legii 164.Totusi,vor fi [vom fi] loviti crunt cei iesiti cu Ordonanta 7[in jurul a 20 de ani vechime -cadru militar.{Parca e vina noastra ca am intrat in NATO si s-au desfiintat unitatile militare.Pentru binele tarii ,orice sacrificiu este acceptabil {"dar sa stim si noi"}sau {"nu pentru unii muma si pentru altii ciuma"}tigri2

    RăspundețiȘtergere
  12. @ ALL

    Luna viitoare , pentru cadrele in rezerva din mapn se difuzeaza filme proiectate pe nori. Fiecare v/a aduce de acasa scaun, sandvis si norul pentru difuzare. In deschidere se v/a difuza journalul cu scurtmetrajul **oprea un bou in gara**.
    Cei iesiti cu ordonamta 7 au acces numai la matineu, doar sambata si duminica.Intre reprezentatii, doritorii pot aduce obligatoriu osanale iubitilor conducatori pentru grija deosebita aratata fata de popor.

    RăspundețiȘtergere
  13. luni, 13.09.2010, ora 13:42:00
    _________
    CNSLR-Fratia va organiza, in 22 septembrie, un miting si un mars in Capitala, la care vor participa peste 20.000 de persoaene. Presedintele Confederatiei, Marius Petcu, a precizat ca nu are pana in prezent semnale din partea celorlalte confederatii ca vor sa participe la protest, scrie Mediafax. "Ii astept pe colegii mei de la celelalte confederatii. Pana la urma lupta noastra nu este pentru a satisface cerintele membrilor CNSLR-Fratia, sunt pentru toti salariatii din Romania, nu vad de ce ...
    _____________
    Absolut interesant! Acum ... va explicati CAUZA ...
    la ambele capete ???!!!! Din pacate!: ... Marius Petcu, a precizat ca nu are pana in prezent semnale din partea celorlalte confederatii ca vor sa participe la protest ... Astia suntem noi romanii! Usor de manipulat! Usor de dus cu presu!

    RăspundețiȘtergere
  14. Dragi colegi ,inevitabilul s-a produs. Inca odata ,Oprea a reusit sa ne infunde mai adanc.In timp ce noi ne certam pe bloguri,ei au inceput sa lupte cu armele noastre. Au vazut ca suntem dezbinati,ca ne certam si deaceea actioneaza,fara scrupule impotriva noastra. De urgenta Sindicatul ,trebuie sa apara pe STICLA, prin adevarati profesionisti pentru a-l DEMONTA pe Oprea,altfel populatia ne va ridica in furci. Deja maraie,ca a fost doar un foc de paie,ca nu li se taie nimic la militari. E greu de aparut pe STICLA,dar daca e nevoie trebuie sa contribuim toti si cei mai profesionisti dintre noi sa apara de urgenta pe televiziuni. Sa terminam cu amenintari de genul :ne aruncam gradele;ne aruncam caschetele..(care le mai avem),pentru ca nu au nici un efect. Politica diversionista basesciana A REUSIT. Sambata am fost la o nunta. Un prieten care nu-lmai vazusem de vreo trei luni mi-a spus in fata:NU MAI VREAU SA_TI PLATESC PENSIA. Era sa-l distrug cu masa cu tot. Asa o sa patim cat de curand toti.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca aceasta conferinta de presa nu e deloc intamplatoare. Momentul e strategic ales. MAINE e primul termen in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti (al ANCMRR). Poimaine e primul termen in procesul SCMD. Azi a fost finalizata si actiunea pe fond pentru HG 735. Va fi depusa maine (ca nu am vrut azi, fiind 13. M-am tampit, am inceput sa cred in toate alea!). Nu am primir raspuns de la Guvern pe plangerea prealabila. Azi s-a implinit termenul (de fapt, ieri, dar fiind zi de sarbatoare se pune azi). Credeti ca ar trebui sa mai asteptam?
    AZI ERA PRONUNTAREA LA IASI, in dosarul aviatorilor. Stie cineva ce a fost?

    RăspundețiȘtergere
  16. Iata ce a inteles mass-media: Sa vorbim si de opinia publica? Mu are sens! "Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat luni că pensionarii militari care nu vor depune solicitări de recalculare a pensiei la centrele militare zonale vor fi dezavantajaţi, deoarece pensiile lor oricum se vor recalcula, dar doar în funcţie de salariul mediu brut pe economie.

    "Vreau să le spun pensionarilor militari că evitarea depunerii unei solicitări de recalculare îi va dezavantaja, pentru că pensia oricum se va recalcula, iar în absenţa adeverinţelor, recalcularea se va face fără toate acele elemente de venit, ci doar în funcţie de salariul mediu brut pe economie", a spus ministrul Apărării, în cadrul unei conferinţe de presă, monitorizată de Agerpres.

    Practic, pensionarii militari care nu vor depune aceste solicitări nu vor beneficia de sporurile şi veniturile introduse în calculul pensiei. "Vor primi la pensie mai puţini bani decât merită, pentru că la acest calcul nu se vor lua în considerare toate acele sporuri pe care am reuşit să le introducem în noul sistem de calcul", a declarat Gabriel Oprea.

    De asemenea, Oprea a amintit că, în prezent, mii de specialişti din Ministerul Apărării sunt implicaţi în procesul de recalculare a pensiilor militarilor. "Am luat măsuri excepţionale pentru ca procesul obţinerii adeverinţelor de venit de către pensionari să fie simplificat. Am suplimentat personalul care lucrează în acest proces cu peste 1.000 de specialişti", a mai afirmat Oprea, care a subliniat că pensionarii nu vor fi purtaţi pe drumuri, ci doar vor completa un formular.

    Ministrul Apărării a semnat pe 23 august un ordin prin care se simplifică procedurile în cazul recalculării pensiilor militare, astfel încât cadrele în rezervă vor putea obţine adeverinţele de venit direct de la centrele militare de care aparţin, fără să mai meargă pe la fiecare unitate militară unde au lucrat.

    Potrivit acestui ordin, procesul de eliberare a adeverinţelor de venit se va desfăşura prin centrele militare zonale/judeţene/de sector, fapt care vine în sprijinul pensionarilor militari, astfel încât să nu fie necesar ca aceştia să se adreseze, pentru obţinerea adeverinţelor, fiecăreia dintre unităţile militare unde au lucrat, susţine MApN.

    Preluat din: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/oprea-pensionarii-militari-care-nu-vor-depune-solicitari-de-recalculare-vor-pierde-din-pensie-199338.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Da , asta rezultatul "politicii divide et impera" in aceeasi masura ca si rezultatul firii romanului : daca ia foc casa vecinului, in loc sa sara sa il ajute , se uita sa vada daca e amenintata casa lui , si daca nu e , fuge repede in sat si isi anunta vecinii " ai auzit ? Cica a luat foc casa lui Ilie !Vai de el saracu, nu i-a mai ramas nimic. Ai o tuica sa iti spun cum s-a intamplat ! "
    Apoi , dupa ce omul ramane fara casa si e focul stins , il caieste si se lauda peste tot, cum a alergat el prin tot satul sa cheme oamenii in ajutor sa stinga focul !

    Asa si cu apelul CNSRL .Lasa-i sa se faca de ras, la noi nu arde . Tare imi e teama ca SCMD ori nu va comenta , ori se va limita sa declare ca e alaturi de " familia indoliata !", ori va spune filialelor ca au libertate de actiune si sa faca ceea ce vor . Dar SCMD NU VA RECOMANDA SI NU VA CERE OAMENILOR SA PARTICIPE , NU SE VA RALIA PROTESTELOR CNSRL .Tare as vrea sa ma insel, dar imi e teama ca nu . De ce ? Pentru ca stam destul de roz la capitolul financiar (slava domnului ca totusi in ultima luna au mai venit oameni in sindicat ) si nu sunt resurse financiare pentru a finanta si actiunea din 22 Septembrie si "MAREA IESEALA " DIN 25 OCTOMBRIE , DE ZIUA RECOLTEI .Cu riscul de a fi din nou pus la zid , nu pot sa nu imi reafirm parerea ca protestul din 25 Octombrie este o mare greseala de imagine , ca nu vom avea decat de pierdut in ochii batranilor care vor veni sa vada defilarea , si vor vedea ca " armata protesteaza impotriva armatei " pentru ca nu vor avea puterea sa inteleaga ce vrem si de ce demonstram, multi dintre ei, vor privi la televizor si nici macar nu vor auzi comentariile . Lor le va ramane in retina imaginea Militarilor demonstrand impotriva militarilor . Sa nu mai spuN de asociatiile veteranilor de razboi care o vor lua ca un afrond la adresa lor si la reactiile altor asociatii care nu ne inghit . Ne vor invinui de anatinationalism, de lipsa de patriotism . Ca sa nu ma pomenesc faptul ca va fi exact ca o frectie la doua picioare de lemn . Va fi prea tarziu sa mai schimbe legea deja votata , sau sa impresioneze pe cineva . Ma opresc aici . Dar cred cu tarie ca SCMD trebuie sa se alieze si sa sprijine toate revendicarile sindicatelor, pentru a arata lumii ca ne intereseaza si altceva in afara de "pensiile nesimtite " . ASTA DACA VREM CA ATUNCI CAND NE CRAPA BUZA , SA AVEM SPRIJIN .
    DACA NU, SOMN USOR !

    RăspundețiȘtergere
  18. Am onoarea domnilor!
    Consecintele si "prelungirea" operatiei de divizare a opiniei publice: vezi articolul si comentariile din ziarul Romania Libera. 14.09.2010: "Avantaj. Profitând de majoritatea fragilă, ministrul Oprea presează Guvernul Cum scapă neatinse pensiile privilegiate ale militarilor".
    Va este clar mecanismul aplicat de putere? Rezervisti, stati linistiti noi "lucram" pentru voi! Civili, militarii au pensii privilegiate, so pe ei!
    Care este reactia SINDICATULUI?...
    NO COMMENT.

    RăspundețiȘtergere
  19. Asa e Pavele . Se va obtine efectul scontat . Iar SCMD se incapataneaza sa actioneze singular. Imi amintesc apelul domnului Dogaru la emisiunea lui Dan Diaconescu, cand intrebat ce sfatuieste lumea sa faca a spus " sa stea acasa . Cand ne vor vedea pe noi ca am iesit , sa stea in casa , noi suntem specialisti, stim ce avem de facut" ???????????? Nu e suficient ca ne izoleaza altii, ne mai izolam si noi .

    RăspundețiȘtergere
  20. Avantaj. Profitând de majoritatea fragilă, ministrul Oprea presează Guvernul
    Cum scapă neatinse pensiile privilegiate ale militarilor
    14 Septembrie 2010
    Cum scapă neatinse pensiile privilegiate ale militarilor
    vezi articol
    E-MAIL PRINT RSS SHARE[ x ] Inchide

    * Linkedin ce vreti mai mult?????
    * Digg
    * Facebook
    * Mixx
    * MySpace
    * Yahoo! Buzz

    MĂRIME TEXT
    de ANDREEA NICOLAE
    3615 VIZUALIZARI | COMENTARII 46

    Majoritatea pensiilor militare nu vor scădea prin recalcularea pensiilor speciale, după ce ministerul de resort a reuşit să impună un mod de calcul favorabil. În loc să scadă cu un procent între 19 şi 69, unele pensii vor fi chiar mai mari.

    Anunţul privind păstrarea pensiilor mari a fost făcut ieri chiar de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, cel care şi-a atenţionat, de altfel, colegii din Guvern încă din primăvară că nu va accepta niciodată diminuarea pensiilor militare „indiferent de consecinţele politice". Avertismentul a fost şi mai clar săptămâna trecută, când Gabriel Oprea i-a amintit prim-ministrului Boc că „acest Guvern stă în voturile UNPR". Ministrul Apărării pare să se fi ţinut de cuvânt faţă de foştii militari şi, în timp ce alţi pensionari beneficiari ai sistemelor speciale pierd sume consistente în urma recalculării, aceştia vor pierde mai puţini bani. Ba chiar deloc sau chiar vor primi în plus
    , potrivit ministrului Apărării. Un plutonier adjutant cu o vechime de 29 de ani, cu şapte ani grupă de muncă şi Ordinul Militar clasa a II-a va beneficia de o pensie majorată cu 25% (de la 1.395 lei la 1.744 lei). De măriri se vor bucura şi maiştrii militari principali, maiorii şi alte categorii, în condiţiile îndeplinirii criteriilor de vechime. În acelaşi timp, un general cu 35 de ani de activitate, şase ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I va primi o pensie de 4.582 lei, adică mai mult cu 0,4% decât în prezent. Aceasta în condiţiile în care pensia medie în România este de sub 1.000 de lei (punctul de pensie este de 732,8 lei este îngheţat din 2009).

    În ceea ce priveşte cele 8% din pensiile militare ce vor scădea în urma recalculării, potrivit lui Gabriel Oprea nu este vorba oricum de diferenţe importante, deoarece „nu avem de-a face în sistemul milita

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!